|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
31.5.2007 9:43:16   
Blacky30
Moj ima one velike puzzle, kjer je na vsaki ena velika črka. In smo ga učili, da je a ATI, m MAMI itd. Takrat je bil star leto in pol. In še zdaj, če mu rečem, prinesi atija, vzame puzzle s črko A in jo prinese. Meni se ne zdi nič narobe s tem.

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
31.5.2007 9:49:07   
BaNeLa
Živjo,

Tvoja predstava o tem, da naj bi otrok znal brati pri 6 letih - 7 letih niti slučajno ni mimo. Če kdo izrecno želi, naj bere, naj se ob tem zabava, ampak otroci niso zreli, da bi vedeli za kaj se gre....nekaj je na pamet učenje, nekaj je pa razumevanje vsega....malo pobrskaš po kakšnih knjigah in vidiš kako in kaj....moja zelo malo bere, pa gre jeseni v šolo...bi rekla, da ne zna brat, niti cele abecede....pa kaj....je vesel, razigran otrok, in kolikor se sama za to zanima toliko se tudi jaz....pa se pogovarjam z učiteljicami iz prvih razredov in pravijo da je to super...šola jo bo zanimala, ne bo ji dolgčas in vse se bo tam naučila....torej, kaj je s tem, da znajo vsi že pri 5 letih brat? Jaz jih mogoče poznam peščico in so bolj izjeme kot pravilo.....zato ne razumem vseh tukaj, ki tako razmišljate.....?

No, najbolj važna je igra....tako da če mu je igra, ko gleda črke....super, saj tudi, če mu igračo pokažeš, poveš kaj je in si to zapomni.....pa zato ni nič narobe......ni treba prehitevati samo zato, da boste lahko rekli: naš pa pri letu in pol bere in pozna vse črke.....to je samo tekmovalnost staršev in nič drugega- vi se pa ob  tem samo zabavajte in ne se trudit v napačno smer nekega siljenja....naj pri tem ostane:)

Srečno

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
31.5.2007 10:10:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu BaNeLa)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
31.5.2007 14:04:45   
skuštrana
Jaz naši Lizi velikokrat napišem LIZA na kakšen papir medtem ko riševa in me je enkrat presenetila - je našla papir na katerem je pisalo LIZA in mi je prinesla ter začela razlagat da je to Liza. Torej si je zapomnila črke. Seveda se ji verjetni sanja ne da so to črke, ampak si je pa zapomnila vrstni red.

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
31.5.2007 14:34:30   
mika
pa se pogovarjam z učiteljicami iz prvih razredov in pravijo da je to super...šola jo bo zanimala, ne bo ji dolgčas in vse se bo tam naučila....torej, kaj je s tem, da znajo vsi že pri 5 letih brat? Jaz jih mogoče poznam peščico in so bolj izjeme kot pravilo.....zato ne razumem vseh tukaj, ki tako razmišljate.....?


nič ni narobe, če otrok ne zna brati ali če zna ob vstopu v šolo. narobe je samo siljenje otroka v nekaj za kar še ni pripravljen. tega pa ne počne noben normalen starš.

obe s sestro sva znali brati in računati, ko sva šli v šli v 1. razred in zato nisva imeli nič manj interesa za šolo.
moja sestra je bila cela panična, kaj če ne bo znala računat. zadnjih 14  me je vsak dan prestrašeno prosila naj ji napišem račune za seštevanje in odštevanje do 10. bolj smo jo doma prepričevali, da se bodo to šele učili in da ji ni treba skrbeti, bolj je računala.

kako je pa sedaj, ko grejo 1 leto prej v šolo pa ne vem.

< Sporočilo je popravil mika -- 31.5.2007 14:35:17 >

(odgovor članu BaNeLa)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
1.6.2007 6:23:23   
lenika
Otroka ni potrebno zavirat, če si sam želi priti do nekih spoznanj, silit pa tudi ne. Naš enoletnik je tudi zelo radoveden in na vsako novo stvar 10 x pokaže in mu moramo povedat kaj je to. Zna že zelo veliko stvar, a vse na njegovo željo, ker resnično z zanimanjem posluša. Zadnjič je bila pri nas mamica z enako starim otrokom in je bila zelo presenečena, ko je Matic pokazal žebelj, pomivalni stroj in še veliko drugih stvari. Vprašala nas je, kdaj smo ga začeli učit in se sekirala, ker njihov tega še ne zna. Razložili smo ji, da ga učimo samo tisto, za kar sam pokaže zanimanje.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
2.6.2007 22:09:43   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR

ok, štekam, očitno je moja predstava o tem, da otrok to spozna pri letih 6,7 mimo.
No važno da žan zraven uživa. Ko ne bo, ga pa ne bomo silili.



Pri 7 letih mora otrok že znati brati. Dokler mu je zabavno ga uči. Jst učim 4l staro punčko angleščino skozi igro in ji je čist fajn. Abecedo zna napisat in črke razloči že eno leto in pol. Sedaj pozna že tiskane in večino pisanih. Ampak to samo ker jo zanima.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
2.6.2007 23:18:21   
mamuška
No ja, tisto da otrok ne ve, kaj bere, mogoče res velja za dobo okoli 2. leta, ko je otroku črka in slika eno in isto, kasneje pa otrok že zelo dobro ve, kaj prebere. SIn zdaj bere kartonke, kjer sta recimo na vsaki stran 2 ali 3 stavki (Ema in Rok, Lisjaček Tom, Vidra Vanda ipd), daljše slikanice (Mišek Tip npr) pa bere po kosih, recimo 2 strani naenkrat, ker je več teksta, čeprav včasih ne uspem s to omejitvijo, ker ga tako zelo zanima. V večini primerov, recimo v 90% zelo dobro ve, kaj je prebral in tudi zna s svojimi besedami obnovit. Nocoj sva recimo brala Mišek Tip si želi bratca in  mi je na koncu zgodbice odserviral "A veš, mami, mormo zblat ime za fantka IN za punčko - sej ne veš, kaj bomo dobil!" poanta zgodbice je namreč  v tem, da si mišek Tip želi bratca, dobi pa sestrico.

Narobe je, če se otroka zavira, narobe je, če otroka forsira. Kar pa otrok sam pokaže, da želi vedet - ja a mu boš rekel "ti dej, pridi čez 2 leti nazaj, tole tebe še ne sme zanimat!" ??? Bo to res kdo naredil? Jaz sigurno ne!

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
3.6.2007 0:21:05   
Gina
Ojoj, ljudje božji, pa kako komu pride na misel enoinpol letnega otroka učiti črke? Mislim saj razumem na nek način, vsi bi prehitevali dogodke in tako ambiciozen svet, kot je danes, še nikoli ni bil, pa vendarle.... Otrok se lahko nauči pomena nekega simbola, vendar ga ne ponotranji, oz. nima pojma realno, čemu to služi sicer, se pravi povezal ga bo točno z eno situacijo, nikakor pa ne bo tiste črke spravil v kontekst z drugimi, še manj jo bo povezoval s tem, da se tisti glas pojavlja še v drugih besedah, ker ni sposoben besedne analize. Četudi npr. nek otrok zna prebrati svoje ime, npr.:liza, je v bistvu prepoznal zgolj sklop enako zapisanih črk, kar je prva faza predbranja in je tudi zelo fajn faza, ki pa vendarle še ne pomeni, da zna tiste iste črke postaviti v nek drug vrstni red in ga prebrati npr.: zali.

Otrok, ki kaže izredno zanimanje za branje, se bo tudi sam naučil črk, branja, naša ta srednja je bila taka, pri 4. letih je sama začela brati, ne da bi ji kdo kaj razlagal. Pri petih je že popolnoma samostojno prebrala vse sorte reči. Ampak meni se vseeno zdi, da kljub njenemu že po naravi danemu foto memoryju, ne bi memorirala črk od prvega leta do četrtega, če vmes 3 leta ne bi vedela, čemu črke služijo.
Skratka, draga nalin, jaz otrok nisem in jih ne bom učila niti pri treh letih črk. Nima mi smisla. Ko bo čas, bo čas. Eden pri štirih, drugi pri šestih ali sedmih, ni tako zelo pomembno, važno da jih potem v končni fazi knjige zanimajo. To je bistvo vsega, kar bodo v življenju pridobili. Knjige, črke, tam je vse znanje tega sveta. user posted image

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   [Brisano sporočilo]
3.6.2007 21:32:29   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
3.6.2007 22:49:36   
mamuška
[/quote]

Žan ni sam pokazal zanimanja za črke, moj mu jih je pokazal in začel razlagat, Žan je pa vse skupaj vzel za igro.

Se pa strinjam s teboj gina, samo sama tega nisem znala tako lepo razložit kot ti.

[/quote]

Seveda mu jih je, kot mu je avte, ladjice, račke, kuža in sto drugih stvari. Vsak dan kažemo otrokom stvari, ki se zdijo zanimive - NAM! Verjetno - vsaj upam! - mu jih ni pokazal z namenom, da jiih bo čez x časa že poznal. Dokler je to igra brez pričakovanj na strani "učitelja", je OK. Če bi to slučajno postal dril v stilu " no, zdaj greva pa še črke pogledat!" - dan za dnem, je to NAROBE!!! 16-mesečnik se sicer pretežni del svojega časa uči novih stvari, samo ne takih in ne na tak način. Sina ni nihče niti 5 minut učil črk ali branja, je pa s črkami stalno težil nekomu za petami "keja cjka to?", dokler ni vseh poznal. Potem je osvojil stare Mikijeve stripe in začel z "bum!, pok! au!" in podobnimi medmeti, ki so napisani ob likih, potem pa dalje, vsak dan več. Vendar je to naredil sam, če bi ga kdo samo skušal posadit za mizo in učit branja, bi mu pošteno prezračila podstrešje!

Res je bistvo vsega, da otrok bere z veseljem, z užitkom, ne pa, da se mu branje upre in zagabi, še preden ga bo zares rabil.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
4.6.2007 17:13:21   
Pia73
Gina je spet lepo napisala.

Čeprav se meni početje Žanovega očeta ne zdi nič sporno. Pač otroku poveš, če ga zanima. Mi imamo skoraj dveletnika, ki super govori in če mu ne bi vedno povedali kar ga zanima, verjetno ne bi tako lepo govoril. Črke pa ga recimo ne zanimajo.

Se je pa starejši sin preko Malega vedija popolnoma sam naučil vse črke. Se mi je fajn zdelo, čez cca kaki dve leti pa sem bila kar malo šokirana ob dejstvu, da sploh ni razumel kaj se je naučil. Takrat je bil namreč zrel za to. Sam se je naučil tudi brati in samostojno pisati, pri cca 5,5 -6 letih. In, ko ena piše, da pri 7 letih otrok mora znati brati TO SPLOH NI RES. V sinovem razredu prvega razreda devetletke, jih kar še nekaj ne bere, pa so letnik 2000,, torej jih je kar nekaj že starih 7 let. Pa ni nobenega problema, ker še ni potrebe po branju. Učiteljica je celo rekla, da imajo včasih večje probleme z otroci, ki že berejo kot tisti, ki še ne. Mislim potem, ko se učijo pravilnega branja, po zlogih,.... In to, da otroka doma učiš, prav namensko mislim, branja in tega je po moje forsiranje pa vzemite to kakor hočete,.... Ne mislim tega v primeru Žana in igre, ker dokler otrok uživa je ok. Žal poznam precej takih, kjer je otrokom učenje muka pa ga silijo,.... user posted image Pomislite, da gredo otroci s 6. leti ali prej v šolo in potem  so celo življenje vezani na nekaj,....

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
4.6.2007 23:02:27   
bini
se podpišem popolnoma pod gino, ampak žal je dandanes vedno več staršev, ki se sicer prepričujejo, da ne forsirajo, ampak v bistvu to delajo...
tud jaz sem kmalu znala brat, ampak to je res bila posledica dejstva, da mi je dedek ogromno bral knjige - so me zanimale... tud sama otrokoma velik berem, ampak zaenkrat ta veliko (bo stara 3) niti pod razno ne zanimajo posamezne črke in jaz (čeprav učitelca) jih niti pod razno ne mislim razlagat brez njenega interesa... do sedaj se je v njenem razvoju še vse izkazalo 'ob pravem' času.. stvari, ki sem jih hotela forsirati, so bile avtomatsko zavirane - verjamem pač v obrambne mehanizme človeka in v dejstvo, da če ti je nekaj prevečkrat ponudeno oz. 'posiljeno' (čeprav morda otrok pokaže interes) se zna to kasnej izkazat za slabo...
in sama še vedno ostajam mnenja, da se bo otrok pa pač v šoli naučil brati, če prej za kaj takega ni kazal interesa - ja, sej zato pa imamo šole user posted image

_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu Pia73)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Leto in pol star otrok in učenje črk
4.6.2007 23:13:25   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR

Meni je to en velik nesmisel, da otrok zna nekaj pa ne ve kaj je s tem dejansko.


Kar precej abstraktnih pojmov razlagamo otroku pa ne ve, kaj bi z njimi počel v tistem trenutku.

Npr. kaj je vlak in kje vozi, kaj je avion in kaj je žirafa. V danem trenutku nima pojma, kaj bi z žirafo počel.

Ali še kaj bolj konkretnega. Da bo šel na morje; ali pa da boste dobili dojenčka. Ne verjamem, da si ob tem predstavlja to, kar si ti. Tako kot ne ve, kaj bi počel s črkami. A če ga zanimajo, zakaj ne? Zakaj oči ne bi užival v igri z njim in zakaj se otrok ne bi naučil črk? Saj pridejo v življenju prav, tako kot pride prav, da veš, da krava daje mleko in da ne leti po zraku kot avion.

Življenje je igra in ne je tako zgodaj tako resno vzet user posted image  user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 39
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?