|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: verouk???
13.9.2012 12:29:43   
ronja
Ja, res je ogromno odvisno od župnika. Kolega mi je razlagal, da oni ne hodijo k maši, nista poročena, punca pa hodi k verouku (mamina želja), ampak tukaj župnik ne more nič, ker so pri verouku 3je in če bi kaj težil, bi jo izpisali in bi kmalu ne mel nobenega... Tako da druga skrajnost: mora revež vse požret, če hoče sploh kakega otroka imet pri verouku. Mali je tam sicer čisto ok, nič proti, nič za.

Razumem po svoje tudi duhovnike, ki želijo imet pri verouku pač otroke vernih staršev in zato želijo, da hodijo otroci in starši k maši (je pa neumno, če mora bit to točno v določeni cerkvi). Čeprav ves čas vsi poudarjajo, da je vera v srcu in da bog vse vidi, torej tudi k nam domov, oz. na izlet, zato verjetno vse ve, kaj pa kako smo... Mislim, da je cerkev fajn za tiste, ki jih to sprosti, jim da upanje, voljo do življenja, karkoli lepega... In nekateri duhovniki to znajo naredit, poskrbijo včasih tudi za bolj materialne stvari ljudem, ki nimajo nikogar (samo ne vem, če to tu, v SLo)... Včasih je pa vse skup ena sama farsa in tisto gre na živce pravim vernikom, verjamem.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: verouk???
13.9.2012 13:27:51   
puppa

IZVIRNO SPOROČILO: baby22

Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšno mnenje imate o obisku verouka? in sicer naš otrok je star 6 let in smo v dilemi ali naj ga vpišemo ali ne.
smo verni, vendar ne preveč, z možem imava narejene vse zakramente, vendar pa nisva poročena, k maši pa tudi redko zahajamo, samo ob večjih praznikih, katere pa tudi vse praznujemo. me pa tudi zanima kaj si mislite o tem, ker je nam župnik rekel, da je obisk sv.maše obvezen, če otrok kdaj manjka nad njim izvaja psihično nasilje, in sicer ga besedno blati pred drugimi otroki (to smo izvedeli od staršev). ne vem jaz sem mnenja, da je to naša želja,s tem mislim tudi otrokovo, da otrok pridobi zakramente in vsaj po večini živi v veri, nočem pa ga siliti s tem, res nimam tega namena, saj vem da s tem ne bom naredila nič dobrega.


Meni se zdi, da si ti že odločena, da otroka ne daš k verouku (kao grdi, grdi župnik), zdej na forumu pa iščeš samo potrditev za tvojo odločitev.

Če si verna in ti vera nekaj pomeni, pač daš otroka k verouku in sprejmeš stvari, ki jih ta odločitev potegne za sabo.
Če pa daš otroka k verouku in pričakuješ, da ti ne bo treba delat nič, kar želi župnik pri verouku, si pa milo rečeno naivna. Kot da bi dala otroka v šolo in pričakovala, da se otroku ne bo treba udeleževati športnih dni, pa delovnih sobot ipd.

Take it or leave it. Pa ni župnik zato nič slabši, če pač želi, da otroci hodijo vsako nedeljo k maši (a veš, tudi to je sestavni del vere ... ne samo potica in pirhi za praznike).

Vzameš vse ali nič. Tebi predlagam, da ne vzameš NIČ.

(odgovor članu baby22)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: verouk???
13.9.2012 15:14:08   
kokosh
Nekaj misli o nedeljskih mašah in verouku.

- Meni se zahteva po obiskovanju nedeljskih maš ne zdi prav nič pretirana. Verouk je obveznost, prav tako kot glasbena šola ali trening košarke. Tako mora otrok vsak dan 1h doma vaditi violino, hoditi 3x tedensko na trening ali pač iti v nedeljo k maši. Simpl.
- Verouk je malce bolj zaj* zadeva. Ni dovolj otroka samo odvržti iz avta pred cerkvijo, ampak je še precej bolj pomemben družinski zgled in spodbuda, ker gre za gradnja odnosa. Zato ni prav, da mora otrok SAM hoditi k maši, in ni prav, da starši kažejo negativen odnos do te obveznosti (spet mora iti k tej k* maši). Potrebno je sodelovanje cele družine, da se otrok počuti domače. Ker so družine take in drugačne, je fajn, da gre vsaj kdo od staršev z otrokom k maši.
- Predvsem v mestnih župnijah se "ponudba" nedeljskih maš začne že s sobotno večerno mašo in zaključi z nedeljsko večerno mašo. Eno se kljub še tako dinamičnemu družinskemu življenju čez vikend že nekako ujame. [npr. v Ljubljani na Prešernovem trgu je zadnja nedeljska sv. maša ob 21h - zelo obiskana!]
- maša je maša in nihče ne more nikomur diktirati, da mora hoditi k maši izključno in samo v domačo župnijo. Lahko gre v sosednjo, lahko pa na drug konec države. Otroci imajo zato bogoslužne zvezke, kamor lepijo podobice, ki jih dobijo pri maši (povečini pa tudi ni nič narobe, če starši zabeležijo, kje je bil otrok pri maši in podpišejo)

Se pa strinjam, da se otroka, ki ne hodi redno k maši, ne sme javno zatirati in je prav, da se o tem starši z duhovnikom pomenijo in ga prosijo za razumevanje do otroka. Tudi za verouk obstajajo govorilne ure user posted image Mene osebno je preštevanje podobic v bogoslužnem zvezku še kako motilo, ampak zato, ker nisem bila "pridna". Zakaj? Ker sem morala sama hodit k maši in je šel kdo od staršev z menoj morda 1x na 2 leti. Seveda sem se upirala na vse možne načine (Quod licet Iovi, non licet bovi?!), dokler nisem prišla do konca verouka in sem pač požrla tisto 2 ali 3 v spričevalu zaradi "obisk bogoslužja: manj reden" user posted image

Cena pripomočkov: V primerjavi z "lahkimi" delovnimi zvezki v 1. triadi OŠ to SPLOH ni tak strošek. Učbeniki so lahko rabljeni, celo od kar nekaj starejših generacij (spremembe ob ponatisih niso vsebinske) in nič ne bo narobe, če bo otrok imel 10 let star učbenik. Delovni zvezki so pa cenejši del kompleta (<5 EUR).

Pa še tole: duhovniki za svoje delo z otroki ne prejemajo nobenega "uradnega" plačila. Ok, država jim plačuje (če še?) prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje od minimalne plače. Poteka v župnijskih prostorih, ki jih je treba ogrevati, luč mora tudi biti, wc tudi in npr. 15 eur prispevka za celoletno dejavnost tudi ni nerazumen strošek.

Je pa vseeno verouk lahko zelo pozitivna izkušnja za otroka, sploh če je župnija živa in zagnan duhovnik. Obstajajo pa seveda "patologije", ki mečejo slabo luč na celoto. Če veste zanje, se jim pač izognite in otroka vpišite k verouku v drugo župnijo (če imate možnost glede prevoza). V mestih je itak več župnij precej na gosto skupaj in niso krajevno vezane kot na podeželju.

Iz lastnih izkušenj pa povem, da ob vašem negativnem odnosu otrok od verouka ne bo imel prav veliko. Če je župnik neroden, to lahko tudi sami nadoknadite doma s pogovori o lekciji, vrednotah, praznikih, svetopisemskih zgodbah, življenju svetnikov ...

(odgovor članu puppa)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: verouk???
13.9.2012 15:32:13   
pelin




Iz lastnih izkušenj pa povem, da ob vašem negativnem odnosu otrok od verouka ne bo imel prav veliko. Če je župnik neroden, to lahko tudi sami nadoknadite doma s pogovori o lekciji, vrednotah, praznikih, svetopisemskih zgodbah, življenju svetnikov ...

Kokosh podpis...
ko sem prebrala , da je mali hodil v katoliški vrtec, pa si ti kljub temu nabita z negativizmom glede vere, sem še bolj prepričana, da je bolje, da ga ne daste k verouku...otroka bo lahko pri verouku imel čez super katehet ali duhovnik, pa to ne bo dovolj, ker je problem v tebi...
Tudi jaz sem mnenja, da le iščeš komentarje, ki bi ti potolažili slabo vest, ker se tebi v bistvu ne da v cerkev... ne rabiš nikakršne potrditve, saj je odločitev na vaju s partnerjem...odločitve o tem ali bi hodil k verouku se ne prepušča 6- letnemu otroku...to delajo le starši, ki sami niso preveč navdušeni nad tem in se potem lahko zgovorijo na otroka, češ da ni maral jiti...V družini , kjer otrok raste ob veri od kar je prikukal na svet, se te zadeve ne sprašujejo, temveč je to nekaj samoumevnega...tako kot pride čas za osnovno šolo, tako pride čas tudi za verouk...in tako kot večina normalno odraščajočih otrok komaj čaka da gre v prvi razred, tako je v vernih družinah z veroukom...ni spraševanja in cincanja...
Osebno spoštujem vsakega človeka, ki je zvest svojim načelom in ki stoji za svojimi prepričanji...to nekakšen kvazi vernik, ki išče izgovore zakaj mu vera, cerkev in maša smrdijo, zagotovo ni...

< Sporočilo je popravil pelin -- 13.9.2012 15:33:48 >

(odgovor članu kokosh)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   [Brisano sporočilo]
13.9.2012 18:16:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu uškinamama)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
13.9.2012 18:18:43   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Stanislava_)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   [Brisano sporočilo]
13.9.2012 18:26:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: verouk???
13.9.2012 19:15:56   
alda

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

[quote]IZVIRNO SPOROČILO: pelin
...to nekakšen kvazi vernik, ki išče izgovore zakaj mu vera, cerkev in maša smrdijo, zagotovo ni...


avtorica posta je ze v zacetku napisala, da ne prakticira cerkvenih obredov. zato se ni kvazi-vernik: to je zame tisti, ki hodi vsak dan v cerkev in ima polna usta vere, vendar pa na svoji poti dela marsikaj kontra temu. to je zame kvazi-vernik.
jz ne vidim, da bi avtorica tu iskala izgovore za "proti". bolj vidim, da bi zelela, da otrok obiskuje verouk, vendar jo moti zupnikov pristop in zahteve, ki so za njen nacin zivljenja (in verovanja) prevec. in ni pripravljena zrtvovati svojega casa, ker meni, da ga lahko prezivi bolj kvalitetno. zaradi tega ne bo nic manjsi vernik / vecji nevernik.


se podpisem pod us - ful je odvisno od zupnika. ce je faca, bo znal pritegniti tako mlade kot stare. ce je pa en zatezen model, ki fura svoj egotrip s podporo cerkvene doktrine, mu bodo pritegnili podobno misleci. jz sm izrazit ateist po dusi, pa sm vseeno nekaj leti hodila na predavanja k enemu franciskanskemu duhovniku, ki je znal pridobiti moje spostovanje (pa to ni lahko user posted image ). me je nekajkrat povabil, da sm kuhala na duhovnih vajah za skupine, ker je vedno manjkalo prostovoljcev - in men je bil to krasno vlozen cas.
ampak izkljucno po zaslugi tega doticnega duhovnika.


Popolnoma se strinjam s tabo!

Meni se čedalje bolj zdi da vera in cerkev nimata več kaj dosti skupnega, saj je slednja postala zgolj le še ena ustanova, ki živi več al manj na račun naivnih /ne vseh/ ljudi, išče način kako čim več nagrabiti, na čim lažji način dobiti,.vsako stvar ti zaračunati,....
Lahko je pridigat in pozivat ljudi k strpnosti, dobrodelnosti, poslušnosti, ponižnosti,...sam pa z redkimi izjemami seveda, delati popolnoma drugače..razni zvoni, tv, vmešavanje v politično sfero,...so samo dokaz, da je njihovo licemerje neskončno,..pa še bi lahko naštevala ...

in te, ki tako rade povdarjate, da pa pirhe vseeno barvamo, tud če nismo verne: ne verjamem-o inštituciji cerkve verjamem pa v neko višjo silo, ki je lahko Bog, pozitivna energija,...ki vse to "vodi", in ja vsi praznujemo vse praznike neglede a so partizanski, cerkveni, državni, muslimanski,..če je navada, priložnost ali pa nam je tako "ukazano"!


_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: verouk???
13.9.2012 19:51:22   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333


jz sm izrazit ateist po dusi, pa sm vseeno nekaj leti hodila na predavanja k enemu franciskanskemu duhovniku, ki je znal pridobiti moje spostovanje (pa to ni lahko user posted image ). me je nekajkrat povabil, da sm kuhala na duhovnih vajah za skupine, ker je vedno manjkalo prostovoljcev - in men je bil to krasno vlozen cas.
ampak izkljucno po zaslugi tega doticnega duhovnika.

ja ampak še vedno si ateist po duši in ne kristjan....tebe je v bistvu pritegnil župnik kot oseba...kakor bi te lahko kakšen drug karizmatičen človek, ki bi ti o čem drugem predaval oz. bi ti bil blizu kot oseba in bi mu rade volje kuhala, če bi hotel...pri veri ne gre zato in prav zaradi tega ne pričakujem, da boš gledala na zadevo podobno kot jaz in meni misleči...veren človek ne postane veren zaradi simpatičnega župnika, temveč zato, ker že od rojstva raste gor v tem duhu...mu to daleč pred župnikom začne privzgajati, približevati, ga seznanjati...njegova družina...In če je človek veren, ga tudi nek čudaški župnik ne bo od tega odvrnil...ker vernik pač čuti potrebo, da sodeluje pri maši, pri obredih, pri zakramentih, bo mašo vseeno obiskoval pa četudi se bo moral zaradi motečega župnika voziti v drugo faro...vera ni le v eni cerkvi...župnik ni vera, temveč jo le širi...če je pri svojem poslanstvu nekoliko čudn, pač ni treba hoditi poslušati njega, temveč koga drugega...
In ja...avtorica po moje definitivno išče izgovore...pa jih ( kot sem že prej napisala), sploh ne bi bilo treba....dovolj bi bilo, da bi bila poštena in lepo napisala, da bi rada dala otroka k verouku zaradi tradicije ali pa zaradi okolice in ne zaradi svoje vere oz skrbi, da otrok ne bo versko izobražen. ..Ker, če bi jo to skrbelo, ne bi naložila sto in en izgovor in bi bila sama zgled verske vzgoje...in neobiskovanje nedeljske maše, kritizirati po dolgem in počez čez verske zadevščine in iskati sto in en razlog proti in nič za...ni način , ki ga ubere veren človek...kakor koli obrneš je nedeljska maša, poslušanje pridig, sodelovati pri zakramentih in kar je najvažnejše...otroku biti zgled v veri...sestavni del verske vzgoje in konec...brez tega te vzgoje ni...brez tega je kvazi vera...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   [Brisano sporočilo]
13.9.2012 20:52:47   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: verouk???
13.9.2012 21:05:11   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
v bistvu nikakor ne morem dojeti smisla locevanja na "prave" in "neprave" vernike. ker - moje mnenje, pac - vernika ne naredijo molitve, obredi in sledenje nekim doktrinam: vernika na prvem mestu naredi iskren odnos do Boga - pa karkoli ze ta "Bog" je. in ja, to pomeni tud to, da socloveka sprejemas z drugacnimi pogledi na versko udejstvovanje, npr.


To je tudi moje mnenje. Veren ne postaneš z obredi in darovanjem cerkvi, veroukom in mašami... vernik je zame tisti, ki VERUJE v nekaj. Krščanstvo ima pač svojo knjigo v kateri je napisano, kaj je to... ampak je veliko ljudi napačno razume. Ta številka kristjanov in vernikov se med seboj zelo razlikujeta. Kristjanov je seveda dosti več.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: verouk???
13.9.2012 21:48:26   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
v bistvu nikakor ne morem dojeti smisla locevanja na "prave" in "neprave" vernike. ker - moje mnenje, pac - vernika ne naredijo molitve, obredi in sledenje nekim doktrinam: vernika na prvem mestu naredi iskren odnos do Boga - pa karkoli ze ta "Bog" je. in ja, to pomeni tud to, da socloveka sprejemas z drugacnimi pogledi na versko udejstvovanje, npr.


To je tudi moje mnenje. Veren ne postaneš z obredi in darovanjem cerkvi, veroukom in mašami... vernik je zame tisti, ki VERUJE v nekaj. Krščanstvo ima pač svojo knjigo v kateri je napisano, kaj je to... ampak je veliko ljudi napačno razume. Ta številka kristjanov in vernikov se med seboj zelo razlikujeta. Kristjanov je seveda dosti več.


S tem se pa jaz ne strinjam. Vernik je zame vsak ki veruje v nek način posmrtnega življenja. Sem lahko šteješ pripadnike vseh znanih svetovnih religij kot tudi posameznike, ki ne pripadajo nobeni, verjamejo pa v nekaj svojega. Kristjani so zgolj eni izmed vernikov. Tako da če gledaš na ta način je kristjanov manj kot vernih ljudi. Kako močno človek veruje in koliko se jih pa trudi po veri živeti je pa splet druga stvar. Mogoče obredi na prvi pogled izgledajo nekaj brezveznega. Tudi sama sem dolgo tako mislila ampak z leti spoznavam, da ima vse določen namen. Če nekaj ne razumemo še ne pomeni, da je to slabo za nas.

_____________________________



(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: verouk???
13.9.2012 22:30:39   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
S tem se pa jaz ne strinjam. Vernik je zame vsak ki veruje v nek način posmrtnega življenja. Sem lahko šteješ pripadnike vseh znanih svetovnih religij kot tudi posameznike, ki ne pripadajo nobeni, verjamejo pa v nekaj svojega. Kristjani so zgolj eni izmed vernikov. Tako da če gledaš na ta način je kristjanov manj kot vernih ljudi. Kako močno človek veruje in koliko se jih pa trudi po veri živeti je pa splet druga stvar.


podpis.

zato jaz za primer neobiskovanja maše ne bi ne bi uporabila tako splošnega izraza kot je nevera ali kvazi-vernik (verjamem da jo pa katolik verjetno bi), kvečjemu da ni dober katolik (mogoče pogojno kristjan, samo to je tud en evangelist, ki ne hodi k spovedi, ne?).

ker govoriti o neverstvu je rahlo zavajajoče zame - ne vemo ali je resnično verna; lahko da verjame v Boga (ne verjame pa da ji bodo maše pomagale). jaz bi jo v tem primeru okarakterizirala za vernico, samo ne za (preveč) gorečo katoličanko.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 13.9.2012 22:35:35 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: verouk???
14.9.2012 8:37:05   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
S tem se pa jaz ne strinjam. Vernik je zame vsak ki veruje v nek način posmrtnega življenja. Sem lahko šteješ pripadnike vseh znanih svetovnih religij kot tudi posameznike, ki ne pripadajo nobeni, verjamejo pa v nekaj svojega. Kristjani so zgolj eni izmed vernikov. Tako da če gledaš na ta način je kristjanov manj kot vernih ljudi. Kako močno človek veruje in koliko se jih pa trudi po veri živeti je pa splet druga stvar. Mogoče obredi na prvi pogled izgledajo nekaj brezveznega. Tudi sama sem dolgo tako mislila ampak z leti spoznavam, da ima vse določen namen. Če nekaj ne razumemo še ne pomeni, da je to slabo za nas.

Bi jaz morala napisati, da je kristjanov dosti več, kot vernih kristjanov. Nisem razmišljala takrat o vseh verah in religijah. Tak kak si napisala, tak sem mislila.
Ne mislim o obredih na prvi pogled. Imela sem več pogledov, kot samo enega. In tudi jaz sem ravno z leti spoznala, zakaj obred in kaj bi naj pomenil. Ja, in če obrede delaš, ker jih moraš... meni je to brezveze. Obred naj se naredi isključno na tvojo željo, ker točno veš, kaj to pomeni in kaj obred prinaša.
Bi res morala malo drugače napisati post, ker sva pravzaprav istega mnenja user posted image

Taki serijski veriouki, maše,... v to pa ne verjamem. In meni tudi otroci tukaj ne gredo preveč skupaj s cerkvijo. Mislim, da je vera, nasploh cerkev, stvar odraslih, naj odrasli obrede delajo in se učijo. Starši pa itak z vzgojo prenesejo na otroka. 

< Sporočilo je popravil LuLu -- 14.9.2012 8:41:11 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: verouk???
14.9.2012 12:35:57   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: kokosh


Pa še tole: duhovniki za svoje delo z otroki ne prejemajo nobenega "uradnega" plačila. Ok, država jim plačuje (če še?) prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje od minimalne plače. Poteka v župnijskih prostorih, ki jih je treba ogrevati, luč mora tudi biti, wc tudi in npr. 15 eur prispevka za celoletno dejavnost tudi ni nerazumen strošek.


No lepo te prosim no. Sam ne rečt, da je župnik ena uboga revna duša, ki živi ko cerkvena miš.

Glede ostalega pa....kakor komu paše in moji otroc ne hodjo k verouku in niso krščeni, ker sam nisem vzgjen v tej smeri, moji ženi pa ni toliko do tega, da bi jih vpisala in obiskovala vsako nedeljo maše z njimi. Glede na prebrano avtorici obisk verouka odsvetujem, ker ne rabiš otroka rinit v cerkev sam zato, da tja pač gre. Tko hodi v cerkev tričetrt Slovenije, zarad sosedov ali sorodnikov. Zato pa je stanje takšno kot je.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 14.9.2012 12:37:09 >

(odgovor članu kokosh)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: verouk???
15.9.2012 8:08:57   
scorpiogirl

IZVIRNO SPOROČILO: baby22

manna, če se odločimo da bo hodil, bom z njim hodila k maši, vendar mi je zelo mimo mnenje da MORA VSAKO NEDELJO BITI PRI MAŠI, drugače ne bo mogel k obhajilu, itd.
drugače se pa ne oziramo na sosede, ker nas prav nič ne zanima kaj oni mislijo, vendar nedelje ponavadi izkoristimo za družinske izlete, saj se med tednom zelo malo vidimo in je to edini dan, ki ga pri nas doma imenujemo kar družinski dan in je namenjen samo nam.
če se bomo odločili bomo hodili k maši, vendar ne POD OBVEZO oz. NUJO...

Potem ga pa ne vpisat. Ne rabiš verouka, da otroka naučiš tisto, kar je tebi pri tvoji veri pomembno user posted image

_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu baby22)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: verouk???
19.9.2012 11:40:07   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
...Verouk ni pletilski ali šahovski krožek....verouk in vera sta način življenja , ki ga živi cela družina...

user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Osebno spoštujem vsakega človeka, ki je zvest svojim načelom in ki stoji za svojimi prepričanji...to nekakšen kvazi vernik, ki išče izgovore zakaj mu vera, cerkev in maša smrdijo, zagotovo ni...

user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ja, res je ogromno odvisno od župnika. ...

Niti ne. Ogromno je odvisno od staršev. Od župnika pa le toliko kot je odvisno v šoli od učitelja. Tako kot mora otrok v šolo ne glede na učitelja je obisk verouka odvisen od staršev, ne župnika. Edina razlika je v tem da je OŠ obvezna z zakonom, zato sem prepričan da bi mnogi starši svojih otrok ne vpisali v šolo, če bi tam učil nek zopr učitelj, če to ne bi bilo predpisano z zakonom. Da bi jih obvarovali pred psihičnim nasiljem učitelja. user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
... nekako ne razumem tistih staršev, ki silijo otroka, da naredi vse zakramente potem pa niti praga cerkve ne prestopi več. osebno jih poznam kar nekaj in moram reči da ne razumem v čem je bistvo takega početja.

user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: alda
Vera je v srcu in dejanjih, ne pa kazanje vsako nedeljo pri maši, pa da se lahko pohvalimo da imamo vse zakramente, da je župnik pršu blagoslovit hišo,...to je samo navadno preseravanje!!!

Katoliška vera je v srcu in dejanjih. Pa v zakramentih, pa v maši. Kot je lepo pelin napisala. Je način življenja.
Samo srce in dejanja so lahko vrednote, niso pa zato še vera. Še zdaleč ne. Lahko si dober, pravičen, usmiljen,... pa vendar te to ne naredi vernega. Vera pomeni upanje. Ne v dobroto ljudi ampak v dobroto Boga.

IZVIRNO SPOROČILO: klavdika
... mi je totalno nesmiselno, da mora vsako nedeljo k maši

Obisk maše ni ker moraš ampak ker želiš. To je bistven element vere, katoliške. K maši greš z veseljem, pričakovanjem, ker tam srečaš Boga zakramnetalno. Ker te tja vleče nevidna sila, ker tam dobiš nevidne sadove (ki pa jih zaznaš), ker tam pride tvoja duša domov. Bistvo katoliške vere je poleg ostalega obisk svete maše. To je osrednje dejanje. Vse ostalo je okrog tega. Verouk je samo priprava, da bi mašo, vero spoznali, tudi razumeli. Zato je jamranje glede maše kot obveznost za verouk NEUMNO. Je namreč obratno, verouk je pogoj za mašo.

IZVIRNO SPOROČILO: baby22
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
V osnovi vera uči dobro, slabo iz nje delajo tisti, ki zlorabljajo moč dobrega, in podobni polovičarji kot si ti in tvoja družina.

... po mnenju o verouku..mali je hodil v katoliški vrtec, tako da malo bolj pa smo verni kot si nas opisala...

Sej ne morem verjeti. Res misliš da postaneš veren s tem ko daš otroka v katoliški vrtec? Ali pa ker imaš zakramente, ali pa ker hodiš k maši. Ali pa ker si dober in praviče in usmiljen in,... Nič od tega te ne dela vernega. Vse to je lahko le odraz vere, ali pa odraz "zbiranja nalepk".




< Sporočilo je popravil tehnofil -- 19.9.2012 11:43:01 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: verouk???
19.9.2012 18:42:39   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: baby22

Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšno mnenje imate o obisku verouka? in sicer naš otrok je star 6 let in smo v dilemi ali naj ga vpišemo ali ne.
smo verni, vendar ne preveč, z možem imava narejene vse zakramente, vendar pa nisva poročena, k maši pa tudi redko zahajamo, samo ob večjih praznikih, katere pa tudi vse praznujemo. me pa tudi zanima kaj si mislite o tem, ker je nam župnik rekel, da je obisk sv.maše obvezen, če otrok kdaj manjka nad njim izvaja psihično nasilje, in sicer ga besedno blati pred drugimi otroki (to smo izvedeli od staršev). ne vem jaz sem mnenja, da je to naša želja,s tem mislim tudi otrokovo, da otrok pridobi zakramente in vsaj po večini živi v veri, nočem pa ga siliti s tem, res nimam tega namena, saj vem da s tem ne bom naredila nič dobrega.


K verouku pač spada tudi obisk nedeljske maše....oz. je baje je verouk šele drugotnega pomena, prvo je maša....to je pač potrebno vzeti v zakup....kot pač če daš otroka v glasbeno šolo je tudi potrebno vaditi in ne zadostuje le obisk glasbene šole.....

Ker si pač tak "vernik" kot sem sama, ki si dala otroka krstiti zaradi tradicije, ga ne daj k verouku, če te moti obiskovanje maše.....enostavno kot pasulj.....pa prosim ne zdaj vsi verniki vesoljne krščanske cerkve, ateisti, gnostiki, agnostiki skočiti v luft, da ne razumeta povezave vera-vernik-tradicija......ker župniki jo očitno razumejo, drugače verjetno otrok takih "vernikov traedicionalistov" ne bi krstili, a ne?.....vendar obstajamo tudi taki ljudje, ki ne čutimo globje povezave z bogom, ki ne verjamemo v posmrtno življenje (v bistvu niti ne razmišljamo o njemuser posted image ), ampak krstimo otroka, gremo tu pa tam v cerkev k pridigi, vendar ne občutimo ob tem nič......

In ker je tudi avtorica posta tak "vernik tradicionalist", ji svetujem, da naj otroka ne da k verouku.....ker se ji bo cerkev samo priskutila, ko bo morala pod prisilo vsako nedeljo, 8 let eno uro tam sedeti......

(odgovor članu baby22)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: verouk???
20.9.2012 15:13:15   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333


v bistvu nikakor ne morem dojeti smisla locevanja na "prave" in "neprave" vernike. ker - moje mnenje, pac - vernika ne naredijo molitve, obredi in sledenje nekim doktrinam: vernika na prvem mestu naredi iskren odnos do Boga - pa karkoli ze ta "Bog" je. in ja, to pomeni tud to, da socloveka sprejemas z drugacnimi pogledi na versko udejstvovanje, npr.



Podpis pod zadeve, ki so jih napisali Tehnofil, Kalbo, Lilijana....Metulj, zate pa ne vem, ali me resnično nisi razumela ali v bistvu to delaš namerno...nikjer namreč nisem napisala, da se verniki ločijo na prave in neprave....Ker takih ni...so le verniki in ateisti...oz. nekaj je takih , ki so tudi nekje vmes, ker se ne morejo oz. nočejo opredeliti......v bistvu pa se gre zato, da nobenemu verniku ne pade na pamet, da bi mu tako smrdelo obiskovanje maše, župnik in vse kar paše zraven....nihče ne pravi, da moraš viset_i pri vsaki maši, da moraš nujno poslušati določenega duhovnika čeprav ti nikakor ne potegne...vendar kot vernik, začutiš potrebo po obiskovanju maše, po poslušanju evangelija in tako naprej...če to ne dobiš v domači fari , poiščeš to v drugi...če si veren, se vedno najde pot in volja, da v veri vzgajaš tudi svoje otroke, če nisi, najdeš pač sto in en izgovor... .Izgovora pa v bistvu sploh ni treba iskati, temveč biti pošten, kako in v kateri smeri želiš otroka vzgajati...vsak se pač odloči tako kot hoče...neko polovičarstvo pa še nikoli ni bilo dobro...
V bistvu se le v tem strinjam s tabo, ko praviš, da obredi in molitve ne naredijo vernika, sicer pa tega sama nisem nikoli rekla......in ko ravno govoriš o iskrenem odnosu do Boga...avtorica nima tega takozvanega iskrenega odnosa do Boga...nima drugačnega verskega krščanskega pogleda ....ima le negativen pogled do vere in do verskega udejstvovanja...
eh brez veze...saj se že kar ponavljam ...ne grem se več...ni več zanimivouser posted image

< Sporočilo je popravil pelin -- 20.9.2012 15:23:18 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   [Brisano sporočilo]
20.9.2012 16:53:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: verouk???
20.9.2012 17:09:46   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: baby22

Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšno mnenje imate o obisku verouka? in sicer naš otrok je star 6 let in smo v dilemi ali naj ga vpišemo ali ne.
smo verni, vendar ne preveč, z možem imava narejene vse zakramente, vendar pa nisva poročena, k maši pa tudi redko zahajamo, samo ob večjih praznikih, katere pa tudi vse praznujemo. me pa tudi zanima kaj si mislite o tem, ker je nam župnik rekel, da je obisk sv.maše obvezen, če otrok kdaj manjka nad njim izvaja psihično nasilje, in sicer ga besedno blati pred drugimi otroki (to smo izvedeli od staršev). ne vem jaz sem mnenja, da je to naša želja,s tem mislim tudi otrokovo, da otrok pridobi zakramente in vsaj po večini živi v veri, nočem pa ga siliti s tem, res nimam tega namena, saj vem da s tem ne bom naredila nič dobrega.

Baby, midva z možem sva različne vere. Pa to ni pomembno saj vse učijo v glavnem enako. Poročila sta naju oba duhovnika, maladva sta krščena v moževi Cerkvi. K verouku, oz. kako se to pač reče v njihovi veri, ne hodita. Ne hodimo k maši ravno s tem razlogom, ker ne želim, da me kdo prisiljuje obiskovati nekaj. Če obisk maše ne bi bil pogoj, bi ju vpisala rade volje. Ne čutim potrebe po obisku cerkve, kot piš pelin, da čuti pravi vernik.
Imam se za pravega vernika, verujem, se držim božjih zapovedi in častim, vendar po svoje. Za to ne rabim, da mi kdo pridiga. Otroka učim molitve v moji veri, prav tako imata predstavljeno sveto pismo, ki ga jemljeta kot vse druge knjige, zgodbe. Za Božič gremo v njegovo cerkev, za veliko noč v mojo. To pa je tudi vse.
Sicer pa 10 božjih zapovedi, zapoveduje samo, da veruješ v Boga in ne, da moraš za to hoditi v Cerkev in poslušati pridige.

(odgovor članu baby22)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: verouk???
20.9.2012 21:38:17   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
V osnovi vera uči dobro, slabo iz nje delajo tisti, ki zlorabljajo moč dobrega, in podobni polovičarji kot si ti in tvoja družina.


a dej no user posted image a ni tole mal orto izjava?


Kaj orto je na izjavi? Kaj dobrega za vero naredijo takšni polovičarji?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: verouk???
21.9.2012 8:00:48   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Sicer pa 10 božjih zapovedi, zapoveduje samo, da veruješ v Boga in ne, da moraš za to hoditi v Cerkev in poslušati pridige.



10 bozjih zapovedi ne more zapovedovati Cerkve, ker je prvo iz Stare zaveze, drugo iz Nove zaveze. Casovno ne gre skupaj :)

(odgovor članu Paštetka)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: verouk???
21.9.2012 8:22:36   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
Kaj dobrega za vero naredijo takšni polovičarji?

Meni so taki "polovičarji" bolj v redu. So verni, ampak ne naivni. Nasploh, kar se cerkve in denarja tiče. Je bolj zdravo za vero... ja, slabo pa za cerkev.
Kaj pa naredijo za vero tisti 100%-neži? Na vratih mi vsak dan cinglajo, ... ali pa se z bombami okitijo in se mečejo med množice.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: verouk???
21.9.2012 8:42:50   
alda

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
Kaj dobrega za vero naredijo takšni polovičarji?

Meni so taki "polovičarji" bolj v redu. So verni, ampak ne naivni. Nasploh, kar se cerkve in denarja tiče. Je bolj zdravo za vero... ja, slabo pa za cerkev.
Kaj pa naredijo za vero tisti 100%-neži? Na vratih mi vsak dan cinglajo, ... ali pa se z bombami okitijo in se mečejo med množice.



Luluuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?