|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 11:01:57   
mel*
Hči je stara 7,5 let in je decembra dobila bratca (star je 6 tednov). Dojenčka smo imeli na njeno željo, sedaj pa se je zelo zaprla ne govori z nama, noče delat nalog v šoli (do sedaj je bila med boljšimi) noče več trenirat flavte pravi da naj jo izpišem in tudi na ostale krožke ne bo več hodila.Če ji kaj rečem začne jokat če jo vprašam kaj je narobe se začne trmat in se zapre v sobo. Včeraj je začela vpit da je nobeden ne mara da imamo radi samo dojenčka in da se samo lažemo če ji rečemo da jo imamo radi. Sedaj bi se samo igrala in gledala risanke cel dan.

Še to do lani je spala pri nama v postelji sedaj pa spi v svoji sobi. Razmišljam da bi dala dojenčka v njeno sobo, če bo kaj boljš.

Ne vem kako naj ji pomagam tudi jaz sem že nakoncu z živci včeraj sem cel večer jokala tudi danes ni nič boljš imam slabo vest ker ji ne znam pomagat.
Če obstaja kakšna knjiga mi prosim napište naslov ali pa mi svetujte kakšne predloge, kako ste ostale rešile s podobno situacijo.

Hvala v naprej.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
31.1.2010 12:01:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mel*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 13:21:27   
buči
Tudi mene je zmotilo, da sta imeli dojenčka na njeno željo. Saj ni igrača lai pa hišni ljubljenček ...

Mislim, da lahko greš v šolo k psihologinji, se tam pogovoriš, ti bo sigurno znala svetovat. Sicer pa kam drugam po strokovno pomoč.

_____________________________

TDAT - štirje prestopniki!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 14:05:34   
gita10
Saj verjetno ni mislila na njeno željo. Milsila je, da si otrok dojenčka želel do trenutka,ko je ta prišel na svet. Meni moj vsak dan teži, da imejmo še enega - kako otrok dopovedat, da to ni tako enostavno. Ko pa oziroma če bo dojenček res prišel pa vem, da bi bil ljubusmen nanj. Ker je že na nečakinjo. V trenutku se vse ne vrti okrog otroka. Čim bolj jo je potrebno vključevati v razno razna opravila okrog dojenčka. Naj ga poskuša previti, naj bo zraven ko se kopa, naj mu obleke izbire. Naj vidi, da je to nekdo, ki jo bo imel radi in s kom se bosta igrala. Pa nobenemu psihologu lepo prosim skoraj vsi otroci so v tej fazi ljubosumnja. Ona mora hoditi v šolo, delati domače naloge, igrati flavte- enega dojenčka se pa samo nosi po rokah in nobenih zadolžitev nima.
Saj bo samo  malo časa ji dajte.

(odgovor članu buči)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 14:53:53   
mel*
Glede dojenčka nisem misla čisto dobesedno, misla sem da si ga je zelo želela in je bila nad novico zelo navdušena vse do sedaj. 

(odgovor članu gita10)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 14:59:05   
blaža
Ne vem, po moje je najboljše, da se z njo čim več pogovarjate, se ji popolnoma posvetite, kolikor se le da.

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu mel*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 15:06:56   
Tanja55
mel* po pripovedovanju prijateljev so se vsi nekaj casa morali ogromno ukvarjati s prvorojencem, zdelo se je, da veliko vec kot z novorojenckom. Otrok ne zna presodit kaj bo cez 9 mesecev in kaksno spremembo bo to prineslo. Ceprav je 7letnica in se ti zdi cela odrasla punca pa to vendarle se ni, custveno je se kako otrok. Kot so ti ze povedale, cim vec jo vkljucit v nego dojencka, pa v odlocanje, pa vsak ki prinese darilo naj se njej kaj prinese, ker jaz res ne razumem zakaj bi samo novorojencku darilo prinesli, ampak ljudje so taki, enostavno pozabijo. Ti si pa mama in se sedaj soocas z veliko tezavo: skrbet za to malo struco, pa se za trmo in svojeglavost ta vecje. Ampak vsaka trma ali svojeglavost od nekod izvirata in pri vas je jasno, da je bratec "kriv".

Moj nasvet: ne dajat dojencka skupaj z otrokom dokler ne bodo reseni odnosti, jaz ji ne bi zaupala (pa ne mislim nic slabega, samo otrok je otrok, rajs naj se se ona pride k vama cartat). Rajs nekaj casa slabo spite ampak ste v redu, kot da vsi trpite. Cim vec se z njo ukvarjat, skuhaj ji kaj kar ves da ma rada, specta piskote, bratca pa v sling daj da bo z vama, pejta nakupovat zanj pa njene zelje upostevaj. In vedno mej cas zanjo, ne je odpikat ces ne morem a ne slisis da bratec joka (samo primer). Nakloni ji en del dneva ko bo sam zanjo, npr. pred spanjem, da ji beres pravljico pa si takrat vse povesta kar se je cez dan dogajalo. Sej ves, Proust se je maminega poljuba za lahko noc spominjal se v odraslosti.user posted image

Kaksno literaturo si lahko nabavis, sej je veliko obstaja na to temo, pa verjetno bos od ostalih mamic dobila se vec nasvetov, kaj je pri njih uspevalo. Bos vidla, da bo slouser posted image . Srecno!

(odgovor članu mel*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 15:17:57   
Urska09
Joj, kako mi je to poznano! Mi imamo zelo podobno situacijo, le 10 let razlike. Prenehal je delati domače naloge in se učiti, med poukom je bil odsoten in zamorjen, začel je lagati in prikrivati. Pa včasih je vprašal, če smo se z njim tudi toliko ukvarjali, ko je bil še dojenček. Skratka, počel je neumnosti, da bi pritegnil pozornost in da bi se ukvarjali z njim.

Čim več se pogovarjaj z njo. Razlagaj, zakaj dojenček rabi toliko pozornosti in časa. Probaj čim več časa preživeti samo z njo. Brez dojenčka. Pojdita skupaj npr. v kino, poglejta si kakšen film, vsak dan si vzemi vsaj 20 min časa samo zanjo (npr. za večerno crklanje in pogovor). Velikokrat ji povej, da jo imaš neizmerno rada, nič manj kot prej. Vsak, ki pride na obisk, naj obvezno prinese kakšno malenkost zanjo in naj se najprej par minut posveti njej, ne dojenčku. Ko boste dojenčku kupili kakšno plišasto igračko (ali karkoli drugega), obvezno tudi njej. Predvsem pa daj času čas. Da se dojenčka navadi, da ne vidi grožnje v njem, da dojame, da jo imata še vedno enako rada.

Glede skupnega spanja pa ti nimam kaj svetovati, ker naš že kar dolgo spi v svoji postelji. Se pa zelo rad pride zjutraj pocrkljat k nam.

(odgovor članu mel*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 15:56:55   
ajsek
Dve rešitvi poznam, ki sta se v praksi že obrestovali.
Prva je ta, da poiščeš nekaj aktivnosti, ki so za "velike otroke". Da bo videla, da le ni tako krasno bit dojenček, z odraščanjem te pa čakajo samo domače naloge in podobne nadloge. user posted image Pelji jo v kino, na lutkovno predstavo, plavat...
Druga je pa ta, da jo aktivno vključiš v skrb za otroka. Pojamraj, da res nimaš časa dojenčku dat flaške (če je na AM), da potrebuješ pomoč pri oblačenju in kaj podobnega, kjer lahko 7-letnica sodeluje.

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 16:18:14   
zinkazi
Bom uporabila kar odlomek iz moje knjige:
 
Danes je vse več družin, kjer imajo dva ali več otrok. Rojstvo vsakega otroka je za družino srečen dogodek.
 
Kadar je v družini že en otrok, ta sreča morda ni za vse enaka. Pogosto staršem uspe novega člana neboleče vključiti v družino. Kako lahko staršem to uspe?
Najpomembneje je, da se zavedamo, da mora prvi otrok ostati prvi. To sicer ni najlažje izpeljati, kajti dojenček zahteva veliko časa. Starejšega otroka vključujemo v vse, kar delamo z dojenčkom. Včasih se bojimo, da bo starejši novorojenčka poškodoval, ampak če smo poleg mi, mu lahko povemo kaj je za dojenčka prav in kaj ne. Otroku dovolimo, da ga pestuje, da ga poboža, nam prinese pleničko. Vzame iz omare majčko, pa čeprav nekoliko razkoplje. Omaro lahko pospravimo, otroško srčece pa ima lahko rano za vse življenje. Če dojenčka uspavamo, naj bo starejši poleg. Na sprehodu naj pomaga voziti voziček. Otrok naj bo poleg pri dojenju. Dojenčka spoznava cela družina in dojenček sprejme, kar mu družina daje. Dojenček v družini sprejme mesto drugega otroka.
 
Včasih opazimo pri starejšem otroku stisko. Ta stiska je morda težko opazna. Otrok ne zna povedati, da je zaskrbljen. To kar se v prvorojencu dogaja je strah, da ga starši ne marajo več, da jim je odveč. Včasih je morda rad odhajal k starim staršem, k tetam, danes pa gre rad le tja, kjer dojenček ni prevzel njegovega mesta, kjer ima še vedno občutek, da je ljubljen.
 
Ali otrok poskuša doseči našo pozornost s pridnostjo in poslušnostjo?
Ne! Če je priden in poslušen, potem imajo starši več časa za drugorojenca, on pa se še vedno počuti odrinjenega.
Kadar počne tisto, kar staršem ni všeč potem mu morajo posvetiti svoj čas. Otrok si ne želi jeze staršev. Otroku je jeza staršev ljubša, kot njihova nepozornost. Otroku je najpomembneje, da se ne čuti odrinjenega. Pogosto starši rečemo, da bi se z otrokom igrali, mu brali, če bi le bil bolj ubogljiv, ampak njegova izkušnja je taka, da se mu starši posvetijo takrat, ko se mu morajo.
Če bi otroci lahko povedali to kar čutijo, bi v tem primeru rekli: »Ljubi me najbolj takrat, ko to najmanj zaslužim, kajti takrat to najbolj potrebujem.« Naj vas ta misel pogosto spremlja pri vzgoji, jaz jo velikokrat uporabim.
 
Za mamico ni lahko imeti čas za tisto, kar je počela do sedaj in zraven narediti še vse tisto, kar zahteva od nje novorojenček. Z ljubeznijo do družine in obojestransko podporo partnerjev človek zmore vse. Pomembno je, da razmišljate o rešitvi položaja in ne o problemu.
Prav je tudi, da si starša skrb za vzgojo razdelita, da očka včasih s starejšim odide na igrišče ali nekam kjer sta skupaj v prijetnem vzdušju, ali odidejo na sprehod vsi skupaj. Tako je vez med otroci vse močnejša, ker ni ljubosumja.
Naj bo prihod novorojenčka sreča za vso družino.
 

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 16:39:49   
ajsek

IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi
Prav je tudi, da si starša skrb za vzgojo razdelita, da očka včasih s starejšim odide na igrišče ali nekam kjer sta skupaj v prijetnem vzdušju, ali odidejo na sprehod vsi skupaj. Tako je vez med otroci vse močnejša, ker ni ljubosumja.


Jaz se s tem ne strinjam. Ljubosumja bo samo še več, če bo starejši otrok dobil vtis, da dojenček "dobi" mamico, on pa je "obtičal" z očkom.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 17:45:38   
AnciM
Meni so svetovali; čeprav bo razlika zelo majhna, naj ne pozabim, da je prvi otrok pač prvi. Dojenček se ne bo spomnil, če ga odložiš za 5 minut, ko pride večji in zahteva pozornost. Večji pa tudi ne bo želel pozornosti več kot 5 minut, ko bo videl, da je še vedno prvi. Počasi pa se bomo vsi navadili drug na drugega.

Jaz bi se na tvojem mestu poskušala čim več ukvarjat s starejšo in počela vse kar sta počeli pred prihodom dojenčka. Dojenčku ne bo nič hudega, če bo v slingu ali v ležalniku, takrat ko si vzameš čas za veliko. Ta velika pa ne bo imela občutka, da je na stranskem tiru.

_____________________________

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 19:45:19   
zinkazi
Če očka odide s starejšo morata početi nekaj kar je zanjo v veselje, v kolikor želi biti z mamico, pa očka ostane doma z dojenčkom. Starejši otrok mora biti še vedno prvi.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: 7. letnica ljubosumna na bratca
31.1.2010 20:00:54   
bskrle
Poišči njen album in ji pripoveduj o njej. Dojenčka ji dajaj v naročje, pomaga naj ti dojiti, mene so na primer držale za prsi, tako da niso motile mene in dojenčka, so bile pa vse ponosne, ker so "dojile".
Drugače pa pokliči psihologinjo v ZD dom.


_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?