|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 20:48:28   
bini
Jaz imam še majhno pikico, ampak imam pač neke predstave o vzgoji - verjamem v prepričanje, da je otroku treba postavit meje in znati reči NE.
Že nekajkrat sem bila šokirana in dobila tudi obiske otrok, katerih starši otroku dovolijo popolnoma vse - to pomeni da je bilo stanovanje po odhodu v vojnem stanju :zmeden2:.. pa me ne moti toliko razdejanje kot se sprašujem o tem kam pripelje to, da otroku vse dovoliš... in razočarana sem ko vidim koliko takih staršev je okoli mene..:zmeden2: če je otrok na obisku pač mora razumeti, da vsega ne sme in starš mu mora to jasno pokazat in povedat...
nisem kak tiran, ampak sem pa zmedena, ker se mi zdi, da sem kar malo čudna kadar npr. namignem, da pač stvari ki se razbijejo ne moreš pustit v roke 2 letnega otroka :ups:... In menda sem čudna, ker ne mislim umikat vseh rož ki jih imamo na dosegu rok - jih nimam kam umaknit in ko bo mala začela šetat, bo pač mogla kmalu razumet kaj sme in kaj ne... uf, kolk sm stroga :zmeden:... kolk ste pa ve stroge? povejte mi :metulj:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:06:28   
Anonimen
Verjemi mi, da boš tiste rože odmaknila...

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:20:24   
NinaŠ
Sama nimam kake pretirano stroge predstave o vzgoji - pravzaprav bolj sproti improviziram :)- , res pa je, da se mora otrok za določene stvari že zapomnit, da ne sme (npr: vtičnice, ....). Težko mu pa dopoveš, da neke vaze, ki se razbije in zgleda zelo podobno kot njegov lonček s katerim se igra, ne sme prijeti; sploh ko pride v tuj prostor (na obisk). Mi imamo doma na tleh 2 roži, ki ju Anže pusti lepo pri miru, pa zvočnike in CDje čist na dosegu rok, a se ne spomni tega šlatat, ko pa pridemo kam na obisk, je pa treba rože umaknit, ker so neka nova stvar, ki jo je treba raziskat ali pa mu lahko cel čas obiska dopovedujem, da tega pač ne sme šlatat,...
Stvari ki se razbijejo (vaze, ipd) sem pa tud doma umaknila in mislim, da boš kmalu tudi ti - ali pa če boš imela pikico 100% ves čas na očeh (kar pa mislim da najkasneje, ko začne plazit odpove).
LP

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:21:42   
bini
hm... kaj pa vem...:zmeden: saj jaz jih bom verjetno res... ampak mi je velik dala vedt kolegica biologinja, ki ima tud otroka - živijo pa na 25 kvadratih, imajo kar precej zanimivih, visečih rožic ;).. in so v večini preživele to fazo njene male, ker je pač vztrajno ponavljala NE, rož pa res ni imela kam postavit :zmeden:..

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:25:41   
bini
saj jest sm hotla sam rečt, da ko si ti na obisku menda ja spremljaš svojega otroka in ne dovoliš, da dela vse po svoje in veselo razmetava... to je meni mučno, da moram tujemu otroku dopovedovat, da vsega pač ne sme - ker otrok je čist kapiral in me je ubogal ko sem trikrat lepo povedala, sam mislim da je to naloga starša. ali pač? :zmeden:

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:29:28   
Anonimen
Ja, ne vem no, pri nas bi bilo potem toliko teh nejev, ke je bilo vedno vse, kar je bilo nevarno, najbolj zanimivo. Pa enoletni ali pa še mlajši otrok ne more tega razumeti, na koncu izgleda, kot bi ga dresiral. Verjemi mi, da je v tem obdobju res najbolje, da stvari umakneš in zavaruješ. Tudi za vtičnice mu lahko ponavljaš NE, ampak ali to pomeni, da mu zaupaš, da ne bo prstkov vanje vtaknil, ko ga ne boš gledala? Pa da tiste rožiče ne bo rofkal, ko boš ti kaj kuhala in ga ne boš videla? Na obiskih pa itak ne moreš pri miru sedeti, jaz sem skozi letala na mojim otrokom in mu stvari pulila iz rok. Nazadnje sem sploh nehala na obiske, kjer so imeli polno "neotročjih" stvari, hoditi. Po mojih izkušnjah tako majhen otrok še ne razume, da nečesa ne sme. Tiborju smo to lahko rekli tisočkrat za eno in isto stvar, da je ne sme, pa bi jo tudi tisočinprvič naredil naredil.

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:31:37   
tilka
K temu kar je Splišni dodala, bi jaz rekla še to, da kmalu tudi na obiske več ne boš hodila, ko boš ugotovila, da se tvoja obnaša tako kot ti ne želiš, beri tako kot se sedaj ti otroci, ki pridejo k tebi.
Tudi jaz sem bila tvojega menenja. In tudi mene moti, ko pridejo na obisk in moram jaz delati red pri tujih otrocih, starši pa ta čas počivajo. Toda tudi moja ni bila takšen biserček in tako hodimo na obiske samo še tja, kjer smo lahko zunaj.
Boš že našla pravo mero.

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   koliko dovolite otrokom?
27.1.2005 21:34:27   
bini
ok.. hvala za mnenja.. bom prespala :) sicer pa če bo naša po meni, potem bo vse prej kot biserček, hehe ;)
lp

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 8:20:09   
Luni
Moje izkušnje: prav je, da otroku poveš tisto, kar je prav. Prej ko slej si bo to zapomnil-a. In presenečena boš, lahko tudi šele čez dve leti, ko bo naredila ravno tisto, kar si ji dve leti vztrajno ponavljala. Se splača, če si takšna, da želiš otroka VZGOJITI! Ker se boš ti bolje počutila. Drugače z otrokom res ne boš mogla nikamor, ker ne bo vedel kaj je prav in kaj ne, pa še takšni so tile naši mulci, da ravno tisto najraje delajo, kar ni prav. Ampak, če jo boš navadila ubogati, je to velik korak k pravilnemu obnašanju. Moje mnenje.

LP :muca:

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 8:36:39   
Lunca1
Se strinjam z Luni. Tudi jaz bom skušala postavit meje. Mojim staršem je menda to zelo dobro uspelo, tako da ni bilo noben problem obiskati prijateljev s 3 frajlami:).

Lp Lunca

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 9:27:37   
Anonimen
Ja, če otroku ponavljaš dve leti, pa to pričneš pri enem letu, je potem star že 3 leta, takrat pa res že razume, če mu nekaj prepoveš. Tudi če mu prej dve leti vzrajno tega ne bi prepovedoval (ampak pač stvar umaknil), bi razumel... Saj s tem se verjetno vsi strinjamo, da je treba otroku postaviti meje, da je osnova kulturno obnašanje. Jaz samo pravim, iz lastnih izkušenj in iz prebranega, da otrok pri enem letu ne more razumeti, da nečesa ne sme, ker pač še ne more razumeti posledic nekega dejanja.
Sedaj, ko bo moj otrok kmalu star 3 leta, grem lahko z njim na vse obiske, pa je do vsega spoštljiv in me posluša, če mu kaj rečem, da naj ne naredi in če ne razume, mu tudi razložim, zakaj. Brez problema. Pri dobrem letu pa pač temu ni bilo tako.

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 9:50:53   
Luni
Ne gre za to, Splišni. Poglej, meni je nedopustljivo, da otroku, staremu dve leti, starši pri zdravniku pustijo, da hodi po stolih, da na javnih mestih razgraja in kriči. In verjemi mi, če mu začneš šele pri treh letih govoriti, da to ni prav, ne bo zastopil, za kaj gre. So pa izjeme, tudi to drži. Jaz sem še vedno mnenja, da mora otrok od začetka vedeti, kaj je prav in kaj ne. Saj mu vendar nisi pustila rož jesti? Si ne predstavljam, da bi ju začela šele pri trh vzgajati, bi bila pa res nevzgojena, glede na to, kakšen karakter imata.

:muca:

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 9:51:37   
kofetek2010
Splišni - se popolnoma strinjam s teboj. Vsekakor je potrebno za vsako stvar, ki jo otroku "prepovemo", dati razlago, ki jo razume, pač starosti primerno. Meje nas spremljajo celo življenje in prestop kakršnekoli meje ima posledice. Tako za nas, kot za otroke. Otrok bo prej razumel, če mu bomo povedali, da je treba igrače (npr.kocke in avtomobilčke) pospravit s tal, ker se bodo polomile, če bo kdo stopil nanje, kot pa, samo to, da naj jih pospravi. Ali pa,da je potrebno jakne in jope obesit na obešalnik, ker bodo v nasprotnem primeru pomečkane ali umazane. Vzgojo razumem kot vodenje in dajanje vzgleda otroku in ne kot komandiranje oz. dresiranje. Vzgledi vlečejo. In veliko pogovora in razlaganja kar sproti (npr.namesto, da si brez besed sezujemo čevlje in jih pospravimo v omaro, rečemo čevlje bova sezula in jih pospravila v omaro, da se ne bo kdo spotaknil na njih in padel ter se poškodoval). Vem, mogoče se vse skupaj sliši smešno, ampak je dosti lažje - sproti vodit otroka skozi nevarni svet odraščanja.

lp
jana73

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 10:17:17   
Anonimen
Joj, ja vzgajaš ga itak skozi. Samo pri določeni stopnji otrok razume določene stvari, nekaterih pa ne.

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 10:34:57   
Luni
Jana 73, jaz se strinjam pa s teboj. Tako je, kot praviš: vzgledi vlečejo ;)
Veliko dobrih zgledov, vzgoje in veselja z našimi :miska: nam želim.... ;)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 11:38:47   
viv_
Jaz se pa strinjam s Splišni. Tudi sama sem bila teoretsko (še pol leta nazaj) zelo močna glede vzgoje. Da ne bomo premikali rož, da ne bomo imeli pregrade pod stopnicami, da ne bomo premikali zvočnikov in tako naprej in tako naprej... Nič ne rečem, nekaj se da dopovedat. Ampak jaz sem šla že sama sebi na živce, ko sem samo hodila za njo in govorila "ne rožice" "ne tega" "ne tistega"... Vglavenem, zdelo se mi je, da je vse samo ne ne ne... In še potem, ko je že nekaj prijela, pa sem rekla ne, pa je spustila, sem ji pa rekla "ja pridna"... to se mi je pa res že zdelo kot pasja šola!

Ne me narobe razumet, sem pristaš reda in discipline, tudi sama sem bila tako vzgojena, ampak kot pravi Splišni, ko je otrok večji mu to lahko brez težav dopoveš. Razlika je pa opazna že sedaj, če primerjam kaj vse je pretaknila pri 10 mesecih in sedaj, pri 13 mesecih, ko se ji že kar da dopovedat...

In posledica tega je: ena ornk scufana družinska sreča (roža mislim, da ne bo pomote), pa v ostalih lončkih je mogoče malo manj zemlje...

LP

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 11:39:50   
viv_
Aja, pa še to...

V torek je v vrtcu Janina v Kranju ob 17h predavanje "kako otroku postaviti meje". Tega se bom pa udeležila 8)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 11:48:16   
bini
ja, luni jaz se strinjam s tabo, da je začet pri dveh letih prepozno, ker takrat otrok že zelo fajn zna trmarit in uveljavljat svojo voljo... zavedam se tud, da otrok pri enem letu ne more razumet, ampak to še ne pomeni, da greš nekam na obisk in ga pustiš da vse okol obrne.:duda:... mene samo znervirajo starši, ki se ji to zdi nekaj čist normalnega - in to v tuji hiši :(... ne vem no, ampak jaz moji tega ne bom pustila... če že, naj doma razgraja in cufa drevo življenja :)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 11:59:17   
Anonimen
Otrok mora znat trmarit in uveljavljat svojo voljo.

Mora se pa tudi lepo obnašati. Pa saj boste same kmalu videle, kaj se da in česa ne. Samo prisluhniti jim je treba, otrokom.

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 12:08:13   
Lenny
Koliko sem stroga oz. sva stroga? Midva misliva, da ne preveč, morda bo kdo drug mnenja, da preveč. Kakorkoli, v osnovi se drživa pravila, da to, kar eden od naju reče, drži nepreklicno tudi pri drugem. Določenih stvari ne sme početi (brskati po električni napeljavi, tujih omarah, tekati s hrano po stanovanju, med obroki mora sedeti pri mizi, s čevlji se lahko gre samo v predsobo, po klopeh in stolih se ne hodi, ...). Stanovanje smo kljub vsemu malo pripredili (odmaknili steklene in lomljive stvari s polic, zaščitili vtičnice, ...), že zaradi varnosti. Lahko pa najinega mulčka pri slabih dveh in pol letih pohvalim, da nama na obiskih, v gostilni, na cesti praviloma ne dela večjih problemov in za najina merila za svojo starost prav lepo uboga. Sicer ne vedno, ampak vedno pogosteje :)- Upam, da ga ne hvalim prehitro :)-
Po moje je potrebno dajati otroku en stalen okvir, doslednost, tako da ga s svojimi zahtevami ne zmedemo. Pa dober zgled doma. Bomo videli, kako bo, ko bo začel iz vrtca nositi štose domov, nekaj jih že sedaj pritrese iz telovadbe in plavanja :)-
Ojoj, sem se razpisala.
Lp in veliko uspeha pri vzgoji :)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 12:14:52   
Lunca1
Se strinjam da bo težko. Samo meni gre pa tudi na jetra, če starši na obiskih otroku pustijo vse in ga niti ne opozorijo.

Enkrat je bila pri nas na obisku ena prijateljica z 2 sinovoma, starejši definitivno starejši od 3 let. Pa sta uspešno prevrnila kozarec, da se je polil po mizi, pa je steklo dol na knjige, ki so pač pospravljene spodaj. Pa ni bila nesreča, da ne bo pomote. Sin je namreč pred tem vrtel kozarec v roki, da smo lahko že vsi videli kaj se bo zgodilo. Tukaj bi ga lahko ustavila. Enkrat prej pa je razlagala, da sta se malo sporekli s prijateljico, ker je ta druga namreč našega mnenja. Ona pa meni, da če pride otrok na obisk, da moraš stvari pospravit višje. Meni se to ne zdi prav, zakaj bi moral obiskani pred tem vse pospravit, zato da gost ne bo kaj uničil.

LP Lunca

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 12:18:04   
Anonimen
To je absolutno grdo. Če je otrok to počel, potem so se grdo obnašali starši, ki so to pustili. Tako ga samo učijo ignorance ali kako ne spoštovati tuje lastnine.

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 12:18:58   
viv_
bini, družinska sreča :)-

Kar se pa obiskov tiče, saj pri nas je zadnje čase tako, da ji je mal nerodno drugod, pa se obeša po meni. Potem, ko se pa udomači jo je pa treba mal pazit pa je. Saj ni, da bi bila kot cunami :)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 13:30:25   
BarbaraO
Tudi jaz imam včasih z Enjo nemalo problemov. Rože, ki jih ima babi v koritu, so postale kolikor toliko nezanimive odkar v koritu ni več okrasnih kroglic iz gline. Stopnice morajo biti vsekakor zaščitene, drugače je takoj na vrhu, vse omarice v kuhinji in dnevni sobi, ki se ne uporabljajo vsakodnevno, smo morali zalepiti. Tudi sicer ji je v tem obdobju najbolj zanimivo brskati po smeteh, dvigovati odcejalnik na tleh v kopalnici, najraje bi se na glavo postavila v WC školjko. Skratka - nam da dela! Da ne govorim o raznih interšparih! Mislim, da smo že skoraj na tem, da se bo metala po tleh. Zaenkrat mora še sedeti v nakupovalnem vozičku (ker še ne hodi sama - pa tudi potem bo še morala!), vendar včasih brca z nogami, vse kar ji pride pod roko, bi potegnila s polic, se krega in vrešči, da me drugi že kar čudno gledajo, kaj delam z otrokom. Če bi jo videli pa kje drugje, bi mi vsi vztrajno zatrjevali, da Enja pa že ni zmožna kaj takega.
Mogoče se res sliši precej ostro, vendar je resnica ta, da je NAČELOMA čisto pridna in v redu punčka, ko ima pa svoje dneve, je pa podobna :hudicek:, ki sem ga opisala zgoraj. Čisto normalno, vem. Hočem pa reči, da tudi sama zagovarjam dejstvo, da se morajo otroci izven doma obnašati drugače. In to jim je potrebno začeti dopovedovati že takoj. Ker otrok pri enem letu že veliko razume, res pa je, se strinjam s Splišnim, da na vsaki stopnji razvoja razume stvari drugače. Za začetek je povsem dovolj, da mu s čimbolj mirnim glasom dopoveduješ kaj sme in česa ne. Res, da je precej ne-jev, vendar tako pač je. Jaz ji recimo namesto "ne", rečem "pusti rožice". Sem kmalu ugotovila, da jo je "ne" v začetku stavka še bolj vzpodbudil k dejanju, ki se ga je namenila storiti.

Res pa je tudi, da že jem zarečen kruh, ker sem, preden sem imela sama Enjo, dostikrat šimfala nečaka, češ: "Moj otrok se pa že ne bo tako obnašal!" Zdaj se pa že bojim, da bo še slabša!

Pa lep dan še naprej vsem skupaj!;)

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   koliko dovolite otrokom?
28.1.2005 19:34:55   
Anonimen
Bini, mogoče pa si premalo poslušala na predavanju dr. Skele?
:)- :)- :)-

(odgovor članu bini)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?