|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 8:01:54   
mojcapr
Zanima me če je mala alergična na jajčni beljak ali lahko je stvari (npr. balzen kekse za otroke une živalice) v katerih je sojin lecitin ali se naj temu tudi izogibam?:zmeden2:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 9:36:41   
darča
Nam so prepovedali oboje in sojin in jačni lecitin, ker je alergičen na sojo in jajce!

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 15:44:11   
nat30
Če je alergična na jajčni beljak,na sojo pa ne, potem sojin lecitin lahko uživa. Toda: oznaka za oba lecitina je E322. tako ne veš, kateri lecitin je v izdelku. na nekaterih izdelkih v slovenščini piše E322, v kakšnem tujem jeziku pa sojin lecitin - se splača pogledat. Za pogosto uporabljane izdelke je pametno povprašati pri proizvajalcu, kateri lecitin se skriva za E322. Npr. Čokolešnik naj bi vseboval sojinega.

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 16:47:00   
mojcapr
Hvala za odgovore.Alergična pa je samo na jajčni beljak na sojo pa ne. Niti zdravnica ni vedela če lahko je sojin leticin. Sedaj se je seznam jedi kar malo razžiril, ker nori ko vidi kaj ko je prej jedla(čokolado, posebno salamo, žemljico, hrenovke,....).Oktobra poteče 6 mesecev in upam da je alergija izginila in potem bomo lahko:sloncek::sloncek: ponovno vse jedli, drugače pa greva na biocom, saj probat ni greh?:zmeden2:
Daj povejte mi kaj je not v žemljah, da je ne sme jesti?

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 17:57:58   
asija
Zakaj ne sme jesti žemelj. Moja je tudi alergična na jajca pa nam ni nihče rekel, da žemelj ne sme jesti. Saj notri ne dajejo jajc.

kaj bi mi lahko prosim katera napisala en jedilnik kaj vaši jedo,ker jaz ne vem več kaj vse lahko in kaj ne, ko berem ta forum. Včasih sem čisto zmešana.

Hvala

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Jajčni in sojin lecitin
11.8.2005 20:41:24   
nat30
Vse hrenovke ne pridejo v poštev - npr. Golica ne.
Za žemlje mi ni jasno, mogoče imajo pakirane kaj lecitina...
Večino jedi, v katere običajno sodijo jajca, lahko narediš tudi brez jajc: palačinke, zavitek, potica, štruklji, rezanci, piškoti ipd. Kvašeno, vlečeno in krhko testo se preverjeno posreči brez, le biskvitnega si ne predstavljam. Jajca lahko nadomestiš s kislo smetano (1 jajce = žlica smetane) ali z vodo/mlekom. S kislo smetano se da zimprovizirat tudi rižev narastek. Musaka ali kaj podobnega se brez jajc sicer razleti, zato naredim za malega posebej (itak razpacka narazen) Sicer večino jedi pripravljam za vso družino enako (bomo vsi imeli manj holesterola, ha,ha).
Na izdelkih, ki jih kupim, pridno berem sestavine in izločim tiste z lecitinom. Ostanejo kakšni bonboni, albert ali podobni keksi, grisini, čips, nekateri krekerji in napolitanke.
Če ni alergije na mleko, pride v poštev kup mlečnih jedi. Zelenjava, sadje na 100 načinov.

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 7:17:08   
Natasa-6
Tudi biskvit, torte, cmoki, njoki, musaka, vse se da narediti brez jajc. V trgovini Jablana v pokriti tržnici BTC-ja se dobi poseben jajčni nadomestek, lahko pa uporabiš sojino ali čičerikino moko. Mi uporabljamo sojino, ker ima čičerikina poseben okus.
Vzameš pa 1 žlico sojine moke za 1 jajce, uporabiš pa malo več tekočine (vodo, mleko, olje,radensko).
Če katera želi, imam nekaj receptov za biskvite, pa jih lahko pošljem, nekaj jih je tudi med recepti na RR.

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 13:43:45   
darča
A lahko posreduješ link, meni bi prav prišli receptki.:bravo:

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 14:31:00   
Natasa-6
Darča, recepte imaš na 1.strani Ringa raja pod Priljubljene strani, tisti, ki so za alergične otroke primerni, so označeni.

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 14:35:15   
Natasa-6
JABOLKA S KREMO
SESTAVINE:
10 sladkih jabolk,
1 žlica sladkorja, malo cimeta,
sok pol limone,
1 dl vode ali vina.
PRIPRAVA:
Jabolka olupimo, razpolovimo, izdolbemo peščice ter jih zložimo v kozico. Potresemo jih s sladkorjem, pomešamo s cimetom in vanilijevim sladkorjem, polijemo z vodo ali z vinom ter pokrito dušimo na zmernem ognju. Tekočino o dlijemo, jabolka pa zložimo v skodelice.
Vdolbine zapolnimo s pol žličke marmelade in prelijemo z vanilijevo kremo.


PEČENA KAŠA Z JABOLKI
SESTAVINE:
1 liter mleka, sol,
2 dl prosene kaše,
5 dag margarine,
2 drobni drobno naribani jabolki
sok in lupina limone,
3 žlice sladkorja,
3 jabolka.
PRIPRAVA:
V mleko damo sol, margarino in ko zavre, zakuhamo oprano kašo. Med kuhanjem jo večkrat pomešamo. Vre naj počasi 20 - 30 min. Zgoščeno odstavimo, da se ohlaja. Medtem vmešamo smetano ali malo margarine, rumenjaka, sladkor, limono, kuhano kašo in nazadnje sneg beljakov. Pekač ali skledo za narastek namažemo z margarino, razgrnemo polovico mase, potresemo z naribanimi jabolki, ki jih po želji in okusu še sladkamo ter pokrijemo s preostalo kašo. Pečemo v pečici (pri 2000 C pol ure), da zarumeni.


KOLAČ Z JABOLKI
Za krhko testo potrebujemo: 35 dag moke, 17 dag margarine ali masla, 10 dag sladkorja v prahu, ščepec soli, pičlo kavno žličko pecilnega praška, 2 do 3 žličke mrzle vode.
Za oblogo potrebujemo: vrečko praška za vanilijev puding, 10 dag sladkorja, 5 dag rozin, 50 dag jabolk.


JABOLČNI ŽEPKI
SESTAVINE:
250 g bele moke,
1 vrečko pecilnega praška,
6 žlic mleka,
6 žlic olja,
75 dag sladkorja,
1 vrečko vanilijevega sladkorja in sol.
PRIPRAVA:
Testo zmešamo. Vse sestavine gnetemo približno 5 min z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika pri največjem številu vrtljajev, nato pa na delovni plošči oblikujemo testo v svaljek, ki ga nato razvaljamo in izrežemo okrogle ploščice. Obložimo jih z jabolčnim nadevom, premažemo njihove robove in jih preganemo čez drugo polovico. Temperatura pečice 175-180 stopinj, pečemo 15 min.
NADEV: 750 g jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščice, jih narežemo na majhne koščke in stresemo v kozico. Dodamo 50 g rozin, 50 g sladkorja, 3-4 kapljice limoninega soka. Med mešanjem jih rahlo dušimo.




PITA S SADJEM
Potrebujemo:
40 dag moke,
2 drobno naribani jabolki
2 žlici sladkorja
2 pecilna praška,
1/2 margarine.
Vse skupaj zmešamo na vrh položimo poljubno sadje. Na koncu prelijemo z želatino.


JABOLČNE KOCKE
8 dag masla,
1 drobno naribano jabolko
6 žlic mleka,
30 dag moke,
1/2 pecilnega praška,
žlico sladkorja,
1 vanilijev sladkor,
limonino lupino.
Zamesimo gladko testo, ki ga razdelimo na dva dela in razvaljamo. Eno polovico damo v pekač in namažemo z nadevom, drugo položimo nanj.
NADEV: 3 dag masla,
1 kg jabolk,
sladkor po okusu,
5 dag rozin ,
pest zmletih orehov.


JABOLČNI NARASTEK:
Potrebujemo: 1 kg jabolk, 100 g piškotov, 300 g marmelade iz gozdnih sadežev, 40 g masla ali margarine, 2 žlici sladkorja, belo vino, vložen ribez za okras. Jabolka olupimo, narežemo jih na krhlje in jim odstranimo peščišče. Damo jih v kozico, prilijemo kozarec vina, dodamo sladkor in kuhamo na majhnem plemenu, da se krhlji skoraj povsem razkuhajo. Z maslom ali margarino namastimo ognjevarno posodo. Na dno damo dve tretjini zdrobljenih piškotov. Pokrijemo s plastjo marmelade in damo na vrh kuhana jabolka s sokom vred. Na vrh damo nekaj koščkov masla ali margarine in preostale zdrobljene piškote. Damo v pečico, ogreto na 220 ostopinj in pečemo 20 minut. Okrasimo z vloženim ribezom ali drugim sadjem in ponudimo. Sladica je najboljša mlačna, zraven ponudimo stepeno sladko smetano.


HANOVRSKA JABOLČNA POGAČA
Testo:
375 g mehke bele moke, presejemo v skledo za mešanje, jo skrbno zmešamo z 1 vrečko suhega kvasa, in dodamo.
75 g sladkorja,
sol,
1 drobno naribano jabolko ali 1 žlica sluzi iz prekuhanih lanenih semen
200 ml mlačnega mleka in
100g stopljene ohlajene margarine.
Vse sestavine gnetemo približno 5 min. Z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika, najprej pri najnižjem in zatem pri najvišjem številu vrtljajev, da dobimo gladko testo. Če se lepi, mu dodamo še malo moke (a ne preveč, saj mora ostati mehka). Nato postavimo testo na toplo za toliko časa, da vidno naraste.
Nadev:
1,5 kg jabolk olupimo, jih razrežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče, jih narežemo na koščke in stresemo v primerno ponev. Dodamo
50g rozin,
40 g sladkorja,
1 zravnano žličko cimeta in
30 g masla; med mešanjem rahlo zdušimo, nato pa mešanico ohladimo.
Vzhajano testo še enkrat dobro pregnetemo. Nato razvaljamo dobro polovico testa, obložimo z njim 2/3 pomaščenega pekača in ga ob robovih pritisnemo malo navzgor. Ohlajen nadev enakomerno porazdelimo po testu, pri čemer pustimo na odprti strani pekača približno 2 cm testa brez nadeva.
Robove testa zaganemo na nadev. Preostalo testo razvaljamo, ga položimo na nadev, dobro pritisnemo robove in premažemo površino s 40 g mehkega masla.
Za posip zmešamo
50 g sladkorja,
1 vrečko vanilijevega sladkorja
in 50 g na listke narezanih mandljev, potresemo mešanico enakomerno po testu in ga postavimo znova na toplo, kjer naj vzhaja, dokler vidno ne naraste.
Vzhajano pogačo damo v ogreto pečico in spečemo.
Temperatura pečice: 200-225oC
Čas pečenja: 20-30 minut


JABOLČNA POGAČA 3
Stresi na desko 30 dag moke, napravi v sredini jamico, dodaj nekoliko soli in dodaj 1 drobno naribano jabolko, 5 dag masti, polovico pecilnega praška, za noževo konico sode, 1/8 l nezavretega mleka in 4 žlice sladkorja.
Iz teh sestavin napravi testo, ga dobro vgneti in pokrij za 30 min. Nato testo razvaljaj za pol mezinca debelo, ga položi v dobro pomaščen pekač, potresi po njem 1/2 kg olupljenih jabolk, potresenih z žlico cimeta in žlico limonine lupine.
Testo prepogni v obliki podolgovate pogače ob dveh straneh tako, da se jabolka ne vidijo.
Peci v vroči pečici 30 min.


JABOLČNA POGAČA IN POGAČA S TESTENIMI DROBTINAMI
V skledo za mešanje presejemo 500 g mehke bele moke ter dodamo:
1 vrečko suhega kvasa Digo ,
75 g sladkorja, ,
1 vrečko vanilijevega sladkorja ,
sol,
250 ml (1/4 l) mlačnega mleka in
75-100 g stopljene margarine.
Vse sestavine gnetemo približno 5 minut z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika tako da dobimo gladko testo. Če se lepi mu dodamo še malo moke. Nato ga pokrijemo in postavimo na toplo za toliko časa da vidno naraste. Vzhajano testo znova pregnetemo z rokami ga razvaljamo na pomaščen pekač in položimo predenj večkrat preganjen trak aluminijeve folije.
Jabolčni nadev:
Približno 1 1/2 kg jabolk: olupimo, jih narežemo na četrtine, jim odstranimo peške, jih narežemo na debele rezine in enakomerno naložimo na testo, potresemo jih z 20 g olupljenih zdrobljenih mandljev in 20 g rozin.
Testo naj na toplem še enkrat vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico.
Čas pečenja: 20 do30 minut.
Pogača s testenimi drobtinami
300g moke presejemo v skledo za mešanje, dodamo
150g sladkorja,
1 vrečko vanilijevega sladkorja in
150-200 g mehkega masla
ter gnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika poljubno velike testene drobtine, ki jih enakomerno potresemo po testu. Testo naj na toplem ponovno vzhaja, da vidno naraste, nato ga postavimo v pečico.
Čas za pečenje 15 do20 minut
Marelični premaz:
Med mešanjem zavremo 3 žlice marelične marmelade Podravka in eno žlico vode ter z njo namažemo še vroče pecivo.

HITRA JABOLČNA SLADICA
Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje- peščišča odstranimo. Jabolka zdušimo, ponudimo pa jih s sladoledom.
Za 2 osebi ptrebujemo:
- 1 veliko jabolko,
- 3 žličke masla ali margarine,
- 2 žlici rjavega sladkorja,
- cimet.
Jabolka olupimo, narežemo na kolobarje, peščišča izrežemo. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in sladkor. Segrevamo na majhnem plamenu, toliko da se sladkor razpusti. Na zmes damo jabolčne kolobarje in jih v pokriti ponvi in na majhnem plamenu pečemo z vsake stra

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 14:43:12   
Natasa-6
Ups, Darča, sem ti mislila poslati recepte na privat, pa sem se zmotila. Nekaj jih še dobiš, tile bodo pa mogoče še komu prišli prav!

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 14:58:10   
mojcapr
Za žemlje in pekovsko pecivo mi piše na dietnem listu iz pediatrične klinike, da jih ne sme. Sam v žemljah ja ni jajc???????' Zaradi tega ne vem več? Včeraj sem bila v sparu in sem prav prebrala da not ni jajc in sem jo tudi vprašala in je rekla da jih ni zato sem ji jo dala. Nobenih izpuščajev, ma saj tudi prej ko se nisva držale diete jih ni bilo, tako da:zmeden2:nimam pojma.Sam upam da po testiranju čez 2 meseca alergija I Z G I N E.
Sedaj pa grem pečt, ker Nataša natrosla tolk receptov da kar veselo na delo.

Sam to bi še vprašala kaj pa vegeta ali začinka ali kaj od tega uporabljate?

Lep dan in hvala vsem.:bravo::bravo::bravo:

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 17:18:59   
darča
A sem zmešana pa jih ne vidim ali jih ni?
Kam si mi jih priložila?:zmeden2:

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Jajčni in sojin lecitin
12.8.2005 17:20:13   
darča
Ahaaaaa, sem že našla, zmedena.:zmeden2:

Hvala ti nataša,super si!:rozica:

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Jajčni in sojin lecitin
13.8.2005 9:14:12   
mojcapr
Nataša, kaj bi lahko še men poslala?
Hvala in lep dan vsem želi Mojca

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Jajčni in sojin lecitin
15.9.2005 21:07:19   
mkerec
Tudi jaz bi imela receptke poleg ze objavljenih - . Ves kako lazje je, ce te kdo odresi improviziranja...

(odgovor članu mojcapr)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Jajčni in sojin lecitin
27.9.2005 22:16:38   
Ropotuljica
jaz sem poslala mejl v Pekarno Grosuplje, kako je s tem. Posredujem njihov odgovor:

Lepo se Vam zahvaljujem za poslano elektronsko sporočilo v katerem nas sprašujete po izdelkih brez dodatka mlečnih sestavin, jajc ter pšenične moke. Pri izdelavi naših izdelkov v glavnem ne uporabljamo mlečnih sestavin in jajc, razen pri mlečnih pekarskih izdelkih ter finem pecivu. Bolj problematična komponenta je pšenična moka, ki jo uporabljamo pri vseh naših izdelkih. Glede na alergije, ki jih ima vaš otrok boste morali poseči po brez-glutenskih pekarskih izdelkih, ki jih že najdete na policah naših trgovin, v Sloveniji pa jih proizvaja pekarna Kruh-pecivo Maribor. Predlagam vam, da kupujete le pakirane izdelke, saj so na deklaracijah navedene vse sestavine. Le tako boste lahko prepričani, da jeste ustrezen kruh, saj trgovci v poplavi kruha marsikdaj ne vedo za kakšno vrsto kruha gre in vam lahko svetujejo napačen izdelek. Tako se je že zgodilo, da so bolniku s celiakijo predlagali nakup koruznega ali ajdovega kruha kateremu je vedno dodana pšenična moka oz. vsebuje pšenični gluten.

(odgovor članu mkerec)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?