|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nisem za krst
17.11.2010 11:12:28   
sazi
Takole ti bom rekla. A vidva sta cerkveno poročena? V kolikor nista, vama itak ne bodo hoteli krstiti otroka. Če pa sta, v kolikor imate župnika, ki dela strogo po predpisih, brez tvoje privolitve otroka ne bo krstil, ker ga ne sme. 


Jaz jih poznam kar nekaj, ki sploh poročeni niso, kaj šele cerkveno, pa so jim vseeno krstili otroke. Vem tudi za primer, ampak že od dolgo nazaj, ko je mama naskrivaj krstila otroke brez očetove vednosti, med tem, ko je šla sama k sorodnikom na obisk. Pa zagotovo se še polno takih zgodbic najde.
Ampak kot je že ena napisala. Jaz v tem ne vidim glavnega problema ali je mali krščen ali ne, ampak v tem, da bi se kaj naredilo proti volji drugega in pod pritiskom starih staršev.

(odgovor članu Klemy82)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Nisem za krst
17.11.2010 11:25:48   
TuBoLina_86
hehe, se mi vedno treba smeja, ko vidim nekatere ljudi, ko slišijo da otrok ni krščen, in nii nebo user posted image user posted image user posted image se mi zdijo prav smešni....  ker to je za njih nekaj nesprejemljivega....

no, prihajam iz majhne vasice, kjer se gre vsako nedeljo k maši, ker če ne greš poem te imajo že za nevernega... in ravno zaradi tega sem odšla od tam.... imam babico in dedeka, ki sta zelooooooooooo verna, vsako leto gresta najmanj na 3 romanja, vsako leto obvezno v lurd....

vendar me še nista in mislim da niti ne bosta vprašala za krst.... niti se ne pogovarjamo o tem.... drugače pa je v njegovi družini.... njegova babica je prišparala 500 eur, rekla da ona plača, samo da ga dava krstit.... pa ji je lepo, mirno, razločno dopovedal, da midva pač ne verjameva, in tudi malega ne bova silila v vero, se bo pa lahko sam odločil, če bo htel ali ne....  in tako smo prišli do sklepa, da babica še vedno špara tistih 500 eur, in upa, da si bova premislila... sem rekla naj jih da meni, jih bom za moje pojme pametneje porabila user posted image

takole smo rešili krst pri nas user posted image se več ne pogovarjamo o tem, in živimo lepo, mirno življenje user posted image

to je moje mnenje, in nikogar ne mislim užalit z tem, da pač ne verjamem.... vsak ma svoje mnenje... za vas pa upam, da boste rešili, kako bo najboljše za vse user posted image



_____________________________

17.09.2009 ob 8:48 sem postala ponosna mamica malega sončka Tina

ob rojstvu, 17.9.2009: 3140 g, 50 cm
1 leto : 10,5 kg, 77 cm

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Nisem za krst
17.11.2010 15:45:10   
rina22
Zakaj bi dala otroka krstit, če ga nočeš dat? To je tak, kot da bi se poročila samo zato, ker bi tvoj tako hotel. Če sta oba ZA krst, ga dajta krstit, če pa sta PROTI, pa ga ne krstita. Glede na to, da sta že bila dogovorjena, da ga ne bosta krstila in on prihaja iz verne družine, je bil verjetno deležne pritiska s strani staršev. Malo ga opomni na to, da bo to VAJIN otrok in ne otrok njegovih staršev in se odločita po svoji vesti in prepričanju user posted image

(odgovor članu TuBoLina_86)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Nisem za krst
17.11.2010 16:04:38   
botrca
Pa zakaj se toliko obremenjujete če je ali ni otrok krščen? Kaj potem bo drugačen od drugih, ga bodo po strani gledali ali kako? Če sta se dogovorila, da ga ne bosta krstila pol naj tako tudi ostane.
In kaj se imajo stari starši tu za vtikovat. Povej jim jasno in glasno kaj jim gre. Otrok je vajin in vidva bosta sprejemala odločitve ne oni. Lahko svetujejo, ne pa odločajo namesto vaju. Oni so priložnost za svoje odločitve že imeli in to je to. Saj se včasih ni to toliko naprej metalo, kot se zdaj. Kao trend user posted image user posted image user posted image . Ma pismo pa trendi...user posted image .


_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu rina22)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Nisem za krst
18.11.2010 7:15:41   
barni
IZVIRNO SPOROČILO: lananai

Če ti je vseeno, če je tvoj otrok vpisan v tem "društvu", zakaj potem ne ugodiš želji svojega dragega? Njegovo veselje meni prevlada nad nečim, kar mi je itak vseeno. Isto bi lahko on rekel, da bo premislil o vajinem odnosu, če ti ne bi popustila, če bi njemu to toliko pomenilo.



No pri nas mi ni treba nič ugajati, ker sva se oba strinjala, da otrok ne bo krščen.

Pa tudi sicer ne bi, če mi ne bi povedal dobrega razloga za. Ne vidim poante, da se vpišeš v bilo katero društvo, če tja ne nameravaš hodit. Naj se vpišem samo zato, da bom lahko rekla, da sem vpisana na jogo, likovni tečaj, pevski zbor, telovadbo, aerobiko....in potem nikoli zares ne grem tja in sploh ne vem kaj se tam dogaja in kaj počnejo? V čem je smisel? Da bo moj partner vesel, da je moj otrok vpisan v toliko društev, čeprav ne bo tja šel nikoli?

Pa se nočem kregati, samo res ne vidim smisla. Pa nisem apriori proti samo zato, da sem proti.

(odgovor članu lananai)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Nisem za krst
19.11.2010 14:20:58   
nananaja
Po moje se pa tu super pokaže problem načrtovanja otrok brez poroke, pa ne cerkvene, kakršne koli!

Če se par odloči najprej za poroko, že takrat razčisti s starši enega in drugega o veri, ker se odloči za ali pa brez verske poroke. In tako jasno pove vsem, da je sedaj svoja družina, ki sama odloča o svojih otrocih.

Zato ste si prav sami krivi, če se še o skupnem življenju ne morete zmeniti, kaj šele o poroki pri matičarju. Potem nikar ne jokajte o vplivih njegovih ali njenih staršev.

O tem, ali krst ja ali ne, pa ne bom govorila, ker je to stvar staršev, se pravi se jaz odločam samo za moje otroke.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Nisem za krst
21.11.2010 8:22:26   
_sanja_*
Se strinjam, da stari starši tukaj nimajo nič zraven in jim je treba čimprej postavit mejo, sicer bodo mislili, da se lahko vsepovsod vtikajo in se tudi bodo.

Župniki so pa različni ja. Naš je sploh poseben. Obnaša se kot zapiha veter. Vem za primere, ko nezakonskih otrok ni hotel krstiti, češ da so to pankrti in za primere, ko je krst lepo naredil brez pripomb. Na splošno ima neke čudne metode, da on bo pa vsem vsilil vero; tako da verjamem, da bi bil pripravljen krstiti otroka tudi brez privoljenja enega od staršev, sploh če so stari starši dovolj vplivni pri njem.

Zato sva mi2 mirno šla v drugo faro (do našega župnika sploh nikoli) in tam krstila otroka. Jaz imam zakramente, vendar nisem verna, moj nima nobenih zakramentov, pa sva se strinjala, da ga bova krstila, k verouku pa bo šel na lastno željo ali pač ne. 
Župnik ni kompliciral, ker nisva poročena; vprašal je samo, če si to oba želiva, predvsem oče; in ker je rekel, da se strinja, ga je krstil. Poudarjal je predvsem to, da je krst skupna izbira obeh staršev - če si torej oba želiva, da je mali krščen, ne bo toliko gledal na to, če sva poročena in obratno - tudi poroka ne pomaga, če se eden od naju ne strinja s krstom.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Nisem za krst
21.11.2010 8:30:46   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

Po moje se pa tu super pokaže problem načrtovanja otrok brez poroke, pa ne cerkvene, kakršne koli!

Če se par odloči najprej za poroko, že takrat razčisti s starši enega in drugega o veri, ker se odloči za ali pa brez verske poroke. In tako jasno pove vsem, da je sedaj svoja družina, ki sama odloča o svojih otrocih.

Zato ste si prav sami krivi, če se še o skupnem življenju ne morete zmeniti, kaj šele o poroki pri matičarju. Potem nikar ne jokajte o vplivih njegovih ali njenih staršev.

O tem, ali krst ja ali ne, pa ne bom govorila, ker je to stvar staršev, se pravi se jaz odločam samo za moje otroke.




Podpis!

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Nisem za krst
21.11.2010 15:24:15   
deveta
Pri nas pa je bila situacija taka: sem svojemu možu lepo povedala, da je zaradi tradicije ne nameravam krstit. On ima zakramente (tradicija v naših krajih in verjetno še marsikje) jaz jih nimam. Sicer pa kljub zakramentom ne ve niti kdaj je npr. Velika noč, še manj pa zakaj je to pomemben krščanski praznikuser posted image . S poroko ni bilo problema, saj ni želel cerkvene, tako, da je bila le civilna (bili na dveh cerkvenih od prijateljev in je reku, da njemu ne bo župnik tako ukladal na poročni danuser posted image user posted image ).
Sicer pa meni ti zakramenti in podobno ne pomenijo nič in če bi mu (možu in ne njegovim staršem) to veliko pomenilo ne bi nasprotovala. Sem mu pa dala vedet, da če gremo v to, si bo on prevzel ta del njene vzgoje in z njo hodil tudi k maši in podobno (saj bi šla tudi jaz včasih zdraven) in mu še enkrat poudarla, da je zaradi trabicije ne bom hodila s tisto slano vodo polivat. Pa oprostite takemu izrazu. Pa sploh ni bilo problema, mi je reku, da kaj se sploh obremenjujem s tem in da je tudi on ne bi krstil. Pa je bil problem rešenuser posted image

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Nisem za krst
22.11.2010 22:00:37   
nananaja
tisto slano vodo polivat

a pr vas s fiziološko krstijo? prvič slišm.

(odgovor članu deveta)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Nisem za krst
23.11.2010 14:25:23   
deveta
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

tisto slano vodo polivat

a pr vas s fiziološko krstijo? prvič slišm.



user posted image user posted image user posted image

Ne vem če je glih taka koncentracija soli kot v fiziološkiuser posted image , mi je pa kolegica povedala, da je slana. Je še nisem poskusla. Je enkrat župnika vprašala, kakšna je ta voda in kako se jo prippravi in ji je rekel, da je slana in žegnjana. Buu, ona mi je to povedala in če ji je župnik to povedal, je verjetno resuser posted image user posted image .

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Nisem za krst
7.12.2010 9:11:15   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: deveta
...ji je rekel, da je slana in žegnjana.

Lahko se posebej blagoslovi sol in se nato zmeša z vodo in se pri tem moli (vero).
Lahko se posebej blagoslovi sol, posebej vodo. In se potem zmeša (ščepec).



(odgovor članu deveta)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Nisem za krst
6.2.2011 16:47:30   
bric


Eno, mogoče za koga dokaj banalno, vprašanje glede krsta, ki pa me res zanima, če se slučajno znajdem v takšni situaciji.

In sicer, razumem, da starša, ki sta pripadnika različnih veroizpovedi, ne želita prejudicirat vero otroka in ga zato tudi ne krstita. Ok, to mi je jasno.
Ni mi pa jasno, zakaj če je en partner veren, drugi pa ateist, ta ateist nasprotuje krstu otroka, če pa bi to na drugi strani vernemu partnerju nekaj pomenilo? Ateisti, kot že ime pove, ne verjamejo v Boga, torej v čem je problem? Saj njihova "verska čustva" ne morejo biti prizadeta, če v Boga itak ne verjamejo? Ali če vprašam drugače, kaj ateist izgubi, če se njegov otrok krsti? Pa da se razumemo, to ni zdej kakšna provokacija, ampak me res zanima, ker mene osebno bi to zmotilo, da bi se znašel v takšni situaciji, da jaz nekaj pridobim, partner nič ne izgubi, pa vseeno nasprotuje takšni odločitvi. Pa to nima nobene veze z zgoraj opisanimi primeri.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Nisem za krst
6.2.2011 18:11:01   
liliana
Mene to tudi zanima.......zakaj biti takoj proti krstu, če se sam deklariraš za ateista in če krst drugemu partnerju nekaj pomeni ne vem zakaj po vsej sili vztrajati pri svojem......meni je to brez veze....pa tudi, če kao starši pritiskajo na partnerja.......ne, vem no....jaz sem tudi zavoljo svojih starih staršev dala otroka krstiti.....njim je pač to ogromno pomenilo, meni in partnerju pa čisto nič (sva različnih ver), torej....nama ne pomeni nič, če je otrok krščen, pa nama ne pomeni prav tako nič, če otrok ni krščen.....in če nekoga od bližnjih pač lahko s stvarjo, ki tebi ne pomeni čisto nič, nekomu drugemu pa ogromno, osrečiš.....zakaj pa ne....?

< Sporočilo je popravil liliana -- 6.2.2011 18:12:57 >

(odgovor članu bric)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Nisem za krst
6.2.2011 20:58:13   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
....nama ne pomeni nič, če je otrok krščen, pa nama ne pomeni prav tako nič, če otrok ni krščen.....in če nekoga od bližnjih pač lahko s stvarjo, ki tebi ne pomeni čisto nič, nekomu drugemu pa ogromno, osrečiš.....zakaj pa ne....?

Za moje pojme krst pač ni taka stvar, ki jo narediš, zato, da osrečiš nekoga od bližnjih. Krst pomeni določeno obvezo, da boš otroka vzgajal v tej veri itd. in če že vnaprej veš, da tega ne misliš delati, ne vem, kaj je potem smisel krsta. To pomeni dobesedno, da tam v cerkvi LAŽEŠ, da boš otroka vzgajal v veri itd. Za moje pojme je to čisti nesmisel.
Moje mnenje se sicer nanaša na tiste variante, ko dasta dva krstit otroka zarad kakih starih staršev, prastarih staršev ipd. Če je pa eden od partnerjev veren, ja pa zadeva vendarle drugačna, ker potem pa lahko ta verni starš vseeno izpolnjuje zavezo, ki jo je dal pri krstu, in otroka vzgaja v veri.

In tudi s tem se ne strinjam, da če si ateist, te prav nič ne boli, da je otrok krščen - sorry, ampka JA PA TE, če imaš odnos, da NOČEŠ, da ima tvoj otrok sploh kar koli opravka z RKC, potem ti pač ni vseeno, da ga hoče nekdo "vpisati v to društvo", kot so rekle ene zgoraj. Te zadeve vednarle niso tako enoplastne, kot jih skušate nekateri prikazati.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 9:30:22   
zvezdica_1
bric

sama sem bila vzgojena v katoliški veri, danes kolebam med agnostikom in ateistom. in ja, četudi bi partner bil veren ( ni pomembno, katera vera), krsta oz. verske vzgoje ne bi dovolila. tudi ateizem, agnosticizem je neko prepričanje, mogoče ne ravno tako razširjeno kot krščanstvo ( kdor si je v srednjem veku upal oporekati cerkvi, je kar hitro zgorel na grmadi ali končal na natezalnici - posledično tudi niso imel možnosti razvoja). in če jaz spoštujem partnerjevo verovanje v karkoli, naj tudi on moja prepričanja. mislim, da je strpnost nekaj, kar naj bi jezusov nauk učil. in če ne vernik ne zmore strpnosti do živjenjskega sopotnika in dogovora, da se otrok sam odloči o veroizpovedi, ko bo na to pač pripravljen ( pa ne pri 3 letih, ko mu 1 od staršev čokolado obljubi), je smiselno, da svojega partnerja išče v enaki veroizpovedi in med enako gorečimi verniki. govoriš, da ne bi nič izgubila-zgubila bi možnost vzgajati otroka po svojih načelih, vrednotah, običajih, popolnoma enako kot nekdo, ki mu verska vzgoja nekaj pomeni. in zakaj bi se jaz kot npr.ateistka  morala podrediti nekomu, ki pa v nekaj verjame? a to, da jaz v ta nekaj ne veramem, pa ni prepričanje? kaj določa, da je mogoče verjeti samo v obstoj in da je neobstoj nemogoč??

krstiš se še vedno lahko. krst pa izjemno težko izbrišeš iz svoje preteklosti, enako kot versko vzgojo. ker če te spremlja od malega, ti vcepi v podzavest neko prepričanje, in dokler ne začneš razmišljati kritično ( nekateri ega niso sposobni nikoli, in župnikom sledijo še na dan volitev, ko jim pojasni, kaj naj obkrožijo), kar se pred puberteto ne zgodi, mineta skoraj 2 desetletji. potem se je rteba še zoperstaviti staršem in potem bereš zgodbe, kako stari starši zahtevajo krst in delajo razdore med mladimi.

strpnost in kompromisi so ključ do življenja v dvoje, troje... in če nekomu vera in verovanje, osebno prepričanje pomenita toliko, bo razumel partnerja, zakaj pa on želi drugačno vzgojo. vera nas sicer uči strpnosti, a ta strpnost pogosto zbledi, ko se trči ob nekaj, kar ni katoliško....dokaz, da za cerkev nismo vsi enaki.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 13:06:51   
Bastis
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Za moje pojme krst pač ni taka stvar, ki jo narediš, zato, da osrečiš nekoga od bližnjih.

In tudi s tem se ne strinjam, da če si ateist, te prav nič ne boli, da je otrok krščen - sorry, ampka JA PA TE, če imaš odnos, da NOČEŠ, da ima tvoj otrok sploh kar koli opravka z RKC, potem ti pač ni vseeno, da ga hoče nekdo "vpisati v to društvo"



tako nekako razmišljam tudi jaz. ne želim , da mi otroka kakorkoli indoktrinirajo glede ver. potem ko bo odrasel se zaradi mene lahko odloči po svoje.
to je nekako tako kot da bi mi otroka učili , da je zemlja ravna plošča.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 21:18:18   
bric


Najprej, da se razumemo, jaz nimam namena, da se tole sprevrže v filozofsko, svetovnonatorsko ali versko polemiko.
Še enkrat povem, da če je en strš ene vere, drug pa druge, razumem nasprotovanje krstu.

Kar pa se tiče ateizma je pa stvar vsaj zame drugačna, ker ateizem ni prepričanje, je kvečjemu neprepričanje, ne moreš verjeti v nič, lahko samo ne verjameš v nič (k sreči slovenščina pozna dvojno negacijo). Ampak to niti ni glavni problem. Problem, ki ga jaz vidim in zaradi česar sem se tudi oglasil je pravzaprav osnovno nepoznavanje in nerazumevanje določenih svari iz česar tudi izvira to nasprotovanje, češ krst bo mojega otroka malo da ne povezal s hudičem.
 
Najprej kar se tiče RKC, to enačenje vere in Cerkve ali še huje vernikov in Cerkve je meni nepojmljivo. Sam se deklariram za rimokatolika, ampak to ne pomeni, da sem jaz zato Cerkveni funcionar, da sem odgovoren za to kar počne Cerkev. In ta nastrojenost v javnosti proti RKC, ki je po mojem mnenju sicer pretirana, čeprav velikokrat upravičena se ne sme in ne more prenašat tudi na krščansko vero. Dogaja pa se ravno to, da je zaradi RKC krščanska vera, celo kršačnske vrednote in verniki ki sledijo krščanskemu nauku v javnosti smatrani kot napol zločinski. In to mene blazno moti, kot sem lahko prebral tudi v tehle komentarjih, češ ne želim, da ima moj otrok karkoli opraviti s temi ljudmi. Mislim, kot da gre za zapornike na Dobu.

In drugo kar je pa bistveno. Pred časom sem nekje prebral, da je Biblija ena tistih knjig o kateri imajo največ povedati tisti, ki je niso prebrali. In ko pomislim je temu dejansko tako. Kaj pa je pravzaprav krščanski nauk? Kaj pa so krščanske vrednote? Pa saj je celotna zahodna civilizacija utemeljena na krščanskih vrednotah in vsi otroci v zahodni kulturi so na nek način posredno vzgojeni na krščanskih vrednotah, ne glede na to ali so krščeni ali ne in iz kakšne družine prihajajo. Tako kot je Arabska kultura pogojena z muslimanskimi vrednotami, tako je naša s kršačnskimi. Jaz dvomim, da kdo doma svoje otroke vzgaja v nasprotju s krščanskimi vrednotami, da jih npr. uči da se lahko krade. Ker naprimer v nekaterih kulturah kraja ni problematična, v naši pač je. In ne glede na to ali to delaš hote ali nehote, ali se deklariraš za vernika ali ateista, ali priznaš ali ne, otroka vzgajaš po krščanskih vrednotah. In to niso vrednote RKC, žal RKC pogosto ne deluje po teh vrednotah zato to ni eno in isto. Sem pa prepričan da so krščanske vrednote nekaj skrajno pozitivnega zato se na tem mestu še enkrat spašujem, kaj za vraga se bo zgodilo otroku ali neverujočemu partnerju, če se da otroka krstit in to drugemu partneru nekaj pomeni? V najslabšem primeru nihče nič ne izgubi, nekdo pa nekaj pridobi. Torej meni je to še vedno nerazumljivo.

Pa še to. Krst otroka nič ne indoktrinira, oziroma če začneš tako razmišljat, celotna vzgoja je neke vrste indoktrinacija. Bomo nehali otroke vzgajat, pa naj sami pridejo do spoznanj kaj je prav in kaj ne? Indoktrinirati pač ni simomin z definirati. In usmeritve k pozitivnim vrednotam niso in ne morejo biti slabe, ni pa tu nobene zaveze, nikogar se zaradi tega ker je krščen v ničesar ne sili ali se od njega karkoli pričakuje.

(odgovor članu Bastis)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 21:34:41   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: bric
Kar pa se tiče ateizma je pa stvar vsaj zame drugačna, ker ateizem ni prepričanje, je kvečjemu neprepričanje, ne moreš verjeti v nič, lahko samo ne verjameš v nič (k sreči slovenščina pozna dvojno negacijo). Ampak to niti ni glavni problem. Problem, ki ga jaz vidim in zaradi česar sem se tudi oglasil je pravzaprav osnovno nepoznavanje in nerazumevanje določenih svari iz česar tudi izvira to nasprotovanje, češ krst bo mojega otroka malo da ne povezal s hudičem.
 
Za druge ne bom govorila, pri me ni ne gre za nobeno nepoznavanje - vem še preveč o tej temi, bi si skoraj upala trditi, da najverjetneje več kot ti.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
Najprej kar se tiče RKC, to enačenje vere in Cerkve ali še huje vernikov in Cerkve je meni nepojmljivo. Sam se deklariram za rimokatolika, ampak to ne pomeni, da sem jaz zato Cerkveni funcionar, da sem odgovoren za to kar počne Cerkev. In ta nastrojenost v javnosti proti RKC, ki je po mojem mnenju sicer pretirana, čeprav velikokrat upravičena se ne sme in ne more prenašat tudi na krščansko vero. Dogaja pa se ravno to, da je zaradi RKC krščanska vera, celo kršačnske vrednote in verniki ki sledijo krščanskemu nauku v javnosti smatrani kot napol zločinski. In to mene blazno moti, kot sem lahko prebral tudi v tehle komentarjih, češ ne želim, da ima moj otrok karkoli opraviti s temi ljudmi. Mislim, kot da gre za zapornike na Dobu

Ha - presneto naiven si, če misliš, da je ločitev rimokatoliške vere in rimokatoliške cerkve sploh mogoča - tudi jaz sem sicer v prvi fazi razmišljala podobno kot ti (dam nekaj na vero, na cerkev kot inštitucijo pa nič), ampak pozneje sem prišla do novih spoznanj in dejstvo je, da to vero je USTVARILA CERKEV in ne obratno - ni cerkev nastala na podlagi vere, ampak so vero ustvarili z zelo določenimi motivi, kakimi, mislim da sploh ni potrebno razlagati.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
In drugo kar je pa bistveno. Pred časom sem nekje prebral, da je Biblija ena tistih knjig o kateri imajo največ povedati tisti, ki je niso prebrali.

Jaz sem jo prebrala še prevečkrat.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
In ko pomislim je temu dejansko tako. Kaj pa je pravzaprav krščanski nauk? Kaj pa so krščanske vrednote? Pa saj je celotna zahodna civilizacija utemeljena na krščanskih vrednotah in vsi otroci v zahodni kulturi so na nek način posredno vzgojeni na krščanskih vrednotah, ne glede na to ali so krščeni ali ne in iz kakšne družine prihajajo. Jaz dvomim, da kdo doma svoje otroke vzgaja v nasprotju s krščanskimi vrednotami, da jih npr. uči da se lahko krade. Ker naprimer v nekaterih kulturah kraja ni problematična, v naši pač je. In ne glede na to ali to delaš hote ali nehote, ali se deklariraš za vernika ali ateista, ali priznaš ali ne, otroka vzgajaš po krščanskih vrednotah.

Zaslug za tele vrednote, ki jih ti imenuješ krščanske, si nikakor ne more prilastiti krščanstvo - to so neke splošne človeške in družbene vrednote, ki so obstajale že tisočletja in tisočletja pred krščansvom. Pa ne samo te vrednote - cel "krščanski" nauk je copy paste in priredba iz starodavnejših kultur, tako da kar pozabi, da boš (ti ali kdo drug) takole zasluge zanje delil krščanstvu.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
Pa še to. Krst otroka nič ne indoktrinira, oziroma če začneš tako razmišljat, celotna vzgoja je neke vrste indoktrinacija. Bomo nehali otroke vzgajat, pa naj sami pridejo do spoznanj kaj je prav in kaj ne? Indoktrinirati pač ni simomin z definirati. In usmeritve k pozitivnim vrednotam niso in ne morejo biti slabe, ni pa tu nobene zaveze, nikogar se zaradi tega ker je krščen v ničesar ne sili ali se od njega karkoli pričakuje.

A misliš, da moji otroci, ki ne bodo krščeni in ne bodo vzgajani v krščanski veri, usmerjeni k negativnim vrednotam. Če jih bom pa že slučajno učila, da se ne sme krasti, sem to idejo "ukradla" iz krščanstva? IN malo si razčisti pojme, kaj krst sploh je - to JE indoktrinacija in to po cerkvenem pravu neizbrisna. Pri krstu se starši in boter tufi zaobljubijo, da bodo otroka vzgajali v tej veri - seveda te potem nihče ne more prisiliti, da ga boš res, ampak kake vrednote so pa potem po tvojem to, da greš tja LAGAT, se LAŽNO ZAOBLJUBIT, da boš izvajal nekaj, kar že vnaprej točno veš, da ne boš in nočeš? In to samo zato, da se ne boš zameril stari mami?

Ne da bi se hotela kregati, ampak poskušaš nam povedati, da nimamo razčiščenih nekaterih pojmov, pa si žal ravno ti tisti, ki še niti približno nimaš razčiščenih zadev, kako dejansko stojijo in kaj je pri vsej stvari dejansko res.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 7.2.2011 21:37:15 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu bric)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 21:45:01   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
....nama ne pomeni nič, če je otrok krščen, pa nama ne pomeni prav tako nič, če otrok ni krščen.....in če nekoga od bližnjih pač lahko s stvarjo, ki tebi ne pomeni čisto nič, nekomu drugemu pa ogromno, osrečiš.....zakaj pa ne....?

Za moje pojme krst pač ni taka stvar, ki jo narediš, zato, da osrečiš nekoga od bližnjih. Krst pomeni določeno obvezo, da boš otroka vzgajal v tej veri itd. in če že vnaprej veš, da tega ne misliš delati, ne vem, kaj je potem smisel krsta. To pomeni dobesedno, da tam v cerkvi LAŽEŠ, da boš otroka vzgajal v veri itd. Za moje pojme je to čisti nesmisel.
Moje mnenje se sicer nanaša na tiste variante, ko dasta dva krstit otroka zarad kakih starih staršev, prastarih staršev ipd. Če je pa eden od partnerjev veren, ja pa zadeva vendarle drugačna, ker potem pa lahko ta verni starš vseeno izpolnjuje zavezo, ki jo je dal pri krstu, in otroka vzgaja v veri.

In tudi s tem se ne strinjam, da če si ateist, te prav nič ne boli, da je otrok krščen - sorry, ampka JA PA TE, če imaš odnos, da NOČEŠ, da ima tvoj otrok sploh kar koli opravka z RKC, potem ti pač ni vseeno, da ga hoče nekdo "vpisati v to društvo", kot so rekle ene zgoraj. Te zadeve vednarle niso tako enoplastne, kot jih skušate nekateri prikazati.


Odvisno kako posameznik pojmuje krst in vero.....če ga pojmuješ kot del tradicije (jaz pač vero pojmujem tako....kot pač del naše krščanske tradicije).....zato me pač vprašanje krsta ne vznemirja preveč.....in tudi tisto, kar se pri krstu obljubi v cerkvi razumem kot del krščanske tradicije.....zato pač verjamem, da otroka vzgajam v smislu krščanskih vrednot, pa čeprav ne bo hodil k verouku (če pogledaš 10 božjih zapovedi se nekako večina ravna po njih)....naša tradicija je pač krščanska in ne muslimanska ali budistična.......

In kregati se v familiji zaradi enega krsta, ki te nič ne boli in te kasneje v življenju nič ne prizadane, se mi zdi brezveze......itak, če bo hotel moj otrok pri 20 postati budist ali scientolog ali kabalist, bo to lahko postal......tudi, če je krščen.....



(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 22:15:44   
zmajaz
Ko pa slišim za odgovor, za kaj bi moral storiti nekaj, kar nočeš, da ker je taka TRADICIJA, mi pa dobesedno stojijo lasje pokonci. Odgovor "zato, ker je taka tradicija" vedno slišim takrat, ko mi ljudje poskušajo upravičit neko zadevo, pa nimajo prav nobenega drugega pametnega agumenta zanjo.

Pa sorry Liliana - ni tole zdaj direkt proti tebi uperjeno - ampak res sem na splošno alergična na ta odgovor, ker sem ga že prevečkrat slišala in sama pač ne počnem NIČESAR samo zato, ker je taka tradicija.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 7.2.2011 22:17:09 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 22:46:09   
bric

@zmajaz

Midva se pač razideva že v samem štartu, ti pač izhajaš iz osnovne predpostavke, da je RKC pač skupina pokvarjencev, da je krščanska vera nekaj slabega, da je nauk zlagan in prirejen....., da če pa je že v vsem skupaj kaj dobrega, je pa to itak obče človeško ali pa "prepisano od starodavnih kultur".

Ja ob tako fudamentalno različnih pogledih, pa res nima smisla še karkoli naprej v detajle. Saj to kar govoriš mene absolutno nič ne preseneča, to je popolnoma v skladu s to splošno družbeno klimo, ki je skrajno protikrščansko nastrojena, predvsem v Sloveniji. Zato pa so ljudje tako dovzetni potem za razne Da Vici šifre in podobne neumnosti. Ker so že a priori negativno nastrojeni, v vsem vidijo prevare, zarote, laži....jaz bi rekel da je to žalostno. Sicer pa že vsak sam ve, kaj in kako je prav.

Pa še to, če tebi lasi stojijo po konci ob besedi tradicija pa meni ob takšnem nonšalantno prepotentnem načinu komunikacije kot je tole:
"....pa si žal ravno ti tisti, ki še niti približno nimaš razčiščenih zadev, kako dejansko stojijo in kaj je pri vsej stvari dejansko res." Takle zaključek pa potem vrednost in verodostojnost besed, s katerimi se že itak ne morem strinjat še dodatno postavi v slabo luč. Čisto dobronamerno povedano.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Nisem za krst
7.2.2011 23:17:43   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: bric
....., da če pa je že v vsem skupaj kaj dobrega, je pa to itak obče človeško ali pa "prepisano od starodavnih kultur".

To je pač resnica - četudi je morda ti ne boš nikoli sprejel.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
Ja ob tako fudamentalno različnih pogledih, pa res nima smisla še karkoli naprej v detajle. Saj to kar govoriš mene absolutno nič ne preseneča, to je popolnoma v skladu s to splošno družbeno klimo, ki je skrajno protikrščansko nastrojena, predvsem v Sloveniji. Zato pa so ljudje tako dovzetni potem za razne Da Vici šifre in podobne neumnosti. Ker so že a priori negativno nastrojeni, v vsem vidijo prevare, zarote, laži....jaz bi rekel da je to žalostno. Sicer pa že vsak sam ve, kaj in kako je prav.

Da Vvincijeva šifra je pač samo roman - izmišljotina, ki nima nobene posebne veze s tem. Pa tudi "splošna klima v Sloveniji" ima z mojim razmišljanjem bore malo.

IZVIRNO SPOROČILO: bric
Pa še to, če tebi lasi stojijo po konci ob besedi tradicija pa meni

Zelo slabo bereš - ne stojijo mi lasje pokonci ob besedi tradicija, ampak ob tem, ko mi nekdo kot odgovor na vprašanje, zakaj bi morala nekaj storiti, nima prav nobenega drugega argumenta kot "zato ker je taka tradicija". To je pa razlika, a ne?

IZVIRNO SPOROČILO: bric
ob takšnem nonšalantno prepotentnem načinu komunikacije kot je tole:
"....pa si žal ravno ti tisti, ki še niti približno nimaš razčiščenih zadev, kako dejansko stojijo in kaj je pri vsej stvari dejansko res." Takle zaključek pa potem vrednost in verodostojnost besed, s katerimi se že itak ne morem strinjat še dodatno postavi v slabo luč. Čisto dobronamerno povedano.

To je pa žal res - ni niti slučajno moj namen te žaliti, ampak treba si bo še kaj drugega poleg biblije prebrati. In ti si bil prvi, ki si se postavil v pozicijo, da nasprotniki krsta naprotujemo nečemu, o česar vemo premalo in da je srž problema v tem, da vemo premalo, po možnosti nismo niti bibilje še nikoli prebrali ... Jaz sicer dobro poznam tvojo trenutno pozicijo - sem bila nekoč tam, a veš. Samo sem se premaknila dalje - ti se boš morda tudi enkrat, ali pa tudi ne, če ti bo tako odgovarjalo. Tvoja stvar. Samo ne govori drugim, da so proti nečemu samo zato, ker o tem premalo vedo.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu bric)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Nisem za krst
9.2.2011 10:30:16   
zvezdica_1
bric

vera ni pokvarjena, pokvarjena je RKC in cerkev kot institucija. ampak če želiš vzgajati otroka v veri, je ravno ta zločinska organiacija edina, ki ga lahko krsti. pa to me v bistvu ne moti, ker ti lahko otroka vzgajaš v veri tudi sam, ni nobene prisile po verouku.... žal, ampak meni se ne zdi dopustno, da bi nekdo, ki ima na glavi toliko zločinov ( kaj se dogaja v vatikanskih bankah, do kod sežejo njihove lovke in kak vpliv ima to na preostali svet- pdofilija je tukaj verjetno najmanjši prekršek). vera ni pokvarjena, vsaj kolikor se jaz spominjam biblije in 10 zapovedi, vsaj slednje so uzakonjene v večini držav....no, razen prešuštništvauser posted image

mene moti, da bi otroka vzgajala v veri. v kakršnikoli veri, ne samo krščanski.... pri nas je pač krščanska vera najbolj razširjena, ker so bili ljudje v preteklosti prisiljeni v njo, po II.sv.vojni pa se je začela širiti kot neka tradicija, in le-ta je tudi vzrok z večino krstov danes. če ima kdo namen vzgajati otroka v določeni veri in če se oba partnera s tem strinjata, naj, njegova presoja, ampak v primeru, ko soglasja glee verske vzgoje ni, pa je nepošteno vztrajati pri krstu. pri pripadnikih 2 ver je zgodba drugačna, tam ga ne moreš "krstiti" v beh verah, pri ateistih pa verniki kar govorijo, saj ti nič ne pomeni. ni res, pomeni ogromno, da otroka s tem ne zaznamuješ, da mu že od malega ne vcepljaš pravljic o 7-dnevnem ustvarjenju sveta, o čudežnem jezusovem rojstvu in brezmadežnim spočestvom... ampak oba starša imata pravco do "verske vzgoje" in njene opredelitve, ne vem, zakaj se verniki tako grozno bojite odločitve otroka. otroku lahko vero še vseeno predstavite, še vedno se lahko praznuje verske praznike, če se taka želja izrazi 8 pri partnerju in / ali otroku). ampak zato še ni potrebno krstiti. naj se otrok kasneje sam odloči, kaj mu je bližje. ker krstiti se ni nobena težava, izstopiti iz registra vernikov, če ob tem ne vstopiš v novo vero, je pa praktično nemogoče....




(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Nisem za krst
9.2.2011 10:57:04   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Ko pa slišim za odgovor, za kaj bi moral storiti nekaj, kar nočeš, da ker je taka TRADICIJA, mi pa dobesedno stojijo lasje pokonci. Odgovor "zato, ker je taka tradicija" vedno slišim takrat, ko mi ljudje poskušajo upravičit neko zadevo, pa nimajo prav nobenega drugega pametnega agumenta zanjo.

Pa sorry Liliana - ni tole zdaj direkt proti tebi uperjeno - ampak res sem na splošno alergična na ta odgovor, ker sem ga že prevečkrat slišala in sama pač ne počnem NIČESAR samo zato, ker je taka tradicija.


Jaz pa precej, zaradi tradicije.....barvam jajca, postavljam božično drevo, mama mi speče potico za božič, za prvi november mi speče "bibe" (to itak tisti, ki niste iz določenega dela Prekmurja ne veste kaj je).....ko se vrnem iz kakega daljšega potovanja mi mama vedno pripravi dobro govejo župco....vsako leto grem vsaj na dve trgatvi in dam celoten program skoz (od joregeta zjutraj, preko obiranja grozdja, do pijanke zvečer).......

Nisem pa pristaš praznovanja Noči čarovnic in se ne šemim takrat, ampak to opravim na pust...

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?