|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nesamostojen otrok
12.5.2008 16:54:57   
ninchi9
Moj partner  ima sina iz prejšnjega zakona. Star je 5 let in se mi zdi zelo nesamostojen.  Ali pa se meni samo tako zdi. Zato vas prosim za nasvet, vaše izkušnje,.. Prvo je to, da še vedno ne gre sam na wc. Ne umije si rok, vedno mu jih umiva moj partner. Obuva se tudi ne sam. Včasih ga je treba tudi hraniti, ker noče sam jest. Mislim, da je to malo pretirano. Mojemu partnerju pa ne morem dopovedat, da je to narobe in da ga mora on spodbudit, da opravi takšne stvari otrok sam. Zelo je težko, ker bi rad nadomestil tiste dni, ko ni z njim in ga pri tem zelo razvaja. Otrok je očitno zelo razvajen in mehkužen. Ne upa si nič! Ko pridemo do igral samo stoji in nič ne upa - ne gugat, ne plezat... Če pa že kaj poskusi, pa vedno pade in si kaj nardi. Čisto sem že obupana, ker se počutim (glede na to, da s partnerjem živiva skupaj) tudi malo odgovorna za njegovo vzgojo, čeprav otrok ni moj. Ima katera takšne izkušnje in kako te težave odpraviti, da se otroka nauči malo samostojnosti. Navsezadnje gre drugo leto v prvi razred in se malo bojim, kako se bo spoprijel z vsemi stvarmi, ki ga čakajo.

Lp, Ninchi
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nesamostojen otrok
12.5.2008 18:04:41   
nuala
Seveda bi moral biti 5-letni otrok že samostojnejši, ampak morda je tak samo, kadar je z očetom, ker mu paše, da ga ta pedena.
Kupi partnerju kako knjigo o vzgoji otrok, preberita jo skupaj. Poskusi mu povedati, da naj raje vzpodbuja in pohvali samostojnost. Če je otrok tudi ob mami takšen je prav, da se mož z njo pogovori.
Ti bodi nežna in obzirna. Kakorkoli obrneš, otrok je njun in onadva morata pogruntati, kaj je za otroka najbolje.

Kar pa se tiče igrišča, moj 5 letnik je zelo samostojen, pa dostikrat tudi kar stoji pred igrali. Potrebuje nekaj časa, da se pridruži otrokom, zelo rad jih prej dolgo opazuje. Tako da, mislim, da je to samo faza v razvoju in naj te ne moti preveč. Res pa je, da moj redko kam pade oz. si kaj naredi, tako da mislim da vaš otrok spet samo išče pozornost očeta. Morda bi šla skupaj na kakšen šport ( npr. plavanje, rolanje,... )

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu ninchi9)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nesamostojen otrok
12.5.2008 19:41:04   
ZARA
Verjetno doma noče sam tega počenjat, ker mu pač ni treba. Meni osebno je totalno mimo, da otroku pri 5 letih umivaš roke. Kaj pa ko bo šel v šolo?? Tam mu ne bo nihče pomagal riti obrisat in jest, madona ... Itak nimaš kaj narest, razen, da ga spodbujaš.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nesamostojen otrok
12.5.2008 20:57:51   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Verjetno doma noče sam tega počenjat, ker mu pač ni treba. Meni osebno je totalno mimo, da otroku pri 5 letih umivaš roke. Kaj pa ko bo šel v šolo?? Tam mu ne bo nihče pomagal riti obrisat in jest, madona ... Itak nimaš kaj narest, razen, da ga spodbujaš.


Kar se tiče brisanja riti, si je naš tudi ne sam, pa je bil šest let star. Itak ne gre nikoli v vrtcu na veliko potrebo, tako da to opravi doma, in je vedno nekdo pri roki. Kaj pa vem no, mu jo raje obrišem do čistega, kot da se potem ves dan po riti praska, ker je napol usran. Kar pa se drugih stvari tiče, je pa najbolje, da se ti pogovoriš s partnerjem, v kolikor se želi pogovarjati o tej temi in kolikor dopusti da mu soliš pamet o njegovemu otroku. Imam eno frendo z otrokom, ki ima novega partnerja, sicer ne pokaže neposredno, ampak posredno pa vem, da ji ni vseeno, da ji njen novi partner soli pamet o njenem otroku. Je pa res, da bi lahko bil malce bolj samostojen. Ne prinesite mu vsega k riti, malce "traša" vzgoja bo potrebna. Recimo, stoji na igrišču in gleda druge otroke: O.K., Marko, pojdi na gugalnico. In ne gre. Prav, pa ne, jaz te ne bom gugal, daj se sam. In se pogovarjaš naprej. Ne vem, mislim, da mora sam prebiti ta zid in da mu tukaj ne moremo kaj prida pomagati.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nesamostojen otrok
12.5.2008 22:07:48   
lelaval
Moj sin je hodil v 1. razred, pa sva mu midva še vedno brisala ritko. Niti v vrtcu, niti v šoli ni šel kakat, pač pa vedno, ko je prišel domov (to počne še danes). Kak mesec preden sem rodila, pa sem mu rekla, da si le naj sam poskuša obrist ritko, ker s prihodom dojenčka, bo malo težje vse skupaj pustit in njemu brisat rit - če bom npr. dojila, on pa bo kakal.
Kar pa se tiče ostalih stvari (hranjenja, oblačenja,... ), pa naj se partnerpogovori še z njegovo mamo - mogoče pri njej vse počne sam, pri očetu pa izkoristi, ker vidi, da uspe, da naredi dobesedno vse, kar si zaželi, pol pa to izkorišča.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nesamostojen otrok
12.5.2008 23:11:22   
ninchi9
Ja, res je malo čudno, da mu jaz pridigam, kako mora vzgajati otroka. Mogoče pa res ne bi smela nič rečt. Sem mu sprintala gradivo iz neta o vzgoji otroka, pa še do danes ni prebral. Po eni strani ga razumem, ker ga hoče čimbolj pedenat, ko je pri njemu, s tem pa mu naredi tudi dosti slabega za vnaprej. Bojim  se kako bo, ko bova imela dojenčka (že nekaj časa delava na tem), pa bo njegov sin po moje zelo problematičen, ker je pač zdaj še edini (tudi pri babicah in dedkih) in je vsa pozornost namenjena njemu. Pač hočem, da bi se vsi med sabo razumeli, pa da bi živeli v sožitju, ampak me moj partner ne upošteva kaj dosti. Mogoče pa bom res v prihodnje tiho. Saj pri mamici je malo boljše stanje (kolko pač sam pove, kaj vse dela tam). Je pa problem, ker tamali še zdaj ni dobil nekega zaupanja vame, čeprav se ful trudim (se pogovarjam z njim, ga peljem na sladoled, skupaj se igrava), ampak od 10x, ko je pri nama, me 7x zavrne, pa me sploh ne upošteva. KO sem ga enkrat nekaj skregala, mi je rekel, da naj grem kr domov, da je to njegov dom in naj si jaz poiščem svojega. user posted image  Si zamislite 5 letnika, da to reče. Ful bed!! No, jaz se bom naprej trudila, vzgojo pa bom prepustila njegovemu očetu. Saj bo njega okoli prsta sukal, ne mene. user posted image

Lp, Ninchi

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 8:21:23   
*kinnie*
Jaz pa v tem otroku vidim otročka, ki kar kliče po očetu....in išče njegovo pozornost, naklonjenost....
Je po mojem težko v mali otroški glavici razumeti, zakaj ne moreta biti ati in mami skupaj....če bi bila ati, bi ga raje večkrat objela in mu povedala, da ga imam rada...
....delajte kaj skupaj, se žogajte, se vsi igrajte z lego kockami, zidajte gradove iz mivke....bodi še ti otrok....otrok mora sam v tebi poiskati prijatelja....


Naša punca je pri 4 popolnoma samostojna pri umivanju rok, WC, hranjenja....pomagam ji tam, ko vem, da ne zmore.....


(odgovor članu ninchi9)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 8:38:32   
Mišni
Ah, pusti ju. Jaz v takih situacijah pomislim, da mu še prakmalu ne bom več smela riti brisat in čevljev obuvat. Pa je star 6 let. O.K., saj čevlje si doma sam obuje, ampak v vrtcu mu jih pa res večinoma jaz. Pa me prav briga, kaj si kdo misli. Tudi roke mu včasih umijem, po obrazu pa itak vedno, ker se sam ne dobro.
Tisto, da je nesamostojen oziroma boječ na igrišču, tu pa nimaš kaj. Tak ima pač značaj. Mogoče bo prerasel, ampak najbrž bo vedno bolj zadržan. Moj se tudi nikoli ne grebe recimo na toboganu. Lepo počaka, da gredo čisto vsi gor, potem gre pa še on. In lahko čaka tudi po 5 minut, da gredo že vsi 5-krat okoli, ampak ne, on se ne bo grebel. Tak je bil, ko je bil star 2 leti, in tak je še sedaj.
Tako da tu nimaš kaj.
Ma jaz bi res rekla, da ju ti kar lepo pusti, naj se sama zmenita. Saj ni nič tako zelo narobe, da bi bilo treba na kaj res oopozarjat.

(odgovor članu *kinnie*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 11:54:16   
ZARA
O ljubi Bog, zdaj ste se vse obesile na brisanje riti. To je bil pač samo primer.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 12:18:39   
Lenny
Ampak Zara, bil je zelo dober primer. Nas so na to opozorili na prvem roditeljskem sestanku za zadnje leto v vrtcu. Vzgojiteljice so nas spodbudile, da začnemo otroke sami spodbujati in jim pomagamo, da bodo tudi na tem področju samostojni, ravno zato, ker bodo jeseni šolarji in tam jim ne bo nihče pomagal. Tako si zdaj naš 5,5 letnik rito briše sam, eden od naju pa opravi končno kontrolo.
Jaz sem za spodbujanje samostojnosti. Zdi se mi škoda, da bi namesto otroka delala stvari, ki jih je sposoben narediti sam.
V situaciji, ki je bila opisana v osnovnem vprašanju, pa je veliko neznank. Ne vemo, kako se otrok obnaša pri mamici, ne vemo, ali s tem ne poskuša pridobiti očetovega časa in pozornosti, ne poznamo karakterja otroka, ... 100 neznank ... zato je težko pametovati. Vsak lahko napiše svoja razmišljanja in svoje izkušnje.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 12:20:49   
Volga
Jaz sem za spodbujanje samostojnosti. Zdi se mi škoda, da bi namesto otroka delala stvari, ki jih je sposoben narediti sam.


Točno tako. In sploh ne vemo, česa vse so sposobni toliko stari otroci, če jim ne omogočimo, da nam to dokažejo. jaz sem bila zadnjič recimo presenečena, ko se je šel moj fant sam stuširat, umit glavo, oblečt v pižamo in posušit lase. vse sam, pa nisem vedela, da je zmožen tega. oz. nisem "hotela" vedeti.

< Sporočilo je popravil Volga -- 13.5.2008 12:28:56 >

(odgovor članu Lenny)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 12:34:25   
srki
Jaz se pa tudi s tem ne bi obremenjevala. Mogoče je pa že sam po sebi bolj miren in tih, pa se zato ne vključi v igro oz. gre na igrala. In kar se plezanja in ostalih spretnosti tiče, naš je dokaj samostojen, kar se tiče umivanja rok in tega, kar si napisala (razen brisanja ritiuser posted image ), pa ni tako spreten, kot npr. njegov bratranec, ki je kot opica. Je bolj neroden in štorast in boječ. Pa kaj. Tudi kar se družbe tiče, je drugače zelo družaben, če pa ne pozna otrok, pa sramežljiv in tudi rabi en čas, da se vključi v igro. Če mu pa pri kakšni stvari še pomagam, pa nič hudega. SE ob že navadil, ker se bo moral.

Če noče mož, pa ga vzpodbujaj ti. Konec koncev, čeprav ni tvoj otrok, je pa otrok tvojega partnerja.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 13:31:37   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Jaz sem za spodbujanje samostojnosti. Zdi se mi škoda, da bi namesto otroka delala stvari, ki jih je sposoben narediti sam.


Točno tako. In sploh ne vemo, česa vse so sposobni toliko stari otroci, če jim ne omogočimo, da nam to dokažejo. jaz sem bila zadnjič recimo presenečena, ko se je šel moj fant sam stuširat, umit glavo, oblečt v pižamo in posušit lase. vse sam, pa nisem vedela, da je zmožen tega. oz. nisem "hotela" vedeti.


Ja, O.K., in zdaj, ko veš, a se od zdaj naprej vedno sam stušira in umije glavo? Najbrž ne.

Jaz pač tudi vem,d a se zna sam obut, pa ga večkrat vseeno jaz. Pa tudi vem, da si zna sam roke umit, pa mu jih včasih vseeno jaz. Pa še marsikaj vem, ampak vseeno pač mimogrede naredim namesto njega. Kaj pa vem zakaj, včasih zato, da je hitreje, včasih pa zato, ker je pač fletno. In dokler to ne presate v to, da čisto vse delaš namesto troka, dokler je to pač včasih tako, včasih drugače, po moje ni panike. Meni se zdi kot povsod, da nobena skrajnost ni dobra. Neka srednja pot pač.

Zara, brisanje riti je pa, kot je povedala že Leny, ena taka precej prelomna stopnja in tudi nas je v vrtcu na sestanku vzgojiteljica opozorila točno na to, kar je napisala Leny. Zato to "obešanje" na brisanje riti. Pa zavezovanje čevljev paše sem zraven, v to starostno obdobje. No, tega moj dojenčekuser posted image tudi še ne zna.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 13:39:16   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: Mišni

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Jaz sem za spodbujanje samostojnosti. Zdi se mi škoda, da bi namesto otroka delala stvari, ki jih je sposoben narediti sam.


Točno tako. In sploh ne vemo, česa vse so sposobni toliko stari otroci, če jim ne omogočimo, da nam to dokažejo. jaz sem bila zadnjič recimo presenečena, ko se je šel moj fant sam stuširat, umit glavo, oblečt v pižamo in posušit lase. vse sam, pa nisem vedela, da je zmožen tega. oz. nisem "hotela" vedeti.


Ja, O.K., in zdaj, ko veš, a se od zdaj naprej vedno sam stušira in umije glavo? Najbrž ne.

Jaz pač tudi vem,d a se zna sam obut, pa ga večkrat vseeno jaz. Pa tudi vem, da si zna sam roke umit, pa mu jih včasih vseeno jaz. Pa še marsikaj vem, ampak vseeno pač mimogrede naredim namesto njega. Kaj pa vem zakaj, včasih zato, da je hitreje, včasih pa zato, ker je pač fletno. In dokler to ne presate v to, da čisto vse delaš namesto troka, dokler je to pač včasih tako, včasih drugače, po moje ni panike. Meni se zdi kot povsod, da nobena skrajnost ni dobra. Neka srednja pot pač.

Zara, brisanje riti je pa, kot je povedala že Leny, ena taka precej prelomna stopnja in tudi nas je v vrtcu na sestanku vzgojiteljica opozorila točno na to, kar je napisala Leny. Zato to "obešanje" na brisanje riti. Pa zavezovanje čevljev paše sem zraven, v to starostno obdobje. No, tega moj dojenčekuser posted image tudi še ne zna.


Saj ni nihče govoril o panikah, vseeno pa je dobro, da se spodbuja samostojnost ali pač ne? No, kar se recimo tiče umivanja rok, mu jih jaz ne, ker je bolj obseden s tem kot jaz oz. jaz nisem, ona pa bi si jih kar naprej umival, kar ni slabo. Ga pa recimo zjutraj oblečem, ker se mi pa res ne da čakat 10 minut, da bi navlekel vse nase. Jaz to naredim v dveh minutah, še prej. Ne govorimo o nobenih skrajnostih, Spliš, ni panike.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 13:39:31   
Lenny
Jah, zavezovanje čevljev user posted image  Hvala bogu za ježke user posted image  Ampak je pa hecno: na trenerki si zna zavezati štrik v pasu, vezalk na čevljih pa ne user posted image

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 13:52:56   
Anonimen
Kaj pa vem, a je prav vmesavanje v vzgojo ali pa ne. Mojega to ne moti. Res pa je, da mali zivi pri njemu, tko da sem jaz tista, ki je veliko z njim oz. njima. Pri 3,5 se zna sam stusirat, cevlje obut (jezki), oblect, slect, tudi sam si je ze zjutraj vzel iz hladilnika jogurt in ga pojedel, ko je moj se spal itd. Ampak zjutraj v vrtcu nic ne pocne sam, ker ga dostaviva ponavadi 10-15 min preden moram biti jaz v soli in on v sluzbi. Seveda pa oba spodbujava samostojnost.

A tvoj pa nic ne komunicira z otrokovo mamo oz. mu ona nic ne pove o otroku? Moj pove sem in tja, kaj pac mali zna oz. kaj naj pocne sam. Ce pa kaj pomaga, pa ne vem. Pa me niti ne zanima, meni je bolj pomembno kako se mali obnasa, ko je z nama.

(odgovor članu Lenny)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 17:46:43   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: Volga

[Ne govorimo o nobenih skrajnostih, Spliš, ni panike.


Saj vem, saj to ni nate letelo, tako na splošno je bilo rečeno. Bolj v odgovor prvotnemu vprašanju.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nesamostojen otrok
13.5.2008 17:53:11   
Anonimen
Včasih ga je treba tudi hraniti, ker noče sam jest. Mislim, da je to malo pretirano. Mojemu partnerju pa ne morem dopovedat, da je to narobe in da ga mora on spodbudit, da opravi takšne stvari otrok sam. Zelo je težko, ker bi rad nadomestil tiste dni, ko ni z njim in ga pri tem zelo razvaja. Otrok je očitno zelo razvajen in mehkužen.


Ja, res je razvajen in mekhuzen, pri petih letih. Pa kdo si ti, da bos o tem sodila? Pri njegovih petih letih? Samo zato, ker ga je vcasih treba hranit?

Nic ni v tem pretiranega, razen tvoje sodbe o njegovih znacajskih lastnostih.

(odgovor članu ninchi9)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Nesamostojen otrok
14.5.2008 1:15:44   
ninchi9
Ja, Mič II, lepo je tebi to reči Kdo sem jaz da bom o tem sodila.  navsezadnje je ta forum namenjen temu, da si izmenjujemo svoje izkušnje. To pa mi zelo prav pride, glede na to, da še nimam svojih otrok.  Hotela sem  primerjavo z otroci iste starosti, da vidim, kako se obnašajo drugi v primerjavi z njim. Ker včasih ne vem kako naj reagiram na njegovo obnašanje. Mogoče je pa res tak karakter, bomo že mogli sprejet. Kot sem že napisala, se zelo trudim, da bi se bolj angažirala (zato navsezadnje tudi vse to pišem in iščem nasvete), da bi otrok bil čimbolj srečen. Tudi sama sem otrok ločenih staršev in vem kakšne travme se dogajajo ob ločitvi. Je pa res, da temu otroku posvečamo ZELO veliko pozornosti, ampak zgleda da  potrebuje še več. No, ne vem več. Vem edino to, da ima zelo rad atija in niti na misel mi ne pride, da bi kakorkoli hotela to omejevati. Ravno nasprotno. Hočem se tudi sama vključit, da bi otrok bil vesel tudi mene, ko me vidi. user posted image Ampak se enostavno noče igrat z mano. V bistvu z nobenim drugim. Samo z atijem. Ja bogi je. Zelo ga pogreša. Kljub temu, da je veliko z njim, se igrata, hodita v gozd na sprehode. Otrok hodi z nama na morje, vsak rojstni dan praznuje pri nas. Res se trudimo, pa mu je premalo. Bojim se, da je zaradi tega tak, da pač na tak način izraža potrebo po še več pozornosti. Ampak kako naj mu damo še več. Saj veste kako je. En dan je pri mamici, potem pri atiju, potem ati dela in mamica dela, pa je pri babici in tam spet druga vzgoja. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nesamostojen otrok
15.5.2008 22:39:19   
mamuška
Jaz sicer nimam pojma, kako je biti otrok ločenih staršev, imela pa sem nekaj sošolk in sošolcev, ki so vedeli povedat, da je to nekaj najboljšega, ker na 2 koncih lahko izsiljujejo do onemoglosti, ker imata OBA starša slabo vest.  Zakaj že?? Tole je pač moje TEORETIČNO razmišljanje, kako izgleda v praksi pa upam, da mi ne bo treba nikoli izkusit. To, da sta starša ločena, naj bi ne imelo posledic na odnosu do otroka. Če sta dva zrela in pametna, seveda. Onadva kot partnerja sta pač pogorela, ni pa nujno, da zdaj pogorita še kot starša. Če sta odrasla in zrela, ni nobenega razloga za neko čudno slabo vest, otroka lahko vzgajata v vsaj osnovnem soglasju (kaj so vrednote, kje so meje, kaj se dovoli, kaj je prepovedano ipd), čas, ki ga preživita z njim pa si razdelita med sabo po svojih zmožnostih. Recimo, da bi bil to ideal, da nihče ne zlorablja otroka za orodje in orožje, s katerim kljubuje drugemu in da stiki z drugim staršem niso princip "palice in korenčka", pač neka milost, ki jo bivšemu dovoliš - ali pa tudi ne. Če te stvari klapajo, potem ne en in ne drugi nima nobenega razloga za slabo vest in jo tudi ne rabi tolažit z neko potuho, kot je "dojenčkasta" nega 5-letnika. Tolk o moji teoriji, ker pač ne vem, kako ima tvoj te zadeve pošlihtane z bivšo.

Praksa. Imam 5-letnika. Doma (pri meni!) se zjutraj od A do Ž zrihta sam. Edino namažem ga jaz zaradi dermatitisa, ki se občasno pojavlja. Vsa higiena (zobe, obraz, zaspančki, itd) in oblačenje opravi sam, zadnjih 2,5 let, občasno edino zobe ponovno podrgnem, ker jih rad očisti tako, bolj za silo. Oblačim ga ne ... sto let ga že nisemuser posted image user posted image , niti ko sem ga vozila v varstvo. To je imel sam za naredit, sem si pa vzela zjutraj dovolj časa. Tudi obuvam ga ne, razen v pancarje in drsalke. Vezalk še ne zna zavezat, priznam, da sem v potuhi ježkov pozabila na to, da je fanta treba naučit zavezovatuser posted image user posted image Hrana: kar mu paše, pospravi s krožnika v 5 min, kar mu ne, je sposoben valjat po talarju pol ure in več. Običajno si zmislim kakšno ultra "In " dejavnost, ki jo zamuja, ker "gura" zelenjavo z enega konca krožnika na drugega in posledično potem solidno hitro izgine. user posted image user posted image Rit in kakanje: se obriše sam, če je nujno muss. Še raje se pusti obrisatuser posted image Sem rekla, da ga bom še na ohcet hodila brisatuser posted image , pa je bil komentar "oh ti moja mami, ti to tanartabolš nardiš"user posted image user posted image Ga teram, da naredi sam, v prbl 50% primerov pa moram dokončat začeto, če naj ne hodi  z usranimi gatami okroguser posted image (kar smrtno sovraži, gorje če pikco vid not, je koj brez gat!!) Lulat hodi povsem sam od 2. leta, prej je šel lulat, pa je blo treba oblečt do konca, gate je navlekel, hlač pa ne več. Tušira se od lani sam in tudi sam se zbriše in da v pižamo, sam posortira cote, kar gre v pranje (zahtevam da tudi obrne na prav! ne prenesem porolanih štumfov v kepouser posted image ) in kar bo drugi dan še lahko oblekel, obleko tudi (približno!) zloži oz. pobesi za naslednji dan. Igrišče: obvlada, še preveč korajžen je, edino precej premalo se postavi zase. Z jezikom že opleta, da bi se pa fizično komu postavil po robu - no go. Enostavno ni tak tip, se umakne in pride po pomoč k odraslim. Po eni starni je to bolj prav kot klofaža, ampak se bojim, da vedno ne pride v poštev. Upam, da bo takrat le izprožil komolce.

Zdaj pa ista situacija pri eni od babic:
vstane. "Jooooooooooooooooj, kok sm zmatraaaaaaaaaan. dej mi puuuuuuuuuuuumaaaaaaaaaaaaaaaaageeeeeeeeeeeeeeej," s čist jokavim glasom. Nalsednji prizor vidiš 5-letnika, kako kot truplo visi na fotelju, ena 70-letna babi pa z vso muko vleče cote nanjga. Potem ga - pazi to!- NESE user posted image user posted image user posted image user posted image v kopalico, mu ko dojenčku umije "zobke", pa "učke" pa "noska"user posted image user posted image user posted image potem mu "copatke" natakne in mu servira zajtrk. Ker je "takooooooo utrujeeeeeeen" (ni Črnogorc!!) mu je treba zajtrk nosit v usta pa mal da ne požvečit, da pol zmore od silne utrujenosti dol požret. Isti scenarij se ponovi pri kosilu in večerji, edino če je kaj slastnega za malico, zmaže v nič časa brez vseh problemov. Seveda ga je treba tud obut, s tem, da se največkart ULEŽE na tla, da ta stari dve skor gagneta, preden ga obujeta.  Po n+1 sporih okoli tega, ne "ulazim više u ta sranja", kakor sta si zrihtali tako imata in če se jima ne zdi do nule bedasto 5-letniku tkole pedenat, pa naj mu. Bistvo je, da ve, da MAMI IN ATI tega NE počneta in pika.

Smo sicer tudi doma imeli ene 14 dnevno fazo po rojstvu bratca, ko se je dal na isti nivo z njim, pa sem se prilagodila njegovim foram in ga 14 dni tudi futrala - ko se je prepričal, da mu bomo ustregli ČE bo kdaj POTREBA, se je skuliral in nehal bit dojenček.

Pod črto: kakor otroku pustiš, tako si bo naredil.  Kolikor mu dovoliš, toliko si bo vzel in kolikor mu popedenaš, toliko si pusti pedenat. Ne vzgajamo samo mi njih, tudi oni nas prestavljajo naokol, včasih veliko bolj, kot si sami mislimouser posted image user posted image Na očetu je, koliko se bo dal šahirat naokrog!

< Sporočilo je popravil mamuška -- 15.5.2008 22:41:33 >


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu ninchi9)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nesamostojen otrok
15.5.2008 23:06:10   
picola1
Joj mamuška...pri tvojih postih se vedno tako nasmejim...user posted image user posted image Tako slikovito opisuješ situacije, da si ne morem kej, da ne bi bla kar tam, pri vas, ko tole berem...user posted image

Drugače se pa strinjam s tabo: otrok točno ve do kje lahko gre in to za vsako osebo, ki jo dobro pozna. Tako kot to vemo mi odrasli (šefa ne bomo najbž nakurili, partnerja pa že, ane...še hitreje pa otroka...).
Zato sem za čimvečje vzpodbujanje samostojnosti, ker to lahko otroku samo koristi pa ne samo zato, da bo te stvari znal narediti sam, ampak tudi zato, ker se s samostojnostjo razvija tudi samozavest. Kako naj bo en otrok samozavesten, če ga pa mamice še pri ne vem katerih letih držijo na stopnji dojenčka (poznam najstnike in tudi odrasle, predvsem moške, ki si ne 'znajo' niti jajca spečt na uč). To je naredila moja mami, rezultat tega je ta, da je ona pri svojih 50-ih izmozgana kot cunja zaradi neprestane skrbi za tri otroke (eden od njih je moj oče), moj brat ne zna nič naredit v gospodinjstvu, je tut drugače bolj nesamozavesten, jaz pa sem se vsega tega morala naučit sama, ker sem bila v to prislijena (pa še zdej mi velik stvari dela probleme in sem včasih prav jezna na svojo mamo, predvsem kar se tiče kuhanja).

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Nesamostojen otrok
15.5.2008 23:36:34   
ninchi9
Ja, super komentarje slišim od vas. Če se naprimer spomnim  mene, sem bila ful samostojna. Sem že v malo šolo hodila sama. Pa v glasbeno šolo (v prvem razredu) sem se šla vpisat (kao, samo je pol učiteljica mogla it k moji mami domov, da se je pogovorila). user posted image  Saj človek več ne ve, ali je to stvar karakterja ali vzgoje. Vidim zelo različne poglede na to. Mislim, da mora biti ena prava mera vsega. Ugotovila pa sem tudi, da jaz na to, kako bo moj partner vzgajal svojega sina, ne bom mogla vplivat. Bom pa se potrudila pri svojem otroku. Fajn je, da ima otrok vsaj enega starša, ki vzpodbuja samostojnost. Tako kot je že ena kolegica prej rekla:" Kar se Janezek nauči, to Janezek zna." In otroci so se zmožni naučit vsega. Jaz za sebe vem, ker sem bila že hitro samostojna. Zdaj se zelo dobro znajdem v življenju, živim sama že od 19. leta starosti, nič mi ni bil problem nikoli v življenju kaj delat, ali pa si zrihtat kak šiht, pa tudi ko so težki časi nastopli, smo se lepo znašli. Sem pač mnenja, da je vse to, kar sem naštela, zelo odvisno od tega, kako te vzgajajo starši. Je pa res, da nobena skrajnost po moje ni v redu. No, bom raje tiho zaenkrat. Se bomo pogovarjali, ko bom imela svojega otroka. user posted image  Je pa res, da od nekih svojih osnovnih načel ne bom (upam) nikoli odstopala!

Lep pozdrav vsem
Ninchi

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Nesamostojen otrok
15.5.2008 23:39:46   
ninchi9
Mamuška, vidim da imaš zelo lepo vzgojenega sina. user posted image  Neka srednja pot je zmeraj najboljša.

(odgovor članu ninchi9)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Nesamostojen otrok
16.5.2008 0:14:47   
mamuška
IZVIRNO SPOROČILO: ninchi9

Mamuška, vidim da imaš zelo lepo vzgojenega sina. user posted image  Neka srednja pot je zmeraj najboljša.


Japajadeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

A ti ga posodim na polno lunouser posted image , boš koj spremenila mnenje.  ma cel kup svojih for in fint, kot vsak smrkolin. če dovolj iztegneš kremplje, se pa kar da shajat z njim. A gorje, če se pokažeš mimozo.....


_____________________________

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu ninchi9)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Nesamostojen otrok
16.5.2008 7:29:12   
frutka_
Mauška jaz sem se tudi nasmejala tvojemu daru govora!user posted image
Če pogledm prvi primer bi lahko najbrž po krivem obsodila in rekla, da je mali razcartan in da ljubezni do otroka ne kažeš v tem, da ga pedinaš spredaj in zadaj. In da celo tako velikega otroka hraniš,  in opravljaš večino za 5-letnika normalnih stvari namesto njega, ker ga delaš za čustvenega invalida. Na svetu obstaja veeeeeliko več drugih skupnih dejavnosti pri katerih se otrok lahko pocrklja, igra z očkom, ki ga ima rad. In včasih, tako kot meni Mišni, res ni nič narobe, če mu pomagaš. Pride taki dan. Pri nas običajno ob vikendih, ko je mali tako utrujen, da niti gledat več ne more.
Tvojemu pa kar govori še naprej, saj veš da moški počasneje dojemajo.user posted image Vzgoja pa se mi zdi sploh eno tako občutljivo področje. In v tvojem primeru otrok res ni "tvoj" ampak na njega pa si menda malo navezana, nekja čutiš do njega, sodeluješ pri vzgoji, želiš da se naveže nate,... In če sodeluješ se mi tudi zdi prav, da svojemu partnerju poveš svoja opažanja, se o tem malo pogovorita. saj bo, ne skrbi.
Eno vprašanje imam. Ali je otroka začel dobivati šele pred kratkim?

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
VIDEO: Odvajanje od plenic v treh dneh
video
Odvajanje otroka od plenic je lahko stresno in zelo utrujajoče. Tale mamica pa je našla odlično rešitev. Preverite!




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?