|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   sladkorna nosečnosti 5,6
13.10.2014 20:57:33   
pricakujeva
Pozdravljene.
Sem v 7t nosečnosti in so mi ugotovili sladkor v krvi in sicer 5,6. Sem bila na tešče na pregledu ampak sem prejšni dan pojedla 2 čokoladi kaljestvo živali. Drugače se prehranjujem zdravo (pirina moka,testenine, ječmenove palčinke,kokosov sladkor,) ampak se tu in tam pregrešim.Je pa rs da sedaJ KO mi je grozno slabo bolj težko pojem skledo solate in na tone zelenjave =( =(. Sedaj sem dobila napotnico za v Lj h dietologu. Je pa sestra rekla da odkar so znižali vrednost na 5,1 veliko nosečnic pade v to skupino.....Ali je imela še kakšna ta problem?? Pomočččč in nasveti zelo dobrodošl =) =)

< Sporočilo je popravil pricakujeva -- 13.10.2014 20:58:21 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
13.10.2014 23:06:39   
petea
Zdaj je, kar je.

Tvoja nosečnost bo vodena še v diabetološki ambulanti, kamor boš morala vsakih nekaj tednov na kontrolo, redno si boš morala merili krvni sladkor pred in po obrokih, predpisali ti bodo dieto, ter v primeru, da bodo vrednosti sladkorja previsoke, je naslednja možnost uravnavanje sladkorja z inzulinom.

Nekje 6 tednov po porodu boš imela sladkorni test; če bodo vrednosti normalne, bo tvoja sladkorna zgodba zaključena kot nosečniška sladkorna, če bodo previsoke, boš iz nosečniške prekvalificirana v 'navadno' sladkorno bolnico.

(odgovor članu pricakujeva)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
14.10.2014 7:50:04   
LoriM
Meni so tudi izmerili povišan sladkor 5.2 na tešče in kot ti je že napisala petea, zdaj si v obravnavi. Tisti dve čokoladki nista krivi za tvoj povišan sladkor ampak drugačna presnova, predvsem pa delovanje trebušne slinavke v nosečnosti. Je pač tako, da ene lahko zmažejo na tone sladkarij, pa se ne bo nič poznalo, enim se pa ob že tako zdravem načinu prehranjevanja pozna vsaka malenkost. Dieta, špikanje in merjenje sladkorja te čaka, res pa je, da so ti že kmalu ugotovili in da je še dolgih 30 tednov pred tabo. Mogoče pa se vrednosti same od sebe umirijo in bo ok. Meriš si pa sladkor 1.5 ure po obroku in mora biti pod 6.5, da je ok. Saj bo, samo ne se obremenjevati preveč. Sedaj ko so spustili mejo na 5.1 je tega res veliko, je pa vseeno bolje, da ugotovijo, kot pa da sploh ne veš in veselo papcaš sladkarije in škrob in škodiš otroku.
Srečno!

(odgovor članu pricakujeva)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
14.10.2014 10:43:10   
mini11
Jaz sem ena tistih, ki so ji tudi v 7 tednu odkrili nosečniški diabetes, nato pa nisem rabila hoditi zmeraj na preglede. Sem sicer izjema, ker sem preden sem dala kri vzela tableto Methyldope, zaradi povišanega pritiska. Glede na to, da je to tableta, sem mislila, da to ne more vplivati na višino sladkorja - tako so mi izmerili 5,3. Seveda se sploh nisem spomnila, da sem tisti dan vzela tabletko proti pritisku, ker jo vzamem itak vsak dan. Nato sem si redno merila 6 krat dnevno - pa vrednosti nikoli niso presegale dovoljenih. Ker so mi ugotovili, da so vrednosti v mejah normale, nato več nisem rabila hoditi tam okoli. Sem pa v 24 tednu še enkrat zjutraj dala kri in je bilo vse OK. Meni so rekli tudi, da pri tako malih odstopanjih lahko pride do povišanega sladkorja tudi zaradi adrenalina in nervoze. Je pa vseeno boljše, da vsaj veš na čem si.

(odgovor članu pricakujeva)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
14.10.2014 14:53:17   
ribica.
Čau!

Kr živčna ratam ko slišim te štorije! Pred letom dni sem bila na istem kot ti. Ko sem šla na prvi glukozni test, mi je pokazal 5,1, kar je čist normalno, ampak ker si je en debil zmislil neko novo modo, so me potem pošiljali naokrog! da ne bo pomote, sladkorna je vendar nad rednostjo 7! ne si mislit, da se komurkoli gre za dobrobit nosečnic! Gre za to, da je nek dripec iz tega naredil biznis, in zdaj mastno služi, ker vsaka duga nosečnica "rabi" merilec sladkorja. Dohtarji oz farmacevti pa prodajajo inzulin ko kekse. Kok živcev mi je požrlo že v nosečnosti, še zdaj me ful dvigne. Svoji ginekologinji sem tudi direkt povedala, da mi je tole res glupo in da nimam diabetesa in pika.
Mene so potem pošiljali na ponoven test, ker sem tisti večer pred vzemom krvi res pozno pojedla nek čips, ker sem pozabla da ne smem. Niti pri diabetologu ni vedla sestra kaj naj naredi z mano. zato so me poslali na ponovitveni test. Na ponovnem odvzemu je blo vse ok. Nakar sem v 32 tednu imela velik plod in me je moja G spet , za vsak slučaj poslala spet na test. Kr neki, ker sem pred tem že imela 2 težka otroka in sem vedla da bo tudi ta velik, ampak ona me je poslala. In spet so mi namerili 5 pa nekaj in spet cel halo.Je pa res da sem tisto noč pred testom izvedla da mi je umrla mama in je še stres naredil svoje. Ko sem potem spet morala k diabetologu sem bla že 36 teden. Sestra se je spet čudila kaj mi delajo, saj bom vsak čas rodila. Skratka, težili so tolk da ne morš verjet. Po moje so sam zarad sekirancije dvigali moj cuker. Jaz sem se pa ves čas basala samo s kislim sadjem, sladkega sploh nisem jedla. Pojedla sem ogromno jabolk, nektarin, breskev, sliv, sam da je blo kislo. In oni meni, ja, kaj pa če je sladkor iz sadja!!!!!!!!!!!!!! Sestri v diabetološki sem rekla, kje je tu logika, da jaz večer pred testom sebe stradam sadja, tudi če se mi ful lušta treh nektarih ob devetih zvečer. Jih zarad testa ne pojem, sam da mi bo pokazalo kar se da nizko. Vsak drugi dan si jih bom pa ravno tako privoščila kadar mi bodo zpasale, pa tud če bo ura deset zvečer. men tu res ni logike. Saj to ni nobena realna slika.
Moja ginekologinja pa je rekla, da včasih so v diabetološko poslali 2 nosečnici na teden, danes pa 20. Vprašala sem jo, in koliko jih ima danes zares diabetes v primerjavi z včasih? pa je rekla, isto kot včasih.
Jaz bi ti svetovala da se ne sekiraš, sploh pa če nisi debela, če veš da ne ješ junk hrane. kr neki serejo, ne morem lepše povedat!
Pa vso srečo!

(odgovor članu mini11)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
14.10.2014 19:18:35   
pricakujeva
Hvala punce za odgovore...Sj res nevem več kaj naj si mislim.. Pri prvem otroku 4 leta nazaj je blo vse ok, pa sem veliko več junk hrane pojedla in štartala z preveliko težo.. zdej mam normalno .ko pa bereš da še stres poviša sladkor ja pol pa res neveš, jst sm itak vsakič pod stersom k mam zdravnika(strah pred zdravniki nasploh)...

ribica hvala za res super odgovor si me kr mal pomirila da se ne sekiram preveč..user posted image user posted image

Zdej sem se naročila v lj in mam najprej predavanje o zdravi prehrani čez en mesec pa ponovni test pa da vidim kaj bo pokazalo Na živce mi gre to da morem ekstra samo za to hodit v Lj pa plačevat tank pa parkirnino..še brez službe semuser posted image .. Jedla bom tko k do zdej, samo čokoladice bom črtala iz jedilnikauser posted image user posted image ..
user posted image user posted image

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
15.10.2014 8:22:52   
rakica82
jaz se popolnoma strinjam z Ribico, meni so v 9 tednu izmerili vrednost 5,2 in kar naekrat cel problem ,s tem da gre za mojo tretjo nosečnost v 4 letih, da sta ble obe punci normalno težki ,nimamo sladkorne v družini....

glede na to, da boš hodial v ljubljano, ti priporočam mirne živce in veliko časa. Predavanje traja kakšno uro, potem boš dobila datum za kontrolo, ne greš do zdrqavnice ampak do sestre in še prej v laboratorij, točno uro in pol po obroku. Potem pa čakaš, jaz sem imela uro ob 8h, šla v laboratorij, čakala potem eno uro, da mi je sestra prepisala podatke, dala napotnoco za merilec sladkorja, povedala pa morem prit nazaj ob 11.30, da se naučim merit sladkor. mene je skoraj kap, kaj mislijo, da nimam drugega dela, doma sem imela bolnega otroka ,nisem iz ljubljane,..domov sem prišla popolnoma crknjena ob 2h popoldne. In oni potem menim da imam sladkorno in to škoduje otroku. pa ja, škoduje mu ves ta stres, ki ga povzročajo s tem sistemom.






_____________________________

ti si najlepša pesem življenja mojega...

(odgovor članu pricakujeva)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
15.10.2014 10:17:45   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: rakica82
mene je skoraj kap, kaj mislijo, da nimam drugega dela, doma sem imela bolnega otroka ,nisem iz ljubljane,..domov sem prišla popolnoma crknjena ob 2h popoldne. In oni potem menim da imam sladkorno in to škoduje otroku. pa ja, škoduje mu ves ta stres, ki ga povzročajo s tem sistemom.


Mene je sestra, sicer v MB, pogledala čisto zgroženo, ko sem po dveurnem čakanju potrkala na vrata in rekla, nam mi vrnejo zdravstveno kartico in dokumentacijo, če želijo, pa določijo drug termin, saj nimam več namena čakati. user posted image
Je rekla, da bom takoj. No, to je pomenilo še pol ure čakanja. user posted image


LoriM,
ne strinjam se, da je za povišan sladkor v nosečnosti kriva samo drugačna presnova. Precej vplivajo, tudi kadar nismo noseče, tudi drugi dejavniki.
Jaz sem pristala v kategoriji NS - sedaj ko gledam za nazaj - čisto po svoji neumnosti, saj je bilo treba v laboratoriju na odvzem krvi kar dolgo čakati, jaz sem pa med tem šla uredit eno zadevo in potem dobesedno pritekla k laborantki. In je bil sladkor 5,1. user posted image

Nikoli tekom nosečnosti nisem imela težav s povišanim sladkorjem. Ogromno pa s samoprepričevanjem, da sem se sposobna zbosti s tisto grozno iglo. user posted image In to ne enkrat, ampak večkrat na dan, user posted image

Ko sem nekako rešila ta problem in si končno začela meriti sladkor, sem imela na prvem pregledu težavo s sestro, če stradam (kar nisem, sem normalno jedla, pogosto tudi stvari, ki bi naj zviševale krvni sladkor), ker so moji merjeni podatki kazali hipoglikemijo. user posted image In spet ni bilo v redu.


Tako da - jaz sem bila neposlušna nosečnica. V diabetološko vmes kar nekaj časa nisem hodila, občasno sem si izmerila sladkor, a to predvsem zaradi lastne radovednosti, kako deluje moje telo. Jedla sem običajno hrano, nekoliko sem le omejila vnos najbolj rizičnih hranil.
Z obiski v diabetološki sem potem na željo ginekologinje nadaljevala v zadnjih tednih nosečnosti, kjer so na vsakem pregledu najprej povedali, da če bi se vrednosti sladkorja povečevale, bi sledila inzulinska terapija, po pregledu (tistih redkih) podatkov v dnevniku pa je bilo potem rečeno, da je vse v redu. user posted image
Moja nosečnost se je vseeno vodila kot rizična user posted image , zaradi česar sem morala v zadnjih dnevih pred PDP hoditi še v rizično ambulanto ter so hoteli sprožati porod po PDP samo zato, ker je pač takšna praksa, ne pa, ker bi bil otrok (ali jaz) kakorkoli v težavah.

Rezultat: nosečnost sem prenašala brez težav, izmed vseh porodov je bil ta najlažji, otrok je imel najnižjo porodno težo, četudi so po UZ napovedovali precej večjega. Kaj bi pomenilo strogo upoštevanje njihovih meril, ne želim niti razmišljati.

In seveda, kontrolni test po 6 tednih po porodu je pokazal, da je z mojim sladkorjem vse v redu. Pravzaprav me že takoj po porodu v porodnišnici več niso obravnavali kot sladkorno bolnico. Že na prvi viziti je zdravnica samo zamahnila z roko.


Tako da - se precej strinjam s predhodnicami, da gre pri teh obravnavah precej za (nepotrebno) psihiranje nosečnic.
Dobro je, da se sladkor spremlja in tiste, ki jih sladkor dejansko podivja, resno obravnava. Ne pa si zdaj delati odlične statistike uspešnosti na podlagi nenormalnih meril.


Ker, kot sem v eni strokovni literaturi brala o teh smernicah glede tega, katera vrednost sladkorja se v nosečnosti smatra kot mejna, obstajajo 3 vrednosti (ne vem več, kakšne točno so bile številke). Prej se je v Sloveniji izmed njih uporabljali srednjo vrednost, sedaj so šli na najnižjo. user posted image


Še to: ko sem pri svoji zdravnici povedala, da me vodijo kot nosečniško sladkorno bolnico, ker so mi namerili vrednost 5,1, me je sestra popravila, da verjetno mislim 6,1. Ko sem ji pokazala izvide, je samo zmajala z glavo in nekaj tiho komentirala. user posted image

(odgovor članu rakica82)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
15.10.2014 10:25:48   
petea
Še to:
ne zagovarjam 'dela na svojo roko', mimo zdravniškega mnenja. Tako da tiste, ki imate težave, le upoštevajte nasvete.
Zdi pa se mi precej zgrešeno, da je sedaj toliko nosečnic kao sladkornih bolnic.

Ker, kot je bilo že napisano, nosečnice sedaj tam čakajo, se sekirajo, si več ne zaupajo v svojo presojo, hkrati pa delajo gnečo in potem tisti, ki resnično rabijo poglobljeno zdravniško obravnavo, tudi nastradajo, saj zanje ostane manj zdravnikovega časa in energije.


Prav tako se mi zdi precej nefer od osebja ginekologov, ki so v teh letih že dobili dovolj povratnih informacij od nosečnic, da novim nosečnicam bolj ne poudarjajo, da naj bodo, preden gredo na odvzem krvi, ustrezno pripravljene (sproščene, brez prekrškov prejšnji dan ipd.) oz. da se v primeru majhnega preseganja mejnih vrednosti namesto direktne napotitve v diabetološko ambulanto raje ponovi odvzem krvi.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
15.10.2014 11:43:39   
bskrle
O zdravljenju menda lahko sama odločaš. Preprosto ne greš. Odpoveš, prestaviš ...
Jaz nisem šla na OGT.
Soseda mi je parkrat izmerila sladkor, sem imela 4, 9. Če bi bila kaj živčna bi zihr šla čez 5. Skratka, če koga poznaš, naj ti meri sladkor, dieto si lahko z neta snameš in uživaj v nosečnosti.
Skratka ni ti treba iti. Ne škodiš otroku.

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
15.10.2014 12:10:55   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: bskrle
O zdravljenju menda lahko sama odločaš.


Menda.
V praksi se pogosto izkaže drugače.

Sploh je težava, ko se prvič srečaš z določenim, tebi neznanim področjem, pa brez informacij težko odločaš, kaj je bolje narediti ali kje bi moral biti bolj odločen. Še posebej, če je odločitev odvisna še od koga, npr. od zdravnika, ne samo od tebe.


Ti si npr. imela doma možnost spremljati sladkor in si vedela, pri čem si. Večina nima takšne lahke in hitre možnosti priti do podatkov o sladkorju.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
3.11.2014 14:59:56   
rozca1
Aha, torej lahko povišan sladkor kontroliramo s klasično napravo (ki jo uporabljajo ljudje s sladkorno). Soseda ima tisto napravo, kjer s kapljico krvi pokaže raven sladkorja v krvi.
Mene namreč konec tega tedna čaka test glukoze. Me res zanima, kaj lahko pričakujem..


(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
4.11.2014 10:16:40   
rakica82
ja rozca sej naprave so v bistvu iste, sam več različnih modelov je na trgu

_____________________________

ti si najlepša pesem življenja mojega...

(odgovor članu rozca1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
4.11.2014 10:55:38   
Balerina
@pricakujeva čokoladice ti ni treba črtat iz seznama. No ja tik pred testom ti je n itreba jest drugače pa čokolado lahko je samo pazi da ni to sladkor ne katerem piše čokolada. Čokolada nej bo vsaj 70% lahko tudi več Te niti veliko ne voš pojedla, jo enostavno n mores ker je premočna. Pa nima toliko sladkorja.

Jaz sem imela nosečniško sladkorno pri drugem in tretjem. Pri prvem mi niti merli niso. Kako so se časi spremenili v 8ih letih. sedaj pa dajo vsak na merjenje.
Najprej sem preštudirala kaj in kako glede glikemičnega indeksa in potem sem si jedilnik temu primerno uredila. Jaz nisem nič tehtala in se obremenjevala z urnikom prehranjevanja pač pa sestavine so bile primerne.
Večina sem se držala seveda pa če smo bili na izletu, in smo se ušteli pa šli ven jest, tisto ja je bila potem druga štorija.
Meni ni bil nek problem je pa res da sva imeli že na začetku s sestro na predavanju o zdravi prehrani kreš. Ona je rekla da apsolutno nobene sladkarije pa sadje le ne vem v bistvu skoraj nič,... Jogurt 1,3 pa ne vem kaj še.
No jaz sem jedla tudi sladoled, ne vem če bi preživela nosečnost brez njega. ampak sladoled je bil jogurt (3,5 ali koliko je že) in pa 70+% čokolada ali pa jogurt in maline. Brez dodanega sladkorja ali česarkoli. To mi ni nikoli dvignilo sladkorja.

v službo sem si pa s sabo nosila hrano. Tako sem lahko vzdrževala sladkor v ''normali''. Če pa sem pojedla kaj izven tega, belo moko, tudi pirina ni najboljša pa je sladkor takoj zrasel tudi na 10 ali več

(odgovor članu rakica82)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: sladkorna nosečnosti 5,6
2.12.2014 19:33:02   
Orionlady
super punce za tele odgovore. :)

Včeraj sem tudi jaz izvedela, da imam povišan sladkor (5,6) in to že na prvem pregledu ... Ne predstavljam si kako naj bi si jaz vsak dan in to VEČKRAT! merila sladkor, ko pa me je že pogleda na iglo strah in se v trenutku simpatikus aktivira. itak mi že čakanje v ambulanti dvigne adrenalin in posledično sladkor, tako da mi sploh ni jasno kako naj bi na ponovnem pregledu dobili realno vrednost?? In ne vem kako bom doma dobila realno vrednst, ko pa se bom mogla vsaj 10 min psihično pripravljat, da se bom lahko pičla in dobila tisto kapljo krvi. Res nrdijo več škode s tem psihiranjem kot pa sam sladkor (seveda dokler ti ne podivja v višine) ...

Kje v Lj je daibetološka ambulanta za nosečnice?

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?