Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojca345 Ostalim pa niti ne vem kaj naj napišem, ker se ljudje znajdejo v različnih situacijah in nobena od vas ni popolna, da bi obsojala druge. Meni osebno je to obsojanje totalni absurd. Glede na to, da jaz vem več o njeni situaciji in celotni zgodbi in o njenem življenju, kot ve, pa jo ne obsojam, se mi zdi res mimo, da se ve spravljate na tak nivo. Ampak to je moje mnenje, vsak pa pač počne in govori kar mu paše. Meni konkretno ni treba nič napisati. Vprašanje je bilo postavljeno in jaz sem nanj odgovorila tako, kakor dejansko je, pripisala pa sem še svoje mnenje o situaciji (katere ne poznam v detajle in je, iskreno povedano, niti nimam želje spoznati - situacije), kar smem narediti. Če pa je to, da se s takšno neodgovornostjo ne strinjam, obsojanje, pa naj bo. Itak pa država ne daje par tisoč eur samohranilkam, ampak kakih sto eur. Kaj pa je danes 100 eur ? Nič! Ona je skromna in pravi,da bo nekako preživela, da pa ji je od vsega najbolj pomembno, da bo zdrav. Če skombiniram prvi post in tale citat, potem sem skorajda prepričana (še vedno pa seveda dopuščam možnost, da se motim), da omenjena ženska ve, kdo je otrokov oče, a tega iz takšnega ali drugačnega razloga ne želi povedati nikomur (vsaj nikomur na uradnih inštitucijah), istočasno pa jo skrbi, ali bo zaradi tega finančno kaj "oškodovana" kot samohranilka (če to v resnici sploh bo). In ne - država res ne da samohranilkam po 1.000€ mesečno, dosti manj pa tudi ne. Ob rojstvu cca. 250€ občinske pomoči v gotovini + paket ali njegova protivrednost, vsak mesec starševski dodatek cca. 200€ + nekaj 10€ razlike do polne DSP, vsak mesec več kakor 100€ najvišjega otroškega dodatka, povišanega za 20% zaradi samohranilstva, vsak mesec 70€ DSP za otroka, povprečne preživnine so nad 100€, po enem letu brezplačen vrtec, vsake pol leta IDSP v znesku več 100€, Karitas plačuje nujne stanovanjske položnice in oskrbi z nujno opremo, pohištvom in belo tehniko, Rdeči križ oskrbi z osnovno hrano in obleko, plus točke so pri razpisih za neprofitna stanovanja, manjša je dohodnina, ker je večja olajšava, večja je možnost kasnejše pridobitve štipendije, ker ni očetovega dohodka, 100% regresirana vsa šolska prehrana, vsako leto izredna občinska finančna pomoč ob začetku šolskega leta + še ena naknadno, okrog decembrskih praznikov... in še in še bi lahko naštevala stvari, do katerih "povprečna" družina, kjer sta oba starša (četudi samo eden zaposlen) ni upravičena zato, ker za birokratski 1€ presežejo cenzus. Koliko potem dobi "samohranilka" ali samohranilka? 100€? Nikar. Toliko matematike pa še znam skupaj spackati.
|