|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 4 5 [6]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
25.1.2006 21:11:29   
JaKu
Hoj!
Bom se jaz svojo zgodbico povedala. Moj mali je imel v porodnisnici zlatenico, ki pa ni bila tista obicajna in so mi zacasno prepovedali dojit. Tako je za vsak obrok dobil flasko, ko se je najedel, pa sem si sla jaz spumpat mleko, da ga ne bi zmanjkalo. No in pri meni dejansko kolicina mleka ni bila nikoooli problem, problem je bil, da se je mali naucil prej piti iz flase kot iz joske in jo je imel zato raje. Ko sva po 10 dneh prisla domov, sem seveda samo dojila, ampak malcek je vlekel popolnoma neucinkovito in nic popil, kljub temu da je bilo mleka v izobilju. Po enem mesecu, ko ni nic napredoval v tezi, pa mi je pediatrinja svetovala adaptirano mleko. Takoj ko je dobil flasko, je josko popolnoma zavrnil (cudn, a ne?!!). Jaz sem si zelo zelo zelela dojit, a je splet okoliscin nanesel na neuspeh. Lhko povem, da kljub temu, da sem pac naredila vse, kar sem v dani situaciji lahko, da bi dojila tudi pumpala sem si in mu dajala po flaski, dokler nisem dobila mastitisa in mu je bilo moje mleko zaradi Hikoncila zanic), me mocno mocno zre obcutek krivde. Ko je mali popolnoma zavrnil sesanje pri meni, se mi je zdelo, da si zasluzim kazen in sem prenehala jest. Kljub temu, da se je mali krasno razvijal, me obcutek krivde in s tem povezana anoreksija nikakor nista zapustila, tako da sem na koncu dobila antidepresive, ki me pocasi spravljajo k sebi. Danes sem samo se 6kg lazja kot pred nosecnostjo in vcasih uspem pojesti celo kosilo, imam pa tudi ze toliko moci, da se z veseljem posvetim svojemu malcku.

Da zakljucim: Ko pogledam nazaj, vidim da je dojenje absolutno preforsirano in da zaradi tega marsikatera mamica naredi ogromno skode sebi in dojencku. Rekla bi tudi to, da se strinjam, da naj v solah za starse poudarjajo koristnost dojenja, prav je da vsi vemo, da je to najboljse za otroka. Ne zdi pa se mi prav, da nikoli niti ne omenijo adaptiranega mleka, njegove priprave, ciscenja in steriliziranja steklenick.. kot da to sploh ne obstaja. In kot da tisti, ki svoje otroke hranimo z adaptiranim mlekom, nismo vredni naziva stars.

Jaz dokler sama nisem pdla v vrtinec dojenja, sploh nisem vedela, da sem sama zrasla ob flaski. Pa ne zato, ker bi moja mami to pred mano skrivala. Ampak zato, ker je to ze 25 let popolnoma nepomembno dejstvo.

Ne materino mleko, materina ljubezen je bistvena!!

Tolko od mene. LP

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 126
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 9:20:16   
Seven*
Blacky, ne recem, da bi bilo v tvojem primeru mozno dojiti, ampak obstajajo antibiotiki ob katerih lahko dojis. Sama sem pri mastitisu 10 dni jemala antibiotike in dojila. Mislim da so na voljo trenutno ene tri vrste taksnih antibiotikov. Mozno pa je seveda, da si zaradi specificnega infekta dobivala kaksne ob katerih dojenje ni bilo mozno.

Meni so tudi rekli, da dojenje ne bo slo, da ne rabim bit razocarana.. Ema je bila cca 4 dni na respiratorju, mislim da sem jo za dojit dobila sele peti ali sesti dan. Prej pa nic.. Je pa res, da sem imela pumpico NONSTOP na joski. Sestre so rekle, da se jim smilim, ker sem dan prakticno prezivela v laktariju.

O tem kdo se potrudi dovolj in kateri ne je tezko soditi. V bistvu niti te pravice nimamo. Vsak ve sam zase..

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 127
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 9:29:47   
Seven*
Jaku, ja flaske so problem. Sploh zato, ker imajo taksne cuclje (vsaj tukaj je bilo tako), kjer mleko dobesedno brizga iz njih. Otrok se na njih sploh ne rabi truditi. Saj je logicno, tako se otroke hitreje nahrani, ko mame ni v blizini. Ema je dobivala po flasi in se ji je skoz zaletavalo..

Se strinjam, da je dojenje eden izmed faktorjev za depresijo. Po drugi strani se mi pa zdi, da smo zenske taksne, da ce smo nagnjene k depresiji, jo lahko kmalu staknemo. Sama se sicer nisem zdravila, vendar sem se zbujala zaradi vakumskega poroda mojega prvega otroka in vsakic jokala ko sem gledala Jakobove slike s tisto busko na glavi. Krivca si vedno poiscemo, ne vem pa, ce ima dojenje res toliksno tezo, da lahko vsako zafrustiranost mame pripisemo "nedojenju".

Po drugi strani pa. Kaj ti pomaga dojenje, ce potem otroka veselo futras z miljon E-ji, vsemozno kemijo, Monteki, cokoladicami, junk-food-om.. Res ni vse v dojenju. Pri dojenju vnasas v otrokovo telo protitelesa, pri taki hrani pa strupe, ki unicujejo taksen majhen telescek.. Definitivno je potem boljse, da se kasneje potrudimo in ne kupimo vsega kar ponujajo razni Hardiji. V razmislek pac.

(odgovor članu JaKu)
Neposredna povezava do sporočila: 128
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 9:39:30   
trojči
Seven!

Vem, da hočeš dobro, samo preberi za sabo, kaj si napisala in pomisli, kako korist bi sedaj imelo to tvoje pisanje za koga. Priporočaš črpanje do nezavesti in stradanje do nezavesti, dokler otrok ne bo jedel iz joške. Mamica, ki je dobila antibiotik, bi po tvoje morala vprašati, če imajo kake, pri katerih se lahko doji. Tudi mastitis za tebe ni opravičilo.

Tako te berem jaz in še vse ostale, ki nismo imele dovolj mleka. Ti tega ne veš, zato sem ti napisala, niti slučajno te ne kregam, samo obveščam te. Mogoče bo tvoje odgovore brala ena x mama in ji bo prišlo prav, ker bo v porodnišnici vprašala, če ji lahko dajo takšen antibiotik, pri katerem bo lahko dojila in bo zato čisto brez slabe vesti živela dalje, ta mama ni nič vprašala, kako naj sedaj ve, če je bilo prav ali narobe, da ni nič vprašala? Je naredila vse, kar je bilo v njeni moči ali ne?user posted image

Pišeš o svoji izkušnji, kako si se trudila, kako občudovanje si požela v porodnišnici, kaj naj zdaj me, razen da te pohvalimo? Me razumemo tvoje dojenje kot očitek, vprašanje, zakaj niste ve počele enako kot jaz? Lepo prosim, prespi in premisli, kaj sem napisala. Mej, navodil, kriterijev,... do kod stradati otroka, koliko si črpati in pri tem ostati pri zdravi pameti, ni. Vse je odvisno od presoje vsake posamezne mame. Ne pomaga, če rečeš, jaz sem pa tako in tako in mi je ratalo, škodi.user posted image  

< Sporočilo je popravil trojči -- 27.1.2006 9:45:23 >

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 129
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 9:49:09   
Seven*
Trojci. Se popolnoma strinjam s tabo. Sama sem imela to sreco, da je pediater omenil ginekologu, da mora napisati taksne antibiotike. Bogve kaj bi jaz sicer dobila. Pediatri vedno delajo v dobro otrok, mame jih niti toliko ne zanimajo. Ginekologa pa bolj mama zanima. Hecna rec . In definitivno imas prav, da mora zdravnik biti tisti, ki povprasa glede dojenja in se zato zavzame. Saj on predpisuje zdravila Mama ima pri tem bolj malo besede.

Bolj ko razmisljam, bolj ugotavljam, da je tole precej user posted image debata. Ni tic in ne mis. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu trojči)
Neposredna povezava do sporočila: 130
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 9:54:20   
trojči
Šele zdaj se mi je posvetilo, šele zdaj vidim jasno, zakaj se toliko obremenjujemo. V vsakem primeru smo krive. Nismo našle pravilnega razmerja med dojenjem, črpanjem in spanjem. Vse imajo mleko, samo držati se je treba navodil, vsaka mora za sebe vedeti, koliko spanja oz. počitka rabi, če nima dovolj mleka je narobe pristavljala, črpala in spala. Pika.


To nam sporoča medicina in LLL. Bo že držalo, ne?user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu trojči)
Neposredna povezava do sporočila: 131
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 10:05:56   
Anonimen
Meni pa samo nekaj ni jasno: vsi ti otročki, katerih mame tule pišejo o raznoraznih alergijah na vse živo, vsi so (bili) dojeni. Ali se motim?
Premišljujem, da tisti, ki so na adapritanem mleku, pač v telo ne dobijo toliko različnih snovi, na katere bi lahko bili alergični. Do takrat, ko nehajo piti to adaptirano mleko in se jim začne dodajati ostala hrana, pa morda imunski sistem ali črevesje ali karkoli že toliko razvijejo, da do alergij ne pride več.
Kaj mislite, a je tu kakšna povezava?

(odgovor članu trojči)
  Neposredna povezava do sporočila: 132
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 10:13:30   
trojči
Tudi sama tako mislim.user posted image

Brala sem o neki raziskavi znanstvenikov v Kanadi, ki je trajala 25 let, nobene korelacije med dojenjem in odpornostjo na alergije ni bilo ugotovljene. Če pa upoštevaš tvojo ugotovitev, bi znalo biti, da bi sedaj, ko je toliko alergij, dojenje celo škodilo. Poznam primer, ko so odsvetovali dojenje trimesečnice, mami niso dali dijete, sploh se niso smeli dojiti.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 133
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 10:52:33   
viv_
Splišni - pa še ena povezava - skoraj vse članice kluba neprespanih so tudi doječe matere.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 134
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 10:58:53   
Anonimen
Ha, ha, viv, jaz sem izvzeta iz tega kluba. user posted image

(odgovor članu viv_)
  Neposredna povezava do sporočila: 135
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 11:11:12   
Seven*
Splisni. Ves kako je. Nikoli ne smemo pozabiti, da je vazna tudi dolzina dojenja. Da se ucinek dojenja stopnjuje z dolzino. In zato je pri takih trditvah vedno tudi potrebno vedeti koliko casa je mamica dojila. Ker stavek "sem dojila" lahko pomeni 1 mesec ali pa 2 leti. Je pa teh, ki so dojile 2 leti zelo malo, tako da redko srecamo kaksno taksno, ki bi nam lahko povedala koliko je bil njen otrok bolan/zdrav.

Glede alergij pa. Alergija je preobcutljivostna reakcija imunskega sistema na dolocene snovi. Tako organizma ne moremo navaditi na doloceno snov. Telo bo vedno odreagiralo z obrambo na taksno snov. Prej ali kasneje. Tako da ta izjava ni glih umesna. Seveda so pa dolocene alergije izvzete. Nekatere namrec potrebujejo "zrel imunski sistem" in ob zrelem imunskem sistemu do njih ne pride.

Viv, to je pa dejstvo, da dojeni otroci rabijo vec nocnega zbujanja. Vsaj vecina. Materino mleko namrec ni tako zelo kaloricno. Saj ce pogledamo, tudi adaptirana mleka so razlicno kaloricna (kolicina dodanega skroba je ful razlicna). Najbolj kaloricen je Hipp. user posted image Tako pac morajo dojece mame vzeti v zakup, da ce bodo dojile, pac najverjetneje ne bodo spale. Ni pa to zmeraj res.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 136
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 21:52:16   
hanita
Lih slučajno sem prebrala in zato samo dodam nekaj malega,ker itak ste že vse povedale. Tudi jaz sem bila odločena dojit,sploh nisem pomišljala, da ne bi in sem se tud v bolnici matrala z masiranjem, črpanjem(sem imela CR),...a potem je nekako steklo in strašno bi mi bilo žal, da ne bi dojila, sedaj ko vem kako to zgleda. Samo potem,ko si v tem malo bolj pozorno opazuješ,sprašuješ in izveš marsikaj in pol se vprašaš;

Punčka je bila dojena 3 leta  in ima tako alergijo na vso možno hrano, da so jo peljali k vsem možnim specialistom in nobeden ne more pomagat. Druga je bila dojena 15 mesec in ima alergijo (zelo hudo) na nekatere konzervanse, ne morejo ugotovit katere in kako to pozdravit. Otrok prijateljice dojen 16 mesecev, bolan vsako zimo, vsaj enkrat na mesec...

Nisem se hotela vključit v to debato,ker nisem na nobeni strani,zagovarjam dojenje,ker se mi zdi najbolj naravno, a ne za vsako ceno, vendar potem,ko slišim take stvari , se vprašam, kje hudiča so dobili rezulate vseh tistih raziskav o dojenih otrocih, na komu so jih delali???? Jaz ne vidim razlike med otrocmi,ki so bili dojeni in tistih ki niso bili al pa so bili manj časa, v nobenem pogledu, ne zdravstvenem ne socialnem al ne vem kako se izrazit. Vsi so enako bolni, enako nagajivi, včasih prijazni, včasih muhasti, kaj vem otroci pač...



(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 137
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 22:10:00   
Anonimen
Alergija je preobčutljivostna reakcija imunskega sistema na določene snovi - pri dojenju je vnešenih snovi v nedozorel imunski sitem otroka neprimerno več, kot pri flaškarjih. S tem mislim tako vrts hrane kot različnih konzervansov in barvil. To je dejstvo, danes je to tako, včasih ni bilo. Po moje je ogromna razlika med dojenjem nekoč in danes, v razvitem ali nerazvitem svetu. Z uživanjem nezdravih snovi, ki so neizogibno že v skoraj vsej hrani, matere se vse to z mlekom prenesejo v otroka. Morda so včasih dojeni otroci res bili bolj zdravi, pa od tod to prepričanje velja še danes. Ker danes po moje, po moji logiki, res to več ni tako.

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 138
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 22:30:27   
Anonimen
Zdaj sem šla brat članek o dojenju na Med.over.net. Tam seveda piše, kako pomembno je dojenje praz zaradi alergij, ker pač materino mleko vsebuje antialergna telesa in naprej v tem smislu. Ampak pozneje pa je v članku veliko napisanega o tem, čemu naj se mati izogiba, če se pojavijo alergije, in za koliko časa in podobno. Torej je alergij pri dojenih otrocih veliko. Pa še vedno razmišljam o vseh tistih e-jih, ki poleg antialergenih teles pridejo z materinom mlekom v otrokovo telo.
Za nedojene res nič ne piše, edino, da če pride do alergične reakcije, da je ta močnejša. Ampak je pa, dokler pijejo adaprirano mleko, lahko samo na kravje mleko.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 139
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
27.1.2006 23:04:19   
Anonimen
Se mi zdi, da je danes veliiiiiiiiiko več alergij kot včasih, kar nekako "moderno" je biti alergičen na nekaj. POznam mame, ki so prav iskale, na kaj je njihov otrok alergičen in nekaj našle, da so lahko tarnale in se počutile tako uboge.
Se mi pa zdi, da je veliko dovisno tudi od tega, kaj ženska v nosečnosti je, saj se otroku že takrat razvija okus in je veliko od tega odvisno, kako bo kasneje sprejemal hrano.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 140
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
28.1.2006 21:13:02   
hanita
Kokrkoli, tako je! Jaz povem kaj vidim in ne kaj pišejo raziskave, mi živimo tukaj in to so naši otroci, ne tisti iz raziskav.

Poglejte malo naokrog, tiste,ki tako smrtno resno razmišljate o dojenju, in ugotovte, če je  razlika med otrocmi, ki so bili dojeni , ne vem, 2 leti in tistimi, ki so bili manj al pa nič. Sigurno imate kolegic še pa še. Samo ne iskat dlake v jajcu,čisto tako, realno. Po moje je ni, vsi so otroci, z dobrimi in slabimi lastnostmi, ki pa v večji  meri niso odvisne od dojenja, ampak od staršev in družine v kateri otrok odrašča.

A vseeno, trenutki dojenja so za mamico in otročička čarobni in edinstveni, še posebej na začetku in tega ne more nihče zanikat. Da to ugotovimo ne potrebujemo znanstvenih raziskav, to vemo in čutimo mamice same.



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 141
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
28.1.2006 21:36:23   
Anonimen
A vseeno, trenutki dojenja so za mamico in otročička čarobni in edinstveni, še posebej na začetku in tega ne more nihče zanikat.


Pa smo spet tam, kjer smo bili na začetku.user posted image  Jaz nisem dojila, pa so zame bili trenutki, ko je moj otrok bil dojenček, čarobni in edinstveni in tega nobeden ne more zanikat. Nekatere pa v dojenju ne vidijo nobene čarobnosti, to so tudi napisale.
Ma po moje je tako: katera hoče in more, naj doji, tista, ki pa ne, pa ne. Itak.user posted image  Fino je, če imaš na razpolago literaturo, kjer se lahko poučiš o prednostih dojenja, vendar se s posiljevanjem o teh prednostih lahko naredi veliko škode.

(odgovor članu hanita)
  Neposredna povezava do sporočila: 142
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
30.1.2006 9:33:43   
Anonimen
Evo se oglašam še enkrat.
Splišni in Seven.Prve dva sta bila dojena mesec dva.bolna sta bila,
kot vsi ostali otroci,viroze,prehladi in podobno.Alergije so prisotne v blagi
obliki,na pršice,pa na kašen pelod,sicer pa kdo danes ni?
Najmlajša pa je dojena dve leti.Kot sem že napisala,do desetih let
starosti nismo hodili k zdravniku.Karton je bil popolnoma prazen.
Niti enega prehlada,ali viroze,pa čeprav je na pol oblečena pozimi skakala
na okoli.O alergijah duha ne sluha.
Pa je deklica stopila v obdobje pubertete in ves obrmbni sistem
v organizmu se je porušil.
Viroze so se vrstile,prehladi in kar je najhujše,vse se je izcimilo
v asmatični bronhitis.Testiranje za alergije je pokazalo,
da je alergična na popolnoma vse,akr spomladi in celo pozimi in jeseni
in poleti cveti okoli nas.Trave,drevesa,grmovja.
Ne vem,če ima kakšno vezo s tem dojenje.Jaz mislim,da ne,tudi,če ne
bi bila dojena,bi v obdobju pubertete prav tako prišlo na dan.
Vse je odvisno od človeka samega in zmožnosti njegovega organizma odreagirat.Nisem ne vroč zagovornik dojenja,ne proti.
Če lahko,zakaj pa ne,če ne gre pa tudi prav,še vsi so preživeli.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 143
   RE: Obremenjevanje z dojenjem
30.1.2006 11:55:36   
viv_
O alergijah - od moje prijateljice hčer je imela zelo hude alergije. Jemala je močna zdravila, mazali so jo s kremami itd. itd. Na koncu ji je zdravnik rekel, pri 9. mesecih, da naj neha dojit, da bodo edino tako lahko kontrolirali, na kaj je alergična, ker bo kontrola nad zaužito hrano popolna.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 144
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 4 5 [6]
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 4 5 [6]
Pojdi na:





Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?