|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   toksoplazmoza
4.9.2008 15:48:24   
ančula
Pozdravljene!
Noseča sem nekje 8 tednov, pregled imam čez dobrih 10 dni. Zanima pa me naslednje. Včeraj sem izvedela za tole nadležno toksoplazmozo. Namreč mislima sem, da je to problem leč, če imaš mačko ali če si v stiku z njo ali s kako drugo živaljo, potem pa izvem, da je nevarnost že, če ješ suhe salame, pršut in še marsikaj. In me je zagrabila totalna panika, saj mi te vrste salame izredno pašejo, ker je mnogo stvari, ki mi pač ne pašejo. In sem prd kakim tednom jedla pršut, še včeraj suho salamo, da o sirih niti ne govorim (ne jem gorgonzole, Brie pa sem jedla že, ko sem vedela, da sem noseča). In zdej me ful skrbi, kaj bo, saj mi je sodelavka povedala, da je morala njena sestra splaviti, ker je imela to "bolezen". prosim, kaj lahko sploh jem in kaj ne in koliko je nevarnosti, da sem fasala kaj takega? zelo sem zaskrbljena, prosim za vaše nasvete!
Hvala vsem!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 17:05:15   
Prvosonce
Živjo!

Mislim, da si malo pomešala dve stvari oz. so ti narobe povedali. Toksoplazmoza je bolezen, ki jo dobiš od mačke ali pa na neoprani zelenjavi. Tako, da se moraš v zvezi s toksoplazmozo pazit mačk, pa zelo dobro oprati vso zelenjavo, pa recimo pri delu na vrtu obvezno uporabljaj rokavice, da ne prideš v stik z zemljo.

Svežih sirov ter suhomesnatih izdelkov pa ne smeš (oz. ni najbolj priporočljivo) zaradi drugih bakterij, ki so prisotne na izdelkih, ki niso toplotno obdelani. Za katere bakterije gre pri sirih oz. pri pršutu in suhih salamah pa ne vem. Pa tudi ostalo meso mora biti dobro pečeno in kuhano. Pršut in suhe salame pa tudi niso priporočljive zaradi zelo velike vsebnosti soli.

No, sej bo še kakšna kaj bolj podrobno napisala.

Uživaj in

LP

(odgovor članu ančula)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 17:21:24   
ančula
a k svežim sirom spadajo vsi siri? Ker mi ni čist jasno, da ne smem jest sira...

(odgovor članu Prvosonce)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 17:28:42   
ančula
Tole spodaj sem našla na forumu, tako da je že nekaj na tem, da sta suho meso (salame)in toksoplazmoza povezani...

Drugač pa če ste toxo že prebolele ni nobene panike jest suho meso ipd.. Mogoče le na koncu ni pametno če začneš zatekat, ker je ful slano. Sam drugač pa če si toxo že prebolel ti od pršuta nima bit kaj.

(odgovor članu ančula)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 17:33:20   
Anonimen
Notranje cepljene, dobro hranjene mačke niso prenašalke toxe.
Mehki siri niso dobri zaradi salmonele(ki je nevarna v nosečnosti).
Pršut ipd. iz trgovine ni panike ker je pregledan, domačga pa raj ne.
Pri zelenjavi in sadju pazi da je ful oprano.
Slano ni dobro zaradi zadrževanja vode.

(odgovor članu ančula)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 17:53:43   
VRTNICA84
Se strinjam z SantMatom.
Ti si nekaj pomešala.

K svežim sirom pa spada mocarela, feta in siri v slanici. Ni pa tudi priporočljivo, da ješ sire z plesnijo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: toksoplazmoza
4.9.2008 21:25:04   
ančula
ok..hvala vsem za odgovore, sem malo bolj pomirjena...upam, da bo vse ok...

pozdravček

(odgovor članu VRTNICA84)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: toksoplazmoza
7.9.2008 17:27:28   
Tinko Polovinko iz M
Brie sir in gorgonzola sta narejena iz surovega mleka, prav tako je prsut surovo meso in prekajeni losos je surova riba in teh izdelkov ne priporocajo zaradi listerioze, pa verjetno se kaksnega ne.
Malo poglej na ovitek od brie sira, kjer pise iz kaksnega mleka je narejen. Jaz tudi jem plesnive sire, pa mehke sire le da kupim tiste, ki so narejeni iz pasteriziranega mleka.



(odgovor članu ančula)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: toksoplazmoza
8.9.2008 10:56:52   
racka28
Zdaj pa mislim, da si še bolja zmedena. Najprej - ne skrbi zaradi tega, kar si do sedaj pojedla - tudi, če bi bilo kaj (pa ni!), je v prvem tromesečju prenos toxe na otroka najmanjši.
Drugače pa tako - spore toxoplazmoze se, kot so ti že napisale, nahajajo v slabo oprani zelenjavi in sadju (zemlja) in surovih mesninah (predvsem svinjina, tako da proč s pršuti, suhimi salamami, biftekom ...) - kar se mene tiče, tudi kupljenimi (čeprav naj bi bilo to pregledano, jaz nisem riskirala). Ni pa čisto res, da muce, ki so cepljene in izključno v stanovanju, ne morejo dobiti toxe (lahko, če jedo surovo meso, če na kakšni okenski polički malo pošnjufajo za kakšnim pričjim kakecom ...) - seveda ni potrebno delati haloja okoli tega, ampak vseeno pa svetujejo uporabo rokavic pri čiščenju njihovih sanitarij (in seveda pri vrtnarjenju).
Surova jajca in vsi izdelki iz njih (majoneza, tiramisu ...), tudi slabo pečeno piščančje meso, so nevarni zaradi salmonele.
Mehki siri (tudi ne vsi) in vsi izdelki iz toplotno neobdelanega mleka ter surove ribe pa so prenašalci listerije.
Jaz sem se držala in teh stvari nisem jedla, čeprav sem bila deležna kritik. Res je, da čim manj komplicirat, res pa je tudi, da se je za par mesecev odpovedat tem stvarem mačji kašelj, če veš, da drugače ne boš mirna.
Drugače pa ti pripenjam spletno stran, kjer dr. Pušenjak odgovarja na naša vpr. in lahko vse te stvari poiščeš tudi s pomočjo iskalnika.
Upam, da sem ti bila kaj v pomoč.

(odgovor članu Tinko Polovinko iz M)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: toksoplazmoza
8.9.2008 10:59:49   
racka28
Ups, mi je prej pobegnila: http://med.over.net/forum5/list.php?19

(odgovor članu racka28)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?