|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:00:15   
Paštetka
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA
Paštetka je lepo napisala. Moj poklon.
biga, tista gospa, ki je pred leti mene užalila zaradi vzgoje je ZARA, ki mi je danes dala poklon
user posted image user posted image user posted image user posted image
user posted image A ti to resno?



Ja Zaronja. To je bilo eni 3 -4 leta nazaj user posted image
No, to ni bila žalitev, ampak jaz sem imela dolg nos, kao, ti že meni ne boš govorila, kako naj vzgajam otroka in da počnem jaz kaj narobe user posted image Imela si pa čisto prav. Kakor si ga narediš, tako ga imaš!

HVALA!user posted image

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 27.10.2011 11:03:10 >


_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:01:38   
ZARA
No, a vidiš kako obvladam, biga. V bistvu vzgajam na daljavo. user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:02:43   
ronja
Nočem, da izpade, da vedno zagovarjam sestrico.

Čeprav nočeš, še vedno tako izpade. Ni fajn bit starejši otrok, ki je vedno "kriv". tudi mali znajo izzivat. In obratno, če sta taka karakterja: Lejla je tudi popenila, ko ji Ronja ni dala miru. pa je zato samo ona kriva? Ronja je ne bo nikoli udarila, ampak zna bit pa drugače sitna - tudi ta način je treba videt (tu bi ti znala več povedat frodica;).

Kako na lep način doseči, da bi se sorojenci razumeli?

Tako da si pravična in da ju naučiš, kako se rešuje medsebojne spore - oba. Da tudi tamalo kregaš, če kaj teži bratcu. Še predno jo ta poči, po možnosti.

ko gremo ven, se obleče in obuje, jaz še oblačim malo, on me ne počaka, čeprav mu pravim, da ne sme sam ven.

Zakleni vrata.

Lahko bi namreč stekel na cesto, kar je že parkrat naredil, ko sem bila zraven.

To pa pri nas ne bi šlo na lahko mimo. Za cesto sva ful zoprna in se splača, malidve sta res pridni kar se tega tiče. Ampak samo zato, ker sva bila tu res res zelo zelo striktna in dosledna in sva VSAKIČ naredila iz tega celo štalo. Otroci morajo vedet, da so ene stvari ne, druge pa NE! Ker ni vse isto, kar je prepovedano.

Zadnjič smo šli v dolino k potoku, ko smo nameravali domov, je sin stekel po hribu gor, ni naju počakal, sem kričala za njim, počakaj, gremo skupaj, pa nič.

lej, takih stvari ne smeš pustit. Enostavno ne: popokaš tamalo v naročje in stečeš za njim, saj ga valjda ujameš...

Skratka, ali pretiravam, ali naj otroku pustim več samostojnosti ali kaj?

Če je cesta nevarna, ne pretiravaš. Sama jima ne pustim divjat po cestah, samo na pločniku se lahko zezata, kolikor jima paše, pa še to točno vesta kje - torej tam, kjer ni kakega dovoza za avto. In sem prav ponosna, da ustavita tudi stare starše: "ne, tu moramo pogledat, če je avto!" Se da, samo je pa treba bit zelo zelo strikten (in siten;). Pri nas ni pardona, da če je cesta, se da rokico. Ni druge. Se je Lejla bunila (Ronja je bila v prometu vedno angelček), pa sem jo za roko zvlekla čez. Je kruto izgledalo, ja, ampak mala je videla, da tu pa ni pardona. Seveda smo se ustavile na drugi strani in sem jo pocrkljala in ji razložila vse še n-tič. Ampak vsekakor pa niti pod razno ne sme obveljat njena kar se varnosti tiče. Tu pa ni pardona, pa pika!

Sin se je seveda pohvalil, da je čisto sam prišel domov.

povej mu, da si ponosna nanj, da je tako samostojen, da je zelo prav, da je pogledal na obe strani, vendar domov vseeno ne sme sam, ker je nevarno - ne zaradi njega, ampak zaradi drugih, ki ne morejo ustavit, ker je strma cesta itd... Tako kot si razložila nam. Saj verjetno je čisto normalno pameten fantek in bo to razumel. In ja, povedat mu moraš vsaj 100x. Razloži mu, da si videla njegov napredek, vendar je tu še prenevarno za to in najdita boljši teritorij za take samostojne podvige. Malidve točno vesta, do kod lahko prideta sami, kje me pa počakata, pa sta še mlajši - tako da se da:).
On je bil ponosen nase, mislil je, da boš tudi ti, ti pa si ga najurila. Z jezo samo tu ne dosežeš dosti - boljše je, če mu razložiš - mirno, ampak odločno. Da si ponosna nanj, da je tako lepo pogledal na obe strani, vendar te je na smrt prestrašil. Da ga imaš rada in da se zato bojiš zanj. da bi se ti strgalo, če bi se mu kaj zgodilo, ker ga imaš tako zelo zelo rada. Otroci to razumejo. Jasno, da si jezna. Ampak povej mu, zakaj si jezna, ne kazat samo jeze, ampak tudi strah, skrb, bodi čim bolj iskrena. magari se zjokaš zraven, če si tako žalostna. Samo bodi iskrena.
Ronja je grizla kable - kjerkoli jih je videla, imela je totalno manijo na kable. Jasno, da se je meni meglilo pri tem, ker je dovolj, da enkrat en kabel ni ok in se ji lahko kaj zgodi. In sem ji 1000x razložila in je nehala. In potem enkrat na morju spet probala. sem čisto ven padla in ko je videla, da se RES sekiram zanjo, da me je strah ZANJO, potem je videla, da to pa res ni dobra ideja. Je skapirala. Mora vedet, ZAKAJ mu ti tega ne pustiš - ker se bojiš, da bi ga povozilo in potem bi bil v bolnici in bi ga grozno bolelo, itd... Pri takih nevarnih rečeh je po moje dobro čisto direkt povedat - ker točno tako je, če se kaj res zgodi... kazen tu po moje ne pomaga - kaznujeva ne za take reči, kazen je že to, da vidi svojo mamo totalno zgroženo in prestrašeno in nesrečno. In verjemi, da bolj zaleže. Ampak mora bit res iskreno in res fuuuuul, ne samo mal jezna mami, tako kot je, če reče eno grdo besedo, mora vedet, da je to par nadstropij višje.

Ponavadi mu za grdo obnašanje zvečer ne preberem pravljice(če npr. tepe med trmarjenjem).

To nima smisla - kazen mora biti takoj in mora biti povezana s tem, kar otrok narobe počne. Če začne packat (nalašč) s hrano, mu hrano vzameš. Če trga knjigico MEDTEM, ko mu jo bereš, potem jo nehaš brat, ja. Ampak ne da ga kaznuješ čez par ur, ko nima več pojma, zakaj. To ne bo nikoli dobro delovalo. Mali otroci še nimajo takega spomina, samo žalosten bo zvečer, niti pod razno on ne povezuje tega, kar je naredil z izgubo pravljice.

kakica se meni sicer ne zdi neka ful grda beseda, tudi drek sam po sebi ne - najini vedno razlagata, koliko drekcev sta naredili in koliko jih še imata (ko sta na wcju). Sva jima razložila, da je kakanje sicer nekaj čistno normalnega, vseeno se pa o tem ne govori za mizo. Sta sprejeli brez nekega cirkusa. Čim manj cirkusa delaj okoli tega, da ne bo videl, da je to neka strašno zabavna reč, ki jezi mamo;).
Otroci ponavljajo besede, ker jim je zabaven naš odziv. lejla je zadnjič izjavila: "****ti matel" - sem ji povedala, da to ni lepa beseda in da tega ni lepo govorit. Nisem se pa kaj pretirano razburajala okoli tega - to hranim za tiste reči, ki so mi resnično pomembne - kot recimo to, da mi ne gresta sami čez cesto. Tako vesta, da tega ni lepo govorit, ne moreta me pa s tem provocirat in zato niti ne probavata. Vesta tudi, da če kaj takega rečeta, ni to taka reč, kot če gresta sami čez cesto.

Da se ustvari neka hierarhija - ne moreš za vsako stvar popenit, ker je prepovedanih stvari preveč. Potem naredi vsak svojo lestvico, kaj mu je najbolj pomembno in kaj manj in se po njej ravna. Nimamo vsi istih prioritet: nama se zdi grozno pomembna varnost na cesti, nikoli se ne bova igrala tako, da bi ju lovila iz pločnika na cesto - to nama sploh ni smešno! Tudi nama je zelo pomembno, da si delita stvari in da se ne tepeta, si ne težita. ni nama pa toliko pomembno, kako glasni sta, kako dolgo jesta, koliko pri tem posvinjata, kako delata s stvarmi (kar je nekaterim veliko bolj pomembno kot recimo cesta ali deljenje reči - odvisno od tega, kje živiš, koliko se tebi zdi cesta nevarna, od tega, ali imaš 1 otroka ali več - tisti z večimi vidimo v nedeljenju eno grozno pošast, tistim, ki imajo enega, pa se zdi to čisto ok...) Valjda bi bilo super, da je tudi vse to tipitopi, ampak se zavedava, da imava dve navihani punčki, ne dveh strojčkov. In da ne bo vse tipitopi, razen če jima čisto ubijeva duha - tega pa nočeva. Zato sva izbrala par stvari, za katere res hočeva, da so po najino, ostalo pa pač J*ga, vsak malo popusti, pa odvisno kakšen dan ima kdo.

Pri nas je tako, da se vedno najprej sami probata zmenit, če se ne znata, pa prideta do mene po nasvet, kako naj rešita zadevo. Otroci se pač sami še ne znajo vedno lepo zmenit. vendar se jim vedno večkrat rata, če jim pokažemo, kako se to dela. So pa tu različne taktike, vsekakor pa ni ok, da ves čas ščitiš tamalo, kar se ipak čuti iz tvojega posta, pa če hočeš ali ne.

tudi sama ju pustim plezat po igralih, tudi če niso po jusu (da kaj stran visi) in navadno me mame precej zgroženo gledajo, ko zvejo, koliko je Lejla stara (ker je res ko en pajkec - povsod pride, ampak nikoli dol ne padeuser posted image ). Na igrišču imata popolno svobodo - na cesti pa ne. Tam, kjer si lahko sami kaj naredita, to vzamem vzakup s tem, da krepita svoje sposobnosti, tam, kjer ni odvisno od njiju, ampak ju lahko nekdo drug povozi ali elektrika strese, ne glede na njune sposobnosti,... tam pa ni debate. Ti si naredi svojo lestvico, saj vidiš, da so različni sistemi. Najdi takega, ki deluje za vas.

Vedno pa smo še uporabljali, mislim da ronjin nasvetuser posted image . Če sva našla kakega mrtvega črva, polža, ga je pač avto povozil, ker ni mamice držal za roko in ni ubogal. Kruto, ampak si je zapomnil in je delovalo.

user posted image vesela, da je delovalo - pri nas tudiuser posted image .

vsakokratno opozarjanje, tumpanje, hvaljenje, hvaljenje in še enkrat hvaljenje- to jim je balzam za dušo.... In otrok se navadi.

Podpis.

Nikoli pa našemu ne vzamem knjigice zvečer, če je čez dan poreden. Kazen sledi takoj. Knjigica in odhod v posteljo, pa naj ostane nekaj lepega za zaključek dneva.

podpis.

Ona bo vedno "izgubila" oz. nadrsala. Ne morem pa pustit, da jo bratec vedno premaga v smislu, saj sta se sama zmenila. Če je že tako fizično močnejši in drugače se ne bosta zmenila, kot da ji stori nekaj na silo.

manj kot otroku zaupaš, bolj bo težil - ker dela to, kar od njega pričakuješ. Ti pričakuješ, da bo samo teroriziral sestrico - in jo. Vem, da je to dvosmerna cesta, ampak ti si odrasla in ti moraš prekinit začaran krog - enostavno zato, ker ga on še ne more.

Kateri je tisti takojšen ukrep? Da gremo notri? Pa saj mi je cilj, da smo čim več zunaj, na zraku.

Otrok točno ve, kdaj ti nočeš naredit nič - ker je pač tudi tebi luštno bit zunaj. In bo to seveda izkoriščal. Zato pa začnejo starejši otroci delat štalo, ko dojimo ali smo na wcju ali pod tušem. KO parkrat reagiraš takrat, tisto minuto, pa ugotovijo, da očitno če se mami zdi to res narobe, bo vseeno reagirala in tisto nehajo počet. Ja, včasih moraš pač tudi ti naskrat zaradi svoje vzgoje - to pa ti ja ni nič novega, nouser posted image . Vzgajat ni vedno luštno. Se pa splača.

Tudi če gremo na sprehod, pa bi se grdo obnašam, kaj naj? Ga na silo dvignem in nesem kilometer do doma?

Če je treba, ja. Lejla je zdaj vedela, da je ne smem nosit in je to lepo izkoriščala - ker prej sem jo odnesla v drugo sobo, če recimo ni hotela pospravljat igračk (Ronja jih, njej je največja grožnja, da jih bom sicer vzela, Lejlo boli đoko za to;). Potem sem mela tega dovolj, ker sem prav videla, da ve, da ne smem... In sem jo pač odvlekla ali vseeno odnesla. Ni bilo treba velikokrat, zdaj točno ve, da imam svoje orožje;).

Prav čudno mi je, da dobro točno veš kaj bo otrok naredil in mu potem še pustiš, da to naredi.

podpis.

Otrok bo pa vedno poskušal prestopiti mejo. Vprašanje je KDAJ mu to dovoliti in otroku s tem tudi dati tisti občutek, da se lahko meje preseže, kar bo potreboval v poslovnem življenju. Če je preveč v kalupu in če je za vsak prekršek sankcioniran, kako naj se razvije izven okvirov. Tako da je tudi popustljivost umetnost vzgoje.
Še en podpis, lepo napisano.

Kaj je v primerjavi, da ste 3 dni manj na zraku, kot da ti še vcsaj 2 leti nagaja tak, bog ne daj, da se mu kaj zgodi.. Pa to sploh ni treba, da ste manj na zraku. Greste ven, ko ne uboga, greš domov, odsedi kazen in greste nazaj ven na zrak.  Saj sedi 5 minut oz dokler se ne opraviči in razmisli. Vidim sam en kup izgovorov in neodločnost s tvoje strani in to mali izkorišča.

podpis.

Poveš mu, da ga imaš preveč rada, da bi dopustila, da se mu kaj zgodi

točno tako. Tudi mojidve kdaj izjavita, da me ne marata, ker nečesa ne pustim. Jaz pa jima povem, da ju imam preveč rada, da bi jima to pustila in da imam veliko rajši, da me sovražita, pa sta živi in zdravi kot pa da se jima kaj zgodi.

najmlajsi tocno in zeeelooo dobro ve, da bo VEDNO kriv najstarejsi. beri: ko so otroc sami v sobi, najmlajsi ve, da bo nic-videca-mami priletela iz kuhinje in kegala/kaznovala najstarejsega po defoltu-in si upa marsikaj in se vec!
V principu se strinjam, tudi pri nas doma je bilo tako, vendar pa sta mojidve očitno po karakterju ravno nasprotni - Ronja ne bo nikoli udarila Lejle, čeprav je močnejša in večja, jo pa izziva... In tega mami ne vidi in Lejla popeni. Sem rabila parkrat, da sem pogruntala, kaj se dogaja - dokler ni lejla res znorela, pa nisem vedela, kaj se dogaja. Sploh ker je Lejla karakter, da hoče stvari sama zrihtat in nikoli, ampak res NIKOLI ne tožari, Ronja pa non stopuser posted image . Tak da v principu je res tako, razen če maš zamenjane otrokeuser posted image .

menda ni treba dostikrat tamanjsih okregat, da se zadeve spremenijo

je pa potem tole pomagalouser posted image , samo sta bili pač obrnjeni vlogi. Ampak na splošno kot rečeno, se strinjam, res navadno mlajši izzivajo, samo Lejla pač ni tak tip (tudi v vrtcu ne). Sem pa od začetka vedno gledala na to, da ni vedno Ronja kriva in sem vedno tudi Lejlo opozorila, tudi če jo je po nesreči kaj pocukala (saj veste, dojenčki niso vedno najbolj nežni...) (očitno sem šla malo preveč v drugo smeruser posted image , pa je ona začela to izkoriščatuser posted image ).

Ne vem, kako si predstavljate, da bi lahko 18,5-kilskega fanta nesla oz. odvlekla domov iz sprehoda

Jaz imam dve: ena ima 10 kil, druga pa 15. Sta pridni na cesti, nimam teh problemov. Je pa enkrat pridivjal en avto po pločniku! in sem obe pograbila in odnesla - očitno ga je vozil nekdo zadet in ker nisem imela pojma, kam bo zavil, sem rajši obe hitro pobasala in tekla stran. Pa sem noseča in ne smem nič nosit. Ko gre za to, da mojega otroka lahko povozi, pač reagiraš, lahko neseš, lahko mariskaj... ker sicer se jima lahko zgodi kaj takega, česar ne bi nikoli prenesla. Tega pač ne tvegam. Pa če crknem od napora zraven.
Če ga ne moreš odnest do doma, ga pač posadiš tam - jaz navadno kar tam razčistim, karkoli je narobe, niti ne gremo domov zato, ker ni treba (kot rečeno sta na cesti ok, zato tega ne rabim). Pač ga tam posadi - primi ga, da ne more nikamor, dokler se ne zmenita.

On točno dobro ve, da ti nimaš načina, da ne veš, kako ukrepat in da ne moreš nič - ker ti tako misliš. čuti tvojo nemoč in zato se ne počuti varnega - ker mami še njega ne obvlada, kje bo šele vse ostale, če bi mu kdo kaj hotel... Zato smo otrokom dolžni postavit meje in jim dat občutek, da jih bomo tudi drugim, da jih bomo varovali.

Punci sta tudi zajokali, ko sem ju pobasala in odnesla. Smo se pa na varnem ustavile, sem jima povedali, da sta bili onidve super, pridni, da nista nič narobe naredili, ampak da je en kreten (ja, rekla sem grdo besedo - ampak to je bil res kreten) vozil proti nam in sem se ustrašila za njiju in zato sem ju na hitro pobasala - da ju imam rada in nočem, da se jima kaj zgodi, da se jima pa opravičujem, če ju je zato kaj zabolelo. Sta bili prestrašeni najprej, ampak sta razumeli, se stisnili in bili takoj ok.

Sva z možem ugotovila, da je bolje, da ga že prej ustaviva, preden znori in se pogovoriva oz. na miren način rešiva zadevo, preden eksplodira.

Vsekakor - to pravimo -da moraš preprečit! Če je cesta nevarna, nima kaj hodit daleč od tebe - mora bit tako blizu, da ga ti lahko ujameš. Mojidve morata na cesti brez pločnika dat roko (živimo v mestu). Pa je starejša tudi 4 leta stara in ni zato nič frustrirana.

Samo v kakem primeru enostavno ne vem, kako ukrepat, in če sem zato slaba mamica (oz. nedosledna), pač sem.

Lej, na ta način ne boš pomagala svojemu otroku. In s svojim trmarjenjem boš najbolj škodila njemu! Nam ne bo hudega, če ti otrok uhaja na cesto - hudo bo tebi in njemu, če se mu kaj zgodi. Mi tega še vedeli ne bomo... Štekaš? Ne pišemo ti tega iz nekega ego pumpanja, ampak zato, ker se že iz tvojega pisanja da precej lepo razločit nekaj napak, ki se jih da lepo odpravit -če seveda to hočeš. Lahko še vedno rečeš, da se to ne da - in se ne bo dalo in mali bo vedno bolj problematičen - to ti pa lahko obljubim. Otroci čutijo in iščejo meje. in če jih ni, bojo šli daje... Odločiš se pa sama. Če nočeš videt svojih napak, to ne pomeni da jih ni. Če se sprijazniš z njimi, ok, samo ne se potem čudit, če ti mali dela zgago...

Tudi mene so punce že sk*. In so mele prav. Večkrat. To ne pomeni, da si slaba, samo da nekaj delaš narobe. In kot ti pričakuješ od svojega otroka, da bo sprevidel svoje napačno obnašanje, isto poizkušamo mi... Kaj če bi mu dala lep zgled?user posted image


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:05:30   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

No, a vidiš kako obvladam, biga. V bistvu vzgajam na daljavo. user posted image



ZARA - vzgojiteljica mamic.

Samo ZARA, takrat par let nazaj si bila bolj ojštra. Sem se bala tebe in Volge, ko hudiča. Samo, da se mi ZARA ne javi user posted image user posted image .
Ampak, to sem ti že enkrat reklauser posted image . Bajdovej, kje je VOlga?user posted image

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:05:39   
ksenija12
Ne bom se spuščala v podrobnosti, imam pa iz tvojega pisanja občutek da se zelo zelo trudiš, da bi bilo za vse - vse prav (to se mi zdi, ker pišeš, da si želiš, da ste veliko na zraku, pa napisala si, da ta mala ni v vozičku-sklepam, da ti je pomembno, da čimveč sama hodi..). Če malo karikiram - marsikatera Američanka,Italijanka ne bi imela takih težav, ker bi si zadevo poenostavila - ta malo 'popokala' v voziček, starejšega pa zraven, kupila vsakemu čokoldni krof in šla na kofe s prijateljico in se sploh ne bi toliko trudila,mali pa ji tudi ne bi bezljal okoli, ker bi bil zaposlen s hrano. Če sem te prav ocenila-ni lahko biti v taki koži,je pa nekaj malih 'neškodljivih' trikov,kako si zadevo včasih olajšat. A je starejši v vrtcu? Če ni,potem je res malo naporno, ker je starostna razlika ravno takšna, da ima vsak od njiju svoje interese. Je pa tako, da je praviloma več dela s starejšim kot malim. Starejšega je treba obravnavat kot velikega, odgovornejšega, mogoče ga vključit v pomoč pri mlajši sestrici-da ji on drži kapo, lahko tudi nadene kapo, ko se oblačite za ven. Naj ji pomaga nataknit čeveljčke (bo veliko smeha:), rokavičke. Mala ga bo skozi to dejanje občudovala, velik se bo pa počutil pomembnega.Starejši lahko ima nalogo, da bo on tisti, ki bo odnesel ven smeti (majhno vrečko se razume:) in jih razdelil po kantah..Odhod ven je obred, je cel postopek. Jaz bi ga na tvojem mestu nekako vključila tudi v skrb za sestrico. To, da ti ne uide skozi vrat pa je najbolje rešit čisto praktično, da jih zakleneš (ali pa mu lahko kupiš čevlje na vezalke, pa ne bo več prvi oblečen:). Ko ste zunaj, je fino,da imate neko skupno tematsko dejavnost, na katero se že prej-doma pripravite.Recimo, da je to pobiranje jesenskih plodov, kostanja (že doma naj si starejši poišče vrečko, kamor bo nabiral, naj ima nalogo koliko kostanja bo nabral..). In potem oba nabirata kostanj. Tema naj ima recimo cilj-da doma izdelate živalice iz kostanja in zobotrebca recimo. Zelo fina zaposlitev za starejšega na sprehodu je recimo kakšen otroški fotoaparat. Pa imate spet tematski sprehod - najprej priprava na sprehod -kaj bo slikal, nato zunaj recimo slikanje avtov na cesti, živali, ki jih srečate ipd.. Ko pridete domov, pa lahko slike še preriše, si jih skupaj ogledate. Kot pravim, s starejšim je več dela (psihološko gledano) kot z mlajšim. Mlajši so že po naravi bolj potrpežljivi, naprednejši, praviloma občudujejo starejše brate/sestre. Skratka, priporočam vodene dejavnosti z obema (ja, kot v vrtcu:). Njunega medsebojnega razumevanja se ne da 'umetno' ustvarit, ker to se nekako rodi, da tako rečem, samo po sebi. In se tudi bo:) Ker je starejši že kar velik, je prav, da tudi pomaga pri vsakdanjih opravilih (skupaj kaj spečita, narežita banano za malico..), majhna pa naj se med tem časom sama zaigra ali kaj po svoje paca. Skratka, ko bo imel starejši svoji starosti primerne zadolžitve in dejavnosti, mislim, da mu ne bo dolgčas in ne bo zganjal neumnosti in trme. 

_____________________________

http://www.popolna-kmetica.blogspot.com/


(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:19:09   
ronja
podpis pod katy78.
Tudi sama ne promoviram ene metode - otroci so različni: Ronjo sem morala stisnit k sebi, kadar je imela izpad, Lejla bi znorela. Lejlo odnesem v najino posteljo, Ronjo bi to ubilo, ker mora bit nujno zraven, Lejla pa enostavno rabi čas, da ima mir, da sama razmisli - pa čeprav je to 3o sek. - ona jih rabi. Takoj potem se ni pripravljena pogovarjat. Ronja pa bi znorela, če bi ji rekla, da mora bit v drugi sobi, tudi če so vrata odprta - ona ful rabi fizično bližino in ji tega ne morem vzet. Ronji ogromno pomenijo igračke, vse bo pospravila, samo da ne bi kake vzeli, Lejli dol visi. Različni so. Ni treba, da se poslužuješ stolčka. Samo vedno moraš reagirat. Sama kazen niti ni tako zelo važna - važno je, da takoj ukrepaš! Tudi če ukrep ni najbolj pravi, je boljše nenajbolj posrečen ukrep takoj kot pa dobro premišljena kazen kasneje. Pri Lejli recimo pali omejevanje gibanja - ne zaprem je v sobo, ampak jo dam na posteljo in mora bit tam (seveda takrat umaknem vse igrača, ki so tamuser posted image ). To je dolgčas, mala ve, da mora razmislit, kaj je počela in to naredi, ker itak nima kaj drugega počet.

Moji punci sta sicer fajn karakterja, vem, da imam srečo in Ronja je sploh vodljiva (skoraj preveč), tako da mi ni treba bit tako stroga kot Paštetka, vendar se v osnovi kar strinjam z njo.

Meni se je tam okoli 2 - 2,5 leta dobesedno mešalo, bila sem izžeta kot cunja ampak sem vseeno vztrajala...

Meni pa med 1,5-2 let - pri obehuser posted image .

biga, tista gospa, ki je pred leti mene užalila zaradi vzgoje je ZARA, ki mi je danes dala poklon

vidiš, tako se dela! Vse se obračauser posted image . če znamo sprejet kritiko in jo poz. obrnit.

Ampak tisto besedo rad, še toliko bolj čustveno občutiš, če se lahko končno z otrokom pogovarjaš in te uboga in ni več kreganja. Ja, zdaj lahko rečem, da se nimamo samo radi, ampak, da nam je lepo skupaj in uživamo.

Ja, takrat je najbolj fajn, ja. Na srečo je večinoma takouser posted image . So pa vmes kaki izpadi, nimaš kaj. Takrat pa pač neseš 18 kil, če je trebauser posted image .

Pa sem mu potem odgovorila, da imam oba enako rada, njega pa ima dalj časa rada. In je bil ful ponosen, na te besede.

Hehe, jaz jima pa rečem, da sta ena moja najljubša temnolaska, ena pa najljubša zlatolaska. Pa je tudi okuser posted image


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 11:28:01   
Paštetka

Ampak tisto besedo rad, še toliko bolj čustveno občutiš, če se lahko končno z otrokom pogovarjaš in te uboga in ni več kreganja. Ja, zdaj lahko rečem, da se nimamo samo radi, ampak, da nam je lepo skupaj in uživamo.

Ja, takrat je najbolj fajn, ja. Na srečo je večinoma tako . So pa vmes kaki izpadi, nimaš kaj. Takrat pa pač neseš 18 kil, če je treba .


ja, in ponavadi po takih izpadih gre še mama v svojo sobo se shladit s kakšnim sudokujem user posted image user posted image

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 13:02:15   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Mislim, da o moji (ne)doslednosti vem največ sama, zato so vaši komentarji na to temo odveč. Želela sem konkreten nasvet za konkreten primer.
Si dobila nasvete (začuda od vseh enake oz podobne), le videt ne moreš, ker se slepiš. Ne vem kaj si sploh želela, da ti ploskamo in rečemo, da je ok, da dober postopaš, da je mali car, ker je tako samostojen?
Ne vem, kako si predstavljate, da bi lahko 18,5-kilskega fanta nesla oz. odvlekla domov iz sprehoda (če se grdo obnaša, steče na cesto ipd), sploh če sva par kilometrov od doma, pa še če imam s sabo 1,5-letnico brez vozička.
Kako lahko rečeš, da ne moreš tega, če še nisi probala. Verjemi, da lahko. Mama ima nenormlano moč, če le hoče, dvignejo marskikatero težo, samo da bi rešile otroka, ne da ne bi zmogla 18 kg držat za roko. Malo daš dol, greste lepo počasi. Ne rabiš vlečt, samo držiš ga močno za roko- hodite počasi. Tudi malo lahko neseš in maleg amočno držiš za roko. Verjemi, da mu bo to zelo velika kazen, že da ga boš ti močno držala in ne boš odstopila od tvojega prepričanja
Ker moj mali se upira in ne bo šel za kazen kar sam domov
Ti ga boš peljala, ne bo šel sam. Pa če ponovim primer od zadnjič. Mali mi je ušel po hribu navzgor, sem klicala, naj se ustavi, itak da s strogim glasom, pa ni hotel slišati. Ujeli ga pa itak ne bi mogla tako hitro s tamalo v naročju. V vsakem primeru bi mi ušel, ker je bil predaleč pred mano.
Se strinjam z ronjo ali katera je rekla, da je čas, da ga začneš učit, da se ne oddalji od vaju, ko prispete do cilja, ap lahko dela kar hoče, do takrat nima kaj hodit 20 m pred vama In tega nisem mogla predvideti, ker še ni nikoli naredil česa takega. Večkrat bo tale nikoli, vedno bo kdaj prvič in ravno zato, ker j edo zdaj imel srečo, bo lahko tudi kdaj prvič, da ga avto povozi- a bo potem tudi izgovor, da tega nisi predvidela, ker še nikoli teg ani naredil?
Stekel je že na cesto, amapk takrat sem bila tik poleg njega. In sem lahko ukrepala takoj. Tukaj mi je pa ušel in me čakal na dvorišču.

Kar se pa tiče sedenja na stolčku, pa ne pali pri vseh otrokih. Res ne pali pri vseh, ampak bistvu nasveta ni v sedenju, temveč v kaznovanju, predlog je bil sedenje, ker pač nekateri tako počnemo, ti izbereš kaj drugega, ampak tvoje odvzem knjigice ne obrodijo sadove. Torej izberi kaj drugega. In probaj še enkrat, če ni palilo ko je bil mali, bo pa mogoče zdaj, ko ga boš privlekla domov jokajočega in ga dala sedet in ga pustila samega, boš lahko presenečena. Ne rečt in obupat še preden sploh kaj narediš.
Smo imeli, ko je bil manjši, odmor, se pravi, je šel v sobo, ko se je grdo obnašal (tepel, kričal) - to je podobno ukrepu sedenja na stolčku. Vendar je bil otrok še bolj divji, razbijal je po vratih, razmetaval stvari. V glavnem, ni se obneslo, čeprav sem tiščala vrata in mu nisem pustila ven, dokler se ne umiri. Sva z možem ugotovila, da je bolje, da ga že prej ustaviva, preden znori in se pogovoriva oz. na miren način rešiva zadevo, preden eksplodira. Tale metoda je men čist mimo, so že drug etudi povedala zakaj. nIti približno ni podobna ukrepanju sedenje.
Zdaj tako hudih izpadov nima več, razen - kot rečeno - zunaj na cesti. Ampak njemu je to fora, on se smeje, kadar steče na cesto. rdeči alarm, ad nekaj ukreneš, to ni smešno in to mora razumet, nakoakršen koli način boš to dosegla, je pa skrajni čas. Pa niti ne bi bila kazen zanj, če bi šel noter, ker ga komaj spravim ven na zrak. Pa še to: knjigice oz. branje vselej promoviram, ker vem, kako je to pomembno. Zato se strinjam, da je butasto mu vzet knjigico za kazen. Samo v kakem primeru enostavno ne vem, kako ukrepat, in če sem zato slaba mamica (oz. nedosledna), pač sem.Noben ti ni rekel, ad si slaba mama in verjamem da nisi, že to, da te skrbi in prosiš za nasvet je znak, da si dobra mama. Ni ti vseeno, ampak razmisli in v vsaki tej kritiki vzami nekaj kot pozitivo. Lej enako kot paštetka in zdaj ti, sme tudi jaz spraševal akaj mi j enarediti, ker me 1 letnik ne ubog ana cesti. Isto so me zmobandirale s čisto istimi nasveti in sem imale 1001 izgovor, m ene razume, ne morem psa pustit, da n ebi kakal in lulal, pol bom še v hiši pucala kakece, bo že ko bo večji in bo razumel kaj mu govorim, n ebom tako malega pustila, da joka sredi ceste ali pa joka 1 km- ker sem jaz bila strikno proti joku..... in evo, sem probala vseeno in se je splačalo in deluje in Tudi ti probaj, ne že zdaj rečt, da n ebo delovalo, da n emoreš, da smo odveč z komentarji. Niti približno nismo boljše mame, ne pametnejše, samo nasvet damo, ker smo bile na istem in smo prejele kritiko, ki je obrodila sadove

 Pa še odgovor glede tega, da je vedno starejši kriv. Pri nas zaenkrat to žal večinoma drži. Sin je močnejši, zato ji lahko vzame igrače ali jo podre na tla. Včeraj smo bili zunaj na dežju, ji je dvakrat potisnil kapo dol na obraz in jo enkrat porinil na tla. Saj menda vidim, kdo začne in je kriv, če sem zraven. Vidim tudi, kdaj mala udari njega, ko se brani. Se strinjam, da si vzameš čas samo za starejšega. Malo naj čuva ati ali babica, ti pa 1x na teden vzami malega in pejt av igralnico ali na bowling, an tortico, sladoled.... Pa ko malo daš vsak dan spat, si vzamita par minut samo za vaju.


Ksenija je dala tudi super predloge, ampak ni dolgoročna rešitev, oz ni vsakodnevna rešitev, saj bo prišel trenutek, ko ne boš mogla nič od tega in se ne bo naučil nič. Treba ga je naučit, da UBOGA NA CESTI. Ni vse v zamoti ga.

Če hodi v vrtec se vprašaj, ali tam uboga, ko gredo na sprehod ali tudi kar tak leta naokoli? Odgovor ti bo dal odgovor oz potrditev kar pravimouser posted image

Sprejmi kritiko in začni čim prej, še danes, ker jutri bo težje, ker jutri bo še težji in še močnejši. TI res najbolje poznaš svojega otroka, zato boš tudi našla primerno kazen, ampak vztrajaj, ap če boš 100_x_ posdla ga boš 100 psoedla oz kar boš pač naredila. Pa ne obupat pri 100 in ne obupat pri 1 dnevu ali 1 tednu.


< Sporočilo je popravil Hope2 -- 27.10.2011 13:08:33 >

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 13:48:31   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: biga
nismo vsi starši tako sposobni, da vzgajamo ...

Ne vem. po moje moraš prvo imeti sama odnos do nevarnosti. Eni so pač bolj flegma in se ne sekirajo če se otrok vozi s kolesom brez čelade, pa po cesti, pa .... Drugi pa pač kompliciramo in če ni čelade, ni kolesa. In tudi ni vožnje po cesti brez spremstva. Ampak vse to je samo odnos do nevarnosti. Eni previdni, drugi pa tako flegma da živijo z otroci v hiši brez ograje na stopnicah še mesece po tem, ko je že oče padel z vrha stopnic. Vse je le odnos do nevarnosti.

Torej na koncu je vse samo vprašanje, kakšen je tvoj odnos. Če je previden boš že znala zagotoviti, da se kaj takšnega ne bo ponovilo, če pa je bolj flegma, pa ne potrebuješ naše odobritve, ker odgovornost ostaja tvoja.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 14:20:16   
Leela
Ste v bistvu že vse napisale.
Se strinjam s ksenjo, da manj kompliciraj, daj hčerko v voziček (bo vsaj ona varna ko boš fanta okol lovila). Sploh na cesti skoz ponavljaj kako se mora obnašat, pohvali ko je priden, pohvala je res zelo pomembna.
V prometu pa ni pardona (in v avtu). Se mi je tudi že odpeljalo, sem se precej drla pa še po rit je dobil. Jaz bi ga v tvojem primeru nazjala (drugače se ne derem na otroke, ker v tem primeru ne bi bilo učinka) in za roko domov odvlekla, po tleh če je treba.
Drugače se mi pa zdi, da tvoj fant išče pozornost in sicer z grdim obnašanjem. Poleg kazni je zeelo pomembna tudi pohvala.

Če pa misliš, da ti stvari uhajajo iz rok pojdita na posvet k otroškemu psihologu (ali pa kakšno supernanny poklič, pri vseh tistih mulcih se izkaže da so problematični v bistvu starši)

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 14:26:17   
Leela
ja pa vzemi si čas za svojega fantiča - da sta sama, gresta recimo v kino, ker on je že velik. Tamala je še premajhna in ju ne moreš gledati kot komplet, ker imata čisto svoje potrebe.

(odgovor članu Leela)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 14:48:21   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i
..., da je VEDNO kriv najmlajsi. ....
najmlajsi tocno in zeeelooo dobro ve, da bo VEDNO kriv najstarejsi.

Čut za socializacijo se otroku razvije šele okrog 3 leta. Tako da 1,5 letni otrok dejansko v vrtcu večkrat doživi stisko zaradi situacij, ki jih ne zmore dojeti - ravno v odnosu z drugimi. 1,5 leta star otrok NIMA SPOSOBNOSTI da bi lahko tako obdelal informacije. Enostavno možgani še niso toliko razviti. Dejansko še nima orodja s katerim bi lahko tako "preračunal" kot lahko preračunava 4 letni otrok.



(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: ne posluša in ne deli igrač
27.10.2011 20:35:17   
m_o_i
kako se temu rece tocno, ne bi vedla, vem pa(ker gledam to vsak dan), da 1,5 letni otrok ve, kaksne so posledice nekega ponavljajocega dejanja user posted image

nas mulc me z angelskim nasmehom gleda v oci, ko mece stvari iz mize
zamizi, ko bo v naslednji sekundi kaj tezjega padlo na tla(in bo zaropotalo)

itd

no, kot receno v mojem prvem pisanju: le-to ni moja teorija, ampak teorija nekoga drugega user posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 14:12:35   
biga
Moram spet malo odgovarjati. Najprej hvala za spodbudne nasvete, saj vem, da sama odgovarjam za svojega otroka in da noben od vas ni kriv za moje stanje. Sem preveč burno reagirala, ker se pač sekiram za svoja dejanja. Morda pojasnilo: s starejšim otrokom preživim precej časa, da sva sama, skupaj riševa, včasih greva sama na sprehod, hodimo (mala še ne) z atijem na otroški abonma. Skratka, pozitivne pozornosti ima več kot dovolj (vsaj jaz tako menim), sodeč po tem, koliko sem z njim. Imam zahtevno službo, velikokrat delam tudi ob večerih ali kombiniram, ampak ves prosti čas posvetim otrokoma. Tudi pohvalim ga zelo velikokrat. Zadnja dva dni recimo se zjutraj čisto sam zrihta za v vrtec in ga hvalim na vse pretege, še atiju popoldne, ko pridem domov, razlagam, kako je naš sin velik itd. In on kar zraste ob pohvali. Skratka, pohval mu ne manjka, zato ne bi mogla reči, da ga samo kritiziram. Ampak če sestrico maltretira, mu pač moram povedati, da se to ne dela. Tudi njo skregam, če ga tepe ali se kako drugače grdo obnaša do njega. Ne delam razlik v tem smislu, je pa res, da je večkrat kregan sin, ker pač večkrat on začne. Bom skušala omejiti graje in se osredotočila na pozitivne stvari. Kar zadeva varnost, je meni absolutno pomembna. Zato me tudi tako teži ta zadeva, s katero sem se obrnila po nasvete. To, da mi je pobegnil čez cesto. Vem, da sem sama kriva, ker bi lahko povozil avto. Ker recimo, nikoli mu ne dovolim, da bi vozil poganjalca ali kolo brez čelade, vselej smo privezani v avtu, skratka, vse ukrepe v nevarnih situacijah upoštevam. Tukaj mi je pa ušel z nadzora. Bom skušala upoštevati vaše nasvete.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 18:56:14   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Samo ZARA, takrat par let nazaj si bila bolj ojštra. Sem se bala tebe in Volge, ko hudiča. Samo, da se mi ZARA ne javi user posted image user posted image .


Pomoje te mularija pomehkuži in rataš sisi malo. Kaj pa vem... al pa se mi ne da več.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 22:13:21   
ronja
Pomoje te mularija pomehkuži in rataš sisi malo.

Se mi zdi, da zna bit nekaj na tem: poglej, najbolj oštre rrjevke majo navadno po 1 otroka, najbolj diplomatske in zafrkantske pa vsaj dva, nekatere 3 in več...


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 23:07:08   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Pomoje te mularija pomehkuži in rataš sisi malo.

Se mi zdi, da zna bit nekaj na tem: poglej, najbolj oštre rrjevke majo navadno po 1 otroka, najbolj diplomatske in zafrkantske pa vsaj dva, nekatere 3 in več...


komaj čakam da ratam sisi.. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 23:25:36   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Skratka, 5 minut ju ne morem pustiti v sobi sama, da bi se igrala, ker je takoj jok.
Nočem, da izpade, da vedno zagovarjam sestrico.
Če gre za kaj nepomembnega, se ne sekiram, ker ignoriram ali dosežem svoje z doslednostjo.
Skrbi me za nevarne stvari. Naj razložim: ko gremo ven, se obleče in obuje, jaz še oblačim malo, on me ne počaka, čeprav mu pravim, da ne sme sam ven.
Sem pohitela z malo gor in naju je smeje čakal na dvorišču.


Samo do tu sem brala.
Vse to počneš ti - ampak kaj za vraga pri vzgoji počne oče user posted image , da sin ne upošteva nobene avtoritete? In kje je oče ves čas, na teh poteh in stranpoteh?

Se strinjam z Niko - kako boste obvladali večje otroke?

In s Paštetko - red mora bit. Kakršnega delate, takega boste imeli - oziroma njegov najboljši približek.

In ja, sem deklarirano nestrpna user posted image .
Pri nas otrok ni šef in ne bo. Pika.

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 23:31:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Samo ZARA, takrat par let nazaj si bila bolj ojštra. Sem se bala tebe in Volge, ko hudiča. Samo, da se mi ZARA ne javi user posted image user posted image .


Pomoje te mularija pomehkuži in rataš sisi malo. Kaj pa vem... al pa se mi ne da več.


Izkušnje, izkušnje.
Zdaj samo pogledaš in se razume. Dobro vzgojena bejba, to je to. Malo besed za več dejanj.
In čisto resno mislim.

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: ne posluša in ne deli igrač
28.10.2011 23:34:13   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Imam zahtevno službo, velikokrat delam tudi ob večerih ali kombiniram, ampak ves prosti čas posvetim otrokoma.


Mogoče si pa samo ti utrujena.
Posveti se malo sebi...

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: ne posluša in ne deli igrač
29.10.2011 3:27:49   
ronja
komaj čakam da ratam sisi..

Saj poznaš uno pesem: "There's just one thing you can do, one thing you can do about it"...user posted image Pa še luštno jeuser posted image .


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 46
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?