*Karmen*
|
Punce, jaz sem opis svoje punkcije in transferja prenesla na to temo. Prvič zato, da bom imela na tej temi zbrano vse o svojem postopku, drugič pa, da bodo ti opisi vse soborke spominjali na to, da punkcija in transfer nista nič strašnega. 11.2.2006 (Veselo poročilo o punkciji) Drage soborke! Danes ob 8.00 sem imela v PO punkcijo foliklov. Pridelali smo jih 10, od tega 7 dobrih. Saj sem že velikokrat napisala, da desni jajčnik pri meni ne dela in zato je bilo 10 foliklov samo na eni strani kar lep pridelek . No, zdaj pa tolažba za vse, ki še niste bile na punkciji in jo še čakate. Zjutraj sem bila v čakalnici že ob pol osmih. Rada sem na vrsti prva, ker mi ni všeč, če pride kdo iz ordinacije pred mano ves bled. Bi se znalo zgodit, da bi ušla in me potem živ bog več ne bi ujel . Točno ob osmih naju je Reš poklical . Jaz sem legla na mizo, mojega pa je poslal napolnit lonček. Medtem sva z Rešem prijetno klepetala. Odločila sem se, da grem v poseg brez lokalne anestezije, ker mi je njegovo pripovedovanje jasno pokazalo, da je to skorajda neboleč poseg . Ko se je moj vrnil v ordinacijo smo začeli. Jaz sem položila svojo pest na trebuh, moj dragi pa je držal mojo pest in rahlo pritiskal navzdol. G je vstavil sondo (takšno kot pri UZ pregledu). Nato je v sondo vstavil doooooolgo injekcijsko iglo. Pa nič se bat. Devet desetin igle se skrije v sondi, le majcen, majcen delček pogleda na drugi strani ven . Potem me je vprašal, če sem pripravljena. Bila sem vsa mokra od strahu ampak sem vseeno potiho rekla: "Ja." Najhuje je bilo to, ker niti pod razno nisem vedela kakšno bolečino naj pričakujem. Želela sem si, da čimprej punktira prvi folikel, da vem kakšne bolečine me čakajo. In potem je rekel: "Zdaj bom piknil." In je bilo. Bolečina je minimalna in močno podobna tistemu majhnemu krču preden dobimo M. Le da znajo tisti krči pred M trajati cel dan, krč pri punkciji enega folikla pa traja tri sekunde. Če pa pred M nimate krčev si pa zamislite, da vas tišči na blato. No, taka je ta bolečina. Pika sploh ne čutiš, le majcen predmenstruacijski krček . In tako te zaboli za vsak folikel posebej. Jaz sem jih imela 10 in moram vam čisto po resnici povedati, da je prvi bolel ravno toliko kot zadnji. Nobene razlike. Že po prvem vbodu sem se čisto sprostila, saj sem videla, da je vse skupaj boleče ravno toliko, kot če bi šla na WC kakat. Pa ne se smejat, če je pa res . In po punkciji sem še pet minut poležala na mizi. Potem sem se oblekla. Pogledali smo od mojega plavalce (bli so super !) in nato sva šla. Pa ne domov. Na pizzo in potem še na kavo in potem še mal v šoping. Zdaj pa sem končno doma in vam veselo pišem. Zaenkrat je od punkcije tri ure in me še nič ne boli. Čutim pa napetost v trebuhu, kot bi bil poln zraka. Nobenih bolečin le tak občutek, kot bi včeraj pojedla goro fižola . V glavnem, nič posebnega. Torej, punce, ki še čakate na prvo punkcijo. Če ne boste zdržale teh minimalnih krčkov, potem sem prepričana, da tudi kakat ne hodite (je ista bolečina). Zato bodite čisto brez strahu in ne zganjajte take panike, kot sem jo zganjala jaz včeraj. V ponedeljek pa me čaka transfer. Sem bolj pesimistične sorte zato o kakšnih pričakovanjih ne bi rada govorila. Bom pa poročala o poteku posega, za vse tiste, ki vam bo prvič, tako kot meni . Če bi svojo punkcijo na kratko opisala: nobenih slabih vtisov in nobenih velikih bolečin . Sedaj pa vam pošiljam en lep pozdrav in vam želim, da bi se čimprej podale na mojo pot. Saša, zdaj pa pomagam držati pesti zate, da bi ti vse čim lažje in čim lepše minilo . Rada vas imam in vsem hvala za res nesebično podporo ! 13.2.2006 (Transfer) Evo mene, punce! Smo že opravili transfer ! Ampak kot vedno, ko je za mano kaj napetega moram najprej na poti domov še na kavico in potem se vse skupaj mal zavleče ... No in zdaj naj vam povem kako je s transferjem. V glavnem, najprej se uležeš na stol. G ti trebuh namaže z gelom in nanj položi UZ (ja, zunanji). Potem s spektumom razširi vhod v nožnico in si olajša dostop do maternice. Z majhno cevčico (premer cca 2 mm) gre v maternico. Na tisto stran cevčice, ki gleda ven pritrdi nekakšno injekcijo v kateri so oplojena jajčeca. In pod rahlim pritiskom s stiskom te injekcije vbrizga zarodke v maternico. Vstavljanje te cevčice je POPOLNOMA NEBOLEČE. Postopka je s tem konec in že in že lahko greš na kavico... Aja še to. Od 7 jajčec so se oplodila 3, dva smo vstavili in jih zdaj veselo grejem, 1 je šel pa na severni tečaj . G mi je na poročilo o postopku napisal, da priporoča 14 dni bolniške, zdaj pa moram it k splošnemu zdravniku, da to željo uresniči . Če bom doma bom manj nestrpno čakala, ker imam potem veliko časa zase in se lotim tisoč in ene stvari: od pisanja, risanja, pospravljanja, branja, štrikanja, igranja... V glavnem mi ne bo dolgčas. Sedaj pa vas vse skupaj lepo pozdravljam in držim pesti za vse, ki že začenjajo hoditi po tej poti ! Pa čimprej kaj pišite! Rada vas imam !
|