|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: verouk???
23.9.2012 23:45:39   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: baby22

Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšno mnenje imate o obisku verouka? in sicer naš otrok je star 6 let in smo v dilemi ali naj ga vpišemo ali ne.
smo verni, vendar ne preveč, z možem imava narejene vse zakramente, vendar pa nisva poročena, k maši pa tudi redko zahajamo, samo ob večjih praznikih, katere pa tudi vse praznujemo. me pa tudi zanima kaj si mislite o tem, ker je nam župnik rekel, da je obisk sv.maše obvezen, če otrok kdaj manjka nad njim izvaja psihično nasilje, in sicer ga besedno blati pred drugimi otroki (to smo izvedeli od staršev). ne vem jaz sem mnenja, da je to naša želja,s tem mislim tudi otrokovo, da otrok pridobi zakramente in vsaj po večini živi v veri, nočem pa ga siliti s tem, res nimam tega namena, saj vem da s tem ne bom naredila nič dobrega.



Vera je čisto intimna stvar. Za vaju z možem je pač vera to, da imata nekaj zakramentov in gresta za večje praznike v Cerkev. Sicer pa Cerkev ne igra neke velike vloge v vašem družinskem življenju. Očitno imata na vse skupaj bolj svoboden pogled, kot RKC, saj nista poročena in 'živta v grehu'.

Vajini starši so najbrž bili cerkveno poročeni in mogoče so tudi več zahajali v Cerkev. Vidva sta se 'malo oddaljila'.

Zdaj sta, če prav razumem, v dilemi, ali bi vajinemu otroku 'dovolila', da se oddalji še dlje od Cerkve. Oziroma, radi bi, da bi otrok imel obhajilo in birmo, vendar za to nista pripravljena kaj dosti 'žrtvovati'.

RCK nudi to storitev, ki jo želita, torej zakramente, vendar pod določenimi pogoji. Zdaj se morata odločiti ali vama je več do tega, da ima otrok zakramente in te pogoje sprejmenta ali vama je več do 'svobode' in otrok ne bo imel zakramentov. In če se bosta tako odločila, se ni treba jeziti na župnika, da morata vse to početi, ker bosta, kar je potrebno, počela zato, ker vama je pomembno, da ima otrok zakramente.

Koliko vama torej pomeni, da otrok prejme zakramente? Intenzivnost te želje odloča, ali boste malo spremenili družinsko dinamiko ali ne.

Kaj pa otrok sam pravi? Če si želi verouk obiskovati, bi bilo prav, da bi mu to tudi omogočili. Preneha lahko, na lastno željo, kadarkoli.  Če vam domači župnik in župnija ne ustrezata, obstajajo tudi drugi župniki in župnije.

Prav tako lahko, če zdaj ne bo obiskoval verouka, kadarkoli kasneje pridobi zakramente, če bo tako želel.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu baby22)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 9:04:22   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Vijoličarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: verouk???
24.9.2012 9:16:09   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

Vijolicarka - user posted image


Jap, vijoličarka zna user posted image

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: verouk???
24.9.2012 9:50:48   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
Vijolicarka - user posted image

Jap, vijoličarka zna user posted image


jup, in še bob zna skuhat user posted image user posted image

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: verouk???
24.9.2012 10:08:58   
Paštetka
Koliko vama torej pomeni, da otrok prejme zakramente? Intenzivnost te želje odloča, ali boste malo spremenili družinsko dinamiko ali ne.


Hm...
evo, tukaj se pojavlja problem. No, vsaj za nas lahko rečem. Ker verujem, si močno želim, da zakramente sprejme tudi moj otrok.
Ker pa se ne strinjam z določenimi "kvazi pametovanji" inžaljenjem moje osebnosti, določenih župnikov, pa tega ne morem dopustiti. Dokler bodo župniki prali možgane na tak način, mene in mojega otroka na pridigo NE BO!

En primer, ki je še svež s poroke.
Vse je čudovito, prideta ženin in nevesta v cerkev...vsi smo polni pričakovanja, z nasmeški na obrazu komaj čakamo, kdaj bosta končno dhnila da...
Potem pa začne župnik: kako sem vesel, da sta končno tukaj pred mano, da vama ne bom rabil več, vedno, ko vaju srečam na cesti (v vasi) opominjati na vajino dolžnost, da se poročita, in da ne živita v grehu (imata namreč že dva otroka), kako se to spodobi...bla bla bla... Oprosti, ampak to je zame žalitev, če bi mi to rekel na cesti, ne pa na moj poročni dan. Svatje smo se samo spogledali, kako jima je pral možgane. JAz in še par se nas je vstalo in smo šli iz cerkve. Oprosti, ampak tašnih in podobnih žalitev jaz ne mislim poslušati od nikogar, niti od božjega poslanca.

Sem poročena, vendar se nisem poročila zato, da ne bi živela v grehu ali zaradi cerkve ali zaradi župnika, ampak zato, da bova združena tudi pred Bogom. A mi ima za to storitev pravico prati možgane in žaliti mojo osebnost? user posted image

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: verouk???
24.9.2012 10:39:34   
ronja
Ronja...čisto te razumem, kaj želiš povedati , vendar vseeno bi rada , da tudi ti razumeš, da te prav nikamor ne zapišejo, če daš za mašo...Za mašo dajo velikokrat čisto neverni ljudje zaradi različnih obljub in tako naprej, pa to sploh ni važno...nikamor nisi zabeležena , če plačaš za mašo...to je popolnoma anonimno oz. župnik te po podatkih nikoli ne vpraša...zato mirne duše financiraš kakšno, jaz bom pa še kakšno zmolila zate

Hehe, pelin, trenutno imam sicer druge načrte s svojim denarjem, bom pa vedela za drugič, če bi me kdaj zamikalouser posted image . Ti pa komot moliš zame, škodit ne more, hehe. Dejansko je že nekaj ljudi molilo zame - eni zato, ker so se bali za mojo ubogo ateistično dušo, eni pa zato, ker sem jim pač ok, kljub ateistični duši:D.

No, resno: tega, od kod dobijo oni svoje cifre, si nisem jaz izmislila - to sva brala v intervjuju z Rodetom (skoraj ziher, da je bil on, tanovi je bil manj divji in mi je bil bolj všeč). Vseeno ni fer, da te krstijo kot malega, ko še nimaš besede pri tem (dobesedno še niti ne govoriš) in se ne moreš izpisat, da te ne bi več vodili v svojih številkah: Ker na podlagi teh številk dobivajo državno pomoč, torej tudi moj denar. Jaz bi jo pa raje dala kam drugam, imam pač druge vrednostne lestvice.
Po njihovo sem jaz katolik, ker sem bila baje krščena, samo slaba vernica, ker pač ne hodim v cerkev in ne verjemam v bogauser posted image . meni je to čudno, zame so katoliki ljudje, kot si ti, verniki v nekaj pa vsi tisti, ki jih ve imenujete polovičarji - pač v nekaj verjamejo, se pa ne strinjajo s cerkveno prakso. Razumem, da vam pa grejo na jetra in njih, da si pač želijo ohranjat tradicijo, kar se jim zdi dobrega in ne vzet ostalega.
Tudi mi barvamo pirhe, okrašujemo smrekico in sem že slišala, kako si to drznem, če pa nisem verna. Sem jim povedala, da kako si pa oni drznejo vzet poganski običaj, če ne verjamejo v boga plodnosti zajca, niti v Odina (upam, da sem si pravega zapomnila) in njegovo smrečico (ta običaj je med kristjani šele zelo pozno zaživel)... No, potem so mi pustili moje pirhe in smrekco;). Ne grem pa v cerkev takrat, ker nisem verna, grem pa na porokah in pogrebih, iz spoštovanja do tistih, ki jih imam rada.

Paštetka, midva z lubijem sva se tudi spogledala in si mislila svoje, ko je župnik na eni poroki ravno pridigal o tem, kako so otroci naše največje bogastvo, pa začnejo zadaj otroci nekaj vriskat oz. pač niso bili čisto tiho , pa so vse tanajtabolj verne mamce tako grdo gledale in on (župnik) tudi... Ja, čakaj, a nisi rekel, da je to naše največje bogastvo (for the record: niso bili to moji otroci, niti jih takrat še nisem imela, nisem bila pristranska). Pa to so bili mali otroci, ne neki objestni najstniki, ki bi jih upravičeno nekam poslal... No, ta par, ki se je poročal, je že ločen, midva sva pa še skup, z največjim bogastvom. Očitno bog dela po svoje;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: verouk???
24.9.2012 10:48:16   
Paštetka
Seveda te zapišejo, če daruješ za mašo. Ime, Priimek in od kod si.
Saj pa eni 50 imen vsako mašo povejo. Potem pa na vasi, ta stare mame tračajo, kdo in koliko je za mašo dal. Pa veš, da ženička nima za preživetje, a dala bo za dve maši. In to je prav...user posted image
In če daš za mašo, potem si super truper človek, oh in ah...

Poznam stare starše, ko si vsak mesec dasta vstran, za njune maše, ko ju več ne bouser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: verouk???
24.9.2012 10:53:47   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Seveda te zapišejo, če daruješ za mašo. Ime, Priimek in od kod si.
Saj pa eni 50 imen vsako mašo povejo.
Potem pa na vasi, ta stare mame tračajo, kdo in koliko je za mašo dal. Pa veš, da ženička nima za preživetje, a dala bo za dve maši. In to je prav...user posted image
In če daš za mašo, potem si super truper človek, oh in ah...

Poznam stare starše, ko si vsak mesec dasta vstran, za njune maše, ko ju več ne bouser posted image


Očitno je praksa drugačna od cerkve do cerkve. Pri nas zapiše ZA KOGA je maša in to tudi pri plačani maši pove (ne pa od koga)  .



_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: verouk???
24.9.2012 10:58:27   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Seveda te zapišejo, če daruješ za mašo. Ime, Priimek in od kod si.
Saj pa eni 50 imen vsako mašo povejo.
Potem pa na vasi, ta stare mame tračajo, kdo in koliko je za mašo dal. Pa veš, da ženička nima za preživetje, a dala bo za dve maši. In to je prav...user posted image
In če daš za mašo, potem si super truper človek, oh in ah...

Poznam stare starše, ko si vsak mesec dasta vstran, za njune maše, ko ju več ne bouser posted image


Očitno je praksa drugačna od cerkve do cerkve. Pri nas zapiše ZA KOGA je maša in to tudi pri plačani maši pove (ne pa od koga)  .




Sv. mašo (kakšno mašo in koliko) za Xx je daroval **** iz Sv. Trojice.

In ja kot otrok, se mi je to vedno zdelo najbolj bedno, ker je 10 minut trajalo, da je vse skoz prebral in smo že komaj čakali,da bo maša pri koncu. Itak smo bili samo telesno prisotni pri maši.
Se ne spomnim ene pridige, ne znam zapeti ene pesmi. V glavnem, gledali smo naokrog, kje bomo kakšnega poznanega videli, pa slike, kaj piše na slikah, pa kipe... Pa spomnim se, da smo skoz gledali na uro, za koliko bo mašo podaljšal. Itak nisem mogla stati več po 10 minutah in sem čepela in se prestopicala...
POtem smo pa čakali, da nam da nalepko ali pečat user posted image

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: verouk???
24.9.2012 11:01:41   
ronja
Ja, verjetno je res različno, na porokah in pogrebih, kjer sem bila, so povedali še za prejšnje maše, kdo jih je daroval in kdo ne, včasih še celo poimensko kdo ne!, pa koga je treba volit, itd... - če ne bi prej videla neveste v belem, bi mislila, da sem napačno prišla... Pa seveda o mrtvem se vedno lepo govori in kako je učil svoje in tuje otroke molit... pa čeprav noben od otrok ne zna niti ene molitvice (pa to še jaz vidim, kaj šele bog!)... Meni je to mimo - a bi bil bog res bolj vesel, če lažejo?

Po moje pravi verniki ne mislijo, da je super tuper človek tisti, ki da več za mašo, res pa je, da si bodo nekateri od ust odtrgali za mašo, ker jim je pač to važnejše. Ljudje se smrti bojimo in nekaterim potem to pomaga za duševni mir... Vseeno bi sama, če bi bila župnik, rekla, da bo ta zanjo pa đabe:). Saj vejo, kdo ima koliko. Tudi sama sem nekatere inštruirala zastonj, ker sem vedela, da si plačane pomoči ne bi mogli privoščit. Pomagaš tam, kjer lahko.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: verouk???
24.9.2012 11:04:17   
ronja
Se ne spomnim ene pridige, ne znam zapeti ene pesmi.

Hehe, vidiš, čudna so pota gospodova - to, kar si napisala, sem slišala že od veliiiko ljudi z vsemi zakramenti (ne morem pa rečt katolikov), sama pa znam nekaj pesmi, ker sem 1 leto hodila k pevskemu, kjer je bilo čisto fajn in smo peli tudi te pesmi. Nima pa to veze z vero, se strinjam.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: verouk???
24.9.2012 11:12:27   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Se ne spomnim ene pridige, ne znam zapeti ene pesmi.

Hehe, vidiš, čudna so pota gospodova - to, kar si napisala, sem slišala že od veliiiko ljudi z vsemi zakramenti (ne morem pa rečt katolikov), sama pa znam nekaj pesmi, ker sem 1 leto hodila k pevskemu, kjer je bilo čisto fajn in smo peli tudi te pesmi. Nima pa to veze z vero, se strinjam.



no, saj, če bi imela tisto pesmarico pred sabo, bi jo vedela zapeti. Mislim, melodijo bi vedela, ampak besedila, pa se trenutno res ne spomnim nobenega.
K pevskemu sem hodila par mesecev, dokler nisem ugotovila, da je v šoli pri pevskem dosti bolj pestro, zanimivo user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: verouk???
24.9.2012 11:13:25   
ronja
K pevskemu sem hodila par mesecev, dokler nisem ugotovila, da je v šoli pri pevskem dosti bolj pestro, zanimivo

Jaz sem hodila v šolskega. Smo peli božje in partizanske pesmi, eno za drugouser posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 13:55:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 89
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 13:55:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Stanislava_)
  Neposredna povezava do sporočila: 90
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 13:57:17   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: verouk???
24.9.2012 14:05:48   
uškinamama
stojim za mnenjem, da obredje in vse, kar sodi zraven, ne naredi vernika: tudi katolika ne.


Metulj, Pelin ti hoče povedati, da je "obredje " sestavni del vernika.

To je podobno kot , da se predstavljaš , da si diplomirani strojni inžinir ( v resnici ti pa manjka še en izpit za četri letnik in diploma  -  se pravi obred ) user posted image . Ti se lahko predstavljaš z inžinirjem, samo vprašanje koliko ljudi te bo vzelo resno.  Tako Pelim dojema  polovične vernike . Pelin popravi me, če sem ga usekala mimo.

Sicer so te teme brezplodne.

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: verouk???
24.9.2012 14:12:34   
uškinamama
UUUU, Mić is back. As bitchy as usually user posted image

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: verouk???
24.9.2012 14:14:12   
cilla

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Hm...
evo, tukaj se pojavlja problem. No, vsaj za nas lahko rečem. Ker verujem, si močno želim, da zakramente sprejme tudi moj otrok.
Ker pa se ne strinjam z določenimi "kvazi pametovanji" inžaljenjem moje osebnosti, določenih župnikov, pa tega ne morem dopustiti. Dokler bodo župniki prali možgane na tak način, mene in mojega otroka na pridigo NE BO!



A pa verovanje mus enačiš s sprejemom zakramentov iz štarta? Če težko sprejmeš "cel paket", ki ga pri vašem vaškem župniku prinaša sprejem zakramentov, zakaj otroka za zdaj ne le vzgajaš v krščanskem duhu, ko pa bo zadosti star, bo sam presodil, al se bo šel še "registrirat" oz. opravit zakramente al ne?

Kot laik res težko razumem, zakaj verniki večinoma enačite verovanje z "registracijo" v to druščino - zakramenti. In večinoma zgolj s tem, ob dnevih, ki niso krščanski praznik, pa živite tako kot vsi mi pogani (če citiram mojo nono). To, da opraviš nekaj predpisanih postopkov, za moje pojme nima niti minimalne veze z verovanjem, spoštovanjem krščanskih naukov itd...

Najbolj mi je bilo hecno v OŠ; vse moje sošolke, ki so se pridno hodile fočkat na verouk, so se ga v 8. razredu ob petkih napivale za šolo, bile verbalno in fizično agresivne in žaljive do nas, ki smo bili zanje tako ali drugače drugačni, manj vredni, na končnem izletu so se na zadnjih sedežih avtobusa mečkale s sošolci,... sama dobra krščanska ravnanja. user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: verouk???
24.9.2012 15:04:42   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Koliko vama torej pomeni, da otrok prejme zakramente? Intenzivnost te želje odloča, ali boste malo spremenili družinsko dinamiko ali ne.


Hm...
evo, tukaj se pojavlja problem. No, vsaj za nas lahko rečem. Ker verujem, si močno želim, da zakramente sprejme tudi moj otrok.
Ker pa se ne strinjam z določenimi "kvazi pametovanji" inžaljenjem moje osebnosti, določenih župnikov, pa tega ne morem dopustiti. Dokler bodo župniki prali možgane na tak način, mene in mojega otroka na pridigo NE BO!

En primer, ki je še svež s poroke.
Vse je čudovito, prideta ženin in nevesta v cerkev...vsi smo polni pričakovanja, z nasmeški na obrazu komaj čakamo, kdaj bosta končno dhnila da...
Potem pa začne župnik: kako sem vesel, da sta končno tukaj pred mano, da vama ne bom rabil več, vedno, ko vaju srečam na cesti (v vasi) opominjati na vajino dolžnost, da se poročita, in da ne živita v grehu (imata namreč že dva otroka), kako se to spodobi...bla bla bla... Oprosti, ampak to je zame žalitev, če bi mi to rekel na cesti, ne pa na moj poročni dan. Svatje smo se samo spogledali, kako jima je pral možgane. JAz in še par se nas je vstalo in smo šli iz cerkve. Oprosti, ampak tašnih in podobnih žalitev jaz ne mislim poslušati od nikogar, niti od božjega poslanca.

Sem poročena, vendar se nisem poročila zato, da ne bi živela v grehu ali zaradi cerkve ali zaradi župnika, ampak zato, da bova združena tudi pred Bogom. A mi ima za to storitev pravico prati možgane in žaliti mojo osebnost? user posted image



Če prav razumem, si se ti odločila in izbrala. Tvoje stališče je: verujem v Boga in predvsem verjamem v moralne vrednote in bistveno je, da je človek dober, pošten, pravičen, etc. In vse to ne zato, ker nek Bog to zahteva, ampak ker je to enostavno prav, ker tako čutiš, a hkrati je to to tudi tvoja obveza do Boga. Tvoj odnos z Bogom je, biti dober človek in od Boga dobiš nek občutek, hm kako naj rečem, svetlobe? Občutek domačnosti, pomoči, povezanosti in dobrote.  

V končni fazi, Bog vidi v srce.

Našla si način, da svoje otroke usmeriš k Bogu. Želiš si, da bi pri tem imela pomoč skupnosti in institucije, a institucija RKC te odbija. Zato si se odločila, da boš uporabila svoj način, a hkrati te malo grebe, ker je institucija taka, kot pač je.

Svojo odločitev si sprejela. Kar se pa institucije tiče, pa ne vem. Morda bo naraščujoče število ljudi, kakršna si sama, pripeljalo do reforme, morda ne. Morda bo samo vedno več ljudi, ki bo Boga častilo na svoj, bolj intimen način.

Tvoje vprašanje, če ima nekdo za neko storitev pravico prati možane in žaliti osebnost, je pomembno. In je spet, tako kot skozi vso zgodovino, stvar odločitve posameznika.

Če je Cerkev potrebna reforme, jo lahko reformirajo samo verniki. Osebno aplavdiram tvoji odločitvi. Če bi se več ljudi odločilo tako, kot si se ti, bi se v RKC morali zganiti in se spomniti, da so predvsem dušni pastirji in ne zateženi birokrati in borci za politično moč.  

Vendar, vsak ima pravico, da se po svoje odloči.

Nisem vernik, imam pa neko predstavo, kakšen vernik bi bila, če bi lahko verjela v Boga.  Po moje institucija ne igra nobene vloge. Zakrament ne velja nobene vloge. Maša ne igra nobene vloge. Vse to je le manifestacija vere, ne pa vera sama. To je čisto moje osebno razmišljane in čutenje, ne vsiljujem ga nikomur in ne pričakujem, da kdo razmišlja enako.

Ampak mene ne utesnjuje nobena verska vzgoja ali tradicija. Poznam ogromno krasnih ljudi, ki v svojem bistvu celo dvomijo o veri, ampak se jim zdi, pa čeprav ne znajo razložiti, zakaj, neznansko pomebno, da imajo otroci zakramente, ker bi bilo nekaj groznega, če jih ne bi imeli. To si razlagam s tem, da imata tradicija in cerkvena vzgoja velik vpliv. Ti ljudje se v sebi mučijo, so razdvojeni in večina jih nekako 'na pol' nadaljuje.

Sama takih dilem nikoli nisem doživljala in me fascinirajo. Vendar čutim, da so za posameznika to pomembna in težka vprašanja, zato nikoli ne pridigam, kako naj se človek odloči, kaj naj misli in kaj naj čuti, ponavadi se samo potrudim razjasniti nekaj dejstev, da bi odločitev olajšala.

Odločiti pa se mora vsak sam.

Moj lubi je imel babico, ki je bila vse življenje verna. Imela je vse potrebne zakramente in je tudi poskrbela za versko vzgojo svojih vnukov. Ker  se ji je zdelo tako prav. Proti koncu svojega življenja pa je imela kar veliko časa za premišljevanje (dočakala je 100 let) in je prišla do zaključka, da Cerkev nima nič skupnega z Bogom. Zato ne prepovedala cerkveni pogreb in je imela poganskega.

Moja odločitev pa je, da do konca ostanem ateist.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: verouk???
24.9.2012 16:25:48   
mateyka
funny sig then ^^ user posted image

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 16:39:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu uškinamama)
  Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: verouk???
24.9.2012 16:57:22   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

funny sig then ^^ user posted image


Gre za cictat iz filma Nebeško kraljestvo (Kingdom of Heaven). Celoten nagovor jeruzalemskega kralja Baldvina se glasi:

When I was sixteen, I won a great victory. I felt in that moment I would live to be a hundred. Now I know I shall not see thirty. None of us know our end, really, or what hand will guide us there. A king may move a man, a father may claim a son, but that man can also move himself, and only then does that man truly begin his own game. Remember that howsoever you are played or by whom, your soul is in your keeping alone, even though those who presume to play you be kings or men of power. When you stand before God, you cannot say, "But I was told by others to do thus," or that virtue was not convenient at the time. This will not suffice. Remember that.

Zame je to stvar značaja, stvar poguma. In to je film o idealnem značaju, morali, etiki in pogumu. Bog in vera sta tukaj samo 'pomočnika', da to predstavita.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   [Brisano sporočilo]
24.9.2012 17:27:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Vijoličarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: verouk???
24.9.2012 17:31:24   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
ajd, Bog in vera, to se nekak sprejmem. mal imam tezave z njunimi zemeljskimi predstavniki user posted image

Ah, kako lepo, kratko napisano. Tako ja...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?