|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.9.2005 21:24:40   
Marjana-5
ali se spoznate na to - kaj se bolj splača - da eden prijavi oba v svoji službi ali vsak enega? če ima en višjo plačo, sem slišala, da je bolje, da on prijavi oba. ali veste za kakšne razlike gre?

hvala vnaprej za pomoč in lp!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.9.2005 21:38:45   
Gina
Ja, seveda vem, za kakšne razlike gre. Če imaš otroka, ti pri plači ni treba plačati nekaj davka, ti ga oprostijo, poklonijo vsak mesec. Več kot imaš otrok, več davka ti ni treba plačati od plače. Včasih, še lani, so bile te razlike med prvim in drugim otrokom kar precejšnje. Drugi otrok je prinesel veliko večjo olajšavo, kot prvi, tretji pa še večjo. No, po novem zakonu je tako, da razlika med prvim in drugim otrokom ni več tako velika, samo par jurjev na mesec, med drugim in tretjim pa je veliko večja, kot je bila. Se pravi vsak naslednji otrok se ti bolj "izplača" v tem pogledu. Tako da na noben način ni smiselno prijavljati samo enega otroka, ampak prijavi eden od staršev vse otroke, ki jih imata.

Še do ene razlike je prišlo po novi zakonodaji. Prejšnja leta je bilo smiselno, da je prijavil otroke tisti od staršev, ki je imel večjo plačo, ker so bile olajšave procentualne od plače. Zdaj pa temu ni več tako. Olajšave so fiksne in je torej popolnoma vseeno, kateri od staršev otroka prijavi, važno je le to, da ima dovolj veliko plačo, da te olajšave dobi nazaj (kar pa je skoraj vsaka plača, razen minimalca). Če pa jih tudi ne, jih povrnejo drugemu zakoncu konec leta, če prvi zakonec v dohodninski napovedi to označi. Če še kaj ne veš, pa vprašaj.

(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.9.2005 22:25:53   
Marjana-5
Gina, ti si pa res prijazna, da si napisala tako izčrpen odgovor.

Zanimata me še dve stvari.

Ali gre res samo za par jurjev razlike, če nekdo prijavi dva otroka? Mi smo računali po nekem programu na internetu in je bila razlika kar velika, če si imel prijavljenega enega ali dva otroka.

Kaj pa glede dohodnine - ali ni za dohodnino bolje, če ima otroke prijavljene tisti, ki več zasluži?

Ali je tudi za dohodnino bolje, da ima en starš z boljšo plačo prijavljena oba?

Hvala še enkrat in lp!

(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.9.2005 23:00:50   
Tasika
Bolje je da ima otroke prijavljene tisti ki več zasluži oz. bolj natančno tisti ki plačuje dohodnino po višji stopnji.

Med letom je možno da starš prijavi enega, dva ali nobenega, pri dohodnini pa lahko oba prijavita oba otroka, vsak po 6 mesecev. Za natančnejše izračune pa bi morali poznati bruto plače obeh staršev.


(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
8.9.2005 13:41:02   
dejcka
Svetujem, da si prebereš nasvete na strani Družinske zakonodaje, kjer je natančno razdelano, kako se splača prijavljati olajšave za otroke v dohodnini in pri plači.

http://www.ringaraja.net/otrokClanekPodrobno.asp?id=143&kat= 32&podkat=

(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
8.9.2005 15:48:12   
Stefka
Še jaz bi imela eno vprašanje.
Ni po novem tudi tako, da moraš vsako leto ponovno prijaviti otroka kot olajšavo v službi?
Ker potem je najbolj pametno, da enega prijavi en starš, drugega drug, ko in če imaš tretjega pa tisto leto vse tri prijavi tisti starš, ki ima večjo plačo?
Če katera razume kaj sem hotela vprašat .

(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   kdo od staršev prijavi drugega otroka
8.9.2005 21:27:03   
Gina
Drage moje, nova zakonodaja je stvari malo spremenila. Ni več važno, kdo ima večjo plačo, ker olajšava ne gre procentualno od plače, ampak procentualno od povprečne slo. plače. Še enkrat. NI VEČ VAŽNO kdo ima večjo plačo, ker je olajšava za vse slovenske davkoplačevalce ENAKA. Tisti, ki so imeli večjo olajšavo, ker so imeli večjo plačo, imajo zdaj olajšavo manjšo kot prej in obratno. Zakonodaja velja od letos, tako da lani je pa bilo pomembno, kdo prijavi otroka, ker je bila olajšava lani odvisna od višine plače.

VEDNO se bolj splača da vse otroke prijavi en od staršev. Olajšava je vedno večja za vsakega naslednjega otroka. Če ima prijavljen en enega in drug drugega, potem olajšava ni večja, ampak enaka, kot za prejšnjega otroka. Izgubiš najmanj 2% na mesec ali več, če ne gre za drugega otroka po vrsti, ampak npr. za tretjega....

Vedno se bolj splača (finančno) otroke uveljavljati sproti, ker sicer tisti tvoj denar brezobrestno podsodiš državi, da z njim dela, kar hoče za eno leto do dve leti. Meni se zdi, da je to oslarija, se ne splača, razen če si nevesten in bi tisti denar sicer zapravil kar za nekaj nepomembnega.

Marjana, sem morala tole napisat še sem, ne le tebi, ker jih je več spraševalo, pa se mi je zdelo, da bi bilo fino, če bi slišale.

(odgovor članu Marjana-5)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 15:30:08   
SanjaS
Gina, a ni tko da je znesek za vse otroke enak, je pa še vedno bolje, da tisti, ki ima večjo plačo prijavi otroke, ker se mu potem zniža plačilni razreda?
Se mi zdi da na ta način znižujemo osnovo od katere se potem davek plača, ali se ta denar ne upošteva za znižanje osnove od katere se potem plačuje davek?
Hvala za pojasnilo.
LP.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 15:40:34   
Anonimen
Definitivno se mora en starš prijaviti oba otroka!!!
Če bi vsak enega prijavil, bi mel vsak 10% olajšave, tko ma pa en starš za prvega otroka 10%, za drugega 15%, za tretjega 20%, itd.
Pa seveda tisti ju mora prijaviti, ki ma večjo plačo, jasno.

(odgovor članu SanjaS)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 15:51:45   
Primoza
Meni se ne zdi tako logično, da se izplača, če prijavi dva otroka eden od staršev? Razen če te to potisne v nižji dohodninski razred.

3. za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 474.900 tolarjev letno.
(2) Za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se olajšava iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena poveča, in sicer:
1. za drugega vzdrževanega otroka za 41.300 tolarjev,
2. za tretjega vzdrževanega otroka za 213.400 tolarjev,
3. za četrtega vzdrževanega otroka za 385.500 tolarjev,
4. za petega vzdrževanega otroka za 557.600 tolarjev,
5. za vse nadaljnje vzdrževane otroke za 172.000 tolarjev glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 15:51:56   
Gina
Ja, Sanja, dobro da si me opozorila. V resnici se ti s tem zniža osnova za davek. Vendar se ti čim višjo plačo imaš, manj zniža osnova kot se ti je prej in obratno, če imaš npr nizko plačo, bolj padeš dol v plačilnem razredu za davek, kot si prej. Npr. če si imel prej dvakratnik povprečne slo. plače, se ti je osnova z olajšano skoraj še enkrat toliko znižala, kot se ti sedaj, (zdaj se ti skoraj ne pozna več) če pa si imel pa zelo nizko plačo, pa si imel pol manj olajšave, kot zdaj - se ti pozna več kot prej. Sicer je res, da še vedno to ni čisto enako, se moraš malo prekalkulirat s kakšnim programom, preden oddaš, sploh če imata veliko razliko med plačama, ampak mislim da je matematično nemogoče, da bi bile še prav velike razlike. Ko bodo (če bodo) sprejeli pa zakon o enakih stopnjah dohonine, mislim o enakih procentih plačevanja od plače, ne glede na velikost le te - pa razlik sploh ne bo nič.

Še vedno pa je res, da je najboljše, da uveljavi čim več otrok eden od staršev, sploh če jih imata več.

(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 16:00:51   
Gina
Primoža, a si dobro prebral:
olajšava se poveča za NADALJNIH **** sit.

Se pravi olajšava za prvega otroka je474.900.- za drugega otroka je pa 474.900.- + še zraven 41.300.- (na leto seveda od bruto plače).
Za tretjega tem 474.900.- dodamo še 213.400.- kar je za tretjega otroka skupaj olajšave 688.300.-

Če seštejem, za dva otroka je to cca 1.000.000
Za tri otroke je to 1.700.000.- (namesto cca 1.350.000, če bi jih uveljavljali posebej)

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 16:03:19   
Gina
Hotjien, ni več 10,20,30% olajšave, takšna je, kot jo je Primož prilepil. Fiksna in ne gre več v % od plače. Se pa res zniža zaradi nje osnova za davek, vendar le v višini, kot piše v razpredelnici.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 16:14:16   
Primoza
Jaz sem dal copy/paste iz novega dohodninskega zakona. Se pravi kot si rekla se pri drugem olajšava znaša kot piše za 474.900  plus 41.300 tolarjev.
Vendar res ne vem ali to pomeni, da se gleda zakonce posebej in imata zato oba prvega vzdrževanega družinskega člana ali pa se gleda na družino skupaj, to je da en zakonec prijavi prvega in se šeje kot prvi drugi pa drugega in se šteje kot drugi?

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kdo od staršev prijavi drugega otroka
6.11.2005 17:37:10   
Gina
Kako pa naj bi oni ugotavljali, kateri otrok je to komu? Sploh če imaš samo enega napisanega v napovedi? Npr. če mojega tretjega uveljavlja moj partner, je njemu to prvi otrok!
PO moje ugotavljajo samo na osnovi tega, kdo ga prijavi. Sicer imajo neke varnostne zadeve, da ga ne moreš 2x uveljavljat, ampak ne vem, kako naj bi drugače to vedeli? Jaz sem sicer vprašala na davčno lani, če prvega in drugega otroka uveljavlja moj bivši pol leta, ali mi ta čas tretji otrok šteje za tretjega ali za prvega, pa sem dobila tako salomonski pisni odgovor, da ga nisem nič bolj razumela kot zakon sam - ker so v bistvu samo zakon citirali. Tako da sklepam, da če jih napišeš skupaj, da sigurno in brezpogojno štejeta za prvega in drugega otroka, če pa napiše en enega, drug drugega, pa mislim, da štejeta oba otroka za prvega, ker v bistvu uveljavljaš olajšavo za enega, ne za dva. Olajšava se ti pa ravno zaradi količine zviša, kot jaz to razumem. Bom pa še enkrat vprašala na davčno, za sigurno ta teden, za ta moj primer tretjega otroka, pa sporočim, kaj so mi povedali.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?