Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati? Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.
Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Ma, sem dobila lonec in štedilnik na razpolago, tko da bom skuhala sama, ampak zdej mi težavo dela količina mesa - a bo 3 kg bočnika za golaž dovolj za 20-25 ljudi???
_____________________________
Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 26.8.2010 12:40:55
uškinamama
hM, nisem kuharica, ampak njena hči . Recimo, računaš 10-15 dag mesa na osebo. Jaz bi recimo dala vsaj 3,5 kg mesa , ker vem, da jih je v naši druži kar nekaj , ki jejo meso in ne golaž
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 26.8.2010 12:47:36
srki
Jest bi tud dala več mesa, še 3,5 kg se mi zdi premalo. Ne vem no, za toliko še nisem kuhala, ampak zdi se mi premalo. Pejt na kulinariko vprašat, tam boš ziher zvedla iz prve roke.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 26.8.2010 13:29:52
kalbo
Pa jest v golaž ne dajem bočnika, ampak stegno oziroma pleče, ker nikoli nisem maral žvarovne. Stegno oziroma pleče se pa lepo skuha in se kar topi v ustih.
Da napolnem 13 litrski kotel, dam 6 kil mesa in 6 kil čebule, pol do celo buteljko kabarne suvinjona in ene tavelike pelate. Liter golaža je pa nekje za tri do štiri osebe.
Če rabiš še kak nasvet, pa kar na dan z besedo.
< Sporočilo je popravil kalbo -- 26.8.2010 13:33:51 >
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 26.8.2010 14:39:43
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
Pa jest v golaž ne dajem bočnika, ampak stegno oziroma pleče, ker nikoli nisem maral žvarovne. Stegno oziroma pleče se pa lepo skuha in se kar topi v ustih.
Da napolnem 13 litrski kotel, dam 6 kil mesa in 6 kil čebule, pol do celo buteljko kabarne suvinjona in ene tavelike pelate. Liter golaža je pa nekje za tri do štiri osebe.
Če rabiš še kak nasvet, pa kar na dan z besedo.
"žvarovno" jz porežem stran kolikor se jo pač da porezat, nekaj mi je pa všeč da jo je, ker da golažu en tak poseben žmoht. Pleče mi je pa v golažu všeč, kadar ga skuham recimo 1 kratno porcijo za kosilo, ker če pleče cmariš in greješ cel dan na ognju, razpade, bočnik pa ne. Golaž iz bočnika je ponavadi naslednji dan še boljši, tisti iz pleča je pa naslednji dan že skoraj pešta (Jz pa rabim golaža za 2 dni). Za takoj pojest je pa "plečni golaž" za prste polizat, to se pa definitivno strinjam .
Kalbo, na kolikšnem ognju (ali nad žerjavico ) in koliko časa pa potem kuhaš, če sem prav razumela, da kuhaš na ognjišču? Moram pa upoštevat, da se bo bočnik kuhal vsaj še 1x dalj ane?
_____________________________
Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 11:43:04
kalbo
Ja, to imaš prav, glede naslednjega dne, za bočnik ne vem, ker vedno kuham iz pleč ali pa stegna. Za naslednji dan je, za v skrinjo pa ni, to je pa res.
Kuham litoželeznem kotlu spodaj imam pa plinski gorilnik, privid skoraj do ničle, tko da čist počas vre. Ene 6-8 ur pa kuham. Res pa je da čmarim čebulo dve uri z nekaj začimbami in soljo, šele potem pride meso, pol se to en čas kuha, pol se začne začne pa čarat. Pelati pridejo not pa kako urco pred koncem. Še finese on golaž je tu.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 13:02:47
TomTaylor
hvala, ga že kuham in sicer kar na indukciji v loncu nad 3-emi kuhališči . Nisem ga upala v kotel nad ogenj dat, bemtiš, da mi ne bi šel v maloro cel golaž... Čebulo (+sol) pa tut jz mrcvarim toliko časa, da se popolnoma razpusti..Edin začimbe mi pa mal težave delajo za tako količino, ampak ni panike, bom že...Tnx
_____________________________
Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 14:01:13
*miska.mcc*
IZVIRNO SPOROČILO: srki
Kako pa golaž zgostite ?
jst dam ful cebule. ampak res fuuuul.....skor pol pol. pol kuhas. zgostis lahko z naribanim krompirjem, moko (samo tukaj moras po se fajn prekuhat vse), drobtinami, zmesas 1rumenjak in 1 zlico kisle smetane...
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 14:03:45
*miska.mcc*
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama
hM, nisem kuharica, ampak njena hči . Recimo, računaš 10-15 dag mesa na osebo. Jaz bi recimo dala vsaj 3,5 kg mesa , ker vem, da jih je v naši druži kar nekaj , ki jejo meso in ne golaž
mi2 se fajn poklapava... on obozuje meso, jst pa omako
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 14:05:38
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: srki
Kako pa golaž zgostite ?
IZVIRNO SPOROČILO: srki
Kako pa golaž zgostite ?
ga sploh ni treba če daš pravo razmerje meso:čebula (1:1 je po mojih izkušnjah najboljša kombinacija) in samo po potrebi prilivaš Če se pa slučajno zgodi, da rata preredek pa ene pol ure pred koncem kuhanja naribaš notri krompir. Moka po mojem mnenju ne gre v golaž, čeprav je mene moja mami učila ravno z moko. Pa sem pač svojeglav otrok
_____________________________
Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 14:10:30
*miska.mcc*
moka je tudi pri meni na zadnje. jst pol se tko naredim. ce se cebula ne razkuha. poberem meso ven in vse zmixam s palicnim mesalnikom.
samo po na vadi mi ni treba gostit, ker dam res ogromno cebule. pol pa zraven zmiksam še vso zivo zelenjavo, ki jo najdem v hladilniku: krencek, kolerabo, petersilj, cesen, vse kar najdem v glavnem. in pride tega veliko vec kot mesa.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 14:46:46
srki
SAj zato sprašujem, ker pri nas se je vedno z moko gostilo, zadnje čase pa tud tisga Fanta za golaž kupimo, tisto je sicer bolj za okus, malo tudi zgosti. Za krompir sem slišala, sam po mojem je res to, da daš pravo razmerje meso-čebula.
Če je preveč čebule, pa kar mal na sladko potegne, a ne?
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 27.8.2010 17:57:06
Jessy
Nič ne zgoščujem. Pri meni je gosto od čebule! Če čebulo dovolj dolgo kuhaš, bo razpadla na prafaktorje. Golaž se itak kuha NAJMANJ 3 ure, se pravi, da vse kar je več je bolje kot 3 ure in v tem času čebula gre narazen.
RE: kuharice - golaž za 25 ljudi 28.8.2010 16:15:22
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
TT - bos sporocila, kako je uspelo?
lahko rečem, da je bil zame tole najboljši golaž kar sem jih kdaj skuhala - očitno je res nekaj na tem, da je golaž najboljši, če se ga kuha masovno. Meso mehko kot puterček, a še vedno v kosih (ni razpadlo), omaka ravno prav gosta, ... Pa če ga je moja babica pohvalila, pol ziher ni slab. Naslednjič se bom opugumila še za golaž v kotlu.
_____________________________
Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.