|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: PRIIMEK
22.9.2006 22:55:39   
Dashenka
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Nisi edina, vedno več ljudi to počne, prav zaradi tega, ker nam naša država ob rojstvu otroka ne nudi nobenih bonitet, kot npr dugod po svetu.


Aja, v kateri državi pa imajo več bonitet kot pri nas???? Prosim če poveš vsaj eno?

1. V nobeni EU državi ne poznajo 12m porodniškega dopusta, praktično plačanega 100% ("oškodovane" so le tiste z visokimi dohodki), po katerem te služba čaka!!!
2. V nobeni EU državi nimajo tako urejenega varstva predšolskih otrok kot v SLO.
3. Redke so države z višjo zaposlenostjo mladih oz. novopečenih mamic.
4) V nobeni EU državi nimajo tako dobro urejene mreže pediatrov v zdravstvenih domovih.
in še bi lahko naštevala.


Le za primer, kako je to urejeno v Švici:

1) porodniški dopust (plačan 100%, služba te čaka): 12 tednov
2) cena jasli oz. vrtca do 3l starosti otrok: 1200 EUR - fiksna (subvencij ne poznajo)
3) jasli odprte do 15 ure, kar pomeni, da če si zaposlen potrebuješ še varuško, ki gre po otroka v jasli: cena na uro 20 EUR
4) Davčna olajšava za otroka: je ni

Torej:
Mesečni strošek samo varstva enega otroka (če se mati po 12t vrne na delo, če ne, itak izgubi službo) 1500 EUR, v primeru dveh je to 3000 EUR.

Kljub temu pa imajo nataliteto višjo, vendar po drugi strani zaposlenost žensk bistveno nižjo. Večina jih po porodu obtiči doma za štedilnikom, popolnoma odvisna od svojih mož.









(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: PRIIMEK
23.9.2006 15:50:09   
Anonimen
Kar se Švice tiče, sploh ne bi bilo švoh, če bi nekdo še napisal, kakšne imajo tam plače v primerjavi s Slovenijo. Če je pri nas vrtec 50.000 SIT in plača 89.000 SIT, je procentualna razlika bistveno večja od Švice, kjer je vrtec npr. 1500 eurov, plača pa trikrat toliko. user posted image

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: PRIIMEK
24.9.2006 10:54:17   
viv_
Kerensa, moj ima minimalno plačo (ne vem kok je točno to, tam nekje okrog 80.000 sit), moja plača pa je celo kakšnega jurja nad slovenskim povprečjem, pa smo za jasli plačevali 36.000 Sit. Tako da ne pretiravat s temi razmerji ...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: PRIIMEK
26.9.2006 8:12:42   
Anonimen
Tako ali tako sem dala samo primer, pa 10 jurjev gor ali dol. user posted image  Še vedno ostaja dejstvo, da se naših in švicarskih plač (in posledično standarda) ne da primerjati. Že res, da me Švica še nikoli ni videla (in tudi dvomim, da me bo, ker nimam nobenih apetitov po njej), kljub temu pa so podatki o standardih v nekaterih državah v Evropi popolnoma javni. Še vedno sem prepričana, da je lažje v Švici plačati 1500 eurov kakor v Sloveniji 50 jurjev (ali pa 36). user posted image  Sploh pa, če pomisliš na dve (mamino in očetovo) plačo v Švici. Pri nas pa... user posted image

(odgovor članu viv_)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: PRIIMEK
26.9.2006 11:21:44   
Dashenka
Kerensa, bluziš 300 na uro.

Dejstvo je, da je strošek varstva dveh predšolskih otrok v Švici 3000 EUR. Subvencij ne poznajo, prav tako ne davčnih olajšav za otroke.

Kar zelo enostavno pomeni, da če eden od staršev ne zasluži teh 3000 EUR (ali zasluži malo nad tem zneskom), enostavno ostane doma kot gospodinja / gospodinjec, ker enostavno njihov družinski proračun ne prenese luksuza jaslic oziroma vrtca.

Glede plač pa tudi ni za pretiravat. Seveda so višje kot v SLO, vendar še zdaleč ne toliko, kot si misliš. Prav tako pa so tudi bistveno višji življenski stroški. Od najemnin stanovanj in cen storitev dalje.

Pa to ni glavna poanta, ki sem jo hotela povedat.
Glavna poanta je ta, da imamo v SLO še kako socialno državo v primerjavi z ostalo bogato zahodno Evropo. Subvencionirano je praktično vse, vključno z vrtci.
Če le ti ne bi bili (kot na primer niso v Švici), potem bi bila polna (nesubvencionirana) cena jasli za vse enaka in bi znašala 100.000 SIT.
V primer mlade družine z dvema otrokoma starosti do 3 let, bi to pomenilo 200.000 SIT in pika. "Take it or leave it"! Za vse ki imajo plačo nižjo od 200.000 SIT bi to pomenilo, da ostanejo doma z otroki in za štedilnikom.

Zato me vsakič znova razkuri takole jamranje, kako naša država ne poskrbi za mlade družine in otroke.




(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: PRIIMEK
26.9.2006 13:26:06   
Tasika
Samo za info, tročlanska družina z dvema minimalnima plačama plačuje 20% ekonomske cene vrtca. Pri naših jaslih bi bilo to okrog 16.000 sit.

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 31
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?