|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, ignoranca
28.6.2009 22:33:20   
rija
Torej predvsem me zanima mnenje Zinkazi user posted image , kar pa ne pomeni, da se ostale ne smete vključitiuser posted image user posted image user posted image

Torej mulc, 3,5 let je zadnje čase strašno kljubovalen, trmast, ignorantski.

Enostavno vse dela točno kontra temu, kar ga prosimo, mu ukažemo, moledujemo, zahtevamo.....in za nobeno stvar se mu ni težko potem dret skoraj do bruhanja tudi več kot pol ure.

Primer: prideva predvčeraj noter, mu pravim, da naj si sezuje čevlje. Pravi da ne. Ga še enkrat prosim, pa zopet ne in začne kazati prve znake histerije. Mu tretjič pravim, da lahko pride v stanovanje takrat, ko si bo sezul čevlje. In takrat se mu spelje....začel je tuli in histerirat do amena.
Ker mu nisem hotela sezuti čevljev in ga spustiti naprej, je ponorel....začel metati predpražnike, pljuvat po hodniku....user posted image

Odnesla sem mu še krpo, da bo z njo pobrisal pljuvanje. Dodala še dva pogoja, da pospravi predpražnike in pobriše pljuvanje in potem lahko pride v kuhinjo.....

Bes se je nadaljeval še kakšnih 25 minut, z vmesnim pomanjkanjem intenzivnosti. Pa zopet navijanje do daske, pa metanje po tleh, pa brcanje....
Vmes sem v kuhinji pospravila vso posodo in ko je končno ves zmučen, zajokan in skoraj brez glasu ugotovil, da ne bo nič....je začel pospravljati, brisati in se sezul.

Tako štalo je imel predvčeraj 2x. Moram povedati, da me psihično tole čisto sesuje in sem taka, kot bi tekla na kakšnem manjšem maratonuuser posted image

Druga zgodba: enostavno nič ne sliši. Ne trza na to, kar mu povem. Se enostavno naredi gluhega, dokler ali ne tresnem s čimer po čem (ne po njemuser posted image ) ali prav pošteno ne dvignem glasu, da vidi, da mislim resno....

Po eni strani vem, da si išče meje....ampak to, kar doživljamo zadnje dneve je obup. Eno samo dretje, trmarjenje, kričanje....

Kaj najuser posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
28.6.2009 23:14:20   
Anonimen
tole se pa zna tudi pri nas še odvijati, zato mnenje zanima tudi meneuser posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 0:57:35   
zinkazi
To kar opisujete mi govori, da je vaš otrok močna osebnost. Takole opisujem otroke z močnim karakterjem, katerim postavljamo zahteve.

Otroku lahko z namenom, da ga obvarujemo pred slabimi izkušnjami postavljamo stalne prepovedi in zapovedi. Stalne prepovedi lahko pripeljejo do upiranja ali pa do nesamostojnosti. Otrok, ki je močna osebnost že po naravi, se upira in je tudi kot odrasla oseba večni upornik. Lahko pa vzgojimo otroka, ki vedno pričakuje, da ga bodo drugi vodili in usmerjali. To je običajno bolj vodljiv otrok, ki  tudi ko odraste ni sposoben samostojnega odločanja.
 
Drugo pa je postavljanje meja. To pa opisujem takole
 
 
Otroka seznanimo, da je iz določenih razlogov tako potrebno. Povemo kaj želimo. Smo sprejemljivi tudi za njegove želje. Interese uskladimo. Meje, ki smo jih določili in jih sprejeli vsi v družini postopoma postanejo pravila. Upoštevamo otroka.
Kadar otroku postavimo meje, je prav, da imamo za to tehten razlog. Kadar gre za njegovo varnost ali moralo, mu tudi obrazložimo zakaj tega ne more ali mora narediti. Kadar otroku obrazložimo zakaj tako, se z otrokom pogovarjamo in ima tudi on možnost povedati svoje mnenje. Ko otrok pove svoje mnenje, o dani situaciji razmišlja. Pri pogovoru upoštevamo otrokovo starost.
Ko mu želimo nekaj omejiti, lahko povemo, da bo to lahko naredil kasneje, mu nekaj dovolimo in postavimo mejo. Otroku pokažemo situacijo tako, da mu govorimo o tistem, kar mu dovolimo, ne govorimo o prepovedanem. Npr: »Ker si močno lačen, ti dovolim, da pred kosilom poješ en piškot.«
 
V vašem primeru bi mu rekla takole:
 
Ker je stanovanje pospravljeno, bi me razveselil, če bi obul copate. Vprašala bi ga zakaj ne želi sezuti čevlje. Ali jih tako rad nosi. Mogoče bi mu celo dovolila, da vstopi v čevljih, ampak ne more se v njih igrati. Ker so umazani. Povejte mu, da če bo hodil po stanovanju obut, boste morala zopet pospravljat in ne bo časa za vajino igro, skratka za vajino skupno preživljanje časa. Kadar vi zahtevate, da sezuje čevlje, ne ve zakaj to želite. Poudarite, da tudi vi sezujete čevlje in obujete copate, da imate več časa zanj, kar potem hitreje pospravite. Kadar otrokom povemo kaj želimo in zakaj, je potem lažje z njimi. Kadar ne vedo zakaj nekaj zahtevamo se upirajo, posebno, če je otrok močen karakter.
 
Vesela bom vašega odgovora, kakšen je odziv. Mogoče vam ne bo kar takoj uspelo stanja spraviti v red. Vztrajajte.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 1:17:30   
zinkazi
Hvala za zaupanje!

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 7:21:57   
rija
Torej Zinkazi hvala za odzivuser posted image

Ja, moj otrok je izjemno močen karakteruser posted image  že od rojstva naprej sem opažala, da z njim ne bo lahko. Ma res....iz tiste kiblice, v kateri so ležali se je pri drugih vedno slišal nemil jok, pri mojem pa najprej indijanski krit, zajetje zraka in potem s polno paro naprej...user posted image  Torej mama: hočem, zdaj in takoj.

Ok, šalo na stran.

Moj otrok načeloma zalo dobro dojema, zakaj in kako. Je po moje (pa ne ker je moj, ampak ker je v primerjavi s starejšimi in enako starimi to po prvih 2 minutah opazno) nadpovprečno  motorično in in tudi intelektualno razvit. Ima izjemen spomin.
Mislim, da se zelo dobro začenja zavedati vzroka-posledice. Ni hiperaktiven, ker se kljub svoji naspidiranosti zamoti tudi veliko časa s kakšno stvarjo.

Da se vrnem na primer: mali točno ve, da se je potrebno ob prihodu v stanovanje sezuti, ker to prakticiramo, odkar hodi. Prav tako bog ne daj, da se kakšen obisk ne sezujeuser posted image  že prišiba s copati, torej ni problem v tem, da bi on ne vedel, zakaj je to tak.
Ampak ZDAJ se je on pač odločil, da se ne sezuje in basta.user posted image  ?

Taisti dan smo imeli še incident v lokalu, kjer je po vsej sili hotel jesti lučko. Čokoladno, ki se je še v življenju ni dotaknil. Preverjeno.
Tudi tega, da on ne je čokolade, se sam prekleto dobro zaveda, ker vsem na veliko razlaga, da on pa tega nima rad. Tudi malce nerodno (meniuser posted image ), če mu kakšni obiski prinesejo čokolado, jim že na vratih razloži, da: jaz pa tega nimam lad....
V lokalu sem mu lepo razložila, da mu te lučke ne kupim, ker je rekel, da ne mara čokolade in jo bova potem vrgla ali v smeti ali jo borala pojesti pa mamica, ki je tudi ne mara.

Ne. Nič. Po desetminutnem pogajanju in njegovem insistiranju, sem ga popokala in nabasala v avto in smo šli pač domov. Verjetno mi ni treba pripominjati, da je tulil 20 minut vožnje ob najini popolni ignoranci.

Torej se je tudi v tem primeru zavedal, zakaj ne dobi lučke. Ampak tisti trenutek kot ena zameglitev...user posted image

Vedno se trudim, da mu razložim zakaj. Moj pravi, da še preveč. Ampak v takih trenutkih je nemogoče karkoli razlagati. Edino rešitev vidim res v tem, da ga pustim, da da tole negativno energijo iz sebe.
Se sicer tako trmarjenje pojavlja v intervalih, pa ga potem po domače povedano malce "prizemljimo" ravno s to našo ignoranco, pa je spet nekaj časa ok.
Ampak zdaj pa se mi zdi, da so nalivi mimo in smo dobili tornadouser posted image

In ja, zavedava se, da je treba zadevo nekak umiriti, da nama ne uide iz rok.

Se pa sprašujem, če je k temu pripomoglo tudi varstvo moje mame v dopoldanskem času, za katero se mi zdi, da ga je čisto izgubila, da ji je ušel iz rok?
Imata se noro rada, vendar mali vidi, da jo lahko vozi po svoje.
Sicer gre v jeseni v vrtec in ta faktor razvajanja odpade....vsaj upam.....da ne bo preveč doma zaradi bolezniuser posted image





_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 7:43:02   
pomlad08
živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?
jaz sem tud lena in raje vidim, da mož naredi stvari namesto mene. otrok pač ve, da ti laže sezuješ čevlje kot on, sploh če je utrujen. jaz tud vem, da mož lažje zamenja žarnico kot jaz (banalen primer), zato raje vidim, da on to naredi, pa čeprov znam sama seveda odlično zamenjat žarnico.
no ne vem, jaz kar izbiram takje poti, ki so bolj prijetne in ne pokvarijo vzdušja v bajti :) seveda če se da oz. če so otrokove zahteve realne. sezut čevlje res ni težka stvar. pač če gremo pa k babici, pa bi šel on s svojim kolesom, treba je it pa z avtom, pa nimamo kej, sori. je pač slabe volje par minut.

lp

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 7:59:17   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?
jaz sem tud lena in raje vidim, da mož naredi stvari namesto mene.
lp



OMGuser posted image

a pri 3,5 mu naj jaz sezuvam čevlje? seveda je lažje sezuti čevlje....ampak kaj sem mu s tem sporočilauser posted image  
veš, tudi jaz sem kdaj pa kdaj utrujena za dol past, pa mi mož ne sezuva čevljev....

in veš kaj, jaz nisem lena.....ja, če bi bila, bi izbrala linijo najmanjšega odpora, ne pa da se trudim....samo kaj bo potem z njim čez 10, 15 letuser posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:18:45   
*sato*
Rija, te čisto razumem. Moj 3.5 letnik ima iste finte. In zna presneto dobro uveljavljati svoje. Ampak pri nas sem zatajila jaz, očitno. Pri moji mami in v vrtcu je zlat, vodljiv, priden, doma pa totalni odklop. Oz., takoj ko pridem ponj iz službe (iz vrtca ga jemlje mama), se mu odpelje- še preden greva od tam, začne sitnariti, trmariti...mama pravi, da postane čisto drug v trenutku, ko vstopim skozi vrata.
Res je, da je bil veliko bolan, da sem ga veliko cartala in branila ter zagovarjala.
Imam še starejšo punčko, ki je njegovo čisto nasprotje. Res, da včasih kako mojo prošnjo elegantno presliši, ampak če ponovim, vidi, da resno mislim. Tamalemu pač ponavljam in ponavljam, včasih me udari ali hoče popraskati, takrat ga dam ležat na tla in počakam, da ga mine. Je pa res, da zna to stanje trajati in da sva na koncu oba izmučena.Da bi pa delala stvari namesto njiju- sezuvala in pospravljala vse za njima, samo zaradi ljubega miru...Sama živim z njima, če jima začnem igrati služkinjo, bom lahko čez par let samo še plačo skozi vrata potisnila in šla. Otroci potrebujejo meje in neke zadolžitve. In če vem, da se zna sam sezuti, se bo sezuval sam. Rija, mislim da obe potrebujeva veliko vztrajnosti in močnih živcev. Upam, da to obdobje kmalu mine...

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:22:39   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: rija

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?
jaz sem tud lena in raje vidim, da mož naredi stvari namesto mene.
lp



OMGuser posted image

a pri 3,5 mu naj jaz sezuvam čevlje? seveda je lažje sezuti čevlje....ampak kaj sem mu s tem sporočilauser posted image  
veš, tudi jaz sem kdaj pa kdaj utrujena za dol past, pa mi mož ne sezuva čevljev....

in veš kaj, jaz nisem lena.....ja, če bi bila, bi izbrala linijo najmanjšega odpora, ne pa da se trudim....samo kaj bo potem z njim čez 10, 15 letuser posted image


kaj pa misliš, da bo? si ne bo znal sezut čevljev, al kaj? dvomim.

prov, torej imej cel dan dretje in živčno vojno. jaz raj vržem dol tista 2 čevlja pa se imamo lepo.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:25:15   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: *sato*

Rija, te čisto razumem. Moj 3.5 letnik ima iste finte. In zna presneto dobro uveljavljati svoje. Ampak pri nas sem zatajila jaz, očitno. Pri moji mami in v vrtcu je zlat, vodljiv, priden, doma pa totalni odklop. Oz., takoj ko pridem ponj iz službe (iz vrtca ga jemlje mama), se mu odpelje- še preden greva od tam, začne sitnariti, trmariti...mama pravi, da postane čisto drug v trenutku, ko vstopim skozi vrata.
Res je, da je bil veliko bolan, da sem ga veliko cartala in branila ter zagovarjala.



bravo! torej si delala vse prav in se otrok zateče k TEBI, ko je slabe volje oz. to najlaže in najraje pokaže pri TEBI, ker si njegoav mama. čestitam za uspešno vzgojo user posted image

če si ti slabe volje, tečna, razdražena, a bo o tem šla govort šefu, ginekologi, prodajalki? ne, pač pa možu, mami, prijateljici ... tistim, ki te bodo razumeli in potolažili.

(odgovor članu *sato*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:30:01   
botrca
Rija nimaš nič kaj zavidno situacijo...ne znam ti svetovat, ker moj otrok še ni toliko star (19 mesecev bo), kaj pa bo čas prinesel in to obdobje pa ne vem. Kako se pa obnaša ko je ata v bližini ali pa ko mu on kaj reče da naredi? Pomoje mali ve da pri tebi, ker si dosti z njim, vse dobi da boš popustila in je zato takšen...ne vem samo glasno razmišljam. Dobra si, da ti je za poslušat pol urno drenje in jokanje...kako ti to uspeva?

_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:38:28   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: rija

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?
jaz sem tud lena in raje vidim, da mož naredi stvari namesto mene.
lp



OMGuser posted image

a pri 3,5 mu naj jaz sezuvam čevlje? seveda je lažje sezuti čevlje....ampak kaj sem mu s tem sporočilauser posted image  
veš, tudi jaz sem kdaj pa kdaj utrujena za dol past, pa mi mož ne sezuva čevljev....

in veš kaj, jaz nisem lena.....ja, če bi bila, bi izbrala linijo najmanjšega odpora, ne pa da se trudim....samo kaj bo potem z njim čez 10, 15 letuser posted image


kaj pa misliš, da bo? si ne bo znal sezut čevljev, al kaj? dvomim.

prov, torej imej cel dan dretje in živčno vojno. jaz raj vržem dol tista 2 čevlja pa se imamo lepo.



đizs user posted image

in tako nastajajo mamini sinčki, čustveni invalidi in lena mladina... user posted image

(odgovor članu pomlad08)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:41:44   
rija
botrca, kako mi uspeva?
ne vem, ampak v tem vidim edino rešitev za to obdobje.

malega nisem nikoli pustila jokati, niti kot dojenčka, pač ne zagovarjam tega načina. vedno sem mu dala znati, da sem tam zanj.  da lahko računa name.

ampak zdaj vidim, da ni ne lačen ne žejen, ga ne zebe ali karkoli, da je to enostavno "žuta minuta" in verjemi, da je teh pol ure verjetno meni težje kot njemuuser posted image  ampak sem se odločila, da bom vztrajala.

pri možu je načeloma zelo podobno, mogoče v malce blažji obliki. ne vem, ali imajo moški pač z več mišicami tudi večjo avtoritetouser posted image user posted image user posted image



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:45:40   
bina30
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?

lp



Jao, jao!!!! In kaj se bo otrok iz tega naučil???? Eh, saj bo mama! Pa daj prosim, to pa res ni vzgogi podobno. Torej ti za njim pospravljaš igračke, ga sezuvaš, obuvaš, hraniš.....? Zato, da je mir pri hiši ali kaj?

Jaz od mojega 19m "zahtevam", da pospravi igračke, da pobere to in ono itd. Seveda še je majhen in vsega res ne naredi, ampak se vsedam zraven in skupaj pospravljava, tako priživljava čas skupaj in se učiva. ne vem no, al sem jaz čudna?user posted image

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 8:48:45   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: rija

botrca, kako mi uspeva?
ne vem, ampak v tem vidim edino rešitev za to obdobje.

malega nisem nikoli pustila jokati, niti kot dojenčka, pač ne zagovarjam tega načina. vedno sem mu dala znati, da sem tam zanj.  da lahko računa name.

ampak zdaj vidim, da ni ne lačen ne žejen, ga ne zebe ali karkoli, da je to enostavno "žuta minuta" in verjemi, da je teh pol ure verjetno meni težje kot njemuuser posted image  ampak sem se odločila, da bom vztrajala.

pri možu je načeloma zelo podobno, mogoče v malce blažji obliki. ne vem, ali imajo moški pač z več mišicami tudi večjo avtoritetouser posted image user posted image user posted image




ti kar vztrajaj. se splača na dolgi rok, verjemi user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 9:07:29   
Naja31
Ma, jaz tudi včasih raje sezujem 2 čevlja,kot poslušam dretje.

Ni pa to vedno. Starejši zna sam vse narediti, ampak včasih ko se komaj privlečemo domov, je zaspan, lačen, utrujen, žejen,..... pa precenim, da bi vztrajanje na sezuvanju bila kaplja čez rob,in mu sezujem čevlje.

Za vsako ceno pa res ne vztrajam pri "banalnih" zadevah, kot so sezuvanje, slačenje, ampak samo pri življenjsko pomembnih. Tisto kar je res pomembno, kot roko ko gremo čez cesto ali hodimo po pločniku,..., to pa ne odstopam.

So bila obdobja ko sem cele dneve samo "težila", pa ne to, pa ne ono, pa to naredi, in še sama sebi sem šla na živce, kaj šele otroku. Sem se vprašala kaj otrok od mene posluša cel dan? Same prepovedi in teženje. To pa nihče od nas ne posluša rad. Se poskušam skulirati.
In je življenje lažje.



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 9:16:11   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Ma, jaz tudi včasih raje sezujem 2 čevlja,kot poslušam dretje.

Ni pa to vedno. Starejši zna sam vse narediti, ampak včasih ko se komaj privlečemo domov, je zaspan, lačen, utrujen, žejen,..... pa precenim, da bi vztrajanje na sezuvanju bila kaplja čez rob,in mu sezujem čevlje.

Za vsako ceno pa res ne vztrajam pri "banalnih" zadevah, kot so sezuvanje, slačenje, ampak samo pri življenjsko pomembnih. Tisto kar je res pomembno, kot roko ko gremo čez cesto ali hodimo po pločniku,..., to pa ne odstopam.

So bila obdobja ko sem cele dneve samo "težila", pa ne to, pa ne ono, pa to naredi, in še sama sebi sem šla na živce, kaj šele otroku. Sem se vprašala kaj otrok od mene posluša cel dan? Same prepovedi in teženje. To pa nihče od nas ne posluša rad. Se poskušam skulirati.
In je življenje lažje.





hvala, to sem hotela jaz povedat, pa znaš ti lepše user posted image

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 9:21:31   
botrca
Jaz pravim...najtežja naloga v življenju je biti starš. Kakorkoli narediš, nekomu se ne zdi prav, nekomu pa ja, pa naj bo tak ali drugače.

_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 9:33:24   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08


živjo.
jaz pa mislim, da mu kar sezuj čevlje ti. a ni lažje sezut tista 2 čevlja kot pa poslušat pol ure dretja?
jaz sem tud lena in raje vidim, da mož naredi stvari namesto mene.
lp


kaj pa misliš, da bo? si ne bo znal sezut čevljev, al kaj? dvomim.

prov, torej imej cel dan dretje in živčno vojno. jaz raj vržem dol tista 2 čevlja pa se imamo lepo.



đizs user posted image

in tako nastajajo mamini sinčki, čustveni invalidi in lena mladina... user posted image


lena mladina je normalna mladina user posted image   sem bila lena cel lajf, ampak sej za stvari, ki te zanimajo, pa nisi len - sem stara 25 let in mam 2 diplomi v žepu.

čustveni invalid pa po moje ni nekdo, ki se lahko celo življenje zanese na svoje starše, ampak prej nekdo, ki dneve preživlja v živčni vojni in bo zrastel v totalnega nevrotika - teh mamo pa že dovolj. to so potem odrasli živčneži, ki ni zmorejo posedeti po kosilu ob mizi, dokler niso vsi krožniki pomiti (pa če bi bilo sam to, bi blo še kul)

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 29.6.2009 9:34:18 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:02:30   
honey
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Ma, jaz tudi včasih raje sezujem 2 čevlja,kot poslušam dretje.

Ni pa to vedno. Starejši zna sam vse narediti, ampak včasih ko se komaj privlečemo domov, je zaspan, lačen, utrujen, žejen,..... pa precenim, da bi vztrajanje na sezuvanju bila kaplja čez rob,in mu sezujem čevlje.

Za vsako ceno pa res ne vztrajam pri "banalnih" zadevah, kot so sezuvanje, slačenje, ampak samo pri življenjsko pomembnih. Tisto kar je res pomembno, kot roko ko gremo čez cesto ali hodimo po pločniku,..., to pa ne odstopam.

So bila obdobja ko sem cele dneve samo "težila", pa ne to, pa ne ono, pa to naredi, in še sama sebi sem šla na živce, kaj šele otroku. Sem se vprašala kaj otrok od mene posluša cel dan? Same prepovedi in teženje. To pa nihče od nas ne posluša rad. Se poskušam skulirati.
In je življenje lažje.


Tudi jaz se strinjam s tem. Naš se zna in obleči in sleči sam, si zna obuti in sezuti čevlje, v glavnem - zna vse. Ampak ne bom pa recimo, ko se nam kam mudi, njega čakala, da se bo sam zrihtal, ker vem, da bo trajalo recimo 10 min in ga raje sama zrihtam, saj končam recimo v 3 minutah. In kaj zato? Bo imel občutek, da bom vedno vse namesto njega naredila? Mislim, da ne. Ker se zavedam tega, da je naš otrok pri 4 letih povsem samostojne. Gre sam v trgovino po krofe za malico, na wc gre sam, brez pomoči, se obleče in obuje sam, se zjutraj umije sam, si zvečer sam "umije" zobe (no, tu potem še jaz podrgnem, za zihr), igrače sam pospravi že od 2. leta naprej... V glavnem, je samostojen in se ne zanaša na to, da bom jaz kaj naredila namesto  njega. Tako da res ne vem, v čem je problem, da se čevlji potegnejo z noge.

Razen, če je fora v tem, da vidim, da že prej trmari in je tečen, potem pa ga pustim, da se zdere. Čeprav pri nas to ne traja tako dolgo, ker ve, da mu ne bo uspelo. Res je, da smo to fazo trme in tega dali že pred 3. letom skozi. Ampak, ko je videl, da mu ne pomaga nobeno dretje, je tudi hitro nehal. Tako da - potrpljenje in vztrajnost, se bo naveličal hitro. Pa pri nas pomagajo črne pike - samo zagrozim, da bo piko dobil, je takoj mir in tišina v bajti user posted image . Pa niso hude kazni - no, zame ne. Ena pika je zvečer brez pravljice, druga pika pa brez risanke tisti dan.


_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:06:21   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: honey

Ker se zavedam tega, da je naš otrok pri 4 letih povsem samostojne. Gre sam v trgovino po krofe za malico,


A ti to čisto resno?

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:12:52   
Anonimen
jst tud pri takih stvareh ne kompliciram....kaj pa vem, ne zdi se mi vredno....sej pri 15ih ji menda ne bom čevljev sezuvalauser posted image in tud ne verjamem, da bo to, da za vsako ceno vztrajam pri banalnostih, vplivalo na zdrav psihični razvoj otrokauser posted image k pol lohk cel dan sam težim pa utrujam, posledično je tud tamala bolj tečna in bolj izziva in išče in testira meje....probam ustvarit prijetno vzdušje, probam jo vzpodbujat k samostojnosti, da sama naredi stvari, pospravi itd. sam ne delam pa drame iz tega....če vidim da se pripravlja k uporu, ji pač jaz pomagam pospravit kocke, ona pa pol men pomaga pospravit posodo itd.user posted image pa lepo na izi živimo, se mamo fajn, ni nobene živčnosti in dretja in tuljenja...sej verjamem da še bo vseh sort in da bojo tud žute minute in to res žuteuser posted image sam če bi že zdej ustvarjala eno negativno klimo s teženjem in teženjem in teženjem, bi blo sam še slabš vse skup.
bomo vidl.

je pa hudič, ja, če zatežiš recimo za čevlje, pa rečeš dvakrat, pol pač morš vztrajat...pol res nimaš kej, ker če zatežiš, pa pol popustiš, to pa je res za nikamor. zato je pa fajn prej mal premislit,a se splača sploh, a je vredno in tolk pomembno. men recimo sezuvanje čevljev pač ni tolk pomembno, da bi za vsako ceno vztrajala in polsušala mulca eno uro kak mi tuli in razbija in ne vem kaj še vse.
sej rečeš enkrat sezuj si čevlje, pa če vidiš, da se otrok k uporu pripravlja, se da čisto lepo speljat zadeve, da mu jih ti pomagaš sezut, pa da otrok nima občutka, da te je namotal in dosegel svoje.

(odgovor članu honey)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:21:40   
frutka_
Rija...če ti kaj pomaga...jaz bi naredila isto.user posted image Z eno samo spremembo, nič mu ne bi razlagala, ker 3,5letnik v napadu "svete jeze" ni sposoben še tvojega moledovanja poslušat. Pustila bi ga na hodniku in vsakič ,ko bi hotel priti v stanovanje bi ga odnesla nazaj. 3,5 letnik brez razlage ve, da se v stanovanje ne hodi obut, zato so razlaganje in prošnje popolnoma odveč.
S trmo ste se pa srečali dokaj pozno, če smem pripominti...pri nas se je karakter intenzivno začel razvijati kmalu po 1,5letu.user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:23:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

je pa hudič, ja, če zatežiš recimo za čevlje, pa rečeš dvakrat, pol pač morš vztrajat...pol res nimaš kej, ker če zatežiš, pa pol popustiš, to pa je res za nikamor. zato je pa fajn prej mal premislit,a se splača sploh, a je vredno in tolk pomembno. men recimo sezuvanje čevljev pač ni tolk pomembno, da bi za vsako ceno vztrajala in polsušala mulca eno uro kak mi tuli in razbija in ne vem kaj še vse.
sej rečeš enkrat sezuj si čevlje, pa če vidiš, da se otrok k uporu pripravlja, se da čisto lepo speljat zadeve, da mu jih ti pomagaš sezut, pa da otrok nima občutka, da te je namotal in dosegel svoje.



No, o tem jaz govorim. pa ne gre za vztrajanje za banalnosti. Če že enkrat rečem nekaj, potem to tudi hočem da naredi.
Jasno, da če se mi mudi, sploh ne rečem, naj naredi sam, ker vem, da ne bo haska.
Vzamem si pa čas, ko vem da lahko vztrajam. Takrat pa lahko mirno sedim zraven in poslušam tuljenje. pol ure pa pol ure. Vmes ga še malo opozorim, da mu bo zmanjkalo časa za pravljico/risanko/ipd. Takoj dobi pospešek. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Zinkazi (tudi ostale) - kljubovanje, igno...
29.6.2009 10:29:19   
Anonimen
Ah, naša tuli dve uri skupaj, če jo prime user posted image . Ampak skušam čim večkrat to preprečiti.

Tako gledam: so v starosti, ko znajo že marsikaj sami in bodo to naredili to z velikim veseljem in ponosom, kako so že veliki. So pa situacije, ko jih popade jeza in to jezo ne znajo izraziti, ker čeprav govorijo, njihov besedni zaklad in izražanje še ni dovolj razvito. Zato tulijo. Naša tuli, ko je obremenilno vreme. Zadnje tedne veliko (res, če bodo na vremenu rekli, da bo obremenilno, jo bo zihr metalo, ampak vsaj vem vnaprej, katere dneve moram biti ekstra pazljiva).
Na normalne dneve, ki prevladujejo, so pravila jasna, npr. tudi to, da pospravi čevlje za sabo. Takrat od družinskih članov pričakujem, da vsak poskrbi za svoje stvari (ona torej mora pospraviti za sabo igračke, čevlje, svoj krožnik z mize, to pa je tudi vse).
Ko ima hčerka slab dan, postane za doslednost za odtenek bolj prožna - se prilagodi situaciji. To pomeni, da se skušamo ogniti konfliktom, pazim, da ni utrujena, lačna, da je v varnem okolju ter da v bližini ni kakšne tete, ki bi jo zjezila z žgečkanjem in pripombami, izogibam se direktnim zahtevam (naredi to, ono), ampak jih preoblikujem v predlog (bi lahko to in to, prosim, da pospraviš,...), svoj glas in mimiko skušam imeti čim bolj pod nadzorom, govorim potiho in mirno. Če vztraja na svojem, pomislim, ali je tista stvar zelo pomembna in kakšne bodo dolgoročne posledice ne/vztrajanja. Če se začenja izbruh in se mi določena zadeva ne zdi zelo pomembna, jo vzamem v naročje in vprašam, če želi, da ji danes pomagam. Pri čevljih bi ji najbrž rekla, da naj si ona sama čevlje sezuje, jaz pa jih bom izjemoma pospravila, jutri pa jih bo spet sama. Ponavadi deluje. Poleg tega se mi zdi pomembn, da jo učimo izražanja čustev. Da pove: jezna sem, žalostna sem, rabim tvojo pozornost... Potem se usedemo in pogovorimo, zakaj in kje bi našli rešitev. Zdaj že sama pove, da ima slab dan. Ignoriranje ne deluje, ker se čuti odrinjeno in takrat tuli dve uri skupaj. Še slabše je, če jaz (ali še večkrat mož, ker sta si karakterno zelo podobna) začnem tuliti nazaj. Izbruh se stopnjuje namesto umirja. Ampak včasih se preprosto ne moreš zadržati. Deluje pa pri nas objem, ko se dere. Da jo stisnem k sebi in ji govorim, da jo imam rada, čeprav je jezna in vpije. Potem se hitro umiri in običajno tudi naredi, kar ji je bilo naročeno, pa še pogovorimo se lahko.
Moram pa rečt, da mojo dobro voljo ne skuša izkoriščat, ker se sicer pravil dosedno držimo.

Doslednost z občutkom torej - veliko večino časa ja, včasih pa malce popustim, da preguramo dan in naslednji dan dosledno naprej.

Glede neposlušanja: sklonim se k njej in ji direktno v oči povem, kaj pričakujem. Tako se ne more delat, da ne sliši user posted image . In po potrebi ponazorim pričakovano. Če je kosilo na mizi, ji pogled usmerim proti mizi. Če mora pospraviti igračke, ji pred nos dam škatlo ipd. Neposlušanje je na sporedu največkrat, kadar se zelo zamoti s kakšno igro in ne bi še šla. Zato ji napovem vnaprej, čez 5 minut bo kosilo, počasi zaključi. Deluje tudi, da ji naročim, naj svojim medvedkom pove, da zdaj pa morajo spat, ona mora jest in se morajo zato posloviti. In potem jim razlaga, zakaj jih pospravlja pod mizo user posted image .

(odgovor članu honey)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?