|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   preživljanje strašev
4.1.2012 11:26:28   
kobacaj
Moj mož ima še dve sestre in nekaj let nazaj je najstarejša sestra prijokala domov k staršem, da se s taščo pri kateri so živeli ne razume in bi si doma v hiši staršev uredili mansardno stanovanje. Zato so starši prišli z idejo do mojega moža, da se gre k notarju odpovedat nujnega deleža in ker ni hotel so straši s kupoprodajno pogodbo vso hišo do celote prepisali na sestro s pravico dosmrtnega brezplačnega bivanja staršev v hiši. Zdaj me pa zanima naslednje: če sestra čez nekaj časa strpa npr. bolna straša v dom, ali je moj mož dolžen plačevat njun dom glede na to da nimata nič premoženja in da so tako svinjarijo naredili poštenemu sinu, ki je imel rad svoje straše in jih je spoštoval. Oziroma vem, da jih je po zakonu dolžen preživljat ampak me zanima ali obstaja kak luknja v zakonu glede na to da so vse kao prodali eni hčerki, da tudi ona skrbi za njih na njuno starost? Hvala za odgovore
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: preživljanje strašev
4.1.2012 12:18:48   
*pepelka*
Mislim, da jih je v tem primeru dolžna preživljati moževa sestra, je pa vprašanje kaj so oni zapisali v pogodbi, ki so jo sklenili. Oni so najverjetneje naredili darilno pogodbo, saj v tem primeru ni bilo plačilo davka, ker je to 1. dedni razred. V kolikor imata možnost, se pozanimajta kaj točno je v pogodbi navedeno, v vsakem primeru pa mislim, da ima on še vedno pravico do nujnega deleža po smrti staršev.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.1.2012 12:26:05   
kobacaj
Ne so se kar dobro zgleda pozanimali, ker so sklenili kupoprodajno pogodbo (kot da so hišo hčerki prodali), tako da moj mož nima pravice do nujnega deleža, ampak kaj pa dolžnosti???? preživljanja. Kaj točno so pa definirali v pogodbo pa je itak velika tajna, še to da je 100% kupoprodajna pogodba je razvidno samo iz e- zemljknjižnega izpiska.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.1.2012 12:43:25   
petea
kobacaj,
če prav razumem, so si starši v pogodbi dali zapisati dolžnost, da jih mora ta hči preživljati in skrbeti zanje do njihove smrti; tako da po mojem je to njena dolžnost (moralna in pravna)

seveda so tudi drugi otroci dolžni skrbeti za starše po svojih zmožnostih, pretehtati pa je potrebno vaše odnose, da se obveza enakomerno porazdeli; če starši nimajo svojega premoženja, razliko (kar je nad pokojnino starša) v oskrbnini doma starostnikov plača občina; če po smrti nima od kod rubit, pač nima, drugače zahteva svoj delež na zapuščinski razpravi

kupoprodajno pogodbo se da izpodbijati, če dokažete, da hči staršem ni dejansko plačala za nakup (da je šlo za fiktivno pogodbo, dejanske denarne transakcije s strani hčere na starše pa ni bilo

če je hči dejansko plačala za hišo, sta starša dobila denar, s katerim prosto razpolagata; kolikor ga preostane do njune smrti, se ga deli enakomerno med dediče (tri otroke); če uspeta razveljaviti kupoprodajno pogodbo, je mož upravičen do svojega deleža (1/3 hiše on, po 1/3 ostali sestri)

Zakaj ne zahtevata od staršev, da vama pokažeta kupoprodajno pogodbo? Mislim, da so se včasih pogodbe prilagale tudi na zemljiško knjigo, tako da lahko tudi tam zahtevata vpogled vanjo.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.1.2012 13:02:10   
kobacaj
Petea, res je da nisva videla te kupoprodajne pogodbe, na ZK le piše"da na podladi kup. pogodbe sklenjene dne... imata pravico do brezplačneda dosmrtnega bivanja v hiši" in nama je tudi ne bosta hotela pokazati ker smo od takrat v nenajboljših odnosih. Tukaj je pa še nekaj, da je zdaj sestra v celoti lastnica, ker pa je že takrat bila poročena in je bila hiša pridobljena v zakonu je prešla v primeru sestrine ločitve v popolnoma tuje roke(svakove).Z izpodbijanjem kupoprodajne pogodbe pa ne vem ker sta dvignila takrat kredit in je bil lahko kredit samo trenutno nakazan na staršev račun( svak namreč dela na banki) in naslednji dan dvignjen in dsn drugam, ne vem pa za kakšno vrednost je šlo v pogodbi.
Ali misliš da bodo pokazali mojemu možu pogodbo na ZK? Če je ta možnost je zelo dobra idea, hvala.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.1.2012 15:14:34   
petea
kobacaj,
mož gre na vam pristojno zemljiško knjigo, tam odda s seboj prinešen zahtevek (lahko ga na roke napiše kar v njihovem vložišču), da zahteva vpogled v spis za vašo parcelo, in sicer v zadevo glede vpisa lastninske pravice njegove sestre na tej parceli in vpogled v originalno kupoprodajno pogodbo, ki je priložena zadevi.
Napiše naj tudi, zakaj želi vpogledati v spis - ker je sestra kupila nepremičnino od njunih staršev in zato želi videti kupoprodajno pogodbo, na osnovi katere se je spremenila lastnina.

Pristojni sodnik bo v nekaj dneh odločil, ali lahko pogleda v dokumente in če ne bo našel razloga, zakaj brat ne bi smel videti papirjev, bo tvoj mož po pošti dobil vabilo, kdaj se naj oglasi na sodišču. Dokumente si tam lahko tudi kopira.

Hja, sorodniki ...

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.1.2012 15:53:56   
kobacaj
Ja hvala za idejo! Drugače sva se pa že sprijaznila, da pač mož ne bo nič dedoval, ampak nisva pa pripravljena glede na nastalo situacijo preživljat in financirat oskrbe njegovih staršev. Starši se pa itak nič dosti ne spoznajo na zadeve in so slepo zaupali, sam na žalost ne vedo v kaj so se spustili in s tem grdo oškodovali sina in tudi drugo hčerko.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.1.2012 18:02:18   
mika
Starši se pa itak nič dosti ne spoznajo na zadeve in so slepo zaupali, sam na žalost ne vedo v kaj so se spustili in s tem grdo oškodovali sina in tudi drugo hčerko.

berem tole tvojo zgodbo, pa se mi zdi, da sta starša dobro vedela, kaj počneta. Prodala sta nepremičnino hčerki, znebila sta se stroškov in si zagotovila kdo bo za njiju skrbel. Očitno ne zaupata ne tvojemu možu in ne drugi sestri.

Ne morem verjet kaj tebe in tvojega moža muči....da je vajin svak lastnik hiše, ki sta jo s sestro kupila...vidita njuno ločitev....mislim, da vaju ne boli nič druga kot to, da mož iz dediščine ne bo dobil nič.

Najprej preverita kupoprodajno pogodbo, pa potem sodita naprej. Delujeta precej paranoično.

A ste se sploh kdaj usedli skupaj in pogovorili preden sta starša prodala hišo hčerki?

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 8
4.1.2012 19:55:01   
majčica1508
mika..........se podpišem pod tvoj post,če dovoliš

Jaz ene res ne razumem,staše imajo še žive in se že zdaj dajejo zaradi dediščine....
In ja za svoje starše je dolžan skrbeti

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
4.1.2012 20:01:20   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: mika

Starši se pa itak nič dosti ne spoznajo na zadeve in so slepo zaupali, sam na žalost ne vedo v kaj so se spustili in s tem grdo oškodovali sina in tudi drugo hčerko.

berem tole tvojo zgodbo, pa se mi zdi, da sta starša dobro vedela, kaj počneta. Prodala sta nepremičnino hčerki, znebila sta se stroškov in si zagotovila kdo bo za njiju skrbel. Očitno ne zaupata ne tvojemu možu in ne drugi sestri.

Ne morem verjet kaj tebe in tvojega moža muči....da je vajin svak lastnik hiše, ki sta jo s sestro kupila...vidita njuno ločitev....mislim, da vaju ne boli nič druga kot to, da mož iz dediščine ne bo dobil nič.

tudi jaz tako razmišljam.

Sam ta dediščina, kako komu nekaj pripada.

Moje mnenje je, da starejši ljudje v pokoju, ki imajo velike bajte (ni jih tako malo), te prodajo, sami kupijo enosobno varovano stanovanje in tam uživajo svoj preostanek življenja. Potomci pa če hočejo pridejo na obisk, če ne pa tud prav.  Za svoj obstoj pa naj si vsak pomaga.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.1.2012 20:12:06   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: mika

Najprej preverita kupoprodajno pogodbo, pa potem sodita naprej. Delujeta precej paranoično.

A ste se sploh kdaj usedli skupaj in pogovorili preden sta starša prodala hišo hčerki? s tem se strinjam, da bi se bilo bolje prej pogovoriti, z večino ostalega navedka pa ne

Če sta si starša za časa življenja ustvarila premoženje, s katerim bi si naj med drugim olajšala življenje v času svoje starosti, verjamem, da ostalim sorojencem ni niti najmanj prijetno opazovanje nastajajočega zapleta - en otrok se je najverjetneje s fiktivnim poslom okoristil v škodo svojih staršev in ostalih sorojencev, sedaj ta lastnina prehaja v tuje roke, finančna obveza dolžnosti vzdrževanja staršev pa bi naj sedaj prešla tudi na (opeharjena) otroka, četudi naj bi si starši s pogodbo zagotovili finančna sredstva in bivalni prostor za mirno preživljanje svoje starosti.

meni se to ne zdi ravno fer

seveda pa je za zaplet krivih več vpletenih

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
4.1.2012 20:14:42   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: end1

tudi jaz tako razmišljam.

Sam ta dediščina, kako komu nekaj pripada.

Moje mnenje je, da starejši ljudje v pokoju, ki imajo velike bajte (ni jih tako malo), te prodajo, sami kupijo enosobno varovano stanovanje in tam uživajo svoj preostanek življenja. Potomci pa če hočejo pridejo na obisk, če ne pa tud prav.  Za svoj obstoj pa naj si vsak pomaga.

Zakaj pa se sedaj toliko ljudi razburja glede kao prevrednotenja nepremičnin in zahtevanega vračanja soc. pomoči, če njihovo premoženje presega določen cenzus?  user posted image

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
4.1.2012 20:42:45   
end1
ne vem, brezveze, zidali bajte za tri rodove, ko se pa večina skor gledat ne more.

Pol pa jih poslušaš, kako so veliki stroški ogravanja tako velike hiše, prodaj jo, pojdi žive na 35 kvadratnih metrov in bo položnica za ogrevanje 30 evrov. 

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 13
4.1.2012 20:44:41   
mika
meni se to ne zdi ravno fer

Fer al ne fer, to je odločitev staršev. Lahk da je res, kar pravi kobacaj, samo glede nato kako piše o moževi sestri, bi prej rekla, da sta se tast in tašča zavarovala.

Ne razumem pa trganje glede dediščine in to poleg živih staršev. Če bi moja starša rekla, da vse prepuščata sestri, jima ne bi zamerila. premoženje zame nima veze, s skrbjo na njuna stara leta. Ona dva sta me zvgojila, skrbela zame, dokler se nisem osamosvojila. In jaz se počutim dolžno, da jima pomagam, ne glede na njuno zapuščino.

Evo primer...Moj mož je bil ogoljufan. Njegova babica je napisala oporoko, kjer je taščin delež zapustila njemu. S taščo se nista razumeli in se je tako odločila. Sta pa njegovi teti oporoko uničili in takrat dementni babici narekovali, da je vse premičnine in nepremičnine zapustila njima dvema. Ko je še babica bila živa, nama je rekla, da je ena izmed tet noče prinest oporoke. Mož jo je potolažil, da se s tem naj sploh ne obremenjuje, da mu je ogromno pomagala (vsem vnukom je dala denar, ko so šli na svoje) in da sploh ni važno kaj bo, ko nje enkrat ne bo. Ko je umrla, sta teti na sodišče dali zadnjo oporoko, kjer vse zapušča njima. Kaj vse sta govorili o možu, pred drugimi raje ne bi. Ni se potegoval za nič. Sta pa teti hotli, da mož podpiše da je dobil takrat milijon...mislim, da te kap. Hotli sta, da priča proti svoji materi...ma mučka na mučko...bolj se jih je otepal, bolj sta rinili v njega.

rezultat...pokregane so vse tri sestre med sabo, tudi njihovi otroci.

S tem primerom sem hotla samo povedat, da za premoženje, ki ga je nekdo drug ustvaril, se ne bi potegovala.

Vse pride na svoje. Tudi, če drži kar piše kobacaj, bo njena svakinja pokasirala lekcijo. Premoženje pridobljeno z goljufijo, še nikomur ni prineslo sreče.

Pomembno je to, da smo zdravi, potem lahko premoženje ustvarjamo sami in ga delimo med otroke po svoji vesti.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
4.1.2012 20:58:34   
josephine27
Ne razumem pa trganje glede dediščine in to poleg živih staršev. Če bi moja starša rekla, da vse prepuščata sestri, jima ne bi zamerila. premoženje zame nima veze, s skrbjo na njuna stara leta. Ona dva sta me zvgojila, skrbela zame, dokler se nisem osamosvojila. In jaz se počutim dolžno, da jima pomagam, ne glede na njuno zapuščino.

jaz razmišljam podobno. jaz imam brata in sem skoraj prepričana da bo hiša mojih staršev nekako pripadla njemu, ker tudi sam tam stanuje. sama živim drugje in imam na srečo stanovanjski problem rešen. glede na to da živi pri niju in jima mimogrede kaj pomaga se mi zdi to na nek način pošteno pa čeprav niso sklenili nobene pogodbe. če bosta na stara leta pomoč potrebovala lahko računata name, enako moj brat in prepričana sem da bi mi tud brat pomagal če bi mi šlo za nohte. res ne razumem kako se lahko cele družine skregajo med sabo zaradi dediščineuser posted image .

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 15
4.1.2012 20:59:16   
kobacaj
No za nekatere delujeva paranoično dejstvo pa je da živimo v družbi v kateri ni več moralno-etičnih vrednot in ne bi bil prvi primer ko bi starša pristala v domu. Takih zgodbic je veliko na naših sodiščih. Glede ločitve pa nisem omenila kar brez veze.....ampak nisem spraševala in prosila za moraliziranje ampak samo kakšne imava  zakonske obveznosti do staršev. Kajti zdaj je izključno najin edini cilj da preživljava in pomagava edino najinima otrokoma in to pravično in obema enako brez razlik. In prosim brez moraliziranja in napadanja uporabnic v nasprotnem primeru pa se lepo prosim vzdržite komentarjev.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 16
4.1.2012 21:09:26   
mika
Kobacaj, v ustavi piše, da so otroci dolžni skrbet za starše, če oni zase niso sposobni, vkolikor so oni skrblei za moža.
Za premoženje se boste pa klali po smrti staršev in se boste pridružili statistiki zgodbic na sodišču.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 17
4.1.2012 21:13:41   
kobacaj
Pa še to, da sem bila vzgojena pošteno in pravično in da zdaj kot mati dveh otrok gledam na to zadevo tako da sem že zdaj v vzgoji pravična in enaka do obeh in bom poskušala za oba enakovredno poskrbeti saj sta oba moja otroka. In če se kdo trga za premoženje v času ko sta moževa straša še živa je to svakinja, nihče z najine strani jima tudi slučajno ni nikoli omenil česarkoli glede premoženja in tudi pomislila nisva nikoli da so lahko ljudje tako preračunljivi. Mislim in upam pa da da bo tudi svakinja ta prva v vrsti ko bo potrebno poskrbeti za bolna starša.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 18
4.1.2012 21:19:37   
kobacaj
Hvala bogu se ne bo potrebno klati, so že vse prodali za časa življenja, ampak ko bo pa potrebno plačevati za dom (penzije imata zelo nizke) me pa zanima kje bo kupnina  

< Sporočilo je popravil kobacaj -- 4.1.2012 21:26:58 >

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 19
4.1.2012 22:14:09   
K_a_t_i
Sin ju je imel rad, zdaj pa sta mu "naredila takšno svinjarijo"?

No, najbrž ju ni imel rad zaradi njune hiše, ampak zaradi njih samih ter njunih dejanj. Postavi se v situacijo, da omenjene hiše sploh nikoli ni bilo, ali pa da sta jo prodala nekomu ****, denar pa zapravila za potovanje okrog sveta. Na njuna stara leta ju je dolžan preživljati kdo?

Obrni kakor želiš, ampak ti nisi nič manj preračunljiva kot njegova sestra.

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 20
5.1.2012 9:40:22   
kobacaj
Hvala za izčrpne odgovore:S

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 21
5.1.2012 13:00:07   
josephine27
kobacaj če s sinom, ki je dobil hišo nista sklenila kakšne pogodbe o preživljanju so vsi otroci dolžni preživljat starša tako, da se temu ne bosta izognila. seveda obstaja možnost da se otroci med sabo dogovorijo drugače, kar pa v vašem primeru verjetno ne pride v poštev, ker iz napisanega sklepam, da niste v dobrih odnosih. če se mož zarad tega čuti oškodovanega lahko po njuni smrti uveljavla pravico na sodišču oz. dokazuje da je kupoprodajna pogodba samo na papirju in da sta dobila hišo podarjeno ( če ima dokaze za to)...pa bo tako lahko prišel do svojega deleža, če bo imel dobrega odvetnika. poznam primer, ko so tako prišli do denarja ampak je vse skupaj trajalo kar nekaj let.

(odgovor članu kobacaj)
Neposredna povezava do sporočila: 22
5.1.2012 13:19:39   
kobacaj
Hvala Josephine27, ne nimava niti najmanjšega interesa do odškodnine, sploh pa ne opravka s sodiščem. Upam le da so se tako med seboj dogovorili in sklenili v pogodbi (starši in hči), da nama ne ostanejo le dolžnosti.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 23
6.1.2012 10:39:04   
popi
Ja,mislim da se lahko skregajo pa še več ...
Zakaj?Ker starši delajo razliko med otroci celo življenje in še potem.
En otrok je priden ,deloven,vedno pomaga staršem , drugega ni blizu.Na koncu pa ravno on vse pokasira?
lp

Pleši na glasbo,ki jo slišiš.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 24
6.1.2012 12:40:41   
kobacaj
Ja pa bolj kot si len in zapravljiv, nič ne gledaš kako boš kaj prišparal za hude čas, bolj ti je vse servirano na pladenj. Sama sem bila pa takrat študentka pa če bi tudi midva takrat tako delala bi šla tudi lahko živet po "smreko".

(odgovor članu popi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.