|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:59:00   
darja72
Tudi jaz sem si prvič želela roditi brez vseh protibolečinskih zadev, da vidim kako to je v resnici. No ja, rodil se je ogromen, zdrav fant, če 4 kg, 56 dolg, 38 cm obsega glavice. Kako je prišel ven ne vem, vem samo to, da je bilo hudo in, da so ga na koncu ven potisnili kar "na roke", dve babici, porodničar, moj pa me je držal za glavo in najbrž tudi za roke. Posledično si nisem več želela še kdaj rodit. Pa sem! Seveda z ea, na Jesenicah in ti povem, ni primerjave. Če bi vedela, bi se že prvič odločila za ea. Jaz jo vedno priporočam. lp

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 14:20:24   
triša
Tudi jaz sem imela EA v Postojni. Svoje popadke sem imela skoraj 24 ur na deset minit nisem se pa odprla vsega skupaj več kot za 4 cm. Zvečer so me le sprejeli v porodno, ko sem bila že tako izmučena, da bi še samo spala, dali so mi flašo umetnih popadkov in EA+proti bolečinsko dozo, ampak jaz nisem čutla nobene razlike. Še zmeraj sem mislila da mi en možgane para (nevem kako bi bilo brez?). Definitivno pa ni tako da nič ne čutiš,ne samo da sem čutla pritisk (kar je za EA normalano), poleg je bila še neznosna bolečina. Rodila sem res v kratkih 3.5 urah, pol se pa ne spomnim ničesar več. Ker sem samo še dol padla.Poleg tega da sem izgubila ogromno krvi je bil moj dojenček ogromen 4550 in 57cm.  Spomnim pa se da sta bila zraven dva zdravnika in dve babici, vsem vse čestitke ker so bili res potrpežljivi in zelo prijazni. Vem samo to da so se mi vsi na tisti trebuh obešali, ta mala se je v vratu zaskočla, imela je polomljeno ključnico,ker rame niso šle ven. Ampak če me danes vprašaš, bi šla še enkrat in to takoj.

(odgovor članu darja72)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 14:37:27   
severnica77
Tudi jaz premišljujem o EA. Sicer bom prvič rodila, tako da se mi pravzaprav ne sanja kako bo, vendar bolj premišljujem bolj me je strah EA in tiste igle kot poroda user posted image .

No, malo časa še imam ...

(odgovor članu triša)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 14:46:48   
petraz
Jaz je pri prvem porodu nisem imela, tako bo tudi sedaj pri drugem. Saj je res, da sami popadki in odprianje zelo boli, porod pa ni boleč. Ne vem, zakaj bi se odločila zanjo... Pa saj malo pa že lahko potrpimo, a ne!?? Ni pa tako hudo, da ne bi šlo prez EP. Odločitev pa je vsekakor na tvoji strani...user posted image

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 14:47:50   
babylove
Ja!

Jaz sem jo imela in če bo slučajno treba še kdaj rodit, brez EA ne grem nikamor!

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 15:10:47   
StBarbara
IZVIRNO SPOROČILO: severnica77

vendar bolj premišljujem bolj me je strah EA in tiste igle kot poroda user posted image .



Severnica tista igla ni nič v primerjavi z popadkom user posted image  Skoraj nič ne čutiš.

Jaz jo priporočam vsakemu. Res pa je vse odvisno od praga bolečine, jaz tudi pri zobozdravniku za plombo naredit rabim inekcijouser posted image  Reva jaz user posted image user posted image user posted image

_____________________________

In sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da je slast v tem, da grem.

(odgovor članu severnica77)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 16:46:24   
**Petra**
Pozdravljena!

Jst sem prvič rodila z EA, čeprav ni bila planirana (porod je bil sprožen 7 dni čez rok, umetni popadki, nisem se odpirala... tako, da mi je gin svetoval EA in nanjo sem seveda takoj pristala).

Zdaj v drugo, pa je EA planirana. To je stvar posameznika, ali je za ali ne. Tudi jaz ti svetujem, da mal po netu pobrskaš, greš na tisto predavanje o EA ter se na podlagi vsega tega odločiš.

Porod sploh ni brez bolečin, kot mislijo ostale, ki so rodile normalno. Na koncu ko se otrok pripravlja na iztis, to vsekakor čutiš, vendar ne toliko kot bi sicer brez EA. Jst sem mela edini stranski učinek, da se mi je po EA vrtelo, to pa je tudi vse. Ko ti vstavijo kateter mogoče čutiš samo en mali pik, še manj, kot če ti vzamejo kri in to je tudi vse. Ti se lahko normalno premikaš, tako da čisto normalno spremljaš porod. Edino kar je, je to, da popadki ne bolijo, ampak občutiš samo trd trebuh.

Moj prvi porod se je zelo vlekel, zato brez EA ne bi šla več. Zakaj si ne bi pomagali, če nam je dana pač ena izmed možnosti lajšanja bolečin.

Veliko sreče pri odločitvi!!!!!!

(odgovor članu StBarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 17:45:30   
laaara
Pozdravljene nosečke!

Podelila bi rada nekaj  informacij, ki sem jih izvedela glede EA.
Ta tekočina vsebije tudi  sintetični kokain in tako otrok prejme že v najzgodnejšem obdobju kokain. 
Traja pa 72 ur, da mu reakcija na kokain mine. Posledice ima lahko otrok tudi kasneje.
Za bodoče mamice je lahko EA rizična, predvsem zaradi količine tekočine, ki je vbrizgana v njeno hrbtenico glede na njeno težo in velikost. Nikoli se v naprej ne ve koliko morfina prenaša. Možnost je da igla zgreši in obremeni živec, posladica je hromost - v najboljšem primeru nekaj (6) mesecev po porodu, ne more zadrževati vode in blata, ne čuti nožnice. Prav zaradi nečutenja nožnice ne more pomagati otroku, je odmaknjena, zato je precej teh otrok rojenih s pomočjo klešč. Otroku se pri tem nategne vrat in vretna vretenca zaradi česar ima kot odrasel človek probleme s pretokom krvi v glavo. Prav tako se v otroku ustvari nasilen zapis, ko je prvič vstopil  na ta svet. Že ob porodu mati ne sodeluje in ni povezana z otrokom, le-ta pa se počuti zapuščen in v nevarnosti , kar lahko privede do tega, da kasneje v življenju težko zaupa.
EA je namenjena predvsem mamicam in ne otrokom.

Verjamem, da je fino za bodočo mamico, če rodi brez bolečin, KAJ PA ZA OTROKA?

Kakorkoli menim, da je v redkih primerih EA upravičena zaradi nevarnosti za mater ali otroka, drugače pa bi lahko rekla, da je postala predvsem modna muha današnjega časa.

Nosečke, zberite čim več informacij in se po svoji vesti odločite kako boste rodile.

Še enkrat poudarjam, da sem samo  želela  z vami deliti, kar mi je bilo posredovano.

Odločitev je vaša!

(odgovor članu **Petra**)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 18:45:23   
urška76
IZVIRNO SPOROČILO: mika
Jest sem ZA. Sem jo imela v prve, samo se je končalo s CR, tako da zdej nimam šans zanjo.

urška zakaj nimaš šanse za ea. moja sestrična je prvič imela carski rez, dobila je spinalno analgezijo in je bila pri porodu budna. drugič je rodila po naravni poti z epiduralno  analgezijo. no, rodila je na hrvaškem v varaždinu in oni delajo carski rez s spinalno analgezijo, vakuumski porod pa je prepovedan.


Men so rekli da za to, ker sem bila rezana in nihče ne more garantirat, kako zgleda zdej maternica. In če se kaj zakomplicira se pri EA pač kasneje opazi. No tako so mi rekli v LJ porodnišnici.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 19:09:29   
April
Urška, a punčko pričakujete. user posted image  O super.
Dobro opravi, pa čimprej.user posted image  
Držim pesti.

user posted image no evo, pa sem zabluzila, sem mislila na zs poslat.

(odgovor članu urška76)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 19:34:50   
polona2
Rodila z EA, priporočam vsem!!!

(odgovor članu April)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 20:21:34   
soncek&luna
jaz sem za EA.. laaara, res da so mozni stranski ucinki, samo so redki...to si res opisala najhujso varianto.

jesse, pejt na predvanje, brez tega ti itak ne bodo dal ea...

jaz sem imela ea, sem sicer ena izmed redkih nesrecnic, ko jim ni prijela (ja tudi to se lahok zgodi), samo grem naslednjic, ce bom se kdaj srecka nosecka, ponovno rodit z ea

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 21:43:26   
mika
jaz sem za EA.. laaara, res da so mozni stranski ucinki, samo so redki...to si res opisala najhujso varianto.
¸
in to da so ljudje ostajali hromi, se je dogajalo na začetku, ko anestezisti še niso bili tako izkušeni. o kokainu prvič slišimuser posted image  in če bi imel kakšen vpliv na user posted image  je sigurno ne bi izvajali. jaz sem imela ea 7 ur, pa je z mojo pupo vse v redu. vse punce, ki jih poznam so bile zadovoljne z ea.

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 21:45:00   
smotka lonib
Jaz sem oba otroka rodila brez EA. Seveda sem imela srečo, ker sem zelo hitro rodila (1 ura). Zdej sem v tretje noseča in bom tudi rodila brez EA. Pravijo, da ko rodiš drugič, gre stvar hitreje kot pri prvem porodu.
Jaz razumem in podpiram tiste ženske, ki se odločijo za EA zaradi dolgotrajnega poroda, ki traja ure in ure. Mislim, da bi morala vsaka ženska, ko prvič rojeva poskusiti n porod brez EA, da bi videla kako je. To je samo moje mnenje, da mi ne bo katera zamerila.

Pa srečno!

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 21:45:11   
Anonimen
nisem brala vseh komentarjev. samo to povem, da sem v prvo rodila z EA in je bilo sanjsko, v dugo pa brez in če bi bil moj drugi porod moj prvi, bi skor zihr imela samo nga otroka.

EA JE ZAKON!

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 22:15:37   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: soncek&luna
res da so mozni stranski ucinki, samo so redki...


1:150 000

To je ca. 1 komplikacija v desetih letih, če bi vse ženske v Slo rodile z EA.

Drugače pa ti priporočam predavanje v Postojni user posted image .
Tudi če greš nanj, ea potem ni obvezna.

(odgovor članu soncek&luna)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 22:43:31   
Slončica
Laara, vidm da si se zelo slabo pozanimala ali pa si se pozanimala pri kaki stari mami, ki je proti vsem novitetem...kokrkol, kot prvo ti povem da je EA koristna tako za otročka kot za mamo, ker se mali rodi spočit in ni cel moder in otečen zaradi dolgotrajnega pritiskanja in nima klasičnih otiščanin in kot drugo da ti pojasnim, da v Slo ne opravljajo več klečšnih porodov ampak vakum..
Mislm pa, da je Jesse vprašala za mnenje tiste, ki smo rodile s pomočjo EA in ne VSEVEDNE ZADRTE in po možnosti še nedolžne punčare, ki ne znajo nč druzga ko sam širit dezinformacije in širit paniko!!!!
Tko sa Jesse, roko na srce, vzemi EA, pejd v Postojno če maš namen it tja in mej čim lepši spomin na porod.
Pa ne oziraj se na tradicionalne blodnje, da nisi prava mamica, če ne občutiš prvinske bolečine rojevanja, to je navadno sranje.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 22:55:39   
Anonimen
Kolikor se spomnim s tistega predavanja, je v ZDA EA standard pri vsakem porodu. In tam so tožbe proti zdravnikom vsakdanja praksa. Če bi bila EA tako "nevarna", se tega tako na splošno gotovo ne bi šli. 

Drugače ima pa prav vsako zdravilo stranske učinke, tudi Aspirin v nočni omarici in tudi EA.

(odgovor članu Slončica)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 23:01:08   
Jacqueline
Jaz sem za epiduralno iz že omenjenih razlogov, ki jih je napisala Sončica!!! Saj tud pri najbolj "trotl" stvari lahko gre kaj narobe!!!

_____________________________

Lp,
Jackie

The sweetest flowers in all the world - A baby's hands. ~Swinburne

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 6:43:00   
Dashenka
Jaz ti jo iz lastnih izkušenj toplo priporočam.
12 ur nabijanja umetih popadko in odpiranja po milimetrih namesto po cenimetrih brez EA ne privočim niti najhujšemu sovražnku.

V SLO EA ne pakticirajo le za lajšanje bolečin pri porodih, na isti način ti vstavijo kateter, le z drugim analgetikom ti namto omtvičijo spodnji del trupa tudi za carski rez ter dandanes praktično za vse operacije spodnjega dela trupa.

V primerjavo s splošno narkozo je namreč nerizična brez stranskih učinkov.
Zdravilo / analgetik, ki ga vbizgajo v hrbtenjačni kanal nima sistemskega učinka in zato nisi niti ti zdeta, niti ne vpliva na otročka. Za razliko od vseh ostalih "klasičnih" načinov lajšanja bolečin med porodom, ki imajo vsi - brez izjeme precej močan vpliv na dojenčka.
V SLO do danes še niso zabeležili resnega zapleta, ki bi ga povzročila EA.

Zato jemlji natolcevanja "poznavalk" EA, ki "eno poznajo, katere sestra od sošolke je bla-bla bla", le kot čenče privoščljiih babnic, ki si mislijo, "če sem se jaz morala od bolečine zvijat **** ur, naj pa se še ostale".

Če resno razmišljaš o EA pa ti vsetujem obisk predavanja, kjer ti bodo anastezologi podrobno razložili vse o EA, vključno o potencialnih nevarnosth in stranskih učinkih.




(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 8:49:08   
nina166
Pozdravljene!

Ko sem zanosila, sem bila trdno prepričana, da bom rodila z epiduralno. Potem pa so mi proti koncu nosečnosti nekatere pristašice naravnega poroda napolnile glavo s tem kako je EA nevarna, kakšne stranske učinke ima.... Še ko sem se peljala v porodnišnico sem bila prepričana, da bom rodila brez EA (če vse druge bom še pa jaz). Imela sem zelo intenzivne popadke in ker tega nisem mogla več prenašat, sem sredi poroda rekla za epiduralno. Ko sem jo dobila, je bilo veliko boljše. To da ne boli sploh ni res (odvisno je tudi od vsake posameznice in koliko ti EA prime). Meni je npr. bolečino zmanjšalo na polovico - še vedno me je bolelo, ampak pol manj, porod pa je bil kratek (3h).

Jaz EA vsekakor priporočam in jo bom imela tudi pri naslednjem porodu, s tem da bom zanjo rekla takoj ko pridem v porodnišnico. Vstavljanje katetra med porodom je nekoliko bolj zakomplicirano, posebno če imaš zelo močne popodake, med vstavljanjem pa se ne smeš premaknit. Tudi vstavljanje traja nekoliko dlje kot pa na samem začetku, ko še nimaš tako močnih popodkov.

Kar pa se tiče stranskih učinkov. Vsaka stvar, tudi povsem naravni porod, lahko ima stranske učinke. Zato si malce preberi o teh stranskih učinkih, lahko pa obiščeš tudi anastezista. Jaz sem to naredila in mi je lepo vse razložil in odgovoril na vsa moja vprašanja.

Odločiti pa se mora vsaka posameznica sama. Jaz jo vsekakor priporočam.

Čimkrajši in čimmanj boleč porod vsem, ki jih to še čaka

_____________________________

Domen - 16.6.2006
Daša - 21.1.2009

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 9:10:26   
laaara
Nekatere je očitno moje pisanje precej razburilo!

Kot sem že v prejšnjem sporočilu zapisala,  sem podala samo informacije, ki sem jih pridobila in to ne od kakšne stare mame, pač pa od  dr. Escudera.  Res je, da sem zapisala najslabšo možno varjanto, ker je o pozitivnih stvareh že dovolj napisano. Naj vam bo jasno, da nikogar ne obsojam glede odločitve, zdi se mi pa prav, da podelim, kar vem. Tega nisem zapisala, da bi širila paniko, kot ste nekatere interpretirale, pač pa informacije. Res je, da ima lahko vsaka še tako nedolžna stvar stranske učinke ali pa tudi ne.
Očitno pa je, da vsak gleda na stvari s svoje perspektive, eni imajo to malo  ožjo, drugi pač širšo.
Če pa me želi še katera blatit, ker se izražam, pa naj naredi to na ZS.


< Sporočilo je popravil laaara -- 8.11.2006 9:18:52 >

(odgovor članu nina166)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 10:00:37   
Tasika
Laaara, verjetno te nobena ne bi napadala če bi bilo tvoje pisanje 'vsaj' nevtralno.
Če bi npr. poleg možnih komplikacij in stranskih učinkov napisala tudi verjetnosti pojava le-teh (če si tako dobro informirana jih sigurno poznaš).
Pa npr. dejstvo da v Sloveniji v vseh letih (mislim da so na predavanju govorili o 19 letih) epiduralnih anestezij in analgezij (torej lajšanja bolečin pri porodu in omrtvičenja dela telesa pri operacijah) ni bilo primera trajne okvare (invalidnosti) pacienta/porodnice.
Pa npr. o primerjavi vpliva (na otroka) analgetika, ki se uporablja pri EA, in protibolečinskih sredstev, ki jih dobi porodnica v žilo.
Pa še bi lahko naštevala.  Mislim da ni namen nobene napad nate, ampak le pošteno podajanje dejstev in izkušenj.

In zate Jesse, jaz sem zagovornica epiduralne. Kako bi rodila brez nje, si ne predstavljam. Načeloma sicer dobro prenašam bolečine, ampak 3 ure umetnih popadkov brez odiranja in mehčanja mv naredijo svoje. Šele po epiduralni sem se začela odpirat, kar me je rešilo CR (da ne bo pomote, operacijska je bila že pripravljena, zdravnik tudi).

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu laaara)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 10:26:08   
TONČI.
Nisem imela. K sreci sem imela lahek porod.


Jaz tudi ne. Poznam pa kar nekaj punc, ki so jo imele, pa je vseeno bolelo ko user posted image . Kao ni dobro prijel.

(odgovor članu Kalina)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
8.11.2006 10:57:11   
Lusa
Jaz se te tudi nisem odločila za epiduralno in tudi zdaj tretjič se ne bom.Sem pa se pri prvi matrala 22ur z umetnimi popadki ,pri drugi pa 5ur s svojimi in mi je bilo veliko huje pri drugi.
Pri tretji bom pa ziher samo kakšno urcouser posted image  ,pa še to brez epiduralne.

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?