|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 18:44:55   
Seven*
IZVIRNO SPOROČILO: mary_lou

Pa zakaj ste nekatere tok nestrpne no? To mi pa res ni jasno, berem velik postov tuki o dojenju pa oni post o dudiki in nuteli, pa zakaj ne sprejmete tega da ima vsak svoje mnenje o dojenju in dodajanju? Zakaj lincat ker se pac ena ne strinja z vecino? To me res zanima? Mi zna katera odgovorit na to? 


Vsak dela po svoje, ampak zdi se mi velika škoda, če se govori neresnico in potem mamice preberejo zadevo kot nasvet - napačen seveda.

Dejstvo št 1:
Če se otrok izključno doji, ne potrebuje dodatne tekočine

Dejstvo št 2:
Če se dodaja tekočina, je to vedno NESLADKAN ČAJ (NE INSTANT, ker so VSI sladkani) ali VODA (najboljše)

Dejstvo št 3:
Nekvalitetnega materinega mleka NI!

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu mary_lou)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 18:46:30   
Sandra*
Ne vem kdo linča tuki, ampak vprašanje je, zakaj ne dodajat tekočine dojenčku, in odgovori sledijo, pač zakaj ne?

(odgovor članu mary_lou)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 18:49:42   
Sandra*


Dejstvo št 3:
Nekvalitetnega materinega mleka NI!



To tut jaz vem, ampak zakaj pol mene moja neravno žlahtnica skos zajeb. da mam bol kvalitetn mlek kokr ona in je zato moj otrok tok zavalen (men se sicer ne zdi).

< Sporočilo je popravil Sandra* -- 21.7.2008 18:50:24 >

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 18:54:11   
Anonimen
To tut jaz vem, ampak zakaj pol mene moja neravno žlahtnica skos zajeb. da mam bol kvalitetn mlek kokr ona in je zato moj otrok tok zavalen (men se sicer ne zdi).


Ej, pojma nimam.
Meni je bilo pomembno, da je malecka zdrava in zadovoljna. Koliko je bil otrok "zavaljen" ali ne, mi je dol viselo.

(odgovor članu Sandra*)
  Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 20:33:04   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Sandra*



Dejstvo št 3:
Nekvalitetnega materinega mleka NI!



To tut jaz vem, ampak zakaj pol mene moja neravno žlahtnica skos zajeb. da mam bol kvalitetn mlek kokr ona in je zato moj otrok tok zavalen (men se sicer ne zdi).


Ne vem zakaj ona to trdi, sam očitno prazno slamo mlati.

(odgovor članu Sandra*)
  Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 21:08:12   
ThinkPink
Jaz sem moji dokler je bila izključno dojena vsak dan "za ziher" pripravila tudi čajek (po nasvetu mamic, babic, tet...da otrok rabi tudi drugo tekočino). Ponavadi sploh ni hotela flaške, tu in tam je celo spila 10-20ml čajeka.

Jaz bi se še kar naprej ozirala na otročka, če to tekočino rabi, naj pije. Škodi pa mu sigurno ne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 21:20:24   
Sandra*
Evo tole sem našla na forumu mon. Ful lepo piše, vredno prebrat.

Re: dodajanje tekočine v vročih dnevih Napisal: LLLMojca Datum: 30.05.2008 21:17
Pozdravljeni, še enkrat konkretno glede pitja in vaših dilem, marčica!

Vaša 2,5m deklica se lepo doji, dodatka ne potrebujete več. Težava je bila gotovo vsaj delno v tem, da so vam rekli, naj ima 6 obrokov in da mora biti sita 3h - ne le, da pri uspešnem dojenju komaj lahko govorimo o obrokih (neakomerno razporejenih in približno enakih podojih z namenom hranjenja), ampak za večino mlajših dojenčkov 6 tudi nikakor ni dovolj in da večina ne zmore razmakov na 3h, da bi dobro napredovali in da bi se dojenje lepo vzpostavilo. To že veste, pišem, ker nas berejo tudi druge mamice, morda v podobni dilemi.

Marčica, če je deklica polno dojena, se doji na njihovo željo oz. ima vsaj 8 podojev, potem ne potrebujejo dodatne tekočine. Materino mleko vsebuje vso vodo, ki jo vaša punčka potrebuje, dokler je izključno dojena. Če boste pogledali malo na forum Pediatrija, boste lahko prebrali, da so zdaj celo že prilagojene mlečne formule narejene tako, da tudi ob uporabi le-teh pediatri govorijo, da dodajanje čajčkov in drugih tekočin v prvih mesecih ni potrebno. Pri dojenju pa je še laže zagotoviti vso potrebno vodo na dojki, saj je prvo mleko, ki priteče čisto ob začetku podoja (t.i. prednje mleko - nekaj prvih požirkov), bolj redko in otroka odžeja. Mleko, ki priteče kasneje (t.i. zadnje mleko - po izcejalnem refleksu), pa postaja čedalje bolj gosto in kalorično, kar otroka nasiti in nahrani. Na to se lahko zanesemo, če otroku lahko ponudimo dojenje na njegovo pobudo, ne gledamo na uro in ga opazujemo ter prepoznavamo znake, ki nam kažejo, da želi sesati.

Kdaj bi polno dojen otrok po moji oceni potreboval dodatno vodo? Morda tedaj, če bi se kregal na dojki in več ur, npr. 5, 6 ali še dlje (primeri doječe stavke, bolezni, daljša obdobja joka), ne bi hotel ničesar. Tedaj bo seveda mamica poskusila vse, tudi vodo po žlički, vsekakor pa jo bo bolj kot lakota zaskrbela morebitna dehidracija otroka, zato bo skrbno opazovala pleničke in druge znake. Znaki dehidracije:
[med.over.net]

Ali polno dojen otrok v hudi vročini potrebuje dodatno vodo? Če so vsi gornji pogoji izpolnjeni (dojenje na otrokovo pobudo, pogosto, otrok se lepo doji, pokaže, da podoje potrebuje), potem je odgovor: Ne potrebuje.

Moja osebna izkušnja iz leta 2003, ko sem rodila drugega otroka in je bilo maja zelo vroče, večinoma prek 30, pa tudi nekaj dni prek 38 stopinj. Naš fantek je dodal nekaj podojev, napredoval je lepo, lulal in kakal tudi, zdel se je povsem zadovoljen, seveda pa je bilo pomembno, da je otrok v primerno hladnem prostoru in primerno oblečen (dojenček se teže ohlaja kot odrasli!).

Vztrajanje po tem, da je nujno treba dodajati tekočine, se je preneslo v veliki meri iz tiste pretekle prakse, ko se je materam priporočalo, da otroke hranijo z manjšim številom obrokov oz. na 3-4h. Vmes je bilo ne le treba nekako zapolniti potrebo dojenčkov po sesanju in tekočinah, s čaji pa se je nenazadnje tudi zamikalo lakoto, da je dojenček zdržal predvidene 3h.

Nekatere mamice tedaj, ko si dojenček sam postavi večje razmake, npr. 3-4 med podoji in je tedaj buden in živahen, sesati pa npr. ne želi, vseeno včasih skrbi in se odločijo, da bodo ponudile nekaj tekočine. Kadar otrok dobro napreduje, ne bo prav nič narobe, če dobi nekaj žličk vode ali nesladkanega čaja. Stekleničke odsvetujemo prvih 6t, ker je velika možnost sesalne zmede.

Kadar je teža problem, pa lahko večje količine tekočine zamikajo podoje oz. zmanjšajo količino mleka, ki ga otrok dobi, kajti želodčeki so togi in ne morejo sprejeti neomejene količine. Nekateri otroci (podobno kot, če dobijo dudo in sesajo, ko so že lačni) se kar zadovoljijo z vodo ali čajem, popijejo kar dosti, kar kaže, da so bili najbrž že lačni.

Pomembno je tudi, kakšna je tekočina, kadar se odločimo zanjo. Instant in drugi sladkani čaji so neprimerni. Prečiščen sladkor je škodljiv za dojenčke, otrok pije, ker je sladko, ne zato, ker bi bil res žejen. In lahko popije ZELO veliko, zaradi česar lahko pomislimo, da je bil ZELO žejen in da je to potreboval. Mnogi potem dobijo drisko ali zeleno blato.

Ali kot je napisala kolegica LLLKarmen:
"Proizvajalci otroške hrane na tak fini način otroke odvračajo od dojenja (sesalne zmeda, ker začnejo piti po steklenički), otroci imajo radi zelo sladek okus in hočejo še... proizvajalci otroške hrane pa posledično prodajo več (dragega) instant čaja in (zaradi tega večjih težav pri dojenju) še dražjega prilagojenega mleka... Če že mora biti čaj, potem naj bo ta skuhan iz komarčka, kumine in drugih blagodejnih zelišč, pripravljen sproti, da bo svež in brez sladkorja (materino mleko je tudi sicer zelo sladkega okusa, a pravi sladkorji v čaju so še slajši, otrok lahko začne zavračati dojenje) in ponujen po mehki žlički in ne v steklenički."

vaše prepričanje, da deklica tudi v zelo vročih dneh ob vašem mleku ne more ostati nepotešena, drži.

Vprašajte moža, zakaj tako meni. Morda je kjer prebral, mu je kdo tako svetoval? Če se ne strinjata, potem je prvo pravilo: spoštljiv, umirjen in pretehtan pogovor. Lahko tudi kompromisl. Kaj pa če bi se zmenila tako, da pri vas za žejo pije mleko, očka pa bo poskrbel vsak dan sproti za svežo prekuhano vodo in bo deklici, kadar bo ocenil, da je potrebno in da želi, dodal nekaj vode po žlički?

Naši trije otroci so dobili dodatno tekočino ob gosti hrani. Eden je bil poleti star 4-6m, druga dva pa 1-3m. No, pri prvem smo (ob nasvetih drugih in v upanjo, da bomo omilili krče) seveda poskušali s čajem, vendar je vse odklanjal.

Najboljši dokaz, da je otrok dobro hidriran tudi poleti, pa je seveda ta, da so njegove pleničke dovolj polulane.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Spletna stran organizacije LLLI [www.llli.or]
Spletna stran društva LLL Slovenija [www.dojenje.ne]

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 21:21:19   
Sandra*
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4768230

Tole pa je celotna tema.

(odgovor članu Sandra*)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 21:35:17   
kjava

IZVIRNO SPOROČILO: hothien

IZVIRNO SPOROČILO: cindy

Bog vam pomagi saj se vas ne da premaknit niti za milimeter. Ste pa res trmaste. Vse zenske nimajo enakih izkusenj kot ve zato jih ne dajajte v nic. Pametne pa ste to vam pa clovek mora priznati. Noz pa le uprabite za bolj pametne stvari.


Nos.


Nož

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   [Brisano sporočilo]
21.7.2008 23:16:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Blejka26)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
21.7.2008 23:21:30   
Lunc_a
Nisem dodajala.
Blejka saj veš če otrok potrebuje ,samo prisluhnit mu je treba.
DOJILA SVA SE NA POL URE IN NI POTREBOVAL DODATNE TEKOČINE.ups se opravičujem caps lock,se mi pa ne da še enkrat pisat

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   [Brisano sporočilo]
21.7.2008 23:47:09   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
23.7.2008 20:38:21   
Blejka26
kako bo dojenček vedel kaj je druga tekočina,če tega ne poiskusi.kako naj potem izbira med mlekom ali drugo tekočino,če mu niti te možnosti ne date..

_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
23.7.2008 21:09:41   
annie
Jaz sem do 5,5 m sina samo polno dojila, brez dodajanja druge tekočine. Šele z uvajanjem GH sem mu začela ponujati tekočino-vodo. Vsaka mamica se sama odloči...

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
23.7.2008 22:31:38   
Naja30
IZVIRNO SPOROČILO: Blejka26

kako bo dojenček vedel kaj je druga tekočina,če tega ne poiskusi.kako naj potem izbira med mlekom ali drugo tekočino,če mu niti te možnosti ne date..


Zakaj bi moral izbirat, če se odžeja s prvotnim mlekom. Ta ni hranljiv, kot zmotno misliš ti.
Ni treba postavljat vprašanja, kako bi se me počutile, če bi samo mleko pile. user posted image

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
23.7.2008 22:43:26   
Pia77
Naš mali se izključno doji, vodo je dobil samo nekajkrat po žlički, pa je še to izpljunil...

Jaz razmišljam takole - ko so ljudje še živeli v jamah (ali pa v kočah ipd.),  in niso imel cucljev, da ne govorim o Aventovih flaškah, je dojenček vso tekočino dobil z materinim mlekom, dokler ni bil sposoben sam piti iz kakšne posode. Tako kot mladiči sesalcev, ti tudi ne dobijo vode ali čaja po nekakšnem ponaredku samičinih seskov.
Pa ne zamerit, samo dodajanje vode ob dojenju se mi ne zdi smiselno.
Itak pa novorojenček sploh še nima razvitega posebej občutka za žejo... njemu sta žeja in lakota isto.

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
23.7.2008 22:48:21   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: Nalin

Polno sem dojila oba moja sinova (enega še vedno), pa je prvi bolj šlank, drugi je pa pravi buda. Ker je pri obeh bilo "isto" mleko pade ta teorija v vodo. Vse je samo v genetiki in kako telo "porabi" mleko.


Kot bi opisala moja. No, debel kot buda moj sicer ni user posted image

Oba sta majska in oba sta (zaenkrat) preživela tudi vroče poletje. Brez dodatne tekočine. Pravzaprav je nobeden niti ni maral, čeprav sem jima ponujala vodo.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   [Brisano sporočilo]
24.7.2008 9:09:51   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 12:50:03   
CatJa
No, pa sej pol pa sploh ni debel. Pač prehiteva glede na svoje mesece. Saj moj tudi. Upam, da bo mal upočasnil, ker sicer bo trpela moja hrbtenica user posted image

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 13:32:00   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ne vidim razloga, zakkaj ne bi dodal tekočine četudi je dojena, splop pa zdaj v teh poletnih dneh user posted image   


Mogoce je, da se navadi na flasko, in se potem noce vec dojit. Ni pa to pravilo.
Ceprav v tem primeru, ko ze itak kombinirajo, za to ni bojazni.


sej se lahko da vodo po žlički ali pa oni šprici.

jaz sem mu tudi dala vodo za pit (sredi zime), ker nisem dojila.
punce, pa ne poslušajte vseh nasvetov od a-ž, delajte po svoji pameti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 13:39:30   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: Blejka26

kako veste da je ne potrebuje v tej vročini?ker so vam rekli zdravniki,da bi pa probali pa ne..ker se vam ne da in ker so vam zdravniki rekli da ne smete dodajati tekočine..kaj vas stane če otrok oz.če otroku vsaj probate dati malo tekočine in potem boste videle ali jo bo spil ali ne..če je noče je tako ali tako ne bo spil,če je pa žejen bo pa hitro zeksal celo flaško.Ne samo vas se ne da premakniti od vašega mnenja..povejte kaj bi dojenču lahko prekuhana voda škodovala,ali janežev čaj..sita sem teh debat,ko strmite k enim in istem..pomislite na otroka..bodite samo v na mleku brez dodatne tekočine,pa bomo videli.Naj bo mleko materino ali ne..otrok je žejen,sploh pa ko je zunaj čez 30stopinj


user posted image user posted image

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 14:05:12   
aprilčica07
Mi smo našemu dali tudi drugo tekočino (čaj ali pa prekuhano vodo), meni je blo samoumevno, da je v vročini žejen. In je vse spil:):):) Se pa ni dojil, je bil na Aptamilu. Zagovarja pa naš pediater, da mora otroček pit, tudi če se izključno doji. Tako, da so mnenja deljena.
malo po svoji zdravi pameti in je:):):)

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 16:21:32   
izgubljena_ovcka
Jaz sem mu dala le malo janeževega čaja, ene 3 žličke pa se je tako upiral in vse je ven izpljunil. Tolerira pa tako ali tako samo jško, dude niti ne zna zagrabiti, kaj šele da bi po flaški pil... enkrat sva mu hotela dat malo komarčka po flaški ker ga je noro zvijalo pa je revež izbruhal še vse kar je pri prejšnjem obroku pojedel...  brezveze...

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: zakaj ne dodajat tekočine dojenčku
24.7.2008 21:00:36   
madasa
Kolikor sem prebrala, večina dodaja čajček in user posted image  ga z veseljem spije. Zakaj pa če je žejen ne pije vode? Saj če mu prvič ponudite vodo saj ne ve da ima na izbiro še čaj. Če bi bil res žejen bi pomojem tudi vodo "zexsal".

(odgovor članu izgubljena_ovcka)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   [Brisano sporočilo]
25.7.2008 8:45:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu aprilčica07)
  Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?