|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 [6] 7 8   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 18:52:05   
patrino
Matejka, jaz z Masho sploh nisem nič debatirala. Zato ne moreš reči,. da si se spustila sredi najine debate. Masha je enostavno na podnivojski način komentirala moj komentar bolj namenjen Ronji. Z njo se nisem imela namena spuščat v debato, ker je dala edin komentar na tej temi že par strani nazaj in že takrat v zelo nizkem startu.
Ni se treba trudit pa "maraton" vlečt narazen - se mi zdi, da smo vse že velike babe. In končno se spet strinjam z Ronjo, ki pravi:
mateyka, boljše da se spihamo tu, kot kje drugje;).

Če bo pa prehudo in premoteče zate, pa pojdi malo počit na kakšno hortikultureno. temo , na hujšanje ali pa recimo na očkov forum- tam so vsi bolj pridni in kulturniuser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 126
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 19:22:21   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Če bo pa prehudo in premoteče zate, pa pojdi malo počit na kakšno hortikultureno. temo , na hujšanje ali pa recimo na očkov forum- tam so vsi bolj pridni in kulturniuser posted image


ne rabim nekam hodit (počivat); jaz opico kar tukaj nalimam, pa je user posted image sam ti praviš da je opica prehuda zate - nikol ni prav, a ne? user posted image

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 127
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 21:48:14   
Izabelina
kaj šele pravte na to: http://www.ringaraja.net/forum/novo-tandemsko-dojenje/m_5863676/mpage_1/tm.htm#6066114

(da prilijem mal olja, pa še točke zbiram user posted image ) hehe user posted image

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 128
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 22:22:11   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Se do neke mere strinjam, vendar če pedofilija ne bi imela posledic, ne bi bila prepovedana. Posledice se pokažejo, prej ali slej. Za podaljšano dojenje pa jih še nisem nikjer videla, niti brala o tem (zato pa že ves čas prosim za literaturo). NI šarada, čisto res bi rada razumela, zakaj bi samo dojenje škodilo - ne dojenje bolestno navezane mame - to škodi v vsakem primeru (mislim bolestno navezana mama).


Sedaj se govori o posledicah pri pedofiliji. V anticni grciji je to bil nacin zivljenja. Kot je bil nacin zivljenja s sibo po rokah v solah... Pa ce pausalno pogledas, nihce od teh otrok ni istraumatiziran zaradi tepeza v soli.
Ce posledic ne vidis, to ne pomeni, da jih ni. Podobno kot pri psihicnem nasilju - se zavedas, da se psihicno nasiklje se vedno ne obravnava kot nasilje v vsej svoji pojavnosti? - pa je tezko reci, da se posledice vidijo. Morda bi lahko bolestno navezovanje lahko pogojno povezali z osamitvijo pri psihicni zlorabi v partnerskem razmerju, ko je partner edini, ki lahko ponudi "ta pravo relacijo" s partnerko in drugih ne potrebuje.

Naravno smo bili goli, ja. Vendar smo takrat živeli v savani in precej manj časa. Nič ni narobe prilagodit se civiliizaciji in izkoriščat njene prednosti. Vseeno je pa pametno pogledat, zakaj se je nekaj razvilo, ker se navadno ni za brezveze.


Prednost civilizacije je dovolj hrane, da se otrok lahko sam hrani.

Govorili sva o tem, da je otrok srečen, ne kaj mu paše. Otrok, ki se drogira, ni srečen.


Zelo tanek led. Predpisujes kdaj je kdo srecen? Mazohist je srecen ko ga boli.

Otrok, ki se doji, pa lahko je čisto srečen.


Vsak otrok je lahko cisto srecen. Ali pa ne. Trditev, da je otrok, ki se predolgo doji v svoji biti srecen je potrebno utemeljiti, kot nesrecnost otroka, ki uziva v omami.

Lahko tudi ni, če ga mama navezuje nase ali če je karkoli tretjega narobe. Vendar samo dojenje ne povzroča nesreče.
Droge pa in to je dokazano in nikjer ni nobenih člankov o tem, da bi bile droge dobre za otroke.


Logika: ce dojenje samo po sebi ni vzrok za nesreco, tudi droga sama po sebi ni vzrok za nesreco. zloraba dojenja je vzrok za nesreco, enako kot zloraba drog.

To, da ne vem, zakaj bi škodilo, ni irelevantno - ker če me želiš prepričat, mi lahko daš ustrezno literaturo, da se izobrazim v tej smeri - drugi smeri. Zagovornice dolgega dojenja so pripopale svoje, nasprotnice pa samo tisti članek iz Vive...


Seveda, da je irelevantno ker tvoje vedenje ali nevedenje ne vpliva na dejanskost. kot receno za nasilje - nasilje je bilo nasilje tudi ko ni bilo prepoznano kot taksno. Ko so bile ideje , da je tepsti s sibo po rokah v soli nasilje, zelo sramezljive je nekdo vprasal - ce bi to bilo nasilje o tem bi se vse ze vedelo. Ne vem zakaj bi par udarcev s sibo skodilo. ...

Kot rečeno je tudi meni čudno, da ni nobene omejitve navzgor (by who), vendar sklepam, da glede na to, da te zadeve raziskujejo, bi jo verjetno dali, če bi samo dojenje škodovalo.


Seveda da ne bodo postavili omejitve, pa ne zato ker je ok, ampak ker ni kriticne mase, ki zlorablja dojenje. dalec vecja je kriticna masa, ki ne doji in ki jo kakrsna koli omejitev pri dojenju lahko se dodatno odvrne od dojenja. Ko se bodo razmerja spremenila, se bodo spremenile tudi priporocene omejitve.
naliojmo si cistega vina, da so tovrstna priporocila zgolj politika in ne dejansko najboljse za otroka. Otroci, ki tukaj nastradajo "brez omejitev" so kolateralna skoda - vedno je nekdo kolateralc.

Verjetno obstajajo otroci, ki se ob dojenju ne počutijo dobro, vendar kot rečeno: normalna mama ne bo otroka silila, da se doji, vseeno pa se lahko zgodi, da se pač otrok ne želi odstavit prej.


Zato se ga zamoti, spelje, ugotovi neka meja, ko je zadeva ze toliko razvita, zrela, da se otroka odstavi. Kolikor vem, niti eden otrok nima traum zaradi ostavljanja, pa bi lahko sklepali, da je odstavljanje, kljub joku in zahtevam otroka, za otroka netraumaticno.

Dete joka, ko ga na silo odstavljaš - pa ga takrat ne stradaš, frodo. Dete ne joka, ker bi bilo lačno, ker ima dovolj hrane in pijače v naši družbi, ne? Joka zato, ker se nemore več dojit, pa bi se rado. Izrazi obžalovanje, da se ne more več dojit, na svoj način (ker pač še ne govori).


No, no verjetno bos za taksno trditev imela nekaj clankov na razpolago iz prve user posted image user posted image user posted image
Zagotovo pa nekaj clankov o traumaticni izkusnji odstavljanja in skodljivosti le tega. user posted image
BTW dete joka tudi, ko mu vzamejo dudo... izrazi obzalovanje da ne more vec vleci dudo, na svoj nacin, ker se vedno ne govori.
kako bomo sedaj z dudami? Jo lahko ima do 8 leta? NIkjer ne pise, da je za dudo starostna omejitev.

Ravno za utemeljitev te ves čas prosim! Sicer imam na drugi strani samo tvoje in padrinino mnenje.


jaz imam samo tvoje mnenje in WHO, ki je nekako ekvivalenten Vivi, ki jo zanikas.

Tehtnega vzroka (neke dokazane dodane vrednosti) ni, pa se zato postavi vprasanje motiva - ce sploh lahko govorimo o pravih razlogih.

To je še nekak najbolj utemeljeno. Ti misliš, da otrok sam ne bo nikoli tega želel in zato vidiš samo vzroke v bolestni navezanosti mame. Sama pač vidim še druge možnosti.


Ne vidis moznosti, ponujas izgovore. Baje si bila v glavah dojenckov in ves zakaj jokajo - ker bi se, pa se ne morejo dojiti. Bila si tudi v glavah mater pa ves, kaj mislijo, kako cutijo in zagotavljas, da so vse po vrsti psihicno 100% zdrave... Izjemne sposobnosti, ni kaj.

Torej, gre za odlocitev matere in njeno stalisce, da med vikom in krikom, ter dojenja do 5 leta ni nicesar vmes. Bi lahko rekli, da mati ne zna pristopiti zadevi?

Ne, vidve sta postavili mejo 3 leta, zato sem govorila o 3 letnikih. Gotovo dosti mam ne zna pristopit k odstavljanju, sploh ker obstaja več načinov in ni vsak za vsakega pravi.


Ne bo drzalo. Cel cas govorim o otrocih, ki ne spadajo vec v jaslicne skupine, kar zajema otroke od 3 leta naprej. Otork 3 let je imo mejna starost. Je pa zuanimiava trditev

Meni je všeč bolj nežen način, brez joka, zato pač traja malo dlje, kot če bi jih enostavno vrgla dol, pa naj tulijo in jih samo tolažila vmes. nekomu drugemu bolj paše, da je vse skup čimprej fertig. Nekateri pravijo, da se vse zrihta, če gre mama za nekaj dni stran - pri nas to recimo ni delovalo, me ni bilo 5 dni, pa ko sem se vrnila, se je dojila veliko več kot prej. Potem je pa nehala.


Torej matere ne najdejo pravega nacina za odstavljanje in kot posledico imamo maratonsko dojenje. Samo spet mi ni jasno, zakaj odstavljati, ce se itak vsak otrok sam odstavi...



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 129
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 22:50:02   
patrino
Frodo, vsa čast ti, da še nisi obupala. Še nikoli v življenju nisem doživela tako kot tule pri Ronji, da bi nekomu isto stvar razložili in argumentirali najmanj 10x , on pa bi vse argumente vztrajno prešprical in ves čas spraševal in trdil isto. To je fajn sistem, če hočeš da za vsako ceno obvelja tvoja- vedno znova in znova ponavljaš isto, ne upoštevaš nikogaršnjih razlag-slej ko prej ostaneš sredi neke debate kot zmagovalec, ker vsi drugo prej pobegnejo ali se poskrijejo ...Frodo ne se datiuser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 130
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 22:51:02   
mateyka
vsaj zagovedale se nista..

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 131
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 23:42:54   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Frodo, vsa čast ti, da še nisi obupala. Še nikoli v življenju nisem doživela tako kot tule pri Ronji, da bi nekomu isto stvar razložili in argumentirali najmanj 10_x_ , on pa bi vse argumente vztrajno prešprical in ves čas spraševal in trdil isto.


Verjela ali ne, jaz sem to dozivela milionkrat.

To je fajn sistem, če hočeš da za vsako ceno obvelja tvoja- vedno znova in znova ponavljaš isto, ne upoštevaš nikogaršnjih razlag-slej ko prej ostaneš sredi neke debate kot zmagovalec, ker vsi drugo prej pobegnejo ali se poskrijejo ...


To je sistem, (1)ko zadeve sprejemas na custveni ravni in si prisiljen z "argumenti" braniti custeveno raven. Sicer bodimo posteni - (2)tudi ti se ne das nobenim razlagam ker si prepricana, da so tvoji argumenti (tako kot jaz prepricana, da so moji) trdni in pravilni. Ronja je ponavadi dalec bolj razumska pa je v vprasanju ali (1) ali mozganska gimastika.

Frodo ne se datiuser posted image


Ne dajem se, grem na potovanje user posted image

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 11.6.2013 23:44:04 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 132
   RE: Podaljšano dojenje
11.6.2013 23:47:06   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

vsaj zagovedale se nista..


Ja no... ce si kdaj bil na BBS-ih pa na kaksnih "tezjih" news skupinah.. hudica, da ste(smo) ene mile jere tukaj. Cloveku odvzamete ves uzitek "nadjebavanja" ...
Se dobro da ni vec parol - mi se vsi imamo radi, pa smo fini pa prijazni... kot vcasih. Vsaj malenkost je vzdusje bolj normalno :)

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 133
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 1:13:55   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin




jaz imam samo tvoje mnenje in WHO, ki je nekako ekvivalenten Vivi, ki jo zanikas.





Really? (objavljam samo avtorja, naslov in vir; s povzetki je predolg post)

Quigley MA, et al. Breastfeeding is associated with improved child cognitive development: a population-based cohort study. J Pediatr. 2012 Jan;160(1):25-32. Epub 2011 Aug 11.

Rohde JE. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.

Ferguson DM et al. Breastfeeding and subsequent social adjustment in six- to eight-year-old children. J Child Psychol Psychiatr Allied Discip 1987; 28:378-86.

Bauer G et al. Breastfeeding and cognitive development of three-year-old children. Psychological Reports 1991; 68:1218.

Tangermann RH, et al. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.

Karra MV, Udipi SA, Kirksey A, and Roepke JL. Changes in specific nutrients in breast milk during extended lactation. Am J Clin Nutr. 1986; 43: 495-503.

Whitehead RG. The human weaning process. Pediatrics. 1985 Jan;75(1 Pt 2):189-93.

Dewey KG, Finley DA, Lonnerdal B. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr 1984 Nov;3(5):713-20.

Oddy WH, et al. Breastfeeding Duration and Academic Achievement at 10 Years. Pediatrics. 2011 Jan;127(1):e137-45. Epub 2010 Dec 20.

Kramer MS, et al. Breastfeeding and child cognitive development: new evidence from a large randomized trial. Arch Gen Psychiatry. 2008 May;65(5):578-84.

Elwood PC, Pickering J, Gallacher JE, Hughes J, Davies D. Long term effect of breast feeding: cognitive function in the Caerphilly cohort. J Epidemiol Community Health. 2005 Feb;59(2):130-3.

Oddy WH, et al. Breast feeding and cognitive development in childhood: a prospective birth cohort study. Paediatr Perinat Epidemiol. 2003 Jan;17(1):81-90.
Gulick EE. The effects of breastfeeding on toddler health. Pediatr Nurs. 1986 Jan-Feb;12(1):51-4.

Palti H, Mansbach I, Pridan H, Adler B, Palti Z. Episodes of illness in breast-fed and bottle-fed infants. Isr J Med Sci 1984 May;20(5):395-9.

Goldman AS et al. Immunologic components in human milk during weaning. Acta Paediatr Scand. 1983 Jan;72(1):133-4.

Goldman AS, Goldblum RM, Garza C. Immunologic components in human milk during the second year of lactation. Acta Paediatr Scand. 1983 May;72(3):461-2.

Mortensen EL, Michaelsen KF, Sanders SA, Reinisch JM. The Association Between Duration of Breastfeeding and Adult Intelligence. JAMA. 2002;287:2365-2371.

Richards M, Hardy R, Wadsworth ME. Long-term effects of breast-feeding in a national birth cohort: educational attainment and midlife cognitive function. Public Health Nutr. 2002 Oct;5(5):631-5.

Anderson JW. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999, Oct; 70(4): 525-35.

Paine BJ, Makrides M, Gibson RA. Duration of breastfeeding and Bayley’s mental developmental Index at 1 year of age. J Paediatr Child Health 1999;35:82-5.

Horwood LJ, Fergusson DM. Breastfeeding and later cognitive and academic outcomes. Pediatrics. 1998 Jan;101(1):E9.

Gordon N. Nutrition and cognitive function. Brain and Development 1997;19:165-70.

Niemelä A, Järvenpää AL.. Is breastfeeding beneficial and maternal smoking harmful to the cognitive development of children? Acta Paediatr. 1996 Oct;85(10):1202-6.

Riva E, Agostoni C, Biasucci G, Trojan S, Luotti D, Fiori L, et al. Early breastfeeding is linked to higher intelligence quotient scores in dietary treated phenylketonuric children. Acta Pediatr 1996;85:56-8.

Wang YS, Wu SY. The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants. JHL 1996;12:27-30.

Andraca I, Uauy R. Breastfeeding for optimal mental development. Simopoulos AP, Dutra de Oliveira JE, Desai ID (eds): Behavioral and Metabolic Aspects of Breastfeeding. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger, 1995;78:1-27.

Florey C Du V, Leech AM, Blackhall A. Infant feeding and mental and motor development at 18 months of age in first born singletons. Int J Epidem 1995;24 (Suppl 1):S21-6.

Greene LC, Lucas A, Livingstone BE, Harland PSEG, Baker BA. Relationship between early diet and subsequent cognitive performance during adolescence. Biochem Soc Trans 1995;23:376S.

Makrides M, Neumann MA, Byard RW, Simmer K, Gibson RA. Fatty acid composition of brain, retina and erythrocytes in breast and formula fed infants. Am J Clin Nutr 1994;60:189-94.

Pollock JI. Longterm associations with infant feeding in a clinically advantaged population of babies. Dev Med Child Neur 1994;36:429-40.

Temboury MC, Otero A, Polanco I, Arribas E. Influence of breastfeeding on the infant’s intellectual development. J Pediatric Gastroenterol Nutr 1994;18:32-36.

Crawford MA. The role of essential fatty acids in neural development: implications for perinatal nutrition. Am J Clin Nutr 1993;57(suppl):703S-10S.

Nettleton JA. Are n-3 fatty acids essential nutrients for fetal and infant development. J Am Diet Assoc 1993;93:58-64.

Rogan WJ, Gladen BC. Breastfeeding and cognitive development. Early Hum Dev 1993;31:181-93.

Lucas A, Morley R, Cole TJ, Lister G, Leeson-Payne C. Breastmilk and subsequent intelligence quotient in children born preterm. Lancet 1992;339:261-4.


Anderson GJ, Connor WE, Corliss JD. Docosohexaenoic acid is the preferred dietary n-3 fatty acid for the development of the brain and retina. Pediatr Res 1990;27:87-97.

Wing CS. Defective infant formulas and expressive language problems: a case study. Language, Speech and Hearing Services in Schools 1990;21:22-7.

Horwood LJ, Darlow BA, Mogridge N. Breast milk feeding and cognitive ability at 7-8 years. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2001 Jan;84(1):F23-7.

Silver LB, Levinson RB, Laskin CR, Pilot LJ. Learning disabilities as a probable consequence of using chloride-deficient infant formula. J Pediatr 1989;115:97-9

Morley R, Cole TJ, Powell R, Lucas A. Mother’s choice to provide breast milk and developmental outcome. Arch Dis Child. 1988 Nov;63(11):1382-5.

Morrow-Tlucak M, Haude RH, Ernhart CB. Breastfeeding and cognitive development in the first 2 years of life. Soc Sci Med. 1988;26(6):635-9.

Willoughby A, Moss HA, Hubbard VS, Bercu BB, Graubard BI, Vietze PM, et al. Developmental outcome in children exposed to chloride deficient formula. Pediatrics 1987;79:851-7.

Neuringer M, Connor WE, Lin DS, Barstad L, Luck S. Biochemical and functional effects of prenatal and postnatal fatty acid deficiency on retina and brain in rhesus monkeys. Proc Natl Acad Sc USA 1986;83:4021-5.

Taylor B, Wadsworth J. Breastfeeding and child development at five years. Dev Med Child Neurol 1984;26:73-80.

Rodgers B. Feeding in infancy and later ability and attainment: a longitudinal study. Devel Med Child Neurol 1978;20:421-6.

Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30.

Oddy WH, et al. The long-term effects of breastfeeding on child and adolescent mental health: a pregnancy cohort study followed for 14 years. J Pediatr. 2010 Apr;156(4):568-74. Epub 2009 Dec 14.
Baldwin, EN. Extended Breastfeeding and the Law. Mothering 1993 (Spring);66:88.


Waletzky LR. Breastfeeding and weaning. Some psychological considerations. Prim Care. 1979 Jun;6(2):341-55.

Academy of Breastfeeding Medicine Press Release: ABM affirms breastfeeding beyond infancy as the biological norm. May 15, 2012.


Dettwyler KA.”A Time to Wean” from Breastfeeding: Biocultural Perspectives, 1995.

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 1:24:18 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 134
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 9:10:47   
saragr
Tu nekaj pišete o tem kako je dobro in super in oh in ah dojiti otroka čimdlje; pa dobro kdaj pa imate čas za dojenje, če skoz visite na forumu in lepite članke in avtorje, ki zagovarjajo dojenje. Ne vidim smisla v tem da stojite za tujim mnenjem in raziskavami o dojenju in niti ne vidim smisla o tem kakšni so vaši dojeni otroci danes pri njihovih petih, šestih letih. Pokažite primer odraslega človeka, ki je bil dojen ali pa nedojen v otroštvu. Kakšen je danes?
Jaz nisem bila dojena in sem zdrava, odporna, razgledana, pametna, znam se obnašat v javnosti, nikoli nimam potrebe za svoje težave in probleme klicat mamico da mi pomaga ( a sva zelo navezani-čudno, glede na to, da me ni dojila ), sem komunikativna in družabna in svoje mnenje si upam izrazit človeku v oči ( to pomeni da ne potrebujem foruma da se "spraznim" kot anonimnež ). In kljub temu, da sem pila mleko od sosedove krave, grem še vedno raje k moji mami na kavo, kot pa v hlev pogledat kako se ima proizvajalka moje hrane iz otroštva.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 135
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 9:26:21   
sazi

Jaz nisem bila dojena in sem zdrava, odporna, razgledana, pametna, znam se obnašat v javnosti, nikoli nimam potrebe za svoje težave in probleme klicat mamico da mi pomaga ( a sva zelo navezani-čudno, glede na to, da me ni dojila ), sem komunikativna in družabna in svoje mnenje si upam izrazit človeku v oči ( to pomeni da ne potrebujem foruma da se "spraznim" kot anonimnež ). In kljub temu, da sem pila mleko od sosedove krave, grem še vedno raje k moji mami na kavo, kot pa v hlev pogledat kako se ima proizvajalka moje hrane iz otroštva.

user posted image

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 136
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 9:32:51   
zaspancek1
pomlad08, eno vprašanje - si ti prebrala vse te članke oz. študije? Ker sem jih kar nekaj od teh poiskala, pa pravzaprav nobena ne govori o tem podaljšanem dojenju . Oz. govorijo, ampak v teh študijah je to naziv za dojenje daljše od 4 oz. 6 mesecev, ne pa do otrokovih dveh, treh ali več let. user posted image

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 137
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 10:42:37   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

Really? (objavljam samo avtorja, naslov in vir; s povzetki je predolg post)

Quigley MA, et al. Breastfeeding is associated with improved child cognitive development: a population-based cohort study. J Pediatr. 2012 Jan;160(1):25-32. Epub 2011 Aug 11.

Rohde JE. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.

Ferguson DM et al. Breastfeeding and subsequent social adjustment in six- to eight-year-old children. J Child Psychol Psychiatr Allied Discip 1987; 28:378-86.

Bauer G et al. Breastfeeding and cognitive development of three-year-old children. Psychological Reports 1991; 68:1218.

Tangermann RH, et al. Breastfeeding beyond twelve months. Lancet. 1988 Oct 29;2(8618):1016.

Karra MV, Udipi SA, Kirksey A, and Roepke JL. Changes in specific nutrients in breast milk during extended lactation. Am J Clin Nutr. 1986; 43: 495-503.

Whitehead RG. The human weaning process. Pediatrics. 1985 Jan;75(1 Pt 2):189-93.

Dewey KG, Finley DA, Lonnerdal B. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr 1984 Nov;3(5):713-20.

Oddy WH, et al. Breastfeeding Duration and Academic Achievement at 10 Years. Pediatrics. 2011 Jan;127(1):e137-45. Epub 2010 Dec 20.

Kramer MS, et al. Breastfeeding and child cognitive development: new evidence from a large randomized trial. Arch Gen Psychiatry. 2008 May;65(5):578-84.

Elwood PC, Pickering J, Gallacher JE, Hughes J, Davies D. Long term effect of breast feeding: cognitive function in the Caerphilly cohort. J Epidemiol Community Health. 2005 Feb;59(2):130-3.

Oddy WH, et al. Breast feeding and cognitive development in childhood: a prospective birth cohort study. Paediatr Perinat Epidemiol. 2003 Jan;17(1):81-90.
Gulick EE. The effects of breastfeeding on toddler health. Pediatr Nurs. 1986 Jan-Feb;12(1):51-4.

Palti H, Mansbach I, Pridan H, Adler B, Palti Z. Episodes of illness in breast-fed and bottle-fed infants. Isr J Med Sci 1984 May;20(5):395-9.

Goldman AS et al. Immunologic components in human milk during weaning. Acta Paediatr Scand. 1983 Jan;72(1):133-4.

Goldman AS, Goldblum RM, Garza C. Immunologic components in human milk during the second year of lactation. Acta Paediatr Scand. 1983 May;72(3):461-2.

Mortensen EL, Michaelsen KF, Sanders SA, Reinisch JM. The Association Between Duration of Breastfeeding and Adult Intelligence. JAMA. 2002;287:2365-2371.

Richards M, Hardy R, Wadsworth ME. Long-term effects of breast-feeding in a national birth cohort: educational attainment and midlife cognitive function. Public Health Nutr. 2002 Oct;5(5):631-5.

Anderson JW. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999, Oct; 70(4): 525-35.

Paine BJ, Makrides M, Gibson RA. Duration of breastfeeding and Bayley’s mental developmental Index at 1 year of age. J Paediatr Child Health 1999;35:82-5.

Horwood LJ, Fergusson DM. Breastfeeding and later cognitive and academic outcomes. Pediatrics. 1998 Jan;101(1):E9.

Gordon N. Nutrition and cognitive function. Brain and Development 1997;19:165-70.

Niemelä A, Järvenpää AL.. Is breastfeeding beneficial and maternal smoking harmful to the cognitive development of children? Acta Paediatr. 1996 Oct;85(10):1202-6.

Riva E, Agostoni C, Biasucci G, Trojan S, Luotti D, Fiori L, et al. Early breastfeeding is linked to higher intelligence quotient scores in dietary treated phenylketonuric children. Acta Pediatr 1996;85:56-8.

Wang YS, Wu SY. The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants. JHL 1996;12:27-30.

Andraca I, Uauy R. Breastfeeding for optimal mental development. Simopoulos AP, Dutra de Oliveira JE, Desai ID (eds): Behavioral and Metabolic Aspects of Breastfeeding. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger, 1995;78:1-27.

Florey C Du V, Leech AM, Blackhall A. Infant feeding and mental and motor development at 18 months of age in first born singletons. Int J Epidem 1995;24 (Suppl 1):S21-6.

Greene LC, Lucas A, Livingstone BE, Harland PSEG, Baker BA. Relationship between early diet and subsequent cognitive performance during adolescence. Biochem Soc Trans 1995;23:376S.

Makrides M, Neumann MA, Byard RW, Simmer K, Gibson RA. Fatty acid composition of brain, retina and erythrocytes in breast and formula fed infants. Am J Clin Nutr 1994;60:189-94.

Pollock JI. Longterm associations with infant feeding in a clinically advantaged population of babies. Dev Med Child Neur 1994;36:429-40.

Temboury MC, Otero A, Polanco I, Arribas E. Influence of breastfeeding on the infant’s intellectual development. J Pediatric Gastroenterol Nutr 1994;18:32-36.

Crawford MA. The role of essential fatty acids in neural development: implications for perinatal nutrition. Am J Clin Nutr 1993;57(suppl):703S-10S.

Nettleton JA. Are n-3 fatty acids essential nutrients for fetal and infant development. J Am Diet Assoc 1993;93:58-64.

Rogan WJ, Gladen BC. Breastfeeding and cognitive development. Early Hum Dev 1993;31:181-93.

Lucas A, Morley R, Cole TJ, Lister G, Leeson-Payne C. Breastmilk and subsequent intelligence quotient in children born preterm. Lancet 1992;339:261-4.


Anderson GJ, Connor WE, Corliss JD. Docosohexaenoic acid is the preferred dietary n-3 fatty acid for the development of the brain and retina. Pediatr Res 1990;27:87-97.

Wing CS. Defective infant formulas and expressive language problems: a case study. Language, Speech and Hearing Services in Schools 1990;21:22-7.

Horwood LJ, Darlow BA, Mogridge N. Breast milk feeding and cognitive ability at 7-8 years. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2001 Jan;84(1):F23-7.

Silver LB, Levinson RB, Laskin CR, Pilot LJ. Learning disabilities as a probable consequence of using chloride-deficient infant formula. J Pediatr 1989;115:97-9

Morley R, Cole TJ, Powell R, Lucas A. Mother’s choice to provide breast milk and developmental outcome. Arch Dis Child. 1988 Nov;63(11):1382-5.

Morrow-Tlucak M, Haude RH, Ernhart CB. Breastfeeding and cognitive development in the first 2 years of life. Soc Sci Med. 1988;26(6):635-9.

Willoughby A, Moss HA, Hubbard VS, Bercu BB, Graubard BI, Vietze PM, et al. Developmental outcome in children exposed to chloride deficient formula. Pediatrics 1987;79:851-7.

Neuringer M, Connor WE, Lin DS, Barstad L, Luck S. Biochemical and functional effects of prenatal and postnatal fatty acid deficiency on retina and brain in rhesus monkeys. Proc Natl Acad Sc USA 1986;83:4021-5.

Taylor B, Wadsworth J. Breastfeeding and child development at five years. Dev Med Child Neurol 1984;26:73-80.

Rodgers B. Feeding in infancy and later ability and attainment: a longitudinal study. Devel Med Child Neurol 1978;20:421-6.

Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30.

Oddy WH, et al. The long-term effects of breastfeeding on child and adolescent mental health: a pregnancy cohort study followed for 14 years. J Pediatr. 2010 Apr;156(4):568-74. Epub 2009 Dec 14.
Baldwin, EN. Extended Breastfeeding and the Law. Mothering 1993 (Spring);66:88.


Waletzky LR. Breastfeeding and weaning. Some psychological considerations. Prim Care. 1979 Jun;6(2):341-55.

Academy of Breastfeeding Medicine Press Release: ABM affirms breastfeeding beyond infancy as the biological norm. May 15, 2012.


Dettwyler KA.”A Time to Wean” from Breastfeeding: Biocultural Perspectives, 1995.



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Torej matere v afriki ne odklanjajo adaptiran ,mleko ker so pametne in naravne, temvec zato ker imajo vecinoma okuzeno vodo (ce jo sploh imajo na voljo) ter je smrtnost dojenckov vecja,. Pomanjkanje hrane in tveganost vode vplivajo na potrbo, da se doji cim dlje. V taksnih okoliscinah dojijo najdlje do 5 leta. vse ostalo je devijacija.
Dojenje do 5 leta je devijacija v dezelah, kjer taksnih okoliscin ni. Vse to pise v tvojih linkih. Hvala za trud, sedja ima Ronja svoje clanke, ki jasno kazejo, da je prekomerno dojenje devijacija nastala zaradi dolocenih vzrokov - pomanjkanja hrane, pomankanja metalnega zdravlja, kontraceptivna vloga dojenja ... raznih drugih potreb matere...

Nikjer pa ne pise, da je predolgo dojenje dobro, zgolj se priporoca dojenje do 2. leta starosti, brez striktne zgornje omejitve. Ce se priporoca dojiti dve leti, je po naravi zadev dojenje 4,5,6 letnikov devijacija.
Ce se priporoca: mleko je zdravo in se ga priporoca 2 dcl na dan, brez omejitve navzgor, to se ne pomeni, da je tudi liter ali dva litra na dan se vedno dobro, kljub driski. Ja no, driska ni zaradi mleka, saj nikjer ne pise, da je uzivanje mleka nezdravo ker se dobi driska...

Ronja: imas clanke, ki si si jih zelela. Dodaj se kaksno informacijo o odvisnosti, sindromu popolne matere in mehanizmu ki ga ta uporablja, da ne spusti v odnos nikogar ki lahko ogrozi vzpostavljen odnos. Iz odnosa izrivajo tudi oceta (in dojenje je tu tako prirocno, saj oce ne more dojiti, samo mama je ta ena in edina, ki lahko polni delovni cas doji v nedogled). Zato nimamo enakovredne motnje opz. sindorma na strani ocetov.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 138
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 10:45:23   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: saragr

Tu nekaj pišete o tem kako je dobro in super in oh in ah dojiti otroka čimdlje; pa dobro kdaj pa imate čas za dojenje, če skoz visite na forumu in lepite članke in avtorje, ki zagovarjajo dojenje. Ne vidim smisla v tem da stojite za tujim mnenjem in raziskavami o dojenju in niti ne vidim smisla o tem kakšni so vaši dojeni otroci danes pri njihovih petih, šestih letih. Pokažite primer odraslega človeka, ki je bil dojen ali pa nedojen v otroštvu. Kakšen je danes?
Jaz nisem bila dojena in sem zdrava, odporna, razgledana, pametna, znam se obnašat v javnosti, nikoli nimam potrebe za svoje težave in probleme klicat mamico da mi pomaga ( a sva zelo navezani-čudno, glede na to, da me ni dojila ), sem komunikativna in družabna in svoje mnenje si upam izrazit človeku v oči ( to pomeni da ne potrebujem foruma da se "spraznim" kot anonimnež ). In kljub temu, da sem pila mleko od sosedove krave, grem še vedno raje k moji mami na kavo, kot pa v hlev pogledat kako se ima proizvajalka moje hrane iz otroštva.


Ne dojemas globoko bistvo odnosa med materjo in otrokom ter nujnega parazitsko simbioticnega odnosa. user posted image user posted image user posted image



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu saragr)
Neposredna povezava do sporočila: 139
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:02:56   
pomlad08
2x objavilo ...

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 13:10:25 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 140
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:09:29   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Hvala za trud, sedja ima Ronja svoje clanke, ki jasno kazejo, da je prekomerno dojenje devijacija


Pokaži mi prosim 1 članek, ki potrjuje tvoje in Patrine obtožbe:
- da je dojenje 4letnika zloraba
- da je enako pedofiliji
- da je mama, ki doji 4 letnika, psihičen bolnik
- da se otrok s tem prekomerno naveže (!?!)

Pa še hujše stvari so bile, se mi ne da iskat.

Niti en strokonjak na tem širnem planetu ne potrjuje teh zgrešenih tez. Ga ni. Pa lahko prilimam še 100 člankov, ti pa še 100 smeškotov, ampak dejstvo ostaja: nikjer ne piše, da je dojenje 4letnika kakorkoli škodljivo za njegov zdrav razvoj.

Poanta namreč ni v tem, da bi jaz dokazovala, kako je dojenje oh in sploh super in nujno potrebno, ker sploh nisem tega nikjer trdila (čeprav veliko strokovnjakov govori o prednostih dojenja), ampak v tem, da ni žive duše, ki bi v tem prepoznala zlorabo.

Poanta št. 2 pa je, da so članki, če si jih pogledala, vsi po vrsti ovrgli tvojo staro mantro:

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Vsak otrok se na ne neha dojiti po lastni volji, ker to ni zgolj fizioloski proces kot hoja ampak pretirano custveno navezovanje.


Že spet tvoja izmišljotina. Otrok se odstavi. Vsak otrok se odstavi. In odstavljanje je fiziološki, neizbežen proces. Samo v SLO nismo vajeni videti takega postopnega, naravnega odstavljanja, ker se pač velika večina mam odloči za enostransko prekinitev pogodbe, nič hudega.

Če težko razumeš na primeru dojenja, si lahko predstavljaš odstavljanje na drugih področjih. Otrok se z rastočo starostjo vse manj fizično "lima" na starše. Skoz manj je naročja, dojenja, pestovanja, lupčkanja, sploh fizičnega stika.

Primer:
2mesečni dojenčke se pestuje 24/7.
Pri 2. letih se pestuje recimo vsak dan zvečer, ko je zmatran.
Pri 4. se pestuje samo še, kadar je posebno utrujen ali nesrečen.
Pri 8. že zelo redko kdo spleza mami v naročje (včasih kakšna punčka).
Še nikoli pa nisem videla 50kg otroka s št. noge 39/40 (kot si ga ti zmotno predstavljaš pri dojenju), ki bi se prišel popestvat, ko pade z gugalnice.

Z dojenjem je popolnoma isti šmorn! Otrok se neha dojit, kot se neha pestovat. Zakaj te pri drugih oblikah crklanja ne skrbi, kdaj se bodo odvadili, dojenje te pa tok vznemirja?

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 13:24:18 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 141
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:22:35   
pomlad08
Saragr, vesela sem zate.

MashaM, čestitam za pogum user posted image Ampak moj nasvet je, če ga hočeš: Obrni se in steci proč, kar zmorejo podplati! user posted image

Mateyka, no vidiš, zdaj si jih pa še ti slišala user posted image

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 142
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:24:20   
tastara
V podporo Frodo, da so univerzalne smernice glede priporočljivosti dojenja za različna geografska in socialna okolja precej sporna, zanimiv članek z naslovom:
Six months of breastmilk alone is too long and could harm babies, scientists now say

Pe še link:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/six-months-breastfeeding-babies-scientists

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 143
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:25:47   
sazi

ampak dejstvo ostaja: nikjer ne piše, da je dojenje 4letnika kakorkoli škodljivo za njegov zdrav razvoj.

nekatere stvari je treba znat prebrat in poiskat med vrsticami in vklopiti zdravo pamet
ne more za vsako stvar na tem svetu obstajati študija

jaz imam za študijo premajhen vzorec - eno 4-letno punco, ki se je dojila skoraj do 5. leta, ko je dobila sestrico. Rezultat je bila za moje pojme zelo nezdrava "navezanost" na mamo, ki je mejila na "lastninjenje" mame. Kako je bilo ob prihodu novega družinskega člana mi najbrž ni potrebno pisat. Sem pa mnenja, da tam verjetno ni šlo samo za problem dojenja ampak še kaj drugega.

Malo za šalo, malo zares:
nikje tudi ne piše, da je zaužitje 5kg limon na dan vsak dan škodljivo - pa je - probaj

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 144
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:27:54   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: tastara

V podporo Frodo, da so univerzalne smernice glede priporočljivosti dojenja za različna geografska in socialna okolja precej sporna, zanimiv članek z naslovom:
Six months of breastmilk alone is too long and could harm babies, scientists now say

Pe še link:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/six-months-breastfeeding-babies-scientists


user posted image Vse lepo in prav, ampak tvoj članek govori o dojenčkovi potrebi po dodatni hrani pred 6.mesecem, ne pa o tem, da je za otroka škodljivo, če ga dojiš več kot 2 leti.

V taistem članku tudi piše: "I really want to emphasise we are not in any way anti-breastfeeding, particularly in the long term," she said. "We''re extremely pro-breastfeeding. We would go along with recommendations to breastfeed exclusively for four months."

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 13:36:47 >

(odgovor članu tastara)
Neposredna povezava do sporočila: 145
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:32:05   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: sazi


ampak dejstvo ostaja: nikjer ne piše, da je dojenje 4letnika kakorkoli škodljivo za njegov zdrav razvoj.

Sem pa mnenja, da tam verjetno ni šlo samo za problem dojenja ampak še kaj drugega.

Seveda je možno, da najdeš primer posesivne mame, ki otroka veže nase z dojenjem, lupčkanjem in še na 100 drugih načinov. Jih poznam ka nekaj tudi jaz - s tem, da jih večina ne doji, ampak so na druge načine dosegle to, o čemer pišeš, neko nezdravo navezanost.


Malo za šalo, malo zares:
nikje tudi ne piše, da je zaužitje 5kg limon na dan vsak dan škodljivo - pa je - probaj



O MOJ BOG, ne me spominjat, 1x sem probala. Sva bila z možem v Siriji in nikjer ni bilo nobenega normalnega sadja. Nakar odkrijeva na eni osamljeni cesti tipa, ki je prodajala limone in pomaranče. Jasno, oba srečna se jih nabaševa do onemoglosti! Nadaljevanje ni bilo prijetno user posted image

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 13:34:01 >

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 146
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:54:08   
tastara
IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: tastara

V podporo Frodo, da so univerzalne smernice glede priporočljivosti dojenja za različna geografska in socialna okolja precej sporna, zanimiv članek z naslovom:
Six months of breastmilk alone is too long and could harm babies, scientists now say

Pe še link:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/six-months-breastfeeding-babies-scientists


user posted image Vse lepo in prav, ampak tvoj članek govori o dojenčkovi potrebi po dodatni hrani pred 6.mesecem, ne pa o tem, da je za otroka škodljivo, če ga dojiš več kot 2 leti.

V taistem članku tudi piše: "I really want to emphasise we are not in any way anti-breastfeeding, particularly in the long term," she said. "We''''re extremely pro-breastfeeding. We would go along with recommendations to breastfeed exclusively for four months."


Še enkrat dobro preberi - poanta je drugje.
Članek na zelo lep način pod vprašaj postavlja primernost enotnih WHO smernic in priporočil.

Z drugimi besedami: Kar je priporočljivo za Podsaharsko Afriko še ni rečeno, da je primerno za deželico na južni strani Alp.


(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 147
   RE: Podaljšano dojenje
12.6.2013 13:57:40   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: tastara


Z drugimi besedami: Kar je priporočljivo za Podsaharsko Afriko še ni rečeno, da je primerno za deželico na južni strani Alp.




In kje piše, da je za otročke na južni strani Alp škodljivo, če jih mama po 2. letu sem pa tja podoji?

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.6.2013 14:12:03 >

(odgovor članu tastara)
Neposredna povezava do sporočila: 148
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 14:49:00   
ronja
Sedaj se govori o posledicah pri pedofiliji. V anticni grciji je to bil nacin zivljenja. Kot je bil nacin zivljenja s sibo po rokah v solah... Pa ce pausalno pogledas, nihce od teh otrok ni istraumatiziran zaradi tepeza v soli.

Razumem in se strinjam, čeprav ne bi mogla rečt, da ljudje niso meli traum zaradi tepeža v šoli... Vsaj ko so mi dedki in babice razlagali, se je slišalo precej nesrečno...

Ce posledic ne vidis, to ne pomeni, da jih ni. Podobno kot pri psihicnem nasilju - se zavedas, da se psihicno nasiklje se vedno ne obravnava kot nasilje v vsej svoji pojavnosti?

Ja, se strinjam s prvim stavkom, za drugega pa res nisem vedela. Se strinjam, da je treba nasilje preganjat, tudi psihično, seveda, vendar pa vseeno mislim, da ima v končni fazi posledice - če jih ne bi imelo, nobenih, ne bi bil noben problem - problem so ravno posledice...

Morda bi lahko bolestno navezovanje lahko pogojno povezali z osamitvijo pri psihicni zlorabi v partnerskem razmerju, ko je partner edini, ki lahko ponudi "ta pravo relacijo" s partnerko in drugih ne potrebuje.

No, vidiš, če razložiš, veliko boljše razumem:). To verjamem, da je podobno in se strinjam, da je bolestno navezovanje slabo, ne glede na to, kako se manifestira v praksi in ne glede na odnos, nikoli ni dobro, če pa je vključen otrok, je sploh grozno.

Kar sama trdim, je le to, da večina mam itak ne doji toliko časa, ker se nam ne da, vendar pa vidim, da so ljudje v stiski, če imajo v glavi reglce, do kdaj je treba nekaj speljat (ne glede na to, kaj je to: kahlica, dojenje, karkoli) in da je po moje tudi kakšna mama, ki doji več kot 3 leta, pa tega ne dela zaradi navezovanja otroka, ampak ima mogoče kak drug razlog - recimo, da noče odstavljat otroka z jokom, mali pa še ni pripravljen. Kdaj so otroci psihično pripravljeni zapustit zizo, ne vem - ker so različni. Mojidve sta imeli 1 leto razlike v tem, recimo. pa verjetno še nisi

Če je zloraba, je gotovo tudi nesreča, ja, ne glede na to, zloraba česa - zato se pa reče ZLO raba - uporabljaš za slabo.

Na dejanskost ne vpliva najina debata, to se strinjam, ampak ti razlagaš meni, da bi razumela - verjetno te ne skrbi za moje otroke (glede na to, da si napisala, da je prav, da jih pač začneš odvajat, pa da ni treba, da je to z jokom).

Kolikor vem, niti eden otrok nima traum zaradi ostavljanja, pa bi lahko sklepali, da je odstavljanje, kljub joku in zahtevam otroka, za otroka netraumaticno.

Hm, ne vem - ne bi si upala kar tako na pamet trdit.

Tudi za dudo ni starostne omejitve in tudi pri njej se mi fajn jo vzet na mehko, ne na silo, ja. Isto kot z dojenjem.

WHO in Viva se mi vseeno ne zdita na istem nivoju... Who naj bi sestavljali zdravniki, veliko njih, v Vivi pa se ga. zdravnica o dolgem dojenju samem po sebi ni niti izrekla, samo povedala je, kako naj ga odvadijo, ker si to želijo.

NIso vse mame psihišno zdrave, jih je pa veliko;). Kar se pa dojenčka tiče - joka in če ga podojiš, neha jokat. Joka in ga poizkusiš zamotit, mu ponujaš pijačo, hrano, on pa se želi dojit, kar pokaže zelo nedovumno. iN joka. Potem se podoji in neha jokat. NI treba bit glih genij, da vidiš povezavo;).

Samo spet mi ni jasno, zakaj odstavljati, ce se itak vsak otrok sam odstavi...

Že 10tič:: zato, da je prej. Zato, ker jih vedno spodbujamo, da so čimprej samostojni, na raznoraznih področjih, tudi tu. Pa zato, ker se ti po par letih niti pod razno ne da več dojit:D. Verjetno je to res mati narava naredila tako, da ti gre vedno bolj na živce, da jih imaš motivacijo odstvit. Ne predstavljam si, da ne bi mela poln kufer, to je res. In se potem vprašam, če so morda one samo bolj potrpežljive od mene...
Res je, da si ne predstavljam vseh možnih zlorab otroka, o pedofiliji se več govori in jo zato bolj poznam. Zato sem te pa spraševala, da mi daš literaturo. Če rečeš samo: ni dobro, pa pika, me namreč težko prepričaš.

Pokažite primer odraslega človeka, ki je bil dojen ali pa nedojen v otroštvu. Kakšen je danes?

Normalna sta oba, glih to hočemo povedat. Da ni treba, ni pa nujno škodljivo, če tega mama ne zlorablja. Frodo pravi, da druge možnosti ni, kot da bi mama to delala zaradi svojih psihičnih motenj, samo tu se razhajava.

Ronja: imas clanke, ki si si jih zelela. Dodaj se kaksno informacijo o odvisnosti, sindromu popolne matere in mehanizmu ki ga ta uporablja, da ne spusti v odnos nikogar ki lahko ogrozi vzpostavljen odnos. Iz odnosa izrivajo tudi oceta (in dojenje je tu tako prirocno, saj oce ne more dojiti, samo mama je ta ena in edina, ki lahko polni delovni cas doji v nedogled). Zato nimamo enakovredne motnje opz. sindorma na strani ocetov.

Hvala. To je bolj razumljivo in se sklada s tem, kar nekatere maratonke povejo (vseeno pa niso vse iste).

Ce se priporoca: mleko je zdravo in se ga priporoca 2 dcl na dan, brez omejitve navzgor, to se ne pomeni, da je tudi liter ali dva litra na dan se vedno dobro, kljub driski. Ja no, driska ni zaradi mleka, saj nikjer ne pise, da je uzivanje mleka nezdravo ker se dobi driska...

Zato pa po navadi dajo omejitve in zato mi je bilo čudno, če teh omejitev ni. Si pa dobro razložila, zakaj niso dali omejitev in sprejmem, je logično.

Sem pa mnenja, da tam verjetno ni šlo samo za problem dojenja ampak še kaj drugega.

To ves čas pravimo - če je nezdrav odnos, bo slabo za otroka ne glede na čas dojenja, če pa ni nezdrav odnos, pa dojenje samo ne predstavlja škode. Frodo pa samo izključuje zdrav odnos, če je prisotno extremno dojenje in mati ne živi v extremnih razmerah brez pitne vode.

Vseeno pa se mi zdi, da si ljudje to podaljšano dojenje napačno predstavljajo - tu ne gre za dojenje ves čas, otrok se podoji mogoče 1x na dan za 5 minut - zato seveda razne škode za zobe ne more bit, da ne bi padrino spet ven privlekla;). Kar se pa psihične škode tiče pa tudi nisem tako 100%, da čisto vsaka mama, ki doji dlje kot do 3 leta, otroka nase privezuje in mu s tem škodi. Gotovo se najdejo, ni pa to ravno pravilo po moje. Večina ma dovolj in se trudi nehat, tako na uč... Enim pač rata prej, drugim pa kasneje, pa lahko delaš čisto isto.

Se strinjam, da niso ista priporočila za vsak del sveta, vendar tudi ni nujno, da je za drug del sveta pa to priporočilo škodljivo - lahko pač nima vpliva - ni treba, ni pa nič hudega, če. Nobena od nas ne pravi, da je treba dojit tako dolgo, niti da je sploh treba dojit - to se zmenita dojenček in mama, kakor jima paše. Pravimo samo, da zaenkrat še nimamo študij, da bi bilo škodljivo, kakor je Frodo napisala - da je pač zadeva še v zametkih, ker je tako majhen vzorec, da še ne morejo kaj pametnega iz tega potegnit - to štekam.

patrino, ti žal nisi argumentirala ama čisto nič, zato se ni treba čudit, če te nihče ne jemlje preveč resno tu;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 149
   RE: Podaljšano dojenje
13.6.2013 15:45:27   
patrino
patrino, ti žal nisi argumentirala ama čisto nič, zato se ni treba čudit, če te nihče ne jemlje preveč resno tu;).
Ronja,argumentirala sem kar nekajkrat, vendar ga ni argumenta, ki bi tebe premaknil, kadar padeš v tisti ponavljajoči in odbijajoči afekt očitno. Tudi Frodo, ki očitno o teh zadevah dosti več ve kot jaz, in ti je par argumentov položila na pladenj in servirala, je ni veliko bolje odnesla kot jaz. Moram priznati, da si izjemno težak osebek, za debatiranje, saj imam pri tebi občutek, kot da sediš pod piskrom in slišiš le sebe. No, saj mogoče imaš tudi ti glede mene podoben občutek. Glede resnosti pa: osebno jemljem to zadevo dokaj resno, kot sem rekla, vse kar zadeva zlorabo otrok ni niti pod razno neresna stvar. Če se tebi zdijo moji komentarji, ker jih nisem podprla z raziskavami WHO in drugimi organizacijami , neresni, ti jaz ne morem veliko pomagati. Tako pač je. Lahko le rečem, da jaz tvoje izjave jemljem resno in mi je po svoje žal, da jih nisi napisala v šali in bi te lahko tudi tako vzela. Po svoje je namreč resno zaskrbljujoče, če človek, izjave in prepričanje, ki si jih navedla, misli resno.

< Sporočilo je popravil patrino -- 13.6.2013 15:46:27 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 150
Stran:   <<   < Prejšnja stran  4 5 [6] 7 8   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 [6] 7 8   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?