|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 8:40:15   
Marogica
VIdim, da ste "napletle" kar nekaj....user posted image  To o igračah tudi meni ni čisto jasno, zakaj je tako, da lahko troku prineseš avtek za 500 tolarjev, pa g bo včasih bolj vesel, kot pa stvari za 5 jurjev. Očitno otroška logika, ki je mi ne razumemo najbolje. user posted image

Pri nas je bilo celo tako, da ko je mož prinesel kompletek 20 avtkov (najbrž made by China), sta se oba zagrebla za istega, rumenega. Vseh ostalih 19 pa je ležalo na tleh. In to je bilo drenje in kreganje, da se je mož razkuril in rekel, da bo vse avte obema pobral.

Smo se pač navadili, da kupimo obema ENAKO. Tako je malo lažje, čeprav včasih ni smotrno, ker je razlike 3,5 let. Ni pa (dodatnega) drenja in prepiranja.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 9:03:48   
Volga
Moj je sicer star šest let. Takole bom rekla. Gleda in risanke in igra rač. igrice. Pri nas je računalnik vedno na uporabo, torej vedno prižgan, kadarkoli si lahko naštima ali DVD ali igra igrico. Ja, morda se sliši malce neodgovorno. Ampak to imamo po isti logiki kot njegov predal, kjer so sladakrije - vedno na razpolago, zato se jih dotakne kadar se mu pač zahočejo, ker mu niso prepovedane (no, edino tik pred obrokom jih ne je, ker pač ve, da potem kosila ne bo mogel). In počaka. In ravno zato jih poje zelo malo oz. ga sploh ne ganejo in se ne trese, ko na obiskih vidi bonbone in čokolado, kot nekateri, ki "pa ne jedo sladkarij" user posted image  In tako je z računalnikom in igricami, zdaj je morda že več kot en teden ni igral, ker mu ni zanimivo, ker jo ima vedno na razpolago, risanko pogleda proti večeru kakšne Ninje tako pred spanjem oz. po TV risanki, ob slabem vremenu itak da več, ampak mu ne prepovedujem. Se je pa iz njih naučil veliko anlgeških besed recimo, pa iz igrice Asterix in Obeliks številke do 100 in čez user posted image

je pa tega skakanja po hiši in, jaz rečem kidanja, po kavču in po stolih kar nekaj, že dlje časa tudi pri nas. In to me pa res živcira. Ampak se mi zdi, da to večinoma počne takrat, kadar se čez dan ni dovolj zlaufal. Ali pa takrat, ko še nisva bila zunaj, recimo ob vikendih dopoldne in tako. Ali pa ko mu je dolgčas. Saj tukaj ni drugega, kot da ga opozorim: Ej, ne se kidat...ne se kidat. Zaleže za dve minuti potem pa jovo na novo. Zgleda da tako mora biti, kaj pa jaz vem, se mi zdi, da je to še ena faza, katero je treba dati čez.

kar pa se tiče recimo tvojega problema v avtomobilu, bi pri nas zaleglo, kot za vsako stvar: Hej, takoj nehaj, sicer ne bo računalnika. To ga nekako najbolj prizadene, da ve, da ne bo imel računalnika na razpolago, čeprav, kot sem že rekla, ga ravno zato, ker ga ima skoz na uporabo, uporablja manj kot nekateri drugi. Morda da mu zagrozi z ukinitvijo neke stvari, ki jo ima rad, pa seveda potem to tudi uresničiš. pa saj vem, da si tega zmožna.




< Sporočilo je popravil Volga -- 20.3.2008 9:10:19 >

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 9:20:43   
Sibil_
Glede reakcije po rač.igricah in risankah-nekateri ljudje so bolj občutljivi za dražljaje iz teh aparatov.Pri takšnih ljudeh se ob dlje trajajočih (za otroka je to lahko tudi 20 min) dražljajih lahko pojavi reakcija.Torej kot nek "black out", v hujših primerih povzročata tv in računalniške igrice tudi epileptične napade.Ne se hecat, če vidite res burne reakcije po teh dražljajih.JAz bi to omenila pediatru.user posted image

Glede jezikanja-nismo še pri 6ih letih, ampak se tudi jaz bojim da bo kar pestro, se že kažejo znaki....user posted image

LP,
Sibil RR

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 9:29:44   
Jančika_
Vasja je mlajši (poleti bo 4), pa vendar. Pri nas se vrtijo samo "prijazne" risanke (Nodi, Baby Einstein, Tomaž, Pepa, Katka - gledati moramo namreč tudi na 20-mesečnega bratca, če nič drugega), ki pri njem sicer ne izzovejo kakšnega skakanja, delujejo pa drugače negativno, če jih je preveč. Postane namreč tako hudičevo slabe volje, da traja cel dan, da se spravi k sebi.

Že med gledanjem čisto pade not, bulji z odprtimi usti in je popolnoma nenagovorljiv. Izklopi zunanji svet. Če gre za eno do dve risanki, v njegovem vedenju po koncu gledanja ni spremembe. Če pa gre za več, je pa takoj štala. Samo še ****ka in je popolnoma nemogoč, jokav, leži po tleh...

To nedeljo je po dolgem času gledal Živ žav; sva z možem mislila, da bo zdaj mogoče že kaj drugače - pa ni bilo, celo nedeljo smo si pokvarili s tem. Tako da ostajamo pri dveh risankah pred spanjem in občasnemu Baby Einsteinu, če otroka zjutraj vstaneta zelo zgodaj (BE na oba deluje zelo pozitivno, tudi na Vasjo).

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 10:30:40   
Pobalami
mamuška, jaz sem se tvojemu pisanju prav nasmejala.

Volga pri tvojemu pa je to zelo zanimivo, da si sam postreže v mejah normale, ker se mi zdi da to ni običajno.

Drugače pa jaz razmišljam, da imajo mogoče preveč energije, preveč mraljincev v riti. In morajo to nekako iz sebe spravit. kakšne risanke jim pa še bolj adrenalin po krvi zalaufajo. Mogoče bi bilo fajn najdit kakšno dejavnost, ki ga bo utrudila hkrati pa ne dodatno vzburila.

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 10:33:38   
Pobalami
IZVIRNO SPOROČILO: Sibil RR

v hujših primerih povzročata tv in računalniške igrice tudi epileptične napade.Ne se hecat, če vidite res burne reakcije po teh dražljajih.JAz bi to omenila pediatru.user posted image



ponavadi gre bolj za preveč dražljajev, menjave svetlobe, utripanje, kot so te bolj nasilne risanke. Nodi po moje tega ne sproži, ali pač.

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 11:17:11   
frutka_
En lepi čas nazaj je gledal risanke kot po tekočem traku. Prav zahteval jih je.In ker se je začel potem grdo obnašati je škrat VSE DVD-je odnesel.  Pred kratkim mu je škrat vrnil par DVD-jev (Pujso Pepo, Traktorja Toma mu je KM posnela, Tom&Jerry-ja, Nemota in Carse). Težave so očitno manjše.
V trenutku, ko pozabi, da je sprejemljivo samo primerno obnašanje do staršev, TV izklopim. Brez pregovarjanja in prerekanja. In ne palijo solze in ne pali kričanje in nič. In se več ne joče.Dobro že ve, da mora malo razmisliti zakaj sem to naredila in običajno sam pride k  meni, pove kje ga je posračakal, se nakratko pogovoriva in to je to. Dobi risanko nazaj.
Ampak situacija je pri nas malo drugačna. Moj otrok dela vedno več stvari hkrati. če bi SAMO gledal TV bi bil blagoslov. On pa poleg še vedno počne nekja druga. Recimo sestavlja kocke, gleda knjige, kuha, in poleg tu pa tam pogleda na ekran. Praktično bi TV lahko gorel celi dan pa bi od tega bilo efektivnega gledanja pol ure.
Videoigric še ne pozna. Je še premajhen, poleg tega ga na nek način držim vstran od tega. Čimbolj dolgo bi ga rada distancirala. Iz večih razlogov. Eden je gotovo ta, da se  vprašam kaj ima otrok od videoigrice? Kaj se nauči?   Ima smisel? Če so igrice poučne oz. zabavne ni problema, če pa je posredi streljanje pa odpade. No, bom videla kako bo, ko bomo tako daleč.user posted image
V vsem tem kar ste pisale pa se mi zdi sporno predvsem eno. Da otroci nimajo meje. Nimaš se kaj za pogajat, če veš da zanj ni dobro. Če mu ne moreš kupiti. Kaj pa vem...otrok vendar MORA spoštovati meje, pravila staršev. In se mi zdi da jih zastrupljamo, zasipavamo z materialom. Poznam ljudi, ki si še na morje vlečejo prenosne DVD-je in igrice. Meni se to zdi bedno! Komaj čakam na čas, ko ga namenim sebi, otroku, familiji, knjigi, kakšni družabni igri, lovljenju ribici, uživanciji...brez kričečih distraktorjev. Brrr! Kar strese me.
Po mojem nam manjka odločnosti. Otroci je imajo kolikor hočejo, dovoljeno jim je praktično vse, vse se jih vpraša, vse je na dohvatu ruke... Po drugi strani pa nihče ne vpraša mame od kje denar, kako jeb*** je služba in resnično življenje... Kako drago je življenje...
In neodgovrono se mi zdi, da jih vzgajamo v duhu VSEGA, če pa je jasno, da se svet spreminja....na slabše. In da čez morda desetletje ne bomo imeli niti vode za pit iz pipe.
Pa LPuser posted image

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 11:25:39   
Anonimen
Moj otrok noče gledat TV razen ko noče spat in se potem izgovarja, da bi risanko.

Drugače pa me je zadnjič presenetilo ko mi je en očka razlagal, da pa ima njegov še ne trileten otrok omejitev računalnika tri ure na dan in mi tudi pokazal katere risanke igra.

Sem mislila, da ne slišim dobro in ekstra preverila, če je mišljena mlajša.


(odgovor članu frutka_)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 11:29:37   
frutka_
3 ure????OMG!!!!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 21:44:44   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ob 2 otrokih, ki ju oba furam vsakega na svojo terapijo in imam v tednu natanko en dan brez vseh dr. in med.ov mi fizično zmanjkuje čase za to, da bi pač ves dopodlan vedrila ob starejšem sinu in mu grenila čiščenje avta.


Zakaj si pa ti kaj frej ne vzames?


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


Sicer ne vem, zakaj ti je smesno, ko na drugi strani jamras, kako se ti stvari grmadijo na glavo...

Ocitno je, da si prevec zaposlena, da nimas casa zase, kaj sele za to, da bi se odpocila. Kaj bos naredila vnparej in kako se bos organizirala je sicer tvoja stvar...lahko jamras naprej...in se bodo stvari se grmadile...ali pa uredile same po sebi. Lahko pa naredis nekaj na organizaciji vasega druzinskega casa. To, da otrok ne slisi, ni stvar risank, ampak vzgoje.

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 21:45:21   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ker na le-to ne lajša življenja, ampak ga nam večinoma greni. Ker nam je toliko stvari na dohvat ruke, pa jih ali ne moremo imeti ali jih preprosto razumsko ne potrebujemo! In smo nesrečni.


In ti konkretno si nesrecna?


Mič, mislim, da znaš brati med vrsticamiuser posted image

Jaz osebno nisem zaradi tega nesrečna -

Nesrečna sem, ker je nesrečen moj otrok ...


Osebno si nesrecna...in strah te je.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 22:42:42   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ob 2 otrokih, ki ju oba furam vsakega na svojo terapijo in imam v tednu natanko en dan brez vseh dr. in med.ov mi fizično zmanjkuje čase za to, da bi pač ves dopodlan vedrila ob starejšem sinu in mu grenila čiščenje avta.


Zakaj si pa ti kaj frej ne vzames?


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


Sicer ne vem, zakaj ti je smesno, ko na drugi strani jamras, kako se ti stvari grmadijo na glavo...

Ocitno je, da si prevec zaposlena, da nimas casa zase, kaj sele za to, da bi se odpocila. Kaj bos naredila vnparej in kako se bos organizirala je sicer tvoja stvar...lahko jamras naprej...in se bodo stvari se grmadile...ali pa uredile same po sebi. Lahko pa naredis nekaj na organizaciji vasega druzinskega casa. To, da otrok ne slisi, ni stvar risank, ampak vzgoje.



Smešno je iz opisanega razloga - ker pač ni nikogar, ki bi lahko to prevzel. Razen če meniš, da lahko 5-mesečnika in 5-letnika sama pošiljam po svetuuser posted image Časa zase pač nimam toliko, kot bi si ga trenutno želela, ampak to mine, ni nobena tragedija  in jaz nad tem ne jamram - razen če je omemba tega, da nimam česa vse dopoldne afne guncat ob enem od otrok, jamranje. Za moje pojme ni, je samo omemeba nekega dejstva. Trenutno je tako, čez kako leto bo drugače in temu se je pač treba prilagodit in podredit. Naš družinski čas je organiziran, kolikor je lahko organiziran. Dejstvo, da ima mož 70 km do službe v eno smer, prispeva kar nekaj k omejenim možnostim organizacije med tednom, kljub temu je mož maksimalno prisoten, kolikor se da. Bolniških za spremstvo žal ne more dobit, druge možnosti pa ni. Moja mama je toliko blizu, da vskoči vnujnih primerih, da bi jo pa večkrat tedensko obremenjevala z mojimi otroki in njihovimi termini, mi na kraj pameti ne pade. Gre za moje otroke, ne za njene. Jaz s tem načeloma nimam problemov,  stvari jemljem kot so, brez javkanja in večinoma z dobro voljo.

Da gre za vzgojni problem, mi je jasno. Zato tudi iščem drugačne poti od dosedanjih, kajti metode, ki so delovale še 3 mes nazaj b.p., zdaj ne delujejo več.  Da bi se kaj samo od sebe uredilo, bolj dvomim, načeloma stvari niso k temu nagnejeuser posted image user posted image


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 22:49:48   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

Smešno je iz opisanega razloga - ker pač ni nikogar, ki bi lahko to prevzel. Razen če meniš, da lahko 5-mesečnika in 5-letnika sama pošiljam po svetuuser posted image


Kje je pa oce?

Cas sam po sebi ni nobena tragedija...pravis pa, da se ti tezave kopicijo...kar je po moje tudi posledica pomanjkanja casa, utrujenosti...lahko pa tudi ni, saj sama zase najbolje ves :).

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 22:59:18   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

Smešno je iz opisanega razloga - ker pač ni nikogar, ki bi lahko to prevzel. Razen če meniš, da lahko 5-mesečnika in 5-letnika sama pošiljam po svetuuser posted image


Kje je pa oce?


Če bi prebrala, kot nisi, bi videla tole:

IZVIRNO SPOROČILO: mamuška
Dejstvo, da ima mož 70 km do službe v eno smer, prispeva kar nekaj k omejenim možnostim organizacije med tednom, kljub temu je mož maksimalno prisoten, kolikor se da. Bolniških za spremstvo žal ne more dobit, druge možnosti pa ni.



IZVIRNO SPOROČILO: Mič II
Cas sam po sebi ni nobena tragedija...pravis pa, da se ti tezave kopicijo...kar je po moje tudi posledica pomanjkanja casa, utrujenosti...lahko pa tudi ni, saj sama zase najbolje ves :).


Težave se pojavljajo, enkrat take, drugič drugačne, za razliko od mnogih drugih jih pri nas opazimo in priznamo ter skušamo reševat.  Ne čakamo, da minejo same in se potem čdimo, zakaj ne. Časa ni za preseravat veliko,  še vedno pa ga je veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko več kot ga je bilo pred porodniško in kot ga bo po porodniški, tko da ni razlog samo v tem. Urnik je zdaj 5 x bolj sproščen kot je v času, ko sva oba v službi. Jeuser posted image ga, pri nas si moramo za preživetje zaslužit, ne pada z neba.


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 23:01:54   
taška30
1. Pri nas teh pojavov (ob risankah) nisem opazila - stara je 3 leta. Po kakšnih dveh, max. treh Nodijih (se pravi cca. pol ure), sama ugasne DVD in da v player svoje pesmice ali pa pusti Nodija, da teče naprej in pride k meni v kuhinjo naprimer. Brez kakršnih koli black outov, tuljenj, tekanj...user posted image
2. V otroških trgovinah se kupi plastična prevleka za zadnji del prednjega sedeža, preprosto privežeš s trakci. Obstajajo tudi variante z žepki, da lahko kaj malega noter pospravi. In ja, vem, da ni poanta v umazanem sedežu, no, malo pa tudi je glede na to, da omenjaš evreuser posted image , mogoče bo tako v avtu lažje preživeti tole 'fazo'.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 23:04:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

Smešno je iz opisanega razloga - ker pač ni nikogar, ki bi lahko to prevzel. Razen če meniš, da lahko 5-mesečnika in 5-letnika sama pošiljam po svetuuser posted image


Kje je pa oce?


Če bi prebrala, kot nisi, bi videla tole:

IZVIRNO SPOROČILO: mamuška
Dejstvo, da ima mož 70 km do službe v eno smer, prispeva kar nekaj k omejenim možnostim organizacije med tednom, kljub temu je mož maksimalno prisoten, kolikor se da. Bolniških za spremstvo žal ne more dobit, druge možnosti pa ni.


Kaj berem, tezko ves :).

Ok, pac si ne mores vzeti casa zase, da bi bila frej. Meni je v koncni fazi vseeno.

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 23:05:40   
Anonimen
Težave se pojavljajo, enkrat take, drugič drugačne, za razliko od mnogih drugih jih pri nas opazimo in priznamo ter skušamo reševat.  Ne čakamo, da minejo same in se potem čdimo, zakaj ne.


In kaj boste naredili v konkretnem primeru?

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 23:21:08   
taška30
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška

Končalo se je tako, da sem ustavila, sin je moral izstopit in je tako dolgo stal zraven avta, da sva se zedinila, da čevlji nimajo kaj iskat na naslonjalu sedežev. Ampak jaz nimam vedno kilometrskh živcev, niti ne morem vedno ustavljat in se it neka pogajanja - predvsem se mi ne da vedno za vsako stvar v nedogled pregovarjat. Vsaj kdaj pa kdaj bi blo tko fajn, če bi mulc reku "ja mami!" in to tud naredu, brez stotih izgovorov, zakaj tega ne more naredituser posted image user posted image user posted image Ne vem no, zadnje mesece se mi stvari kar grmadijo na glavo in zdi se mi, da sem vse do zdaj počela totalno narobeuser posted image user posted image


Glej, Mamuška, že nekaj časa te rada berem in veš, kakšen občutek sem dobila? Da občasno veliko preveč resno jemlješ vzgojo. Seveda je to resna stvar in doslednost je pomembna, zelo, ampak vseeno, včasih imam občutek, da se bojiš, da če boš samo 1x malo zamižala in popustila (npr. pri tem butanju v sedež), da bo kar konec sveta, da bo mulc v nadaljnjem življenju podivjal, da bo padla vsa tvoja avtoriteta, da boš zavozila vse, kar si doslej zgradila....
Pa ni tako. In ničesar nisi počela narobe, le vzela si vse preveč resno.
Ni treba vedno tako hudo resno odreagirat na prvo žogo (sploh za bolj brezvezne stvari-za trenutne muhe), zatret upor že v kali, probaj kdaj kaj obrnit na hec, pa bo življenje lažje...npr. sezuješ mu čevlje. Saj ne bo zato do 18 leta butal v sedež, to je trenutna pogruntavščina, ki je trenutno na tapeti.

Ne vem, če sem tole napisala tako, da boš razumela kaj sploh hočem povedati. No, poskusila sem.

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
20.3.2008 23:24:37   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: taška30

In ničesar nisi počela narobe, le vzela si vse preveč resno.
Ni treba vedno tako hudo resno odreagirat na prvo žogo (sploh za bolj brezvezne stvari-za trenutne muhe), zatret upor že v kali, probaj kdaj kaj obrnit na hec, pa bo življenje lažje...


Ja, res je...se na pripombo, da si vzames premalo casa zase, si reagirala resno in kljub velikemu smehu, uzaljeno. Ceprav je v tistem, kar nas takole pici, ponavadi kar velik kancek resnice user posted image

(odgovor članu taška30)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
21.3.2008 0:07:49   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: taška30

Glej, Mamuška, že nekaj časa te rada berem in veš, kakšen občutek sem dobila? Da občasno veliko preveč resno jemlješ vzgojo. Seveda je to resna stvar in doslednost je pomembna, zelo, ampak vseeno, včasih imam občutek, da se bojiš, da če boš samo 1x malo zamižala in popustila (npr. pri tem butanju v sedež), da bo kar konec sveta, da bo mulc v nadaljnjem življenju podivjal, da bo padla vsa tvoja avtoriteta, da boš zavozila vse, kar si doslej zgradila....
Pa ni tako. In ničesar nisi počela narobe, le vzela si vse preveč resno.
Ni treba vedno tako hudo resno odreagirat na prvo žogo (sploh za bolj brezvezne stvari-za trenutne muhe), zatret upor že v kali, probaj kdaj kaj obrnit na hec, pa bo življenje lažje...npr. sezuješ mu čevlje. Saj ne bo zato do 18 leta butal v sedež, to je trenutna pogruntavščina, ki je trenutno na tapeti.

Ne vem, če sem tole napisala tako, da boš razumela kaj sploh hočem povedati. No, poskusila sem.


Ja, mogoče imaš prav.  Morda zato, ker sem sama bila deležne take vzgoje, morda zato, ker naš prvi je tip, ki mu daš prst, pa ostaneš brez roke, morda zato, ker vidim, kaj se dogaja pri drobnih nedoslednostih - verjetno zaradi vsega po malem.  Verjetno velikokrat tudi pozabim, kako je imeti 5 let in si nenadoma deliti pozornost z nekom, ki ga prej 5 let ni bilo - to vsekakor je moja šibka točka. Ker sem sama edinka, se s temi občutki nikoli nisem soočala in jih težje "predelam".  To vsekakor je nekaj, na čemer moram sama pri sebi delat.

Hecamo se pri nas veliko, ampak posledično je potem mojemu ta velikemu vse hecuser posted image , sploh zadnje čase. Nekje vmes je izgubil mejo, do kje je še hec in kje se več ne hecamo. Pa je to mejo odlično poznal in se pri nas zelo dolgo nismo kaj dosti drli. Večina staršev njegovih vrstnikov se s tem sploh ne ubada. Njim je logično, da otroci ne slišijo niti v 5., kot jim je logično, da se doma stalno derejo, pa da otroci stalno nekaj jezikajo  ...ne vem, meni ni, pa se potem tudi že včasih sprašujem, a sem samo jaz tako zatežena in s tako previsokimi pričakovanji  ali kaj? Valjda se zic da sčistit in zaščitit - ampak, fant ima 5 let, uradno je obveznik za 1. razred! Mi smo imeli zice zaščitene do 3,5 let, ko je sam pač lepo razumel, da v sedeže ne brcamo. Sj potem lahko večno nekaj ščitiš, preprečuješ, umikaš...ne vem nouser posted image

IZVIRNO SPOROČILO:
a, res je...se na pripombo, da si vzames premalo casa zase, si reagirala resno in kljub velikemu smehu, uzaljeno. Ceprav je v tistem, kar nas takole pici, ponavadi kar velik kancek resnice


Ne, sploh ne užaljeno, bolj ironično.  Največkrat namreč dobiš nasvet "vzemi si čas zase", redko kdo pa pomisli, da si ga včasih ni možno vzet več kto toliko. Jza si ga vsaj nekaj, mnoge si ga ne nič, ker partnerjev ni nič doma, ke rnimajo nikogar itd itd. Dejstvo je, da je časa zame osebno in za naju s partnerjem premalo. Tako bo še kako leto, +/- kak mesec, potem bo spet bolje. Imamo pač nedonošenčka, ki je hud alergik, z razvojnimi težavami, imunskim deficitom - in pač zahteva svoje.  Prvi ima spet svoje težave, ki jih zahvaljujoč šlampastemu pediatru nismo pravi čas sanirali. Zdaj garamo še za nazajuser posted image in lovimo zadnji vlak pred šolo.  Glede na vse, kar smo dali skoz med nosečnostjo, smo presrečni, da je drugi otrok živ in brez trajnih posledic. Čas pa je relativen - jaz kljub občasnih spopadom in popenitisom veliko večino časa prav nemarno uživam z otrokoma.user posted image

Kaj bomo konkretno naredili, teh 5 minut še ne vem. Iščem in se pogovarjam z drugimi starši, iščem mnenja, izkušnje, poskušam, preverjam. Nisem pametna na svet padla, na žalost. Če imaš še kak predlog, razen tega, da si vzamem čas zaseuser posted image , mu z veseljem prisluhnemuser posted image user posted image



_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
21.3.2008 10:31:14   
TiaSara
Mamuška, saj ne rabiš neke pomoči pri temle, ampak vseeno. Mič ima eno luštno deklico in nekako ne sprejme dejstva, da je situacija pri dveh otrocih lahko pač malo drugačna kot pri enem.

Taška30 je kar lepo napisala. Včasih se človek res lahko malo potuhne in kakšno stvar spregleda, če je drugače vse kot mora biti, se to nikjer ne pozna. Mislim, da je stvar tudi v tem, da ste prišli v neko novo obdobje in ti moraš še ugotoviti, katere so sedaj stvari, ki tvojega mulca ganejo (vsakega gane nekaj, je pa možno, da tega sedaj že ne pokaže več očitno). Jaz bi se kar malo potuhnila, pa bolj opazovala, kot vzgajala v tem času, dokler mi ne bi bile stvari bol jasne, potem pa poskusila z novimi prijemi. Kakšnimi pa ne vem, ker še nismo tam - mi smo še v fazi, ko uporabljamo tvoje nasvete, ki odlično funkcionirajo (imamo enega zelooo trmastega mulčka (tudi v vrcu povedo), s katerim se v 99% krasno razumemo).


(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
21.3.2008 22:14:34   
Anonimen
Mič ima eno luštno deklico in nekako ne sprejme dejstva, da je situacija pri dveh otrocih lahko pač malo drugačna kot pri enem.


Razumem, razumem...user posted image , sem ze na zacetku napisala.
Samo bolj na izi in z malo besed pa ne nobeden resno ne jemlje user posted image

(odgovor članu TiaSara)
  Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
21.3.2008 22:15:28   
Anonimen
Iščem in se pogovarjam z drugimi starši, iščem mnenja, izkušnje, poskušam, preverjam. Nisem pametna na svet padla, na žalost. Če imaš še kak predlog, razen tega, da si vzamem čas zaseuser posted image , mu z veseljem prisluhnemuser posted image user posted image


Tokrat jih bom zadrzala zase. Selekcija.

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
23.3.2008 12:17:54   
picola1
Že par dni razmišljam o tvojem problemu in se sprašujem, kaj bi jaz naredila v tvojem primeru...Po moje je tvoj problem večplasten in kot takšnega ga boš najbrž morala tut jemat in reševat...Mislim, da so ti že punce ful dobrih stvari napisale, sama si tut ugotovila, da je nekaj na tem...Dejstvo je, da imaš premalo časa zase in za partnerja...Kot vidim, si se s tem kar nekako sprijaznila...Jaz se na tvojem mestu ne bi. Ker jaz (in moj partenr) sem ravno tako pomembna kot otroci. Verjamem, da je fuuuul naporno in da si ne predstavljaš, da bi imela kako minuto zase. Lej, imam kolegico, ki ima majhna dvojčka plus najstnico...Potem veš, da se ravno ne dolgočasi. Sama sem ji(ma) še do nedavnega pomagala tako, da sem jima predvsem zvečer čuvala dvojčka, onadva pa sta šla ven za par uric. Včasih tut čez dan. Ti nimaš nobene prijateljice, ki bi ti bila pripravljena odpeljat tamalega na igrišče za kako urico? A ti nočeš nadlegovat mame pa ji vsaj še za kako urico pripeljat otroke ali ona pravi, da ji je težko? Ali je morda kaj bolna pa zato ne more? Predvidevam, da si vzgojena tako, da nikomur ne smeš biti v breme, brigaj se zase, če ni že za znoret hudo, potem ne jamraj...Ali kaj v tem smislu...Če je tako, potem te takšno razmišljanje vodi do tega, da si fizično in psihično izčrpana. Kot takšna pa predvsem ti veš, kako to vpliva na tebe kot mamico (in partnerko)...
Morda bi plačala varuško za par ur na teden? Bi vama finančno to zneslo? Sicer pa kar se tega časa tiče...samo ti lahko najdeš rešitev, oziroma jo izvedeš. Če si se sprijaznila ali pa če misliš, da si ga ne smeš vzet ali pa če si ga morda nekje podzavestno tudi nočešuser posted image , potem bojo pač stvari še nekaj časa takšne...(brez-časne, hehe)
Kar se tiče moža, te po eni strani razumem...Vem, kako je, ko se voziš vsak dan 150 km v službo in nazaj. Domov prideš utrujen že samo zaradi vožnje, da službe ne omenjamo...Jaz delam vse tri turnuse. A on tut? Vprašam zato, ker je potem še bolj naporno, kot če dela samo dop. (in pop.). A on pa ne more npr. peljat tamala dva na terapije? Al je to v času, ko njega (še) ni domov? Kaj pa on pravi na vse to, kar se dogaja? Ne vem...mislim da nisem pobrkala, sam imam v spominu nekaj v tem smislu, da je on takšen, da nič ne razmišlja...Če bi lahko, bi še glavo pustu doma...(mislim, da sva midve imele enkrat to debato) Potem imaš vso organizacijo čez ti, predvidevam...Morda še eno področje, o katerem bi veljalo razmislit.
Kako pa se tamali obnaša pri njemu? A tut ne posluša? Če ga ne, a ga nikoli ni al tut šele zdej?

Ja...tut jst sem že razmišljala, da si si tole vzgojo zadala preveč odgovorno in resno...Jst iam tut problem s tem, samo ne zaradi takšne vzgoje, ampak ravno obratne. Sama sem bila razvajana (in čustveno zanemarjana), zato me je malo strah, da bi svojega otroka razvadila, posledica tega pa bo najbrž to, da bom skos na preži, da ga ne bi kje polomila... Se bo treba malo sprostit pa tut mal zabavat, vem...Vem tut, da bo treba delat na pohvalah. Sama sem bila namreč skos kritizirana s strani očeta in vem, da sem tut jst nagnjena h kriticizmu...Kaj pa ti? Koliko znaš pohvalit tamalega? Pa sebe???

Pa kot je že ena rekla: mali je najbrž prišel v novo obdobje, ti pa še ne veš, katere stvari zdej palijo...Pa ljubosumen je najbrž tut pa tako išče pozornost (še posebej, ker se moraš z dojenčkom ukvarjat tolk več, ker ima zdr. težave-pa še nosečnost je bila naporna), ki bi jo sedaj rabil še bolj, ti pa mu je ne zmoreš nudit. (morda se motim)

Evo, tole je, kar mi pade na pamet v zvezi s tvojim problemom (jst jim raje rečem kar izzivi)...(sigurno sem še kaj pozabila) Jst upam, da bosta z možem (jst upam, da si ga v iskanje rešitev angažirala (oz. še bolje, da se je angažiral sam) vsaj pol toliko kot sebe) uspela tole zadevo rešit čimprej, do takrat pa deli svojo modrost z nami še naprej...user posted image Imaš veliko za dat, veš...user posted image
Pošiljam ti en velikuser posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Vpliv risank in selektivni sluh
27.3.2008 0:15:17   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Ker jaz (in moj partenr) sem ravno tako pomembna kot otroci. Verjamem, da je fuuuul naporno in da si ne predstavljaš, da bi imela kako minuto zase.


O ja, si predstavljamuser posted image , ker grem vsaj 1 x mesečno s kolegicami na čvek, pa tudi z možem greva kdaj zvečer za kako uro ven in počuva mama, res pa tega ne počneva vsak teden. Ne vem, midva sva obadva prepričanja, da je deca najina in da k tmu paše tudi ogovornost. Ne da nikoli ne dava otrok od sebe, to ne, ampak prepogosto pa tudi ne "žicava" naokrog. Itak pa pride v poštev samo moja mama, ker tašča se dojenčkov brani pa tudi predaleč je doma (100 km)

IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Predvidevam, da si vzgojena tako, da nikomur ne smeš biti v breme, brigaj se zase, če ni že za znoret hudo, potem ne jamraj.



user posted image user posted image user posted image Kako veš?user posted image user posted image user posted image


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Če je tako, potem te takšno razmišljanje vodi do tega, da si fizično in psihično izčrpana. Kot takšna pa predvsem ti veš, kako to vpliva na tebe kot mamico (in partnerko)...



Ja, včasih sem res, ko se kar skup drži in ni premora, pa 100 stvari čaka, pa 500 jih kliče - ampak se počasi učim ponucat moža (ki je btw večino časa zlat, občasno pa ima kak napaduser posted image ) in (s težkim srcem!) fehtat tudi svojo mamo, ki resnici na ljubo še nikdar ni rekla "NE!" in vedno pomaga. Vem pa, da pomaga težko, predvsem iz zdravstvenih razlogov, poleg tega pa ta velikemu veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiko preveč popušča, tako daje to dvorezen meč.


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Morda bi plačala varuško za par ur na teden? Bi vama finančno to zneslo?


Trenutno zelo zelo težko, sama sem po 18 letih delovne dobe brez službe, pred porodniško sem bila ves čas v bolniški, tko da kar dobim ven, je tuga od tuge. Mož ima na grbi stanovanjski kredit in veliko večino stroškov. Dodatno nas bremeni še stroga dietna prehrana. Trenutno - zelo težko.  V bistvu je tudi tako: ko otroka spita in je stanovanje prehodno (ne pospravljeno -prehodnouser posted image ), se nobenemu od naju ne da ponovno oblečt in it nekam ven. V tej točki sva oba lena ko gnoj, tudi zato, ker sva pravzaprav rada doma. Jaz se še spokam vsaj tiste večere s kolegicami, moj pa še to neuser posted image Tukaj bi se dalo, če sem čisto iskreno, tudi še kaj naredit.


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
A on tut? Vprašam zato, ker je potem še bolj naporno, kot če dela samo dop. (in pop.). A on pa ne more npr. peljat tamala dva na terapije? Al je to v času, ko njega (še) ni domov? Kaj pa on pravi na vse to, kar se dogaja?


Ne, dela dopoldan, od 8-17h, načeloma. So dnevi, ko dela do 15h in je okoli 16,30 doma, so pa dnevi, ko pride, ko otroka že spita lai sta vsaj že v posteljah. Otrok ne mor evozit na nobeno od terapij, ker so vse dopoldan. Kaj pravi? Če na grobo povzamem, je razdvojen med strogostjo, popuščanjem, slabo vestjo, ker ga je premalo doma in željo, nekaj spremenit.  Ve, da to akr se dogaja, ni ravno fajn, nima pa neke oprijemljive ideje, kako in kaj ukrenit. Sam je odraščal brez očeta, tko dauser posted image


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Ne vem...mislim da nisem pobrkala, sam imam v spominu nekaj v tem smislu, da je on takšen, da nič ne razmišlja...Če bi lahko, bi še glavo pustu doma...(mislim, da sva midve imele enkrat to debato) Potem imaš vso organizacijo čez ti, predvidevam...Morda še eno področje, o katerem bi veljalo razmislit.
Kako pa se tamali obnaša pri njemu? A tut ne posluša? Če ga ne, a ga nikoli ni al tut šele zdej?


Ima svoje boljše in svoje slabše dneve. Organizacija definitivno ni njegova "jaka strana", si pa od drugega poroda dalje stvari piše, tko da je precej bolje. Na njem so po novem razni termini ala zavarovanja, dokumenti, položice in podobne prčkarije.

Tamau je pri njem po sistemu"koji vjetar puše". Se prilagodi. Če je ati strog,  je tamau ko becek, če se ati pusti zafrkavat, ga zafrkava v neskončnost - isto kot z vsemi ostalimi- Tud posluša in uboga približno isto, kot mene, raje še malo manj.


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Se bo treba malo sprostit pa tut mal zabavat, vem...Vem tut, da bo treba delat na pohvalah. Sama sem bila namreč skos kritizirana s strani očeta in vem, da sem tut jst nagnjena h kriticizmu...Kaj pa ti? Koliko znaš pohvalit tamalega? Pa sebe???


O ja, to pa je tema in področje zame, ja. Jaz sicer nisem bila nikoli razvajana, zato pa ogromno kritizirana, tudi (predvsem!) po krivici. Znam krasno najedatuser posted image user posted image in tega me je naravnost groza, ker vem, kaj to počne človeku. Pohvalit ...ehmmmm.....znam...zdaj...ker na tem intenzivno delam, sicer pa jaz zelo slabo hvalimuser posted image Druge mogoče še, sebe in svoje pa težko.  K temu se zdaj čist zavestno po planu silim, ker čist plastično vidim, kaj naredi pohvala. Ampak da bom izvedla to levitev do konca, bo še trajalouser posted image , a imam namen vztrajat.


IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Pa kot je že ena rekla: mali je najbrž prišel v novo obdobje, ti pa še ne veš, katere stvari zdej palijo...Pa ljubosumen je najbrž tut pa tako išče pozornost


SIgurno je tudi nekaj na tem.

IZVIRNO SPOROČILO: picola1
...user posted image Imaš veliko za dat, veš...user posted image
Pošiljam ti en velikuser posted image user posted image


Hja, že mogoče, ampak trenutno se res ne počutim tkouser posted image user posted image   user posted image


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?