|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   montessori metoda v javnem vrtcu
20.9.2010 23:26:29   
scorpiogirl
Pozdravljene!
Z letošnjim šolskim letom so bili v vrtcu, ki ga obiskuje naš 2-letnik, prisiljeni v kar precejšnje spremembe. Ker v tej enoti ne sme več biti jasličnih skupin, so z združevanjem naredili kombinirane skupine (2-4 leta), kar pomeni, da so združili "našo" skupino 9 otrok (prej so imeli znižan normativ na 9 otrok v skupini) s še eno skupino, tako da je sedaj otrok 19, kot je po normativu.
Naši otroci so sicer obdržali igralnico, pomočnico vzgojiteljice, od prej pa poznajo tudi vzgojiteljico (žal je prejšnja vzgojiteljica šla delat drugam), starejši otroci pa so vse to zamenjali, kar se (po mojem mnenju) zelo pozna na njihovem odnosu do mlajših. Vem, da je sedaj še obdobje, ko se vsi navajajo na novosti in upam, da ima naš otrok težave (ponoči se v joku zbuja, noče zjutraj v vrtec, čeprav je prej z največjim veseljem tekel tja, večkrat se polula v hlače, bolj je cmerav ...), ki so zelo prehodne in se bodo kmalu končale.
Me pa zanima naslednje ... naša nova vzgojiteljica se je odločila in v delo skupine začela vnašati elemente Montessori. Vem, da je to zelo znan in priznan način, ki ima svoje prednosti. Vem pa tudi, da ima svoje slabosti. Predvsem me pa zanima, če lahko vzgojiteljica v javnem vrtcu to naredi brez "odobritve" staršev? Jaz pač želim vedeti, kaj od vrtca lahko pričakujem in v preteklem letu sem bila z delom strokovnih delavk v vrtcu izredno zadovoljna, zato si kakšnih sprememb niti nisem želela. Moti me predvsem, ker je na roditeljskem sestanku to delanje po Montessori načinu predstavila kot "vam povem, da se ne boste spraševali, kaj je to, čeprav se vas ne tiče" user posted image Mene pa skrbi, da ta način pomeni tudi pomanjkanje discipline ... oziroma me skrbi, da bo tak način "premehak" za to skupino. V skupini sta namreč dva fantka (med starejšimi), ki mlajše že sedaj tepeta, vanje mečeta pesek itd. opažam tudi, da se naš otrok začenja grše vesti, odkar so skupaj v skupini ... če se kaj razjezi, kar "strelja" okrog, slišim ga rečt "te bom užgal", tega pa ni mogel videti drugje kot v vrtcu. Doma tako ne govorimo, ob streljanju mi gredo kar kocine pokonci user posted image v glavnem, ta vzgojiteljica mi deluje tako nežna, potem pa še ta Montessori način ... ne vem, mogoče imam samo pomisleke, pa bo vse ok, ampak kar ne vem, ali je bolje počakat, pa bomo videli, kaj bo, ali naj kaj rečem ... nočem se kregat, ampak ne morem pa gledat tamalega, kako se sredi noči ful zbuja in joče, pa kako je kar naenkrat našel en kup jeze v sebi user posted image
rada bi pa tudi slišala/prebrala kakšno mnenje oziroma razlago, v čem je Montessori način toliko boljši kot "navaden". Sploh tiste z izkušnjami z obema načinoma ...

Hvala!!!


_____________________________

Ni nam dolgčas :)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 10:43:12   
Roberta69
Scorpio, jaz sicer konkretnih izkušenj z montessori metodo nimam, pa tudi s "klasičnim" vrtcem še ne prav veliko, vendar če bi imela izbiro, bi takoj izbrala montessori varianto - saj veš, da pri nas doma nismo prov strogi user posted image . Jaz vidim prednost predvsem v tem, da je več posluha za otroka, da niso važni le kalupi - namreč za moje pojme, je disciplinirati veliko lažje za starše, a slabše za otroka, kot pripeljati do nekih "vzgojnih" na bolj razlagalen oz. mehkejši način (ampak ga itak lahko spet pihneš user posted image ), je pa potrebno toliko več energije in potrpljenja, da se je prej 2x za vprašat, če boš ubral to pot. Ko sem se ubadala z varstvi in tudi prej, sem prebrala kar nekaj o tem in onem, pa bi na koncu rekla, da ni vse dobro za vsakega (kot ponavadi user posted image ) in tudi vsak ni poklican, da bi opravljal določeno delo na določen način. Mislim, da ima drugače montessori "način" veliko prednosti, seveda je pa tu tudi vprašanje "pravilnega" izvajanja. Če gre zgolj za neko popušanje in približanje metodi recimo pri prekomernem toleriranju, to še zdaleč ni to in bi bil učinek, za moje pojme, vse prej kot ugoden. Lahko si mislim, da ti je najbrž čisto mimo, če opažaš spremembe na slabše... koliko so vrtičevski delavci zavezani eni oz. drugi metodi ne vem... v našem vrtcu recimo vem, da se kače (vrvice za sprehode) "ne sme" uporabljati (tako naj bi bilo že 15 let) in je to neko nenapisano pravilo. Jaz mislim, da nikakor ni napak, da vzgojiteljico seznaniš s svojimi dvomi in občutki na lep način in potem vidite, kako naprej... zagotovo bodo pa tudi drugi starši "zacepetali", če bodo opazne kakšne vidne spremembe, sploh spremembe na slabše. Je pa tudi res, da vse spremembe, ki so jih bili otročki deležni, lahko nanje vplivajo tako ali drugače - meni se zdi grozno, da skupine kar tako razporejajo (sem bila čisto zgrožena, ko so na sestanku omenili, da se lahko recimo drugo leto zgodi, da bi dali letnike 08 posebej user posted image - za moje pojme je čist nehumano razdreti takšne male prijateljčke). 

(odgovor članu scorpiogirl)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 13:27:52   
ronja
Predvsem me pa zanima, če lahko vzgojiteljica v javnem vrtcu to naredi brez "odobritve" staršev?

Mislim, da ja. Dokler je v vrtcu vse ok, se v njeno strokovno delo nimamo kaj vtikat.

Mene pa skrbi, da ta način pomeni tudi pomanjkanje discipline ... oziroma me skrbi, da bo tak način "premehak" za to skupino.

To bo verjetno najprej ona sama ugotovila, če ji ne bo laufalo - in bo sama spremenila pristop, sicer ji bojo mali čez glavo zrasli. Vendar se mi zdi, da je tu en precej nerealen strah: sicer nimam izkušenj z MS, vendar predvidevam, da v njihovih vrtcih ni sam kaos vsepovsod, torej imajo tudi tam red in disciplino, samo na drug način ju mogoče dosežejo.
Sploh se mi pa zdi to predalčkanje po svoje hecno: kot pravim, nimam izkušenj z MS vrtci, vendar iščem dobre ideje povsod (MS, valdorfske metode, pa tudi na roditeljskih imam odprta ušesa;) in se mi zdi, da vsi delajo iste stvari, samo drugače jim rečejo. Vsi grejo ven in se temu reče "stik z naravo", vsi prinašajo not razne plodove in se temu reče "kotiček za naravo" ali pa kaj podobnega, vsi rišejo in slikajo in kiparijo in se zabavajo (upam). Bolj ko proučuješ te principe, bolj vidiš, da so si podobni -tudi v Ronjini skupini so principi MS, pa ni nihče tega omenjal, ker vprašanje, če to sploh tako jemljejo. Ampak dejansko je to to. Po moje se tega nimaš kaj dosti za bat.

opažam tudi, da se naš otrok začenja grše vesti, odkar so skupaj v skupini ...

Ja, to je pač cena vrtca. Jasno, da mlajši poberejo traparije od starejših. Saj bojo tudi naši nekoč najstarejši in bojo učili druge bedarijuser posted image . Ronja tudi ni nikoli pljuvala, pa se je to zadnjič naučila v vrtcu in začela pljuvat po tleh. Sva se pogovorili in zdaj je ok. Pač do napačnih vplivov bo vedno prišlo, starši smo pa tisti, ki usmerjamo, kateri vplivi bodo prevladali. Zato, ker naše mnenje vseeno največ štejeuser posted image .

nočem se kregat, ampak ne morem pa gledat tamalega, kako se sredi noči ful zbuja in joče, pa kako je kar naenkrat našel en kup jeze v sebi

Mislim, da njegova stiska ne izvira iz MS načina, ampak zaradi vseh sprememb: ogromno otrok (2x več, to se res pozna), starejši in močnejši, čisto drugo vlogo ima zdaj, kot jo je imel prej, ni več njegove vzg., ki jo je imel rad,... Jasno, da si mora izborit novo vlogo in si najt mesto v skupini - zato je v stiski - pa še vzg., ki jo je imel rad, ni.

Lahko se pogovoriš z vzg., verjetno sploh ni tako hudo (kar se tiče njene nastrojenosti k MS), kot se ti zdi, ker pač otok joka (takrat je vse videt bolj grozno;). POvej ji svoje pomisleke, da se bojiš, da bi starejši prevladali, ker tvoj otrok ves čas joče. Predvsem pa se pogovori z otrokom. Saj toliko stari že kar dosti razumejo in se da svašta zmenit z njimi! Če bi ga pa kdo teroriziral, pa seveda moraš urgirat, jasno. Samo zaenkrat ne pišeš o čem takem.

navsezadnje tudi v OŠ ne bomo mogle nič, ker tam učiteljice nerade vidjo, če se učenci tožarijo med sabo, pa med pavzami so otroci sami, tako da se morajo kar sami zmenit in najt neko svojo hierarhijo. To ni vedno fajn, je pa fajn šola za življenje...

(odgovor članu scorpiogirl)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 14:08:40   
jajula
kakor jaz poznam MS metodo ne gre za to da bi se toleriralo grdo obnašanje...mogoče boš več odgovorov našla v knjigi Maria Montessori: Srkajoči um, imajo jo tudi v knjižnici. glede na odziv tvojega otroka bi to bolj pripisala spremembam, novim otrokom, vzgojiteljici,... kar bi mene v tvojem primeru najbolj motilo da je skupina kar naenkrat ogromna in si ne predstavljam 19 otrok z dvema vzgojiteljicama.

ps.jaz bi bila zelo vesela če bi se ta metoda uporabljala v našem vrtcu.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 14:16:16   
ronja
si ne predstavljam 19 otrok z dvema vzgojiteljicama.

Da te potolažim: Ronja je bila že od začetka v kombinirani skupini in je kot 2,5 letinca prišla v skupino 19ih otrok, bila je najmlajša, pa ni imela kakih težav in tudi vzgojiteljici sta zelo zadovoljni, da so fajn skupina. Letos jih je celo 21 v skupini, pa se imajo vseeno kar fajn, se mi zdiuser posted image .

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 21:23:52   
manna
IZVIRNO SPOROČILO: jajula

kakor jaz poznam MS metodo ne gre za to da bi se toleriralo grdo obnašanje...mogoče boš več odgovorov našla v knjigi Maria Montessori: Srkajoči um, imajo jo tudi v knjižnici. glede na odziv tvojega otroka bi to bolj pripisala spremembam, novim otrokom, vzgojiteljici,... kar bi mene v tvojem primeru najbolj motilo da je skupina kar naenkrat ogromna in si ne predstavljam 19 otrok z dvema vzgojiteljicama.

ps.jaz bi bila zelo vesela če bi se ta metoda uporabljala v našem vrtcu.


Se podpišem. Tvoj otroček pač doživlja spremembe, montessori metoda nima nič s tem! Naša punčka je v montessori skupini, ker smo tako želeli. (12 otrok je v skupini 1-3) Kolikor jaz poznam to, naj bi bila njihova metoda ŠE BOLJ namenjena temu, da otroci pomagajo drug drugemu, sodelujejo, razvijajo občutek solidarnosti, sami pogruntajo kakšno stvar, spodbuja se jih da si želijo biti ubogljivi in sodelovati...itd. Trenutno so pač še nova (velika) skupina, se bojo že navadili.



(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 22:12:03   
Anonimen
Zakaj se ne sme uporabljati kače za sprehode?

(odgovor članu manna)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 22:54:24   
Anuška79
Če je vzgojiteljica dovolj dobro podkovana in vztrajna pri uvajanju Montessori metode, bo s takim načinom otroke naučila več kot s strogostjo. Montessori je močno usmerjen k spoštovanju posameznika, njegovih meja, potreb ter razvojne stopnje. Ena glavnih vodil M so: - ko delaš (ne ''ko se igraš'') ne moti drugih, spoštuj njihov prostor
    - skrbi za red (stvari postavljaj na svoje mesto)
    - spodbujanje samostojnosti (priprava mize, pospravljanje, umivanje, oblačenje)
Poleg tega kombinirane skupine otroku omogočajo več stikov z otroci, ki še ne zmorejo toliko kot on oz. zmorejo več in ga vlečejo naprej. Otroci učijo en drugega. Tudi ko ''delajo'', dveletnik npr. dela kar zanima dvoletnika in opazuje, kaj dela štiriletnik. Ko bo on star štiri leta, mu bo to opazovanje delo olajšalo.

Kot že rečeno, vzami si v roko kako knjigo, kak  članek, prosi vzgojiteljico za pogovor. Kaj bi jaz dala, da bi je bila moja otroka deležna tudi v vrtcu - tako pa s pravo montessori ped. delata občasno, doma pa se tud kar maksimalno trudimo, da pri tem sistemu vztrajamo - ker otrokoma odgovarja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 23:12:23   
Anonimen
No naša tamala je v montessori vrtcu in tudi sama sem bila nba začetku skeptična, saj sem tudi sama dobila informacije, da je v takem vrtcu vse preveč na "free" narejeno, da vsak dela kar hoče itd ... te strahove sem zaupala ravnateljici vrtca, ona pa se je nasmehnila in reklale "ja gospa, Maria Montessori je nič drugega kot poosebljena disciplina s posluhom za otroka" ... in res v v rtcu si otrok res sam izbira aktivnosti v katerih bo sodeloval, učiteljica pa je tam le za to, da mu pripravi prostor in materiale s katerimi se bo razvijal ... vendar pa se v tem vrtcu strogo držijo urnika, red in spoštovanje predmetov in drug drugega so na prvem mestu, vsaka igrača ima svoje mesto in ne boste verjeli tudi 2 letni otroci si izberejo neko "igračo" (v narekovajih za to, ker to niso igrače v tem pomenu, kot jih mi poznamo, ampak so to večinoma materiali, ki na tak ali drugačen način spodbujajo otroka, da razvija svoje sposobnosti), se z njo igrajo 10-40 minut in jo po končani igri tudi pospravijo na svoje mesto ... mislim jaz sem res čisto navdušena, saj tamala pri še ne dveh letih, odkar je v vrtcu, postaja vedno bolj samostojna. Glavno mi pa je tudi, ker otroke v vrtcu učijo spoštovanja do drugih in so zelo striktni glede tega, da se otrokom igračl ne jemlje iz rok, da se ne tepe itd.

(odgovor članu Anuška79)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 23:49:07   
scorpiogirl
Hvala punce za vaša mnenja!
No, tudi moje misli so že bolj zbrane user posted image čeprav me kakšna stvar še vedno malo muči ... sem res napisala tole kot da me najbolj skrbi ravno ta montessori sistem ... no, je skrb bolj na strani, da ne bo prave discipline, tele montessori zadeve so mi pa včeraj šle precej v nos, pa sem zato tolk o tem pisala. Me res moti, da nam je to predstavila kot "njen projekt", ki se nas ne tiče user posted image pa mi je sicer ta način vzgoje blizu. Se tudi jaz trudim našemu razlagat, zakaj česa ne sme itd, se ne gremo pri nas doma neke avtoritativne vzgoje (čeprav še vedno mora vedet, da je treba ubogat user posted image ). Se mi pa zdi, da bi ga vpisala v montessori vrtec, če bi želela tak način dela. Ostali pa tud.

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
opažam tudi, da se naš otrok začenja grše vesti, odkar so skupaj v skupini ...

Ja, to je pač cena vrtca. Jasno, da mlajši poberejo traparije od starejših. Saj bojo tudi naši nekoč najstarejši in bojo učili druge bedarijuser posted image . Ronja tudi ni nikoli pljuvala, pa se je to zadnjič naučila v vrtcu in začela pljuvat po tleh. Sva se pogovorili in zdaj je ok. Pač do napačnih vplivov bo vedno prišlo, starši smo pa tisti, ki usmerjamo, kateri vplivi bodo prevladali. Zato, ker naše mnenje vseeno največ štejeuser posted image .
saj nisem pričakovala, da ne bo pobiral traparij, saj (tudi) zato pa je vrtec user posted image hodi že leto in pol v vrtec in je tudi že kaj "prinesel" domov, ampak nikoli ni bilo v smislu agresije, zdaj me je pa ravno tega najbolj groza. V tem kratkem času že toliko jeze user posted image že tako je kar eksploziven, pa se ful trudim to preusmerjat v kaj koristnega, pa učim ga, da bi znal morebitno jezo izrazit na drugačen način ... zdaj sem se pa čisto izgubila, ker me je kar šokiralo tole ... se res hitro razjezi pa potem "strelja" ali pa kar reče "te bom užgal" user posted image pa se pogovarjava, da to ni lepo, pa da se da drugače ... ne vem, no. je imel obdobje, ko je grizel (bolj iz navdušenja, ampak vseeno), pa je zelo hitro minilo, ker mu tega nisem dovolila. Tudi tepe ne drugih (če izvzamemo to, da si zelo rada skočita v lase s "sošolko" - sta oba dost podobnih karakterjev, se imata res najrajši, pa se potem še kdaj malo popraskata user posted image ). 

nočem se kregat, ampak ne morem pa gledat tamalega, kako se sredi noči ful zbuja in joče, pa kako je kar naenkrat našel en kup jeze v sebi

Mislim, da njegova stiska ne izvira iz MS načina, ampak zaradi vseh sprememb: ogromno otrok (2x več, to se res pozna), starejši in močnejši, čisto drugo vlogo ima zdaj, kot jo je imel prej, ni več njegove vzg., ki jo je imel rad,... Jasno, da si mora izborit novo vlogo in si najt mesto v skupini - zato je v stiski - pa še vzg., ki jo je imel rad, ni. to se strinjam, da je zagotovo največji razlog za tole. Sploh, ker ima ta vzgojiteljica res čisto drugačen način kot prejšnja (pa prejšnjo smo vsi - otroci in starši - imeli izredno radi in je še toliko težje). Pa tud je res, da bi se on ful družil s starejšimi, se mu fajn zdijo. Ga pa potem toliko bolj prizadane, če se mu godi krivica, to je ful občutljiv. Ga sploh ne boli toliko, če ga kdo udari, kot to, da ni imel razloga, da ga je udaril.

Lahko se pogovoriš z vzg., verjetno sploh ni tako hudo (kar se tiče njene nastrojenosti k MS), kot se ti zdi, ker pač otok joka (takrat je vse videt bolj grozno;). POvej ji svoje pomisleke, da se bojiš, da bi starejši prevladali, ker tvoj otrok ves čas joče. Predvsem pa se pogovori z otrokom. Saj toliko stari že kar dosti razumejo in se da svašta zmenit z njimi! Če bi ga pa kdo teroriziral, pa seveda moraš urgirat, jasno. Samo zaenkrat ne pišeš o čem takem.
sem danes dopoldne se malo pogovorila z vzgojiteljico, tako da upam, da bo kaj bolje.

navsezadnje tudi v OŠ ne bomo mogle nič, ker tam učiteljice nerade vidjo, če se učenci tožarijo med sabo, pa med pavzami so otroci sami, tako da se morajo kar sami zmenit in najt neko svojo hierarhijo. To ni vedno fajn, je pa fajn šola za življenje...



_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
21.9.2010 23:51:38   
scorpiogirl
IZVIRNO SPOROČILO: jajula
kar bi mene v tvojem primeru najbolj motilo da je skupina kar naenkrat ogromna in si ne predstavljam 19 otrok z dvema vzgojiteljicama.
kaj hočemo, tak je pač normativ. Sicer ne vem, zakaj niso dali zahteve za zmanjšanje normativa (prej je bil normativ zmanjšan, ker nimajo iz igralnic vhoda v umivalnico in wc, ampak morajo na hodnik), ampak take so skupine po vseh vrtcih. se je pa res še težje navadit na toliko otrok - otrokom, vzgojiteljicama pa zagotovo tudi

ps.jaz bi bila zelo vesela če bi se ta metoda uporabljala v našem vrtcu.
verjamem. sem tudi pričakovala precej takih mnenj user posted image


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
22.9.2010 0:10:52   
scorpiogirl
Manna, se strinjam, da je najbrž velik del težave to, da je toliko sprememb naenkrat, sem pa spada tudi popolnoma drugačen način dela, tako da ima tudi MS metoda nekaj s tem user posted image

Anuška, hvala za razlago user posted image zagotovo si bom tudi kakšno knjigo prebrala o tem, ker bi rada bolje poznala, kaj tak način dela pomeni za otroke user posted image
kar se pa tiče kombiniranih skupin, se pa že odkar so povedali, da bojo kombinirane skupine, zavedam, da je to za razvoj otrok kvečjemu koristno.

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

No naša tamala je v montessori vrtcu in tudi sama sem bila nba začetku skeptična, saj sem tudi sama dobila informacije, da je v takem vrtcu vse preveč na "free" narejeno, da vsak dela kar hoče itd ... te strahove sem zaupala ravnateljici vrtca, ona pa se je nasmehnila in reklale "ja gospa, Maria Montessori je nič drugega kot poosebljena disciplina s posluhom za otroka" ... in res v v rtcu si otrok res sam izbira aktivnosti v katerih bo sodeloval, učiteljica pa je tam le za to, da mu pripravi prostor in materiale s katerimi se bo razvijal ... vendar pa se v tem vrtcu strogo držijo urnika, red in spoštovanje predmetov in drug drugega so na prvem mestu, vsaka igrača ima svoje mesto in ne boste verjeli tudi 2 letni otroci si izberejo neko "igračo" (v narekovajih za to, ker to niso igrače v tem pomenu, kot jih mi poznamo, ampak so to večinoma materiali, ki na tak ali drugačen način spodbujajo otroka, da razvija svoje sposobnosti), se z njo igrajo 10-40 minut in jo po končani igri tudi pospravijo na svoje mesto ... mislim jaz sem res čisto navdušena, saj tamala pri še ne dveh letih, odkar je v vrtcu, postaja vedno bolj samostojna. Glavno mi pa je tudi, ker otroke v vrtcu učijo spoštovanja do drugih in so zelo striktni glede tega, da se otrokom igračl ne jemlje iz rok, da se ne tepe itd.

Otika, tebi tudi hvala. Rada preberem dobre izkušnje user posted image tole odebljeno ... pri nas očitno ne deluje tako user posted image ker nima samo moj otrok težav. Sem govorila z nekaj starši "naših" otrok, torej te mlajše skupine, in so skoraj vsi postali bolj razdražljivi, tudi že kar agresivni. Ravno včeraj je punčka iz skupine našega fejst opraskala po obrazu, pa sploh ni vedela povedat, zakaj. Pa se imajo drugače radi, so ful povezani otročki v skupinici (od devetih jih je tukaj 7, pa prej se res niso tepli ... bil je kakšen ugriz ali pa praskica, ampak res redko), zdaj so pa doma kar "razštelani".

še eno user posted image kolikor jaz to razumem, imajo otroci vedno na razpolago te materiale oz. "igrače" in se lahko igrajo z želeno zadevo. A potem vodene igre sploh ni? Pa igre vlog tudi ne?

no, z vzgojiteljico sem govorila, sem jo prosila, če lahko malo popazita glede agresije med otroki, tako da upam, da bo kmalu bolje. Mi je pa zanimivo, da ona težave ful rada pripiše novim družinskim članom ... recimo za tisto punčko, ki je našega opraskala, je rekla, da sta tudi starša rekla, da je bolj agresivna, ampak ona je sigurna, da je to zato, ker bodo dobili dojenčka. Pa saj niso vsi otroci v tej skupini dobili dojenčka, no user posted image pa večina ima podobne težave. pri nas smo tudi dobili dojenčka (junija), pa je bil takrat samo malo bolj cmerast (da smo ga še bolj crkljali kot že tako user posted image ), pa ful ima rad tamalega user posted image . Zdaj je bilo pa že vse spet "normalno".
Jaz res upam, da bomo tole rešili, ker mi je težko gledat tamalega s toliko težavami user posted image


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu Anuška79)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
22.9.2010 7:26:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: scorpiogirl
še eno user posted image kolikor jaz to razumem, imajo otroci vedno na razpolago te materiale oz. "igrače" in se lahko igrajo z želeno zadevo. A potem vodene igre sploh ni? Pa igre vlog tudi ne?

Ne vodene igre v smislu kot je v "navadnih" vrtcih tu ni, vsaj preko celega dneva ne ... dopoldne ko imajo otroci največ koncentracije za delo, delajo skoraj striktno samo po tem programu, tako da masovnega nošenja raznih izdelkov domov tu ni, ker otroci tam delajo zaradi procesa dela in ker jih to veseli in ne zaradi tega, da bi kaj naredili, torej ni tega, da jim učiteljica nastriže dele medvedka potem pa oni po šabloni medvedka skup zlimajo in nesejo domov ... učiteljica je tu predvsem za to, da otrokom materiale predstavi, potem pa otroke le opazuje in jim po potrebi pomaga. Si nebi mislila, kako spretni so že lahko 2 letniki s škarjami, čopičem in vodenimi barvicami, itd. itn. Glede igranja vlog je pa tu tako, da se imajo otroci možnost dejansko vživet v resnična opravila, torej pomivajo posodo in pri tem uporabljajo vodo, perejo obleke in pri tem uporabljajo vodo, kopajo dojenčka in pri tem uporabljajo vodo itd. skratka ogromno je dela z vodo, pa igralnica sploh ni tako namočena, kot bi si kdo predstavljal, saj so otroci blazno spretni, če jim pa kaj steče po tleh, so pa super navdušeni, ker lahko pobrišejo s krpo ... pač eden od ciljev te metode je tudi ta, da se otrok počuti kot aktiven član skupnosti in za skupnost tudi nekaj prispeva in so mu vsa ta opravila v veliko veselje.

(odgovor članu scorpiogirl)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
22.9.2010 8:34:13   
scorpiogirl
O, hvala! No, to mi je pomembno, da jim predstavi materiale. Ker se otroci igrajo ponavadi s tistim, kar poznajo. S škarjami pa čopičem so pa tudi že delali. Je bilo le v skupini samo 9 otrok (pa največkrat še toliko ne), tako da sta lahko z njimi delali ogromno stvari, ki jih taki mali še ne bi mogli, če bi jih bilo več.
Če mi pa ne nosi ful izdelkov domov (tudi zdaj ni bilo tega veliko, včasih kaj, drugače pa ne), me pa ne moti. Samo, da uživa user posted image
Zdaj mi je tudi jasno, kako je možno, da se je zadnjič ustrigel v prst. Ko sem ga spraševala, če so vsi strigli, je pa rekel, da je škarje sam vzel. Če imajo vse stvari na razpolago, je to čisto logično, ja. Takrat mi pa ni bilo.


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
22.9.2010 19:30:21   
komarka
Živjo!

SEm se ti že včeraj hotela oglasit, pa sem uspela samo rpebrat predno so moji prišli domov :-) Pa vidim da so ti punce ze veliko napisale.

Zelo dobro razumem kako se počutiš, ker se je naš mali (3leta) pnovno uvajal v vrtec po enoletnem premoru in bi je bilo vedno ko je jokal tezko da bi ga kr doma obdrzala... pa sekirala sem se sto na uro, ker nisem pričakovala da mu bo tok tezk- se je namrec vrnilč v isti vrtec kot prej in se vzgojiteljica se je v tem času preselila v njegovo slkupino. ja, sme pozabila omenit-v motessori vrtcu.

Nakoncu smo prišli do tega, da je prevelika spremeba zanj in mu je zato tako tzeko, js sem pa mal prevec na hitro odpravila tole uvajanje...

če ne bis toprocentno zaupala vzgojiteljicam, bi gotovo trajalo se dalj časa(je 10 dni), sedaj pove da se je ze navadil ;-)

skratka, kaj hočem povedat: vse spremebe ki si jih naštela gotovo zelo vplivajo na to, da se slabo počuti, nesigurbno, ni take varnosti, ni njegove vzgojiteljice ki se je navezal nanjo, novi sošolci, ki niso najbolj prijazni(vsaj ne vsi)...

meni se je vedno trgalo srce ko sme videla da je po kom(pa je bil alhko smao enkraten obisk) pobral kaj nasilnega... samo vidim, da ko je pretezko, otroci dajo ven, velikokrat preko agresije... to smao pomeni da mu je zelo tezko ind a je tako tud drugim otrokom in da se potem med sabo ne znajo miroljubno zmenit. če bo vzgojiteljica res strikta pri montessori metodi, se bodo kmalu naučili resevat spore.

in pri tako veliki skupini ji bo po M. načinu lazje obvladat skupino, keer velikokrat pride do trenja, ko morajo cela skupina delat neko altivnost, ti se porazgubi, načeloma se nikogar ne sili v kaj...

postopno se jim pokaze kaj vse lahko počnejo s temi drugacnimi igračami...in otroci se običajno hitro dobro počutijo ko lahko delajo kar jih res potegne...

glede agresije sem hotla se to reč, mi smo tud letos dobili dojenčka in ima sestrico zelo rad, ampak ko mu ej akj tezko pa ne ve kaj bi, gre pa do nje in jo odrini, al pa bi jo udaril... ne vem točno do kje mu to da se spravi na šibkejšega od sebe... ampka odkar sem to opazila in sme pozorna nanj, inm s epogovarjava d alahko pove da mu je tezko al pa da je jezen...velikokrat pove da jejezen in setrico samo še boza :-)

Ne vem če sem ti kaj pomagala.

aha glede igre vlog: otroci se spontano pogosto začnejo igrat razne vloge od kuzkov, do očkov in mamic...v MS vrtcih poskušajo to drzat znotraj okvirjev da ni prevec hrupa, da se ne skregajo med sabo, da ne motijo drugih pri zbranem delu(to je namrec zelo cenjeno) in da ni ta igra ves cas.... ne dopuščajo pa raznih fantazijskih o batmanih ipd. vcasih se tej igri raje izognejo, kar sicer ni najboljše, ker ima tudi taka igra svoje pluse, skratka...otroci se igrajo v skupinicah na lastno iniciativo, ker imajo proste roke za to. tudi imajo an voljo aktivnostio ki jih lahko delajo skupaj s prijatelji.
enkrat na dan se tudi vsi otroci zberejo "na crti" in se kaj pogovorijo, kaj zapojejo, če ima kdo rd mu voščijo, povejo akj os počeli za vikend recimo...tako d atudi nek čut za skupino je. pa skušpaj jejo seveda kosilo ... bolj razigrani szogoo ponavadi na igrišču zumnaj pri igrah z zogo oz na igralih...

Pa vzgojiteljici recite naj vam malo prdstavi kaj to pomeni zdaj "nova metoda" ker otrok bo gotovo del tega prinsel domov...tudi ko se začnejo spoznavat s crkami in stevilkami... starse to preseneti...

Upam,da se bo staje hitro normaliziralo!





(odgovor članu scorpiogirl)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
23.9.2010 9:07:27   
Roberta69
IZVIRNO SPOROČILO: *Angelina*

Zakaj se ne sme uporabljati kače za sprehode?


Ne vem natančno, baje to nekako slabo vpliva na otroke iz psihološkega vidika... naši vzgojiteljici bi jo radi uporabili, ker ju je malo strah peljat skupino 15 (večinoma 3- in nekaj 2,5-letnikov) otrok na sprehod (zaenkrat se zato igrajo samo na igrišču, počasi pa se bodo odpravili na sprehode). Ravnateljica še raziskuje, zakaj natančno je tako in če je možno to zaobiti - jaz osebno do kače nimam kakšnega posebnega odnosa.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
23.9.2010 10:06:26   
ronja
Me res moti, da nam je to predstavila kot "njen projekt", ki se nas ne tiče

Ja, tudi sama sem dobila tak občutek, da te moti to, da si tu izključena, ker se gre vendarle za tvojega otroka. Vendar če tako pomisliš, je to res: res si izključena iz dogajanja v vrtcu in edino prav je tako, da starši ne moremo odrejat, kaj bodo počeli, saj vzgojiteljice kar nekaj let študirajo zato, da ugotovijo, kaj vse bi bilo dobro za te naše male. Mi pa lahko predlagamo, opozorimo, če se pojavljajo problemi,... Samo ne sestavljamo pa mi kurikuluma, ker nismo poklicani za to. Čeprav lahko o temi vemo veliko. Vseeno smo laiki, čeprav nam mogoče tema leži in smo nadarjeni za to. Ampak gotovo bi v celi skupini imelo nekaj staršev eno idejo, drugi drugo in bil bi kaos.

Tako da ja: dejansko vzgojiteljica odloča o tem, kaj je dobro za tvojega otroka - v času, ko je v vrtcu. S tem se moraš sprijaznit. je pa to gotovo težko, če ji ne zaupaš. Potem delaj na tem: pogovarjaj se z njo - dostikrat je prvi vtis napačenuser posted image .

Roberta, to s kačo je pa tudi mene zanimalo. Pri nas jo uporabljajo, pa se mi ne zdi nič slaba. Ne vem, saj ni da jih privežeš na vrvico ampak se sami držijo... meni se zdi bolj varno tako. Saj tudi sama od njiju zahtevam, da data roko za čez cesto in tako brez pardona je, pa če jima je všeč ali pa ne; pa ko Lejla parkrat ni hotela, sem jo prijela močno za roko in nisem spustila in sem jo skoraj vlekla za sabo, ker se je začela vesit in ni hotela normalno hodit (in takrat jima je bilo psihološko gotovo neugodno - ampak prevlada moja želja po tem, da ostaneta živi in nepoškodovani - kar je v prometu pri malih otrocih veliko verjetneje, če se pač držijo nekoga, ko grejo čez cesto).

Meni se zdi ok, da lahko grejo na kak sprehod izven mini igrišča od jasli, da ni tako monotono otrokom in tudi da se vzgojiteljicama ne sfuzla vsak dan na istem kotičku. Pa si ne predstavljam, kako bi drugače 14 eno-dvoletnikov peljal na sprehod, saj ima vsaka samo 2 roki, pa če imajo še eno s sabo za pomoč, je to 6 rok - kaj pa ostalih 8 otrok?

Sem pa ob teh izkušnjah iz vrtca res vesela, da imamo tako fajn vzgojiteljice. Mojidve sta pridelali vsaka eno buško, ko sta padli iz ležalnika, ko sta spali, da bi se pa med sabo popraskali, pogrizli, butali in tepli, pa res ni. Svaka čast vzgojiteljicam, jih moram pohvalit še za touser posted image .

Si nebi mislila, kako spretni so že lahko 2 letniki s škarjami, čopičem in vodenimi barvicami, itd. itn.

otika, hehe, jaz pa bi siuser posted image . Pri nas je Ronja v kombinirani skupini in je dobila škarje v vrtcu lepo pri 2 letih in pol. (in še nikoli se ni urezala, ne v vrtcu ne doma, niti mlajša ne, pa je stara 20 mesecev - ji pa dam cikcak škarje za vsak slučajuser posted image ) In ni šablonsko nič rezala, pač kakor ji je pasalo. malo se mi zdi, da podcenjuješ navadne vrtce. Imajo ravno tako igre po kotičkih kar lep del dneva. In takrat si otrok sam izbere kotiček, v katerm bo in potem lahko poljubno zamenja (samo pravilo, da jih je omejeno število pri eni dejavnosti je - kar je pa tudi v MS vrtcu, ker pač nikjer ni neomejeno prostora). Samo da je v navadnih vrtcih tudi kaj vodenega, kar se mi ne zdi slabo. Tudi sama doma kombiniram to dvoje.
pri mlajši pa sploh še nič niso za domov dali, ker pač pri teh malih ne gre za to, da bi morali kaj pokazat staršem (starejši so pa dostirkat ponosni, da so posadili svoj fižolček, vsaj moja je bila).

(odgovor članu Roberta69)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
23.9.2010 12:18:39   
barni
Predvsem me pa zanima, če lahko vzgojiteljica v javnem vrtcu to naredi brez "odobritve" staršev?
Mislim, da ja. Dokler je v vrtcu vse ok, se v njeno strokovno delo nimamo kaj vtikat.
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Predvsem me pa zanima, če lahko vzgojiteljica v javnem vrtcu to naredi brez "odobritve" staršev?

Mislim, da ja. Dokler je v vrtcu vse ok, se v njeno strokovno delo nimamo kaj vtikat.



Pri nas so uvajali neko drugo alternativno metodo in so nas pred tem pokllicali na sestanek, nam to predstavili in nas tudi prosili, da se podpišemo, da se strinjamo s tem. Mislim, da brez tega ne bi mogli uvesti tega načina, če se ne bi večina staršev s stem strinjala.

Čeprav je imelo kar nakej staršev pripombe v smilu, da bi bilo čisto ok, če bi izvajali kurikulum tako kot je napisan in ne da se grejo neke nove metode.

Kar se "kače" tiče pa mi temu ne rečemo tako, ampak je to BIBA. In meni je čisto kul.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
24.9.2010 14:10:29   
Roberta69
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Roberta, to s kačo je pa tudi mene zanimalo. Pri nas jo uporabljajo, pa se mi ne zdi nič slaba. Ne vem, saj ni da jih privežeš na vrvico ampak se sami držijo... meni se zdi bolj varno tako. Saj tudi sama od njiju zahtevam, da data roko za čez cesto in tako brez pardona je, pa če jima je všeč ali pa ne; pa ko Lejla parkrat ni hotela, sem jo prijela močno za roko in nisem spustila in sem jo skoraj vlekla za sabo, ker se je začela vesit in ni hotela normalno hodit (in takrat jima je bilo psihološko gotovo neugodno - ampak prevlada moja želja po tem, da ostaneta živi in nepoškodovani - kar je v prometu pri malih otrocih veliko verjetneje, če se pač držijo nekoga, ko grejo čez cesto).

Meni se zdi ok, da lahko grejo na kak sprehod izven mini igrišča od jasli, da ni tako monotono otrokom in tudi da se vzgojiteljicama ne sfuzla vsak dan na istem kotičku. Pa si ne predstavljam, kako bi drugače 14 eno-dvoletnikov peljal na sprehod, saj ima vsaka samo 2 roki, pa če imajo še eno s sabo za pomoč, je to 6 rok - kaj pa ostalih 8 otrok?


Tudi jaz do kače nimam kakšnih zadržkov... in razumem naši vzgojiteljici, da ju je strah peljat 15 2,5- do 3-letnikov na sprehod, sploh čez prometne ceste itd. (naš vrtec je pa prav umeščen v zelo prometen okoliš). V skupini, kjer je bilo sprva predvideno, da bo, (starejši otroci kot sedaj), se mi je ravno to, da hodijo vsak dan ven, zdelo ful super in sem bila tu najprej kar malo paf, ko sta povedali, da ne grejo še nič na sprehod, ampak zaenkrat moram reči, da glede na njuno delo, ki je res enkratno, nimam pripomb. Na moje presenečenje, se celo moj mali škrat, ki je res en razposajen deček, navajen preživeti zelooooo veliiiiiko časa zunaj, nič ne pritožuje - to pripisujem temu, da res vsak dan počnejo kaj zanimivega (všeč mi je tudi to, da plana, ki ga imata za vsak dan posebej, ne izvedeta za vsako ceno, pač odvisno od razpoloženja otrok tisti dan). Pred meseci, sem bila pa glede sprehodov sploh skeptična, ker sem se zelo bala, da bi moj škrat pobegnil na cesto - HB se je v teh mesecih veliko spremenilo in že nekaj časa precej vzorno hodi ob cestah, vseeno pa pri 2,5-letniku nikoli ne moreš biti čist ziher in za moje pojme so vzgojiteljice kar pogumne, da se s tako četico podajo naokrog...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
27.9.2010 8:01:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
... malo se mi zdi, da podcenjuješ navadne vrtce.

Ma ne sploh ne ... samo imela sem možnost spoznat način dela enih in drugih, pa mi je montesori bližji ... tako da mi je prav hudo, ko jo bom po vsej verjetnosti čez 2 leti morala dat v navaden vrtec user posted image .

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
27.9.2010 9:58:07   
ronja
Niso vsi navadni vrtci isti. Meni se zdi, da razen perilnikov, je skoraj vse isto. Samo da se drugače reče.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
27.9.2010 10:28:30   
mate0ja
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Niso vsi navadni vrtci isti. Meni se zdi, da razen perilnikov, je skoraj vse isto. Samo da se drugače reče.


Ne samo da vsi"navadni" vrtci niso isti, vsaka skupina se razlikuje. Lansko leto marca so odprli dodatno skupino kamor je bila vključena naša takrat 1,5 letnica. Do počitnic so se uvajali. To je pomenilo nobenih sprehodov, redko na igrišče nobenih ustvarjanj. Zgolj varstvo in nega. Mal smo starši tarnali pa kaj češ, le hvaležni smo lahko bili, da imamo mesto v vrtcu (Ljubljana). Letos so zamenjali tako vzgojiteljico kot tudi pomočnico. Po začetnem šoku smo danes navdušeni. Hodijo na sprehode, ustvarjajo, berejo pravljice, gredo na igrišče, če ni te možnosti pa "telovadijo" na hodniku. Sej se naša malčica tudi preteklo šolsko leto ni pritoževala ampak letos pa kar žari. In vsako soboto in nedeljo zjutraj mi reče naj jo hitro oblečem, ker gre v vrtec. Čeprav imajo v skupini tudi enoletnike jih to ne zavira pri ustvarjalnih uricah ali kratkih sprehodih. Vse se da če se hoče odvisno pa je od tega ali hodi vzgojiteljica v službo zaradi plačila ali zaradi veselja pri delu z otroki.



_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
5.10.2010 22:34:03   
scorpiogirl
IZVIRNO SPOROČILO: komarka

Živjo!

SEm se ti že včeraj hotela oglasit, pa sem uspela samo rpebrat predno so moji prišli domov :-) Pa vidim da so ti punce ze veliko napisale.

Zelo dobro razumem kako se počutiš, ker se je naš mali (3leta) pnovno uvajal v vrtec po enoletnem premoru in bi je bilo vedno ko je jokal tezko da bi ga kr doma obdrzala... pa sekirala sem se sto na uro, ker nisem pričakovala da mu bo tok tezk- se je namrec vrnilč v isti vrtec kot prej in se vzgojiteljica se je v tem času preselila v njegovo slkupino. ja, sme pozabila omenit-v motessori vrtcu.

Nakoncu smo prišli do tega, da je prevelika spremeba zanj in mu je zato tako tzeko, js sem pa mal prevec na hitro odpravila tole uvajanje...

če ne bis toprocentno zaupala vzgojiteljicam, bi gotovo trajalo se dalj časa(je 10 dni), sedaj pove da se je ze navadil ;-) super, da je minilo. je pa vseeno dobro prebrat, da nisem edina, ki ima težave, čeprav je uvajanje v vrtec pri nas minilo brez problemov ... pa že pred letom in pol.

skratka, kaj hočem povedat: vse spremebe ki si jih naštela gotovo zelo vplivajo na to, da se slabo počuti, nesigurbno, ni take varnosti, ni njegove vzgojiteljice ki se je navezal nanjo, novi sošolci, ki niso najbolj prijazni(vsaj ne vsi)...

meni se je vedno trgalo srce ko sme videla da je po kom(pa je bil alhko smao enkraten obisk) pobral kaj nasilnega... samo vidim, da ko je pretezko, otroci dajo ven, velikokrat preko agresije... to smao pomeni da mu je zelo tezko ind a je tako tud drugim otrokom in da se potem med sabo ne znajo miroljubno zmenit. če bo vzgojiteljica res strikta pri montessori metodi, se bodo kmalu naučili resevat spore. upam. čeprav ne zgleda tako ... pa upam, da je prezgodaj, da bi se videli kakšni konkretni rezultati, ker trenutno meni zgleda tako, da je vzgojiteljica od MS metode vzela le tisto, kar ji paše user posted image

in pri tako veliki skupini ji bo po M. načinu lazje obvladat skupino, keer velikokrat pride do trenja, ko morajo cela skupina delat neko altivnost, ti se porazgubi, načeloma se nikogar ne sili v kaj...

postopno se jim pokaze kaj vse lahko počnejo s temi drugacnimi igračami...in otroci se običajno hitro dobro počutijo ko lahko delajo kar jih res potegne... to je res. in to je meni všeč, sploh, če jim predstavijo vse "igrače".

glede agresije sem hotla se to reč, mi smo tud letos dobili dojenčka in ima sestrico zelo rad, ampak ko mu ej akj tezko pa ne ve kaj bi, gre pa do nje in jo odrini, al pa bi jo udaril... ne vem točno do kje mu to da se spravi na šibkejšega od sebe... ampka odkar sem to opazila in sme pozorna nanj, inm s epogovarjava d alahko pove da mu je tezko al pa da je jezen...velikokrat pove da jejezen in setrico samo še boza :-)

Ne vem če sem ti kaj pomagala. si user posted image vsaka od vas, ki ste se potrudile mi odgovorit, mi je pomagala ... že s tem, da vidim kakšen drug vidik na zadevo, da sem prisiljena mal drugače pomislit, pa da nisem edina negotova pri tem vrtcu ;)

aha glede igre vlog: otroci se spontano pogosto začnejo igrat razne vloge od kuzkov, do očkov in mamic...v MS vrtcih poskušajo to drzat znotraj okvirjev da ni prevec hrupa, da se ne skregajo med sabo, da ne motijo drugih pri zbranem delu(to je namrec zelo cenjeno) in da ni ta igra ves cas.... ma, to, da je treba v vrtcu se ful mirno pogovarjat, mi tud ni neki blizu, ampak ok, naj se grejo to, če že hočejo ... mi je pa mal "trapasto", da se v bolj "hribovskem" okolju daje tak poudarek na to, da je treba vse mirno ... ma, pri nas nismo mirni, smo bolj glasna familija (pa se ne kregamo kaj prida, samo glasno se pogovarjamo user posted image ) in nismo edini ... tak miren način meni ne potegne user posted image ne dopuščajo pa raznih fantazijskih o batmanih ipd. vcasih se tej igri raje izognejo, kar sicer ni najboljše, ker ima tudi taka igra svoje pluse, skratka...otroci se igrajo v skupinicah na lastno iniciativo, ker imajo proste roke za to. tudi imajo an voljo aktivnostio ki jih lahko delajo skupaj s prijatelji.
enkrat na dan se tudi vsi otroci zberejo "na crti" in se kaj pogovorijo, kaj zapojejo, če ima kdo rd mu voščijo, povejo akj os počeli za vikend recimo...tako d atudi nek čut za skupino je. pa skušpaj jejo seveda kosilo ... bolj razigrani szogoo ponavadi na igrišču zumnaj pri igrah z zogo oz na igralih... ja, če bi šli na igrala ... sicer so precej zunaj (pa tudi to manj kot prej, ker jih je toliko več za oblečt in včasih sploh ne grejo ven, tudi če je ok vreme), ampak večinoma grejo na sprehod, kjer je pa spet pomembna disciplina, tako da se spet ne morejo zdivjat ...

Pa vzgojiteljici recite naj vam malo prdstavi kaj to pomeni zdaj "nova metoda" ker otrok bo gotovo del tega prinsel domov...tudi ko se začnejo spoznavat s crkami in stevilkami... starse to preseneti... uf, ja, tudi štejejo že ... ma, na roditeljskem ni bila nič kaj zainteresirana, da bi nam prav natančno to predstavljala, zase pa vem, da sem bila toliko šokirana nad vsem (tudi način sestanka je bil toliko drugačen kot lanski, da me je malo presenetilo, ampak to ima pač vsaka svoj način), da sploh nisem uspela sestavit skupaj kakšnega vprašanja ... bom jo jaz na govorilnih drug teden zagotovo prosila, da mi bolj natančno razloži, pa bomo videli

Upam,da se bo staje hitro normaliziralo! tudi jaz.


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
5.10.2010 22:35:41   
scorpiogirl
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
... malo se mi zdi, da podcenjuješ navadne vrtce.

Ma ne sploh ne ... samo imela sem možnost spoznat način dela enih in drugih, pa mi je montesori bližji ... tako da mi je prav hudo, ko jo bom po vsej verjetnosti čez 2 leti morala dat v navaden vrtec user posted image .


Otika, tako kot sta napisali Ronja in Mate0ja, niso vsi navadni vrtci isti user posted image ti želim, da bi tvoja mala tudi v navadnem vrtcu imela krasni vzgojiteljici ... ker to je res čisto uživanje, ko vidiš, kaj vse otrok v vrtcu počne (naši so že pri dobrem letu v navadnem vrtcu strigli, pa na sprehod so hodili od prvega dneva dalje, ko niti vsi še niso hodili, pa res so počeli en kup stvari, ni da ni) ...

Barni, meni se tudi zdi, da bi bilo prav (če že ne nujno), da bi nas prej obvestili, da bodo delali po tem načinu. Pa nimam v osnovi nič proti MS (čeprav verjamem, da je moj prvotni post zgledal tako - sem bila še precej v šoku od roditeljskega sestanka, ko sem to pisala), me pa izredno moti (še vedno), ker to kao ni naša stvar. Ker JE naša stvar, če se totalno zamenja način dela v vrtcu. Niti nočem kakega soodločanja ali česa podobnega, ker vem, da se pri 19. starših ne more pričakovat, da bi se lahko zares zmenili in strinjali glede tega user posted image Bi bilo pa prav, da bi roditeljski sestanek sklicali pred začetkom dela po novih metodah, pa tudi prav bi bilo, da bi nam predstavili, v čem bo ta nov način drugačen od "starega". Zdaj še vedno ne vemo kaj prida o tem ...

Še malo poročam o stanju, če sem že začela s to temo ...
Sicer pri nas ni veliko boljše ... še vedno se včasih ponoči zbuja in ful joka (malo manjkrat, pa vseeno ... če ponoči tako joka, potem je v neki stiski in meni je to ful hudo user posted image ), blazno je razdražljiv, pa se ful pogovarjamo pa crkljamo pa učim ga, da je treba povedat, ko mu kaj ni všeč, ne pa se takoj ful razburit ... pa včasih dobim občutek, da mora popoldne doma dat ven vse tisto, kar je v vrtcu potlačil, ker so ti "novi" otroci le večji, močnejši ... no, pa se kar krega pa razburja, vsake toliko ima kakšen nov stavek, ko se razburja (zdaj je popularno Ti nisi ... user posted image včeraj se je name nekaj razjezil in sem takoj slišala "Ti nisi mami"; pa tak način mi je hecen, se pa čist preveč razburja); ma, preveč se jezi, ker se razburi za čist vsak dr*k, ma, brezveze ...
sem govorila tudi z večimi mamicami in ima ogromno otrok iz skupine težave oziroma opažajo doma ful večjo agresijo ... ne samo pri teh tamalih, tudi pri večjih, pa so bili prej skupaj v skupini.
No, ste že ugotovile, da zadovoljna (še) nisem user posted image zdaj čakam govorilne, da se bom v miru lahko pogovorila z vzgojiteljico. Ne mislim se kregat z njo, ker tako itak nikamor ne prideš (pomoje), vsekakor pa tudi ne mislim gledat tega, da so otroci tako razpuščeni in da se jim ne pokaže, da nasilje ni dopustno. Celo v "navadnih" vrtcih ne tolerirajo oziroma ne bi smeli tolerirat nasilja, v MS pa se mi zdi, da sploh ne, da je še bolj naravnano k spoštovanju drugega user posted image


no, kakorkoli ... hvala vsem za mnenja user posted image bom pa še poročala, kako se stvari odvijajo ... upam, da čimbolje (da še ni bilo dovolj časa, da bi se dobre strani zares pokazale) user posted image


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: montessori metoda v javnem vrtcu
5.10.2010 22:38:58   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: Roberta69
IZVIRNO SPOROČILO: *Angelina*
Zakaj se ne sme uporabljati kače za sprehode?

Ne vem natančno, baje to nekako slabo vpliva na otroke iz psihološkega vidika...

Saj ne vem: a naj se smejem ali jokam... A to dejansko resno mislijo??

(odgovor članu Roberta69)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?