HuAnita
|
Pa malo odločnosti v roke!. Ti si mama. Ti poveš, kaj lahko in kaj ne. Ti odločaš o vsem pomembnem v njegovem življenju - od tega, kje bo hodil (pločnik ali cesta), kje bo skakal (po mizi ali tleh), kaj bo jedel (sam cukr ali tut kaj sadja) - to so sam primeru... IZVIRNO SPOROČILO: Otika IZVIRNO SPOROČILO: ZARA IZVIRNO SPOROČILO: roberta ma, že kar dlake mi grejo po konci, ko spet kje vidim "preusmeritev pozorosti". Ni za vse dobra ta "preusmeritev pozornosti". Ja, ok, včasih prav pride, v situacijah, ko otrok tečnari za nekaj brez veze , načeloma pa, vsaj jaz tako mislim, je bolj pametno drugih vzgojnih praksah poseči. Skratka, če ti skače po mizi (in je to nevarno, pa čeprav je on v "razposajeni volji"), potem ga odločno primi in postavi dol. Spusti se do njegovih oči in mu jasno, glasno in resno povej, da se to ne dela, ker je to nevarno in ker TI to ne dovoliš. Če ponovi, ponovi še ti in mu ob tem zagrozi, kaj bo, če ne bo ubogal. Če ponovno ponovi, so pa tu dejanske kazni (in ne preusmeritev pozornosti - ker s tem mu nisi sporočila nič drugega kot to, da se nočeš ukvarjati z zadevo, kjer on noče sodelovat - pa naj bo kakršenkoli razlog že - tudi če je razposajenost). Kazni za 2-letnika: pri nas palijo risanke. Če ne boš ubogala, zvečer ne bo risanke pred spanjem. Ne vem pa, kaj je tvojemu sinu tisto "res pomembno". Ti govotovo veš in zagrozi mu s odvzemom tega. Gotovo bo uspelo. Saj vendar govorimo o 2-letniku. Pa malo odločnosti v roke!. Ti si mama. Ti poveš, kaj lahko in kaj ne. Ti odločaš o vsem pomembnem v njegovem življenju - od tega, kje bo hodil (pločnik ali cesta), kje bo skakal (po mizi ali tleh), kaj bo jedel (sam cukr ali tut kaj sadja) - to so sam primeru... ne se obesit na to. Kar hočem povedat je to, da ni vedno potrebno, da otrok razume, zakaj je tako kot rečemo mi starši. Ene stvari oni ne morejo razumet. Dobro pa je, da razumejo, da če mama odloča, mama odloča. Pa se lahko oni na glavo postavijo, pa bo še vedno tako kot rečemo starši. AMEN. 2x amen! 3. amen!
|