|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
18.8.2010 17:49:39   
Anonimen
Jaz sem ena izmed tistih talenih mamic, ki otroka ni nikoli navajala na kahlico.


Jaz sem kao probala.
Ampak razen nekaj polulanih trenirk ni bilo efekta user posted image .

Ko je bil čas za brez plenice - je bil čas.
In od takrat naprej - tako je.

(odgovor članu Raho)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   [Brisano sporočilo]
18.8.2010 17:51:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
18.8.2010 17:59:17   
ronja
Na koncu pa bo suvereno in samostojno nadzoroval osnovno fiziološko potrebo enako zgodaj ali pozno, kot če bi bil ves ta čas v plenicah.

Saj pri zgodnjem dajanju na kahlico ni fora v tem, da bi bil otrok čisto suh prej. Fora je predvsem v komunikaciji - da znaš prepoznat njegove znake, da ti lahko tudi za to potrebo pove, ko jo ima.

In pa v tem, da mu ni treba met tiste plastike na riti - ker kakorkoli obrnete veliko otrokom to ni ravno v užitek, sploh ne v tej vročini. Če bi jim bilo to strašno fajn, se noben ne bi upiral pri previjanju.

Jaz sem Ronji vzela plenice ravno zato, ker je zelo jasno pokazala, da jih zelo zelo ne mara. In potem sem eno noč brskala po netu in ugotovila, da obstajajo ljudje, katerih otroci lepo živijo brez plenic - in probala. In ker je šlo, nisem šla nazaj.
Lejla je imela čisto vneto ritko od pleničk tistih par tednov na začetku, čeprav sem ji jih res zelo zelo pogosto menjavala, umivala samo z vodo, uporabljala neagresivno kremo itd... - ampak ima občutljivo kožo in res takoj dobi rdečo ritko. Ko smo dali plenice stran, ni imela NIKOLI več res vnete ritke.

In obe sta zelo zanesljivo pokazali, da jima to odgovarja - ko je recimo Lejla pocmihala, da bi šla lulat in sem jo nesla, se je nasmehnila in se takoj polulala. Ni treba bit glih genij, da opaziš, a nekaj sede tvojemu otroku ali ne.

Je pa res, da je to treba videt, da verjameš. Na morju mi je veliko mamic reklo, da če bi jim to nekdo pravil, ne bi verjele niti besediceuser posted image . Zdaj pa vidijo, da je ful fajn. In to, da so očitno tudi v vrtcu ugotovili, da Lejla ne rabi plenice, očitno pomeni, da to ni samo v moji glavi - in da bi bilo velika škoda, če bi ona še pol leta hodila s plenico na riti (zanjo, ker je pač bolj luštno bit v spodnjih hlačah - če ne verjamete, si kupite plenice za odrasle, saj obstajajo - ali pa tavelike za otroke - do 45 kil bojo tudi marsikateri pravuser posted image , pa tudi za okolje je to boljše - en otrok v Slo. sproducira 1 tono plenic, baje. No, mojidve sta jih občutno manj. In v tem okolju bosta predvsem onidve živeli, tako da delam to tudi zanju.)

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   [Brisano sporočilo]
18.8.2010 18:00:35   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
18.8.2010 18:08:16   
ronja
Se pa absolutno strinjam, da je treba bit pripravljen - navadno pa ni taka težava v otrocih kot v starših. Pri malem otroku, ki ne more dolgo zdržat, so pač nesreče pogostejše kot pri 2-3 letniku, ki že vse naredi sam, zna povedat, dat hlače dol, se usest na wc, it dol, te poklicat za obrisat ritko,...

Ni to nekaj nujnega za to, da bi se otrok razvil v neko ok bitje. Ni pa tudi nič slabega. Enim paše, drugim ne, s tem ni nič narobe. Vsekakor je boljše dat otroka kasneje iz plenic, pa mu ne težit, zakaj se je polulal v hlače, ker bo takrat že vse skapiral in se mu ne bo zgodila nobena nesreča (to se strinjam, da če dovolj dolgo čakaš, potem se izogneš nesrečam, samo meni je škoda tako dolgo čakat). Ampak če ti pa ni taka katastrofa, če pač kdaj polulajo hlače, potem pa se mi zdi za otroka fajn, da ni v plenicah, jaz jih tudi ne bi hotla met (in jih tudi nisem, mi je mami povedala, da sem se ji vedno skrila, ko mi je hotla novo gor dat - dol sem jo z veseljem dala, gor pa ne).

Meni je pri Lejli pomagalo, da je nisem zapostavljala, ker je bila mirna, Ronja pa divja (zdaj nista več taki) in si je bolj znala izborit mojo pozornost. In s tem sem imela vedno en feedback, ali sva sinhronizirani, ali jo "vidim". Pa tudi Ronji se je fajn zdelo in ni imela nobene želje it nazaj v plenice, kot se dostikrat zgodi pri malih otrocih, ki dobijo sestrico/bratca. (Res pa je, da bi po pravilih morala tudi ona še bit v plenicah - takrat je bila namreč stara manj kot leto in poluser posted image ).

Pa recimo naši pediatrinji se to ne zdi nič narobe, ampak prej fascinantno! Njej se zdi narobe, da starši niti pri 2 letih še ne odvajajo (tako mi je sama razlagala). Tako da doktrine so si malo različne, očitno.

Delaj, kar paše tebi in tvojemu otroku, pa bo vse ok. Svakinja je imela starejšega v plenici, dokler ga niso v vrtcu odvadili. Njej je zelo težko imet karkoli umazano in ni želela tvegat nobene nesreče. Tako je mali star 3 leta in pol in še ni čisto iz plenic. Pa ni zato nič narobe z njim, kot ni nič narobe z Lejlo, ki je bila pri mesecu in pol brez. Različni smo si in različne prioritete in želje imamo.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
18.8.2010 21:38:30   
valči
Ronja,zelo lepo si to napisala,res.In bravo zate,da si se tega lotila.To zahteva res svoj čas in potrpljenje.
Jaz tega ne bi zmogla,ker imam ful dela doma-kmetija in nikakor nisem bila toliko z otročki.Pač nahranila,pol pa v voziček,v stajico ali notri na tla na blazino.Pač vedno veliko dela.

Te pa res občudujem in fino je kaj takega prebrat.


_____________________________

Sedaj pa imamo doma tri čudovite sončke,ki mi pomenijo vse na svetu.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
19.8.2010 6:47:41   
naja17
Ronja user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image ... Ne samo zato, ker ti je uspelo,  ampak v tem je keč,  v komunikaciji, opazovanju otroka, tako je tud moja mami rekla, da ko me je pri 2 mesecih nad kahlo začela držat, da pol že vidiš otroka kdaj nekaj počne....

Te kontaktiram čez nekaj mesecev-upam user posted image

(odgovor članu valči)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
19.8.2010 8:54:19   
ronja
valči, seveda to ni za vsak življenjski stil! Jaz sem imela srečo, da sem si to lahko privoščila - vse si gotovo ne morete! Jaz, ko sem bila na porodniški, sem bila cel ljubi dan z otrokom - ves čas sem ju nosila okoli po rokah, v slingu, ali sta se dojili (precejšen delež časauser posted image ) ali sta ležali v ležalniku zraven mene, ko sem kaj delala. Nemogoče bi bilo, da ne bi videla, če sem opazovala. Moji punci se kot dojenčka tudi nista bogvekaj sami zamotili: Ronja sploh nič (to mislim res nula), lejla pa čisto mičkeno, ampak tu govorimo v minutahuser posted image . Tako da sem itak morala bit poleg.

Če moraš ti zraven kmetijo rihtat, ali imaš dedca, ki hoče met kosilo fix&fertig, ko se prikaže na vratih, ali se ravno seliš ali ne živiš na svojem, kjer si to lahko dovoliš in te za vsakič kdo sekira, kaj vendar mučiš bogega otroka, da ne lula v plenico, kakor vsi "normalni otroci",... potem je to praktično neizvedljivo. Kvečjemu je izvedljivo, da ga daš vsake toliko na kahlo, glih toliko, da ve, da obstajajo še druge možnosti, ne samo lulanje v plenico - baje da že to pomaga.

naja, kar javi se, ko boš rabila.
Jaz sem obakrat lubija vprašala, kaj pa on pravi: prvič sicer ne takoj potem, ko sem se odločila, da probam, ker je bila ura 3:30 ponoči, pa ga nisem hotela budituser posted image , ampak naslednji dan sem mu pa povedala za to zadevo in je bil zelo skeptičen, ampak kot vedno pripravljen sprejet, če bi ratalo: "A res? Kje si pa to prebrala? A misliš? Hm, ne vem... ja, probi, ne, valjda da probi, če se ti da! Men se ne biuser posted image " nekak v tem smislu je potekal pogovor. NO, sem probala, je bil čist navdušen, kako je hitro ratalo in valjda se je hotel še on vključit - čisto tako, brez prisile.
Pri drugi nama je bilo obema nekak logično, da bova to delala, on si še ni predstavljal pri tako mali (saj tudi jaz na začetku nisem vedela, kako bo šlo), pa je spet videl, da v bistvu ni neka znanost (ki jo ima sicer raduser posted image ) in jo je začel potem še on dajat. Skratka: je veliko lažje, če imaš podporo doma - ali pa da vsaj niso vsi ful proti.  ker na to se pripravi, da te bojo gledali ko eno čudo iz marsa.

Zato pa pišem o tem, da bi ljudje ugotovili, da to ni neko mučenje otroka, da večini otrok to paše (če starši ne zganjajo cirkusa, če se pač zgodi kaka lužica)! da bi tiste, ki imajo možnost in si želijo to delat, ne dobile preveč polen pod noge. Ker je to res fajn stvar, kadar lepo laufa. Je ena posebna vez z otrokom, podobno kot dojenje. Ne vem, mogoče tista zavest, da ga poznaš, veš za njegove potrebe: veš, če je lačen, žejen, če mu je vroče, ga zabe, če ga lulat,... In mu lahko tudi odgovoriš in on te razume, da veš... Ne vem, težko je opisat z besedami, je pa zelo fajn občutek - za oba: mamo in otroka.

(odgovor članu valči)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
19.8.2010 9:23:46   
naja17
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

naja, kar javi se, ko boš rabila.
Jaz sem obakrat lubija vprašala, kaj pa on pravi: prvič sicer ne takoj potem, ko sem se odločila, da probam, ker je bila ura 3:30 ponoči, pa ga nisem hotela budituser posted image , ampak naslednji dan sem mu pa povedala za to zadevo in je bil zelo skeptičen, ampak kot vedno pripravljen sprejet, če bi ratalo: "A res? Kje si pa to prebrala? A misliš? Hm, ne vem... ja, probi, ne, valjda da probi, če se ti da! Men se ne biuser posted image " nekak v tem smislu je potekal pogovor. NO, sem probala, je bil čist navdušen, kako je hitro ratalo in valjda se je hotel še on vključit - čisto tako, brez prisile.
Pri drugi nama je bilo obema nekak logično, da bova to delala, on si še ni predstavljal pri tako mali (saj tudi jaz na začetku nisem vedela, kako bo šlo), pa je spet videl, da v bistvu ni neka znanost (ki jo ima sicer raduser posted image ) in jo je začel potem še on dajat. Skratka: je veliko lažje, če imaš podporo doma - ali pa da vsaj niso vsi ful proti.  ker na to se pripravi, da te bojo gledali ko eno čudo iz marsa.

Zato pa pišem o tem, da bi ljudje ugotovili, da to ni neko mučenje otroka, da večini otrok to paše (če starši ne zganjajo cirkusa, če se pač zgodi kaka lužica)! da bi tiste, ki imajo možnost in si želijo to delat, ne dobile preveč polen pod noge. Ker je to res fajn stvar, kadar lepo laufa. Je ena posebna vez z otrokom, podobno kot dojenje. Ne vem, mogoče tista zavest, da ga poznaš, veš za njegove potrebe: veš, če je lačen, žejen, če mu je vroče, ga zabe, če ga lulat,... In mu lahko tudi odgovoriš in on te razume, da veš... Ne vem, težko je opisat z besedami, je pa zelo fajn občutek - za oba: mamo in otroka.



Fajn je, ker poskušaš res lepo napisat in razložit user posted image ... Drgač pa že zdej vem, da me bojo gledal, ko čudo z marsa user posted image , ker jest sem res okrog tega mal dragač v razmišljanju, pač podobno tebi... Moj se kar strinja z mano, bomo vidli pol kak bo v praksi user posted image ... Recimo spomnim se enkrat, ko sem njegovo nečakinjo zagrabla, ko se je začela napenjat, dala plenico dol in jo posadila na školjko, se je dete lepo podelalo, brez da je bla razmazana do pol hrbta. Starša nista sicer nič komentirala, ampak njima se to pač ni dalo.... Njim je bol fino posadit otroka sred dnevne in skor da navijat zraven user posted image  Sori men je pa to mim, jaz ko to počnem, ne rabim nobenga zraven user posted image  Ok, da nam spet kej zanetla, uglavnem držim te za besedeo, da te bom kej pobarala za kak nasvet, na zs seveda, da ne bo en kup OMG-ov itd. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
19.8.2010 13:01:59   
abc123
Se moram še enkrat javt, ko je pa taka polemika, predvsem OMG in frustracije in VSAKE POL URE..... kolk zapletov in čist preprosto vprašanje. Vglavnem, včeraj in danes (in tudi jutri) nadaljujemo brez plenic ,lulamo po potrebi, dvakrat je uslo, bili smo v gledališču, na ulični predstavi, v trgovini... tko da nismo mogli na pol ure lulal pa smo vseeno suhi preživeli. Je pa sprememba, včeraj enkrat in danes že dvakrat mi je rekla JA ko sem vprašala čejo lulat in sva šli na stranišče in se je.... jupiiii moja punca.

Ronja napisala si odlično. Tut men se je zdelo neprijazno in neprijetno da bi jo pri 33 stopinjah pustila s pleničko, žal na morju nismo bili in ni mogla kar naga okol hodit in tko se je začelo. Nisem pa niti pomislila da bi se lahko že znebili plenice, a očitno se jo bomo.

Drugače je pa tako, kadar gre pa kakat mora bit pa obvezno sama v kopalnici in me vedno ven napodi in potem pokliče. To sem opažala že prej, vedno se je šla nekam skrit, v kakšen kot ipd. in potem podobno z lulanjem... ja to so te intimne stvari.

Drugače pa vsak po svoje, je fajn je potem veliko različnih zgodbic. Mogoče bomo par mesecev prej brez plenic kot je običajno, no govorimo pa še ne, medtem ko eni pa že ogromno pri 19 mesecih... ja tak je pač svet...

(odgovor članu naja17)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti
19.8.2010 13:09:13   
ronja
naja, saj ko ljudje vidijo, da laufa, da je otrok tako zelo srečen, potem so navadno fasinirani in se jim fajn zdi in ti samo čestitajo. Samo morajo videt najprej.  Pa ti se ne smeš sekirat za druge, samo za otroka, ap gre koj lažje.

abc, da ne boš mislila, da na morju majo pa vsi otroke brez plenic - zdaj smo bili 1 mesec in večinoma so bili otroci v plenicah, celo na plaži!!! meni se je zdelo to kar kruto...

Kar se pa intime tiče, mojidve hočeta bit pa non stop zraven. Tudi kahlica je v tistem prostoru, kjer smo - da se tamala spomni nanjo, ko jo prime. Tavelika itak gre sama na wc, je že 3 leta stara, me pokliče samo za obrisat. Ampak ni šans, da bi šla ona kam stran, moram bit zraven - obe sta bili istiuser posted image . Še Ronja zdaj dostikrat hoče, da dežuram zraven nje na wc-ju (kar ni ne vem kako prijetno, kadar kakauser posted image ). Ampak smo jo počasi odvadili tega, da mora bit nujno en zraven in zdaj kar gre. Različni so, mojidve sta pač taki, da sta radi ves čas v družbiuser posted image .

(odgovor članu naja17)
Neposredna povezava do sporočila: 36
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





40 otroških laži, ki jim starši vedno nase...
So laži, ki so skupne vsem otrokom, ne glede na njihovo starost in tem lažem starši tudi največkrat nasedemo. Preverite,...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?