|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:04:06   
ronja
Jaz bi v šole spet uvedla fizične kazni: pa da ne bo pomote: nikogar ne bi tepla. Fizična kazen bi pomenila lupljenje krompirja, čiščenje učilnic, ribanje stranišč po pouku itd...

Podpis.

no to so pri nas uvedli samo v razredu od najstarejšega. Bil je resnično prav grozen razred in začelo je poleg vsega prihajati do hudih poškodb učencv ker so se prerivali. Sedaj če "nagajajo" pač naredijo dobro delo. Tisti ki se dobro učijo pomagajo sošolcem, drugim ki leži knjižnica pomagajo tam, tretji pospraviojo telovadnico, so pa tudi že pometali okoli šole. In ne boste verjele učenci so sami predlagali tak ukrep in je zalegel

In še en podpis.

Pa še nimam otrok v šoli, ampak se spomnim, da so že  v naših časih delali včasih pravo svinjarijo iz hrane in meni se je to zdelo grdo. Šolska hrana ej bila res zanič, vendar se da to povedat tudi drugače in tega naj bi jih naučili, ne? Mi smo meli še dežurstva v šolski kuhinji in to je bil najbolj grozen čas mojega bivanja v šoli - rajši bi bila vprašana vse predmete na tisti dan kot pa pucala za tistimi svinjami... Na wc v OŠ sploh nisem hodila, nikoli! Ker je bil svinjski. Še zdaj hočem met kuhinjo in kopalnico čistouser posted image .

(odgovor članu katipi)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:06:46   
Sunny Morning
IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

IZVIRNO SPOROČILO: Sunny Morning

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: Sunny Morning
Pa se je kdo pritoževal?

Razen otrok? user posted image

Danes ti otroci priznajo, da je bilo takrat ok, da so jih dobili, ker je bilo čisto zasluženo. user posted image


Sam danes so to tisti otroci, ki so zdej starši in se skoz hodijo v šolo ali vrtec kregat. user posted image


Se hecaš? user posted image


_____________________________

06.01.2008 se nama je rodila princeska Neja!

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:06:48   
ronja
Bi pa "krivcem" kot kazen naložila pospravljanje razmetanega in/ali uničenega.


Ja, to se mi zdi boljše. Pa pospravit še kakšne druge stvari za zraven. To, da ne dobiš malice, po moje ne bo toliko zaleglo, ker bojo nosili svojo s seboj...

Se strinjam z ukrepom, poleg tega pa bi bilo obvezno še pospravljanje tega ali pa neko koristno delo, ker kot ste nekatere dobr rekle, bo ta otrok prišel v šolo po vsej verjetnosti s polnim nahrbtnikom hrane in ga samo ta ukrep ne bo kaj dosti streznil.
Z ukrepom odvzema hrane se ne strinjam edino v primeru, ko dejanje otroka nima veze s prehranjevanjem-torej ne moreš otroka kaznovat z odvzemom večerje, če je npr. pretepal sestrico...

Se strinjam.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:07:47   
Anonimen
 


user posted image

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:08:28   
baguSka
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Absolutno, samo podaljašala bi brezmalično karanteno na tri tedne.


Tud jaz sem za. Moj mozek celo pravi, da so ze pri njih na soli tole prakticirali... pa se takrat ni noben bunil. To je bla pac vzgojna za vse tiste, ki so se norcevali iz hrane ipd. Ampak takrat je blo baje celo tako, da sploh niso imeli vec vstopa v jedilnico! Ne casovno, ampak nasploh.. do naslednjega razreda.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   [Brisano sporočilo]
22.6.2010 14:13:14   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:18:02   
Nenya
Kot je že ena napisala - na papirju se 'naj pospravi svinjarijo za seboj' sliši dobro.

Ampak kako boš otroka pripravil do tega? Doma jim verjetno 'dovolijo' samo žlico in vilico nesti k ustom, če niso še na čokolinu v flaški.
Otroka niti grdo pogledat ne smeš, kaj šele da bi ga silil fizično delati = to je izkoriščanje otrok, saj vendar MI plačujemo snažilke - to je argument staršev teh sončkov hroščekov. Lahko jim do nezavesti razlagate o odgovornosti, priučitvi navad itd - to ni za nihove otroke.

Ne vidim kako bi v praksi to lahko izvedli - bi to delali po šoli? Naj potem z njimi ostane še nekdo, ki jih bo nadziral? To potegne za sabo ogromno enih stvari. No, morda sem samo preveč cinična.

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:19:26   
Nenya

user posted image user posted image user posted image user posted image
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:29:14   
ronja
Otroka niti grdo pogledat ne smeš, kaj šele da bi ga silil fizično delati = to je izkoriščanje otrok, saj vendar MI plačujemo snažilke - to je argument staršev teh sončkov hroščekov.

Hm, jaz bi jim razložila, da plačujemo snažilke zato, da čistijo normalno svinjarijo, ki pač nastane kot posledica bivanja tolikih otrok na takem prostoru. Ne pa NAMERNE svinjarije. Saj tudi v bloku čistilka ne čisti olja, če razbiješ steklenico, ko jo neseš v stanovanje (ok, zdaj so plastične, ampak point je isti), to je ekstra, sam si kriv in sam spucaš - a ni tako?user posted image

Kdaj bi to delali? Spucali svojo svinjarijo seveda takoj, pa morali bi pohitet, da ne zamudijo preveč pouka. Družbenokoristno delo bi pa delali po šoli, ja. Za nadzirat bi se pa verjetno učitelji menjavali, tako kot so včasih imeli dopolnilni in dodatni pouk in kot imajo v tujini dežurstva za "šolski pripor". Meni se to ne zdi zgrešeno - sploh se mi zdi, da bi se vam učiteljem v končni fazi to splačalo. Ok, si dežuren 1x na mesec (ali pač kolikor je velika šola po potrebi), ampak lahko med poukom učiš, ne pa se prerekaš non stop z učenci in je delo lažje in učinkovitejše. Sem mislila, da bi bili učitelji prvi za...user posted image

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:31:02   
jagoda77
današnji otroci so res katastrofa...samo to je odraz družbe in predvsem staršev. Sej ne morejo biti drugače, če jih doma tako vzajajo ali pa nevzgajajo.
Pri mojmu vidim, njegovi otroci, je kar doma, enga boli to drugega drugo, pol čez 2 dni gre pa na turnir v športni dejavnosti, ampak ni bil pa v šoli. Halo. Jaz vem, da če si manjkal v petek npr. potem cel vikend nisi šel ven, da ne bi kdo rekel, da si simuliral, pa tud če si bil čist oki.

Sicer se pa z ukrepom strinjam, samo da bi dala vse te mulce ta velike lonce v kuhinjo na roke drgnit, pa za vikend bi pršli mal pucat v šolo pa pomagat hišniku. Me zanima, če bi še kdo kej metal. Pa starše v šolo!

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:53:48   
Vijoličarka
 
http://www.break.com/index/hilarious-answering-machine-message.html


Drugače pa, tale prispevek POP-a iz mizantropinega linka je grozljivo skropucalo, narejeno z očitnim namenom, da bo spet bevskanje, pa škandal in nobenih rešitev.

Če pač ubogi srček, hrček, smrček meče hrano okoli, potem pač ni lačen. Če se mu nikakor ne da dopovedati, da se nima kaj vrivati v vrsto, potem naj pač nosi posledice.

In tudi z delovno vzgojo se strinjam. Zelo.

Pa cvek za zgodovino in vse od osnovnošolskih spričeval naj dajo novinarji nazaj. Srednjeveške metode! Pa ja!

Kar se tiče odraslih hrčkov smrčkov, revčkov zlatih: ja, se že dogaja, da prihajajo mamice s svojimi sončki na razgovor za službo in enostavno ne razumejo, zakaj ne morejo biti zraven in še manj zakaj njihov zaklad ni bil sprejet.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 14:55:05   
Nenya
Ronja, izhajaš iz predpostavke da se da s starši in otroki RAZUMNO pogovarjati, da imajo približno ista mišljenja, vrednote ITD. Pa ŽAL ni tako, takemu človeku nimaš kaj dopovedati, rekel ti bo kje je zakon, kje je uredba, kje je predpis po katerem naj bi MOJ otrok prišel v šolo IN TO V PROSTEM ČASU, čistiti svinjarijo, ki je SPLOH ni naredil ON (pa dokažite da je bila naš ____ zraven, mate kamere, vsi lažejo, vsi ste proti nam, gremo v medije ...)ITD ITD - ne prideš jim na konec.
In še to če bi tako ostajanje po pouku in dežurstvo učiteljev količkaj pomagalo, verjemi, sem prva za, samo ŽAL, po mojih izkušnjah, je to misija nemogoče.

(odgovor članu jagoda77)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 15:02:41   
StrawberrY
Se strinjam, samo kaj ko je otroke doma treba naučiti spoštovanja do hrane. In srčno upam, da bodo tudi učitelji dobili malo več avtoritete, ker to kar se sedaj dogaja po šolah je doseglo dno.

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 15:15:40   
Nenya
spoštovanje do vsega se začne učiti doma, do ljudi, do živali, do lastnine, do dela itd. a kaj ko nekateri starši izhajajo iz tega, da če so bili oni kdaj kaj primorani kaj delati pol pa njihovim otrokom tega ne bo treba. V to pol vložijo vse sile in ...

(odgovor članu StrawberrY)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 15:41:01   
ronja
Ronja, izhajaš iz predpostavke da se da s starši in otroki RAZUMNO pogovarjati

ja, ti imaš prav - moja napaka, čeprav je to malo user posted image , da je to napaka, da je ta predpostavka napačna...

Ampak v bistvu tudi dvomim, da je kje kak zakon, ki pravi, da mora snažilka spucat za objestnimi froci. PO moje ga ni. Zato se ta svinjaraija pač tolmači po svoje in po moje ima šola pravico, da postavi svoja pravila - če ti ni všeč, pojdi pa na drugo šolo. iN če bi več šol te stvari uvedlo, potem bi bilo tudi manj tega grozenja, "bomo šli pa drugam". Navsezadnje se prešolat ipak ni luštno (been there;).

Ona mora pucat šolo za šolskimi dejavnostmi, ne pa zaradi tega, vsaj po moje, no. Snažilke so tudi ljudje! To je ponižujoče, za moje pojme! Zato jaz, eč bi bila ravnataljica tudi ne bi pustila, da se otroci norčujejo iz njenega dela, pa pika. In starši majo to za razumet. Verjamem, da kdaj kdo nasrka po pomoti - ampak tako bo itak ves čas v življenju - včasih si pač na nepravem mestu ob nepravem času... Razložiš otroku, da res ni fer, če ni imel nič zraven, ampak da so taka pravila in da je včasih težko sodit - potem pač sodiš kot misliš, da je prav in se včasih zmotiš. Če pa ne bi nihče delal reda, pa bi bil kaos (po pričevanju učiteljev nismo daleč)... Ne vem, sama nimam izkušenj z otroki v OŠ zdaj (samo svoje), tudi mojidve dosti packata s hrano - ampak doma, ko se igramo, je pa ne mečeta po tleh itd...

Navsezadnje en namazan kruh, ki ga nekdo nalepi na steno, tudi drugim otrokom jemlje apetit in jim manjša užitke v šoli. Zakaj bi moral cel razred to prenašat zato, ker ima nekdo očka, ki pozna nekega odvetnika? Ne vem, meni je šlo to vedno na živce, če so delali sranje iz hrane - pa sem bila otrok. Enostavno ti vzame ves apetit. Ok, ti pade kruh, ok, poliješ kakav,... Ampak to je eno, to da pa nalepiš namazan kruh na steno (kar se je že v naših časih dogajalo), je pa drugo. In ravno za razne socialno ogrožene otroke zna bit to grozno gledat - ker mogoče bi pa oni z veseljem tisti kruh pojedli... Pa ga gledajo razmazanega po steni... Ne vem, kaj pa če tako poskusite?

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 15:42:13   
ronja
spoštovanje do vsega se začne učiti doma, do ljudi, do živali, do lastnine, do dela itd.


Itak, ampak po moje nimate problemov z otroki, katerih starši tako razmišljamo... Saj kdaj polijejo kaj, gotovo in se tudi kdaj kaj hecajo, ampak po moje to ni tista objestnost, o kateri je tu govora...

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 16:05:26   
marta82
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

V bistvu me res zanima, če trije ukori še pomenijo izpis iz šole oz. prepis na drugo šolo oz. prepis na šolo za problematične otroke (npr. mladinski dom)?


http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200876&stevilka=3364

_____________________________

BE NICE!
I could be your boss someday.


(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 16:45:31   
sanasan
seveda! + počistiti za sabo + družbeno/šolsko koristno delo
mi pa sin večkrat pravi, koliko hrane gre stran in si jo pogosto kar prinese s seboj. glede na hrano, ki jo prinese, je mularija res razvajena...gre pa za eno lj. srednjo šolo.


_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu marta82)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 17:58:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Bi pa "krivcem" kot kazen naložila pospravljanje razmetanega in/ali uničenega.


Ja, to se mi zdi boljše. Pa pospravit še kakšne druge stvari za zraven. To, da ne dobiš malice, po moje ne bo toliko zaleglo, ker bojo nosili svojo s seboj...


Jaz bi jim prepovedala, da jo nosijo s seboj. Naj bodo lačni, in ne samo en dan, od lakote se ne umre v nekaj dneh (niti enem tednu ne). Mogoče bo stranski učinek še ta, da bo v veliko primerih predebela mularija vsaj malo shujšala; in kakšnega suhega zna miniti želja po idealnem hujšanju. Negativnih učinkov ne vidim, razen frustriranih staršev.


(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 18:39:50   
hmm...
IZVIRNO SPOROČILO: mala maja

se ja, ampak poleg kazni bi dala še eno urno dežurstvo po šoli v kuhinji. Naj še malo pomaga svojo packarijo pospravit kuharicam





Podpis.


_____________________________

Kadar neko stvar izgubimo, šele takrat se zavedamo kaj smo imeli!

http://www.zavetisce-horjul.net/index.php

-----> POMAGAJMO JIM!!!!!

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 18:50:52   
sanasan
Ronja, izhajaš iz predpostavke da se da s starši in otroki RAZUMNO pogovarjati, da imajo približno ista mišljenja, vrednote ITD. Pa ŽAL ni tako, takemu človeku nimaš kaj dopovedati, rekel ti bo kje je zakon, kje je uredba, kje je predpis po katerem naj bi MOJ otrok prišel v šolo IN TO V PROSTEM ČASU, čistiti svinjarijo, ki je SPLOH ni naredil ON (pa dokažite da je bila naš ____ zraven, mate kamere, vsi lažejo, vsi ste proti nam, gremo v medije ...)ITD ITD - ne prideš jim na konec. In še to če bi tako ostajanje po pouku in dežurstvo učiteljev količkaj pomagalo, verjemi, sem prva za, samo ŽAL, po mojih izkušnjah, je to misija nemogoče.


veliko pripomore tudi dober ravnatelj, ki zna ne le dobro poskrbet za delo učiteljev in učencev, ampak zna tudi jasno in glasno staršem (ko le ti ne vejo in pretirano branijo svoje hrčke smrčke) povedat, kaj se spodobi in kaj ne! ravnateljica na naši oš je resnično brez dlake na jeziku in izredno odločna. sem jo že slišala, ko je rekla nekemu staršu: 'če vam in vašemu otroku niso všeč naša šolska pravila, ste svobodni in lahko izberete drugo oš. še prej pa boste poravnali škodo, ki jo je povzročil vaš otrok!'
pri nas se še starši 'bojijo' ravnateljiceuser posted image meni je na vsakem roditeljskem, informativnem prav zabavno poslušat njene vzgojne nasvete in kar že na začetku leta vsakič hitro razloži jasno in glasno 'pravila igre' po sistemu 'take it or leave it' prav na šarmanten načinuser posted image

_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu hmm...)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 19:00:29   
sanasan
no, sem hotela povedat, da se da marsikaj verjetno uredit kar s šolskim pravilnikom ali redom ali kaj že je! pri nas šolarji vsako leto dobijo beležko v kateri je tudi šolski red...kljub strogosti pravilnika in marsikaterega negodovanja staršev, je šola vsako leto bolj polna, ker so pri večini predmetov precej nad slovenskim povprečjem...
letos je prav fajn razložila nam staršem prvčkov: vrata zaklepamo takrat in takrat, če boste zamudili, boste morali z otrokom naokoli (prva triada ima svoj vhod in garderobo), otroka boste spravili v zadrego pa še slab zgled mu boste. če otrok zamuja pouk v prvi triadi, ste krivi VI starši in se ne čudite, če bo zamujal tudi kasneje. user posted image

_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 19:01:26   
sanasan
je pa žalostno, ko morajo v šoli (pre)vzgajat še starše ne le otrokuser posted image

_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 19:07:54   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: sanasan

veliko pripomore tudi dober ravnatelj, ki zna ne le dobro poskrbet za delo učiteljev in učencev, ampak zna tudi jasno in glasno staršem (ko le ti ne vejo in pretirano branijo svoje hrčke smrčke) povedat, kaj se spodobi in kaj ne! ravnateljica na naši oš je resnično brez dlake na jeziku in izredno odločna. sem jo že slišala, ko je rekla nekemu staršu: 'če vam in vašemu otroku niso všeč naša šolska pravila, ste svobodni in lahko izberete drugo oš. še prej pa boste poravnali škodo, ki jo je povzročil vaš otrok!'


Primer ravnatelja, ki sledi vrednotam in dolgoročnim ciljem in ne samo kratkoročni tržni logiki priljubljenosti.

Tako kot svoj del odgovornosti za (ne)vzgojo nosimo starši, tako jo bodo morali prevzeti tudi učitelji, predvsem tisti dobršen del njih, ki je v pomanjkanju kupcev (beri učencev) spustil svoj nivo znanja in kredibilnosti ravnanja do minimuma; za slednje sem skoraj prepričana, da bodo proti ukrepu, saj šola ni za to, da popravlja napake staršev-in v enaki meri sem za sposobne učitelje prepričana, da bodo takšen in podobne ukrepe pozdravili in jih še dosledno in brez filozofije izvajali.

(odgovor članu sanasan)
  Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Se strinjate z ukrepom?
22.6.2010 20:18:29   
Colt
Kar so starši/sistem/potuha na vseh nivojih sejali....to sedaj žanjemo! wiwiwiwiiw

< Sporočilo je popravil Colt -- 22.6.2010 20:19:30 >


_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?