|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Svetujte - nedojenje zaradi poporodne depresije
6.1.2006 22:55:45   
petja
Živjo!

Psihiatrinja mi je zaradi poporodne depresije svetovala, da bi začela jemati antidepresive. Dejstvo je, da je moja depresija dokaj huda in da bi morala narediti nekaj glede tega.

Težava je pa v tem, da bi potem morala prekiniti z dojenjem. Z dojenjem imava že od vsega začetka težave (mala je stara 6 tednov), moram tudi dodajati, vseeno pa nama dojenje ponoči super uspeva, pa tudi zvečer jo, kadar je preutrujena, da bi zaspala, najlaže potolažim z dojenjem.

In zdaj ne vem, kaj naj naredim. Ful si želim dojiti, ker sem morala začeti dodajati sem se ful presekirala in se še vedno, ampak vseeno ne bi rada popolnoma opustila dojenja.

Zelo bi bila vesela kakšnega vašega nasveta - naj začnem jemati antidepresive ali naj vztrajam še nekaj časa? Psihiatrinja je itak rekla, da ona me v to prisiliti ne more in to vem tudi jaz, me je pa strah, da se bo ta moja depresija vlekla v nedogled. Po drugi strani pa bi še vedno rada dojila - vsaj v takem obsegu kot sedaj, če ne še v večjem.

Svetujte prosim!

Hvala, petja
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
6.1.2006 23:01:34   
Marogica
Petja, jaz bi na tvojem mestu začela takoj z antidepresivi. V takšni situaciji moraš najprej gledati nase, da boš lahko tako funcionirala kot moraš. Samo zdrava mama je lahko najboljša mama svojemu otroku. Saj tvoj otroček ne bo lačen in to je najbolj pomembno. Gledaj na celo stvar kompleksno in razmišljaj dolgoročno.
Želim ti čimprejšnjo ozdravitev

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
6.1.2006 23:04:29   
Jančika_
Tudi jaz mislim, da je zdaj najbolj pomembno, da ti ozdraviš. Otročku ne bo hudega, če bo na flaši, potrebuje pa zdravo in zadovoljno mamico.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
6.1.2006 23:14:52   
Seven*
Hmm.. Verjetno bi zacasno nehala dojiti in si mleko izcrpavala... Kasneje bi moje mleko po flaski futrala, koliko bi pac slo..

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
6.1.2006 23:59:41   
mamči
Mogoče pa imaš težave ravno zato, ker vama dojenje ne steče! Jaz sem bila pri ta prvem user posted image  potrta ravno zarad neuspeha pri dojenju, šele ko sem se malo "sprijaznila"  sem začela spet normalno funkcionirat. Ljudje okol mene sicer niso čisto prav (razen moja mati in moj dragi) razumeli, kaj tolko kompliciram zaradi dojenja, če ne gre pač flaša itd. Ampak jaz sem bila tako zelo žalostna, da sem se komaj prebijala iz dneva v dan.
Je pa zelo dobra varianta, da ješ zdravila in si tačas izčrpavaš mleko. Mogoče se boš hitro sprostila in bo potem tud dojenje steklo. Zdaj moraš NAJPREJ poskrbet zase- tako boš lahko skrbela za otroka.

Pa ne se sekirat zarad dojenja- PROSIM! Vem kako boli, če pa ne bo šlo, pač ne bo! Že čez kratek čas boš videla, da je ša kaj pomembnejšega kot dojenje in da otrok KRASNO napreduje tud po steklenički in si krasna mati, tud če ne dojiš.
Moj sin je star 3leta, ni bil dojen- pa vendar je nabrisan, živahen, inteligenten fantek in ga verjetno nikoli ne bo motilo dejstvo, da ni bil dojen.

Saj ne vem kaj ti naj napišem.....upam, da sem ti dala vsaj malo tolažbe! user posted image

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 1:56:05   
tipka
Nimam osebnih izkušenj, sem pa kar nekaj prebrala o poporodni depresiji. Pri tej bolezni je potrebno veliko počitka, izčrpavanje in flaške in vse ostalo je full time job, za počitek ti ne bo ostalo veliko časa. Če bi šlo za kakšno lažjo obliko, mogoče, a glede na to, da si bila pri specialistu, ne verjamem. Pri lažjih oblikah (10-20% vseh žensk) si ženske sploh ne priznajo, da je z njimi kaj narobe, kaj šele da bi šle do zdravnika.

Kako dolgo bi naj zdravljenje trajalo ti ne more nihče povedati. Izčrpavanje ti močno odsvetujem. Izčrpavanje te bo dodatno izčrpalo.

Naj te potolažim. Za depresijo nisi kriva ti, preberi si npr. en članek na spletni strani Mama, večina porodnic ima vsaj kakšen problem (družinski, materialni, stanovanjski, služba...) in večini dojenje ne steče tako kot je to bilo v starih časih. Zato je tudi toliko rizičnih nosečnosti, bolniških ves čas nosečnosti, prezgodnjih porodov, dvojčkov, trojčkov,... razlika je le v tem, da vsako rizično nosečnost obravnavajo kot nekaj normalnega, nedojenje pa nenormalnega. Preberi si še o vseh slabih straneh dojenja in ni hudič, da se ne boš bolje počutila.

Drži se!user posted image

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 10:17:46   
A-N-J-A
Otrok najprej rabi zadovoljno mamo!!!Tvoja pikica je stara 6t,se pravi da je mlezivo in s tem protitelesa dobila.
Poskrbi zase,otroku pa ne bo nič manjkalo pa čeprav ne bo več dojen.
Želim ti vse dobro!

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 11:04:14   
Grascakinja
Svetujem ti tudi, da pokličeš še kako svetovalko za dojenje LLL, da se temeljito pogovorita.
Moje laično mnenje (nisem poučena o poporodni depresiji) je, da moraš nujno najprej zase poskrbeti. 6 tednov je bilo dovolj, da je otrok dobil od tebe tisto nujno potrebno.
Sicer pa Hipp proizvaja probiotična adaptirana mleka, ki vsebujejo tudi gojene probiotične kulture iz materinega mleka. V roza škatli je, dobiš ga pa samo v Mullerju.

(odgovor članu A-N-J-A)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 11:07:42   
Seven*
Mislim, da obstaja antidepresiv, pri katerem lahko dojis. Svetovalke za dojenje to vedo. Jaz bi poklicala na tvojem mestu!!!

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 11:09:00   
Anonimen
Se strinjam z ostalimi. Hitro se pozdravi, zase in za otročka. Moje dete ni bilo dojeno, pa je izgledalo najserečnejše dete na svetu. Pa jaz tudi in oba sva zelo, zelo zdrava.

(odgovor članu Grascakinja)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 11:13:45   
MarijaPo
Nikar ga ne lomi in takoj začni jemat antidepresive. Jaz nisem bila niti en dan dojena, pa mi nič ne manjka. Depresija lahko rata res vražja, tako da nikar ne odlašaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 13:00:48   
Anonimen
pejt k homeopatu, ti bo pozdravu depresijo za veke vekomaj amen pa še dojila boš lahko! js sem jedla homeopatska zdravila med samo nosečnostjo brez problemov!

(odgovor članu MarijaPo)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
7.1.2006 13:55:21   
trojči
Dodajam dva linka, ki vodita do LLL:

http://http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2803&t=2803#reply_2803

http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=6208&t=6174#reply_6208



Ne zameri prosim tega dobronamernega vprašanja: si omenila psihiatru, da bi rada dalje dojila?

Če si, je verjetno razmislil o tem in ti vseeno dojenje odsvetoval. Po drugo mnenje k drugemu psihiatru sicer lahko greš, jaz ne bi.

Če nisi, lahko greš ponovno k psihiatru in mu neseš zraven seznam zdravil iz gornjih linkov. Mene bi bilo strah morebitnih posledic, poskuse so delali v enem primeru le pri 60-ih mamicah, drugih informacij pa nimajo, mene bi zanimalo, kako se je zdravilo obneslo v praksi.

Evidentno je tudi, da so nekatere mame "obsedene" z dojenjem, eni mami so tekle solze, ko je otroku prvič dala dodatek.user posted image  Saj jih razumem, ves ta epp okrog dojenja user posted image . Spominja me na cerkev in zakon: kar je bog združil, naj človek ne razdruži. Zakon je nekaj svetega, isto pravijo sedaj za dojenje, neprecenljiva podaljšana popkovina piše v enem od gornjih linkov Karmen Mlinar. Ne čudim se, da imajo ženske občuteh osebnega neuspeha, če jim ne rata, obsojane so, da se niso dovolj potrudile, žrtvovale, isto kot so včasih in še danes obsojali ločence.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
8.1.2006 22:22:58   
petja
Punce,
hvala vsem za nasvete. Odločila sem se za obiskovanje psihiatra in upam, da mi bodo pogovori pomagali. Pa pri sebi sem se odločila, da se moram spremeniti, saj to nikamor ne pelje. Hvala bogu imam podporo moža in vseh okrog sebe, lahko odkrito govorim o tem, tako da mi že to ful pomaga.

Jemanje antidepresivov med dojenjem pa mi je psihiatrinja še enkrat odsvetovala, saj pravi, da je to področje zaenkrat še preveč neraziskano in da je preveč rizično vse skupaj. Da se moji punčki možgani prav zdaj najbolj razvijajo, nihče pa točno ne ve, kako bi antidepresivi vplivali na ta razvoj. No, moja tamala pač ne bo poskusni zajček.

Dojenju se pa ne bom odpovedala, ker sem se končno nehala sekirati glede tega, da nimam dovolj mleka in mi zdaj ni več hudo, ko ji dam dodatek.

Itak pa, če ne bo šlo na bolje, lahko še vedno začnem jemati antidepresive.

Lahko pa z veseljem povem, da se že po dveh obiskih pri psihiatrinji počutim bolje. In da je ta vikend minil brez jokanja in črnih misli.

Lp vsem!

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
8.1.2006 22:26:10   
Anonimen
Lepo, Petja, me veseli. Karkoli, samo da se počutiš bolje.

(odgovor članu petja)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
8.1.2006 22:50:14   
petja
Splišni,
tebi pa FUL FUL FUL HVALA za tvoje besede, ker si me ful potolažila, da ni konec sveta, če ne moreš dojiti in da se da vse speljati.

Hvala!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 0:12:07   
mamči
O petja, srečna sem zate, kmalu bo šlo še samo navzgor  s tvojim počutjem!!!!!!!! Boš videla, kako lepo se bo vse izteklo!
Vse lepo tebi in tvoji user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 6:27:29   
Anonimen
Malenkost, Petja.user posted image

(odgovor članu mamči)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 8:18:36   
Seven*
petja, pozdravi se.. Veliko pozitivnih misli.. Kar brez obotavljanja na flasko! Ce pa imas kaj volje, pa si mleko crpaj. Morda ti ostane do casa, ko bos ostala brez zdravil..

No, trojcek, glede dojenja pa ne pretiravat.. Seveda se mame sekirajo, ce ne morejo dojiti.. Zakaj? Zato, ker se dojenje pac ne more primerjat z adaptiranim mlekom.. Vsaka mama bi pac rada nudila otroku najboljse. In s tem se mi ne zdi nic spornega.. In dejstvo je, da nekaterim ne rata.. Pa seveda nic hudega.. Nobena mama ni perfektna mama, ceprav se trudi in nudi otrocku vse kar lahko.. Vsi gresimo, vsak po svoje.. Vazno je, da se sprijaznis s tem in si reces sam pri sebi, da si naredil koliko si pac lahko. Po svojih zmoznostih.. Obsojanja vredna je le lenoba in brezobzirnost..

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 8:32:14   
Anonimen
Jaz pa se strinjam s trojči. Preveč je pritiska na mame zaradi dojenja. Ni čudno, da katera tudi zaradi tega zapade v poporodno depresijo. Da o obnašanju nekaterih sester v porodnišnici, če dojenje ne steče prvo sekundo, ne govorim.

Moj otrok ni bil dojen, pa se jaz sama sebi zaradi tega ne zdim čisto nič slabša mati. Daleč od tega. Koliko je kakšna mama dobra, se niti pod razno ne meri s tem, ali je dojila ali ne. Jaz se niti tisočinko sekunde nisem sekirala, ker nisem imela mleka.
Meni se zdi v teh rosnih mesecih in seveda tudi pozneje najbolj pomembno, da je mamica srečna, zadovoljna, mirna in potem je takšen tudi otrok. In tega se z vsem tem pritiskom okrog dojenja ne bo doseglo, ravno nasprotno.
Verjetno pa je ravno ta pritisk, ki se ga izvaja že pred porodom glede dojenja, pa potem še včasih tisto nezaslišano obnašanje osebja ponekod v porodnišnicah, krivo, da mati nima mleka. Psiha naredi ogromno.

(odgovor članu trojči)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 8:42:18   
Seven*
Splisni. Imas prav!! Ce hocejo, da bi mamam steklo dojenje, naj v porodnisnici omogocijo tudi prijazno in pravilno svetovanje.. Sama najbrz nebi dojila, ce nebi toliko brala in sprasevala vseh mogocih svetovalk za pomoc. Je pa pritisk prevelik, pomoc pa nikakva!! To pa je dejstvo. Sem tudi sama to okusila.. Sama sem velika zagovornica dojenja, ampak sem tudi skoraj staknila poporodno zaradi sester v bolnici.. Niso mi namrec hotele prinesti dodatka, otrok pa jokal cele tri dni.. user posted image user posted image Ce bi svetovale in pomagale, bi lahko same videle, da prve tri dni ni bilo niti kapljice..  Obsojat je najlazje..

Zdaj v drugo je bilo malenkost lazje, ker sem pac imela ze veliko izkusenj.. In bolnisnice so ze mogoce otrokom prijazne, materi pa ziher ne..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 9:36:33   
trojči
Seven!

Adaptirano mleko se naj ne bi moglo primerjati z dojenjem, to je verjetno res, samo ne vem, zakaj so nedojeni otroci bolj zdravi od dojenih? A se kasneje pokažejo prednosti dojenja, do vstopa v šolo je med dojenimi več bolezni? Če ti odkrito povem, sploh več nič ne vem.

Tistim mamam, ki ne morejo dojiti, svetujem, naj gledajo na dojenje kot na študij v Ameriki.. Če otroku ne boste mogle privoščiti študija v Ameriki, mu ne boste mogle dati najboljše popotnice v življenje, se boste sekirale zaradi tega, boste padale v depresije?user posted image  Študij v Ameriki ni nujno potreben za življenje, isto je pri dojenju.

Na jetra mi grejo tudi tisti, ki smelo trdijo, da vsaka mama lahko doji, če se je v srcu tako odločila in se psihično pripravila na dojenje in podobno. Največ zlorabljenih, prestradanih, premraženih otrok, s katerimi se ukvarjajo socialne službe, je bilo dolgo dojenih.user posted image

Sama sem dojila, dokler je šlo (4 mesece). Zdaj, ko berem kakšne pritiske ustvarjajo na mame, pa se mi je vse skupaj uprlo. Če je dojenje tako pomembno, naj odgovorijo na številna tehtna vprašanja, ki so nepojasnjena. Jaz moram vsaki stranki dokazati oz. razložiti, če me vpraša, zakaj to, zakaj ono, če ji ne bi, bi odšla drugam.user posted image

Sem kar žalostna zaradi vsega tega, uboge matere.user posted image

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 9:55:37   
Seven*
IZVIRNO SPOROČILO: trojči

Seven!

Adaptirano mleko se naj ne bi moglo primerjati z dojenjem, to je verjetno res, samo ne vem, zakaj so nedojeni otroci bolj zdravi od dojenih? A se kasneje pokažejo prednosti dojenja, do vstopa v šolo je med dojenimi več bolezni? Če ti odkrito povem, sploh več nič ne vem.

Tistim mamam, ki ne morejo dojiti, svetujem, naj gledajo na dojenje kot na študij v Ameriki.. Če otroku ne boste mogle privoščiti študija v Ameriki, mu ne boste mogle dati najboljše popotnice v življenje, se boste sekirale zaradi tega, boste padale v depresije?user posted image  Študij v Ameriki ni nujno potreben za življenje, isto je pri dojenju.

Na jetra mi grejo tudi tisti, ki smelo trdijo, da vsaka mama lahko doji, če se je v srcu tako odločila in se psihično pripravila na dojenje in podobno. Največ zlorabljenih, prestradanih, premraženih otrok, s katerimi se ukvarjajo socialne službe, je bilo dolgo dojenih.user posted image

Sama sem dojila, dokler je šlo (4 mesece). Zdaj, ko berem kakšne pritiske ustvarjajo na mame, pa se mi je vse skupaj uprlo. Če je dojenje tako pomembno, naj odgovorijo na številna tehtna vprašanja, ki so nepojasnjena. Jaz moram vsaki stranki dokazati oz. razložiti, če me vpraša, zakaj to, zakaj ono, če ji ne bi, bi odšla drugam.user posted image

Sem kar žalostna zaradi vsega tega, uboge matere.user posted image


Nedojeni otroci bolj zdravi od dojenih? No tega si jaz nebi upala tako trdit. Mi smo imeli zdaj v druzini rota virus.. Moja Ema je odnesla grozljivo dobro v primerjavi z njenim bratom..  Pac je obstaja neka tradicija, da se od dojenega otroka pricakuje nevekaksno zdravje.. In ce dojen otrok zboli takoj vsi s prstom kazejo: Lej ga, dojen, pa je bolan..

Pa glede psihe in dojenja.. Ni vedno res, je pa dosti resnice.. Psiha naredi ogromno!! Zato imajo nekatere veliko mleka, enim pa kar usahne.. Se pediater v bolnici mi je rekel: Veste mamica, imeti mleko je v 95% v glavi..  In na nek nacin se strinjam z njim. Dokler sem se ukvarjala z mislijo ali mleko imam ali ne, do takrat mi je usihalo..  In zakaj je najvec socialno ogrozenih otrok dojenih? Ker se mama ni imela casa ukvarjat z mislijo o dojenje in je pac "kar dojila".. Saj isto z africankami... A mislis da se africanke sprasujejo, ce imajo mleko? Dvomim...

Menim pa, da bi si vsaka mama morala malo preprat, se pozanimat in povprasat. Sploh ce ji dojenje ne stece.. Ce ne gre, pac mirno na flasko..

(odgovor članu trojči)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 11:39:01   
Pupica
Dojenje je lepo, in bodi vesela, da si dojila 6 tedenov. To je zelo velika popotnica tvojemu otroku. Vendar misli sedaj tudi nase. Le zadovoljna mama, lahko max funkcionira in pomaga še dojenčku!
LP

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Svetujte - nedojenje zaradi poporodne dep...
9.1.2006 14:36:52   
mamči
Ma na vsakem koraku se pretirava in preserava s tem dojenjem! Lepo vas prosim - dojenje = hranjenje in pika!!!!!!!!!!
Zadovoljen otrok = sit otrok. Pa ziza ali flaša je njemu ganz vseeno. Cartanje pa itak vemo kaj je in NE BI SMELO bit povezano izključno z dojenjem.
Prvič nisem dojila, zdaj dojim 5 mes.- obe plati sta na svoj način lepi in poučni.

Dojeni otroci bi NAJ bili bolj zdravi - ampak žal ni vedno tako.

Pa tudi tiste, ki ne ŽELIJO dojit in bi lahko ( več svobode, lepe prsi, jim pač ni...... ali bilokaj) so dobre matere 8močoge na drugih področjih celo boljše) in otrokom nič me manjka in je treba upoštevati njihovo željo.

Ma, ko bodo večji, najstniki, bo zadnja stvar na svetu dejstvo ali so bili dojeni - koga še to kasneje zanima.

Pa še nekaj - tiste, ki dojijo rade večkrat "popuščajo" pri uvajanju trde hrane (mislim na kvaliteto, pripravo), ker se tolažijo s tem, da industrijska hrana njihovim otročkom ne mora škodovati, ker so itak dojeni.

DOJENJE= HRANJENJE in noben rompompom ni treba okol tega, če dojenja ni in ga ne bo.

(odgovor članu Pupica)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najbolj stroge mame so rojene v znamenju ...
Nekatere mame so popustljive in prizanesljive, druge so stroge in imajo rade kontrolo nad vsem. Ste vedeli, da pri odnos...
16 razlogov, zakaj si boste zaželeli še en...
Če še kolebate ali bi otroku rodili bratca oziroma sestrico, si poglejte te fotografije - prepričani smo, da se boste ta...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?