|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 10:21:00   
isobel
Zanima me pri kateri starosti ste prvič pustili otroka samega doma. Moj mali je trenutno star 6 let in je sam izrazil željo, da bi ostal doma. V mislih imam največ polurno odsotnost; skok v sosednjo trgovino.
Sploh nimam občutka, kdaj je pravi čas za to. Ko sem bila jaz toliko stara, sem že hodila sama v trgovino, kar si sedaj pri svojem otroku ne morem predstavljati. Preprosto ne vem, kaj bi bilo prav ...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 10:35:04   
LuLu
Takšna vprašanja so že bila postavljena na tem forumu in ne verjamem, da boš prišla do kakega konkretnega odgovora. Enim je bilo čisto mimo 6-letnike puščati same doma za pol ure, eni to že prakticirajo. Jaz sem ga že pustila pri 5 za 15 minut, pri 6 za cca 20 min. Toliko, da sem punco v vrtec peljala. Za več pa ni bil sam, ker niti ni bilo potrebe.
Vem, pa da je moj ok, mu zaupam za ta kratek čas. Punco bom pa verjetno kasneje, ker je drugačna user posted image  bolj nepredvidljiva. Za ziher še ne bo sama nekaj časa. Zdaj še ni 5, sept. bo.

In druga plat teh odhodov od doma... če že razmišljaš in sprašuješ o tem. Ni mus, da otrok kako ušpiči doma, lahko se tebi kaj zunaj zgodi.
Ampak panika seveda ni dobra, ti poznaš otroka, sebe, situacijo, okolje... najboljše boš sama precenila kako in kdaj. Se pa strinjam, ko smo mi bili otroci smo si/so nam več dovolili, izgleda, da bolj zaupali.

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 10:42:38   
mateyka
kaj pa vem - mi našo zdaj spuščamo samo na igrišče, ki je pred našo vrstno hišo. ne gledamo glih vsako minuto kje je. torej je teoretično tud po 15, 20 min "sama". zna prit domov in ve da ne sme kr odit nekam. pa bo čez en mesec 6 let stara.

aja, res je, tud sama je doma po 15-25 min kadar imam pranje (tukaj so pralnice in folk nima glih pralnih strojev doma) in recimo ko rihtam perilo v pralnici, me počaka doma in ni panike. sicer pa, kaj pa naj - če se mora, se že upedena. mislim, da otroci pri okoli 6 letih štekajo, da je stvar taka in taka in se da lepo zmenit z njimi. no, z večino user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 10.7.2013 10:48:51 >

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 11:06:14   
ronja
Sama sem bolj zajc, kar se otrok tiče, ampak to nima veze z mojimi otroci. Punci sta obe zelo zanesljivi, sem lahko ziher, da ne bosta naredili kake bedarije, ko me ne bo, ne ena ne druga, pa vseeno ne upam stari sta 6 in 4,5. Enkrat se je zgodilo, da sem morala it po taveliko v vrtec, mala je bila pa tako zelo bolna, da enostavno ni mogla z mano, jaz pa obeh nisem mogla nest (mam še malega). In sem se zmenila s sosedo in ji dala el. varuško (smo tako blizu, da nese in lahko pride v copatih enako hitro kot jaz iz kuhinje:D). Tamala jo je potem res poklicala, da je prišla in ji povedala, da bom takoj nazaj in potem sem že prišla, ker smo res hiteli.

Kolegica pa je puščala že 4 in 2 letnika skupaj sama doma, da je šla v trgovino, do katere ima enako daleč kot mi (in je enako daleč kot vrtec). Ona pravi, da je itak takoj gotova, sama sem tam vedno čakala že na blagajni, pa pri kruhu,... (je mala štacunca, kjer se prodajalkam ne mudi tako kot v hipermarketu;), tako da sama si ne bi upala it. Ona pravi, da je pač morala it v štacuno in da kaj pa češ, ne moreš obeh ven v dež in sneg vlačit... Sama sploh nisem pomislila na to možnost in sem jih pač vedno vlačila. Različni smo, jaz bi bila preveč živčna, njej je pa ta sistem delal, fanta sta še zdaj živa in zdrava:).

Če pa greš ven, naj vedno nekdo ve, da te ni ob otroku, da če se tebi kaj zgodi, da lahko pridejo ponj. Pa nauči ga poklicat 113 (ja, policijo, ne reševalce, ker na slednjem se velikokrat nihče ne oglasi (trust me on this one;), klicala že dostirkat, dobila sem jih pa 1x), na policiji pa vedno, tam pogovore tudi snemajo in se zato morajo vedno odzvat - bojo našli, od kod kliče in prišli tja, če bo frka. Nauči ga samo eno cifro - policijo in da mora potem dat gubm klicanje, to mu mora bit v krvi. Je lažje, kot če ga učiš oboje in potem v paniki vse skup pozabi. Pa seveda kaj naredit, če je frka in česa ne sme tikat (plina)...

< Sporočilo je popravil ronja -- 10.7.2013 11:07:56 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 11:12:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu isobel)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 11:19:14   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
Hmm, zelo odvisno, koliko je otrok zrel. Osnova se mi zdi, da zna sam zaklenit in odklenit vrata, da ve, da tujcev ne spušča notri, da zna poklicat po telefonu


ok, naša vsega tega ne zna user posted image ok, bi zagnala džumbus , če bi kr en uletel, samo je tukaj kar lokalno in folk itak ne zaklepa vrat, ni metropola in vse je na izi. zato tudi nimam problema s tem, da ne zna teh stvari. vsak tle okoli bi ji pomagal (ima prijatelje iz okolice ker se skupaj igrajo na igrišču, zdaj bodo bili skupaj v isti šoli - ona gre tja v malo šolo, to pa je 5m stran..) in to da nimamo zaklenjenih vrat je vsakdanja praksa (bi ji bilo res čudno da naj zdaj kar zaklene - zaklepamo ko kam gremo in ni nobenega doma).

ni nujno da zdej glih zna klicat po telefonu in da se zaklepa vrata - al pa če gre k sosedu in pozvoni za pomoč. mislim, stvar je zelo fleksibilna, situacije so različne in s tem imaš več različnih rešitev..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 10.7.2013 11:21:50 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 11:24:28   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 11:44:43   
isobel
Tole so super odgovori! V bistvu je tako ali tako na koncu moja odločitev, ali ga pustiti samega ali ne, vendar ste mi ogromno pomagale s tem, ko ste opozorile, na kaj moram paziti, če se za to odločim.
Že pred časom sem mu nalepila na tablo očkovo tel. številko in 112, če bi se komu kaj zgodilo v stanovanju, da ve, kako ravnati. Sem pa sedaj pripisala zraven še 113 (hvala, ronja!). Nisem pa pomislila, da bi komu povedala, če bi šla ven in njega pustila samega doma. Kar reši moj strah, če bi se mi kaj zgodilo na terenu; tega me je veliko bolj strah od možnih lumparij, ki bi jih lahko naredil (ponavadi hoče ostati doma, ker bi rad do konca pogledal risanko ali rešil kakšne naloge), a opozorila glede vode, ognja, odpiranja vrat tujcem in drugih reči so še vedno na mestu, na kar tudi nisem pomislila.
Samega pa ven še ne bi spustila. Smo v bloku in preprosto nimam dobrega občutka. Mogoče tudi zato, ker mi je že večkrat 'izginil izpred oči' na sprehodih, pa sem le za trenutek pogledala v drugo smer.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:14:40   
mateyka
ja, jaz sem ji preden smo jo začeli na igrišče spuščat (tud jaz še ne bi, če ne bi bila ta lokacija taka kot je), povedala da ne more kar tako zginit nekam kamor se nismo zmenili, ker:

- se lahko zgubi in je problem prit domov (sicer ve naslov, samo - kaj veš na koga naleti in kdaj se spomne koga vprašat za pot in.. ehhh, preveč če-jev :P plus ne vem, a naj jo natreniram da raje vpraša ženske kot moške, če se kdaj zgubi? kaj se vam zdi - preveč paranojično?)

- jo lahko en ne preveč prijazen stric kar zagrabi in odnese, ker je še tok mala, če bo zgubljeno lutala po raznih koncih (kaj pa veš, ima ludih svuda..)

no, to zadnje jo je pa res zaskrbelo.. sam je res, če se otrok igra na igrišču z drugimi otroci in da sosedi hodijo mimo, je nekaj drugega kot če ti mašira sam tam po eni poti sred gozdička v malem gozdu..

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:24:25   
Mesečnica
Midva sva naša starejša fanta prvič pustila sama, ko sta bila stara 5,5 in 4 leta. Gledala sta risanke, midva pa sva medtem z najmlajšim za pol ure šla v trgovino. Nobenih problemov ni bilo, ko smo prišli nazaj, sta sedela na kavču in ni bilo videti, da bi se sploh kaj premaknila user posted image

Pri nas je problem v tem, da nimamo stacionarnega telefona, zato zdaj razmišljava, da bi v en star telefon dala mobi kartico in ga nastavila (ker je to možno), da bi imel na tipkovnici bližnjice do telefonskih številk naju in starih staršev (pa po Ronjinem nasvetu še policije). Tako bi starejši, ki je zdaj že star dobrih 6 let, lahko poklical, če bi bilo treba. Nama bi bilo namreč zelo fajn, če bi lahko kdaj zvečer, ko otroci spijo, šla na sprehod po bližnji okolici. Trenutno to lahko storiva le takrat, ko je tašča doma - živi namreč na v sosednji hiši in ji dava babyphone.

Jaz najbolj zaupam najstarejšemu otroku, ki je zelo umirjen. Njega bi brez problema za kakšno uro pustila samega. Če je zraven še srednji fant, je že lahko problem, ker vedno obstaja tveganje, da se kaj skregata in potem naredita kakšno neumnost. Vseh treh pa razen zvečer, ko že spijo, ne moreva pustiti brez nadzora, ker je mali res še premajhen (ima eno leto in pol).

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:28:29   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: Mesečnica

ko smo prišli nazaj, sta sedela na kavču in ni bilo videti, da bi se sploh kaj premaknila user posted image



To sem jaz tudi vedno študirala ali se je pubec sploh premaknil, ko me ni bilo user posted image

(odgovor članu Mesečnica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:39:27   
ronja
Mi smo meli zadnjič "požarno vajo" - na CSDju so včasih talali oz. si si vzel take male knjižice, ala revije, tanke, o preprečevanju nezgod pri otrocih in so not kar fajn nasveti. POtem smo se pogovarjali, kam se skrijemo, če je potres, pa kaj naredit, če je požar, če je dim, se plaziš po tleh itd... In potem smo meli tudi, kaj bi naredili, če bi zagorelo, ko sem šla glih nekaj iskat v klet ali pa da se mi je kaj zgodilo. In sva ugotavljala, kaj bi bilo najboljše in recimo naučila taveliko, da v tem primeru gre ona ven, do sosedov, da potem ti pridejo še po malega, sicer bi mali direkt čez stopnice padel (smo v bloku, zavije takoj proti stopnicam, dol pa še ne zna lepo po njih). Je kar zafrknjeno včasih najt pametno rešitev, vsaj če jih je več...

Mi smo tudi v bloku in sem jo pustila pod blokom oz. za njim, ko sem hodila gor po stvari za njeno zabavo. Ali pa včasih skočim gor iskat kak bidon, ki sem ga pozabila in jih tačas pustim pred vrati -res pa da v tem primeru pustim vsa vrata odprta, da lahko pridejo not in se pogovarjamo vmes. Mene je najbolj strah, da bi mi jih kdo odpeljal, čeprav vem, da je to precej nerealen strah, ga imam.

Sicer pa ga nauči, da pokliče! Ni dovolj, da ima številke zraven! Naj vpričo tebe odtipka eno od teh cifer in ti pove, da bi potem pritisnil še tipko za klic! Oz. če kliče očija, naj to kar vse skup naredi. Ker v paniki mora bit to precej avtomatično, sicer ne bo znal. Se namreč zgodi, ko sem bila mala, je sosedi zagorelo in sem šibala po hišnika, ker je bila soseda preveč panična, da bi vedela, kaj naredit, jaz pa premala, da bi dosegla gasilni aparat...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:41:48   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Mesečnica
Pri nas je problem v tem, da nimamo stacionarnega telefona,


pri nas tudi. nima pa (še) svojega mobilca in potem je glih ne morem naučit klicat, razen če dovolim, da mi šara po mojem ali očijevem telefonu. no, to pa ne bi - je občasna umetnica pritiskanja "ne vem za kaj so" gumbov user posted image

(odgovor članu Mesečnica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:43:10   
ronja
plus ne vem, a naj jo natreniram da raje vpraša ženske kot moške, če se kdaj zgubi? kaj se vam zdi - preveč paranojično?)

Kar se mene tiče, mi je za politično korektnost precej vseeno, če gre za varnost mojih otrok. Nasvet strokovnjakov je: otrok naj vpraša za pomoč mamo z otroki - za to je najbolj verjetno, da bo pomagala in da mu ne bo škodila. Zato svoje tako učim.

mateyka, res je statistično zelo malo verjetno, da ti otroka ugrabijo na igrišču, verjetno je res preveč riskantno. Predvsem jih je treba naučit, da ne grejo z NIKOMER nikamor, če se niso tako zmenili z vami. NIti z znanci, saj se tudi z znanci vedno zmenimo prej, ne?:)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 12:48:15   
bubu_bibi

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

plus ne vem, a naj jo natreniram da raje vpraša ženske kot moške, če se kdaj zgubi? kaj se vam zdi - preveč paranojično?)

Kar se mene tiče, mi je za politično korektnost precej vseeno, če gre za varnost mojih otrok. Nasvet strokovnjakov je: otrok naj vpraša za pomoč mamo z otroki - za to je najbolj verjetno, da bo pomagala in da mu ne bo škodila. Zato svoje tako učim.

mateyka, res je statistično zelo malo verjetno, da ti otroka ugrabijo na igrišču, verjetno je res preveč riskantno. Predvsem jih je treba naučit, da ne grejo z NIKOMER nikamor, če se niso tako zmenili z vami. NIti z znanci, saj se tudi z znanci vedno zmenimo prej, ne?:)

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 16:00:51   
patrino
Sama sem opazila, da pri teh zadevah dostikrat izhajam iz svojih izkušenj v otroštvu. Tudi tule . Sama recimo glede tega, da bi bila kot mali otrok sama doma nimam, ker sem živela v hiši, v kateri je živelo več generacij( mami, ati, dedo, babi, stric...)tako, da sploh nisem bila nikoli sama doma kot otrok. Tako, da bi mogoče mečkine že kdaj tudi kakšen kratek čas pustila doma same, če mi ne bi malo odprl oči mož. Moje je bil kot otrok veliko sam in ima v zvezi s tem kar nekaj izkušenj- tudi slabih. Parkrat mi je že povedal , da je bil večkrat že kot petletnik sam doma tudi po več ur, pa se ni nič zgodilo. Nekoč pa je bil sam le dobro uro, ker je šla mati po opravkih. In se je med tem časom ulil dež in jim je teklo pri odprtih balkonskih vratih not. Ker se je bal, da bo moker paket je z vso silo zaprl težka balkonska vrata. Pri tem se je , ker je bil pač še mali, oprl z vso silo v šipo na vratih, ki je počila in je porinil roko skoz. Pri tem se je porezal skoraj do pazduhe in tako zelo krvavel, da je do prihoda matere skoraj izkrvavel. Že precej na nitki so ga urgentno spravili v bolnico. Moj pravi, da ne bo nikoli pozabil tega groznega občutka strahu in nemoči, ker je bil sam in je gledal vso to kri. Meni gredo ob tej njegovi zgodbi vedno lasje pokonci in naše ta večje ( 8 let) še nikoli nisva pustila same doma. Sva tako oba tiste sorte starša, ki raje oblačiva vse tri tudi v snežnem metežu, pa jih vlačiva seboj, pa čeprav le za pol ure. Verjamem, da si otroci želijo biti sami ( tudi jaz sem si v nekem obdobju), vendar je pri tem treba upoštevat, da so nekaj želje otrok, nekaj pa naša starševska odgovornost. Otroci so v svojih željah velikokrat nerealni, naša odgovornost do njih je pa še kako realna. Ne rečem, da ne bi pustila ta večjo samo kakšen kratek čas, če bi se šlo recimo za življenje. Ne bi pa je pustila same zato, da grem v trgovino. Je ni take nuje- vsaj v mojem svetu ne.
Po moje je tudi fino, da otroke za svaki slučaj marsikaj prej naučiš, jim dopoveš, jih poskusiš nekako pripraviti. Vsega pa tako ali tako ne moreš predvideti. Ena izmed takšnih stvari je tudi otrokov odziv v kritični situaciji. Skozi vajo in ob tebi, bo mogoče pokazal neko ustrezno reakcijo, ko pa je kar naenkrat sam s seboj, pa zna biti reala precej drugačna. Že pri odraslih je velikokrat tako, kaj šele pri otrocih.
In če odgovorim na kratko: ne , 6 let starega otroka zato, da bi šla v trgovino in brez urgentne zadeve ne bi puščala samega v stanovanju. Mogoče sem zajec, vendar tako razmišljam.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 22:50:38   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

plus ne vem, a naj jo natreniram da raje vpraša ženske kot moške, če se kdaj zgubi? kaj se vam zdi - preveč paranojično?)

Kar se mene tiče, mi je za politično korektnost precej vseeno, če gre za varnost mojih otrok. Nasvet strokovnjakov je: otrok naj vpraša za pomoč mamo z otroki - za to je najbolj verjetno, da bo pomagala in da mu ne bo škodila. Zato svoje tako učim.

mateyka, res je statistično zelo malo verjetno, da ti otroka ugrabijo na igrišču, verjetno je res preveč riskantno. Predvsem jih je treba naučit, da ne grejo z NIKOMER nikamor, če se niso tako zmenili z vami. NIti z znanci, saj se tudi z znanci vedno zmenimo prej, ne?:)


u, sploh nisem pomislila - zvito, mamo z otroki user posted image ok, kul - bom vgravirala v male možgane tamali to pravilo. user posted image

drugače pa - kaj pa vem, jaz sem s štirimi-petimi leti hodila s skupino (od 4-8let) v lokalni gozd in smo imeli nore dogodivščine. ful nam je dogajal in fino smo se meli. takrat smo živeli v zajčji dobravi v novem polju (rob ljubljane) in moji nekak niso videli nekega problema.. noben v "vasi" (okoliške hiše) ni..
mogoče zato meni ni tok čudno, če gre na igrišče, ki se vidi čez okno in je 20m stran. kot bi šla na vrt v bistvu.. je pa res, da ona ne bi šla z nobenim. sigurno bi drugače furala zadeve, če bi imela problem, da mi je ko mala "ciganka" (da gre z vsakim, ki ji da roko).

če zdaj pogledam, se mi zdi da so te zadeve zelo raznolike, glede na situacijo (kje si, kake navade so), karaker otroka.. v sloveniji bi imela čisto drugo situacijo..

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
10.7.2013 23:34:25   
wayra
Ja, ko smo bili mi tamali je bilo precej drugače. Lahko smo sami hodili naokrog in več je bilo zaupanja s strani staršev- je pa tudi res, da je bilo takrat manj avtomobilov (manj prometa), psihotikov, nepredvidljivih depresivcev in kriminala nasploh. Drugače pa kakšnega pametnega odgovora ravno nimam. So punce zgoraj že vse lepo naštele.user posted image
Moj tamal bo pa šele 11 mesecev, tako da se s tem zaenkrat še ne ukvarjam. Hmmmm.. bi bilo pa fino če bi mene sedaj kdaj čisto samo pustili doma- bi bila cela vesela user posted image user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 9:49:44   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: wayra

Hmmmm.. bi bilo pa fino če bi mene sedaj kdaj čisto samo pustili doma- bi bila cela vesela user posted image user posted image


user posted image   bi lumpala cel čas user posted image

(odgovor članu wayra)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 12:40:35   
ronja
Po moje je tudi fino, da otroke za svaki slučaj marsikaj prej naučiš, jim dopoveš, jih poskusiš nekako pripraviti

To gotovo. Čeprav malih samih še nikoli nisem pustila, pa se vedno lahko kaj zgodi tudi nam, ko smo doma - to mam jaz v mislih pri teh preventivah - in boljše zgodaj začet, se bolj usidra tudi za potem, ko jih bomo puščali same. Pa lahko enkrat nerodno stopiš, ko vlečeš kako reč izpod stropa in če nerodno padeš, da si v nezavesti in so otroci sami, čeprav si fizično tam... Tako da je boljše, če vejo, kaj naredit.

Sama sem imela ravno obratne izkušnje: moji starši so nam zelo zaupali in sama sem bila že pri 4ih lepo zunaj na igrišču (ne pod blokom, ampak kar nekaj stran, čez ceste itd...) in prišla zvečer nazaj. Enkrat sem blok falila, ker še nisem znala cifer:D. Mi ni bilo hudega, v bistvu mi je bilo super, da sem bila tako svobodna. Vseeno pa si sama nikoli ne bi upala tako puščat svojih otrok. Moji sestri se zdim paranoična, ker je pač navajena tistega sistema:D. Ampak malo so se tudi časi spremenili: zdaj bi bil otrok na igrišču brez staršev edini brez staršev in prometa je več. Pa tudi včasih zase vem, da je šlo kje za las skozi in tega pač nisem pripravljena tvegat pri svojih otrocih. Tako da ta sistem je super, če otroci preživijo in se jim nič strašnega ne zgodi, njim je super. Problem je samo, če se kaj zgodi...

Ko sva se s tisto kolegico pogovarjali o tem, da je mene čisto preveč strah, da bi jih pustila same, čeprav so že večji in sta precej bolj mirni kot njena fanta, je rekla, da saj ni tako hudo in se navadiš in šta se mora nije težko in da itak samo risanke gledajo vmes. Da jima je rekla, da naj se ne pobijeta in da se do zdaj še nista:D. Meni ne bi ratalo bit tako flegma, smo različni. Res imamo pa tudi različne šoping navade, nama je to bolj nujno zlo in ne greva vsak dan v štacuno, tistih 1x na 14 dni, jih pa vzamem/va s sabo, pa je.

Sama imam tudi na igrišču rada, da za vse tri vem, kje so in recimo v bazenu ratam čisto živčna, če kdaj ne vidim katerega, pa čeprav je to za hip. Vem, kako hitro se otroci utopijo, tako da tu sem rajši bolj panična. Saj malim je vseeno, oni žurajo po svoje:D. Nekateri so veliko bolj sproščeni in jim ni panike, če ne vidijo ves čas otroka, ki ne zna plavat. Pa se zato njihovi otroci tudi ne utopijo. Verjetnost je res zelo zelo majhna, samo meni je to, kar je na kocki čisto preveč dragoceno... Pa verjetno vsak vidi druge nevarnosti.

Hehe, padrino, pa se nekje strinjavauser posted image .

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 15:29:19   
wayra
LuLu: ma jaa... No samo, če dobro pomislim- niti ne vem kaj bi počela user posted image Samo od poroda imam skoz tamalega za ritjo, ker ga nimam kam dat z čuvat, tako da bi bilo že pol ure povsem sama doma cela eksotika., Pa brez da skoz nekaj na ušesa vlečem, če se je kdo že zbudil, če je kje nova buška ratala, če bi hotela it psička ven pa take.. user posted image

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 15:47:01   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: wayra

LuLu: ma jaa... No samo, če dobro pomislim- niti ne vem kaj bi počela user posted image Samo od poroda imam skoz tamalega za ritjo, ker ga nimam kam dat z čuvat, tako da bi bilo že pol ure povsem sama doma cela eksotika.,


Bi, bi ... ščasoma bi spoznala vse radosti biti sam. Pri meni je bilo enako, danes je pa fajn, ko lahko lumpam sama doma user posted image

(odgovor članu wayra)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 15:49:37   
LuLu
Pa, da mi kdo ne očita, da menjam temo... isto velja za naše otroke user posted image
Moj sedi na mestu 20 minut, kmalu bo sigurno spoznal, kaj vse lahko počne, ko je sam, kasneje mu bo seveda 20 minut premalo user posted image

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
11.7.2013 19:52:23   
Tippi
Uf. To je pa tako različno in odvisno od kar nekaj stvari. Najprej okolje, kje otrok ostane sam doma (stanovanje v bloku, ali hiša, kjer je mogoče v njej še kdo od npr. starih staršev v 1. ali 2. nad.). odvisno je tudi okolje. ali je to kmetija, stanovanjsko naselje, strogi center, itd. itd. odvisno je tudi od otroka samega. eni zmorejo že zelo kmalu, drugi še dolgo ne. tako kot razni tabori. moja me pri dveh letih ni pogrešala, ko so šli z vrtcem na rakitno, več kot pol skupine je pa jokalo. odvisno je tudi od dolžine odsotnosti starša. pustit petletnika samega doma, če mama skoči v trgovino (10 minut), ali če ga pustit za celo dopoldne. neprimerljivo.

uglavnem po zdravi pameti bi rekla jaz user posted image

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: kdaj otroka pustiti samega doma
12.7.2013 18:40:10   
hedviga
Jaz še nisem razmišljala, da bi ju pustila sama (4,5 let). več razlogov: kamorkoli bi se odpravila je predaleč (razen mogoče k sosedi po jajca), naša dva ko dojameta, da me (ali pač enega od naju) ni, bi bil takoj alarm. Predvsem pa jima še nič  ne zaupam user posted image  

_____________________________

Špelca in Mihec 9.2.2009


(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Top poletno varstvo za otroke 2024
Napočil je čas, ko je treba poiskati in rezervirati termine za poletne počitnice. Mi smo vam pripravili izbor TOP idej z...
BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?