mamica deklicam
|
IZVIRNO SPOROČILO: SweetNovember Kako pa je z nuhalno - zakaj razlika med mlajšimi in starejšimi ženskami oz. jaz pri 26 bi morala samoplačniško? mamica napisala si "na nuhalni zato ne odkrijejo takih otrok, ker če je ženska mlada, ji to zelo vpliva na razmerje. Pri starejših jih sedaj že praktično najdejo vse otroke, mlajše so pa tu hendikepirane in rodijo prizadetega otroka." ne razumem tega, a lahko malo pojasniš... pri nuhalni svetlini se meri razdalja ved glavo in hrbtenico. Tako nekako, prav naj tista napiše, ki jo je imela pred kratkim. Večja ko je razdalja, večja je VERJETNO izračun se upoštevajo tudi leta. In potem dobiš razmerje 1:300. To je bila včasih meja. Na tristo otrok se rodi en bolan, a gledano na starost mame. Pri mlajših je zaradi let ta številka zelo velika (npr. 1:2000). Najbolj se to pokaže, če vzamejo plodovno vodo, kjer v vodi zberejo otrokove celice in preštejejo kromosome. Pri nuhalni je pa to samo matematična formula, v katero vnesejo vse podatke in dobiš izračun. Ker pa mlade mamice delajo samo nuhalno in ne amniocinteze (ta je stala takrat 600 eurov, ko sem jo šla jaz delat) in zaradi let dobijo dobro razmerje, se potem rodijo bolani otroci, dočim pri starejših ženskah, ki pa že zaradi let gredo na nadaljne preiskave, te otroke najdejo, potem se pa sam odločiš, ali donosiš ali greš delat splav. Imamo ravno tu gor na ringaraji primer, ko so tako našli otročka in se je mamica odločila, da prekine. Jaz sem doživela v živo, da je bila v moji skupini ženska, ki je eno leto prej delala splav zaradi dawnovega sindroma, tisto leto je bila spet noseča in je bila seveda spet na preiskavi. Da ima mlada nosečnica bolanega otroka je veliko manjša verjetnost kot, da ga ima starejša. Problem je v tem, da pri mladih to na žalost ugotovijo, ko je že prepozno in se otrok rodi. Upam, da nisem zakomplicirala
|