|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
5.6.2012 19:35:02   
aknela123
paštetka, zelo leo napisano. user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
5.6.2012 22:17:39   
m_o_i
Me pa strašansko zanima, kako ta hendling zgleda, ker imam tudi jaz 13 mesecev starega fantiča in si ne predstavlja, da bi ga dvigovala na prav poseben način, glede na to da se zvija ko glistica, če ga pa dvignem takrat, ko mu sploh ne paše, pa se itak tako usloči, da ga komaj držim, mali  sva pa 10 mesecev hodila na telovadbo k Andreji Semolič in me take stvari zanimajo in vem, kako pomembne so.


zanimivo, da ti ni pokazala hendlinga...
meni so ga ze v porodnisnici; takoj, ko je bil potrjen povecan misicni tonus. pravzaprav sem imela individualno uro iz hendlingauser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu sagos)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 7:33:12   
zaspancek1
user posted image Zdaj pa tudi mene firbec matra...Poznam handling za dojenčke (od rojstva dalje), ampak kako pa to izvajaš pri enem 9 mesečnikuuser posted image Naš je že takrat hodil. Ok, mogoče je drugače pri tistih, ki imajo kakšne težave in zaostajajo v razvoju, ampak vseeno to ne more biti enak handling, kot pri enem 5 kilskem otroku, ki je še precej statičen. Pa še pri enem 5 mesečniku, ki je bolj živahen in gibčen, je to lahko mission impossible. A je za malo starejše to kakšen drugačen handling?user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 8:22:35   
PERSIDA
Draga mamica.Najprej bi rekla ,da ko naslednjiš nekaj vprašaš ,vprašaj tako ,da bomo vsi razumeli.Oziroma navedi vse podatke o zdravju tvojega otroka.
Imam dvojčka ,ki sta bila nedonošena in vem kaj je handling in vse z njim povezano.Do enega leta sta imela strogo handlanje in dejansko mi je to prišlo v rutino ,da drugače sploh ne znam še danes pri treh letih.Ampak danes je tega bistveno manj,ker otroka ni potrebno več toliko dvigovat.Ko sta vstopila v vrtec pri dveh letih ni bilo razloga s strani P. ,da omenim handling v vrtcu.Zato menim kot večina ,če je otrok zdrav potrjeno od P. je to le ena tvoja muha ,če ,pa ima otrok težave ,pa se je o tem nujno potrebno pogovoriti .Vsepovsod imaš možnost se pogovorit z vzgojiteljem.Lp.

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 9:52:15   
Hope2
Sem izvajala handling na svojem dojenčku in sem zagovornik le tega. Ampak zdrav otrok v vrtcu ali celo 2-3 letnikuser posted image

Bolj kot to, bi moralo "zdravo" mamo skrbet kako se bo otrok počutil, ko bo prvič vstopil v vrtec, kako ga bo sprejel, kako bodo njega ostali sprejeli... bolj kot handling zdravega otroka, so pomembna čustva otroka, saj je to velika prelomnica za njega in eno najbolj stresnih obdobjih, ko iz 24urnega maminega cartanja preide na popolnoma tuje okolje in tuje osebe. Kako lahko sploh razmišljaš o handlingu ob takem ključnem obdobjuuser posted image . A skrbi te pa ne, kolkrat bo popraskan, potolčen, nepotešen, lačen, polulan, jokavi.... Kaj bo fizično zdrav otrok s perfektnim handlingom, po drugi strani pa čustveno popolnoma polomljenuser posted image . Saj vem, da te tudi to skrbi, ampak dejansko raje več energije vloži v pripravo otroka na vrtec s čustvene strani, kot pa s fizične, ker iz te strani mu več kot očitno nič ne manjkauser posted image

Se popolnoma strinjam kar je paštetka napisala. Letos smo otroka vpisali v vrtec, v novem okolju, v novo kulturo, v nov jezik, ki ga ni razumel niti besedice, ni poznal niti ene osebe... Po nekaj minutah ga je vzgojiteljica vzela v naročje, ker ga je videla žalostnega in ji je zaspal v naročju.... veš kaka vez, kaka ljubezen in kako zaupanje se je rodilo iz tega. Ma kak handling, daj lepo te prosim, naj ga ujčka, naj ga uspava, naj ga nosi kakor koli, samo da pride do tega zaupanja in ljubezni.... da otrok gre z veseljem v vrtec- tole šteje največ.


Bolj kot nepravilno dviganje in nošenje (ki ga je itak malo v vrtcu), lahko 2-3 letniku škodi nepravilna vzmetnica, nepravilna drža pri mizi, pri igranju, pisanju....Pusti otroku, da postane otrok in ne dojenček.


< Sporočilo je popravil Hope2 -- 6.6.2012 10:00:53 >

(odgovor članu PERSIDA)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 10:36:43   
ronja
Ronja - ja temo sem odprla, ker nisem vedela, kako naj se lotim, da ne bi izpadlo nekako takole kot tu. Tako, da bom mogla še malo zvadit, ali se pač zanesti na to, da bo pred mano razumna ženska, ki bo tam zato, da se lepo pogovorimo in zmenimo, kaj vse se da in če ne zakaj ne.

bubu bibi, na splošno veliko bolj kot vaja govora pomaga iskrenost. Igraj z odprtimi kartami. Če bi ti napisala tu, kaj je narobe s tvojim otrokom, kake vzorce je dobil in kaj ti je naročila razvojna pediatrinja, bi bili verjetno odgovori precej drugačni. Če pa napišeš, da v principu je otrok sicer zdrav, da te pa srce boli, če bi ga narobe dvigovali, pa lahko pričakuješ tudi take odgovore, da kompliciraš in težiš brezveze... Vedno se splača ne skrivat pomembnih informacij, če hočeš relevantna mnenja;)

Kar se tiče nadstandardnih pričakovanj ob standardnih pogojih pa moraš razumet, da ima vzg. 14 otrok na skrbi. Dostikrat so tudi same z njimi (v času spanja itak, pa zjutraj tudi do zajtrka, pa kadar gre druga na wc ali na malico,...) in 14 malčkov samo imet na očeh je več kot dovolj dela za eno osebo. Zahtevat, da takrat določenega malčka brez zdravstvenih indikacij dvigujejo samo na določen način, ker se je tako mama spomnila, je rahlo nehumano. Če obstajajo zdravstvene zahteve, potem je drugače - ker je dobro otroka vseeno pred dobrim za odraslega in ker v tem primeru lahko skupina lažje dobi dodaten par rok v pomoč. V skupinah otrok,ki rabijo posebno nego, je manj otrok na vzgojiteljico in več vzgojiteljic na splošno. Je ralog, zakaj je tako. Ker tam je treba pazit na handling, na vsako kretnjo, tudi mirit jih je včasih težje, več pomoči rabijo pri hranjenju itd... Zato jih je tam max. 8, se mi zdi, če so zelo samostojni, sicer pa manj. Zahtevat iste standarde pri 14ih je nemogoče.

Če hočeš, da drugi uppoštevajo tebe, potem moraš tudi ti upoštevat druge.

In, tako kot si napisala, ali katera druga: če maš malega za dvignit ti je skoraj vseeno, kako to narediš.

Meni je vseeno, ker gre z amoje otroke, ker imam "samo" tri in ker sem se lahko že od začetka navadila na to. Za vzg., ki recimo že 25 let dviguje otroke tako pa tako, pa bo težko se prilagodit, da bo točno enega po 25ih letih pa dvigovala drugače. Ker je navajena po svoje. Kar mogoče tebi ni všeč. Ampak če hočeš, da se ona vsakič na to spomni, potem ji moraš dat hudimano dober razlog za to,. da bo res verjela, da mu sicer lahko naredi škodo. Iz tega, kar si napisala, ti ljudje tu ne verjamejo. Ker pač ne igraš z odprtimi kartami.

Jap, no: vsak bije svojo bitko. ;)

Če boš vrtec jemala kot bojno polje in je vzg. tvoja sovražnica, potem si na zelo dobri poti, da te svoje "bitke" ne boš zmagala... Ne samo te, ampak še kakšne druge... Če pa greš tja z zaupanjem, da se ljudje tam trudijo za otroke, ki jih pazijo in jim razložiš, zakaj je to tako zelo pomembno za tvojega otroka, imaš veliko boljše šanse.

Verjami mi, da bo v teh trenutkih vzgojiteljica otroka vzela v roke, tako kot so jo naučili in kar je zanjo "avtomatsko" , "nagonsko" in niti pomislila ne bo, kako ti želiš, da ga dvigne.

To sem hotela rečt s etm, da je navajena. Dostikrat delamo stvari avtomatsko. če delaš od začetka handling, je zate avtomatski, če ga ne, pa ni in ja, v tem primeru se je težko navadit novega sistema in ja, moraš vedet ZAKAj bi bilo to dobro. In to, da se gre ena mamica svojo bitko, ne bo dovolj dober razlog;).

sagos, ne gre za to, da ne bi smela izstopat. Lej, sama imam otroke brez plenic, verjetmi, da to bolj izstopa kot hendling in nočenje v slingu, kar tudi delamuser posted image . Pa zaradi tega svojega "čudaštva" nisem imela prav nobenih problemov z vzgojitejlicami. Sem mislila, da si mislijo svoje, pa bila zelo pozitivno presenečena, da nas imajo v bistvu zelo rade, prej bolj kot manj... Vzgojitejlice niso neumne (vsaj večina ne) in vidijo, če se ti trudiš za svoje otroke, tudi če delaš kaj drugače, kot bi delale same. In to spoštujejo. In ko je medsebojno spoštovanje, se da marsikaj zmenit.
ljudje, ki so drugačni, se dostikrat pritožujejo, da jih ostali ne sprejemajo zaradi drugačnosti. Pa dostikrat ni v tem fora, ampak v tem, da svojo "drugačnost" vsiljujejo drugim. Sama sem baje drugačna že od malega - gotovo vsak teden slišim kaj na to temo. Pa ne jemljem tega za negativno, ker dostikrat ni mišljeno tako.
Jaz nisem vedela, ali naj v vrtcu povem, da je mala doma brez plenic ali ne. Nikakor nisem pričakovala, da bi jo one dajale lulat, kar sem tudi povedala, ni se mi pa zdelo fer lagat. No, vse skup ni bil noben problem, bila sem seveda mal čudna, akr me ni motilo, one so pa tudi kmalu začele same dajat malo na kahlo, ko se jima je zazdelo in ker je super laufalo, sta pač nadaljevali. Brez mojega pametovanja, ker mi je jasno, da jaz 1 dojenčka doma lahko gledam, kdaj mi bo "povedal", da mora lulat, onidve pa pri 14ih ne moreta gledat samo moje. Zato sem jo pri 11ih mesecih začela navajat na plenice, da ne bi imela problemov, ko je šla pri 12ih mesecih v vrtec... Ja, trapasto, ampak po moje je bilo to zanjo boljše, kot več šokov naenkrat lai teženje vzg., ki itak ne bi prineslo sadov.

podpis pod hope. (samo da nismo dali otrok v vrtec z neznano kulturo, smo tu doma:D).

Pa še pri enem 5 mesečniku, ki je bolj živahen in gibčen, je to lahko mission impossible.

Jp, vsekakor je precej težje, MOji so vsi 3je žverce:D.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 15:55:52   
zaspancek1
Torej še vedno govorite o enakem handlingu kot za novorojenčke oz. dojenčke?user posted image Ok, res moja dva nista imela nobenih težav, pa vseeno ne vem, kaj je tu tako posebnega oz. kako user posted image lahko to prakticiraš na večjem otroku. Pri naših je še med.sestra, ki obvlada in res prakticira to, nekje od 4.meseca dalje kar malo improvizirala (sicer bi ji še kateri padel dol), ker mulčka pač nista bila za to (sta pač imela svoje plane, velikost in teža pa tudi ni bila več zanemarljiva).user posted image Najbrž je pri otroku, ki ima kakšne težave, malo drugače, ampak vseeno si ne predstvljam, kako to izgleda pri enoletniku oz. še starejšemu otroku? Mi zna , prosim, katera to opisat?

< Sporočilo je popravil zaspancek1 -- 6.6.2012 15:57:12 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 16:11:13   
sagos
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

Me pa strašansko zanima, kako ta hendling zgleda, ker imam tudi jaz 13 mesecev starega fantiča in si ne predstavlja, da bi ga dvigovala na prav poseben način, glede na to da se zvija ko glistica, če ga pa dvignem takrat, ko mu sploh ne paše, pa se itak tako usloči, da ga komaj držim, mali  sva pa 10 mesecev hodila na telovadbo k Andreji Semolič in me take stvari zanimajo in vem, kako pomembne so.


zanimivo, da ti ni pokazala hendlinga...
meni so ga ze v porodnisnici; takoj, ko je bil potrjen povecan misicni tonus. pravzaprav sem imela individualno uro iz hendlingauser posted image


Sej hendling za novorojenčke poznam in sem ga seveda tudi izvajala, zanima me ta "hendling" o katerem govori bubu_bibi. Ker kot sem napisala, si sploh ne predstavljam, da bi prav po nekem posebnem vzorcu dvigovala starejšega dojenčka/malčka, sploh če že hodi. Ko dvigujem svojega 12kg težkega mulca moram prej pazit kako ga dvignem zaradi svojega hrbta in ne zaradi njega user posted image


(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
6.6.2012 16:17:55   
sagos
Ronja, malo sem se "razkurila", ker je nekdo takoj napadalno odgovoril, da je usekana, ker hoče nekaj na drugačen način user posted image
Drugače pa verjamem, da vzgojiteljice zelo dobro opravljajo svoje delo in je marsikatera pripravljena prisluhniti nam staršem in pretehtat ali je želja nesmiselna ali pa po možnosti izvedljiva. user posted image Pa 3x hura za brez plenic, jaz nisem bila dovolj pogumna... ampak to je že za drugo temo.

(odgovor članu sagos)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
7.6.2012 11:51:02   
takotako
Jaz se tudi ne bo vmešavala v njihovo delo.
mogoče sem čudna jaz ampak men je blo najlepš vidt ko ga je vzgjitelica dvignila v naročje- ne vem zdaj če pravilno- in ga objela. Pa še to sem videla čez okno.. Tako da meni je to najbolj važno da imajo tak lep odnos.
ENo leto je bila pa vzgojitelica ki je vsako jutro ležala z njimi pa jih cartala, na blazini na tleh.


(odgovor članu sagos)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
8.6.2012 10:18:45   
ronja
Ronja, malo sem se "razkurila", ker je nekdo takoj napadalno odgovoril, da je usekana, ker hoče nekaj na drugačen način

Razumem, vendar sem hotela povedat, da ni res, da bi te ljudje grdo gledali zato, ker si drugačen. Gledajo te včasih čudno, ne pa nujno grdo. Za to, da tolikokrat prihaja do konfliktov, so namreč dostikrat odgovorni v vsaj enaki meri tudi sami "drugačemiseči", ker dostikrat zelo militantno nastopijo - kot bububibi: brez nekih argumentov (ni povedala, zakaj bi njen otrok to rabil - jaz najprej sploh nisem pomislila, da bi lahko šlo za zdravega otroka, šele ob odgovorih sem se spomnila, da je tudi to možno), pa kot da je samo njihovo prav in da se morajo vsi ostali podredit temu ali so pa kreteni, če malo karikiram.

To je zelo pogosto: manjšina se počuti ogrožena od večine in zato tak nastop - ki pa stvari kvečjemu poslabša, ne pa poboljša... Sama zaradi svojega čudaštva nisem imela nekih problemov, kaj si kdo misli, je njegova stvar, dostikrat si pa ljudje celo premislijo, ko vidijo zadeve v praksi, da prinesejo dobre rezultate... Vidiš pa tak nastop pogosto pri vegijih, pri mamah, ki zagovarjajo določen način (od dojenja do vzgoje),... Pri tem da se dostikrat strinjam kar se tiče same stvari (tudi sama nisem za meso, tudi mi je blizu "povezovalno starševstvo" - v bistvu sem ga izvajala že pri prvi, ne da bi sploh vedela zanj), vendar pa ne bi tako nastrojeno nastopala, ker so različne situacije in različni ljudje in zahtevajo različne načine reševanja. Jaz si lahko privoščim marsikaj, česar si kateradruga ne more, ker nima takih pogojev. In si na drugi strani ne morem privoščit česa, kar si druge lahko na kakem drugem področju. In rečt, da et zato ne marajo, ker zagovarjaš tako reč, ni fer. Ne marajo te zato, ker jih prepričuješ, da je to edino prav in zahtevaš, da se ravnajo po tebi.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu sagos)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
13.6.2012 8:22:52   
Balerina
Po mojem mnenju če lepo prosiš vzgojitelice in jim pokažeš kako naj dvigujejo tvojega otroka in za kaj je to pomembno ni nič narobe. Le prave besede izberi še bolj pomembne kot prave besede so pa izbran pravi čas in ton s katerim boš rekla. Je pa teko da se moraš zavedati da v vrtcu s tvojim otrokom ne bosta le vzgojitelica in pomočneca, pač pa še kakšna varuška, pa študent in da včasih se bo zgodilo da ga bo kdo dvignil drugače kot ti želiš. To je realnost ker je več otrok in ke je navada železna srajca in si je včasih težje odvaditi nečesa in na novo navaditi drugače.
Mi smo imeli težave z uživanjem mleka pa sem šla do vzgojitelice ji lepo vse povedala vključno s tem da je bil alergotest negativem in so lepo sodelovali da smo naredili nekajmesečno kuro brez mleka in mlečnih izdelkov.

Sedaj imam pa še jaz eno prošnjo za tiste ki to znate ali bi še nam ki ne poznamo handlinga opisale kako na 9m ali 12m izvajaš handling. Kaj ga uporabljaš pri previjanju, dvigovanju,..user posted image . Nam so sicer v porodnišnici pokazali vendar je tisto bolj namenjeno za dojenčke ker naš 9m je preveč aktiven na previjalni da bi ga jaz lahko tako pravinlo obračala se prej sam obrne.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
13.6.2012 19:41:07   
honey
Jaz sem 1. otroka rodila pred 7 leti, takrat še ni bilo govora o nobenem handlingu. Ko sem rodila decembra 2012 2. sina, mi je fizioterapevtka v porodnišnici pokazala handling - torej obračanje, nošenje ipd. O.k., vse lepo in prav, ampak kaj naj s handlingom, če se mi otrok ni hotel nosit drugače kot pokončno na rami? In to že od vsega začetka. Ko sem prišla na 1. sistematski pregled z njim pri 1 mesecu, me je sestra dobesedno nakurila, da kako otroka nosim, da si ne bo razvil motorike user posted image Prosim??? Ma ne me user posted image Starejši je hodil pri 11. mesecih, pa sem ga nosila ravno tako kot malega. Mali je sicer shodil kasneje (pri 15. mesecih), ampak takrat sigurno in nima nobenih motoričnih težav. Je popolnoma normalno razvit otrok. Zato handlinga niti nisem nikoli izvajala, ker ni bilo potrebe po tem. Tudi zdaj, ko sem v 3. user posted image , ga ne bom, če ne bo zdravstvene potrebe po tem. Nosila bom otroka tako, kot bo pač njemu odgovarjalo.

Vsekakor se pa strinjam, če ima otrok zdravstvene težave, da je potrebo pazit, kaj in kako se rokuje z njim. Drugače pa ne vem, zakaj bi bilo treba komplicirati.

_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
13.6.2012 20:54:03   
Arwenko
honey...jaz sem tudi tak razmišljala kot ti, dokler se niso pojavile težave, zategovanje nazaj in v desno...potem šele vidiš kaj handling dejansko pomeni in da lahko zgolj s tem že praktično popraviš težave. Jaz zdaj pri 18 mesečni sicer ne izvajam vsega več tak strogo tipi-topi, ampak dejansko recimo nošenje pa še vedno, tisto malo kar jo nosim, pa na previjalni tudi recimo.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: handling (rokovanje z dojenčkom) v vrtcu
25.6.2012 22:08:20   
malibauc
IZVIRNO SPOROČILO: takotako

Jaz se tudi ne bo vmešavala v njihovo delo.
mogoče sem čudna jaz ampak men je blo najlepš vidt ko ga je vzgjitelica dvignila v naročje- ne vem zdaj če pravilno- in ga objela. Pa še to sem videla čez okno.. Tako da meni je to najbolj važno da imajo tak lep odnos.
ENo leto je bila pa vzgojitelica ki je vsako jutro ležala z njimi pa jih cartala, na blazini na tleh.


Podpis.

Mi imamo tudi tako fajn vzgojiteljici. Ko zjutraj reče: O, moj fantek je prišel in ga pocarta..... Pa ko se mali tako stisne k njej....

Kapo dol pred vzgojiteljicami, ki 14 takih škratov obvladajo, jaz včasih enega ne morem.user posted image



< Sporočilo je popravil malibauc -- 25.6.2012 22:09:08 >

(odgovor članu takotako)
Neposredna povezava do sporočila: 40
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?