|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   presajanje trajnic
6.5.2009 9:45:42   
lucika
navdušeno sem cel april sadila in sejala raznorazne rožice, vendar trenutno stanje ni najbolj cvetoče. vem, da bo drugo leto boljše...

me pa zanima sledeče: do kdaj v letu se delijo (presajajo) trajnice? je že prepozno sedaj in se jih presaja potem jeseni, ko vse odcveti, ali še imam čas?

najbolj cvetoče trenutno so jagode, vse ostalo je bolj žalostno:)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: presajanje trajnic
6.5.2009 23:10:00   
Gina
Lucika, ne obupat. Če si sejala, je itak še prezgodaj, da bi ne vem kaj pognalo. moji sejančki so veliki par cm, nekateri še niso ven pogledali, saj je bilo prej premrzlo, v mrzli zemlji pa nič ne kali. KO bodo enkrat ornk pognali, bo vse zeleno, boš videla.
Kar si sadila, je najbolj verjetno različno razvito, hočem reči cveti v različnih obdobjih, nekaj maja, nekaj junija, avgusta..., zato so rastline v različnih štadijih razvoja in najbolj verjetno še ne prav velike, razen morda tulipani, pa kakšni irisi, ali kaj podobnega, kar bi ta hip lahko cvetelo. Poleg tega se trajnice šele čez kako leto, dve, tri res razbohotijo, prvo leto se samo toliko velike, kot si jih velike kupila. Kaj pa si sploh sadila, da ti povem, koliko veliko je isto pri meni ta hip, da boš pomirjena?

Trajnice v lončkih še vedno komot presajaš. Jaz ta hip ne bi presajala samo tistih trajnic, ki so tik pred cvetenjem ali prevelike, recimo orlic, spomladanskih geranij (krvomočnic), spomladanskih aster in nizkih iglastih plamenk, šmarnic, lilij, tudi ostrožnikov ta velikih ne, pa ostalega kar cveti maja ali začetek junija. Vse ostalo, kar cveti poleti ali jeseni, pa komot presadiš. Spomladanske zadeve, pa lahko vseeno kupiš in tudi posadiš, edino cvetele ti bodo mnogo slabše, pa nič hudega, bodo pa za naslednje leto, kajne. Aha, sem šele zdaj videla, da sprašuješ za deljenje rastlin. odvisno katere. Če še ne bodo en cajt cvetele, jih komot deliš, če so že cvetele, jih deli po koncu cvetenja, samo fejst jih zalivaj, sploh če bo suša.
Lepe rožice ti želim.

< Sporočilo je popravil Gina -- 6.5.2009 23:11:48 >

(odgovor članu lucika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: presajanje trajnic
7.5.2009 8:06:51   
lucika
o, gina, hvala za odgovor. sem vedela, da boš ti prva:))))

kaj sem sadila.... hm, šmarnice sem in imajo tini mini cvetke, so lepo zrastle in za njih vem, da jih bo vsako leto več.
eno vrtnico plezalko sem vsadila in molim da se prime.
hortenzija poganja listke.
eno visoko rumeno cveteče čudo se širi samo od sebe in bom imela kr nekaj grmov po parceli. ne vem kaj je to za ena roža, zraste 2 metra in cveti podobno sončnicam, s tem da ima polno cvetov...

sivka mi zeleni, nekaj ful niti ne, ampak vem da se je prijela.

dišeči najgeljni imajo par nastavkov za cvete, tak komaj komaj v luft stojijo...ok, ti bodo drugo leto...

si bom nastavila eno beležko in vpisovala kaj kam sedim, ker trenutno ne vem niti kako se čemu reče, niti kako visoko zraste niti nič. si zatikam vrečke od semen, ampak, počasi jih ne bo več:) mogoče mi bo potem lažje, da bom vedela, kaj lahko pričakujem.

kolk veliki sejančki pa se presajajo? take 5 cm mislim da imam...

iz vrtnarije itak predvidevam, da se da sadit vse kar se da kupit...jaz bi pa mal sosedom rožce pokradla. torej, tiste, ki še ne cvetijo, se lahko presajajo? in tiste, ki odcvetijo?

koooomaj čakam, da bo vse tako kot mora biti...ampak bo še trajalo... v škarpnikih bom že morala malo presaditi zadeve, potem ko bom videla kako se kaj razraste...

kaj pa seje se še vedno lahko? kake marjetice bi še imela, ali kaj podobnega...

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: presajanje trajnic
7.5.2009 21:13:58   
Gina
Ja no, saj kar zgoraj opisuješ je čisto vse ok.
Jaz ponavadi sejem kar na stalno mesto, potem pa redčim. Presajam (kadar presajam) pa take sadike, ki so po domače rečeno že kar ornk razvite, bi rekla približno do tretjine končne rasti in imajo vsaj ene par listov. Lahko presajaš tudi manjše, vendar moraš pri teh neprestano pazit, da so ravno prav zaliti en cajt, pa v kulturni zemlji (ne samo peščeni ali samo glineni), dokler se ornk ne primejo.

Tudi od sosedov lahko kaj podtakneš. Samo fejst zalivaj in jih občuduj, pa se z njimi pogovarjaj, pa bodo zrastli. Tudi grme lahko presadiš, samo pazi, da imajo vsaj kaj zemlje zraven zruvane.

Tvoje visoko rumeno čudo - a ima cvetke podobne malo regratovim, pa cveti sedaj, pa se širi s podtalnimi poganjki? Potem je mogoče to japonska kerija. Meni je ful všeč in jo imam.

Seješ še zmeraj lahko tričetrt rastlin. Morda bo malce kasneje cvetelo, ampak je vseeno. Sama še nameravam sejati enoletni ostrožnik (nisem imela prostora, ravno danes sem en kup zemlje navozila), pa še enkrat bom sejala kozmeje, pa na en del še malo cinij in aster, pa sadrenko, pa če imaš gomolje dalij, gladiol, pa kan in kal jih tudi lahko počasi daš v zemljo.

Če bi rada dvoletnice (da ti naslednje leto cvetijo, bo čas tudi junija (turški nagelj, mačehe, levkoja, šebojev nageljček, rožlin....). Te rastline pogosto cvetijo več let.

Kar se marjetic tiče ti ne vem povedat. Če hočeš enoletne rudbekije, ki so podobne marjetam, samo rumene, jih še lahko seješ, meni so lani celo prezimile in so tako čudovite ta hip, vsaj zelenje, da me prav čudi. Rudbekije in slamnik so oboje tudi trajnice ki se zelo razraščajo, imajo marjetaste cvetove. Sicer so marjetam podobne rožice še astre (te imaš pomladne in jesenske kot trajnice, potem imaš pa tudi enoletnice višje in nižje, ki jih komot seješ), marjetam podobne so tudi krizanteme, te pa jaz nikdar ne sejem, ker kupim jeseni vsaj kako sadiko in potem prezimijo in jih imam zdaj že po moje kakih 6 komadov. Aja, meni so lepe tudi xxl marjete, vendar še nisem prišla do njih, jih je pa leta dolgo imela moja stara mama. Tiste male, pisane marjetke, ki cvetijo spomladi, so pa po mojem za letos že skoraj mimo.

(odgovor članu lucika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: presajanje trajnic
7.5.2009 21:22:27   
Gina
Tukaj je ene par slikc:

http://www.ringaraja.net/forum/m_3796980/mpage_3/key_/tm.htm

Sem se spomnila, kalifornijski mak in kapucinček še vedno lahko seješ, pa seveda ognjič tudi (ta se potem kar sam zaseje pogosto tam kjer si ga prejšnje leto imela, enako velja za tagetes).



(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?