|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 12:42:31   
teja28
sinu sicer še manjkajo 4 meseci do dveh let, pa ustimo malenkosti :) Kako torej postaviti meje, ne da bi pri tem uporabljali neprimerne načine, kot so kričanje, kreganje, grožnje in podobno. Meni živci mnogogkrat prehitro popustijo, priznam, ampak enostavno ne vem, kaj nardit. Ko mu milijonkrat lepo povem, da naj pusti npr. smeti pri miru, bo čez minuto spet prišel, odprl vrata od omarice in brskal po smeteh. Potem je tu npr. še zganjanje histerije za vsako figo. Vse, kar kdorkoli prime v roko, hoče on takoj imeti. In ker mu seveda ne damo, je jok, pa dretje, pa metanje po tleh, pa vlečenje za hlače ... skratka groza.
Kakšne imate torej ve izkušnje s takimi težavami, in kako jih vsaj omiliti.

hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 12:58:03   
kajajaka
Imamo 17 mesečnico. Ni tako drastično kot pri vas, imamo pa tudi težave seveda. Nabolje se je res močno kontrolirati in ne kričat ali zganjat cirkusa, ker to pri naši pomeni "o nova finta za mamici pritisk dvignit... probajmo še enkrat"...
Tako, da še največ dosežemo s preusmerjanjem pozornosti, povabimo jo risat, pa pogledat kaj zanimivega in malo pozabi. Odpiranje omar in brskanje po smeteh pa smo preprečili z varovali (zapirali). Najprej je kričala in jokala, ker ni mogla odpreti, ampak smo rekli, da se pač ne da in jo preusmerili... pa nam kar gre zaenkrat.
Čeprav te čisto razumem in vem, da se je težko obvladovati, ko ti že 27-ič v enem dnevu brska po kanti user posted image .



(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 13:04:30   
roberta
- na vratca od smeti namestite zatič, ki ga sam ne more odpreti in je to to. problem rešen do trenutka, ko mu to ne bo več zanimivo in boste zatič (lahko je tudi samo vrv) lahko odstranili,
- stvari, za katere nočeš, da jih ima, jih odstrani iz njegovega dosega rok,
- kakšne stvari pa hoče imet - da mogoče ne pretiravaš ti? otrok je radoveden in seveda ga vse zanima in hoče vse od blizu vidit. zato pa: vse dragocene in nevarne stvari iz dosega rok, drugo pa naj le pogleda, potipa, vtakne v usta, če je treba in nato vrne na svoje mesto. to da mora vrnit, je potrebno jasno povedat že v naprej in če ne vrne sam, mu vzami iz rok in ob tem povej, da sta se tako zmenila. seveda bo jok, ampak ne popusti. red je red in če se zmenita, se zmenita in mu to tudi povej. joka bo zagotovo vsakokrat manj. poskusi mu pa že zaupat kake zahtevnejše "naloge": da prinese krožnike na mizo (naši 1,5 letnici se to tok fajn zdi), pa da kak kozarec z mlekom sama prinese na mizo, pa da ji daš sesalec in malo sesa, da pobriše mizo, odnese umazano perilo v pralni stroj, malo z gobico po loncih podrgne...

se mi zdi, da smo vsi malce nagnjeni k temu, da mislimo, da naš otrok je pa še tako majhen, da nič ne zna oziroma zmore. pa veliko zmore, zato ga kar postavljaj pred preizkušnje - ki morda ne bodo vedno samo pozitivne. mu bo samo koristilo.    

(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 13:05:22   
Urko15
Imamo 3 in 7 letnici, ki pa ju že od vsega začetka s povzdignjenim "NE" opozarjamo, kaj smeta in kaj ne. Tako nam npr. ni bilo potrebno skrivati čistil, vaz ipd.. Seveda pa je sedaj čas trme in uveljavljanja malčkovih pravil. Tu je potrebno biti konsistenten (tako oče kot mati) in pač preslišati in ignorirati kričanje in jok ter metanje po tleh. najmanjša se je predvsem v včjih trgovinah (Hervis) vrgla po tleh in ni hotela nikamor. Enkrat smo jo opozorili, da naj gre drugače jo bova pustila tam. Ljudje seveda z grozo opazujejo, poglej kakšna starša sta "taledva, in ko sva izginila za vogalom je mala hitro pritekla za nama. Od takrat dalje je v trgovinah mir. Sicer pa si vedno vzamem čas (ker pri nas jaz nakupujem) in otroci gredo z mano v trgovino. Ena vozi voziček druga meče stvari vanj.
Včasih pa res popustijo živci in takrat je kričanje del vsakdana, ampak tudi otroku se je potrebno znati zvečer ali tisti trenutek opravičit.
Še vedno menim, pa da je ignoriranje takšnega obnašanja in preusmeritev pozornosti (npr. žgečkanje) najboljše zdravilo.

< Sporočilo je popravil Urko15 -- 17.11.2009 13:14:43 >


_____________________________

Naj živi...

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 14:37:10   
čmrgelj
jaz sem gledala varuško na TVin sem poskusla s tem da sem ga dala sedet za dve minuti na stol bila sem poleg le da se me ni moral dotakniti pa lahko rečem da kar uspešno, nobena druga stvar ni zalegla je pa zlo trmog.

_____________________________

Nasmeh in prijazna beseda sta nevidno orožje dobrega,
ki razoroži še tako nedostopno osebo. Lepota je v drobnih
stvareh in majhnih pozornostih. In ko boš drugim polepšala
dan, bo tudi tvoj dan postal povsem nekaj drugega,

(odgovor članu Urko15)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 14:42:21   
ledenaa
Kot je napisala že ena za smetje varovalo da ne more odpreti.Mi smo to ravnokar dali na hladilnik,ker je non stop jemal hrano ven in vse sladkarije hotel jesti
Drugače pa ga zamotiš ,če dela kaj takšnega kaj ne bi smel
preusmeriš na igračko  ali mu greš kaj pokazat.
mu lepo poveš in tudi 1000 x če je treba ZAKAJ ne sme nečesa delati- to je celo boljše

vedno morate poudarjati deljenje,da si je treba stvari delit- seveda na začetku ni zlahka in je treba veliko živcev a se obrestuje
naš mora počakati,seveda tudi joka a ga dam stran od bratca in mu lepo povem da bo dobil ko si bo bratec pogledal ali poigral in da mu bo  sposodil
je pa joka vedno manj in manj ker ve da bo to stvar dobil in ve da z jokom ne bo nič prej dobil

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 14:45:17   
Angel_Tian
Se kar strinjam z roberto. Imamo 3 letnika, ki je v fazi histerije, cartljivosti, preizkušanja živcev... skratka vsega skupaj :)
Sem mirne narave in sem se že zgodaj navadila, da otroku tudi 30x ponovim isti odgovor. Saj mi gre na živce ja, ampak tako pač je. Saj sem "že" ugotovila, kako se vsaj z istim vprašanjem konča. Na koncu enostavno vprašam, če razume.
Pravo nasprotje je potem mož, ki nima živcev in volje za take igrice. In tudi "divjega" obnašanja ne prenese. Jaz malega recimo skušam s čim drugim zamotit, nekako umirit, mož pa se začne dret. In to je potem šele veselje. Se dere eden, se dere drugi bolj... in to se lepo stopnjuje, dokler pač potem na koncu meni ne prekipi in sta kregana oba user posted image
Otroci so radovedni, to nam je vsem jasno. In ne smemo jim vsega prepovedat, ker živimo v nekem pretiranem strahu zanje. Ja kako smo pa pol mi odrastli, zrasli veliki in smo čisto ok?, ko pa naši starši niso toliko omejevali naše kreativnosti, našega zanimanja...
Moj otrok ima vsega možnega od igrač. Seveda fantje morajo imeti orodje, ampak kaj, ko kar hitro ugotovi, da pa pravo orodje boljše dela. Pa sesalec in metla. Ja pa kaj potem, če je kao igrača za punce. Naj vadi za kasneje. Evo, in mi fantič pomaga pri posodi, pri kuhanju, pri pospravljanju in čiščenju, tudi bano tako zelo rad počisti. Rad dela na vrtu, koplje, sadi rožice, vozi čisto pravega kopača... Naj, naj preizkuša, naj se uči. Saj res, da zelo težko razume, da recimo nek trenutek ne more pomagat strojniku jame kopat, pa se začne jok. Ampak rešitev je lahko samo miren odgovor. Pa sem spet tam, da mu moram najmanj 10x povedat, da zdaj ne more stricu pomagat, ker koplje na nevarnem mestu in bi se lahko kopač prevrnil.

Ja, otrokom je treba postaviti neke meje, samo načina se moramo naučiti. Tu pa je težko posplošit, ker prav tako kot se mi se tudi otroci razlikujejo med sabo.
Vsekakor pa mislim, da je vsakemu otroku zabavno, če namesto, da je kregan iz vsega "drenja" naredimo improvizirano igrico. Tako se otroka lepo zamoti, na koncu pa je tudi na vseh obrazih smeh.

(odgovor članu Urko15)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 18:05:48   
teja28
hvala za odgovore. hotela sem samo še to dodat, da sploh ni tako, da bi pretiravali, in da nič ne bi smel prijeti. Ampak on hoče točno tisto, kar imaš v rokah ti, in točno tisto sekundo. KO rečeš ne, je že histerija. Res presega že vse meje. Pa metanje stvari naokoli, pa bes, ker mu nekaj ne rata. Danes se je šel skrit v kopalnico, kjer se je blazno drl...ne jokal...kričal je. Včasi bi šla kar na Mars za en teden, pa naj se dere user posted image

(odgovor članu Angel_Tian)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 18:21:15   
zinkazi


Otrok želi posnemati opravila staršev. Koš za smeti je nekaj kar uporabljamo vsi odrasli, torej ima tudi otrok željo, da bi pomagal staršem. Lahko mu iz higienskih razlogov prepovemo uporabo koša za smeti, s tem mu naredimo smetnjak samo bolj zanimiv. Lahko pa mu postavimo meje na ta način, da mu dovolimo odnašanje smeti v koš. To naj bodo odpadki zelenjave, papirčki. Ko mu prvič dovolimo, da odnese smeti mu povemo kako naj jih odloži in mu preprečimo prijemanje smeti, ki so že v košu. Seveda bo našel vse mogoče, samo, da bo lahko delal to, kar vidi nas. Čez čas bo uporaba normalna. To lahko dovolimo otroku, ko shodi ali še prej. Če mu prepovemo uporabo koša, kdaj mu dovolimo uporabo? Tudi pri ostalih stvareh je potrebno razmišljati na podoben način. Poskusi najti kaj dovoliš.
 

< Sporočilo je popravil zinkazi -- 17.11.2009 18:31:11 >


_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
17.11.2009 21:12:09   
nia5
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi



Otrok želi posnemati opravila staršev. Koš za smeti je nekaj kar uporabljamo vsi odrasli, torej ima tudi otrok željo, da bi pomagal staršem. Lahko mu iz higienskih razlogov prepovemo uporabo koša za smeti, s tem mu naredimo smetnjak samo bolj zanimiv. Lahko pa mu postavimo meje na ta način, da mu dovolimo odnašanje smeti v koš. To naj bodo odpadki zelenjave, papirčki. Ko mu prvič dovolimo, da odnese smeti mu povemo kako naj jih odloži in mu preprečimo prijemanje smeti, ki so že v košu. Seveda bo našel vse mogoče, samo, da bo lahko delal to, kar vidi nas. Čez čas bo uporaba normalna. To lahko dovolimo otroku, ko shodi ali še prej. Če mu prepovemo uporabo koša, kdaj mu dovolimo uporabo? Tudi pri ostalih stvareh je potrebno razmišljati na podoben način. Poskusi najti kaj dovoliš.
 



Evo, točno take metode smo se mi poslužili in neverjetno kako deluje. Prej je skoz hotela štorat po smeteh, potem pa sem ji en dan rekla, če bi nesla papirček v koš za smeti in ji je bilo to v tako veselje. Zdaj pa kr hodi k meni in govori "oš" (koš) ali pa "ti" (smeti) in skoz "še" user posted image , tako da jo s tem tudi fajn zamotim. Pa tudi prah mi recino pomaga brisat... In s tem, da ona nekaj "doseže", jo npr koš sploh več ne zanima, da bi štorala po njem in vlekla ven smeti.


_____________________________

21.05.2008 nama je življenje za vedno polepšala najina pikica Nia.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
18.11.2009 10:22:07   
Tisana
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi



Otrok želi posnemati opravila staršev. Koš za smeti je nekaj kar uporabljamo vsi odrasli, torej ima tudi otrok željo, da bi pomagal staršem. Lahko mu iz higienskih razlogov prepovemo uporabo koša za smeti, s tem mu naredimo smetnjak samo bolj zanimiv. Lahko pa mu postavimo meje na ta način, da mu dovolimo odnašanje smeti v koš. To naj bodo odpadki zelenjave, papirčki. Ko mu prvič dovolimo, da odnese smeti mu povemo kako naj jih odloži in mu preprečimo prijemanje smeti, ki so že v košu. Seveda bo našel vse mogoče, samo, da bo lahko delal to, kar vidi nas. Čez čas bo uporaba normalna. To lahko dovolimo otroku, ko shodi ali še prej. Če mu prepovemo uporabo koša, kdaj mu dovolimo uporabo? Tudi pri ostalih stvareh je potrebno razmišljati na podoben način. Poskusi najti kaj dovoliš.
 


Mi smo naredili točno tako. Jaz sem bila ful ponosna mama, ker je moj otrok, ki je komaj začel hoditi, lepo na komando odnesel kakšno stvar v smeti user posted image user posted image user posted image , tamala pa je kar žarela od zadovoljstva, ker je lahko naredila nekaj "odraslega" user posted image user posted image user posted image . Itak, da je na začetku vsakič iz smeti prinesla še kaj nazaj user posted image user posted image user posted image . Smo ji vsakič znova povedali, da se v koš samo meče, jemlje pa ne vem, predvsem pa smo ga vsakodnevno praznili in pazili, da nismo ravno kakšnih črepinj vrgli notri.


_____________________________

V mladosti zamujenih norosti ne more nadomestiti vsa modrost starosti. (Bertrand Russel)

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
18.11.2009 13:10:12   
barni
Sicer ne morem biti pametna, ker tudi sama ne vem ce delam prav, vendar...

Ko je ravno primer kos za smeti; mi nismo nikoli na nic dajali varoval, vrvic ali cesarkoli, vse je tako, kot je bilo, preden smo dobili novega clana, edino na vogale klubske mizice sem nalepila silikonske vogalnike, da ne bi bilo nesrece.

Parkrat mi je sla nagajat in je brskala po kosu za smeti. Pa bolj ko sem ji govorila ne, bolj je bilo zabavno. Potem pa sem jo ignorirala, sla v drugo sobo in na glas govorila, da moram pospraviti smeti in jih vrzt v kos. Je takoj pritekla za menoj in se sama pobirala, potem sem ji pokazala kako se vrze v kos in to je bilo to. Ni bilo vec problemov s tem, pac sama nosi v smeti, mi vcasih prav pride, ko sedim na kavcu, pa mi ona lepo vse pospravi z mize v kos.

Drugace pa se zelo posluzujem preusmerjanja pozornosti. Pri nas to pali. Ko ji je zanimivo nekaj, kar ni ravno ok, ji ponudim kaj, kar je ravno tako zanimivo, pa ni prepovedano za otroke. Ne vem do kdaj bo to delovalo. Se ji pa da kar dosti dopovedat, veliko razume, me pa hoce v vsem posnemat. CE grem umivat roke, jih mora se ona. Vem da bo vsa mokra in bova po moznosti mogle iz preoblect vse, samo kaj naj? Ne morem ji za vsako stvar rect ne.

Sem se pri sebi skulirala, da pac ne tezim za vsako stvar (prej sem bila izredno pedantna in redoljubna). Je bilo malo truda potrebnega, samo zdaj se pocutim dosti bolje, ker mi je prav vseeno ce hodi s copati po kavcu. Pa kaj potem, saj se tut jaz kdaj vlezem na kavc s copati. Lahko bi bila pa tezka in bi ji tezila, da mora dol. Morda to ni prav, da ji ne tezim, samo mi se imamo tako prav fino. Ni veliko joka in tecnobe, ker ji naceloma niso zanimive stvari, ki jih ne sme poceti, ker je toliko vsega, kar lahko pocne. Ce pa nekaj ne sme, pa je NE in konec.


Priznam, nasi je veliko dovoljeno. Ji pa vedno povem, kaksne bodo posledice. CE skaces po kavcu, tvegas da pades in bo bolelo. Seveda poskrbim, da ne pade ravno na glavo, ce pa pade s kavca, ji pa potem povem, da sem ji razlozila in da je pac zdaj tako. In neha jokat? Zanimive stvari ugotavljam pri vzgoji, moram rect.

Vprasajmo se, preden recemo NE, ali je res stvar tako nevarna in neprimerna za otroka, da mu jo moramo prepovedati ali pa bomo pac samo morali nekaj vec pocistiti in oprati? Vprasajmo se, je NEPRIMERNO ZA OTROKA ali je NEPRIMERNO ZA STARSE? Morda bomo potem hitro videli, kaj otrok lahko in kaj ne.

(odgovor članu Tisana)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
19.11.2009 10:33:10   
barni
Uh sem bila prejsnjic dolga.

Morda samo se tole, ko sem bila ravno na predavanju na to temo;

starsi moramo biti dosledni in stati za svojimi odlocitvami. Ce recemo Ne, je NE.
Zavedati se moramo, da bo to obdobje minilo.
Starsi sami se moramo skulirati, da nas taki izbruhi ne vrzejo iz tira (kar je vcasih hud napor).
Starsi moramo vedeti, da je trma normalen del otrokovega razvoja in da je vcasih celo potrebna saj na tak nacin otrok gradi svojo osebnost in isce meje, do kod lahko gre.


To je le nekaj takih cvetk, ki nam morda lahko maloolajsajo trenutke, ko se sprasujemo, kaj se je zgodilo z nasim otrokom, da je postal tako nemogoc.

ODRASCA in se OSAMOSVAJA, spoznava, da ima LASTNO VOLJO in LASTNE POTREBE. NAsa naloga pa je, da mu pokazemo, da mora svoje potrebe znati uskladiti s potrebami in zahtevami okolice. Tezka naloga user posted image

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
4.1.2010 16:27:28   
jajula
IZVIRNO SPOROČILO: Tisana

Mi smo naredili točno tako. Jaz sem bila ful ponosna mama, ker je moj otrok, ki je komaj začel hoditi, lepo na komando odnesel kakšno stvar v smeti user posted image user posted image user posted image , tamala pa je kar žarela od zadovoljstva, ker je lahko naredila nekaj "odraslega" user posted image user posted image user posted image . Itak, da je na začetku vsakič iz smeti prinesla še kaj nazaj user posted image user posted image user posted image . Smo ji vsakič znova povedali, da se v koš samo meče, jemlje pa ne vem, predvsem pa smo ga vsakodnevno praznili in pazili, da nismo ravno kakšnih črepinj vrgli notri.



tudi naša mala je z največjim veseljem nosila stvari v kanto, sicer ni nč ven vzela, je pa nekaj cajta dost stvari, ki tud niso ble za v kanto not zmetalauser posted image

(odgovor članu Tisana)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
5.1.2010 12:49:59   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: teja28

sinu sicer še manjkajo 4 meseci do dveh let, pa ustimo malenkosti :) Kako torej postaviti meje, ne da bi pri tem uporabljali neprimerne načine, kot so kričanje, kreganje, grožnje in podobno. Meni živci mnogogkrat prehitro popustijo, priznam, ampak enostavno ne vem, kaj nardit. Ko mu milijonkrat lepo povem, da naj pusti npr. smeti pri miru, bo čez minuto spet prišel, odprl vrata od omarice in brskal po smeteh. Potem je tu npr. še zganjanje histerije za vsako figo. Vse, kar kdorkoli prime v roko, hoče on takoj imeti. In ker mu seveda ne damo, je jok, pa dretje, pa metanje po tleh, pa vlečenje za hlače ... skratka groza.
Kakšne imate torej ve izkušnje s takimi težavami, in kako jih vsaj omiliti.

hvala


Glede koša za smeti.....že nekaj časa dajem njej smeti, da jih nosi v koš.....tudi čaja ni hotela piti, ga pa zelo rada pripravi....in po kakem mesecu pripravljanja ga zdaj že brez pregovarjanja in prerekanja spije......izgleda, da jim moraš samo pustiti, da nekaj sami "ustvarijo" in nam pomagajo......

Tudi histerijo in trmo zna zganjati.....vendar ne v taki obliki, da bi se metala po tleh in se običajno po kaki minuti ali dve naveliča tuliti.....včasih jo pustim, da se naveliča, včasih jo privijem k sebi....odvisno od situacije oz. od vzroka zakaj se dere.....

Priznam pa, da tudi meni tu pa tam popustijo živci in se zaderem nanjo, včasih tudi povsem nepotrebno.....se ji pa v takem primeru tudi opravičim......se pa niti slučajno ne sekiram, ker mi včasih poči kak živec....sem pač samo človek.....user posted image

(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
6.1.2010 14:20:36   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: roberta

- na vratca od smeti namestite zatič, ki ga sam ne more odpreti in je to to. problem rešen do trenutka, ko mu to ne bo več zanimivo in boste zatič (lahko je tudi samo vrv) lahko odstranili,
- stvari, za katere nočeš, da jih ima, jih odstrani iz njegovega dosega rok,
- kakšne stvari pa hoče imet - da mogoče ne pretiravaš ti? otrok je radoveden in seveda ga vse zanima in hoče vse od blizu vidit. zato pa: vse dragocene in nevarne stvari iz dosega rok, drugo pa naj le pogleda, potipa, vtakne v usta, če je treba in nato vrne na svoje mesto. to da mora vrnit, je potrebno jasno povedat že v naprej in če ne vrne sam, mu vzami iz rok in ob tem povej, da sta se tako zmenila. seveda bo jok, ampak ne popusti. red je red in če se zmenita, se zmenita in mu to tudi povej. joka bo zagotovo vsakokrat manj. poskusi mu pa že zaupat kake zahtevnejše "naloge": da prinese krožnike na mizo (naši 1,5 letnici se to tok fajn zdi), pa da kak kozarec z mlekom sama prinese na mizo, pa da ji daš sesalec in malo sesa, da pobriše mizo, odnese umazano perilo v pralni stroj, malo z gobico po loncih podrgne...

se mi zdi, da smo vsi malce nagnjeni k temu, da mislimo, da naš otrok je pa še tako majhen, da nič ne zna oziroma zmore. pa veliko zmore, zato ga kar postavljaj pred preizkušnje - ki morda ne bodo vedno samo pozitivne. mu bo samo koristilo.    


Ja, najbolše, da vse lepo pospravimo, da svojemu sončku deteljici piškotku ne rabimo dopovedovat kaj je prav in kaj ne. Pol pa taka familija pride na obisk je pa rastur.
Dalinec za TV, telefon in podobne reči so pri nas vedno na dosegu roke in prepovedane. Umikajo se samo takrat, ko pridejo na obisk skrivalci, ker je takrat naša klubska mizica indija koromandija za njihove otroke.

Se pa strinjam s tabo glede ostalega.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 6.1.2010 14:21:58 >

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
6.1.2010 15:08:40   
livia
Najprej z odločnim NE in odstranjevanjem otroka od tega kar ne sme, samo običajno lahko to delaš v nedogled, ker so bolj ustrajni kot mi starši.
Druga varianta je ta, da ko po parih NE ne uboga mu dat kazen v stilu sedenja in razmišljanja za par minut. Mi smo starejšo pošiljali sedet na pručko v wc za toliko minut kot je pač stara. Po preteku teh minut odpreš vrata in vprašaš, če bo še nagajal in to ponavljaš v nedogled dokler ne spozna, da si ti šefe.
Je naporno, a se splača. Pri tej starosti je bila naša skoraj vsak dan v wc-ju, ta trma oz nagajanje je trajalo kake pol leta, zdaj se pa sploh ne spomnem več, če smo jo zadnje leto kaj kaznovali. Kar dojamejo, ko ga kaj userjejo.
Včeraj smo prvič kaznovali 23 mesečnico, ko je 2x uščipnila sestro in se ji ni hotela opravičit. Je šla v kuhinjo. Pa je kar dojela, da je kaznovana, je tam počakala, dokler jo nismo prišli iskat in potem se je šla opravičit.

(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
6.1.2010 15:46:29   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
Ja, najbolše, da vse lepo pospravimo, da svojemu sončku deteljici piškotku ne rabimo dopovedovat kaj je prav in kaj ne. Pol pa taka familija pride na obisk je pa rastur.
Dalinec za TV, telefon in podobne reči so pri nas vedno na dosegu roke in prepovedane. Umikajo se samo takrat, ko pridejo na obisk skrivalci, ker je takrat naša klubska mizica indija koromandija za njihove otroke.


Se strinjam.

Jaz sem naši že tisti moment, ko je začela kobacat postavila meje (npr. da so rožice ajs, pa vtičnice in omare ter predali, ...). In nikoli ne umikam ničesar pred njo.

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
6.1.2010 18:13:55   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: jajula
IZVIRNO SPOROČILO: Tisana
Mi smo naredili točno tako. Jaz sem bila ful ponosna mama, ker je moj otrok, ki je komaj začel hoditi, lepo na komando odnesel kakšno stvar v smeti user posted image user posted image user posted image , tamala pa je kar žarela od zadovoljstva, ker je lahko naredila nekaj "odraslega" user posted image user posted image user posted image . Itak, da je na začetku vsakič iz smeti prinesla še kaj nazaj user posted image user posted image user posted image . Smo ji vsakič znova povedali, da se v koš samo meče, jemlje pa ne vem, predvsem pa smo ga vsakodnevno praznili in pazili, da nismo ravno kakšnih črepinj vrgli notri.


tudi naša mala je z največjim veseljem nosila stvari v kanto, sicer ni nč ven vzela, je pa nekaj cajta dost stvari, ki tud niso ble za v kanto not zmetalauser posted image


pri nas tud vse v kanto user posted image pa kake stvari je v omaro pospravljala, ker sva skupaj zlagale cujnce od pranja, samo je potem še občasno kaj zginilo in si našel kak pogrešan copat kak teden kasneje med puloverji ali brisačami user posted image

(odgovor članu jajula)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
8.1.2010 11:59:34   
Nina00
IZVIRNO SPOROČILO: teja28

hvala za odgovore. hotela sem samo še to dodat, da sploh ni tako, da bi pretiravali, in da nič ne bi smel prijeti. Ampak on hoče točno tisto, kar imaš v rokah ti, in točno tisto sekundo. KO rečeš ne, je že histerija. Res presega že vse meje. Pa metanje stvari naokoli, pa bes, ker mu nekaj ne rata. Danes se je šel skrit v kopalnico, kjer se je blazno drl...ne jokal...kričal je. Včasi bi šla kar na Mars za en teden, pa naj se dere user posted image
Pri nas je veliko boljše, če rečem:" Boš dobil, ko končam." ali kaj podobnega. Se pravi, da stavek začnem z ja in ne z ne. Seveda, če je to stvar, ki jo ima lahko v rokah in ne npr. nož.

Za stvari, ki jih ne sme imeti, ker so nevarne, je odgovor vedno:" Ne, ker..." V enem stavku razložim zakaj ne, potem pa pustim, da se dere, če se. In stvari za katero rečem, da je ne, potem nikoli ne dobi.

Seveda pa lahko take situacije tudi malo predvidiš in jih preprečiš. Npr. pri kuhanju rabiš kuhovnico. Vzameš dve iz predala in si on izbere eno. Tako imata vsask svojo. Potem mu daš še pravo posodo in tudi on kuha. Ali pa ti celo pomaga kaj pomešet ipd.

Kar se tiče metanja stvari okoli. Jaz sem začela z opozarjanjem, da bom stvar, ki jo je vrgel vzela, če jo še enkrat vrže. In potem sem jo res. Seveda je bilo potem dretje, a sem samo rekla, da sem mu povedala, da bom vzela, če vrže. Sedaj pri nas velja, da, če nekaj vrže pomeni, da tega ne rabi več in stvar jaz pospravim, tako da jo tisti dan ne dobi več. Brez opozorila. Se je navadil, da je boljše, če stvari ne meče. V kakem napadu trme se še vedno zgodi, a le občasno.

(odgovor članu teja28)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
8.1.2010 12:08:54   
Nina00
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
Ja, najbolše, da vse lepo pospravimo, da svojemu sončku deteljici piškotku ne rabimo dopovedovat kaj je prav in kaj ne. Pol pa taka familija pride na obisk je pa rastur.
Dalinec za TV, telefon in podobne reči so pri nas vedno na dosegu roke in prepovedane. Umikajo se samo takrat, ko pridejo na obisk skrivalci, ker je takrat naša klubska mizica indija koromandija za njihove otroke.


Se strinjam.

Jaz sem naši že tisti moment, ko je začela kobacat postavila meje (npr. da so rožice ajs, pa vtičnice in omare ter predali, ...). In nikoli ne umikam ničesar pred njo.

Jaz pa sem raje stvari, ki so se mi zdele nevarne ali pa so meni dragoceni spominki, odstranila z dosega. Tako smo imeli le par stvari, ki so bile ne in na tem sem vstrajala. Je pa naš fant zelo vstrajen in ima močno voljo, tako da kakih 10 stvari na dosegu njegovih rok, ki so prepovedane, jaz ne bi "folgala". Ne bi mogla biti dosledna. Sedaj je star tri leta in imamo izven dosega njegovih rok le še nekaj nevarnih stvari.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
23.3.2010 13:39:25   
okaidi
Jaz nekako tu ne najdem odgovora. Moja deklica je tudi stara malce več kot leto in pol in imam podobne probleme kot avtorica te teme. Razume veliko, uboga pa odvisno od razpoloženja, večinoma ne. Delam vse, kar ste naštele (edino zatičev nisem dala na predale in vrata), pa se ne obnese. Seveda zna nesti sama stvari v smeti, če ji rečem in rada pomaga, ampak še vedno mi bo občasno stresla vse iz koša za smeti ven. Največji problem je, da mi pleza po predalih ali si kaj podstavi, da bi dosegla vse, kar jo zanima. Saj ji dam sama kaj, kar je primerno zanjo, ampak ji to ne zadošča. Mora si sama vzeti. Včasih ji samo obrnem hrbet in mi zmeče vse stvari iz kakšnega predala ven, tako da včasih cele dneve samo spravljam stvari nazaj v omare. Igrače in knjige jo zanimajo nekaj časa, saj se igram z njo, ampak ne morem je kar naprej animirati. Je hiperaktivna - kar naprej se ji mora nekaj dogajati in se mi zdi, da bi rabila 5 ljudi, da bi jo ukrotili.

Veliko predalov sem že izpraznila, nevarne stvari umaknila, ampak zdaj doseže že toliko stvari, če nič drugega, spleza, da nimam več kam dajati stvari. In mislim, da tudi nima smisla. Imamo precej omar z drsnimi vrati in niti ne vem, če bi zatiči prišli v poštev. Delam vse, kar ste tukaj naštele, ampak pri moji deklici se ne obnese.

Problem je tudi, ko skupaj jemo in poje hitreje kot midva z možem in je ne moreva navaditi, da lepo počaka pri mizi ali se gre igrat, ampak spet naredi cel kaos in nikoli ne pojeva v miru.

Če smo kje zunaj, je z njo precej lažje. Se je že kdaj vrgla na tla in zatrmarila, večinoma pa ni problemov, pa ko vidim druge otroke njene starosti, ni nič bolj neubogljiva. Ne predstavljam si pa, da imajo drugi takšne probleme doma s svojimi otročki. Jaz te meje nenehno postavljam in mi to jemlje že vso energijo, učinka ni pa nobenega.

A sem res edina mamica s tem problemov, pa več ne vem, kaj delam narobe ali imam toliko drugačnega otroka? Sem že čisto obupana.








(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
24.3.2010 8:03:53   
barni
okaidi, meni se ne zdi tvoja deklica prav nic posebna in "tezka". Je pac naravno radoveden otrok, kar je samo plus. Seveda ne naporno.

Meni je pri letu in pol tudi skos po predalih stikala. Pa ven jemala. Pa po svoje zlagala. Se spomnim, da sem zjutraj hitela v sluzbo in nisem nasla nogavic, ker mi je vse iz predala ven vzela in nesla v svojo omaro. To sem potem ugotovila popoldan, v sluzbo sem sla pac cudno napravljenauser posted image .

Mah jaz sem ji to kar pustila, jasno da sem ji vedno znova rekla, naj mi ne zlaga ven iz predalov. SAmo ni kaj dosti pomagalo. Je pa to obdobje minilo, zdaj jo obcasno se kaj prime, samo zdaj je drugace, ko je vecja.

Jaz enostavno nisem zlagala nazaj v predale dokler ni sla spat. KEr ni imelo smisla. In ce je bilo vse na tleh ni bilo vec zanimivo in je sla drugam.

Tudi nasa se zdaj ko poje ne sedi lepo z nama za mizo, to je logicno. Ona je pojedla in gre pac od mize. Jasno da tut midva marsikdaj nisva pojedla v miru ali pa je en jedel, en jo je pa pac imel pod nadzorom, pa sva se potem zamenjala. Dostikrat sem jedal hladno kosilo. Pa kaj naj. Otrok je otrok. Raziskuje, gleda, ga zanima...za starse izredno naporno, za otroka neprecenljivo, ce ima take lastnosti.

Sama sem si morala vse to veckrat zavestno ponavljati, kadar me je pripeljela na rob potrpezljivosti. Ko sem ze hotela zavpiti, ali jo kakorkoli drugace okregati, sem si rekla, da hvala bogu, da je taka mala raziskovalka. Pa sem se malo pomirila. No vedno mi se danes ne uspe. Kaj ces, sem samo clovek. Tudi jaz imam kdaj slab dan.

(odgovor članu okaidi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
24.3.2010 10:19:30   
okaidi
Hvala za odgovor. Saj se načeloma z vsem strinjam. To, kako dragoceno je, da ima otrok v sebi raziskovalni duh, bi vedno takoj podpisala. Je pa res, da si govorim že več kot leto, da bo to minilo, pa drugi iz svojih izkušenj tudi pravijo, da bo minilo. Me pa počasi zanima, KDAJ. Ker iz meseca v mesec doseže več stvari in bo kmalu zadeva neobvladljiva. No, včeraj sem ji dala na poseben prostor oblačila, ki še niso zlikana, se je nekaj časa zamotila s tistimi, namesto z oblačili iz predalov. Pri kuhinjskim pripomočkih to še ni vžgalo, mogoče pa še bo. Zelo rada dela kaj z rokicami - pretika, razstavlja, sestavlja, ampak igrače ji ne zadoščajo. Verjetno bi rabila poseben prostor, da bi lahko svobodno risala, mazala, lepila, polivala po svoji volji, po stenah, po tleh in po stropu. V stanovanju pač to zaenkrat ne gre. Na igrišču ja, doma pa moraš paziti, da ne dobi škodljivih predmetov v roke, pa tudi čisto vsega otrok ne more uničiti. Ustvarjalnost ja, samo na primernem prostoru.


(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: postavljanje mej pri 2 letniku
1.4.2010 8:01:20   
clara23
No, pri nas je pa tako....imam zelo trmastega  in svojeglavega 19mesečnika. Že od začetka sem ga vključevala v vsa "pomembna" opravila, tako da lepo sam posesa sobo (seveda moram potem jaz še malo "popraviti"), odnese smeti v koš, skupaj briševa prah, nese atijeve nogavice v predal, itd.
Problem je pa v tem, da zadnje čase za vsako stvar stoka in kriči.user posted image Npr. Je žejen in želi sok ta moment..ne more počakat niti 2 minuti. In če ne dobi takoj je jok in stok in metanje po tleh. Sem mu v takihh situacijah že 100x rekla:"Počakaj da si npr. umijem roke", "Trenutno ne morem, boš dobil čez minutko, kar pojdi v kuhinjo in me tam počakan",...ampak ne..Je to samo faza??
Tudi stvari je začel nenormalno skrivat. Vsako stvar, ki jo vidi, jo skrije..ampak to tako, da jo potem še 1 teden iščemo kot utrganiuser posted image
Sprehod...lepo hodi nato pa kar naenkrat buf na tla in noče narediti niti koraka več. Hoče, da ga nosim. Sicer mu ne popustim in ga pustim na tleh, dokler pač ne ustane in nadaljuje peš, ampak potem tistih 200m hodiva skoraj 1urouser posted image


(odgovor članu okaidi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





So edinci srečni ali razvajeni?
So edinci res osamljeni in razvajeni? Britanski znanstveniki trdijo nasprotno.
Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso b...
Večina se nas z veseljem spominja odraščanja, pri katerem je bilo igranje v blatu in pesku vsakdanja dejavnost in pogost...




Datum poroda
endrina

Kako je prišlo do datuma poroda?

počakala sem na popadke (70%)

sprožili so mi ga zaradi medicinske indikacije (20%)

spro (10%)


Število vseh glasov: 258

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!