|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   oploditev z biomedicinsko pomočjo; presejalni...
12.12.2005 18:45:59   
pilotgirl
Izvleček - Izhodišča. Nosečnice, ki zanosijo po oploditvi z biomedicinsko pomočjo (OBMP), imajo pri trojnem presejalnem testu v drugem trimesečju večji delež lažno pozitivnih rezultatov (LPR), zato smo želeli ugotoviti, ali imajo te nosečnice tudi pri presejalnih testih za trisomijo 21 (T21) v prvem trimesečju več LPR.
Metode. Vključili smo 1122 nosečnic, za katere smo imeli podatek o načinu zanositve. Razdelili smo jih v skupine glede na način zanositve (130 jih je zanosilo po IVF, 54 po ICSI, 24 po indukciji ovulacije in 914 spontano) ter med njimi primerjali vrednosti nuhalne svetline (NS) pri plodu, ter serumske vrednosti prostega b humanega horionskega gonadotropina (fbhCG) in PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) pri nosečnicah med 10. in 14. tednom nosečnosti. Izračunali smo tveganja za T21 na podlagi starosti nosečnice ter v kombinaciji z NS, fbhCG in PAPP-A. Izračunali smo deleže LPR za posamezne skupine.
Rezultati. Metode OBMP niso vplivale na vrednosti NS. Vrednosti fbhCG pri nosečnicah po OBMP niso bile statistično pomembno različne od vrednosti pri nosečnicah, ki so zanosile spontano; vrednosti PAPP-A so bile nižje, še zlasti pri nosečnicah po ICSI. Pri izračunavanju tveganja za T21 na podlagi starosti nosečnice in NS je imelo po spontani zanostivi 4,6% nosečnic LPR, po IVF 8,5%, po ICSI 7,4%. Po dvojnem presejalnem testu (starost nosečnice, fbhCG, PAPP-A) je imelo LPR po spontani zanostivi 8,3% nosečnic, po IVF 21,5%, po ICSI 22,2% nosečnic. Sestavljeno presejanje (starost nosečnice, NS, fbhCG, PAPP-A) je dalo LPR pri 3,1% nosečnic po spontani zanostivi, pri 9,2% nosečnic po IVF in pri 13% nosečnic po ICSI. Statistično najbolj pomembna odstopanja od normalnih vrednosti so imele nosečnice, kjer je bila za IVF ali ICSI vzrok moška neplodnost.
Zaključki. Presejanje z NS je enako primerno za vse nosečnice ne glede na način zanositve. Pri sestavljenem presejanju na podlagi starosti nosečnice, NS, fbhCG in PAPP-A je bil med nosečnicami po IVF delež LPR nekoliko večji kot pri istih nosečnicah ob presejanju le z NS, zato je tudi sestavljeni presejalni test primeren za nosečnice po IVF, zlasti, ker je delež odkritih plodov s T21 s sestavljenim presejalnim testom večji. Spremenjene vrednosti označevalcev so najbrž povezane s samimi postopki OBMP ali s še neprepoznanimi lastnostmi pri neplodnih parih.
Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...




ali ste prevarali svojega partnerja
Spark



da (17%)

ne (61%)

to je nekaj najgršega (6%)

nikoli ne bi to naredil (14%)

razmišljam o tem (2%)


Število vseh glasov: 355

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!