|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:19:12   
PC Baby
Zanima me, če si pri vas otroci umivajo zobke po kosilu v vrtcu? V našem si namreč ne pa vem, da je bila to v naših časih praksa.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:20:00   
Paštetka
Ja.

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:23:06   
KOKICA32
Pri nas si jih ne, je pa v skupini od 2-3 let. Baje si jih bodo prihodnje leto. 

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:24:10   
lenika83
Naši si jih samo vsak petek zjutraj in takrat, ko jih obišče zobna asistentka.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:34:00   
krtačka
Pri nas si jih, pa mi to sploh ni všeč. Ni koristi, ker si predšolski otroci ne znajo sami umivati zob. Samo bacile si nosilo v usta z neumitimi in nepravilno shranjenimi ščetkami.

(odgovor članu lenika83)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 21:38:40   
Najaa
Ne. Imajo pa vsake 2-3 mesece zobno asistentko na obisku in prinesejo ščetke s sabo.

(odgovor članu krtačka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 22:12:30   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: krtačka

Pri nas si jih, pa mi to sploh ni všeč. Ni koristi, ker si predšolski otroci ne znajo sami umivati zob. Samo bacile si nosilo v usta z neumitimi in nepravilno shranjenimi ščetkami.

Pred leti sem delala v vrtcu, kjer so bili vsi zelo zagreti za to vrteško umivanje zob...Kako je to v praksi "koristno in higiensko" med 24 otroki, sem se prepričala na svoje oči. Čeprav so dali izdelati posebne omarice po predpisih, ki so bile namenjen z krtačke, se je vseeno dogajalo, da so si mulčki krtačke hote ali nehote menjali med samim umivanjem. Lahko si bil še tako pozoren, se je kdaj zgodilo, da je kdo tako za hec vzel sosedovo krtačko in jo nesel v usta...Nekega dne je prišla v vrtec deklica, ki je imela ustno slinavko...predenj smo ugotovili kaj ji je in so prišli starši ponjo, je fino okužila nekaj otrok v skupini...in ta okužba se je potem bliskovito širila na vso skupino, prevdsem s tem meštranjem pri umivanjem zob...
Od kar sem sama vzgojiteljica , si pri meni otroci zob ne umivajo v vrtcu...Imamo večkrat obisk zobozdravnika in zobnih asistentk in takrat prinesejo krtačke...To se zgodi pribljižno vsake dva meseca enkrat...Otroke ( ter seveda starše) s tem seznanjamo s koristnostjo umivanja zob,pod budnim očesom strokovnjka...Otroke navaja tudi h pravilni negi in ščetkanju zob...Vsem nam ( zaposlenim, otrokom in staršem) se zdi to seznanjanje in usmerjanje bistvenega pomena, saj samo umivanje zob v vrtcu je vse prej kot higiensko, pravilno ( le kako naj vsakič dva para odraslih oči budno nadzirata 24 ust)in konec koncev smiselno...Smiselno v toliko, če pomislimo, da če starši svoj del higienske odgovornosti do otroka opravijo tako kot je treba, si otrok v vrtcu ne rabi umivati zob...Če povem po domače: če si otrok umije zobe pred prihodom v vrtec, pa potem ob prihodu domov, ter pred odhodom v posteljo, bo imel zobe kot bisere...brez vrteškega kvazi umivanja...Kot sem že rekla...vrtec pomaga pri vzgoji in izobraževanju malčkov...glavni akterji in odgovorni ljudje pa so seveda starši in nihče drug...

(odgovor članu krtačka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: umivanje zobk v vrtcu
14.3.2012 22:48:43   
lučka 25
pelin, zelo lepo in resnično napisano.
Je pa tudi tako, da zobozdravnica pri preventivi vidi, kako si kdo umiva zobe vsakodnevno in ne samo tik pred njenim prihodom. Ker, če je kdo površen in starši pri tem niso vestni, se hitro naberejo obloge,... Skratka, glavni akterji pri vsem tem smo starši in ne vsi ostali.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 8:49:43   
Katy78
Pri nas jih umivajo, nisem pa prepričana, ali jih vsak dan, ker enkrat mi sin reče da so jih umivali, drugič pa da ne, vzgojiteljice se pa ne spomnim vprašat, itak mi je pa vseeno, ker za redno in učinkovito čiščenje zobk skrbimo doma. Kar pa se tiče zanašanja bacilov in izmenjavanja krtačk - saj, sploh v jaslih, tudi pride do tega, da si tisti, ki imajo še dude, kdaj pa kdaj vtaknejo sosedovo dudo v usta, pa igrače nosijo v usta ipd. Še pri našemu fantku, ki je v 2. starostni skupini kdaj pa kdaj koga vidiš, kako "gloda" kakšno igračo, tako da...

(odgovor članu lučka 25)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 9:55:32   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Kar pa se tiče zanašanja bacilov in izmenjavanja krtačk - saj, sploh v jaslih, tudi pride do tega, da si tisti, ki imajo še dude, kdaj pa kdaj vtaknejo sosedovo dudo v usta, pa igrače nosijo v usta ipd. Še pri našemu fantku, ki je v 2. starostni skupini kdaj pa kdaj koga vidiš, kako "gloda" kakšno igračo, tako da...

Tako da... po moje ni med temi jasličnimi starši nikogar, ki bi se ne bi rad znebil tega "slinastega in okušalnega" obdobja.... poleg tega lahko pri vsem tem enostavno sešteješ dve in dve in ugotoviš, da tam kjer igrače in druge zadevice veselo potujejo od ust do ust, potujejo z njimi tudi mikrobi...in prav zato je prvostarostno obdobje ali specifično jasli najbolj na udaru z boleznimi in je izpad otrok največji...že res da si otročki imunski sistem v tej starosti šele gradijo, vendar je ravno to slinjenje in raziskovanje z usti največji vzrok za toliko bolezni....in če se prestavimo više...če to raziskovanje poteka ob umivanju zob še v starejših skupinah, se rado dogajajo podobne zadeve kot v jaslih...
Verjamem, da se večina vzg. loti tega vrteškega umivanja z dobrimi nameni, vendar jih zelo veliko poznam, ki so se tega znebile prav s s takšnimi nameni..Če samo vidiš gručo 19 ali celo 24 otrok okrog dveh ali treh mini umivalnikov ( če jih spuščaš drugega za drugim in se držiš priporočenega časa drgnjenja zob, so vsi gotovi šele v slabi uri) in vse to pluvanje, škropljenje s pasto in slino....skratka....skupaj s kar nekaj kolegicami, zobozdravniki in asistenti, smo pri nas pač prišli do ugotovitve, da je v tej zadevi več negativnosti, kot pozitivnosti....drugače pa saj veste...vsak po svoje...

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 9:59:31   
Katy78
Ja, pelin, itak bi se večina staršev tega rada znebila ampak pač, žal ne gre in, kot rečeno, še v naši skupini (3+) nekateri valjajo igrače po ustih potem jih pa drugi prijemajo, in kaj naj, tako pač je.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 10:00:18   
haram
Pr nas nej bi si jih začel umivat šele zaden let vrtca user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 10:55:25   
Paštetka
jao, pa dajte pustit že enkrat te vrtce in način vzgoje v vrtcih vzgojiteljem in drugemu strokovnemu timu saj niso tam od včeraj.

Mislim... s čim se eni imajo vse čas ukvarjat, obremenjevat.


(odgovor članu haram)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 11:29:52   
Janyna
IZVIRNO SPOROČILO: PC Baby

Zanima me, če si pri vas otroci umivajo zobke po kosilu v vrtcu? V našem si namreč ne pa vem, da je bila to v naših časih praksa.


Ja v homogenih skupinah (4 letniki in 5 letniki ostali ne) si, v heterogenih (od 11 mescev do 5 let) pa si ne.

< Sporočilo je popravil Janyna -- 15.3.2012 11:30:15 >

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 11:33:53   
zaspančka
Ne vidim razloga, da bi si jih. A si vi tud v službo nesete zobno ščetko in si tam umivate zobe? Po moje je zjutraj in zvečer čisto dovolj, če so takrat temeljito umiti.

_____________________________

4.6.2009 - Tjaš
12.2.2013 - Tinkara

(odgovor članu Janyna)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 13:43:08   
posh
pelin, podpis pod tvoje poste, še posebej velja za jaslično skupino. To je starševska skrb, ne vrtčevska.

(odgovor članu zaspančka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: umivanje zobk v vrtcu
15.3.2012 20:56:29   
PC Baby
OK, hvala za odgovore. Zdaj mi je v bistvu všeč, da si jih ne :)))

(odgovor članu posh)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: umivanje zobk v vrtcu
16.3.2012 11:25:28   
liliana
V našem vrtcu si jih umivajo v veliki skupini.....pa nisem ravno pristaš tega......po moje zadošča, da si otrok zobe umije doma zjutraj in zvečer......ne pa da se tam igrajo s ščetkami in si jih izmenjujejo.....

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: umivanje zobk v vrtcu
16.3.2012 12:49:37   
aprilčica07
V zadnjih dveh skupinah je  v našem vrtcu to praksa, prej pa ne.  

_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: umivanje zobk v vrtcu
11.4.2012 9:04:09   
st1nina
Mi smo v skupini do dveh let in jih ne umivamo:(.
Si pa želim, da bi začeli, ker verjamem, da bi nam bilo tudi doma potem lažje,....

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: umivanje zobk v vrtcu
11.4.2012 9:14:34   
šrimpf
Pri nas (starostna skupina 2-3) si zobkov ne umivajo. sem pred nekaj meseci vprašala, kako je s tem, pa je vzgojiteljica rekla, da je to domena staršev, da je zjutraj in zvečer čisto dovolj. saj si v bistvu res ne predstavljam. moj 2l9m zobno ščetko samo grize pa poje pasto dol, od vzgojiteljic pa tudi ne morem pričakovat, da bi zgledno poščetkali zobe vsakemu od 14 otrok. doma pa redno umivamo zobke 2-3 na dan. zaenkrat nima težav

(odgovor članu st1nina)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?