|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 8:46:52   
biga
Jaz imam pa 5-letnika in je tudi hudo. V bistvu je problem v meni, saj menim, da sem zatajila v vzgoji, pa ne vem, kako lahko še kaj popravim. Pri možu je otrok normalen - v tem smislu, da večjih težav ni. Če ati povzdigne glas, ko otrok počne kaj nesprejemljivega, bo otrok ubogal, če ne v prvo, pa v drugo. Pri meni se pa samo smeje, me ignorira ali pa kriči in brca, tudi tepe še kdaj pa kdaj. Vedno je imel veliko ljubezni in pozornosti, če bi mi kdo očital, da mu je je manjkalo in zato išče pozornost. Skušala sem postavljati meje oz. sodelovati z njim v smislu: najprej pospravit igrače, potem knjigica. Veliko se objemamo, vsak večer pred spanjem prebereva knjigico in se pocrkljava v postelji. V bistvu je tako, da se za vsako stvar hoče prepirat, če ga zjutraj priganjam, naj se obleče za vrtec, spet znori in zamujamo. Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta. Pa ponavadi mu moram še pomagati, če nočem, da zamujamo. Mož mi pravi, da naj se zamislim, ker da se otroka bojim. Oziroma se skušam izogibati situacij, ko bi otrok lahko ponorel in bi se spet skregala. Takrat me zmerja z besedami "ti si drek" ali še kaj hujšega, joka ali kriči, da bi me zamenjal, da me ne mara. Potem mu je pa hudo, joka in se mi opravičuje. In pravi, da je to rekel le v jezi. In tako dan za dnem. Za banalne stvari. Ko želim očistit nos s fiziološko, mu rečem, pridi sem, on pa ne in se smeje ali pa kriči. Potem ga primem na silo. Tega pa nočem. Kakšen nasvet? Pa prosim brez "pljuvanja", ker se že tako počutim čisto na tleh.

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 9:10:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 9:25:34   
uškinamama
Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta.


Biga, zakaj ne bi smel biti slabe volje?


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 9:41:12   
Paštetka
Potem ga primem na silo. Tega pa nočem

Mogoče je pa v tem problem.

Menim, da je tudi to potrebno včasih. Sploh, ko se odločiš za spremembe, ko vidiš, da tako ne gre več.
Z nekaterimi se da lepo zmeniti, včasih je pa potrebno otroka tudi prijeti in mu na silo spucati nos, zobke, nest tuširat...POtem pa mu lepo z mirnim glasom povedati, da si želiš, da tega ne bi bilo, vendar, če ne bo storil kar ga prosiš, ga boš pa odnesla.
Straši nimamo vedno časa za pogajanja. Sploh, ko gre za ene in iste reči oz. ko se zadeve ponavljajo. To mu lepo povej. Naj sam izbere način.

Jaz npr., če me ne slišita (in je seveda neka sila), ko ju 2x mirno prosim, tretjič rečem: "preštela bom do tri, če nisi v kopalnici, greš sedet". Ne želim se več pogajati!" Ker vesta, da mislim resno, že na začetku stavka lahko slišim, kako tečeta. user posted image . (Na začetku smo šteli do pet). POtem je pa potrebno to uresničiti; torej ga odnesti sedet.

Seveda, lahko izvedeš le, če imate že uvedeno kazen Sedenja in se zaveda, da misliš resno.

Dokler se otrok ne bo zavedal, resnosti tvojih besed, dejanj in kaj to pomeni zanj, se lahko mečeš na trepalnice, in se ti bo smejal v obraz še naprej, če mu samo obljubljaš. In tudi kasneje, ko bo že stekla vajina komunikacija in bo vedel, kaj kdaj sledi, verjami, da bo vsake toliko še probal, če lahko gre že preko meje in ali še vedno imaš ti začrtano mejo ali ne.

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 24.9.2012 9:43:41 >

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 9:50:10   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama
Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta.


Biga, zakaj ne bi smel biti slabe volje?


je slaba volja in je SLABA volja (aka tečnost) - naša ima občasno te probleme; da na vse kar se reče ali naredi, je jeza in jeznoritost. NIČ ji ni prav, tudi sam nič user posted image

in to drugo je čisto nespoštovanje ljudi okoli sebe ter okolice. čisti ego. zdej zakaj do tega pride, je treba ugotovit. lahko da je pri bigi problem avtoritete, vem da je pri naši ta problem zaradi lakote (ja, naša se zna sestradat do te mere). ko ugotoviš razlog, se lahko začneš pogovarjat in izvajat določene ukrepe (tukaj moraš bit dosleden), da se nauči to negativno energijo na pravilen način kanalizirat/sprostit (da ne gre v to verbalno in fizično agresijo/frustracijo), da se nauči povedat kaj je problem.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 9:52:16   
mateyka
aja, pa podpišem se pod paštetko (to sem mislila, ko sem omenjala " določene ukrepe") user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 9:59:41   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama
Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta.


Biga, zakaj ne bi smel biti slabe volje?


je slaba volja in je SLABA volja (aka tečnost) - naša ima občasno te probleme; da na vse kar se reče ali naredi, je jeza in jeznoritost. NIČ ji ni prav, tudi sam nič user posted image



Res? Pa tako milo izgleda user posted image .

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 10:02:10   
ronja
V bistvu je problem v meni, saj menim, da sem zatajila v vzgoji, pa ne vem, kako lahko še kaj popravim.

Star je 5 let, ni to še glih zapečatenouser posted image .

Pri očiju problemov ni,ne? Nekaj očitno dela drugače - ugotovi kaj, pa bo:). Z njim se lahko tudi pogovoriš, dostikrat nam partnerji lahko lepo pokažejo naše napake, sploh če jih hočemo slišat:).

Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta. Pa ponavadi mu moram še pomagati, če nočem, da zamujamo.

Povej mu, da če bo zamudil, bojo že pojedli zajtrk in bo ostal brez. Tako sem malima razložila - onidve ne hitita zaradi mene, kar se mene tiče, je vseeno - onidve zamudita zajtrk, ne jaz. Vedno jim je fajn tako razložit, ful dela!
Zadnjič je Lejla rekla, da ne bi šla k zobozdravnici (je bilo do zdaj vedno vse ok, se je ne boji, vedno sta radi šli, tokrat se ji pač ni dalo - štekam, tudi meni se dostikrat ne). Sem ji povedala, da razumem, da se ji ne da, da pa moramo it, če hočemo met lepe zobke. Pa je še nekaj žnarala, pa ni pa ni hotla pospravit in sem lepo znorela: "Če ne boš pospravila pravi čas, pa ne boš šla k zobozdravnici in boš mela črvive zobke." Je lepo vse pospravila in smo šli:). Ve, da spada k varstvu zobkov vse: umivanje, zdrava hrana in obiski zobozdravnika in zato se seveda boji, da bi ji kaj zmanjkalo in bi jo boleli. Saj zato tudi hodimo k zobozdranivku, ne?

Mož mi pravi, da naj se zamislim, ker da se otroka bojim.

Mislim, da ima mož prav. Mame dostikrat preveč pustimo otrokom, da njihova volja vpliva na nas. Seveda ne moreš bit ves žareče sijoč, če se ti vsi 3je derejo, ampak če ima on slab dan ali je zjutraj pač slabe volje, to še ne pomeni, da moraš bit tudi ti. To je po svoje lažje, ko imaš več otrok, ker en je slabe volje, drug pa ni in veš, da ne bi bilo fer, da si zdaj sitna zato, ker je en slabe volje in še drugega spraviš v slabo voljo... Ti maš verjetno enega, pa se potem tvoje počutje popolnoma podreja njegovemu. Ampak si odrasla ženska. Daj mu vedet, da se ne sekiraš za njegove iizpade. Potem ne bojo meli učinka in jih ne bo rabil.

Oziroma se skušam izogibati situacij, ko bi otrok lahko ponorel in bi se spet skregala.

NEHAJ to delat! To vedno napišem mamam. Otroci niso neumni! On točno ve, da ti po prstih hodiš, ker se nočeš kregat. Pokaži mu, da se upaš skregat, da te ne more držat v šahu s tem. Ok, se bova pa skregala. bolj mi je všeč, če se lepo zmeniva, če se pa ne da, se pa lahko tudi kregava, ni problema. Misliš, da si on želi kregat? Ne, samo je videl, da se ti tega še bolj bojiš in boš naredila vse, da do tega ne bi prišlo. Dala si mu krasno orožje v roke...

Kar se noska tiče: razloži mu, zakaj se to mora. Lahko poizkusiš, da si ga spere sam: ali si ga boš sam ali ti ga jaz? Ni tretje možnosti. Če si ga sam, si ga lahko najprej bolj zanič, mu pa vsakič (na sebi) pokažeš, kako je treba in zelooo pohvališ, čim se malo bolj potrudi. Noben si ne spira rad nosa, tako od začetka, to delamo potem, ko vidimo, da pomaga, da bi pa kdo v tem prav užival, pa dvomim. Ronja se je takoj navadila, Lejla še zdaj ne mara, ampak si ga vseeno sama lepo spere. Počasi in odločno, treba je, zdaj ali zlepa ali zgrda, pa sam zbira.

Pri nas razložim drugemu otroku, da je fajn tasitnega pustit pri miru, ker ni najboljše volje in rabi mir oz. če je tasitna tavelika, potem jo objamemo, ker ona pač ne rabi mira, ampak objem. Ti veš, kaj tvoj otrok rabi, smo pa večinoma taki, da rabimo eno ali drugo. Lahko se zmenita. ne bom ti težila zjutraj, če se sam pridno zrihtaš, pripravita zvečer na določeno mesto obleke za v vrtec, pa kaj bo vzel s sabo itd... in mu zaupaš. da bo. Tudi 3 letnice se že same lahko zrihtajo, mogoče so fantki res drugačni, ne vem, po moje je več odvisno od karakterja... Ne vem, ti povem čez par let;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 11:17:14   
Zora*
IZVIRNO SPOROČILO: biga

V bistvu je tako, da se za vsako stvar hoče prepirat, če ga zjutraj priganjam, naj se obleče za vrtec, spet znori in zamujamo. Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta. Pa ponavadi mu moram še pomagati, če nočem, da zamujamo.

Mož mi pravi, da naj se zamislim, ker da se otroka bojim. Oziroma se skušam izogibati situacij, ko bi otrok lahko ponorel in bi se spet skregala. Takrat me zmerja z besedami "ti si drek" ali še kaj hujšega, joka ali kriči, da bi me zamenjal, da me ne mara. Potem mu je pa hudo, joka in se mi opravičuje. In pravi, da je to rekel le v jezi. In tako dan za dnem. Za banalne stvari. Ko želim očistit nos s fiziološko, mu rečem, pridi sem, on pa ne in se smeje ali pa kriči. Potem ga primem na silo. Tega pa nočem.


Nikar se ne izogibaj situacij kjer bi lahko prišlo do konflikta. Kot ti je že Ronja napisala, otrok to točno ve in s tem mu daš moč. Ampak glede na to kar si napisala v nadaljevanju si otrok te moči ne želi. On le vedno znova preizkuša in si želi, da bi bila mami tista, ki ima moč. Otroci rabijo meje, da se počutijo varne.

Postavi mu meje, pokaži mu, da stojiš za svojimi besedami. Je pa to na začetku zelo naporno, nato pa vedno manj, ko otroku rata jasno, da sedaj pa mama res misli kar reče.

Mi tudi uporabljamo štetje do tri, kot Paštetka, le da je zagrožena kazen drugačna. Če se le da povezana s tem kar počne. Npr. če se mu ne da pospravit igrač za seboj, rečem, da jih meni ni problem pospravit, a jih bom tako, da jih en mesec ne bo dobil nazaj.

Za jutranje oblačenje bi se jaz z njim vnaprej dogovorila. Razložila bi mu že en dan prej, da je sedaj dovolj velik, da se sam preobleče. Jaz natančno razložim kaj mislim s tem. Pa vstanite nekaj prej, tako da bo imel dovolj časa in se vam ne bo že zelo mudilo ob najmanjšem zapletu. Ker zapleti na začetku bodo, saj on pričakuje, da potem, ko on znori, mu ti na koncu pomagaš, da niste preveč pozni. Bo rabil nekaj časa, da bo dojel, da mu sedaj pa ne boš več pomagala. Tako da se pripravi na nekaj zelo napornih dni. Pomembno je le, da vstrajaš. Za spodbudo pa lahko uvedete nalepke. Kupi takšne, ki mu bodo zelo všeč. Vsakič, ko se zjutraj lepo sam preobleče, si lahko nalepi nalepko na koledar za tisti dan. Jaz sem to uvedla, ko je hodil k logopedinji in je moral vsak dan delat vaje. Po uvedbi nalepk (brez kakšnih dodatnih darilc) jih je z veseljem delal vsak dan in nato občudoval nalepke.

In pa kot so ti že druge napisale, nekatere stvari je pač treba naredit. Če ne zlepa pa z grda. On se pa odloči kako.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 11:24:23   
ronja
Mi tudi uporabljamo štetje do tri, kot Paštetka

Mi tudi, samo kazni navadno nimamo nobeneuser posted image - štejem do tri, potem sem pa jezna (je očitno že to dovolj grozno:D). Sicer pa se res najboljše obnesejo kazni, ki so povezane z dejanjem:
- če ne pospravi igrač, jih pospraviš ti - nekam, kjer jih ne bo dobil, dokler jih ne bo nazaj prislužil
- če paca s hrano po opozorilu, vzameš hrano
- če si noče zob umit, poveš, da bo imel gnile in ga bo fejst bolelo (in mu jih pač na silo umiješ, če ne gre drugače, tu ni trte mrte, to je zdravje)
- če noče dat roke čez cesto, ga primeš za roko in zvlečeš čez, ker tu tudi ni trte mrte - to je varnost
- če se noče preoblečt, naj gre pa v pižami ven - večinoma je že hlad hodnika, ko odpreš vrata, dovolj, da jih prepriča, da to ni glih najboljša ideja;)
itd...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Zora*)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 11:46:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: 4 letnik vzgoja?
24.9.2012 11:49:14   
ronja
Ja, vem, tehnofil tem našim kaznim ne reče kazen, ampak posledicauser posted image . No, saj se res lepše slišiuser posted image , ampak saj veš - znanstven pogled je, da na posledice ne moremo vplivat, tam pa jaz krožnik/igračo,... vzamem:D.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: 4 letnik vzgoja?
25.9.2012 8:43:15   
biga
Hvala za spodbudne besede. Verjamem, da bo z ljubeznijo šlo, ne moreš falit, če otroku pokažeš dovolj tako ljubezni, pozornosti kot posvetiš časa. Imam še 2,5-letno punčko, zato je toliko bolj nerodno, kadar on vrešči, razbija ipd., ker še ona postane nervozna. Bom morala vse bolj na miren način početi. Zjutraj prej zbudit, ne znoret, kadar ima slab trenutek. Drugače pa že od nekdaj počnem to, kar ste napisali: recimo čiščenje noska. Od malega čistimo, ve, zakaj je to potrebno, ponavadi sodeluje, kadar je siten, pa ne bi. In če mu trikrat rečem, pridi k meni, pa noče in se smeje, ga pač na trdo primem in mu zlijem. Potem pa razložim, da je treba pucat in naj drugič sodeluje. Pri igračkah načeloma ni težav, jih pospravlja, če ne, gredo v omaro. Ampak tukaj ni težav, bolj je problem zdaj pri mali, ki noče pospravljat, potem hoče pa bratec namesto nje. Tega pa ne dovolim. Lahko si pomagata. Danes zjutraj je bila čisto drugačna slika: se je vstal, me stisnil, postlal posteljo, šel lulat, se umil in oblekel ekspresno. Ne moreš verjet, kaj otroke prime en dan, drug dan so pa angelčki. Glede sedenja na stolu: od malega smo to prakticirali, če je recimo udaril ali vreščal in ni nehal, sem ga dala v sobo in na stol, pa je brcal, razbijal, vlekel za kljuko. Ali pa se mi je smejal v faco. Očitno se ta sistem pri nas ni obnesel. Tepeža pa nisva nikoli uporabljala (ene vzgojne po riti).

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: 4 letnik vzgoja?
25.9.2012 8:51:36   
Paštetka
recimo udaril ali vreščal in ni nehal, sem ga dala v sobo in na stol, pa je brcal, razbijal, vlekel za kljuko. Ali pa se mi je smejal v faco. Očitno se ta sistem pri nas ni obnesel.

Vsi začetki so taki, sploh, če to uvajaš prepozno. user posted image To je normalna reakcija otroka. Moje dete ima to kazen že par let, in vsake toliko, ko je prepričan, da je krivica, da mora sedeti, se še vedno parkrat zadere kot zverina iz protesta. To ni nič narobe. Boljše je da da to jezo, stisko iz sebe, kot pa jo zadrži.

Če bi vztrajala, pri tej kazni bi se obnesla. Očitno, je problem tudi, da nisi vztrajna kot ati, oz. vedno ne udejaniš svojih obljub.
Enkrat sem v eni knjigi o vzgoji prebrala, da če otroku nekaj obljubiš, moraš to tudi narediti, čeprav v naslednji sekundi ugotoviš, da pa tega ne bi naredila ali ni prav.
Najhujše je, ko otroku nekateri grozijo, obljubljajo, potem pa tega ne storijo.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: 4 letnik vzgoja?
25.9.2012 9:19:22   
ronja
Verjamem, da bo z ljubeznijo šlo, ne moreš falit, če otroku pokažeš dovolj tako ljubezni, pozornosti kot posvetiš časa.
Uf, lahko fališ! Če mu ne postaviš tudi meja, kar se tvoji ljubezni takrat upira, ker bi rajši, da je otrok srečen in dela, kar mu paše, ne pa da se ti na tla meče...

Mislim, da je problem pri tebi: tebi je ok, če se on neprimerno vede, če se le kdaj tudi lepo. Saj do določene meje se strinjam, vsi imamo slabe dneve in se kdaj neprimerno vedemo, otroci pa sploh. Ampak če vidiš, da te otrok ne šlivi 5%, kadar pač nima dobrega dneva, moraš po moje vseeno kaj naredit. NI treba, da je vedno dobre volje, je pa treba, da te tudi, ko je slabe volje, upošteva, ko se ti resno odločiš, da zdaj pa konec pogajanj.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 40
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?