|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   razvoj nedonosencka
30.9.2008 23:28:52   
sneska
Nasa Vita je bila rojena v 28. tednu (35 cm, 790 g), danes je stara skoraj tri mesece, korigirano 0 mesecev in je težka slaba dva kg. V porodnišnico še vedno hodiva po epreks, ker je slabokrvna. Je pravi požeruhec, na cucelj se dobesedno vrže, pa tudi mojo dojko bi zgrizla, če nebi uporabljala ščitnikov.user posted image
Danes mi je patronažna pustila tehtnico, da sem videla koliko dejansko poje pri dojenju. Ugotovila sem, da daleč premalo, čeprav vleče pol ure, ne popije več kot 40-50 ml. Dojiva se vsak drugi obrok, ker hitro omaga, če bi se dojile vsak obrok. Zanima me, glede na vaše izkušnje, nama bo kdaj uspelo, da se polno dojive? Črpanja imam že vrh glaveuser posted image   Upala sem, da mi ne bo treba več tolikokrat črpati, ker se dojive, ampak zdaj to s tehtnico me je pa kar malo povozilo.

Kje bi se dalo prebrati kaj o razvoju nedonošenčka. V knjigi Vaš nedonošenček je premalo napisanega o tem.
Zanima me, kdaj jo lahko postavim na stolček-ležalnik? Naša še vedno ful krili z rokami, večkrat opažam, da ima občutek, da pada - tudi v zibelki. Kdaj so se vam vaši user posted image prvič zavestno nasmehnili?

Težave imam tudi pri oblačenju, saj ne vem, koliko naj jo oblečem, zdaj, ko je zunaj mrzlo - morava pa 3x tedensko v porodnišnico. Doma ji temperaturo redno preverjam, da ji nebi slučajno padla pod 36.4.

Na forumih sem prebrala, da se daje dojenčkom lahko tudi čaj za dojenčke - kdaj se ga sme dajati nedonošenčkom in kdaj preidejo le-ti na gosto hrano?

Če imate čas, vas lepo prosim, da napišete vašo izkušnjo z vašim user posted image

LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: razvoj nedonosencka
1.10.2008 7:03:21   
anajmad
Moja Ula je bila rojena v 26.T in je imela dobrih 1800g,ko sva prišle domov. Dojile se skoraj nisva nič,ker je vlekla in vlekla,pa ni nič skoraj pojedla. Drgač je rada jedla in je prav hlastala za hrano-toda dojenje nama ni steklo in tudi jst je nisem preveč hotela matrat. Drugače,prvi nasmeh in tako naprej,v bistvu v dobi njene koirigirane starosti. Eni malo prej,eni malo kasneje.To je čisto odvisno od vsakega otroka posebej. Ni merila.Dobro bi bilo,če bi hodile na NFT.V bistvu se pogovori s pediatrinjo v RA,kaj ti bo ona svetovala.
Naša Ula bo kmalu stara 3 leta in se ji pozna,da je nedonošenček. Čeprav pri zdravnikih(vsaj pri nas) je merilo,da nekje do dveh let naj bi se vse uravnalo. Toda ni res. Sama vidim,da bo še rabila pri nekaterih stvareh  dosti časa,da bo ujela svoje sovrstnike. Čeprav sedaj,ko je v vrtcu,se razvija ekspresno hitro. Vsak dan doživimo nekaj novega.
Želim vam čim več crkljanja in seveda se čim manj obremenjuj,kako bo in boš videla,da bo tvoja princeska zrasla in se razvila tako kot je treba.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu sneska)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: razvoj nedonosencka
1.10.2008 7:17:38   
Anonimen
Še ena mamica, ki ima doma hčerkico rojeno v 29.tednu 40,5 cm in 1550 g. Intezivno nego smo zapustili po 48 dneh z 2 kg.

Jaz nikoli nisem dojila, ker enostavno ni zadosti pojedla. Sem si posledično črpala vsak dan pol leta. Še dobro, da je dosti spala. Sem si pa vsak dan napisala uro in koliko je pojedla in potem sem takoj videla kako je napredovala. Še zdaj imam te zapiske in jih včasih pogledam. Jaz osebno je ne bi "mučila" cel obrok dojenje, ker je trenutno bistvo, da pridobiva na teži.

Mi smo dobili datum za razvojno na odpustnici z intezivne nege in obiskovali fizioterapijo do tretjega leta. Nismo pa imeli večjih gibalnih problemov. Čimprej zaprosi pediatrinjo za napotnico in se naročita. Ne čakaj, da se pokažejo nepravilnosti, ker jih mi starši itak opazimo prepozno. Mi smo obiskovali privat fizioterapijo in v razvojni ambulanti.

Z slabokrvnostjo smo se borili do enega leta. Ko pa je začela piti sok od rdeče pese je pa takoj šlo navzgor.

Preveri, če so ti dobro izračunali porodniško ki mora biti podaljšana za razliko predčasnega poroda. Za vse preglede ti pripada napotnica za povračilo potnih stroškov v kolikor se voziš. Lahko potrdiš tudi za nazaj.

Za ležalnik je dosti prehitro. Mi je nismo dala v ležalnik pred osmim mesecem. Še voziček sem imela v ležečem položaju pri osmih mesecih. Sedeti je začela pri 8,5 mesecih - samostojno sedenje brez opore na tleh.

Moja nikoli ni sprejela čaja, tak da s tem nimam izkušenj. Gosto hrano pa uvajaj npr. 4 mesecev + 3 mesece, ker se ti ne splača prehitevati. Vsaj moja Živa ni dobro prenesla goste hrane, sem začela prehitro.

Kar se pa razvoja tiče Živa ne zaostaja v razvoju. Za en mesec bo stara 4 leta in govori, da te ušesa bolijo. Gibalno se mi tudi zdi, da dohaja - razen guganje, to pa je moja krivda, ker mi je padla iz gugalnice in se je izogibam. V razvojni so bili zelo zadovoljni z razvojem in tudi pri psihološkem pregledu pri treh letih je bila ocenjena za 7 mesecev bolje. V skupini v vrtcu je druga največja.

Je pa potrebno zelo dosti truda, energije in optimizma, da se otrok lahko razvija v pravo smer. So bili trenutki ko sem lahko samo jokala, ampak obutati pa ne smeš.

Da ne pozabim. Pri nas so se zdaj pojavile težave z očmi. Ima poškodovano steklovino in ne vejo točno, če je to posledica predčasnega poroda. Trenutno nosi očala. Poškodbo so ji ugotovili pri 3,5 letih čeprav smo imeli do enega leta sigurno 20 pregledov za oči. Žal se pa zadeva ne operira tako, da trenutno ne vemo če bodo poškodbe napredovale ali se bo stanje umirilo.


< Sporočilo je popravil Bojana26 -- 1.10.2008 7:30:48 >

(odgovor članu sneska)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: razvoj nedonosencka
1.10.2008 15:04:31   
mamikb
IZVIRNO SPOROČILO: sneska

Mi imamo Nino, ki je rojena v 30.tednu (39,5cm in 1.080g), na EINT 46 dni, domov smo bili odpuščeni s 1.760g.
Danes imamo 3 mes.in 2 dni korigirano 29 dni (53 cm in 3.030g).
Je zelo pridna za jest, svojega mleda imam za par obrokov dnevno, do 14 dni nazaj sem v svoje mledo dodajala Aptamil FMS (sedaj smo opustili), sicer jo dohranjujem z Aplamil Prematil (2-3 obroke) in Milumil 1 ostalo, ker ni dobro prebavljala...
Tehtamo se dnevno (z mojim mlekom brez FMS smo po prihodu domov hujšali, zato...).
Dojimo se 1x dnevno bolj zato da se crtamo, kot zato da se najemo (najprej flaša, nato pa jo dam na prsa, da se pocrta)... Tremutno popije od 80-115 ml/obrok/cca. 3-4 ure...
Vem da črpanje ni ravno prijetno, žal pa dojenje zmatra, zato ne napreduje tako dobro kot na flašo.
Za več info pojdi na: www.nedonosencek.net, velikokrat odgovarja tudi dr.Cerarjeva, tako da zna bit v veliko pomoč. Stari forumi so tudi super uporabni, ker lahko primerjaš....
Mi jo ne dajamo v ležalnik, ampak v voziček v katerm se leži, ker je lega boljša...

Mi se že smejčkamo (se pa strinjam da pri razvoju gledaš predvsem korigirano starost...).

Težave imam tudi pri oblačenju, saj ne vem, koliko naj jo oblečem, zdaj, ko je zunaj mrzlo - morava pa 3x tedensko v porodnišnico. Doma ji temperaturo redno preverjam, da ji nebi slučajno padla pod 36.4.

Kar se tiče oblačenja se jaz držim, da jo oblečem toliko rokavov kolikor imamo mi user posted image , poleg dekice, doma imamo cca. 23-25 stopinj... zaenkrat ni težav...

Kar se tiče dodajanja hrane je nepisano pravilo, da se jo dodaja nekje na polovici med realno in korigirano straostjo (je pa odvisno od odtroka), kar se tiče čajčkov je dr. Cerar v enem izmed odgovorov na forumu napisala, da ni velik pristaš tega... mi se tega držimo...

Upam, da sem ti bila vsaj malo v pomoč, če ti lahko pomagam še s kakšnim nasvetom se piševa....

Lepo se imejte in pridno napredujte user posted image



(odgovor članu sneska)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: razvoj nedonosencka
1.10.2008 21:50:05   
bibyzan
sneska, pravkar sem ti napisala cel roman, pa ga nisem mogla poslat. Da bi se požrlauser posted image user posted image .
Torej napišem ti na kratko:
1. Ko je naša imela dva kg, sva se dojile samo zj, šele ko je imela 3kg sva začele pogosteje-baje se prehitro utrudijo.
2. tehtaj samo 1x d+nevno, še bolje 1xtedensko, ostalo ti samo žre živce. Naša je zmeri premalo pojedla kao za svojo težo, redila se pa je.
3. merilo če dovolj poje so pokakane in polulane pleničke.
4. V veliko pomoč mi je bil forum MON -Dojenje, tam išči dojenje nedonošenčka ipd. najdeš same koristne nasvete. Men so dosti pomagali, drugače ne vem če bi še sedaj ko je stra 16 mesecev dojila (roj 27 t, 755g)
5. ležalnika nismo imeli, vso gibanje na tleh, priporočilo nfth
Če te še kaj posebej zanima glede dojenja mi piši, sem iz tega doktorirala-napa je še po flaši vlekla 40 ml pol ure, težko požirala, v glavnem ble so borbe za zizo .
LP

(odgovor članu mamikb)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: razvoj nedonosencka
2.10.2008 12:13:15   
Bubamara
Ojla!
Jaz sem avgusta sicer rodila malo večjega borca, v 34.tednu, ampak premajhnega za gestacijsko starost...skratka bil je 1750g in 43cm pa sva imela tudi borbe glede dojenja. ker je bil tako švoh mi je samo zaspal na prsih, jst sm si sicer redno na 3 ure zbrizgavala mleko, potem ko sem ga pa v porodnišnici k sebi dobila, pa sem bla preveč utrujena in sem ga zelo malo na dojko dajala, pa vmes je mel probleme s saturacijo in mi je mleka skoraj zmanjkalo... na flaško je pil samo če je bla lukna dovolj velika, drgač sva se za 40ml mučla tudi do tri četrt ure...v porodnišnici so mi še zabičali, da mora obvezno jest na 3 ure in da obvezno tolko kot je predvideno (ob odpustu 40ml/8ur)
Potem pa ko je prišel na kakih 2000g(po enem mesecu!!) pa je vedno bolj vleku in ko smo prišli domov, zgleda je še meni stres popustil in sem mela ful mleka, tko da je oboje dalo enkraten rezultat in sva se po enem tednu doma začela polno dojit.
.sam se nikoli ni zbudil na 3 ure, vedno sem ga jaz, prvi teden, ko sem mu moje mleko še dodajala po flaški, sem ga zbujala tudi ponoči...potem pa sem vidla da  napreduje, na kontroli v neonatološki smo bli pohvaljeni ( pravzaprav je dobil samo 110g v enem tednu ampak mi je dr.Burja rekla, da on ne more tolko napredovat kot kaki 3 kilski..)
sposodla sem si tehtnico in ga tehtala pred in po obroku in ugotovila, da je otroku redkokdaj točno tolko do mleka kot je 'predpisano'.enkrat mi je spil 30, potem samo 20 alpa 40, zjutraj pa skor obvezno 100.....zdaj sem se že navadla kolko spije glede na to kako vleče in kolko...tko da sem tehtnico opustila...in tudi ponoči ga pustim spat, ker ga samo mučim za to, da mi potem na silo poje 10ml... a redil pa se je zelo lepo, enkrat tudi 100g v 2 dneh!!

Sem se malo razpisala, ker sem pravzaprav še vedno v tem...ampak prav dobro vem kako je, če si tako želiš dojit oz. si pripravljen dojit (prvo sem dojila do 23.meseca) ampak pravzaprav otrok še ni dovolj zrel za to...in potem kar obupuješ pa gre mleko dol...pa z brizganjem pol tolko en stimuliraš kot z otrokovim sesanjem...
skratka...dolga je pot od plenic do človeka!!! ;)
otroku res moraš dat čas da dobi na kilaži in da si ojača mišice, do takrat pač si probaj čimveč stimulirat z izbrizgavanjem, pa parkrat ga daj na prsi, da še on stimulira. si mislim, zdej lohk govorim, ko sem 'na konju' ampak takrat se je tudi meni zdelo, da ne bom mogla nikoli dojit in sem tudi jokala na ta račun...

zdi se mi da je pomembno, da maš res dosti mleka...potem dobi otrok že v začetku tolko, da se mu ni treba mučit...amapk take količine ti lahko stimulira samo on s seanjem, nobeno črpanje in zbrizgavanje ne bo povečalo mleka...
mislim, da sem se jaz dobro odločila in vem da sem dosti rizkirala, mogoče tudi proti zdravnikovim navodilom...ampak sem se tisti drugi teden po odpustu odločla, da mi je dovolj brizganja in sem sprejela dejstvo, da lahko tudi kaki gram zgubi na račun tega, da mi poveča količino mleka...tako sem ga pri cca 2500g samo na dojko dajala. in mleka je tolko, da na začetku ga takoj zalije...tako tudi on lažje dobi tistih 40 oz 50 ml....mogoče pa probaj s tem...samo zavedat se moraš, da lahko prvi dan alap celo dva malo zgubi na teži...nikakor pa ne obupaj, ker ko bo otroček dovolj močan, bo sigurno nardil dovol mleka!

veliko veliko potrpljenja ti želim, čez par mesecev če boš šla brat forum, se mu boš sigurno smejala!
LP Bubamara

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?