|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   hropenje po bronhitisu
23.12.2006 9:51:49   
DEJANA
Kot mamica 8-mesečniku sem na tem forumu malo prezgodnja, ampak moje vprašanje je za izkušene mamice, katerih otročki so že preboleli brohnitis. Po diagnozi bronhitisa in pljučnice sva zaključila v bolnici - ob inhalacijah, kisiku in antibiotiku (vneta ušeska). Doma sva nadaljevala z vpihi ventolina in stanje se je umirilo, ampak ne za dolgo. Zopet je začelo hropeti, močno je kašljal. Seveda sva šla nazaj k zdravniku, ki naju je po enem tednu doma zopet napotil v bolnico (zopet sum na pljučnico) - tam pa naslednji dan nazaj domov - češ, to se le čisti ven od prve pljučnice in bronhitisa. Zdaj sva doma in vse skupaj traja malo več kot 14 dni. Kakšen dan je povsem v redu, spet drugi dan hropenje, kašelj. V bolnici so mi rekli, da lahko to čiščenje traja kar nekaj tednov, saj dojenčki težko vse spravijo ven, mene pa kljub temu skrbi, če je normalno, da se tako vleče... Drugače je razigran, poln energije, v spanju diha umirjeno.  
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: hropenje po bronhitisu
23.12.2006 21:39:44   
lelaval
Če kašelj in hropenje ne motita spanca, je to dober znak - ni zopet zbolel, ampak se plučka še čistijo. Starejši otrok se lažje skašlja (sluz se mora odluščit in jo izpljune), zato prej mine. Naj pa se še ne napreza - vsa igra naj bo bolj umirjena, saj se ne sme utrudit. Če bi ponoči kašljal, pa mu malo vzglavje dvignite.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu DEJANA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: hropenje po bronhitisu
23.12.2006 22:06:10   
Kristina_1
Naj je star 17 mes. in je mel bronhitis v začetku novembra, pa se mu še zdaj ni spucalo, je bil pa še enkrat vmes v bolnici na inhalaciji je mel virus.

(odgovor članu DEJANA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: hropenje po bronhitisu
25.12.2006 10:36:27   
vanč
Mi smo ravnokar v bolnici. Ponovilo se nam je že drugič v roku 2 mesecev. Ko smo imeli zadevo prvič je še kakšne 3 tedne hropu in izkašljeval. Pol pa en mesec mir oz. čisto zdrav , nakar je fasal virus že po dveh dneh kašljanja je imel ponoči 60 vdihov na minuto in  smo vedeli, da moramo letet nazaj. Aja pa čez dan je bil tudi kar živahen, vendar je pri izdihu stokal, kar pomeni da se je vseeno matral. Po mojem se tvoj samo čisti. Če ne piska in če ima število vdihov normalno po mojem ni panike. Vendar pa ga raje izoliraj od zunanje okolice(množice ljudi, vrtec ipd...), ker če v kratkem naletite na virus se vam lahko ponovi kot se je nam. Sluznica si opomore šele po pribl. 6 tednih. Mi smo dobili taka navodila, ker gremo jutri najbrž domov. Upam! user posted image

Bi pa prosila pediatrinjo za pogoste kontrole in poslušanje pljučk. Srečno in lepe praznike!user posted image

_____________________________

vanč

(odgovor članu Kristina_1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: hropenje po bronhitisu
26.12.2006 19:51:56   
Ezi
Kolikšno pa je normalno število vdihov na minuto?

(odgovor članu vanč)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: hropenje po bronhitisu
28.12.2006 12:16:38   
vanč
Ezi!

Za 15 mesečnika je baje normalno število vdihov okrog 30 ali kakšen manj. Starejši otroci pa imajo mislim da okrog 25. Vedno se pa zmeri vdihe,ko je otrok čisto zdrav in tisto številko imaš pol za kontrolno številko. Recimo naš je imel zdrav 28-30 vdihov, ko je zbolel pa 50-60. Če se št. vdihov poveča za 30% moraš poklicati takoj zdravnika da ti da navodila oz. te naroči za pregled. Če se št. vdihov poveča za 50% moraš spokat k zdravniku. (Če je praznik pa k dežurenemu.) Frekvenca dihanja se vedno meri samo v spanju in to ne prvih 30 minut odkar je zaspal, ker rezultat ni realen ker telo še ni umirjeno.

Evo to so navodila, ki so nam jih dali predno smo odšli iz pediatrične.

_____________________________

vanč

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: hropenje po bronhitisu
3.1.2007 8:41:34   
Ezi
Uh, krasno. To si bom zapomnila in danes preizkusila. Sicer je mlajši trenutno bolan (bronhilitis), pa vseeno. Hvala za nasvet, razlago.

LP, Ezi

(odgovor članu vanč)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: hropenje po bronhitisu
3.1.2007 21:17:50   
lutralutra
Tudi naš Pikec (19 mesecev)je prvič zbolel za virusnim bronhitisom novembra, potem pa zopet čez en mesec. Tako sva na božični dan zopet pristala v bolnici. Sedaj se še izkašljuje. Me pa zelo skrbi, da ne bi prišlo do tretje ponovitve. Ali so vam že kaj omenili, da obstaja zaščita? Morda veste, kaj točno bi to bilo? Ali so vam morda predpisali inhalator? Kakšen pa? Upajmo na najboljše.

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: hropenje po bronhitisu
4.1.2007 20:16:03   
Metuljček Cekinček
Tudi mi smo v novembru dvakrat prebolevali bronhiolitis in obakrat smo bili po tri dni v bolnici. Ob odpustu smo dobili naslednja navodila:
- normalno število vdihov ob trdnem spancu je 24
- če je število vdihov na minuto od 30 do 36, potem dajemo vpihe Ventolina - 3 vpihe vsake 4 ure, pokličemo pediatra in se dogovorimo za pregled
- če je število vdihov na minuto nad 36, potem naredimo nekaj vpihov Ventolina in takoj šibamo k zdravniku ali v bolnico.

(odgovor članu lutralutra)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: hropenje po bronhitisu
4.1.2007 20:25:23   
Metuljček Cekinček
Spregledala sem, da sprašuješ za zaščito. Zaščita v bistvu ne obstaja. Meni je zdravnica na pediatrični razložila, da so pač dihalne poti pri mlajših otrocih bolj občutljive in se lahko hitro vnamejo - bronhiolitis je namreč akutno vnetje spodnjih dihalnih poti. Zato lahko do bronhiolitisa pride pri vsakem prehladu ali virozi, dokler otroci tega ne prerastejo - do drugega ali tretjega leta starosti.

Otroka lahko zaščitimo samo s tem, da okrepimo njegov imunski sistem in da posledično čim manj zboleva. Nam je pediatrinja predpisala terapijo s kapsulami Bronhomunal, vendar šele na mojo pobudo (meni pa je to predlagala prijateljica z otrokom s podobnimi težavami).

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: hropenje po bronhitisu
4.1.2007 21:47:02   
Ezi
Metuljček Cekinček, kaj pa so vašemu metuljčku počeli v bolnici?
Moj bolniček je star skoraj 11 mesecev in trenutno je na ventolinu. Ful me skrbi, ker blazno hrope, štela sem njegove vdihe, zdaj jih ima 30 na minuto. Skrbi me, če bo vse ok in kdaj. Ne vem več, kaj naj naredim, ker se to tako vleče.
Prosim, povej mi svojo izkušnjo, mogoče pa bom zvedela kaj, kar bi nam pomagalo.

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: hropenje po bronhitisu
4.1.2007 21:50:07   
Ezi
Kdaj začneta s kuro Bronhomunal? Kako mu boš dajala kapsule, ali so tablete?
Te je pediatrinja na kaj opozorila? Mislim na to, ker je otrok še mali.

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 7:33:03   
lutralutra
Metuljček Cekinček hvala za odgovore. Mene pa zanima, kako vpihuje Ventolin? Ali ste dobili inhalator in kakšen? Nam ga je sicer pediatrinja predpisala, dobili pa smo takega, da ga moram čim prej nesti nazaj, saj je bolj za aromaterapijo kot za kaj drugega...Ali poleg Ventolina vpihuje tudi fiziološko?

(odgovor članu DEJANA)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 13:16:28   
vanč
Pozdravljene!

Nam je zdravnica za inhaliranje ventolina na recept predpisala babyhaler. Ta je po zadnjih testih kao najboljši.  Tudi na pediatrični kliniki so nas učili s tem inhalatorjem delat. Predpisala nam ga je zelo težko, ker so tej inhalatorji dragi (od 7.000 sit naprej). Ampak glede na to, da se mu je ponovilo že drugič v kratkem času imamo pravico do recepta, ker tak otrok mora imeti to doma vedno za vsak slučaj. Lahko ga pa sama kupiš. Za manjše otroke imajo še eno varjanto (manjšo verzijo, ene medvedke ima gor narisane), ki je tudi kar v redu. Tega smo uporabljali prvič, ker nam ga je zdravnica posodila.

Ezi!

Če tvoj bolniček diha 30 na minuto je še v redu. Če bi dihal recimo 40 se morate it pokazat, ker mu morajo zmeriti saturacijo(kisik v krvi). Če je ta v redu brez skrbi! Zelo zdrav otrok ima saturacijo 97-100%.(100% sicer nima skoraj nobeden,oz. redkokdaj). Če ima 95 ,96 je še vedno v redu, samo se vidi da je bolančkan.
Meja za sprejem na pediatrijo je 94%. V bolnici jim potem dajejo kisik preko cevke in otrok se takoj boljše počuti in inhalirajo jih z ventulinom. Ostalih zdravil ni. Ko otrok preživi 24 ur z optimalno saturacijo brez dodajanja kisika ga odpustijo in greste domov. Sicer pa brez skrbi! Če otroček težko diha boš takoj opazila, naš je recimo nonstop stokal pri izdihu in dihal je s trebuščkom (fajn se mu je ugrezal not pa ven).
Sploh za stokanje so takoj rekli(naša zdravnica in v bolnici ob sprejemu); aha tale otroček pa fajn stoka, tole res ni v redu , matra se.
Upam , da sem kaj pomagala. Srečno!


_____________________________

vanč

(odgovor članu lutralutra)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 21:06:04   
Metuljček Cekinček
Tako kot je že Vanč opisala, v bolnici so ga priklopili na kisik, da je lažje dihal. V nos dobi takšni dve tanki cevki, skozi kateri piha hladen zrak. V bolnici sem prosila, če lahko probam, ker se je moj metuljček blazno upiral, ko so mu ti cevki naštimavali v nos. Na začetku je tak neprijeten občutek, ker ti nekaj piha v nos, čez pol minute pa te več ne moti. Neprijeten del te terapije s kisikom je ta, da je otrok omejen na tista 2 kvadratna metra, do kamor sežejo cevke od kisika in ga je treba nonstop animirati, da si ne trga teh cevk iz nosa. Naš metuljček je pač razgrajač in ga ne moreš prepričati, da bi včasih lahko tudi kaj počival user posted image .

V bolnici je tudi redno dobival inhalacije Ventolina (na 4 ure), ki so mu zelo pomagale, saj je tisto uro po inhalaciji veliko lažje dihal in je takrat tudi običajno zaspal. Inhalacije v bolnici dobiva preko maske. Te inhalacije so vsaj v našem primeru bile veliko bolj učinkovite kot pa vpihi preko inhalatorja, ki smo jih po odpustu iz bolnice izvajali doma.

Kar je v bolnici zelo pomembno je predvsem nenehno spremljanje in opazovanje bolezenskih znakov otroka. Sestre so mu vsake dve uri izmerile saturacijo (kar je že Vanč opisala), vročino, ponoči pa so mu vedno preštele tudi število vdihov na minuto. Pred vsakim obrokom so mu tudi temeljito izprale nosek s fiziološko in mu ga nato očistile z aspiratorjem - to je bil za mojega metuljčka najneprijtnejši del bivanja v bolnici, saj je med aspiriranjem ponavadi tako kričal, da ga je cela bolnica slišala.

Ko sva bila prvič v bolnici, je bil star 11 mesecev. V bolnici sva bil 3 dni. Ko smo prišli domov, je bil popolnoma zdrav v enem tednu. Ko sva bila drugič v bolnici, je bil star 12 mesecev. V bolnici sva bila spet 3 dni. Ko smo prišli domov, pa se je bolezen vlekla še več kot dva tedna. Po odpustu iz bolnice smo doma nadaljevali z vpihi Ventolina, prva dva dni na 4 ure, nato še tri dni na šest ur, potem smo prenehali, ker se je stanje izboljševalo.

Ezi, število vdihov na minuto ni tako natančen pokazatelj kot saturacija kisika v krvi, ki jo izmerijo pri pediatru. 30 vdihov na minuto po mojem ni problematično, saj je to res čisto spodnja meja. Najbolj mirna pa boš, če pokličeš pediatra in se z njim posvetuješ. Tudi hropenje ni tako problematično, saj do hropenja pride zaradi sluzi, ki iz nosu in grla izteka v pljuča. Bolj problematično je, če pristavič uho na prsni koš tvojega bolnička in slišiš piskanje. Kot je že Vanč omenila, je pomemben pokazatelj bolezni tudi to, če diha s trebuščkom.

Upam, da se čimprej pozdravite! Poleti pa čimveč na morje! Mi bomo šli najmanj za 3 tedne user posted image .

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 21:20:36   
anajmad
Mi smo bili v oktobru 3x tako bolni. S tem,da smo bili 2x v bolnici. Inhalacije,Ventolin so tudi probal,pa ni bilo nobenega haska. Potem na srečo smo imeli kontrolo pri pulmologu in nas je napotila na infekcijsko,da so nas cepili proti pnevmokoku pljučnice in ker smo v rizični skupini (nedonošenčki do 26 T.) smo bili cepljeni že 2x proti RSV-ju. Moram trkat. Od takrat dalje nimamo več problemov. <Res je,da je šmrkava,samo to ni nič,ker prej se ji je takoj na pljuča preselili. So me pa vsepovsod opozarjali (na pulmološki,infekcijski in v porodnišnici na EINT)nikakor z otrokom v trgovine in velike trgovske centre. Tam je vir okužb za takšne bolezni.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu DEJANA)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 21:28:44   
Metuljček Cekinček
Terapijo z Bronhomunal kapsulami smo začeli takoj, ko je drugič prebolel bronhiolitis. Ta terapija zgleda tako, da dobiš v škatli tri tablice kapsul. Na vsaki tablici pa je 10 kapsul. Metuljčku vsak dan daš eno kapsulo, ki jo odpreš in prah streseš v hrano ali pijačo. Jaz mu jo stresem na žličko in dodam malo soka, ker sem potem ziher, da je celo kapsulo pojedel.

Ko prvih 10 kapsul porabiš, narediš tritedenski premor, potem nadaljuješ 10 dni s kapsulami, potem ponovno tritedenski premor in nato še zadnjih 10 kapsul.

Pediatrinja ni nič omenila, da bi bil moj metuljček premajhen za Bronhomunal, je pa bil takrat star eno leto.

Lutralutra, Ventolin smo vpihovali preko istega inhalatorja kot ga ima Vanč - babyhaler. Ta je najprimernejši za otroke do dveh let, potem pa pride v poštev tisti krajši z medvedki. Mi smo za babyhaler dobili recept po drugem obisku bolnice.

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 21:40:52   
Metuljček Cekinček
Sem našla se slikco inhalatorja babyhaler:

user posted image

(odgovor članu lutralutra)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: hropenje po bronhitisu
5.1.2007 22:17:56   
Kristina_1
Nam so tudi rekli kot pravi Vanč - če je več kot 40 udihov na minuto takoj k zdravniku ali na urgenco. Pol pa mu tam zmerijo kisik in povejo kakšno je stanje. Mi smo meli 60 do 65 vdihov v spanju in smo šli z rešilcem v Ljubljano.

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 12:54:32   
Ezi
Hvala za odgovore, da ste delile vaše izkušnje, vsem!
Med tem časom se je pri nas stanje že izboljšalo, pa spet poslabšalo in zopet izboljšalo ... danes ponoči pa je ponovno začel kašljati. Zdravil ne dobiva nobenih kakšen teden user posted image  Pa kaj je zdaj to????
Ali bo spet kakšen bronhitis ali kaj? Sva bila prejšnji teden na kontroli, je bilo še kar ok (kisik v krvi 97%), ampak še dva dni ventolina. Potem smo vse ukinili. Za izkašljevanje je predpisala prospan. Nekaj dni je bilo ok, se je le parkrat na dan odkašljal in sem bila že kar vesela. Ponoči pa je začel kašljati in še sedaj precej kašlja. Grdo. Naj pokličem zdr.? Vročine ni, nos ima prehoden, ampak kar naprej ven teče, diha u redu, le hrka malo, vlažilec je prižgan .... za vse sem poskrbela. (No, sem medtem kar klicala pediatrinjo. Je rekla, naj ga opazujem, če bo poslabšanje naj pridem.)
Sem pa tudi jaz že pomislila na pulmologa. Ko sem to omenila pediatrinji je rekla, da nima smisla. Da se je šele decembra začelo. Ampak jaz vem, da mali že od rojstva preveč kašlja ali pa hrope. Zdravniki so sicer vedno imeli neko razlago (ob rojstvu in prve tedne je kašljal zaradi plodovnice, malo zamašen nosek, pa mu po grlu teče pa poslušam že 10 mesecev).Poznate punce kakšnega privat pulmologa, pa bi ga za mnenje vprašala?
Verjetno res malo paničarim in pretiravam, ampak si ne bi oprostila, da bi se kaj hujšega razvilo, po nepotrebnem, zato, ker se nisem potrudila.

(odgovor članu Kristina_1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 12:56:05   
Ezi
Oz. da je že kaj hujšega, pa niti ne vemo.

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 13:22:59   
Ezi
No, še eno vprašanje imam.
Kako pa ste ve vozile otroke kaj ven, po bronhitisu oz. v času okrevanja?

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 15:02:10   
*goldfish*
Tudi mi smo do sedaj preboleli že 4. bronhits Zdaj je star 23 m. V 9 mesecih 3X (od tega 2X poleti), potem pa je zdaj bilo pol leta mir in je fasal bronhitis po novem letu. Toda mi imamo terapijo vdihov Berdual in Fix....user posted image se zdaj ne spomnim točno kako se imenuje. Imamo pa tudi Babyhaler.
Jaz malega zdaj v hladnem vremenu ne puščam, da bi sam letal naokrog, ga raje vozim v vozičku ali v triciklu. Ker baje naj ne bi preveč vdihaval mrzel zrak, medtem ko bi sam letal in se naprezal. In naj ne bi bi zunaj ko se zunaj že kuri ali je zunaj megla. Ponavadi greva ven po kosilu  (po 12 uri ) in zaspi v vozičku. Voziček postavim na sonce ali pa ga odpeljem v hišo in odprem okno in spi pri odprtem oknu.

(odgovor članu Ezi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 15:04:43   
*goldfish*
Aja, pa še to. Nam so svetovali, da otrok z bronhitisom, če nima vročine in je lepo vreme, da naj bo čim več na svežem in čistem zraku.


(odgovor članu *goldfish*)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: hropenje po bronhitisu
16.1.2007 20:43:44   
sasa30
Sicer je moj mali nekoliko starejši od vaših škratkov (5 let in pol), ampak sva dala vse to skozi. Kar naenkrat je začel hropeti, pediatrinja nama je dala recept za ventolin in babyhaler. Vendar to ni pomagalo. Dobesedno izprosila sem napotnico za na pediatrijo (ravno na 2. rojstni dan sva pristala v bolnici), revček je imel obupno nizko saturacijo, so ga takoj priklopili na kisik, na 3 ure je dobival ventolin in še neko drugo zdravilo. Takoj so mu postavili diagnozo: sum na astmo. Potem je moral preventivno jemati protivnetno zdravilo Flixotide. Težave so se ponavljale spomladi in jeseni. Tako hudo kot prvič ni bilo nikolii več, ker sem ga resnično ves čas opazovala, štela vdihe... Lansko poletje pa smo rekli, da bomo poskusili temu narediti konec. Odpeljala sem ga na akupunkturo (lasersko), dobil je homeopatska zdravila. Resda me je stalo kar nekaj denarja in časa (vozila sem ga v Avstijo), a mi ni niti najmanj žal, saj imamo od takrat mir. Ne potrebuje nobenih inhalatorjev več, ničesar. Seveda sem še vedno "na pozor", občasno mu preštejem vdihe...

(odgovor članu *goldfish*)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?