|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   priimek otroka
9.2.2005 11:45:04   
ksenjak
Spet jaz, a kaj ko me stvari mučijo iz dneva v dan bolj.
Zanima me namreč, kako je s priimkom otroka v primeru, da sem jaz še poročena (vendar ne živim z "bivšim" možem že tri leta, kar pomeni, da je oče otroka moj zdajšnji partner) ter da imam jaz še vedno priimek po bivšem. Glede na to, da je bilo veliko govora o tem, da se kot oče otroka avtomatično vpiše mož, kljub temu, da ni oče, me vseeno zanima, če dam otroku lahko vsaj priimek zdajšnjega partnerja, se pravi očeta otroka. Vem namreč, da mi bodo na rojstni list kot očeta avtomatično vpisali bivšega, ne vem pa kako je dejansko s priimko, ali to potem tudi naredijo kar avtomatično?

Vem, da sem malo zakomplicirala, a vseeno prosim za pomoč.

Lp, Ksenja 32t3/7:metulj:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   priimek otroka
9.2.2005 11:58:50   
jagoda
V porodnišnici te vprašajo kako bo otroku ime in kako se bo pisal. Tak da glede tega ni panike!

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   priimek otroka
9.2.2005 12:02:36   
ksenjak
Se pravi, bi lahko navedla, tudi moj dekliški priimek, če bi hotela?

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   priimek otroka
9.2.2005 12:12:52   
Jančika_
Ksenja, kolikor vem, si tudi ti lahko spremeniš priimek, ni važno, če še nisi ločena. Pač daš na upravni enoto vlogo za spremembo priimka. Za otroka pa ti poveš priimek - tistega, ki ti ustreza.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   priimek otroka
9.2.2005 12:16:57   
Anonimen
Nisem popolnoma prepričana, ali ti bom 100% odgovorila ali ne, vendar mislim, da gre nekako v tej smeri (ti pa bodo morda pravnice znale bolje svetovati).

Če si še vedno uradno poročena, potem se po zakonu smatra, da je tudi oče otroka tvoj "formalni mož", s katerim ne živiš, kot praviš že 3 leta in očetovstvo se smatra po zakonu še celo okoli 300 (natančnega dneva ti ne vem povedati, bi morala pogledat v zakon)dni po uradni razvezi. Po porodu mora bivši mož vložiti vlogo za ugotovitev očetovstva na pristojnem sodišču in sodišče na podlagi postopka ugotovi dejansko stanje in se določi pravno-formalno očetovstvo.

Kakšen priimek daš otroku je popolnoma vseeno in mislim, da je tudi možno, da ga že v porodnišnici navedeš kot ga ima sedanji partner, vendar pa bodo na UE kasneje verjetno ugotovili, da oče po uradnih evidencah ni isti kot v podatkih, ki jih boš navedla v porodnišnici.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   priimek otroka
9.2.2005 12:20:18   
Alina
Kar brez skrbi. Priimek določiš ti ob rojstvu otroka.Midva nisva poročena in ima naš Urban priimek po atiju, naslov pa avtomatsko moj.Sedaj ko je podpisal priznanje o očetovstvu, pa bova morala zaprositi za nov rojstni list. Predno bova urejala dokumente pa mu bova spremenila tudi naslov (stroški samo enkrat).

Lp Alina

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   priimek otroka
9.2.2005 12:38:10   
Anonimen
Po naslovom "malo zapleteno..." je tekla debata o vpisu "moža" v rojstni list otroka, ki ni njegov, ampak od maminega novega partnerja. Poišči in preberi.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   priimek otroka
9.2.2005 12:49:17   
ksenjak
Splišni, to vem in prav tako se zavedam, da bo avtomatično vpisan bivši, ker ob rojstvu otroka še ne bova ločena vsaj 305 dni, kot jih zahteva zakon. Zanimalo me je samo, kako pa je s priimkom, ali je to tudi avtomatično kot očetovstvo ali ne.

Lp, Ksenja:metulj:

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   priimek otroka
9.2.2005 13:20:32   
Anonimen
Ne, poglej, govorili smo o tem, da mogoče sploh ni treba, da je kot oče vpisan bivši mož. Saj te nič ne vprašajo v zvezi s tem. Kot je rekla Meta, če bi rekla za ime očeta Dedek Mraz, bi to napisali. Ne vem zakaj je sploh treba razlagat tvojo poročno in "odročno" štorijo, saj te nihče po tem nič ne vpraša. Ko te vprašajo za ime in priimek otroka, tako ali tako rečeš karkoli že hočeš. To je jasno. Ko pa te vprašajo za ime očeta, je pa tudi logično, da poveš po pravici. Vsaj tako so mene učili, da se lagati ne sme. To je pa tudi vse, kar te vprašajo.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   priimek otroka
9.2.2005 13:22:22   
Anonimen
Aja, še nekaj. Tako je prvič, tam, v porodnišnici, ko pride matičarka in ji mama sama pove navedene podatke. Pozneje pa je ob saki spremembi imena ali priimka otroka obvezno potrebno soglasje očeta. Tako da sedaj mu res daj tisti priimek, ki mu ga hočeš dati, ker pozneje boš, posebej, če se bo kaj zapletlo, težko to naredila.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   priimek otroka
9.2.2005 13:25:35   
ksenjak
Aja, zdaj pa razumem, kaj si mislila. Ja, tudi o tem sem braka, ampak je baje zelo odvisno od občine. Sem slišala, da v celjski zelo preverjajo podatke in da skoraj ni možno, da ostane pri podatkih, ki jih daš že v porodnišnici (o očetu). Kaj pa vem, upam, da se bo vse v redu izteklo. Je Gina pisala, da že osem mesecev čaka na razrešitev sodišča o očetovstvu. Žalostno.


(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   priimek otroka
9.2.2005 13:27:00   
Anonimen
Ma ne vem Splišni, če bi šlo to čez, ker se bi po mojem zalomilo pri izdaji samega rojstnega lista, namreč v uradnih evidencah je jasno opredeljeno, da je oseba uardno poročena in s kom, in bi avtomatsko njega zapisali kot očeta, ker tako veleva zakon....Če pa bi napisala Dedek Mraz, pa nisem čisto prepričana, da bi napisali, oziroma bi bila spodaj zavedena Uradna opomba.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   priimek otroka
9.2.2005 13:29:40   
Anonimen
Miša99, zakaj te pa potem sploh vprašajo, če sta z očetom otroka poročena? Če imajo vse v uradnih evidencah, potem je to vprašanje čisto odveč.
Tisti Dedek Mraz je bil pa samo simbolno rečen. Saj to pa verjetno veš.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   priimek otroka
9.2.2005 13:32:50   
Anonimen
Ne da podatke preverjajo, temveč obstaja enotna evidenca upravnih enot, t.i. RISK, ki ureja vse matične podatke občanov in iz katerih je jasno razvidno, kje in kdo s kom živi (formalno).
Takšna zakonodaja pa je več ali manj povsod, in da se smatra kot oče otroku zakonski mož pa izhaja še iz rimskega prava, dejansko gre za neke varovalke, se pa strinjam, da ni razloga, da bi lahko sodišče delalo malce bolj ažurno, predvsem tam, kjer so stvari "čiste"...

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   priimek otroka
9.2.2005 13:36:29   
Anonimen
Saj vem, da je tak zakon in da je to pač tako. Bedasto, upam da bodo kmalu spremenili. Premišljujem samo, kaj bi se zgodilo, če bi kdo naredil tako, kot smo govorile. Ta tak primer še nisem slišala. Bogve, če bi morda pa le šlo skozi. Saj pravim, če je vrhovno sodišče v primeru poslanca in župana Ruparja za pravno zmoto odločilo zadevo o plačilu zasebne tožbe iz občinske blagajne, potem se tu marsikaj da. Najmanj, kar je, si lahko v "pravni znoti".

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   priimek otroka
9.2.2005 13:40:02   
Anonimen
Splišni, mislim, da sprašujejo ravno iz preventivnega razloga...Ja, ja glede Dedka Mraza pa :)-:)-:)...
Ne evidence pa definitivno delujejo, ker vem kakšne težave sem imela po poroki ob prečkanju meje, mi je policist vse razložil...s kom sem poročena..in če se morda nisem poročila iz "ljubezni", ko pa želim moža zatajit, ker še vedno nimam v dokumentih popravljenega priimka....:):)

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   priimek otroka
9.2.2005 18:36:15   
nejcko
Moja prijateljica je rodila 7 mes. po uradni ločitvi, otrok je bil od novega partnerja. V porodnišnici je navedla priimek novega partnerja, ko pa je dobila rojstni list otroka je zgledalo takole:

Otrok- priimek po novem partnerju
mati- svoj dekliški priimek
oče- bivši mož.

Skratka, cel cirkus. bivši je moral podpisati, da ni oče, nov partner pa da je.

No, rešiti se vse da, stane edino nekaj živcev, časa in denarja.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   priimek otroka
9.2.2005 19:53:51   
Annny
O tem se sporazumno odločita oče in mati otroka.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   priimek otroka
9.2.2005 21:00:58   
zoya_
Če mene vprašate, je take naš zakon totalni podn... Se ločuješ in potem ima tvoj otrok, ki ga imaš z novim partnerjem, za očeta tvojega prejšnega tipa... Mislim, kr neki... Ma tega člena v zakonu sploh ne bi smelo biti. Ne moreš ti kar določevat, kdo je otrok, pa čeprav si s tistim človekom poročen. Jaz sploh ne razumem naše države. Pri tolikih ločitvah bi pa že lahko malo priredili zakon.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   priimek otroka
10.2.2005 0:25:08   
Annny
Zoya, ni čisto tako..Res je, da v ZZZDR piše, da za očeta otroka še 300 dni po prenehanju zakonske zveze velja bivši mož...vendar je to v praksi drugače. Bivši mož lahko to zanika (ponavadi je tako), pravi oče lahko toži na ugotovitev očetovstva (testi so hitri).
Pa ne pozabi..če bi bivši mož hotel s tem nagajati, bi moral plačevati tudi preživnino (tujemu otroku!!). Kar pomisli- le kdo bi kaj takega v praksi naredil? Po moje ga ni junaka:)-
Pa tudi, če bi se našel, še vedno obstaja test očetovstva.

LP

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   priimek otroka
10.2.2005 8:40:40   
viv_
Za priimek ne vem kako je, glede vpisa očeta v rojsni list je pa tako, da ne glede na to koga ti navedeš oni vpišejo (bivšega) moža. Vem iz prve roke, je imela dobra prijateljica tako situacijo. Potem je potrebno to reševati na sodišču.

Tisti obisk matičarke je pa bolj sam sebi namen, ker tako ali tako vse počekirajo še 1x. Razen to, da določiš otroku ime in priimek, kar bi pa v bistvu lahko porodnišnica posredovala naprej.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   priimek otroka
10.2.2005 8:40:41   
viv_
Za priimek ne vem kako je, glede vpisa očeta v rojsni list je pa tako, da ne glede na to koga ti navedeš oni vpišejo (bivšega) moža. Vem iz prve roke, je imela dobra prijateljica tako situacijo. Potem je potrebno to reševati na sodišču.

Tisti obisk matičarke je pa bolj sam sebi namen, ker tako ali tako vse počekirajo še 1x. Razen to, da določiš otroku ime in priimek, kar bi pa v bistvu lahko porodnišnica posredovala naprej.

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   priimek otroka
10.2.2005 8:41:57   
Anonimen
Anny, koliko ljudi nima prijavljenega osebnega dohodka, ali pa celo službe ne, prav zato, da ni treba plačevati preživnine za otroke. Zamisli si, da je eden takih določen za očeta tvojega otroka, pa čeprav to ni. Ali pa mogoče nekdanji mož sploh ne more imeti otrok, pa sta šla dva zato narazen, naprimer, ker si je žena tako želela meti otroke, da je zanosila z drugim. Potem pa je na rojstnem listu napisan "mož". Ki pa si je recimo celo življenje želel otroka, pa ve, da ga ne more imeti. A misliš, da bi se ga odpovedal? Ni nujno! Vse sorte se lahko zgodi. Po moje je ta zakon res totalno brezvezen, to samo država ščiti samo sebe, da ne bi bil kakšen otrok uradno brez očeta in bi morala potem država avtomatično plačevati zanj. V tem je vsa poanta "zaščite".

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   priimek otroka
10.2.2005 8:43:20   
viv_
Ampak poglej neumnosti tega zakona - denimo, da mama na porodu umre (sej bog ne daj da se kaj takega zgodi, ampak vseeno) in potem otrok pade v roke bivšemu možu... Ja halo!

(odgovor članu ksenjak)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   priimek otroka
10.2.2005 8:46:58   
Anonimen
No, poglej, tudi to. Totalno neodgovorno od države oziroma egoistično napisan zakon. Upam, da ga bodo čimprej spremenili.

(odgovor članu ksenjak)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?