|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: vrtec uvajanje
24.9.2009 19:02:56   
MATEJA
Mi imamo tudi fantka 3,3 leta in peklensko uvajanje v vrtec user posted image . Sicer smo uvajali takole (od 01.09.2009):1.dan 1 uro tam z njim, 2.dan 1 uro (od tega pol ure sam - ok), 3.dan 2 uri z nijm, 4.dan 1 uro z njim, eno uro sam. Naslednji teden 3 dni zjutraj od 8.00ure malo z njim (15-20 min), potem sam do 11.ure. Vse ok... Malo je jokal ob našem odhodu ampak se je potem sam tolažil, češ, saj bo kmalu mama/oče prišla... Potem vse naslednje dni je bil do 11.45 (po kosilu) - tudi vse ok, do prejšnjega petka (18.09.), ko je rekla vzg. da je kr dosti jokal. Ta teden pa živa katastrofa, bruha od jokanja tudi po 2x, malica ne nič, sploh noče sedet za mizo z ostalo skupino. Danes me je vzg. klicala že pred 11.uro, da naj pridem ponj, ker ga noče več mućit, da je celo zunaj, na sprehodu full jokal user posted image . Doma je pa vse ok, dokler ne pride jutro ko ga zbudim za v vrtec in že je jok. Prosi me naj bom malo z njim in ostanem par minutk, ampak to ne pomaga, ko grem je takšen jok da me srce boli. Katastrofa. Ne vem sploh če je vredno še vstrajat ali naj ga izpišem, da končamo to kalvarijo za njega in nas. Sodeluje ne nič, je pa že po naravi tak otrok, ki se težko prilagodi in potrebuje dosti časa da se vklopi v skupino otrok, če sploh se... Prosim kakšno spodbudno besedo ker sem tako žalostna..


_____________________________

MOJ OTROK ME JE IZPOPOLNIL...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: vrtec uvajanje
24.9.2009 22:39:00   
TiaSara
Pa je prišel nov teden. In...katastrofa!! Potresi, plazovi, neurja, poplave, izbruhi ognjenikov, cunami...vse imamo. Vsako jutro.


Menda je to normalno, ko ugotovijo, da bo sedaj pa kar vedno tako - treba v vrtec, stran od mame... Je pač treba vztrajat, pa bo.

(odgovor članu Solero)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: vrtec uvajanje
25.9.2009 8:07:33   
barni
Tudi pri nas ne gre vse tako, kot bi si zelela, sem imela tudi ze v mislih, da bi se kar izpisali. Pismo, nisem pricakovala, da bodo take tezave.

Dvakrat smo jo oddali s histerricnim jokom, samo se je potem pomirila. Vceraj je bilo menda ok, tudi popoldan je bila fajn, ker je dovolj spala v vrtcu.

Samo ko doma omenim vrtec in da bo sla tja, zacne jamrati in pojokavati... nisem je navajena take. Ponoci se tudi zbuja in pojokava...Zgleda da tale prehod v vrtec le ni tako nedolzna zadeva.

Upam, da bo danes zjutraj ok, ker sem cisto prec, ko mi oci sporoci, da je zjutraj jokala kot dez. Sem cel dan potem raztresena.

Uvaja se od 7.9. torej se koncuje 3. teden s tem da je bila prejsnji teden 3 dni doma.

Se tolazim, da morda pa bo, da ji bo postalo vsec, ko se navadi na novo okolje, otroke, odrasle.

Pa se ne bom mogla vecno hoditi tako zgodaj po njo, oci pa tudi ne bo mogel vecno voziti po sedmi uri v vrtec. Imava oba sluzbi, kjer imamo dolocen delovni cas.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: vrtec uvajanje
25.9.2009 13:40:53   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: MATEJA

Mi imamo tudi fantka 3,3 leta in peklensko uvajanje v vrtec user posted image .Prosim kakšno spodbudno besedo ker sem tako žalostna..



jaz sem strašen zagovornik uvajanja... in kot vidim ste ga vi imeli in je bilo relativno uspešno. nastopil pa je problem, ko je otrok videl, da je zdaj to to in da je vrtec vsakdanja reč.

jaz bi tko rekla: mali je varno spoznal vrtec (ob tvoji prisotnosti) in videl, da so tam prijazni ljudje, veliko igrač in otrok. ni pa domačnosti doma, ki jo je vajen. zaradi česar joka. ampak fant je star 3 leta in pri teh letih razume veliko, tudi to, da starši pridejo in da je vrtec realnost, ki jo bo moral sprejeti. skratka, njega (vsaj sklepam) ne daje panika in strah pred neznanim, ampak upor. in ker se upira situaciji, ki mu ni všeč, ker ni tisto, česar je bil do sedaj navajen, joče.

jaz bi poskušala vsak dan z njim govoriti o vrtcu, ga spodbujat, ga vprašat, zakaj mu ni všeč, če lahko ti kaj pomagaš, lahko mu govoriš pravljice o fantku in vrtcu, ki se ima tam lepo in kaj vse delajo (pač izmisli si zgodbice - lahko kar z njemu sorodnim imenom, vpleti tudi ime vzgojiteljice), zjutraj ko ga pelješ tja, se pogovorita, da bo šel zdaj v vrtec, da prideš ponj. jaz sem moji tudi rekla, da če bo pogumna in ne bo jokala, da imam nekaj zanjo... in sem ji prinesla ogrlico, ki jo je sama naredila in jo je potem dala nase. je pomagalo... ko ste doma se tudi pogovarjajte o drugih otrocih - kako je komu ime, s kom se je igral in ga tako spodbujaj k aktivnostim. ko pa boš kakega otroka poznala po imenu, ga povprašaj, kaj sta se kaj igrala, itd.  

skratka... jaz mislim da ima to krizo, ko je spoznal, da je zdaj to to in mu ni všeč. ampak ja, je spoznal vrtec na varen način, videl je, da so tam prijazni in zdaj se bo moral sprijaziti s tem. verjetno bo še nekaj časa jokal, potem pa ne več. aja in še to, zjutraj se poslovi od njega, objem in poljub in potem pojdi. ne dramatizirat, ker bo le še huje.

saj bo šlo...

(odgovor članu MATEJA)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: vrtec uvajanje
28.9.2009 14:25:48   
kristinaj
najbolje je, da ga oddaš in greš in ne gledaš.....

jaz sem uvajala ta veliko, je šla s 1,9, prvi dan sem z njo pomalicala in potem sem šla za pol ure... po pol ure je bila še vedno na tleh in jokala kje je moja mamica....

drugi dan sem jo peljala, bila z njo par min in sem ji povedala da grem delat in da jo, ko končam pridem iskat. vmes sem vzgojiteljico poklicala kako je in je rekla da ok... in sem jo pustila do po kosilu... in tako je bilo en teden...

v torek, drugi teden vrteca sem jo pustila spati in je bilo vse ok.

zjutraj še vedno malce pojoče a ko zaprem vrata je vse ok. v vrtec gre rada.


ta malega sem pa uvajala s 15,9,: prvi dan sem bila z njim v skupini 10 min. in sva šla domov. potem sem ga, ker ni še imel prehrane,.. najprej sem peljala ta veliko, nato njega domov nahranit in nazaj ob 9,15, kjer sem ga tri dni pustila po dve urce, do kosila. in potem nazaj domov... s ponedeljkom prejšnjim, koo je bil pa redno sprejet, sem ga pa pustila cel dan.

oba sta pridna, malo pojočeta a ko mami zpre vrata se umirita in jima nič ne manjka. in jaz pridno delam, ker vem da sta preskrbljena in jima nič ne manjka. pojesta vse in tudi spita brez problemov.

jaz sem se že preden sem jih začela uvajat prepričala, da je v vrtecu ok in da jim nič ne manjka in da jočejo samo zato, ker je logično, da je pri mamici lepše. in da, ko jih enkrat pozdraviš ne smeš več nazaja, ker s tem oni zmagajo in narediš še slabše kot bi sicer....

jočejo itak vsi, v vseh skupinah, še nečak ki je v zadnji zjutraj trmari ... saj tudi nam se v službo noče pa moramo iti...


_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: vrtec uvajanje
29.12.2009 15:51:13   
boyss
DAN!
Malo pozno odpisujem na nasvet!
Hvala za nasvet ,ampak jaz sem našo Lauro kar izpisala iz vrtca in jo imam v varstvu pri varuški ki jo je že prej imela in je vse krasno! Nič več tazga user posted image in nič več nočnih mor! user posted image user posted image user posted image
Septembra jo nameravam dati spet v vrtec upam da bove imele boljše izkušnje!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: vrtec uvajanje
10.7.2010 21:17:12   
Roberta69
Jaz imam pa tudi ful slabo izkušnjo z uvajanjem... Nikoli si ne bi mislila, da bo pri nas sploh kakšen problem, ker je otrok zelo družaben, igriv, pogumen, skratka pravi veslejak in do vrtca nismo imeli nikoli nobenega problema z varstvom, pazil ga je lahko kdor koli, pa če ga je prvič videl in nikdar ni potočil nobene solzice. Pri dobrih dveh letih se je en teden (neuspešno) uvajal v vrtec. Tam so imeli uvajanje popolnoma brez staršev, kar je, po moje, velika napaka in tega ne bi nikdar več dovolila. Saj ko pomislim, kako pa se je res počutil moj sin, ko sem ga kar pripeljala med gručo otrok in ga pustila tam user posted image Saj prvi dan sem pač tako odšla, da niti ni dojel, ampak vse naslednje dni, je že doma rekel, da ne gre v vrtec (pa sem se ful trudila, da bi mu na čim lepši način opisla vrtec in ga zagrela zanj), potem je bil pa vsak dan hujši jok (tudi ko sem odšla je še dolgo jokal), nič ni hotel sodelovati v aktivnostih, skos je rinil ven (vzgojiteljice in otroke prijemal za roke in jih vodil k vratom), edino zunaj na igrišču mu je bilo kolikor toliko kul. Po enem tednu (tam je bil 1-2 uri) smo skupaj prišli do zaključka, da to ni zanj. Je bil pa vrtec privat s koncesijo (sem imela občutek, da se jim ne da nikogar uvajat, da bi raje že kar enega uvedenega imeli), zame čisto odročna lokacija, padel je v skupino otrok, ki so bili večinoma dve leti starejši od njega in skupaj v vrtcu že ves čas. Skratka jeseni gremo v drug vrtec in kljub temu grenkemu priokusu imam boljši občutek - super se mi zdi tudi to, da uvajanje poteka v sodelovanju s starši tudi do 4 tednov, kolikor otrok pač rabi. 

(odgovor članu boyss)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: vrtec uvajanje
11.7.2010 12:06:26   
pelin
No, zgleda da je spet ta stara tema priplavala ven...pa saj je prav, saj bo vsak čas novo vrteško leto  in bodo te zadeve spet aktualne....
Že lansko leto sem se mislila oglasiti, pa me je nekako čas povozil, no, se bom pa zdajle. Moram priznati, da sem kar malo neprijetno presenečena, koliko vrtcev prakticira to hitro uvajanje brez staršev. Sama sem  veliko bolj naklonjena postopnemu uvajanju v prisotnosti staršev,ki pač ( odvisno od otroka), postopoma odhajajo za nekaj minut, ur...in se seveda vračajo po dogovoru s strokovnimi delavkami in otrokom (to še posebej velja za starejše otroke). Res je, da je težje delati , če ti pod prste gleda dvajset staršev, vendar se tudi tega  nekako navadiš. Sicer so pa ponavadi več časa prisotni le prva dva do tri dni, potem pa se to nekako zreducira. Hja, vsak ma svoj način dela, mislim pa, da imate starši vso pravico zahtevati, da ste dlje časa z otrokom v igralnici če želite.
Me je pa še nekaj zelo zmotilo, kar jih je nekaj tako poudarilo. Nekatere mamice vse ogorčene razlagate, da vaš otrok ni bil od vas oddaljen niti eno minuto , po drugi strani pa ste čisto šokirane, ko je za vašega otroka uvajanje takšna travma. Ja ljube dušice, kaj ste pa prej razmišljale, sploh, če ste že naprej vedele, da bo potrebno dati otroka v vrtec. Nikakor ne morem razumeti vaše neodgovornosti.Sedaj vso jezo, ogorčenje in žalost zlivate na vzgojiteljice, v resnici ste pa v veliki meri ve krive, da je za otroka tako težko. Marsikatera je gotovo imela možnost dati otroka komu za nekaj minut v varstvo, le zato, da se otrok navadi tudi na tuje ljudi...Tistim, ki ste ti storile, bo uvajanje veliko lažje in prijaznejše za otroke. Pohvalno! Tiste, ki pa tega niste storile, pa ste imele možnost, pa verjetno čaka težko uvajanje. Žalostno je , da vaše neodgovorno ravnanje plačujejo otroci. V teh primerih otrok sigurno ne doživlja vrtca kot nekaj lepega, pa čeprav so strokovni delavci vrhunski.
Aja, pa še nekaj...a sestankov za novince niste imeli nič? Tam se ponavadi takšne zadeve predebatirajo še predenj se začne čas uvajanja. Ja, pa še to...tiste, ki ste obupale in otroka izpisale po slabem mesecu,ker se po vašem ni mogel navaditi, ste naredile grozno napako. Na ta način bo vrtec ostal otroku v zelo slabem spominu. Sama sem mnenja, da ko se enkrat odločite, da boste dali otroka v vrtec, se je potrebno tega držati. Prav zato je potrebno res tehtno premisliti ali ga boste vpisali ali ne. Sam izpis definitivnio ni rešitev. Je še veliko drugih možnosti, kot so pogovori s str. delavci, prisotnost pri dejavostih, krajši čas v vrtcu....
In ja, tudi sama sem stala za vrati in tulila v robec ko sem uvajala sina v jasli...K sreči sem sto procentno zaupala strokovnim delavkam in jih spoštovala...otroci to čutijo. Jokati je prenehal prej kot jaz...

(odgovor članu Roberta69)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: vrtec uvajanje
12.7.2010 8:37:19   
sončnica24
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

No, zgleda da je spet ta stara tema priplavala ven...pa saj je prav, saj bo vsak čas novo vrteško leto  in bodo te zadeve spet aktualne....
Že lansko leto sem se mislila oglasiti, pa me je nekako čas povozil, no, se bom pa zdajle. Moram priznati, da sem kar malo neprijetno presenečena, koliko vrtcev prakticira to hitro uvajanje brez staršev. Sama sem  veliko bolj naklonjena postopnemu uvajanju v prisotnosti staršev,ki pač ( odvisno od otroka), postopoma odhajajo za nekaj minut, ur...in se seveda vračajo po dogovoru s strokovnimi delavkami in otrokom (to še posebej velja za starejše otroke). Res je, da je težje delati , če ti pod prste gleda dvajset staršev, vendar se tudi tega  nekako navadiš. Sicer so pa ponavadi več časa prisotni le prva dva do tri dni, potem pa se to nekako zreducira. Hja, vsak ma svoj način dela, mislim pa, da imate starši vso pravico zahtevati, da ste dlje časa z otrokom v igralnici če želite.
Me je pa še nekaj zelo zmotilo, kar jih je nekaj tako poudarilo. Nekatere mamice vse ogorčene razlagate, da vaš otrok ni bil od vas oddaljen niti eno minuto , po drugi strani pa ste čisto šokirane, ko je za vašega otroka uvajanje takšna travma. Ja ljube dušice, kaj ste pa prej razmišljale, sploh, če ste že naprej vedele, da bo potrebno dati otroka v vrtec. Nikakor ne morem razumeti vaše neodgovornosti.Sedaj vso jezo, ogorčenje in žalost zlivate na vzgojiteljice, v resnici ste pa v veliki meri ve krive, da je za otroka tako težko. Marsikatera je gotovo imela možnost dati otroka komu za nekaj minut v varstvo, le zato, da se otrok navadi tudi na tuje ljudi...Tistim, ki ste ti storile, bo uvajanje veliko lažje in prijaznejše za otroke. Pohvalno! Tiste, ki pa tega niste storile, pa ste imele možnost, pa verjetno čaka težko uvajanje. Žalostno je , da vaše neodgovorno ravnanje plačujejo otroci. V teh primerih otrok sigurno ne doživlja vrtca kot nekaj lepega, pa čeprav so strokovni delavci vrhunski.
Aja, pa še nekaj...a sestankov za novince niste imeli nič? Tam se ponavadi takšne zadeve predebatirajo še predenj se začne čas uvajanja. Ja, pa še to...tiste, ki ste obupale in otroka izpisale po slabem mesecu,ker se po vašem ni mogel navaditi, ste naredile grozno napako. Na ta način bo vrtec ostal otroku v zelo slabem spominu. Sama sem mnenja, da ko se enkrat odločite, da boste dali otroka v vrtec, se je potrebno tega držati. Prav zato je potrebno res tehtno premisliti ali ga boste vpisali ali ne. Sam izpis definitivnio ni rešitev. Je še veliko drugih možnosti, kot so pogovori s str. delavci, prisotnost pri dejavostih, krajši čas v vrtcu....
In ja, tudi sama sem stala za vrati in tulila v robec ko sem uvajala sina v jasli...K sreči sem sto procentno zaupala strokovnim delavkam in jih spoštovala...otroci to čutijo. Jokati je prenehal prej kot jaz...



To pa je super napisano user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: vrtec uvajanje
12.7.2010 19:20:56   
boni25
Ojla punce
Mal bi zmotila tole temo.Me zanima glede uvajanja.Mi začnemo z uvajanjem ze zadnje 4 dni avgusta.Ker pričakujemo v kratkem dojenčka,imamo namen začetek ali sredi septembra na morje,ker se pač jaz zdaj nisem upala it.Zdaj pa ne vem če ne bom čist pokvarla to uvajanje in bo potem katastrofa po dopustu,naj rajsi sploh ne gremo na morje?Mali je star dve leti.Ko smo ga uvajali v privat varstvo je bilo kr hudo in veliko joka tudi zdaj čez zimo ko je bil veliko bolan.Ampak se mi zdi da je zdaj bolse in da pač kr razume da pač mora it v varstvo.Ne vem pa kako bo v vrtcu,zato zdaj cincam ali naj prekinjam uvajanje ali ne?Kaksne imate ve izkusnje?

(odgovor članu sončnica24)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: vrtec uvajanje
12.7.2010 19:54:36   
pelin
Meni se po pravici povedano ne zdi smiselno uvajat otroka, če ga potem kar nekaj časa ne bo v vrtec. Vse bistvo uvajanja je v tem, da se otrok navadi nekega vrteškega življenja, ritma, okolja...Da pa se navadi, se mora zadeva nekaj časa ponavljati, da postane rutinirana. Tega pri tebi ne bo. Po moje boš imela dvojno uvajanje, ali pa ti bo uvajanje pred dopustom še škodilo, posebej če sinu v vrtcu ne bo vse všeč.Takrat ga boš v drugo še težje spravila v vrtec. Po moje, je bolje,da ga aktivno začneš uvajati po dopustu, ni pa nič narobe, če gresta pred tem tu in tam malo na obisk v vrtec. Čisto neobvezno, za zabavo in seveda v tvoji prisotnosti.Zavedati se je namreč treba, da tistim otrokom , ki imajo nekoliko težav pri uvajanju, škodi še tista prekinitev med vikendi. Delavci v vrtcu in pa starši takšnih otrok vedo povedati, da je v začetnih mesecih vsak ponedeljek eno mini uvajanje ( otrok pri prihodu pojokava, ne želi v igralnico, se drži mamice...), daljša odsotnost pa naredi temu primerno še več "škode".
Drugače pa, moje mnenje- tvoja odločitev....Pa vse dobro pri "pridobivanju"  novega družinskega članauser posted image ...

(odgovor članu boni25)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: vrtec uvajanje
12.7.2010 20:08:19   
boni25
Hvala pelin, sej zato me skrbi kako bo.Upam da se nas drugi user posted image čimprej rodiuser posted image da damo čimprej prvi pregled čez in da gremo potem na morje vsaj za par dni.Bo res bolse da prestavimo uvajanje.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: vrtec uvajanje
13.7.2010 12:07:48   
sazi
boni25, ti je Pelin kar prav povedala. Bistvo uvajanja je, da se otrok navadi na neko novo rutino in da je potem v tistem času čim manju sprememb. Vem, da je naporno, če imaš ob novorojenčku doma še enega otroka (sem imela sama starejšpega skoraj ves čas doma in to bolnega), ampak v vašem primeru bi bilo bolje, da ga začneš uvajat po končanih dopustih, počitnicah, spoznavanju bratca/sestrice... ko se vsega malo navadi.

Sicer so pa otroci med seboj zelo različni. Jaz sem sina uavajala pri privat varuški, ko je imel 15 mesecev. Je bilo zelo hudo. Ni jedel, pil,... skratka pričakal me je žejen sestradan. k sreči sem imela možnost, da sem ga hodila zelo zgodja iskat. Pa se je navadil. Pri slabih treh letih je spet zeloooo težko prenesel uvajanje v vrtec.

Hči je šla v vrtec z 11imi meseci. Že itak je bolj družabna in samostojna. Uvedla se je kar hitro. Krizo je imela kaka 2 tedna - ravno po tem, ko je bila zaradi bolezni dober teden doma.

(odgovor članu boni25)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: vrtec uvajanje
14.7.2010 18:11:55   
Roberta69
Mi smo tudi nekaj razmišljali, da bi šli septembra recimo na Hvar, ampak če bomo začeli z vrtcem, se tudi meni zdi bolje, da to izpustimo. Kako pa kaj po vaših izkušnjah vpliva sočasno uvajanje parih otrok? Jaz si načeloma predstavljam, da je mogoče bolje za otroka, da je takrat na novo še kdo drug, kot pa da pride med otroke, ki se med seboj že poznajo, ali to nima toliko veze?

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: vrtec uvajanje
19.7.2010 21:06:26   
bobek05
Bom najprej napisala s strokovnega vidika:

Uvajanje je eno najbolj ključnih obdobjih otrokovega bivanja v vrtcu, zato se temu v našem vrtcu namenja veliko pozornosti... Najprej imamo (že junija ali julija) sestanek za starše novincev in jim predstavimo potek uvajanja, kaj lahko pričakujejo - torej kakšne "težave" (jok, neješčost, nespečnost, nemirnost, ...) ...
Pri nas vzgojiteljice pred uvajanjem s starši opravijo individualni razgovor, da si pridobijo čim več podatkov o otroku, kar bi jim lahko pomagalo pri čim lažjem in hitrejšem prilagajanju okolja otroku (npr. kakšne so otrokove spalne in prehranjevalne navade, s čim se najraje igra, zamoti, ... ipd.). Starše prosimo, da v času uvajanja pridejo z otrokom v skupino med 9.30 in 11h - prej ne, ker otroci malicajo in kasneje ne, ker imajo že kosilo. To se je izkazalo še posebej uspešno za skupine, kjer se otroci novinci priključujejo že obstoječi skupini (zato imamo redko popolnoma na novo grupirane skupine). To je lažje za otroke, ki so že v skupini in za otroke novince, saj se jim vzgojiteljice lažje posvetijo. Starši so v času uvajanja dobrodošli - v večini primerov pa ugotavljamo, da njihova prisotnost ni potrebna. Ponavadi so v oddelku največ 3 dni po 30-60 minut (v povprečju), včasih manj, redko več.
Niti približno ne bom trdila, da otroci novinci ne jočejo - pa še kako... Nekateri jokajo veliko, nekateri se zelo hitro pomirijo. Otroci nehajo jokat, ko vzgojiteljicama začnejo zaupat in k temu veliko pripomorejo tudi starši - o odnosih staršev do strokovnih delavk ste tudi same že pisale. Bolj so starši sproščeni, zaupljivi, veseli ob predaji, hitreje otroci sprejmejo vrtec. Velikokrat jim svetujemo, da se z otrokom o vrtcu pogovarjajo (tudi z najmlajšimi) že pred vstopom v vrtec, se mimo sprehodijo, nas med poletnimi meseci obiščejo za kakšno urco, ko se otroci igrajo na igrišču...  Vsi si želimo, da bi otroci čim manj jokali in se čim hitreje privadili na novo okolje in nove osebe, zato tudi pravimo, da je mesec september uvajalni mesec, kar samo po sebi pove, čemu namenjamo pozornost.
A roko na srce - brez joka ne gre. Uvajalno obdobje ponavadi traja od 2-4 tedne, se pa lahko zavleče, če je otrok vmes veliko bolan. Takrat je lahko vmes še huje, ker ve, kaj ga čaka, a nikar izgubiti upanja. Če starši otroka začasno izpišejo iz vrtca in ga kasneje ponovno vpišejo (čez nekaj mesecev, leto dni), ima otrok ponavadi dosti večje in dolgotrajnejše težave pri uvajanju... Vsaj v praksi se je tako pokazalo, zato vedno svetujemo staršem, da naj ne izpišejo. Če se pojavijo večje uvajalne težave, se dogovorimo za sestanek s starši (vzg., svet. delav., starši) in se pogovorimo o dodatnih prilagoditvah za otroka... Vsi otroci niso enaki in nekateri potrebujejo malce več časa, drugačne metode, ...

Zdaj pa še s starševske plati:

Moj otrok se je pričel uvajati s 14,5 meseci in jokali smo 2 meseca. Bil je veliko bolan - 2 tedna vrtec, 2 tedna doma in to se je vleklo skoraj celo leto. Priznam, da je moje strokovno znanje zatajilo in po 2 mesecih jokanja, sem moža prosila, da sina zjutraj pelje v vrtec. Navsezadnje sem bila "le" mama in kot vse ve, zelo navezana nanj. Ta metoda se je izkazala za zelo učinkovito, saj je otrok čutil mojo stisko, ki je pa moj mož ni kazal in stvari so se nekoliko izboljšale. Imeli smo ene antibiotike na druge in počasi sem že obupavala, ko mi je celo njegova pediatrinja svetovala, naj ga za nekaj časa izpišem, da si opomore od bolezni in antibiotikov. Na koncu smo sprejeli odločitev, da bomo počakali do poletja. Imeli smo srečo. Poletje je minilo brez bolezni, avgusta pa je že dobil prve kapsule za dvig imunskega sistema - pomagalo je... in naših težav je bilo konec...
Pri 4ih letih je moj otrok menjal okolje in vrtec (zaradi selitve). Brez najmanjše težave user posted image

To bi bilo vse z moje strani.

Drage mame, razumem vašo stisko. Vem, kako sem se jaz počutila in vidim v očeh vseh mamic, ki pripeljejo svoje male sončke. Ne obupajte. Če se s čim ne strinjate ali v kaj dvomite, se pogovorite z vzgojiteljico. Skupaj boste našli način, ki bo odgovarjal vam in stok. delavkam. Kljub temu pa vam polagam na srce, da vzgojiteljicam zaupate. Tudi če imate kdaj občutek, da za vas nimajo časa, da vas na hitro odslovijo - jih prosite za pogovorno uro in razumite, da v se v tistem trenutku, ko oddajate otroka na vratih, ne morejo z vami pogovarjati o otroku, ker imajo v igralnici morda še 8 drugih otrok, drugih staršev, na katere morajo paziti, da se jim kaj ne pripeti...

Mislite pozitivno in srčno vam želim, da uspešno prebrodite prvo leto v vrtcu. Verjemite, da bo prišel tudi dan, ko vaš otrok ne bo hotel domov iz vrtca... user posted image


_____________________________

Najin sonček Anej se je rodil 16.6.2005.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 65
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?