|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 12:45:44   
Poka
Pri štirih letih sem tudi že jaz hodila v trgovino po kruh in mleko in mami po cigarete user posted image , ampak DANES so pa drugi časi in jaz svojega nikoli nebi spustila samega nikamor, tudi če samo k sosednji hiši. Mogoče, če je res majhna trgovina, se vsi poznajo in bi ga imela na očeh in da bi bila to neka vaja za samostojnost... Samo izjemoma. Pa še to- ne vem - prej ne kot ja. 

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 12:57:24   
higuys
Doma imamo almost štiriletnika in niti pod razno ga ne bi pustila samega v trgovino. Ker , če odmislim promet, visoke police, nepoznavanje artiklov ostane še vedno tista njegova zaupljivost in nepremišljenost katerega bi hitro speljala s  poti v trgovino.

(odgovor članu Poka)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 13:37:38   
nuala
Ma ja, iz sole prva dva razreda ne sme sam, v trgovino naj gre pa pri 4 letih?
Pa kje imajo ljudje pamet?


_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 13:42:44   
petja
Pa dejte no, sej ni natančno napisala, kaj pomeni "sam" v trgovino. Jaz tudi tamali (3,5 let) dovolim, da gre na morju v kampu "sama" v trgovino - dam ji denar za sladoled in tamala gre sama noter, plača in pride ven. Jaz pa čakam pred trgovino.

Mogoče mal pretiravate user posted image .

_____________________________

Lp, petja

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 13:49:44   
katja_p
Js sm sama prvič šla v trgovino pr 3 letih pa ni noben gledal za mano izza vogala - ker niti ni mogel, ker je blo malce dlje kot samo do sosednje hiše.

Js rečem: čist odvisno: če gre za trgovino v manjšem naselju, ga bi tudi js pr 4l spustila v trgovino, ne pa v mestu.
Je pa velik tud odvisno od samega otroka, njegove samostojnosti, odgovornosti ... otroci pri 4 letih so si že zelo različni in na različnih stopnjah razvoja.

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 13:53:04   
end1
čudno in neodgovorno, samostojnost je treba naučit najprej v svojem okolju, če pa je 4 letnik samostojen pa ne vem, no...

(odgovor članu katja_p)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:03:07   
sayuri
Moj je star 5 let, pa ni šans, da ga pošljem samega v trgovino, ki je pod nami.

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:05:54   
ALWAYS LARA
ne pr 4h moji še ne hodita v trgovino sami, še k sem znjima je cel cirkus.
včeraj sem mojo 5 letnico prvič pustila do dveh sosedov ki sta rečmo 100 m oddaljeni od naši hiši...prečkat je mogla cesto pred našo hišo, ki je sicer dokaj neprometna, potem pa po pločniku do ene hiše. pol je pršla nazaj in pol je šla še do druge hiše. nesla je vabila za žurko pri nas doma. in zanimivo še to. pri prvi hiši je vabilo vrgla v nabiralnik, pri drugi hiši so bli pa doma zadaj na vrtu in glih praznoval so en roj dan. in kaj se je zgodilo. moje punce ni blo več nazaj :) tko da sme jo mogla it iskat pa še pol tm čakat da se je najprej torte namalcala :)

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:17:55   
eva1
psiholog ki je pri 5 letih na pregelu je vprašal mojo kolegico, če otroka že pošlje samega v trgovino  po kruh???user posted image user posted image user posted image Ne vem no..men se tole zdi čist prismukjeno..mogoče na vasi da lahko gre, v mestu pa daleč od tega!!!!

(odgovor članu ALWAYS LARA)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:28:31   
Felicita
mene so začel pošiljat nekje pri 6ih letih, sestro pa pri 8ih... sicer mi je pa zanimivo, otroci morjo v 1. razredu s spremstvom v šolo, medtem ko pri 4ih sam v trgovino je pa ok?! se mi pa zdi da 4-letnik (tut če je trgovina v sosednji hiši) nekak nima pravilne predstave o denarju, niti o artiklih.... samostojnosti se pa lahko začne tut pri 6ih učit, mislm da ne bo za nič v življenju prikrajšan.

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:36:14   
Nika v službi
Če bi bila v manjšem naselju in bi imela trgovino v sosednji hiši, kjer ni zraven nobenega prometa ali ceste in če bi jo lahko opazovala skozi okno ali iz dvorišča, če bi otroka poznali tudi v trgovini, potem bi 4-letnico pustila, da gre. Če bi seveda sploh hotela. Naša bo septembra stara 4 leta in po moje sama ne bi hotela iti.
Jo pa že nekaj časa navajam na samostojnost, jo spodbujam, da si v restavraciji ali lokalu sama naroči, da gre npr. plačat v lokal (če sedimo zunaj), ipd. Kmalu jo bom tudi začela spodbujat tako, kot ste nekatere napisale - da jo pošlješ v trgovino po točno določen artikel, ti pa počakaš zunaj.

Absolutno otrok pri 4 letih potrebuje nadzor - kako pa nadzor pojmujemo mi, pa so razlike. Zame je nadzor tudi to, da jo imam ves čas na očeh, pa čeprav nisem povsem fizično zraven.

_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:40:54   
mika
Ma ni šanse, da gre sama  v trgovino, stara je pa štiri in pol. Pa še lep čas ne bo šla, ker je prva trgovina oddaljena 2km...

samostojnost ziher ni pogojena s tem...user posted image

(odgovor članu Nika v službi)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:47:24   
Lianna
Da gre 4l star otrok sam v trgovino se mi ne zdi normalno. Sploh, ker nekateri sploh še nimajo občutka za nevarnost in lahko hitro pride na poti do nesreče. Za 7l starega otroka se mi zdi pa normalno. Se mi zdi, da današnji starši preveč komplicirajo oz. so preveč zaščitniški in potem so otroci popolnoma nesamostojni. 7 let star otrok je tudi že lahko 1h sam doma.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 14:49:31   
misa4
Ne nebi jo spustila. Ker mora večkrat čez cesto, ker je trgovina velika, ker bi vse ostalo prinesla, samo tistega ne kar bi ji naročila. Če bi bila trgovina zraven, mogoče. Ima pa 6 let.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 16:06:14   
pety78
Če bi bila v manjšem naselju in bi imela trgovino v sosednji hiši, kjer ni zraven nobenega prometa ali ceste in če bi jo lahko opazovala skozi okno ali iz dvorišča, če bi otroka poznali tudi v trgovini, potem bi 4-letnico pustila, da gre. Če bi seveda sploh hotela. Naša bo septembra stara 4 leta in po moje sama ne bi hotela iti.


Evo, naš bo tudi konec septembra dopolnil 4 leta, pa je šel cca 3 tedne nazaj sam v lekarno sestrici kupit Novalac. Lekarna je pa tako, kot je Nika opisala, torej iz bloka par korakov do lekarne, v bistvu sosednja vrata. Pa še ceste ne rabi prečkat. Pa je bil ful ponosen nase. Sem mu pa na listek napisala, kaj naj prinese. Šla sem pa z njim v pritličje, ker so vrata ful težka za odpret, in ga tam tudi počakala. Če bi lahko sam vrata odprl, bi ga počakala kar pred stanovanjem, da bi še v 2. nadstropje prišel sam peš, seveda pod mojim budnim očesom.

Mislim, da leta niso merilo, ampak da morajo starši sami presoditi, kaj je otrok že zmožen. Bistvo je pa seveda, kje je trgovina in kak promet je do tja.

_____________________________



(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 19:13:41   
honey
Volga, mogoče je ta post letel name, saj sem na drugem forumu napisala, da gre naš 4-letnik sam v trgovino. Ja, gre brez problema. Doma smo na vasi, trgovino ima oddaljeno max 50 m. Ni mu treba prečkati ceste - niti glavne, niti lokalne, hodi lepo ob robu, tako, kot ve, da se hodi, saj tudi, ko sva skupaj, hodi po strogem robu. To smo trenirali že od vsega začetka, kar je shodil, da se hodi po pločniku za belo črto ali, kjer ni pločnika, povsem za robom. Pa tudi, ko je enkrat v trgovini, ve, po kaj ga je babi poslala - če ga pošlje po krofe, kupi krofe in nič drugega. Tudi, ko gre babi z njim in mojim nečakom (ki je še v vozičku), pa je naš na kolesu, se vozi lepo za robom. Moram reči, da je lepo streniran. Ravno tako bi jih lahko s kolesom zapeljal na cesto, pa je zraven. Mislim, da je otrok še bolj pazljiv, kadar je na cesti sam - govorim za našega. Tudi sosedovi punčki je letos nesel vabilo za rojstni dan sam - pa je moral po glavni cesti - res vsega skupaj 20 m po pločniku, ampak je šel povsem za robu, že skoraj po travi. Pa tudi, ko mu gre nasproti avto, se umakne za rob in ga počaka za robom.

Tako da moram reči, da nimam slabe vesti, če gre sam v trgovino, ker mu popolnoma zaupamo in vem, kaj dela, ko hodi po cesti. Res pa je, da če bi živeli v mestu, ga pa definitivno ne bi samega pustili v trgovino. Recimo mi živimo v manjšem mestu in ga ne pustim samega niti na cesto ne, kaj šele v trgovino. Na vasi je pa to malo drugače. Je pa res tudi odvisno od otroka, kakšen je in koliko je samostojen. Predvsem je pa tudi res, da ogromno današnjih staršev naredi svoje otroke popolnoma nesamostojne in jih zavija v vato - poznam veliko primerov, ko otrok v 5. razred ne zna priti sam - morajo starši z njim.

_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 19:25:12   
Anonimen
Absolutno otrok pri 4 letih potrebuje nadzor - kako pa nadzor pojmujemo mi, pa so razlike. Zame je nadzor tudi to, da jo imam ves čas na očeh, pa čeprav nisem povsem fizično zraven.


Podobno razmisljam.
Gre recimo sama po sladoled medtem ko jaz pijem kavo. Itak pa hoce vse sama, narocit in placat.

(odgovor članu Nika v službi)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 19:37:39   
rija
Ni šans.

Pa nekaj me zmoti: vse tak fino povdarjate, da na vasi bi ga pa nekak pustile.
My ass....glih na vasi je še bolj nevarno, vsaj pri nas, ker ni nobenega pločnika, vsi divjajo ko zmešani...tak, da ga res prej pustim v mestu po pločniku kot pa v tem teksasuuser posted image

In ne mešajte jabolk in hrušk: to, da vi otroka čakate pred trgovino, pa res ni nič takega. Naš mali na ta način šopingira že od lani....v lokalni trgovini....ki je velika 50 kvadratov.....user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 19:57:25   
mamči
 

kako potem pri štirih sam v trgovino



Pa to je zdaj šala al kaj?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 20:00:56   
mamči
IZVIRNO SPOROČILO: honey

Tako da moram reči, da nimam slabe vesti, če gre sam v trgovino, ker mu popolnoma zaupamo in vem, kaj dela, ko hodi po cesti.


Ma jaz svojima fantoma tud zaupam. Ne zaupam pa drugim, če bi ju kdo nadlegoval, ogovarjal v najhujši mori ugrabil?
Si ne znam predstavljat. Našega še ne 4-letnika tud za 5 minut ne spustim z oči.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
29.6.2009 20:02:55   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: rija

Ni šans.

Pa nekaj me zmoti: vse tak fino povdarjate, da na vasi bi ga pa nekak pustile.
My ass....glih na vasi je še bolj nevarno, vsaj pri nas, ker ni nobenega pločnika, vsi divjajo ko zmešani...tak, da ga res prej pustim v mestu po pločniku kot pa v tem teksasuuser posted image
Pri nas je pločnik, sam moraš bit heroj, da prideš do njega...prečkat cesto, kjer divjajo kot da jim gori za petami, pločnik je pa na tisti strani, kjer ni hiš. Ko grem z avtom z dvorišča se po polžje premikam ven. In to je za našo občino varna cesta, ker je enostranski pločnikuser posted image
In ne mešajte jabolk in hrušk: to, da vi otroka čakate pred trgovino, pa res ni nič takega.
podpis...


(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   [Brisano sporočilo]
30.6.2009 13:20:19   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
30.6.2009 15:21:52   
ronja
Ni šans.

Pa nekaj me zmoti: vse tak fino povdarjate, da na vasi bi ga pa nekak pustile.
My ass....glih na vasi je še bolj nevarno, vsaj pri nas, ker ni nobenega pločnika, vsi divjajo ko zmešani...tak, da ga res prej pustim v mestu po pločniku kot pa v tem teksasu

Tole pa jaz podpišem, pa sem sicer v mestu doma - ampak na vasi se mi zdi glede tega res še hujše! Vsaj kolikor sem bila jaz po vaseh...

Ma jaz svojima fantoma tud zaupam. Ne zaupam pa drugim, če bi ju kdo nadlegoval, ogovarjal v najhujši mori ugrabil?

Tudi mene je tega strah, ne tega, da si bi kupla še eno čokoladico zraven ali mi prinesla 2 evra premalo nazaj... Sicer še ni toliko stara, ampak pri 4ih ne bo šla sama v trgovino, za moje pojme ne bi bilo varno (cesta, čeprav so policaji na cesti, gužva v trgovini,... ma ne vem, ne zdi se mi potrebno) - po sladoled, tako da sem jaz spredaj pa jasno da jo bom pustila.

ja, mene so seveda pošiljali že prej, čeprav v mestu. Moji starši so bili itak zelo flegma, kar je super, ker sem postala zato zelo zgodaj zelo samostojna - vendar pa bi se mi komot tudi kaj zgodilo, glede na to, kaj smo vse počeliuser posted image - tudi so naju pustili s sestro sami se kopat, ko sem imala jaz 3 leta, po brata sem hodila v vrtec pri 8ih,... pri 4ih pa so me pustili pri babici, ki me je odpeljala zjutraj v malo šolo, ker so bili vsi par let starejši in mi naročila, da naj se po isti poti vrnem, ko bo konec - mimogrede, od babice do šole je bilo več kot 2 km - prvič sem bila tam, neznan kraj, nobenega pločnika, hodit bi morala ob magistralki... da itak nimam kaj falit... nisem mela pojma, ne kod ne kam in sem se tam zjokala unim vzgojiteljicam, ki so mi potem pomagale, da sem našla nazaj k babici.
Ok, njih pač ni skrbelo zame, to pa ne pomeni, da mene ne sme za moje male! Jaz mojo mami nekam pošljem, da mi otroka kar nekam odpelje, pa naj sam pride nazaj pri 4ih letih! Če se ji ne da ukvarjat z njo in ji je odveč it vsaj ponjo, tudi ni treba, da jo sploh ima na obisku...

Absolutno ni dobro, da otroku vedno stojiš za ritjo, pustiš ga, da se sam igra, prideš, kadar rabi pomoč in to je to. Vendar pa če ga pustiš nekam daleč stran, ga ne vidiš in NE VEŠ, ali rabi pomoč. Zato bom to naredila, ko bosta dovolj zreli, da se lahko sami postavita zase, če bi se kaj neljubega zgodilo.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
30.6.2009 21:46:08   
ZmajTolovaj
Jaz je ne bi pustila. OK, če bi jo čakala pred vhodom in bi bila kaka majhna štacuna. Drugega pa ne, to pa zaradi psihičev in prometa. V tem vrstnem redu.

_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Otrok pri 4 letih sam v trgovino?
30.6.2009 22:02:23   
Pia73

Absolutno je otrok pri 4. letih premajhen oz. premalo star, da bi šel sam v trgovino. Imam doma skoraj štiriletnika, ki je sicer zelo dojemljiv a še nikakor zrel za samostojno pot v v trgovino. Tudi, če je trgovina na "dohvatu ruke" je moj odgovor ne. Samo ena napaka je lahko za vedno dovolj. Žal,...

Starejši pa je smel sam v trgovino nekako pri 8. letih.


_____________________________

Ja, ja,...

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?