|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:32:10   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: *Angelina*

Zanimivo bi bilo videti statistiko mesojedih nosečnic in koliko receptov za železove pripravke jim napišejo njihovi ginekologi. Meni in še nekaj mamicam ki jih poznam, recimo med nosečnostjo ni ginekolog napisal niti enega recepta.



Sicer nisem vegetarijanka, vendar pa mesa praktično nisem jedla ne med prvo ne med drugo nosečnostjo. Res zelo poredko, ker mi ni pasalo. Pa nisem potrebovala nobenih dodatnih vnosov železa, čeprav nisem posebej pazila, da bi ga dobila z drugimi živili.

Tako da punce, ne bojte se za mamice vegetarijanke in njihove otročiče, že vedo kaj delajo. Najbž so stvar preštudirale, preden so se spustile v to "strašno tveganje".

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:34:32   
svita

IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: svita

Niti najmanj ne obsojam ljudi,ki se odločijo za vegeterjanstvo, obsojam pa ljudi, ki se odločajo, da bo njihov otrok vegeterjanec.Springy zgleda,da veš bolj kot pediatri.Nisem še slišala pediatra, ki bi otroku odsvetoval meso,al pa da bi rekel, ne jejte mesa saj ga lahko nadomestite z zelenjavo...nevem no,to mi je malo mimo,


Svita, preberi kaj sem napisala na začetku. Avtoriteta na podorčju prehrane - preko 75.000 strokovnjakov (!) - ne samo pediatrov, ampak strokovnjakov za prehrano pri ljudeh (!) trdi naslednje (se bom kar kopirala):

Naj začnem najprej s stališčem American Dietetic Association in Dietitians of Canada. Njihovo stališče je plod dolgoletnih raziskav, pod njim pa je podpisano na tisoče dietetičnih strokovnjakov. ADA in DC namreč skupaj zastopata preko 75.000 dietetičnih strokovnjakov, tako da je njihovo mnenje eno izmed najbolj kredibilnih (če ne celo najkredibilnejše) na svetu.

Trdijo:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

Temu mnenju se pridružujejo tudi Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), British Dietetic Association (BDA), British Nutrition Foundation (BNF) in še mnoge druge. OGROMNO strokovnjakov, specializiranih za človeško prehrano. In vsi po vrsti so se podpisali pod izjavo, da meso NI POTREBNO, ne za odrasle, ne za otroke.

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.

Pol pa verjetno svojih otrok ne voziš k slovenskim pediatrom ampak kar v Ameriko in Britanijo,ker oni pa že bolje vejouser posted image

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:45:54   
svita

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

Ok, Svita, a ti kot npr ateistka svojega otroka krstiš v teista? Misliš, da je pametno nekaj, svojemu otroku nudiš pa raje kaj drugega? Čisto iz zabave in brez uporabe načel?

Grem, se mi ne da več ... Lahko noč vsem, ne se preveč hudovat, smeh je pol zdravja, somišljenice se pa že zmenimo kako na zs...user posted image

čaučiuser posted image



NO PRIMER;Mama vzgaja sina v krščanski veri, ko sin odraste se sam odloči a bo z krščansko vero nadaljeval ali...no karkoli se odloči ni njegovo zdravje oškodovano.
ALI PA; Mama otroka prehranjuje z vegeterjansko prehrano, kar pa lahko vodi do primera kot ga opisuje Lilip.
Pa lepo noč!

(odgovor članu zaja23)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:46:48   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Ni problem samo v železu, ampak tudi v vitaminih, predvsem B kompleksa, npr. vitamin B12 se nahaja samo v živalskem mesu. In ja, bom še jaz pristavila svoj piskerček in rekla, da se mi zdi skrajno neodgvorno otroka siliti z vegetarijanstvom. Sem bila tudi sama 3 leta vegetarijanka in moram rečt, da popolnoma brez energije...meso je le meso, mladi organizem, ki raste in raste, ga nedvomno potrebuje. Naj ti ne bo žal nedolžnih kravic ampak lastnega otroka, ki lahko zboli zaradi neustrezne prehrane.


No daj, umiri se. user posted image   Ali pa piši avtoriteti na področju prehrane (sem jih citirala zgoraj) in jih poduči o tem, kako hudo so se zmotili (vseh 75.000), ko so zapisali:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

J etud veliko raziskav, ki so študirale prehranjenost vegetarijanskih otrok. In praktično vse raziskave so pokazale, da so se ti otroci razvijali popolnoma normalno. Samo za vzorec ti jih nekaj pokažem:

Nutr Health. 1998;12(3):189-95.
Is a vegetarian diet adequate for children.
Hackett A, Nathan I, Burgess L.

Overall, lacto-ovo-vegetarian children consume diets closer to recommendations than omnivores and their pre-pubertal growth is at least as good.

-------------------------------------------------------------------------

Adv Med Sci. 2006;51:265-8.
Serum homocysteine, folate, vitamin B12 and total antioxidant status in vegetarian children.
Ambroszkiewicz J, Klemarczyk W, Chelchowska M, Gajewska J, Laskowska-Klita T

The study included 32 vegetarians (including 5 vegans), age 2-10 years. Dietary constituents were analyzed using a local nutritional programme. Serum homocysteine, folate and vitamin B12 were determined with fluorescence and chemiluminescence immunoassays. The concentration of TAS was measured by a colorimetric method. RESULTS: Average daily energy intake and the percentage of energy from protein, fat and carbohydrates in the diets of the studied children were just above or similar to the recommended amounts..

-------------------------------------------------------------------------

J Paediatr Child Health. 2001 Jun;37(3):247-53.
Growth and nutrition of Chinese vegetarian children in Hong Kong.
Leung SS, Lee RH, Sung RY, Luo HY, Kam CW, Yuen MP, Hjelm M, Lee SH.

Fifty-one lacto-ovo-vegetarians aged 4-14 years were investigated. The mean +/- standard deviation (SD) daily energy intake was 1600 +/- 425 kcal. The mean (+/- SD) daily protein intake was 1.6 +/- 0.6 g/kg bodyweight which met the United States recommended dietary allowance. Compared to that of the local omnivore diet, the vegetarian diet was closer to the recommended healthy diet with lower fat (20-23%), more fibre (5.8-8.7 g/day) and better polyunsaturated to saturated fatty acid ratio (1.0-1.1). Growth and BMD of the vegetarian children were comparable to the general omnivore population.

CONCLUSIONS: A Hong Kong Chinese vegetarian diet appears healthy, providing adequate iron and vitamin B12 nutrition, but the prevalence of obesity was high.

-------------------------------------------------------------------------

Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34
Vegetarian eating for children and adolescents.
Dunham L, Kollar LM.

Well-planned vegetarian diets can satisfy the nutritional needs and promote normal growth of infants and children. Research has highlighted nutritional advantages to vegetarian diets and has indicated that this style of eating can lead to lifelong healthy eating habits when adopted at a young age.

-------------------------------------------------------------------------

Eur J Clin Nutr. 1991 Jan;45(1):51-8.
Attained height of lacto-ovo vegetarian children and adolescents.
Sabaté J, Lindsted KD, Harris RD, Sanchez A.

Age-adjusted regression analysis showed that on average Adventist vegetarian children were taller than their meat-consuming classmates (2.5 and 2.0 cm for boys and girls, respectively). These results did not change materially when adjusting for other food groups. Nor did adjustment for parental height and socioeconomic factors in a sub-sample of 518 children. The results indicate that vegetarian children and adolescents on a balanced diet grow at least as tall as children who consume meat.


Jih je še več, vendar ti jih ne mislim tu kazati. In vsi ti otroci so bili otroci "prostoživečih" vegetarijancev, torej povprečnih ljudi, ne pa strokovnjakov za prehrano. Za namenček preberi še kaj sem zgoraj o B12 napisala.



Veš kaj, me čist briga za tistih 75.000 kvazinabijal, ki so menda strokovnjaki o zdravi prehrani...Lahko pa ti pišeš avtoriteti zdrave prehrane v Sloveniji g. Pokornu in ga pobaraš kaj meni o vsem skupaj.

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:52:06   
Springy
 

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

@ Springy: pa poglejmo kak strokoven članek:

Four GLV were found to have approximately 40% bioavailable iron, while the others were in the range of 6-30%.
(Journal of the Science of Food and Agriculture, naslov članka: In vitro bioavailability of calcium and iron from selected green leafy vegetables)

Although plant foods tend to be rich sources of trace elements such as copper, manganese, and iron, animal products provide most of the zinc in US diets (1), and meat, poultry, and fish provide some iron in the highly bioavailable heme form. The bioavailability of dietary iron and zinc can be reduced considerably by the phytic acid and possibly other constituents of some plant foods.
(American Journal of Clinical Nutrition, cel članek na voljo: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/78/3/633S)

pa lej, lahk se greva do ju3 iskanje argumentov za in proti. kot pravm, I give up.



Nihče ne osporava boljše absorbcije hem železa, s temi svojimi "citati" si samo dokazala nekaj, kar že vemo in temu ne nasprotujemo, to je jasno in tega nihče ne osporava. Dejstvo pa je, da absorbcija železa na daljši rok ne vpliva na kazalnike železa v krvi. In to je dokazano izdatno v znanstveni literaturi:

Nonheme-iron absorption, fecal ferritin excretion, and blood indexes of iron status in women consuming controlled lactoovovegetarian diets for 8 wk, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 69
Janet R. Hunt, Zamzam K. Roughead

"Background: The characteristics of vegetarian diets suggest that these diets would have lower dietary iron bioavailability than nonvegetarian diets, but there is no evidence of iron deficiency in vegetarians....Most studies of vegetarians in Western societies have not found poorer iron status in vegetarians than in omnivores on the basis of measurements of hemoglobin, hematocrit, serum iron, iron binding capacity, or transferrin saturation..."
"Conclusions: .... an insensitivity of blood iron indexes, including serum ferritin, to substantial differences in dietary iron absorption for 8 wk."

Primerjava med dvemi tipi prehrane žensk, s kontroliranimi, kalorijsko usklajenimi jedilniki, eden vsebuje meso, drugi je vegetarijanski. Raziskava ugotavlja, da kjub precejšni razliki v absorbiciji železa v obeh dietah po 8 tednih ta razlika nima nobenega vpliva na kazalce količine železa v krvi, kar je v POPOLNEM NASPROTJU s trditvijo, da vegetarijancem primanjkuje železa oz. da je pri vegetarijanski prehrani težko dobiti dovolj železa.

Tudi v uvodu raziskovalci ugotavljajo, da večina sorodnih primerjav v zahodnih državah med vegetarijanci in mesojedimi prav tako ni ugotovila slabšega stanja železa pri vegetarijancih.
Tu lahko pripomnim, da je bila v raziskavi izbrana nemesna dieta z izjemno velikim deležem inhibitorjev absorbcije (3x vecja količina fitatov, 2,5x večja količina vlaknin) ter brez povečane količine vitamina C, ki absorbcijo izboljšuje (torej kar se da pesimistična izbira za vegetarijanski jedilnik). Kljub temu razlik v statusu železa ni bilo.

----------------------------------------------------------------
Iron status of vegetarians, American Journal of Clinical Nutrition, Vol 59
WJ. Craig
"An appropriately planned well-balanced vegetarian diet is compatible with an adequate iron status. Although the iron stores of vegetarians may be reduced, the incidence of iron-deficiency anemia in vegetarians is not significantly different from that in omnivores."

Tudi ta raziskava ugotavlja, da ni bistvenih razlik v slabokrvnosti med osebami, ki se prehranjujejo z vegetarijansko ali mesno prehrano. Ugotavlja, da so lahko zaloge serumskega železa brez mesa v krvi nekoliko manjše, vendar še vedno v mejah normale. Naj tu poudarim, da nižja vrednost serumskega železa ni z nobeno meni znano raziskavo povezana s kakršnim koli zdravstvenim tveganjem, obstaja pa precej raziskav, ki povezujejo povečano vrednost tega železa z povečanim tveganjem nekaterih oblik raka in srčnih obolenj.

----------------------------------------------------------------
Physical fitness and vegetarian diets: is there a relation?, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70
David C. Nieman 
"The available evidence supports neither a beneficial nor a detrimental effect of a vegetarian diet on physical performance capacity, especially when carbohydrate intake is controlled for. Concerns have been raised that an emphasis on plant foods to enhance carbohydrate intake and optimize body glycogen stores may lead to increases in dietary fiber and phytic acid intake to concentrations that reduce the bioavailability of several nutrients, including zinc, iron, and some other trace minerals. There is no convincing evidence, however, that vegetarian athletes suffer impaired nutrient status from the interactive effect of their heavy exertion and plant-food based dietary practices to the extent that performance, health, or both are impaired. Although there has been some concern about protein intake for vegetarian athletes, data indicate that all essential and nonessential amino acids can be supplied by plant food sources alone as long as a variety of foods is consumed and the energy intake is adequate. There has been some concern that vegetarian female athletes are at increased risk for oligoamenorrhea, but evidence suggests that low energy intake, not dietary quality, is the major cause. In conclusion, a vegetarian diet per se is not associated with improved aerobic endurance performance. Although some concerns have been raised about the nutrient status of vegetarian athletes, a varied and well-planned vegetarian diet is compatible with successful athletic endeavor."

Tu ni kaj dodati, raziskava lepo pokaže, da tudi pri športnikih, ki ne jedo mesa ni pomanjkanja železa in drugih mineralov.

----------------------------------------------------------------
Dietary intake and nutritional status of young vegans and omnivores in Sweden, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70
Christel L. Larsson, Gunnar K. Johansson
"Results: ...There was no significant difference in the prevalence of low iron status among vegans (20%) and omnivores (23%). "

Raziskava je ugotavljala prehranske navade prostoživečih veganov (ki ne jedno ne mesa, mleka, jajc) ter vsejedov. Skupini sta bili usklajeni po starosti, spolu in telesni višini. Ugotavlja vnos cele vrste mikro in makrohranil, delež "junk food" v prehrani, energijsko vrednost itd. Glede statusa železa podobno kot ostale študije tudi ta ugotavlja, da ni znatnih razlik v pomanjkanju serumskega železa med vegani in tistimi, ki jedo meso.

----------------------------------------------------------------
Adaptation of iron absorption in men consuming diets with high or low iron bioavailability, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71
Janet R. Hunt and Zamzam K. Roughead
"Short-term measurements of iron absorption are substantially influenced by dietary bioavailability of iron, yet bioavailability negligibly affects serum ferritin in longer, controlled trials."

Dve skupini moških sta v kontroliranih pogojih uživali dve različni dieti v trajanju 12 tednov. Prva dieta je bila bogata z rdečim mesom in hem železom, druga je bila brez rdečega mesa z zelo malo hem železa. Po dvanajstih tednih se je absorbcija nehem železa zelo povečala pri skupini z malo hem zeleza in zelo zmanjšala v skupini z veliko hem zeleza. Skupna absorbcija železa je bila veliko večja v skupini z več hem železa, vendar tudi pri tej raziskavi ni bilo nobenih razlik v indikatorjih železa v krvi (feritin, hemoglobin) med obema skupinama.
Raziskava ugotavlja, da lahko kratkoročni testi, ki merijo absorbcijo železa ob enem samem obroku, pretirano ocenijo pomembnost absorbcije železa iz hrane. Nadalje ugotavlja, da je nivo absorbcije oz. tip železa (hem, nehem) čez daljše obdobje manj pomemben, saj regulacijski mehanizmi telesa uravnavajo zaloge železa na optimalnem nivoju.

----------------------------------------------------------------
How important is dietary iron bioavailability?, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 73
Janet R. Hunt
Članek, kjer avtorica razpravlja o razlikah med absorbcijami železa, izmerjenimi v enem samem obroku in meritvah absorbcije preko daljših obdobij. Razlika v absorbciji je precejšnja, regulacijski sistem v telesu pa deluje v smeri ohranjanja serumskega železa, ki ostaja dokaj konstantno ne glede na tip diete.

----------------------------------------------------------------
Dietary intake and iron status of Australian vegetarian women, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70
Madeleine J. Ball, Melinda A. Bartlett
"Despite the possible overall health benefits of a vegetarian diet, there is concern that some vegetarians and infrequent meat eaters, particularly females, may have inadequate iron status because of low or no heme-iron intakes.
Results: ....similar numbers of vegetarians (18%) and omnivores (13%) had serum ferritin concentrations <12 µg/L, which is a value often used as an indicator of low iron stores. Hemoglobin concentrations were not significantly different."

Raziskava primerja prostoziveče vsejede ženske z vegetarijankami. Najprej ugotavlja, da ima velika večina žensk iz obeh skupin vnos železa manjši kot je priporočena dnevna doza. Podobno kot druge raziskave ugotavlja, da je količina serumskega feritina višja pri skupini, ki je meso, vendar je tudi v vegetarijanski skupini feritin v mejah normale. Tudi ta raziskava ugotovi, da ni bistvene razlike med skupinama v količini oseb z premajhno količino feritina, prav tako ni razlik v količini hemoglobina med obema skupinama.

----------------------------------------------------------------
Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78
Janet R Hunt
"The iron and zinc from vegetarian diets are generally less bioavailable than from nonvegetarian diets because of reduced meat intake as well as the tendency to consume more phytic acid and other plant-based inhibitors of iron and zinc absorption. However, in Western countries with varied and abundant food supplies, it is not clear that this reduced bioavailability has any functional consequences. Although vegetarians tend to have lower iron stores than omnivores, they appear to have no greater incidence of iron deficiency anemia."

Še en članek, ki enako kot vse gornje raziskave ugotavlja, da tip železa v hrani bistveno ne vpliva na pomanjkanje železa v telesu ter da pojavnost slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa ni nič bolj pogosta pri vegetarijancih kot pri mesojedih.

----------------------------------------------------------------
The iron and zinc status of long-term vegetarian women, American Journal of Clinical Nutrition, Vol 34
BM Anderson, RS Gibson, JH Sabry
"The iron and zinc status of long-term Seventh-Day Adventist vegetarian women appeared adequate despite their low intake of readily absorbed iron and zinc from flesh foods and their high intake of total dietary fiber and phytate."

Še ena raziskava, ki tako kot vse ostale ugotavlja, da imajo vegetarijanske ženske zadostne količine železa in cinka, kjub temu da ne uživajo.

----------------------------------------------------------------
Torej,  vse gornje raziskave so enotne in spodbijajo trditve o pomanjkanju oz. problemu železa pri vegetarijanski prehrani. Da tu razblinimo kakšne arogantne dvome o strokovnosti, oz. insinuacije da so  "citirane samo določene raziskave", citiram ugotovitve prej omenjenih dietetičnih organizacij glede železa, ki je v popolnem soglasju z mojim stališčem in ugotovitvami gornjih raziskav:

"Incidence of iron deficiency anaemia among vegetarians and vegans are similar to non-vegetarians therefore vegans and vegetarians are not at greater risk from this condition. Vegetarians and vegans have lower iron stores compared to non-vegetarians however their serum ferritin levels are usually within the normal healthy range"

In seveda, če meniš, da se 75.000 strokovnjakov o prehrani moti ... saj veš, piši jim, pa jih poduči o njihovi zmoti. Pa plis, še meni kopijo maila. user posted image  

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 22:57:31   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti. Seveda, nekdo lahko veruje v kaj drugega. Lahko veruješ, da ima meso magične lastnosti, ampak znanost pa je povedala svoje:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:04:47   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: svita


IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: svita

Niti najmanj ne obsojam ljudi,ki se odločijo za vegeterjanstvo, obsojam pa ljudi, ki se odločajo, da bo njihov otrok vegeterjanec.Springy zgleda,da veš bolj kot pediatri.Nisem še slišala pediatra, ki bi otroku odsvetoval meso,al pa da bi rekel, ne jejte mesa saj ga lahko nadomestite z zelenjavo...nevem no,to mi je malo mimo,


Svita, preberi kaj sem napisala na začetku. Avtoriteta na podorčju prehrane - preko 75.000 strokovnjakov (!) - ne samo pediatrov, ampak strokovnjakov za prehrano pri ljudeh (!) trdi naslednje (se bom kar kopirala):

Naj začnem najprej s stališčem American Dietetic Association in Dietitians of Canada. Njihovo stališče je plod dolgoletnih raziskav, pod njim pa je podpisano na tisoče dietetičnih strokovnjakov. ADA in DC namreč skupaj zastopata preko 75.000 dietetičnih strokovnjakov, tako da je njihovo mnenje eno izmed najbolj kredibilnih (če ne celo najkredibilnejše) na svetu.

Trdijo:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

Temu mnenju se pridružujejo tudi Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), British Dietetic Association (BDA), British Nutrition Foundation (BNF) in še mnoge druge. OGROMNO strokovnjakov, specializiranih za človeško prehrano. In vsi po vrsti so se podpisali pod izjavo, da meso NI POTREBNO, ne za odrasle, ne za otroke.

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.

Pol pa verjetno svojih otrok ne voziš k slovenskim pediatrom ampak kar v Ameriko in Britanijo,ker oni pa že bolje vejouser posted image


Hm, če že moram izbirati ... user posted image  reciva takole. Če omenjenim 75.000 strokovnjakom za pehrano dodam še DGE, ki je nemški, potem imam na eni strani skupno skoraj 150.000 strokovnjakov, na drugi strani pa 3 slovenske "strokovnjake", reklame za meso in članke v Ona in Lady (ki jih pišejo prej omenjeni "strokovnjaki").. hm, no ja no, človek res ne ve, komu bi verjel, ja. user posted image   Ti beseda naivnost kaj pomeni?

In zdravnik ni enako strokovnjak za prehrano kot večina misli. V teh organizacijah pa so STROKOVNJAKI ZA PREHRANO, ki o tem vejo veliko veliko veliko veliko več kot povprečen slovenski zdravnik ali pediater. In njihov konsenz, osnovan na znanstvenih dognanjih je jasen.

(odgovor članu svita)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:08:23   
svita

IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti. Seveda, nekdo lahko veruje v kaj drugega. Lahko veruješ, da ima meso magične lastnosti, ampak znanost pa je povedala svoje:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.


Pol pa ti naši zdravniki,ki nas opozarjajo o pomenu raznovrstne prehrane res nič ne vejo, najbolš, da jih ti po mailu obvestiš in nam pošlješ kopijouser posted image

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:10:54   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda


IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Ni problem samo v železu, ampak tudi v vitaminih, predvsem B kompleksa, npr. vitamin B12 se nahaja samo v živalskem mesu. In ja, bom še jaz pristavila svoj piskerček in rekla, da se mi zdi skrajno neodgvorno otroka siliti z vegetarijanstvom. Sem bila tudi sama 3 leta vegetarijanka in moram rečt, da popolnoma brez energije...meso je le meso, mladi organizem, ki raste in raste, ga nedvomno potrebuje. Naj ti ne bo žal nedolžnih kravic ampak lastnega otroka, ki lahko zboli zaradi neustrezne prehrane.


No daj, umiri se. user posted image   Ali pa piši avtoriteti na področju prehrane (sem jih citirala zgoraj) in jih poduči o tem, kako hudo so se zmotili (vseh 75.000), ko so zapisali:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

J etud veliko raziskav, ki so študirale prehranjenost vegetarijanskih otrok. In praktično vse raziskave so pokazale, da so se ti otroci razvijali popolnoma normalno. Samo za vzorec ti jih nekaj pokažem:

Nutr Health. 1998;12(3):189-95.
Is a vegetarian diet adequate for children.
Hackett A, Nathan I, Burgess L.

Overall, lacto-ovo-vegetarian children consume diets closer to recommendations than omnivores and their pre-pubertal growth is at least as good.

-------------------------------------------------------------------------

Adv Med Sci. 2006;51:265-8.
Serum homocysteine, folate, vitamin B12 and total antioxidant status in vegetarian children.
Ambroszkiewicz J, Klemarczyk W, Chelchowska M, Gajewska J, Laskowska-Klita T

The study included 32 vegetarians (including 5 vegans), age 2-10 years. Dietary constituents were analyzed using a local nutritional programme. Serum homocysteine, folate and vitamin B12 were determined with fluorescence and chemiluminescence immunoassays. The concentration of TAS was measured by a colorimetric method. RESULTS: Average daily energy intake and the percentage of energy from protein, fat and carbohydrates in the diets of the studied children were just above or similar to the recommended amounts..

-------------------------------------------------------------------------

J Paediatr Child Health. 2001 Jun;37(3):247-53.
Growth and nutrition of Chinese vegetarian children in Hong Kong.
Leung SS, Lee RH, Sung RY, Luo HY, Kam CW, Yuen MP, Hjelm M, Lee SH.

Fifty-one lacto-ovo-vegetarians aged 4-14 years were investigated. The mean +/- standard deviation (SD) daily energy intake was 1600 +/- 425 kcal. The mean (+/- SD) daily protein intake was 1.6 +/- 0.6 g/kg bodyweight which met the United States recommended dietary allowance. Compared to that of the local omnivore diet, the vegetarian diet was closer to the recommended healthy diet with lower fat (20-23%), more fibre (5.8-8.7 g/day) and better polyunsaturated to saturated fatty acid ratio (1.0-1.1). Growth and BMD of the vegetarian children were comparable to the general omnivore population.

CONCLUSIONS: A Hong Kong Chinese vegetarian diet appears healthy, providing adequate iron and vitamin B12 nutrition, but the prevalence of obesity was high.

-------------------------------------------------------------------------

Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34
Vegetarian eating for children and adolescents.
Dunham L, Kollar LM.

Well-planned vegetarian diets can satisfy the nutritional needs and promote normal growth of infants and children. Research has highlighted nutritional advantages to vegetarian diets and has indicated that this style of eating can lead to lifelong healthy eating habits when adopted at a young age.

-------------------------------------------------------------------------

Eur J Clin Nutr. 1991 Jan;45(1):51-8.
Attained height of lacto-ovo vegetarian children and adolescents.
Sabaté J, Lindsted KD, Harris RD, Sanchez A.

Age-adjusted regression analysis showed that on average Adventist vegetarian children were taller than their meat-consuming classmates (2.5 and 2.0 cm for boys and girls, respectively). These results did not change materially when adjusting for other food groups. Nor did adjustment for parental height and socioeconomic factors in a sub-sample of 518 children. The results indicate that vegetarian children and adolescents on a balanced diet grow at least as tall as children who consume meat.


Jih je še več, vendar ti jih ne mislim tu kazati. In vsi ti otroci so bili otroci "prostoživečih" vegetarijancev, torej povprečnih ljudi, ne pa strokovnjakov za prehrano. Za namenček preberi še kaj sem zgoraj o B12 napisala.



Veš kaj, me čist briga za tistih 75.000 kvazinabijal, ki so menda strokovnjaki o zdravi prehrani...Lahko pa ti pišeš avtoriteti zdrave prehrane v Sloveniji g. Pokornu in ga pobaraš kaj meni o vsem skupaj.


Hja, še dobro da ne igramo fuzbala, bi hudo izgubili user posted image  moje mnenje : vaše mnenje = 75.000 : 1 user posted image

Pa daj Andromeda, pošlji mnenje Pokorna vsem tem tisočem strokovnjakov, pa zraven pripiši, da imamo tu v Sloveniji enga ki je "veliko pametnejši od njih", in seveda "veliko bolj strokoven" in da "sigurno bolj te stvari obvlada kot oni" in naj ga že enkrat hudiča poslušajo in naj končno priznajo svojo napako in spremenijo svoje napačno stališče. In jasno, plis še meni v CC. user posted image

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:19:43   
khurde

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda


IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Ni problem samo v železu, ampak tudi v vitaminih, predvsem B kompleksa, npr. vitamin B12 se nahaja samo v živalskem mesu. In ja, bom še jaz pristavila svoj piskerček in rekla, da se mi zdi skrajno neodgvorno otroka siliti z vegetarijanstvom. Sem bila tudi sama 3 leta vegetarijanka in moram rečt, da popolnoma brez energije...meso je le meso, mladi organizem, ki raste in raste, ga nedvomno potrebuje. Naj ti ne bo žal nedolžnih kravic ampak lastnega otroka, ki lahko zboli zaradi neustrezne prehrane.


No daj, umiri se. user posted image   Ali pa piši avtoriteti na področju prehrane (sem jih citirala zgoraj) in jih poduči o tem, kako hudo so se zmotili (vseh 75.000), ko so zapisali:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

J etud veliko raziskav, ki so študirale prehranjenost vegetarijanskih otrok. In praktično vse raziskave so pokazale, da so se ti otroci razvijali popolnoma normalno. Samo za vzorec ti jih nekaj pokažem:

Nutr Health. 1998;12(3):189-95.
Is a vegetarian diet adequate for children.
Hackett A, Nathan I, Burgess L.

Overall, lacto-ovo-vegetarian children consume diets closer to recommendations than omnivores and their pre-pubertal growth is at least as good.

-------------------------------------------------------------------------

Adv Med Sci. 2006;51:265-8.
Serum homocysteine, folate, vitamin B12 and total antioxidant status in vegetarian children.
Ambroszkiewicz J, Klemarczyk W, Chelchowska M, Gajewska J, Laskowska-Klita T

The study included 32 vegetarians (including 5 vegans), age 2-10 years. Dietary constituents were analyzed using a local nutritional programme. Serum homocysteine, folate and vitamin B12 were determined with fluorescence and chemiluminescence immunoassays. The concentration of TAS was measured by a colorimetric method. RESULTS: Average daily energy intake and the percentage of energy from protein, fat and carbohydrates in the diets of the studied children were just above or similar to the recommended amounts..

-------------------------------------------------------------------------

J Paediatr Child Health. 2001 Jun;37(3):247-53.
Growth and nutrition of Chinese vegetarian children in Hong Kong.
Leung SS, Lee RH, Sung RY, Luo HY, Kam CW, Yuen MP, Hjelm M, Lee SH.

Fifty-one lacto-ovo-vegetarians aged 4-14 years were investigated. The mean +/- standard deviation (SD) daily energy intake was 1600 +/- 425 kcal. The mean (+/- SD) daily protein intake was 1.6 +/- 0.6 g/kg bodyweight which met the United States recommended dietary allowance. Compared to that of the local omnivore diet, the vegetarian diet was closer to the recommended healthy diet with lower fat (20-23%), more fibre (5.8-8.7 g/day) and better polyunsaturated to saturated fatty acid ratio (1.0-1.1). Growth and BMD of the vegetarian children were comparable to the general omnivore population.

CONCLUSIONS: A Hong Kong Chinese vegetarian diet appears healthy, providing adequate iron and vitamin B12 nutrition, but the prevalence of obesity was high.

-------------------------------------------------------------------------

Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34
Vegetarian eating for children and adolescents.
Dunham L, Kollar LM.

Well-planned vegetarian diets can satisfy the nutritional needs and promote normal growth of infants and children. Research has highlighted nutritional advantages to vegetarian diets and has indicated that this style of eating can lead to lifelong healthy eating habits when adopted at a young age.

-------------------------------------------------------------------------

Eur J Clin Nutr. 1991 Jan;45(1):51-8.
Attained height of lacto-ovo vegetarian children and adolescents.
Sabaté J, Lindsted KD, Harris RD, Sanchez A.

Age-adjusted regression analysis showed that on average Adventist vegetarian children were taller than their meat-consuming classmates (2.5 and 2.0 cm for boys and girls, respectively). These results did not change materially when adjusting for other food groups. Nor did adjustment for parental height and socioeconomic factors in a sub-sample of 518 children. The results indicate that vegetarian children and adolescents on a balanced diet grow at least as tall as children who consume meat.


Jih je še več, vendar ti jih ne mislim tu kazati. In vsi ti otroci so bili otroci "prostoživečih" vegetarijancev, torej povprečnih ljudi, ne pa strokovnjakov za prehrano. Za namenček preberi še kaj sem zgoraj o B12 napisala.



Veš kaj, me čist briga za tistih 75.000 kvazinabijal, ki so menda strokovnjaki o zdravi prehrani...Lahko pa ti pišeš avtoriteti zdrave prehrane v Sloveniji g. Pokornu in ga pobaraš kaj meni o vsem skupaj.


če misliš dražigosta pokorna... on misli tole:

- napisal je knjigo "Slovenska miza prihodnosti - Alternativna prehrana za zdravo in dolgo življenje", "Namen knjige je prikazati najbolj znane alternativne oblike prehrane (vegetarijanske, mlečne, surove itd.), ki predstavljajo posebne alternativne oblike varovalne prehrane. Avtor zato namenja dobršen del prostora makrobiotiki oziroma prehrani, ki se vključuje v tradicionalno kitajsko medicino in ..."... kopirano iz http://www.cangura.com/katalog/knjigarna/dr-drazigost-pokorn/,

- napisal je opis knjige "Krišnova kuhinja":

"Knjiga o vegetarijanski pripravi hrane, po načelih gibanja Hare Krišna, je strokovni, predvsem pa filozofski prikaz vegetarijanske kuhinje. Recepti za odlične, okusne jedi v tej knjigi bodo navdušili vsakega bralca oziroma kuharja. Tako dobre in strokovno izredno lepo urejene knjige o prehrani in vegetarijanstvu Slovenci še nismo imeli.

Knjiga je dobra predvsem zato, ker ne priporoča najstrožje oblike vegetarijanstva, temveč lakto-vegetarijansko prehrano, ki je dovolj zdrava, da ohranja in krepi zdravje ljudi, zlasti starejših. Zelo primerna je tudi za tiste, ki se malo gibljejo, potrebujejo pa veliko zaščitnih snovi, kakršne najdemo v sadju, zelenjavi in žitih in ki človeka varujejo pred vsakdanjimi stresi in civilizacijskimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, rak, bolezni prebavil in debelost."

prof. dr. Dražigost Pokorn, dr. med"
kopirano iz http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/artikel/88/Krisnova_kuhinja

- V pestri vegetarijanski prehrani je vse, kar človek potrebuje za svoje življenje. Tudi vitamin B12, ki naj bi bil kritični vegetarijanski oz. še bolje veganski vitamin. O tem noben resen znanstvenik ne dvomi več. “Vsekakor je lahko pravilno zasnovana vegetarijanska prehrana povsem zdrava oziroma uravnotežena in varovalna” (prof. dr. Dražigost Pokorn, ONA, 30.11.2004).

če pa misliš koga drugega, se pa opravičujem user posted image

_____________________________

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:31:41   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: svita


IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti. Seveda, nekdo lahko veruje v kaj drugega. Lahko veruješ, da ima meso magične lastnosti, ampak znanost pa je povedala svoje:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.


Pol pa ti naši zdravniki,ki nas opozarjajo o pomenu raznovrstne prehrane res nič ne vejo, najbolš, da jih ti po mailu obvestiš in nam pošlješ kopijouser posted image


Opozarjanje o raznovrstnosti prehrane ni enako kot določati da prehrana mora vsebovati meso. Namreč eden od glavnih pogojev vegetarijanske prehrane je, da mora biti raznovrstna. Je pa dejstvo, da ti naši zdravniki nimajo o prehrani veliko pojma, saj tega ne študirajo za razliko od strokovnjakov za prehrano.
In brez skrbi, slovenske zdravnike veliko (pravih) strokovnjakov opozarja na napake, ki jih delajo z javnimi izjavami. Pošljite mi maile in obljubim, da naslednjič, ko bo do tega prišlo dobite CC.

(odgovor članu svita)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:36:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: svita


IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti. Seveda, nekdo lahko veruje v kaj drugega. Lahko veruješ, da ima meso magične lastnosti, ampak znanost pa je povedala svoje:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.


Pol pa ti naši zdravniki,ki nas opozarjajo o pomenu raznovrstne prehrane res nič ne vejo, najbolš, da jih ti po mailu obvestiš in nam pošlješ kopijouser posted image


user posted image user posted image

Da ne bom s stola padla user posted image .
Mislis, da rabim dohtarja, da mi je jasno, da je redna in raznovstna prehrana osnova dobrega pocutja? Ne rabim tako kot ne ostalih 365 dni v letu user posted image .

(odgovor članu svita)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:42:38   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti.


Uauuuuuuuuuuuuuuu.

Ko sem odrascala, je bil tudi konsenz znanosti, da otroci jedo meso vsak dan, nekaj v tem smislu. Se na zdravstvenem kartonu je bilo celo na prvi strani, se mi zdi, zapisano, kolikokrat na teden jes meso. In ce je bilo to vsak dan....uauuuuu...znanost je ploskala in bila zadovoljna user posted image user posted image .

Sam pri nas imamo zal samo kmecko pamet, in kljub modnim smernicam, takim ali drugacnim, jemo ze generacije precej podobno, da ne recem brezveze in brez znanosti. Pa smo zdravi, zivimo, stari starsi 90+, zase pa upam, da kaksno leto manj user posted image user posted image , ker kdo bo tako dolgo prenasal tole pamet. In meni, ki sem bolj kmecke sorte, so oni zadostna in kredibilna referenca.

Znanstveniki naj imajo svojo kariero, meni je pa zdravje cisto dovolj user posted image .

(odgovor članu Springy)
  Neposredna povezava do sporočila: 63
   [Brisano sporočilo]
31.8.2009 23:49:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:50:01   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: BAGI

user posted image Mič, kmetica moja. user posted image

Btw., si se že poročila?


Btw, nisem.
Te cakam user posted image .

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 65
   [Brisano sporočilo]
31.8.2009 23:52:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:53:40   
Anonimen
Ce mi je ziveti 90 let, ima vremena se in jos user posted image .

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 67
   [Brisano sporočilo]
31.8.2009 23:55:07   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: mamice vegetarijanke
31.8.2009 23:56:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: BAGI


IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ce mi je ziveti 90 let, ima vremena se in jos user posted image .


Samo, da je "mesek"... user posted image


Pa bil je, prejsnjo soboto...pa se me zgleda se drzi, da sem tak agresivna user posted image .
No, glede na vse skupaj, bi bila lahko kontaminacija se daljsa in globlja.

ps. se opravicujem za nekaj dodatkov na temi. sem nehala.

< Sporočilo je popravil Mič II -- 31.8.2009 23:57:57 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
   [Brisano sporočilo]
1.9.2009 0:00:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: mamice vegetarijanke
1.9.2009 0:24:35   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.


Zakaj bi pa imeli prav user posted image .



Ker je to konsenz znanosti. Taka količina strokovnjakov predstavlja stališče znanosti.


Uauuuuuuuuuuuuuuu.

Ko sem odrascala, je bil tudi konsenz znanosti, da otroci jedo meso vsak dan, nekaj v tem smislu. Se na zdravstvenem kartonu je bilo celo na prvi strani, se mi zdi, zapisano, kolikokrat na teden jes meso. In ce je bilo to vsak dan....uauuuuu...znanost je ploskala in bila zadovoljna user posted image user posted image .

Sam pri nas imamo zal samo kmecko pamet, in kljub modnim smernicam, takim ali drugacnim, jemo ze generacije precej podobno, da ne recem brezveze in brez znanosti. Pa smo zdravi, zivimo, stari starsi 90+, zase pa upam, da kaksno leto manj user posted image user posted image , ker kdo bo tako dolgo prenasal tole pamet. In meni, ki sem bolj kmecke sorte, so oni zadostna in kredibilna referenca.

Znanstveniki naj imajo svojo kariero, meni je pa zdravje cisto dovolj user posted image .


Zdrava kmečka pamet je nekoč trdila tudi, da je zemlja ploščata, pa je potem znanost počasi prišla do tega da ni točno tako. No, saj mogoče res je ploščata, konec koncev ima baje zdrava kmečka logika prav...

Znanost vedno korigira svoja stališča glede na nova spoznanja. In preden se oglasite kako znanost spreminja mnenje enkrat sem enkrat tja (kao, danes govorijo da je vegetarijanstvo ok, drugič bodo rekli da ne ...) je realnost v tem, da se vsa spoznanja prehranske znanosti v zadnjih desetletjih v sozvočju: "dovoljena" količina mesa se zmanjšuje, vegetarijanstvo oz, izločitev mesa iz jedilnika je vedno bolj sprejeto in je del konsenza. Tu ni nihanj, prav nobenih. Nihajo samo nekateri "stokovnjaki" tipa Pokorn in pa zdravniki, ki se učijo iz 50 let starih knjig.

Kar se pa tiče familije, ki živi 90 let... poznam pijančka, ki že 50let praktično ne je več skoraj nobene hrane, samo alkohol. Letos je dopolnil 88 let. Prav tako vem za mamco, ki je kadila ko turk in doživela 95 let. In seveda kmečka logika nam tako diktira, da je alkoholizem in kajenje popolnoma neškodljivo? Vidiš, za razliko od "kmečke logike" (ki lahko dokaže res karkoli hočeš, vključno s ploščato zemljo) znanost ne deluje takole, na pamet, z opazovanjem ene dveh primerov, tam je potreben vzorec nekaj 1000 ljudi. In to pravi: mesa ni za zdravje niti slučajno treba jesti.

Po vrhu vsega, če so v tvoji familiji ob mesu živeli 90 let, na kakšen način to dokaže, da tega ne bi mogli narediti tudi brez mesa?user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: mamice vegetarijanke
1.9.2009 0:30:26   
mamči
IZVIRNO SPOROČILO: lilip

Svakinja je okoli šest let vegeterjanka, tako je hranila tudi svojega otroka (mu je pa dovolila drugje jesti meso, če ga je želel, doma ga pač ni dobil, ker ga ni nikoli pripravljala, v vrtec ni hodil). O zdravi prehrani in kombinaciji živil je res ogromno prebrala, jedla samo bio hrano, kar nekaj je pridelala sama na svojem vrtu, pila domač pesin sok, jedla sveže šopke peteršilja - kar samega, še testo za tortilje je spekla doma iz !domače! moke - zmlete iz bio pšenice, ki jo je posebej zanjo (no, cela žlahta je potem imela to moko in pekla domač kruh in podobno) posejal njen oče.

Rezultat? Vedno se slabo počuti, kar naprej ji je slabo. Letos se je po tem, ko je nekajkrat padla skupaj, odpravila k zdravniku in vrednost železa v krvi je imela 2,1! Od marca jemlje sirup, na zadnji kontroli je imela vrednost 6. Je pa začela zadnje čase tudi jesti malo mesa, približno dvakrat na teden, pa res malo. Počuti se boljše, ni več tako "švoh".

Otrok je tudi kar naprej bolan, kar naprej ga vse boli, je tudi slabokrvn in ima vredosti železa na spodnji meji. Zadnje čase tudi njemu da doma meso, sedaj gre tudi v šolo, tako da ga bo tam jedel - ima ga rad. Čeprav je razlog temu, da se vedno slabo počuti, po mojem tudi v tem, da že celo življenje posluša mamico govoriti: Danes se pa tako slabo počutim, saj ne vem, kaj mi je!

Opisala sem zgodbo svakinje, tako kot jo vidim jaz. Svoje mnenje pa bom zadržala zase:-)





No takole, lepo si opisala tale primer. Takim in podobnim zgodbam sem priča v svojem poklicu že več, kot 10 let.
Pa še kakšne hujše primere poznam.

Sama jem zelo malo mesa, redko 1 - 2 na teden. In to je v glavnem perutnina (če se da domača), morske sadeže, zelo rada imam pa ribe, drugega mesa ne maram ravno.
Toliko na hitro o moji prehrani in naj navedem pomembno dejstvo, da nisem proti nobeni obliki vegetarijanstva / veganstva.
AMPAK, roko na srce, čisto vsak se pa tudi ne more kar takole podati v neke čudne oblike prehranjevanja, brez da bi se strokovno in dolgoletno poglobil v te zadeve.
Kaj kdaj in koliko pojesti, kaj kombinirat, da je izkoristek največji, najboljši....To absolutno niso lahke in enostavne stvari in velikokrat se take vrste prehranjevanja končajo z velikimi posledicami na zdravju.

Punce, preštudirajte dobro tovrstno prehranjevanje, ne se it kar takole ! Sploh, ko se gre za otroke in njihovo zdravje.

Naj povem še tole, da sem sama 4 leta učila hranoslovje, tud v prostem času se ukvarjam z prehrano, pa vam čisto odkrito priznam, da se zaenkrat še ne bi upala it vegeterijanstva , še manj veganstva. Pri otrocih pa absolutno ne.

Sem prepričana, da še premalo poznam zadeve.


(odgovor članu lilip)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: mamice vegetarijanke
1.9.2009 0:35:27   
Anonimen
Joj, Springy, zdaj si pa vse pomesala user posted image .

Kmecka pamet ima toliko veze z ravnostjo ali okroglostjo zemlje kot s spregatvami francoskih glagolov. Fajn je, da to ves, ker je to danes ze splosno poznano dejstvo, ampak to bistveno ne spremeni tvojega zivljenja in skoraj si upam trditi user posted image , da nima vpliva na zdravje.

Poznavanje telesa, kaj telesu dolgorocno pase, po cem je zdravo in v po cem se dobro pocutim, pa ima veze.

(odgovor članu Springy)
  Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: mamice vegetarijanke
1.9.2009 0:41:39   
Anonimen
Naj povem še tole, da sem sama 4 leta učila hranoslovje, tud v prostem času se ukvarjam z prehrano, pa vam čisto odkrito priznam, da se zaenkrat še ne bi upala it vegeterijanstva , še manj veganstva. Pri otrocih pa absolutno ne.


Ce se ti da, tkole razlozit kot si ostala dejstva  :), zakaj ne? Dva, tri stavke, bom cist zadovoljna.

(odgovor članu mamči)
  Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: mamice vegetarijanke
1.9.2009 0:59:59   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: mamči

IZVIRNO SPOROČILO: lilip

Svakinja je okoli šest let vegeterjanka, tako je hranila tudi svojega otroka (mu je pa dovolila drugje jesti meso, če ga je želel, doma ga pač ni dobil, ker ga ni nikoli pripravljala, v vrtec ni hodil). O zdravi prehrani in kombinaciji živil je res ogromno prebrala, jedla samo bio hrano, kar nekaj je pridelala sama na svojem vrtu, pila domač pesin sok, jedla sveže šopke peteršilja - kar samega, še testo za tortilje je spekla doma iz !domače! moke - zmlete iz bio pšenice, ki jo je posebej zanjo (no, cela žlahta je potem imela to moko in pekla domač kruh in podobno) posejal njen oče.

Rezultat? Vedno se slabo počuti, kar naprej ji je slabo. Letos se je po tem, ko je nekajkrat padla skupaj, odpravila k zdravniku in vrednost železa v krvi je imela 2,1! Od marca jemlje sirup, na zadnji kontroli je imela vrednost 6. Je pa začela zadnje čase tudi jesti malo mesa, približno dvakrat na teden, pa res malo. Počuti se boljše, ni več tako "švoh".

Otrok je tudi kar naprej bolan, kar naprej ga vse boli, je tudi slabokrvn in ima vredosti železa na spodnji meji. Zadnje čase tudi njemu da doma meso, sedaj gre tudi v šolo, tako da ga bo tam jedel - ima ga rad. Čeprav je razlog temu, da se vedno slabo počuti, po mojem tudi v tem, da že celo življenje posluša mamico govoriti: Danes se pa tako slabo počutim, saj ne vem, kaj mi je!

Opisala sem zgodbo svakinje, tako kot jo vidim jaz. Svoje mnenje pa bom zadržala zase:-)





No takole, lepo si opisala tale primer. Takim in podobnim zgodbam sem priča v svojem poklicu že več, kot 10 let.
Pa še kakšne hujše primere poznam.

Sama jem zelo malo mesa, redko 1 - 2 na teden. In to je v glavnem perutnina (če se da domača), morske sadeže, zelo rada imam pa ribe, drugega mesa ne maram ravno.
Toliko na hitro o moji prehrani in naj navedem pomembno dejstvo, da nisem proti nobeni obliki vegetarijanstva / veganstva.
AMPAK, roko na srce, čisto vsak se pa tudi ne more kar takole podati v neke čudne oblike prehranjevanja, brez da bi se strokovno in dolgoletno poglobil v te zadeve.
Kaj kdaj in koliko pojesti, kaj kombinirat, da je izkoristek največji, najboljši....To absolutno niso lahke in enostavne stvari in velikokrat se take vrste prehranjevanja končajo z velikimi posledicami na zdravju.

Punce, preštudirajte dobro tovrstno prehranjevanje, ne se it kar takole ! Sploh, ko se gre za otroke in njihovo zdravje.

Naj povem še tole, da sem sama 4 leta učila hranoslovje, tud v prostem času se ukvarjam z prehrano, pa vam čisto odkrito priznam, da se zaenkrat še ne bi upala it vegeterijanstva , še manj veganstva. Pri otrocih pa absolutno ne.

Sem prepričana, da še premalo poznam zadeve.




Pa smo spet pri "anekdotah". Kaj je narobe s tem?

Da veliko mesojedih žensk (oseb), ki jim hudo primanjkuje železa, pridejo k zdravniku, ta jim predpiše tablete železa in je stvar naslednji dan pozabljena. ČE pa pride k zdravniku vegetarijanka in ji manjka železo pa je to kar naenkrat DOKAZ da je taka prehrana pomanjkljiva. Ostalih 1000 vegetarijank, ki pa niso prišle k zdravniku pa itak brez veze, one so pa "slučajno" zdrave. Pa tiste vsejede, ki jim manjka železo so tudi "slučajno" bolane.

Ker tako subjektivno ocenjevanje (npr: sestra moje stare mama je full kadila, živela je 95 let, torej kajenje podaljšuje življenje) pač ne gre so v znanosti postavljeni kriteriji, statistična obdelava, ki izloči subjektivne ocene a-la "poznam eno (dve tri) ki ne jesta mesa in imata premalo železa ->kar pomeni -> da moraš jesti meso će ne ti ga zmanjka". Bullshit. Ko so naredili statistične obdelave so nedvoumno ugotovili, da je povsem ENAKA možnost za slabokrvnost, ne glede ali oseba je meso ali ne. To NE pomeni da med vegetarijanci NI slabokrvnosti, ampak pomeni to, da je povsem enak % slabokrvnosti tudi med mesojedimi. In če sedaj najdete nekaj tistih oseb, ki so slabokrvne in hkrati vegetarijanke ni to prav noben dokaz za to da bi zaradi železa morali jesti meso.
Aja, pa saj baje ne verjamemo v znanstvene metode, ena baba kazala in kmečka logika je baje superiorna znanosti.

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?