|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nosečnost in priprava
1.2.2008 17:28:47   
anarabarbara
Ker imam očitno preveč energije, sem sestavila nekaj napotkov za nosečnice in tiste, ki si želijo to postati. Za vsebino ne odgovarjam. Verjetno se bo spet oglasilo 100 žensk, ki bodo trdile, da so napotki čista bedarija in brezveze. Te gospe naj TAKOJ prenehajo z branjem in gredo lahko zaradi mene rodit tudi v bližnji kamnolom user posted image Res je, da pred 20 leti niso poznali tega in tistega, pa smo vseeno preživeli. Vendar pa imamo danes več znanja in možnosti, da preprečimo marsikateri zaplet, ki je bil v starih časih neizogiben. Večino preventive nam k sreči plača država, kljub temu pa se najde še kaj, kar po merilih ZZZS ni nujno potrebno, je pa morda vseeno koristno. Če bom komu pomagala, bom zelo vesela.

Ekola:
Priprava na nosečnost

Vsaj 1 leto pred načrtovano zanositvijo
Preverite, ali ste bili cepljeni proti rdečkam in ugotovite, ali ste zanesljivo preboleli norice (to lahko ugotovite tudi s preiskavo krvi – pozanimajte se na infekcijski kliniki, verjetno jo boste morali sami plačat). Če še niste, potem se cepite (po cepljenju nekaj časa ni priporočljivo zanosit, mislim da 3 mesece). Začnite se redno ukvarjati z aerobno telesno dejavnostjo (npr. tek, plavanje). Opustite kajenje, omejite pitje alkohola na največ 1 dl vina dnevno. Če je vaš indeks telesne mase (teža v kg/(višina v m)2) več kot 25, shujšajte (največ 2 kg/mesec in ob raznovrstni polnovredni prehrani). Če je minilo več kot 3 leta od zadnjega pregleda pri ginekologu, ga v tem letu obiščite, da vam naredi bris materničnega vratu (PAP). Obiščite zobozdravnika.

3 mesece pred načrtovano zanositvijo
Začnite jemati folno kislino v odmerku 400 mcg (kupite v lekarni: Tifol, Elevit – ima not še druge vitamine (npr. vitamin D) in minerale (kalcij, železo, magnezij), posebej za nosečnice). Če jemljete kakršnakoli zdravila, se posvetujte z zdravnikom. Samoplačniško lahko greste v laboratorij in zahtevate preiskavo TSH (zaradi izključitve hipotiroze – slabega delovanja ščitnice). Prenehajte jemati kontracepcijske tablete. Obiščite ginekologa.

1 mesec pred načrtovano zanositvijo
Začnite se izogibati okužbam, tudi vaginalnim (plavanje v bazenih ipd) in stresu :))

Nosečnost – prvo tromesečje
Začnite redno obiskovati ginekologa.
Ne hodite v savno in ne namakajte se v vroči vodi (npr. whirlpooli v toplicah) – po nekaterih raziskavah naj bi to povečalo verjetnost za spino bifido (kasnejše raziskave tega niso potrdile). Začnite se izogibati dvigovanju težjih bremen in dogotrajnemu stanju v prisilni drži. Med približno 11. in 14. tednom lahko samoplačniško (razen če ste stari več kot 35 let) opravite UZ pregled nuhalne svetline (le pri ginekologih, ki imajo posebno licenco). Datum si morate zrihtat bistveno prej (celo kakšen mesec prej, odvisno od zasedenosti in odsotnosti), ker se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da boste ostale brez preiskave. Jejte vsaj 5x/dan manjše in lažje obroke. Če imate možnost, si začnite redno (npr. vsakih 14 dni) meriti krvni tlak. Ponovno pojdite k zobozdravniku. Prilagodite telesno dejavnost, začnite se izogibati anaerobnim obremenitvam. Ne pretiravajte s športom, razgibavanje in zmerna aerobna aktivnost pa sta prporočljivi.

Nosečnost – drugo tromesečje
Med 16. in 18. tednom lahko (spet samoplačniško) opravite trojni hormonski test (vzamejo vam kri, ginekolog vas mora ob istem obisku pregledati z UZ). Če delate večinoma stoje, si lahko omislite preventivne kompresijske nogavice, vendar morajo biti posebej narejene za nosečnice. Začnite si vsak dan nežno! mazati trebuh s kakšnim oljem, da preprečite strije.

Nosečnost – tretje tromesečje
Pijte dovolj (negazirane in nesladke) tekočine, npr. okrog 2 litra dnevno (s tem preprečujete okužbe sečil in trombozo). 1 – 3x/dan se za 10 minut postavite na vse štiri (na komolce in kolena) – s tem izboljšate odtok seča iz ledvic (brez heca – priporočajo urologi!). Omejite uživanje sladkarij (zaradi nosečniške intolerance glukoze)!! Izogibajte se dolgotrajni vožnji s katerikolim prevoznim sredstvom, če pa že morate, potem imejte veliko postankov za razgibavanje in sprehod. Ginekologa lahko razveselite z zahtevo po preiskavi na klamidijo in bakterijsko vaginozo (odvzel bo bris nožnice in rektuma ter to poslal na ZZV, kjer bodo potrdili ali izključili prisotnost slavnega streptokoka in drugih povzročiteljev). Preiskavo boste morali plačati sami, je pa zelo koristna, ker vam lahko prihrani obilico preglavic. Nosite samo bombažno spodnje perilo, oblačila naj bodo zračna in ohlapna, ne sedite s prekrižanimi nogami ali na plastičnih stolih (prevetiva tromboze in okužbe sečil). Okužbe sečil so dejavnik tveganja za prezgodnji porod.

Splošna navodila za prehrano nosečnic (proti toksoplazmi, listeriozi, črevesnim okužbam)
Temeljito skuhajte surovo hrano živalskega izvora, natančno operite vso zelenjavo. Surovo meso naj bo shranjeno ločeno od drugih živil. Izogibajte se nepasteriziranemu mleku in izdelkom iz takega mleka (razne „domače“ sladice). Potem, ko ste narezali surovo meso ali zelenjavo, na kateri je bila zemlja, si temeljito operite roke. Operite tudi pribor, s katerim ste to delali in za surovo meso imejte posebno desko, na kateri ne režite živil, ki jih nameravate pojesti neprekuhane. Najbolj kontaminirana s salmonelo so jajca in perutnina. Mleto meso – naj ga zmeljejo pred vami in čim prej v hladilnik, nato pa dobro prekuhati. Kuhane jedi je treba na hitro ohladiti (pozimi dati ven, poleti v klet ali v posodo z ledeno vodo) in čimprej (v roku ene ure) v hladilnik. Npr. ostankov kosila, ki so bili nepokriti več ur pri 20 st.C, nosečnica ne sme jesti. Muhe in mušice nikakor ne smejo do živil, ki se bodo pojedla neprekuhana ali neolupljena. Npr. če se ena majhna mušica vsede na sendvič s šunko, ga nosečnica čez eno minuto poleti ne sme več pojesti (ker so se mogoče bakterije iz mušice že preveč namnožile).

Ne jejte neprekuhanih hrenovk in klobas. Pazite, da ne polijete tekočine iz vrečke od hrenovk po drugi hrani ali priboru. Tudi jedi iz neprekuhanih jajc niso varne (npr. neprekuhan sneg iz beljakov, kremšnite, jajčne kreme ipd). Ne jejte mehkih sirov kot so feta, Brie, Camembert, mehiški siri, mozzarella, mascarpone - razen če je jasno napisano, da so narejeni iz pasteriziranega mleka (preventiva listerioze). Ne jejte paštet ali mesnih namazov, ki se prodajajo v hladilniku ali bifteka. Prepovedani so tudi dimljeni morski sadeži, ki se morajo hraniti ohlajeni.

< Sporočilo je popravil anarabarbara -- 1.2.2008 17:39:17 >


_____________________________

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat bo jasno, da se denarja ne da jesti.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: nosečnost in priprava
1.2.2008 17:51:11   
Taula
Luštno. Samo tole bi rekla..če ne zanosiš tako, ni treba jemati folne vsak dan, ker je to kar strošek lahko. Pač jemlješ eno tableto na 2,3 dni.
Pa priporočam tudi dvojni hormonski test v prvem tromesečju, če je potreba po njem.user posted image

_____________________________

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)



(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
1.2.2008 19:03:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Taula)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
1.2.2008 19:05:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: nosečnost in priprava
1.2.2008 19:18:05   
Blacky30
Izčrpno in zelo uporabno. Hvala za trud.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: nosečnost in priprava
1.2.2008 19:50:03   
TinKiCa1
Odlično! user posted image

_____________________________

naša najlepša punčka Eva (12.03.2008)
in njen najlepši in najboljši ati :***

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: nosečnost in priprava
1.2.2008 22:22:06   
Anonimen
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu TinKiCa1)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: nosečnost in priprava
2.2.2008 12:00:42   
valentina2006
Lepooooo.....user posted image user posted image user posted image

_____________________________

·.¸(¨`·.·´¨)
(¨`·.·´¨)¸.·´
`·.¸.·´

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: nosečnost in priprava
5.2.2008 15:47:02   
tejč29
Ja res lep seznam...ampak kako smo sploh mi prišli lahko na ta svet, ker naše babice in mamice mislim, da res niso tako pretirano pazile na prehrano in so jedle predvsem domačo hrano, torej nekontroliranega porekla, nepasterizirano.... pa brez zamere, meni če zapaše pojem tudi kak kos pršuta ali klobase pa tudi pašteto... previdnost ja, ampak vse v mejah normale...itak je dandanes vse okuženo, od zraka dalje...

(odgovor članu valentina2006)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: nosečnost in priprava
8.2.2008 6:52:52   
N.SI
...super "napotki" user posted image , sam stresu se je pa (vsaj pri meni je tako) skoraj nemogoče izogniti...
Ima katera napotek, kako čim prej normalno zadihati (po kakšni stresni situaciji) in se ne obremenjevati?? Mene se namreč vse zadeve tako dotaknejo, da me kar želodec začne boleti user posted image ... No, še dobro, da imamo doma kužija in hodiva pogosto na sprehod user posted image .

(odgovor članu tejč29)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: nosečnost in priprava
8.2.2008 8:55:14   
Netopirčy81
No, res si se potrudilauser posted image .

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: nosečnost in priprava
8.2.2008 14:28:45   
tweetek
Najprej pridna anarabarbara! user posted image
Pa še jaz pristavim svoj lonček nasvetov, tokrat za tiste ki vas muči trema/stres:
N.SI -
poskusi če bo delovalo; Najprej preventiva: preden greš v "stresno" okolje (služba, pomeben sestanek, "pogovor" s partnerjem o tem kaj te/ga moti itd.) pazi na prehrano: res je da človek takrat težko je, ampak nekaj lahkega je treba nujno pojest, stres je najhujši na prazen želodec.

Mentalno se pripravi: povej si, da je to sicer pomembno ni pa življenskega pomena, tudi v najslabšem možnem primeru boš preživela. Če te že sama misel na najslabši možni primer navda z občutkom da boš skupaj padla pa poskusi naslednje; pomisli na to, kako si se v preteklosti super znajdla v podobnih situacija, in si povej (na glas) da se boš zato prav gotovo dobro odrezala tudi zdaj. Za konec (preden stopiš čez vrata pisarne npr.) si omisli še "mantro" ; stavek ki pove nekaj pozitivnega o tebi in ki ga ponavljaš, dokler mu ne verjameš. Sliši se glupo ampak deluje; ponavljanje te bo počasi navdalo z samozavestjo.

Kurativa; kot vedno je kurativa manj učinkovita kot preventiva... ampak nekaj nasvetov: poskusi najti pozitivno plat situacije (npr. res sem se zmotila pri predstavitvi, vendar sem jo naredila zanimivo in ljudje so poslušali..., ali pa res sva se skregala s partnerjem, sva pa vsaj ugotovila kje imava probleme in bova lahko zdaj to rešila...). Ne glede na to kako hudo je, ni konec sveta! Še za telesno umiritev: vaje sproščanja (če si se pri jogi morda naučila dihati, je to super, če ne lahko dihalne vaje poiščeš na netu ali v kakšnem priročniku pa tudi na telovadbi za nosečke), če si "v šoku" ; sladkana topla tekočina.

Primer dihalne vaje (jo prakticiram če me na odru ozr preden grem na oder postane strah) : ob globokem dihu stegneš roke nad glavo in se nato počasi ob izdihu spuščaš navzdol (roke, trup) - pazi da zavestno sprostiš rame in vrat, ter hrbet vretence za vretencem. Izdihni ves zrak (do zadnje kapljice) in se nato ob počasnem dihanju poskusi čimbolj sprostiti - misli samo na vdih/izdih in na sproščenost telesa!. Potem se počasi dvigni. (PAZI; če si visoko noseča tega raje ne počni da ne padeš skupaj user posted image - lahko samo počasi dihaš,  z zaprtimi očmi in skoncentrirana na svoje sproščeno telo - najbolje v leže)

Zakaj se počutim kvalificirano za dajanje nasvetov? Ker sem sama "performer" in imam straaaaašno tremo. Skozi leta nastopanja sem se jo morala naučiti obvladati, ker me drugače poplnoma paralizira in sploh ne morem nastopat. tole zame deluje.


(odgovor članu Netopirčy81)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: nosečnost in priprava
11.2.2008 10:01:42   
N.SI
tweetek, res hvalauser posted image ...
bom probala... vsaj s hrano (torej lahko :)) in dihanjem...
je pa tudi zadeva z "mantro" zanimiva (ponavljanje pozitivizmov, dokler v njih ne verjameš...)

super in hvala še enkrat!
morda - ne,ne - vem, da bo delovalouser posted image  

(odgovor članu tweetek)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: nosečnost in priprava
13.2.2008 20:47:39   
tweetek
Vidiš, že obvladaš user posted image ... Pa čim manj stresa in lepo, veselo user posted image

(odgovor članu N.SI)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: nosečnost in priprava
15.4.2008 22:48:55   
newmami
hoj, rok imam 22.5.08, vendar sem danes pri ginekologinji rekla da imam občutek da bom rodila prej, saj me mehur zelo boli in mednozje, mami mi je rekla da se mi itrok spušča nizje. tako da sve z g. pogledali in je rekla da je dosti dol vendar nisem nic odprta. kdaj lahko pricakujemmmm

(odgovor članu tweetek)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: nosečnost in priprava
23.4.2008 17:23:16   
Anonimen
Imam eno vprašanje. Noseča sem šele en mesec in v prvem mesecu sem takoj po menstri začela jemat folno kislino Tifol. Sedaj bi pa rada prešla na Elevit, ker ima poleg folne, noter še druge vitamine. Saj ni s tem nič narobe? Zanima me tudi, če je možno, da je potem vitaminov v telesu lahko preveč. Pri g še nisem bila, sem naročena v osmem tednu, mi je pa zadnjič svetovala Elevit ali pa Centrum, ko bom zanosila.

(odgovor članu newmami)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: nosečnost in priprava
23.4.2008 19:11:58   
anarabarbara
Jaz osebno bi rajši jemala Elevit kot Tifol, ker pač ne uspevam jesti dovolj raznovrstne hrane. Centruma ti ne priporočam, ker ima preveč vitamina A!

_____________________________

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat bo jasno, da se denarja ne da jesti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: nosečnost in priprava
23.4.2008 19:27:50   
simat
Drage nosečnice, ne pretiravat s pripravami na nosečnost, pa s prehrano, če bi vse ženske tega sveta in vse naše prednice tako komplicirale nas ne bi bilo več. Sploh pa, a mislite da v Afriki, pa Aziji jejo ženske folno kislino al kaj....

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: nosečnost in priprava
24.4.2008 19:14:06   
anarabarbara
Vsak človek se sam odloča glede na svoje vedenje in možnosti. Tukaj nikogar nič ne silimo.

_____________________________

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat bo jasno, da se denarja ne da jesti.

(odgovor članu simat)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: nosečnost in priprava
12.6.2008 12:29:46   
blackcoffee
pozdravljene!
koliko sem uspela pregledati forum.. menim, da lahko vprasanje, ki me zanima zastavim pod tole temo.

Sem v 16 tednu. ZM sem imela 24. 2. 08. Menstrualni ciklus pa sem imela na 26 dni. Zanima me, ali cikel vpliva na dolžino same nosečnosti. Torej, ali se lahko zgodi, da predvideni datum poroda ne bo ravno v začetku decembra, ampak morda prej?  Kako se to izračuna?
Lp


< Sporočilo je popravil blackcoffee -- 12.6.2008 12:31:07 >

(odgovor članu anarabarbara)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: nosečnost in priprava
12.6.2008 15:35:56   
majaS80
Pozdrav,

Ker je čisto na začetku napisano, da naj ne bi jedle  user posted image  majoneze....
me zanima ali samo za to ker ima veliko maščob ali še kaj druga???

Moj hladilnik namreč VEDNO  hladi majonezo... user posted image  in si ne znam predstavljati
da bi jo nehala jesti. Je pa res, da je majoneza eden redkih mojih grehov v prehnrani....

Hvala,
LP


_____________________________

MajaK

(odgovor članu blackcoffee)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: nosečnost in priprava
13.6.2008 21:21:17   
anarabarbara
Mišljene so bile bolj doma narejene majoneze. Če jo kupiš in piše, da je zadeva pasterizirana, potem je ok.

_____________________________

Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat bo jasno, da se denarja ne da jesti.

(odgovor članu majaS80)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: nosečnost in priprava
19.6.2008 14:13:30   
Anonimen
Pozdravljene
Jaz imam pa tud eno vprašanje. ali se je mogoče to tudi pri kateri od vas naredlo. v 1 nosečnosti mi je bilo vedno slabo do 6 mes. nosečnosti kadar koli sm spila ali sok, vodo, čaj, kar koli razen če sem pila zalife to sm pa obdržala v sebi, da o hrani ne govorim to je šlo vse nazaj do 6 mes. zej v drugi nosečnosti pa mi ne paše niti za life tudi po njej bruham, pa probavam jabolčni sok nič, vodo nič, prov bojim se piti ker takoj letim na wc. razen Kave to bi pa lahko na litre spila? pa mi ni nič slabo tako zdaj v 2 kot v 1 nosečnosti.
hvala vam za odgovor

(odgovor članu anarabarbara)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: nosečnost in priprava
8.8.2008 13:12:14   
Mončica
Imam eno vprašanje;

v napotkih je bil dvakrat priporočen obisk pri zobozdravniku. Zanima me zakaj? Tudi če se ti zdi, da ni potrebe in imaš zdrave zobke?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: nosečnost in priprava
8.8.2008 16:36:57   
ema111
ja sem slišala, da priporočajo bolj redne kontrole pri zobozdravniku.
Jaz osebno sem na začetku nosečnosti že opazila, da mi malenkost bolj krvavijo dlesni in tam kjer imam zaščito na zunanjem delu zoba zaradi tanke sklenine, se je ta še bolj stanjševala in mi je začel uhajat zrak. Sem šla na kontrolo in imam tako sedaj vsake 3 mesece kontrole, ker so mi zobje manj odporni.
Preventiva ne škodi, meni pa dejansko sedaj vedno nekaj poštima.

vse dobro še naprejuser posted image

(odgovor članu Mončica)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?