|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
28.8.2012 7:51:17   
zita
Imam 15 mesečnik, ki ima 11 zobkov ampak problem z umivanjem. nikakor noče odpreti usta, potem skoraj na silo mal podrgnemo s ščetko brez paste. Kaj naj naredimo? Baje eni umivajo že s pasto... mi že pri privem otroku nismo  prakticirali paste.
Imate kaj izkušenj?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
28.8.2012 7:56:04   
Tutan
Pri 15mesecih smo uporabljali pasto - samo neko brez okusa in vseh dodatkov, pa se ne spomnem več kako se ji reče. Malo pobrskaj po DMu, Mullerju, saj prodajalke vedo za kaj se gre.
Naš je sicer pustil umivati zobke, sem mu že od prvega zobka dalje malo podrgnila kar s tistim nastavkom za zobke na prst, pa je potem lepo pustil. Mogoče bi poizkusila s tem, če se res tako upira?
Drugače pa - kar se mora, se mora, jaz bi vztrajala.
Daj mu zobno ščetko v roke, pa naj si najprej sam malo poščetka, ti pa potem malo bolj konkretno ščistiš. Pa kupi mu kakšno zanimivo zobno ščetko, ali pa naj si jo zbere sam, pri 15mesecih je že sposoben izrazit, kaj mu je všeč in kaj ne.

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
28.8.2012 8:42:22   
Najaa
Kar se mora se mora in pri zobeh ne odstopava z možem. Že od prvega zobka dalje, ko smo ga sam s tetra plenico podrgnili. Vsak večer, da se otrok navadi. Že malima sem dala ščetke v roko, da sta kao sami čistili, ko sta gledali mene ali moža. Kar otrok vidi, mu ni tuje in se navadi. Pa tudi če se ne, kar je treba je treba. Tavečja je imela ene fleše okoli 2.leta, da ne bi zobke umivala, pa sem ji prijela obraz in umila, tudi na silo če je bilo treba.

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
28.8.2012 10:57:34   
Katy78
Tudi pri nas ni pardona pri umivanju zobk. Ko je bil manjši, se je zraven drl kot zmaj. Je bilo sicer grozno za poslušat, ampak takrat sem mu najlažje umila zobke, saj je imel usta na široko odprta. user posted image Potem je to skapiral in se je nekaj časa drl z zaprtimi usti (par minut, potem jih je pa pač moral spet odpreti) potem ga je pa počasi minilo. Sem mu pa vsak dan razlagala, zakaj je treba umivat zobke, pa eno pesmico sem si izmislila in sem mu jo zraven pela in je počasi sprejel dejstvo, da je zobke pač treba umiti. Je pa tako, da še danes ni preveč navdušen nad umivanjem zobk ampak umivanje stoično prenaša. Je pa najbolj pomagalo to, da sem mu dovolila, da je on odprl pasto in jo stisnil na ščetko (da ne govorim, kolikokrat mi je izstisnil pol paste), pa da si jih je najprej sam malo podrgnil, tako je še danes, sam da pasto na ščetko in malo podrgne, potem pa pokliče, da naj mu pomagam.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
29.8.2012 8:17:31   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Katy78)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
29.8.2012 8:21:25   
uškinamama
Ne vem, če je katera že svetovala. Mogoče mu kupiš otroško električno ščetko, pa poseben lonček in mu pokažeš kakšno knjigico o "črvičkih v zobeh" . Sem za animacijo in stimulacijo user posted image , sploh pri takih malih.

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
29.8.2012 8:38:06   
škrpijonka
Sem si jaz prala zobe in me je opazovala in tudi sama začela prosit za ščetko, tako da sem ji jo dala in si jih sama ščetkala. Sedaj ko pa ima 8 zobkov, pa še jaz malo podrgnem in je.

_____________________________

Svet je takšen, kakršnega hočemo videti ... Nekateri tožijo, da ima vrtnica trnje, jaz pa sem vesela, da ima cvet.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
29.8.2012 8:41:01   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu uškinamama)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
29.8.2012 13:51:08   
Najaa
Pri nas je pa velik pomagala knjiga o zobkih, ena ful zanimiva... V glavnem, ko sta vidli kaj vse delajo črvički, sta si začeli zobke umivat po vsaki jedi... pojesta bonbonček in ajmo zobke čistit. user posted image  Sej super sam tak jih pa sama res nisem terala. user posted image  
Drugače pa, pri zobarju vedno vse super... Pol sem pa kakšno leto nazaj tavečji dovolila, da si cca 3x na teden čist sama sam opere zobke, se je pa pol leta nazaj izkazalo, da ima precej luknjic... Tak da zdej ji spet vedno še jaz podrgnem čez.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
29.8.2012 15:00:54   
mateyka
ja, naša si brez jamranja umiva zobe odkar ji je babi kupila električno ščetko - se ji zdi ful fensi user posted image

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
29.8.2012 19:53:07   
liliana
Naša se je drla kot sam vrag.....in sem ji samo občasno umivala zobe.....recimo vsak drugi ali tretji dan.....po kakem letu je šlo brez dretja (ne sicer z ne vem kako radostjo), zato sem ji takrat umivala vsak dan, sčasoma pa je šlo brez problema...in zdaj pri petih in pol že sama ve, da si mora umiti zobe in si jih tudi brez problema umije......user posted image

Aja.....pa zobke ima zelo fajn, nobenega kariesa, baje zobar redko vidi take zobe.....kljub temu, da smo si prvi dve leti bolj priložnostno umivali zobe......tako da mi sploh ni žal, da nisem vztrajala pri enem letu s pranjem zob na vso silo in vzpodbujala dretje....user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
7.9.2012 13:21:51   
dreamhorse
Pri nas je tudi zmagala sicer baterijska ščetka (DM - 7 eur) in si full rada umiva z njo... sploh ni noben problem...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
25.9.2012 22:00:52   
Amethiste
Jaz dam zobno pasto Weleda (naravna) na takole naprstno zobno ščetko (http://www.mamirabi.si/index.php?route=product/product&product_id=78), v roke ji dam mojo električno zobno ščetko, da se zamoti in ji brez problema očistim zobke dvakrat na dan. Ima sicer tudi eno svojo "navadno" ščetko, ampak z njo briše prah po tleh :)

(odgovor članu dreamhorse)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
10.10.2012 22:29:23   
carbene
Kaj pa, če otrok zvečer pogosto zaspi pri pitju flaške mleka? Kako umivati zobe v takem primeru? Tako je z našo 13-mesečnico. Poleg tega tudi ona ne pusti in ne pusti umivati zob. Nekaj časa je za silo šlo s tistim naprstnikom, potem pa ne več. Zato smo kupili zobno ščetko, vendar jo hoče samo ona imeti v rokah, da sama šari po ustih (najprej seveda dol poliže zobno pasto user posted image ), in ščetke sploh ne pusti prijeti. user posted image Predlogi, prosim?

< Sporočilo je popravil carbene -- 10.10.2012 22:31:30 >

(odgovor članu Amethiste)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
10.10.2012 23:29:09   
pelin
tole je sicer že stokrat povedano, pa vseeno...nekako ne morem verjeti, da nekateri tako pozno začnete s higieno zob...s tem se namreč začne že pri prvem zobu , kar je nekaj čisto normalnega...tako da , ko ima otrok v ustih že celo četico zob zanj predstavlja to neko rutino in ne nek bav bav. Pri nas smo imeli svega i svašta problemov, vendar s tem nikoli...še danes si jih umivata res redno, ker je to tako del rutine , kot brisanje riti..
Pri nas sva otroku dala v roke tisto tini mini krtačko že pri enem zobku med tem časom ko sva ga previjala na previjalni...oba sta nekako lažje dala mir če sta imela nekaj v rokah in namesto nanice ali kaj drugega, sta imela večkrat krtačko...skozi igro sva potem še malo podrgnila po zobku in tako je vse steklo spontano...Če pa otrok prvič dobi v usta zobno ščetko pri enem letu ali še kasneje, potem se pa res ne čudim, da so problemi...potem pa pride do zverinskega vpitja pri čisto normalni in nujni zadevi, da ne govorim, kaj takšni otroci delajo pri zobozdravniku...eh..

(odgovor članu carbene)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
11.10.2012 1:22:08   
carbene
Da ne bo pomote: z umivanjem smo začeli precej zgodaj, samo smo pač uporabljali naprstnik s ščetinami. Pa je samo nekajkrat na začetku uspelo brez joka, nato je bil vedno vik in krik. Tako bi lahko rekla, da je rutina kvečjemu poskušanje umivanja zob. Problem je v tem, ker je težko to spremeniti v dejansko dobro umivanje. Saj ščetka ji ni bav bav, samo ona bi jo držala sama, tako pa ji pač ne moreš dobro umiti zob. Povrhu hči zvečer pogosto zaspi ob pitju mleka (imamo pač ta sistem, da ga vsaj nekaj spije, ker čez dan v popolnoma budnem stanju le zmerno pije tekočine), z zbujanjem pa jo fajn namatraš, tako da moramo umivanje pač spustiti.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
11.10.2012 6:58:20   
pelin
Resnično je težko nekaj svetovati, ker otroka ne poznaš, vendar je nekakšno obdobje "sama, sam" pri vseh, kar jih poznam...že pri hranjenju je velikokrat tako, da otrok ne spusti žličke in želi sam packati, čeprav vsake sto let zadenen usta...takrat je fino imet vsak svojo žličko, ter mu mimogrede še kakšno namesto njegove spraviti v usta....mogoče bi poskusili vi na tak način s ščetko...ne mislim, da bi morala imeti obe v ustihuser posted image , temveč med tem časom, ko ona s svojo počne druge stvari, ti poskušaš umiti njene zobke...drugače pa mi je to grizenje in otrokovo samostojno kvazi ščetkanje vseeno boljše, kot pa nič...

(odgovor članu carbene)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
11.10.2012 8:16:03   
Najaa
Jaz sem od začetka tamalima rekla, da najprej malo sami umijeta potem pa še jaz. Pa sem zraven natresla zgodbico, kako se eni črvički močno držijo za zobe in jih moram jaz spravit dol...
Če pije mleko po flaški pred spanjem ne vem... Naša tamala je tudi do kakega 15m spila še mleko, nekaj časa po umivanju zob potem sem pa se mi zdi, da sem prestavila flaško na pred umivanje zob. Pa sej kaj pa če dojiš? Ga pred spanjem podojiš in mu ne greš še zob umivat...

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
11.10.2012 20:43:50   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Če pa otrok prvič dobi v usta zobno ščetko pri enem letu ali še kasneje, potem se pa res ne čudim, da so problemi...potem pa pride do zverinskega vpitja pri čisto normalni in nujni zadevi, da ne govorim, kaj takšni otroci delajo pri zobozdravniku...eh..


Naša je dobila v usta zobno ščetko pri prvem zobu....tam nekje pri 6 mesecih...pa se je vseeno zverinsko drla vse tja do enega leta.....user posted image

Pri zobozdravniku je pa pridna....res je sicer, da ima lepe zobe, da ji vedno samo gleda in nič ne dela....pa vseeno.....user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
12.10.2012 11:33:21   
rozilu

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa
Če pije mleko po flaški pred spanjem ne vem... Naša tamala je tudi do kakega 15m spila še mleko, nekaj časa po umivanju zob potem sem pa se mi zdi, da sem prestavila flaško na pred umivanje zob. Pa sej kaj pa če dojiš? Ga pred spanjem podojiš in mu ne greš še zob umivat...


Pri nas je bilo tudi umivanje zob že zgodaj na sporedu, pa vseeno sem jo npr. potem še podojila, pa spat. Problemov z zobki zaradi tega ni bilo. Flaške nikoli ni imela, tako da s tem ni bilo problema, bi pa rekla, da je podobno - samo flaške ne otroku pustit, da se paca po zobkih! Naj spije in konec - vzameš. Sčasoma pa tako kot pravi Najaa - prestavi flaško na prej (=naj se navadi drugače zaspat, magari z dudo), potem pa umij zobke. Najbrž bo sistem: 2 ščetki, eno ima ona, eno ti, najboljši. Pa obe malo ščetkata user posted image

Aja, praviš da ne pije dosti čez dan - sej vem, da bi morali toliko in toliko spit, moja ni nikoli, še zdaj ne (razen če ji ponudiš kak fajn sladek sok)... pa ji zato nisem zvečer ponujala veliko tekočine, da nadoknadi. Čez kako leto, dve, ko boš tvojo odvajala pleničke, boš pa itak hotela, da zvečer čim manj spije, da ne bo mehur ponoči spuščal user posted image

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
15.10.2012 12:17:57   
lenčy
se opravičujem, ker vdiram v vašo temo, imam pa dve vprašanji:

- vidim, da že vse uporabljate paste za svoje otroke. naš dečko je star 2,5 let pa nam je zobozdravnica priporočaal pasto, ko smo imeli pregled pri dveh letih. zdj eni so ful proti pasti, eni pa kontra. mi jo uporabljamo, a mi lahko poveste, katero uporabljate ve? zobozdravnica je tudi rekla, naj bo čimveč, torej 1000 enot fluorida, spet drugi pravijo brez paste, kako naj se odločim. zobke si umivamo vsak večer, ko smo doma pa tudi zjutraj in že vidim, da ima rahlo rjavkaste pri dlesnih, ne vem zakaj...

- ker nam zadnje čase ne pusti ščetkati svojih zobkov, bi poskusili s kakšno knjigico, čeprav mu že sama govorim zgodbice o črvičkih. katere so te knjigice, da bi jih gledala?
lp

_____________________________

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu rozilu)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
15.10.2012 13:28:57   
dreamhorse
Mi že od začetka uporabljamo Lavero in samo to...
Knjigice pa zobna vila, in pa Aleja mlečnih zobkov, sicer malo težko razumljiva za takega otroka... Drugače pa v knjižnici vprašaj, ti bodo ziher kaj dali.

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
15.10.2012 13:41:55   
Paštetka
Ne razumem čisto zakaj brez fluora. Evropejci imamo itak najslabše zobe, ker je naša navadna voda brez floura, medtem ko npr. voda v Ameriki vsebuje sam fluor. Če bi bil le- ta tak škodljv, potem bi jih v Ameriki moralo že pobrati. Se vam ne zdi?

(odgovor članu dreamhorse)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
15.10.2012 14:09:08   
urška76

IZVIRNO SPOROČILO: lenčy

se opravičujem, ker vdiram v vašo temo, imam pa dve vprašanji:

- vidim, da že vse uporabljate paste za svoje otroke. naš dečko je star 2,5 let pa nam je zobozdravnica priporočaal pasto, ko smo imeli pregled pri dveh letih. zdj eni so ful proti pasti, eni pa kontra. mi jo uporabljamo, a mi lahko poveste, katero uporabljate ve? zobozdravnica je tudi rekla, naj bo čimveč, torej 1000 enot fluorida, spet drugi pravijo brez paste, kako naj se odločim. zobke si umivamo vsak večer, ko smo doma pa tudi zjutraj in že vidim, da ima rahlo rjavkaste pri dlesnih, ne vem zakaj...



Zobno pasta za otroka, ki nima problemov z zobki naj ima čim manj fluora, čeprav ga zobozdravniki tako z veseljem propagirajo. Moj ta starejši sin, si pri osmih še vedno umiva zobe z zobno pasto za dojenčke, pa nima niti ene plombe. Hčeri, ki ima pa čisto drugo strukturo zoba, pa je zobozdravnica vmes predlagala kremo z več fluora, ker se ji je sklenina na eni petici mehčala (ok, kaka strokovnjakinja se mi bo smejala, samo tako je nam zobozdravnicarekla). Po enem mesecu je bila tudi petica ok, trdna in brez potrebe po plombiranju.
Tako, da če vam je zobozdravnica priporočila pasto z veliko fluora zaradi težav z zobmi jo ubogajte. Če je pa to rekla kar tako, ker se ji zdi fajn pa jo gladko preslišite in naredite po svojem občutku. (našemu je rekla na šolskemu pregledu, da more biti več fluora v pasti, ker ima zobne oblogeuser posted image -na počitnicah pri starih starših si jih je umival brez nadzora, pregled je bil pa tretji dan šole, zdaj sledu o starih oblogah ni več)
Pri fluoru je problem, ker se veže na kosti namesto kalcija. Otroku je pa včasih težko preprečit, da nebi paste, ki je tako zelo dobrega okusa, pojedel.

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: umivanje zobkov- 15 mesečnik- ne gre:-(
16.10.2012 10:18:11   
lenčy
no a me zdaj razumete, spet nasprotujoča si mnenjauser posted image
da bi bilo kaj posebno narobe, ni rekla. naj bi imel eno luknjico ampak je ni nič preveč skrbelo. ker sem opazila rjavkavste zobke spredaj pri dlesnih, me je malo zaskrbelo, in to kljub temu, da jih redno umivamo. pregled imamo šele čez pol leta ampak v tem času se stvari lahko še poslabšajo. najbolš bi blo kar poklicat.

za te američane pa sm že slišala ja, ravno zaradu otroških zobkov so začeli z dodajanjem fluroida. menda imajo že prav...

_____________________________

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu urška76)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?