|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vrstni red rojstva
3.9.2007 15:29:11   
SanjaS
Večkrat sem že razmišljala o tem da vrstni red zelo pomembno vpliva na to v kakšne ljudi se razvijemo.. Zanima me, če je katera kdaj o tem razmišljala  ( sprašujem tiste, ki imajo več kot enega otroka-čeprav tudi edinčki razvijejo določene lastnosti najbrž ravno zato ker so edinčki..)

Torej, kaj menite o tem, kako pomemben je vrstni red rojstva?

Pomembno se mi zdi tudi to ali so v družini vsi otroci istega spola in podobne starosti ali gre za "mešano družbo" ..


Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vrstni red rojstva
3.9.2007 15:51:21   
Anonimen
Glede na to, da sem ''tamala'', sem imela dostikrat privilegije. Samo kaj, ko sem za njih se zdaj se vedno ''tamala'' ...

Pri nas je ponavadi vedno takratko potegnila ta srednja sestra.

(odgovor članu SanjaS)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: vrstni red rojstva
3.9.2007 18:29:51   
puncica
Moj mlajši bratec je veliko bol crtljiv kot sem jaz user posted image in imel večje privilegije kot jaz, mogoče tud zato, ker je fant. Pri svojih otrocih (imam prav tako par s starejšo punčko in mlajšim fantkom) pa še nisem opazila razlik. Verjetno pa vpliva na vzgojo število otrok prav tako ali so same punčke ali fantki ali pa mešano.


_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: vrstni red rojstva
3.9.2007 23:22:11   
Allia
Jaz sem tudi bolj nastradala, ker sem starejša in sem se morala boriti zato, da sem šla venna žur in do katere ure sem lahko ostala zunaj,...

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: vrstni red rojstva
3.9.2007 23:27:44   
Luckica
Po mojem je pa takole: ko imaš prvega otroka ga hočeš zaščititi na vse možne načine,si bolj strog,boječ kaj bi se mu lahko zgodilo .... pri drugemu in več pa pustiš,nisi več tako boječa kaj bi se otroku lahko zgodilo,mu več pustiš ( to kar nisi prvemu ipd)
recimo moja sestr ni smela ven do konca srednje šole,lahko je bila veni samo do 22 ure .jaz sem že v 6 razredu hodila ven in prihajala ponoči domov ali pa kar naslednji dan.skratka sestri niso nič dovolili,so bili zelo strogi,pri meni pa ne

(odgovor članu Allia)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: vrstni red rojstva
4.9.2007 2:29:52   
Magi*
starši z vsakim otrokom vzpostavijo svojstven odnos. prazaprav vsak od staršev posebej. potem so pa tukaj še osebnostne lasnosti otroka in odnos do sorojencev in še in še.

me smo 3 sestre, vsaka po svoje je imela kake privilegije. vsaka se je razvila v svojo smer. težko rečem, da je "vrstni red" pomembno vplival na naš razvoj.

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: vrstni red rojstva
4.9.2007 2:36:52   
kaycha
nas je pa 6, ampak je med najstarejso in najmlajsim 20 let razlike. tako da vzgoja in priviligiranost sploh nista primerljive med njima, ker so cajti pred 30 leti in danes popolnoma drugi. predvsem pa financno stanje doma, tako da...
je pa res da najstarejsima res niso velik pustil (sta pa v sr.soli najbolj zabluzila), nam trem sestram pa prakticno vse. najmlajsi je pa itak razvajen, da bolj skor ne bi mogu bit

(odgovor članu Magi*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: vrstni red rojstva
4.9.2007 7:53:16   
Pajaca
Midva sva oba tastarejša in oba sva celo življenje poslušala stavke kot so: Ti si starejša, ti morš bit pametna. Ti moraš popustit, ker si starejša. Ja če je pa še majhna, ne more ona isto počet kot ti.

No pa sva se zaklela, da midva svoji hčeri tega ne bova delala. In se trudiva, čeprav me kdaj ma da bi rekla, Pajacek tega še ne razume, ampak se trudim in ne rečem. Zakaj pa on ne razume, saj je velik fant, mu razložimo pa je.

Tko da def morajo starejši popuščat in nekaj razumet, ker so tamali še majhni. Pa tud pr 15 so še vedno majhni in ne morejo kopalnice popucat, čeprav jo je starejši že pri 12 pucal.

Kr neki. Najbolj met dvojčke, pa sta oba isto stara.

(odgovor članu kaycha)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: vrstni red rojstva
4.9.2007 12:04:03   
silvya
Jaz sem tretja od štirih in edina punca. Verjemte mi, ni mi bilo lahko. Mlajši brat je bil vedno privilegiran. Za vsako stvar sem se morala pošteno borit, da sem jo dosegla.
Najbolj tečno mi je bilo, ko bi jaz rada šla vdiskoteko, pa me je moral peljati najstarejši brat, ki je starejši 10 let. Poleg tega, da sem imela določeno uro, je še ves čas stal zraven mene, tako da raje nisem nikamor šla. Vsaj dokler si nisem izborila prostega izhoda.
Je enkrat prišel en vprašat, če greva plesat, pa mu je moj brat rekel: pusti mojo sestro pri miruuser posted image . Sem bila jezna ko ris.

(odgovor članu Pajaca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: vrstni red rojstva
9.9.2007 16:46:54   
cebelicamaja
imela sem 3 leta starejšega brata, ki je bil od mojega rojstva naprej zadolžen, da pazi name. to zelo uspešno opravlja od prvega dneva naprej...in še sedaj. imela sva isto družbo in starši so me ven pustili, ko je bil on zdraven. imava krasen odnos, se mi pa zdi, da je imel včasih vseeno preveč odgovornosti na grbi zaradi mene. nisem bila vedno najbolj pridna, vendar če vprašaš starše, je bilo z mano vedno vse čisto lahko - seveda, ker je vse porihtal bratec.

sedaj imam sinkota in pričakujem še hčerko. res bi rada, da se razumeta tako krasno, kot se midva. ne bom pa toliko prelagala na starejšega. sem pa že večkrat slišala (in z možem se oba strinjava, da je to res), da v prepiru, ko ne moreš razčistiti, kdo je kriv, daš prav starejšemu. moraš mu zaupati in mlajšemu dopovedati, da mora starejšega spoštovat. po mojem ni prav, da starejšemu vedno govoriš: potrpi, on je mlajši.

lp, maja


_____________________________

Mi trije smo od 12.3.06 najboljši par.

(odgovor članu silvya)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: vrstni red rojstva
10.9.2007 21:29:47   
Gina
Jaz pa mislim, da je tole, čebelicamaja, tipičen primer, da vloge morajo biti. Dva se imata rada samo in edino, če sta njuna odnosa prepletena. Če tvoj brat ne bi toliko skrbel zate, te ne bi imel tako zelo rad. Če ti ne bi vedela, da je starejši in da ga moraš spoštovat in ubogat, ga ne bi imela tako rada. Ti si imela določene pluse in minuse od tega odnosa, on pa druge. Ampak oba sta bila na boljšem, kot če bi rasla gor drug mimo drugega.

Sama menim, da je ok, če ima vsak otrok svojo vlogo v družini. Z vsemi plusi in minusi vred. Prvi otrok je ponavadi odgovornež. Drugi ušpiči vse, kar je možno in izraža navzven vsa nerešena vprašanja družine, tretji ali pa najmlajši pa je crkljivček - no, eno knjigo o tem sem brala poleti. Samo sem veliko pozabila, kaj je pisalo. Sem se pa kar strinjala.

(odgovor članu cebelicamaja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: vrstni red rojstva
11.9.2007 13:49:28   
Naty*Taja
MOje mnenje o temle je, da definitivno obstaja sindrom srednjega otroka, če so trije! Sem to opazla že v veliko primerih. Sej ne, da je to pravilo, sam je pa velikokret isto. Prvi je prvi, pri njemu se starši z vsako stvarjo spoprijemajo prvič in niti sami ne vedo, kje točno je meja, kaj otrok sam zmore, koliko je odgovoren. Pa imajo še velikoooo energije za ubadanje z vsako stvarjo sproti. Pri drugem je časa za ukvarjanje samo z njim že veliko manj pa vse je že znano, še posebej, če ni prevelike razlike, pa gre pri tem kr tako mimogrede vse skoz, nobene panike, potem pa pride tatretji , ki je ponavadi kr nekaj let za prvima, ko se že spremenijo standardi, vse stvari so že malo pozabljene in se imamo malo več časa ukvarjat z njim, ker sta pa prvadva že dost velika pa drug drugega imata... in imajo čas za tretjega, ki je velikokrat na boljšem, ker je pač tamali, in ker zna predvsem izkoristiti utrujenost staršev, ki se jim pa zdej že kr ne da več ukvarjat z vsako malenkostjo, pa se jim ne da se več toliko pogajat, pa sej itak vedo, da na koncu bo tako, kot bo otrok hotel, ker bo enostavno pretežko se poglabljat, konec koncev pa iz izkušenj pri prvih dveh vedo, da to pri teh letih že lahko sam in ....
No ja malo sem zbluzila. Je pa res, da nimam pa izkušenj, kako je , če jih je več... upam, da bom kdaj vedla..user posted image

_____________________________

MONTIGNAC

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: vrstni red rojstva
12.9.2007 8:28:22   
srki
Po mojem najstarejši najbolj "nastrada". Sem dala v narekovaje, upam, da razumete.

(odgovor članu Naty*Taja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: vrstni red rojstva
17.9.2007 12:51:43   
VERONICA
Pajaca, moja bivša tašča je identična dvojčica in verjemi da to zna biti najtežja pozicija v družini. Posebno če imaš dominantno sestro kot jo je ona imela in starše kateri to dovolijo...

Drugače pa mislim da je ne samo vrstni red ampak tudi razlika v starosti pomembna. Zdi se mi taka razlika med mano ki sem s petimi leti dobila sestrico in mojo starejšo kčerko ki je takrat imela samo dva leta. Od dveletnice pač nobeden ne more pričakovati da bo popustila, bila bolj pametna...

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
40 otroških laži, ki jim starši vedno nase...
So laži, ki so skupne vsem otrokom, ne glede na njihovo starost in tem lažem starši tudi največkrat nasedemo. Preverite,...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?