neboglasnica
|
Nisem mislila, ampak moram. Že po službeni dolžnosti . Otroke odvajajo starši in ne vrtec. Kaj pomeni termin - otrok je suh: pomeni, da je dovolj zrel, da sam večinoma pove, da ga lulat oz. kasneje, kakat. To ne pomeni, da doma starši vsake pol ure ali uro sprašujejo otroka oz. ga dajejo na kahlico. Otrok mora začutiti pritisk na svoj mehur. Ne mislim nobeni nič slabega, ampak tako je. V skupini je 14 različno starih otrok (vsaj večinoma), vsak s svojimi posebnostmi. Če je starost približno enaka, se vzgojiteljici s starši dogovorijo za odvajanje. Če so različnih starosti, je to večji problem. Jaz odkrito priznam, da Staša še ne bi začela odvajati, če ne bi ve na forumu začele. Se mi je zdel še nezrel. Pa sem ga en teden, deset dni kar naprej morila: a te lulat??? Potem sem se odločila, da ga ne bom dresirala, ampak ko bo dovolj zrel, bova ostala brez plenice. Me je mulček prijetno presenetil in smo suhi že od poletja. Bila je sicer neka kriza v vrtcu, ampak so same rekle, dajmo vztrajat in smo zmagali. Vem, da se bo še velikokrat zgodilo, da se bo med igro zamotil in pozabil, da ga lulat. So še tako majhni, da ne znajo preceniti, kdaj morajo pa res lulat. Sicer pa: prej ali slej bodo vsi suhi.
|