|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   težave s 5-letnico
8.4.2013 13:55:03   
kat007
Zdravo!

Prosila bi vas za kakšen nasvet. Moja 5-letnica je načeloma pridna, sodeluje.... ampak občasno pa je obsede "hudiček" in takrat res ne vem, kako naj jo umirim.. zadnji primer včeraj: rekla sem ji, da grem v zgornje nadstropje po skatlo da pospraviva premajhne cunje in je zacela cmerit, ker sem rekla, da tecem sama in bom takoj nazaj (da se pac ne bo preobuvala in oblacila bunde).. no res stecem in ko pridem nazaj (cez 30 sek) je ze tulila, ko da bi jo dajala s koze, ni pomagalo niti prepricevanje (pogovor), niti preusmeritev pozornosti.. nic.. kot zadnji ukrep sem poskusala uporabiti odmor (da bi se pac umirila).. to je zgledalo tako, da sem jo peljala v kopalnico in ji rekla, da lahko pride nazaj k meni, ko se bo umirila.. in je prisla za mano (takoj) in zacela brcat v skatlo, pa sva zacele.. jst jo peljem v kopalnico, ona za mano.. sem ponavljala.. ma ne vem.. vec ko pol ure... hodila za mano in tulila na polno.., trmarila, brcala v skatlo.. sem probala tudi kontra, da sem sebe zaprla v spalnico, pa je tiscala za mano in provocirala (ok, lahko bi jo zaklenila v kopalnico ali pa sebe v spalnico, sam ne vem, ce je to pravi pristop).. no koncu rezultat po 1 h borbe, da mi je dokoncno potegnila zivc ven in je pokasirala eno po riti ..grr... in se se danes sprasujem, kako sem se lahko pustila tako sprovocirat, samo res se nisem vedla vec kaj narest sploh.. .. torej kako pristopit v takih primerih?.. druga zgodba je npr., da ji ne dovolim dvigovat in vlect za sabo mlajse sestrice.. ma kr naprej jo mrcvari, tamala pa nori.. obicajno grem do nje in ji malo vzamem iz rok, pa pomaga za celih 5 sec pa spet skace po njej ali jo dviga, ce zelim uvest odmor.. je pa zgodba taka kot zgoraj.. ne vem, sem premalo vztrajna? ceprav se mi zdi, da jo najbolj "prizadanem", ce jo posljem iz sobe in obicajno to povzroci ravno kontra efekt od zeljenega. Namesto, da bi odsedela svojih par min in se umirila, sele takrat dokoncno znori, hodi za mano in se bolj krici.. vcasih se hoce stiskat in ne vem, ali je to le del manupulacije al res takrat potrebuje pozornost.. samo, ce jo oddaljim od stvari, ker zelim preprecit negativno vedenje - je potem prav, da jo takoj zacnem crkljat? aja, pa drugace se zelo veliko crkljava, tako da dvomim, da pogresa pozornost.. prav tako imava svoj poseben cas samo za naju - zvecer ko mala zaspi, se stiskava in bereve pravljice, zjutraj ko vstane zleze k meni v posteljo, da se malo tisciva, pa tudi sicer otroke vkljucujem v vsakodnevno zivljenje: mi pomaga dat cunje prat, zlagava posodo iz stroja, peceva kruh, piskote, ustvarjamo, barvamo, se igramo, gremo na sprehod, itd...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: težave s 5-letnico
8.4.2013 14:45:13   
Najaa
En tak primerek imamo doma. Stara je 6 let in iz kakšne popolne malenkosti ali nepomembnosti naredi cel halo. V soboto si je recimo vbila v glavo, da je dojenček in naj ji dam plenico za spat. Najprej smo se še hecali in smejali, ko je pa čez pol ure še vedno vztrajala, da hoče plenico, je bila paže histerična. Da hoče in konec. V tem primeru se je moj kregal z njo in končalo se je z eno po riti. Moja metoda je ta, da štejem. Ponavadi pomaga štetje do 3 in se umiri in naredi kar zahtevam od nje. Če ne sledi kazen, to je brez risanke, brez pravljice, pač nekaj vzamem česar se veseli (zadnje čase igranja enke). Tudi meni ni všeč metoda po riti sam včasih pač ne gre drugače.

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: težave s 5-letnico
8.4.2013 15:04:40   
mateyka
ne praši, bo kmalu 6 in ko ji kaka igrica ne gre takoj, zna popenit ko mali vrag/zombi. zakaj zombi, ker tud kr renči, pa grize v prazno od jeze in frustracije. pa ji razlagamo, da je igra za to da se igra z veseljem in če jo sekira, naj neha, sam ne - hoče igrat in bi besna; go figure..

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: težave s 5-letnico
8.4.2013 15:06:02   
asyka
Jaz se spomnem moje sestre. Od 2 leta naprej je imela izpade trme. Ko se je nekaj zapičilo v njeno glavo se je to moglo zgodit pa če bi prec bilo konec sveta,... No, ni seuser posted image . Babi, ki je vzgojiteljica v vrtcu nam je takrat svetovala naj trme ne uničujemo, ker s tem uničujemo otrokovo samozavest. Naj pa trmo prepuščamo le njej in naj sama razmisli če je vredno ali ne. Pri nas je to zgledalo tako, da ko se je začela zverinsko dreti in če je šlo res samo za njeno trmo in totalno brezvezno stvar (kot mama ni sedela tako kot je njej pasalo) smo jo enostavno pustili pri miru, edino kar se ji je še reklo, ko se boš umirila pridi nazaj se bomo pomenli o problemu.

Tak jok je pri nas znal trajati tudi po eno uro. Včasih jo je še kdo odnesel v njeno sobo, ker se ni dalo poslušat večuser posted image ampak ko se je umirila je prišla do tistega, s katerim je bil konflikt in se je zadeva uredila. Starejša kot je postajala boljše je znala reševati konflikte, najprej je problem rešla z objemom in lupčkom in s tem dala vedet, da razume point. Ko pa je znala že dobro govoriti ti je povedala kaj je bilo narobe in kaj jo je tako hudo zmotilo.

Danes mislim, da ji to kar je od takrat odnesla zelo dobro pride v življenju. Ostala ji je trma, zaradi katere se je zmožna z vsakim problemom spopasti, v šoli je nepopustljiva, če si je zadala 5ico bo petico dobila, čeprav se bo mogla 14dni skupaj učiti za test. Hkrati pa se je naučila probleme, ki jih ima v veliki meri reševati sama. Aja danes je mala skoraj že polnoletna in morem priznati, da ji tole trmo, ki ji je ostala včasih prav zavidam :)

_____________________________

The secret of life is hidden in DNA.


(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: težave s 5-letnico
8.4.2013 16:04:00   
Lukka
Trmo imamo tudi pri nas! Traja zdaj že kake dva meseca. Zanimivo - nisem vedel, da se bo to začelo pri dveh letih, sam sem mislil da so taki izpadi kasneje. No, pač mislit se pravi nič vedeti. Trma je tukaj!

Nasmejal sem se mateyki - kajti popolnoma tak zombi sem bil jaz ko sem bil otrok, menda če sem pri igrici izgubil je bil cel halo... Tako da so mi namerno pustili zmagovati, kar sicer ne vem zakaj - ampak očitno je bilo res tako hudo, če sem bil pač poražen.

No pri naši se je pa trma začela na način, da sem ji hotel dat gor pulover, pa je ponorela. Enostavno je nisem mogel prepričat, da moram oblečt pulover. Potem sva dala gor čeveljčke, je začela jokat, če sem se samo dotaknil vezalk. Za popent, res. Imam jo recim zdaj v kuhinji vedno ko kuham, da opazuje, pa s kuhalnico pač po loncih nekaj na tleh prcari, in potem naenkrat hoče imet un lonec, ki je na štedilniku in se dere, da pomojem cela soseska sliši, rjove skratka ko jesihar. No in zadnjič se pogovarjava z eno sosedo, ki ima tudi dve leti starejšo punco, pa pravi, da naj jo v trenutku trme probam samo zignorirat. Ampak na precej oster način. Hihihihihihihih, TOTALNO VŽGALO JE! VSAJ ZA TISTI DAN!
Veste kaj se naredil. Pride do mene v dnevno sobo in na vsak način hoče baterije iz daljinskega upravljalnika. Bolj ji govorim, da to ni za majhne polžke, da to se lahko poškoduje, potem pa ne bova mogla risank gledat pa pač glejte, govorim, njo itak briga to... Skratka jesihar pozicijo zavzame in tuli ko norc. Potem pa jaz čisto mirno vstanem (ne grem ven iz prostora) in se presedem na drug stol, tamala tuli dalje in čaka, če bom popustil. Mirno vzamem telefon in se delam, kao da nekam kličem. In govorim (itak me je preglasila) ampak sem se trudil da bo med jokom slišala. In govorim v telefon - ŽIVJO, KAKO STE KAJ, JA SUPER, MI SMO SUPER. JA LEPO VREME. MALO JE HLADNO. POPOLDNE SMO BILI ZUNAJ. ...... TRALALA HOPSASA. In tamale niti ne omenim.
Pa še smejem se in se "odlično" imam. Punce - UMIRILA SE JE V MINUTI! ko se je pa umirila, sem pa kao po telefonu rekel - Ja, polža je pridna. Zelo pridna punčka. Igra se lepo in je pridna.
Čeprav je stala tam kot en kup nesreče in zijala v mene in telefon. Ne vem kakšno čusttvo sem ji takrat nabil, ampak bilo je odlično. Priznam, to sem probal enkrat. Od takrat naprej, tako trdovratne trme še ni pokazala - pazi od tega je minilo šele nekaj dni. Zagotovo jo bo kaj kmalu spet prijelo. Potrmari vsak dan, čeprav je res težko poslušat to in gledat, ampak nekako ji osebno nočem dat občutka, da bi jo dajal STRAN od sebe, torej v drug prostor umirit. Saj ne rečem, da tega ne delaš prav, tega ne vem. Ampak jaz osebno sem se odločil, da ji ne bom pokazal, da me ona lahko spravocira do te mere, da jo pošljem stran od sebe. Zanalašč. Sem tudi jaz malo "žleht" a ne? :) Rajši jo naredim "budalo":)))
Aja, da ne bo pomote, to seveda lahko naredim, samo če sem sam doma... Ker mož je malo drugih nazorov in bolj zdravstveno-psihološko in ne vem kako še naravnan in potem dela doktorske dizertacije iz trme... Skratka mehki pristop in nevem kaj še vse :) No pri meni tega ni. Če bo pa kako čez rit dobila, ji pa tudi ne bo škodovalo, ker je to sammo dobro za prekrvavitevuser posted image
No, ne se zdaj v ta stavek zapičit. Je bil bolj šala. Skratka, ne se spustit spravocirat polžom, ker s tem čez rit ne boste nič dosegle, polža to ne boli, pa še več moči za trmo mu dajete. Nima smisla :)
Aja, danes so se petnajst minut prepriali, ker je hotla izpred sosedove hiše odnest od eno okrasno veternico. Ne bom govoril naprej... Spravocirala me jeuser posted image . Prekrvavitev je pospešla, pol se pa še bolj drla. Torej - nisem pameten.

(odgovor članu asyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: težave s 5-letnico
8.4.2013 18:38:28   
Lukka
@asyka

Ja, sem tudi sam slišal, da kao trme ne bi smeli nikoli uničevat.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 12:18:41   
kat007
Hvala za mnenja.. Bom se s stetjem probala, ceprav to uporabljam, ko zelim, da kaj naredi.. "ajde, gremo spat: 1, 2,......3". kar se tiče ubijanja trme, ni to moj namen, jaz ji recem, da je lahko jezna, samo naj bo v drugem prostoru, ko sem jaz (to itak ne uspe), vem potem ni zanimivo, ker nima obcinstva, in nobenga ne spravlja ob zivce.. damn, zakaj je mogla od vseh mojih fajn lastnosti, podedvat glih ta zaj* karakter :D

sicer pa sem bila vceri na sestanku v vrctu, kjer sem izvedela, da je problem v meni, da se morm najprej sebe postimat, pa bo slo lazje (itak),... pa pac bit zelo dosledna.. vse kar izrecem izvest.. no, ja.. teorija je odlicna.. se strinjam, ko pa prosim za konkretne resitve je pa odgovor takle: ja hm, sej vem, da je tezko... me ne, dej nehi a res?.. sploh ko ti govor nekdo ko nima otrok.. mal mi je pa lazje, ko vidim, da je se kje tako kot pri nas, pa se kdo drug ni 100% postiman tko kot jaz ne...haha...

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 12:37:17   
*miska.mcc*
ok. moja skoraj 4 letnica je fasala trmo kake pol leta nazaj sele. (srecnica jaz user posted image )

ohlajanje ne pali.  ce jo zaprem v kopalnico, se vsede na tla za minutko in pol,  pol pa si naredi cel žur.  spusca vodo, "kopa" šampone in mila, poje, pleše, malo manj kot da pije mehčalec in snifa prasek.user posted image

na ohlajanje torej ne trzne. (pri fantoma je vžgalo, pri babah ocitno ne)

sem pa probala isto kot Lukka. oz. na podoben nacin.

life goes on. ne glede na tvojo trmo in prav fajn se lahko imamo tudi ce ti kričiš in se na trepalnice postavljaš. user posted image

sem se navadila histerijo totalno izklopit in delam enako, kot ce bi bila pridna in oh in sploh.

recimo grem mimo nje po sok, in jo vprasam.....Nina, a bos ti tudi soka pila?   in ce je odgovor : AAAAGAAAAAUUUUUUHHHRRRRRRROOOOOOCCCCCCCCC!!!!!!!!    odgovorim:

ok, pa ni treba, saj te ne silim, ce boš zejna mi povej. (npr.)

in jo mine. hitro.

pa še zboljsuje se situacija počasi.  user posted image


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 12:53:41   
alda

IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc*

ok. moja skoraj 4 letnica je fasala trmo kake pol leta nazaj sele. (srecnica jaz user posted image )

ohlajanje ne pali.  ce jo zaprem v kopalnico, se vsede na tla za minutko in pol,  pol pa si naredi cel žur. spusca vodo, "kopa" šampone in mila, poje, pleše, malo manj kot da pije mehčalec in snifa prasek.user posted image
na ohlajanje torej ne trzne. (pri fantoma je vžgalo, pri babah ocitno ne)

sem pa probala isto kot Lukka. oz. na podoben nacin.

life goes on. ne glede na tvojo trmo in prav fajn se lahko imamo tudi ce ti kričiš in se na trepalnice postavljaš. user posted image

sem se navadila histerijo totalno izklopit in delam enako, kot ce bi bila pridna in oh in sploh.

recimo grem mimo nje po sok, in jo vprasam.....Nina, a bos ti tudi soka pila?   in ce je odgovor : AAAAGAAAAAUUUUUUHHHRRRRRRROOOOOOCCCCCCCCC!!!!!!!!    odgovorim:

ok, pa ni treba, saj te ne silim, ce boš zejna mi povej. (npr.)

in jo mine. hitro.

pa še zboljsuje se situacija počasi.  user posted image


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 17:35:35   
mamamajča
Saj niste resni. Pri meni bi jih dobila po riti ze precej prej. Da vas pet let staro dete tako vrti, je nedopustno. Ne vem, kako mislite obvladati taksnega otroka v puberteti.

Naj vas ne boli srce, ko jo ignorirate, ko jo posljete v sobo, ko krici do nezavesti. Povzdignite glas in bodite avtoriteta. Kmalu! In ce boste, ne bo treba vec usekati po riti in vlaciti za lase, ker bo otrok vedel, cigava bo zadnja, kdo postavlja meje in kje te meje so.

(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 17:41:01   
mamamajča

IZVIRNO SPOROČILO: kat007

sicer pa sem bila vceri na sestanku v vrctu, kjer sem izvedela, da je problem v meni, da se morm najprej sebe postimat, pa bo slo lazje (itak),... pa pac bit zelo dosledna.. vse kar izrecem izvest..


Temu verjemi.

Meni ni treba dati po riti, ne pridemo tako dalec. Jaz imam preprosto ena nacela in sem zelo dosledna. Ce se obnasata cudno, opozorim, naj nehata. Drugic opozorim in povem, da bo sledila kazen. in ce ponovita se tretjic, pa obljubljeno kazen izpeljem. Ampak sta scasoma ugotovila, da smrtno resno mislim in ne popustim za milimeter. Zato se pri drugem opozorilu ustavita. Samo karakter moras biti in si jasno dopovedati, da si ti tista, ki postavljas meje!

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 18:11:51   
mateyka
da ti dam primer doslednosti - npr. tamala neki kriči iz ihte in ji rečem da jo bom na balkon postavla, če ne neha, ker je ne morem poslušat in ji bo hladen zrak pomagal da se pomiri (zuni je minus). ker ve da sem doseldna se kr mal ustraš in neha do te mere sa se izogne balkonu. beri - je tečna sam ne tok da bi jo ven poslala - to zna kar dobro precenit user posted image

zdej, a bi res to naredila; jo ven zaprla? you bet. sicer ne za več kot nekaj minut, sam si lahko ziher da ne rečem tega, če tega pol nisem pripravljena narest. in to je razlika - a si pripravljena bit dosledna, al pa nisi. ko v vrtcu prašaš za konkretne rešive vedi, da ti jih ne morejo dati. zakaj? ker ima vsak otrok svoje "knofke". če pri moji ne bi palil balkon, bi morala kaj druzga ubost, ne? in tvoja ma svoje fore. če si dober starš jih poznaš, če pa ne raj dvigneš roke in si ne vzameš časa dokler ne najdeš. ja, treba je dokler ne najdeš. dokler ne začutiš kaj mu res pomeni in kaj ne. je pa tudi res da se lahko po tem pogovarjaš kaj jo je tako ujezilo. to ti svetujem. pri nas pomaga samo ko ni več jezna. če je jezna, podoživlja vse še enkrat kot emocionalni deja-vu in ne pelje nikamor. edino časih, ko se začne in začutimo kam to lahko pelje, jo z žgečkanjem preusmerimo. samo je edinka, je lažje, kot če maš dva imo - dinamika je druga, se mi zdi. probavaj in boš videla. če deluje odstranitev, bi ga jaz obdržala. samo premisli, kako ga učinkovito izvest.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 11.4.2013 18:17:46 >

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 18:20:35   
*miska.mcc*



IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča

Saj niste resni. Pri meni bi jih dobila po riti ze precej prej.
 

in pol:

Meni ni treba dati po riti,



ne štekam. res sem blond, ma vseeno.


< Sporočilo je popravil *miska.mcc* -- 11.4.2013 18:21:32 >


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 18:22:04   
Lukka
mateyka je napisala: dokler ne začutiš kaj mu res pomeni in kaj ne

user posted image

Evo, to je to. Samo dojet moraš, kaj otroku pomeni in kaj mu "malo manj pomeni". O tem sem pisal, ko sem rekel, da sem "končno" dojel v čem je fora.
Skratka, tko zlo jo je zabolelo, ko je vedla da je zoprna ko taprava osa in je videla, da sem jaz na telefonu srečen in da jo CELO HVALIM KAKO JE PRIDNA.
Pomojem jo je blo tko sram, ko je vidla da sem rekel, da je tamala super pridna in da nič ne nagaja, da se lepo igra...
Res stala je kot kup nesreče in še do danes nimam pojma, kaj je mogla takrat občutit. Nimam pojma! Ampak je dojela na tak krasen način. Sicer pa kot sem rekel, dobesedno sem jo pomojem budalo nardil :))))

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: težave s 5-letnico
11.4.2013 18:31:00   
caramel
IZVIRNO SPOROČILO: kat007
pa pac bit zelo dosledna.. vse kar izrecem izvest.. no, ja.. teorija je odlicna.. se strinjam, ko pa prosim za konkretne resitve je pa odgovor takle: ja hm, sej vem, da je tezko... me ne, dej nehi a res?...

Jaz se s tem zelo strinjam. Izvedeš pa to tako, da preden izrečeš "grožnjo" ali obljubo dvakrat premisliš ali jo lahko ter ali jo sploh nameravaš uresničiti. Namesto da npr. rečeš "pospravi igrače, drugače jih bo odnesla muca", rečeš "če ne pospraviš igrač, jih bom pospravila jaz, a se z njimi en teden ne boš mogla igrati". Če ne uboga, jih res pospraviš. Pri nas se je to zgodilo le enkrat (postavila sem jih na vrh omare, kjer jih je videla, a jih ni dosegla), od takrat dalje zaleže že sama "obljuba". Tudi če rečem, da lahko pogleda le dve risanki, se tega držim.

Drugače pa je po moje velika razlika med "zdravo" trmoglavostjo, odločnostjo, svojeglavostjo... ter neubogljivostjo in nevzgojenostjo.




(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: težave s 5-letnico
12.4.2013 8:25:06   
kat007
ojla.. no to z igracami imamo postimano - deluje isto kot pri caramel.. recem enkrat, dvakrat z obljubo, da pridem z vreco.. treji korak je vreca - do zdaj izvedeno 2x, veckrat ni bilo treba.. napisala sem da je naceloma pridna in zelo vodljiva, se da ogromno zment z njo, problem je samo sem ter tja kdaj, ko jo pograbi sveta jeza - in takrat ne pomaga niti groznje po odvzemu dolocenih bonitet - je ze bilo tako, da nisva se na obisk k prijateljici, s katero sta bili zmenjeni, tudi s sprehoda sem jo ze odnesla domov k babici in smo sli sami naprej, stala je ze pred vrati pri nizkih temperaturah ene 3 min, bila brez vecerne pravljice, sla nestusirana spat.. marsikaj sem sprobala.. ampak se mi zdi, da ko pade v ta trma-trans postane drama queen in ji ne pride NIC do zivega... zato razmisljam, kako prepreciti, da pade v "trans", torej da zadevo umirim preden se razvije.... predvcerejsnjim zvecer je uspelo s preusmeritvijo: je spet zacela nabirat, ker si je neki zamislila, jaz se pa nisem strinjala - pa sem jo lepo: dej nehi zdej vrescat, pejd mi rajs pomagat, bova vecerjo skuhale.. pa je slo mimo...
kar se pa tice izjave: pri meni bi dobila po riti: ce jo bom po riti vsakic, ko se bo zacela neki cmizdid, je lahko tepena vsak dan. point? ze tako se mi zdi, da jo preveckrat ujame, ker je bilo vsakic prevec - vec kot ocitno ne deluje... moz jo je vcasih malo za uho - danes pa ko neki nakuha, potegne glavo med ramena in roke na usesa - ziher je dojela da necesa ne sme delat - naucila se je samo kako skrit usesa.. brez veze.. glih zato iscem ideje, kako jo nadmudrit in dosezt kar hocem brez neki fizicnih obracunov...

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: težave s 5-letnico
12.4.2013 8:36:38   
mamamajča
Miska.... cesa ne stekas? Ce bi se moj tako obnasal, bi jih dobil po tazadnji ze veliko prej, koj jih je dobila ta punca. Pravim pa, da tako dalec sploh ne pridemo, ker sem ze v startu pokazala, da jaz postavljam meje in mu je to jasno.

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: težave s 5-letnico
12.4.2013 9:18:05   
Najaa

IZVIRNO SPOROČILO: kat007

sicer pa sem bila vceri na sestanku v vrctu, kjer sem izvedela, da je problem v meni, da se morm najprej sebe postimat, pa bo slo lazje (itak),... pa pac bit zelo dosledna.. vse kar izrecem izvest.. no, ja.. teorija je odlicna.. se strinjam, ko pa prosim za konkretne resitve je pa odgovor takle: ja hm, sej vem, da je tezko... me ne, dej nehi a res?.. sploh ko ti govor nekdo ko nima otrok.. mal mi je pa lazje, ko vidim, da je se kje tako kot pri nas, pa se kdo drug ni 100% postiman tko kot jaz ne...haha...


Se strinjam, da če je mama živčna, napeta in to, da bo tudi otrok mal odštekan. To sem opazila tudi pri sebi. Ko sem skulirana, nam vse lepo teče, se štekamo, smo sproščene, Če sem živčna sta pa tudi tamali ko dve muhi. user posted image Res pa je, da nekdo ki nima otork ti ne more delit nasvetov, ker enostavno ne razume.

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: težave s 5-letnico
15.4.2013 13:36:27   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

da ti dam primer doslednosti - npr. tamala neki kriči iz ihte in ji rečem da jo bom na balkon postavla, če ne neha, ker je ne morem poslušat in ji bo hladen zrak pomagal da se pomiri (zuni je minus). ker ve da sem doseldna se kr mal ustraš in neha do te mere sa se izogne balkonu. beri - je tečna sam ne tok da bi jo ven poslala - to zna kar dobro precenit user posted image

zdej, a bi res to naredila; jo ven zaprla? you bet. sicer ne za več kot nekaj minut, sam si lahko ziher da ne rečem tega, če tega pol nisem pripravljena narest. in to je razlika - a si pripravljena bit dosledna, al pa nisi. ko v vrtcu prašaš za konkretne rešive vedi, da ti jih ne morejo dati. zakaj? ker ima vsak otrok svoje "knofke". če pri moji ne bi palil balkon, bi morala kaj druzga ubost, ne? in tvoja ma svoje fore. če si dober starš jih poznaš, če pa ne raj dvigneš roke in si ne vzameš časa dokler ne najdeš. ja, treba je dokler ne najdeš. dokler ne začutiš kaj mu res pomeni in kaj ne. je pa tudi res da se lahko po tem pogovarjaš kaj jo je tako ujezilo. to ti svetujem. pri nas pomaga samo ko ni več jezna. če je jezna, podoživlja vse še enkrat kot emocionalni deja-vu in ne pelje nikamor. edino časih, ko se začne in začutimo kam to lahko pelje, jo z žgečkanjem preusmerimo. samo je edinka, je lažje, kot če maš dva imo - dinamika je druga, se mi zdi. probavaj in boš videla. če deluje odstranitev, bi ga jaz obdržala. samo premisli, kako ga učinkovito izvest.


Točno to in točno tako, pa ti povem, da je pri treh dinamika popolnoma enaka, s to razliko, da znajo zelo dobro krmarit tudi med razliko v moči varovalke pri meni in moči varovalke pri ženi. Sam ko pa varovalka spusti je pa konec heca, grožnja je izpolnjena, je tud že kaka nova igrača letela v kanto za smeti. In ja, ena čez rit je precej uspešna metoda in s kriminalizacijo tega precej nebolečega vzvoda bomo dosegli pomehkuženo in razvajeno generacijo maminih punčk in fantkov, ki ne bo znala živeti, ker ne bo poznala mej.

Men ni jasno, kako se nekateri pustite terorizirat nekajletnim otrokom.

Če ti pa pade v trans se pa delaj, da te sploh ne gane, da to počne, samo ne zraven tebe, drugje, na hodniku, v garaži....

< Sporočilo je popravil kalbo -- 15.4.2013 13:38:22 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: težave s 5-letnico
15.4.2013 16:59:44   
Izabelina

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Se strinjam, da če je mama živčna, napeta in to, da bo tudi otrok mal odštekan. To sem opazila tudi pri sebi. Ko sem skulirana, nam vse lepo teče, se štekamo, smo sproščene, Če sem živčna sta pa tudi tamali ko dve muhi. user posted image Res pa je, da nekdo ki nima otork ti ne more delit nasvetov, ker enostavno ne razume.


tale zadnji stavekuser posted image zdravnik tut ni prebolel vseh bolezni, ki jih zdravi pa je vseeno zdravnik... nekdo, ki jima svojih otrok je po mojem mnenju tudi lahko strokovnjak za vzgojo, se posebno, ce dela v vrtcu ali kjerkoli drugje in ima veliko stika z otroki... lahko je se boljsi zato, ker ni custveno obremenjen tako kot smo v vecini primerov starsi (se posebno takrat, ko se nam deca mecejo v ihti po tleh)

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: težave s 5-letnico
15.4.2013 19:30:30   
nusi

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina


IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Se strinjam, da če je mama živčna, napeta in to, da bo tudi otrok mal odštekan. To sem opazila tudi pri sebi. Ko sem skulirana, nam vse lepo teče, se štekamo, smo sproščene, Če sem živčna sta pa tudi tamali ko dve muhi. user posted image Res pa je, da nekdo ki nima otork ti ne more delit nasvetov, ker enostavno ne razume.


tale zadnji stavekuser posted image zdravnik tut ni prebolel vseh bolezni, ki jih zdravi pa je vseeno zdravnik... nekdo, ki jima svojih otrok je po mojem mnenju tudi lahko strokovnjak za vzgojo, se posebno, ce dela v vrtcu ali kjerkoli drugje in ima veliko stika z otroki... lahko je se boljsi zato, ker ni custveno obremenjen tako kot smo v vecini primerov starsi (se posebno takrat, ko se nam deca mecejo v ihti po tleh)

Dokler nisem imela svojih otrok sem se strinjala s tem, ko sem jih dobila sem šele dojela, da so stvari v življenju, ki jih ne moreš razumet in občutit na podlagi izkušenj drugih ljudi. Gre namreč za to, da šele ko sam prenašaš napade trme ali kakšne druge neprijetne izpade ali težave, razumeš kako utrujajoče/zastrašujoče... je to lahko za starša in otroka. Saj je tudi za vzgojitelja, ampak nikakor ni enako. Če primerjam kako sem delala z otroci preden sem imela svoje, pa sem jih imela res rada in sem se trudila in kako bi sedaj, bi lagala če bi rekla, da ni razlike.

Kar se tiče reševanja težav s trmo, smo mi probali par varijant preden smo našli tapravo, od pogovora, do sedenja, do trdih prijemov, tudi po riti, še najbolj se pri nas obnese probat ostat miren in ignorirat, če je preglasen ga edino opozorim, da ga ne bomo poslušali, da naj gre kam drugam tulit. HB je to obdobje trenutno mimo, bomo videli, kaj nas čaka v prihodnje user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: težave s 5-letnico
15.4.2013 20:18:44   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: nusi
Dokler nisem imela svojih otrok sem se strinjala s tem, ko sem jih dobila sem šele dojela, da so stvari v življenju, ki jih ne moreš razumet in občutit na podlagi izkušenj drugih ljudi. Gre namreč za to, da šele ko sam prenašaš napade trme ali kakšne druge neprijetne izpade ali težave, razumeš kako utrujajoče/zastrašujoče... je to lahko za starša in otroka. Saj je tudi za vzgojitelja, ampak nikakor ni enako. Če primerjam kako sem delala z otroci preden sem imela svoje, pa sem jih imela res rada in sem se trudila in kako bi sedaj, bi lagala če bi rekla, da ni razlike.


a sem prav razumela; po tvoji logiki posvojeni otroci niso in nikoli ne morejo bit nikoli tako ljubljeni kot "rojeni"? al to samo za vzgojiteljice (brez otrok) velja? al kako?

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: težave s 5-letnico
15.4.2013 21:35:06   
kalbo
Oprosti, sam bolj upokane izjave pa še lep čas nisem slišal. posvojen otrok je tvoj, tako kot rojen. Ti si njegov starš in ne vzgojitelj. Sploh mi tale primerjava ni nikakor jasna.

Men tud mlada nadebudna vzgojiteljica pamet soli, pa ji ne zamerim preveč, ker zna z otroki, bo že pogruntala, da ni vse tako kot si ona misli, ko bo vzgajala svoje otroke (posvojene al pa rojene za vedno, 24/7 in ne le 9 ur na dan). Tale je pa bla mimo, uh.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: težave s 5-letnico
16.4.2013 20:47:16   
nusi
evo, je kar kalbo odgovoril namesto mene user posted image . Da ne bo pomote, nikakor ne mislim, da vzojiteljica brez otrok nima pojma, ampak je res dugače, ko daš določene stvari sam čez.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: težave s 5-letnico
22.4.2013 17:32:33   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: kat007
...po skatlo da pospraviva premajhne cunje in je zacela cmerit, ker sem rekla, da tecem sama in bom takoj nazaj (da se pac ne bo preobuvala in oblacila bunde).. no res stecem in ko pridem nazaj (cez 30 sek) je ze tulila, ko da bi jo dajala s koze, ni pomagalo niti prepricevanje (pogovor), niti preusmeritev pozornosti.. nic.. kot zadnji ukrep sem poskusala uporabiti odmor (da bi se pac umirila).. to je zgledalo tako, da sem jo peljala v kopalnico in ji rekla, da lahko pride nazaj k meni, ko se bo umirila.. in je prisla za mano (takoj) in zacela brcat v skatlo, pa sva zacele.. jst jo peljem v kopalnico, ona za mano.. sem ponavljala.. ma ne vem.. vec ko pol ure... hodila za mano in tulila na polno.., trmarila, brcala v skatlo.. sem probala tudi kontra, da sem sebe zaprla v spalnico, pa je tiscala za mano in provocirala (ok, lahko bi jo zaklenila v kopalnico ali pa sebe v spalnico, sam ne vem, ce je to pravi pristop).. no koncu rezultat po 1 h borbe, da mi je dokoncno potegnila zivc ven in je pokasirala eno po riti ..grr... in se se danes sprasujem, kako sem se lahko pustila tako sprovocirat, samo res se nisem vedla vec kaj narest sploh..

Dejstvo je, da njenega občutja nisi razumela, doumela, čutila - zato si hitro skočila gor. Celotna nadaljna zgodba ni bila več zaradi dejanja samega ampak (bolečina / užaljenost / žalost / jeza) ker ji niti nisi pustila izraziti občutja.

Vse kar otrok potrebuje je čas. Če bi si vzela čas na začetku, ko časa nisi imela ti potem ne bi bilo potrebno nameniti 1 uro časa, ki si ga je otrok vzel na tak ali drugačen način.

In ne misli, da jaz znam. user posted image

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 22.4.2013 17:33:00 >

(odgovor članu kat007)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?