|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vrtec uvajanje
2.9.2009 9:35:26   
J.L.
pred slabim mesecom, sem odprla http://www.ringaraja.net/forum/vrtec-uvajanje/m_4408754/mpage_1/tm.htm#4431546, kjer me je zanimalo kako poteka uvajanje. večina ste napisale, da ste uvajale postopoma. sprva 1h, nato čedalje več, vmes pa odšle za par minut ven.
pri nas je uvajanje takšno in naj omenim, da mi NIKAKOR ne diši!!!
1 dan z 16m pridema ob 8h, po 20min smo mamice tistih, katere naj bi uvajale mogle zapustiti prostor, ker naj bi bilo tako fer do drugih v skupini, ki so brez spremstva, po malo naj bi se vrnila po kosilu, smo se pa dogovorili, da pridemo nazaj že ob 10h, ker bo drugače vsega preveč.
(moja mala je močno navezana name, skupaj sve cele dneve, v varstvu ni bila še nikoli. edino za slabo urco pri dediju, ki pa živi z nami.
že prvi dan nam je bilo povedano, da bojo naslednji dan do kosila in grejo po kosilu, oddala pa naj bi otroka na vratih. user posted image seveda sem z malo ostala, vendar sem mogla (jaz pa še nekaj mamic) skupino zapustiti, še predno so malicali ob 8. 15. user posted image naj omenim, da je mala šla od doma brez zajtrka, zato sem želela ostati vsaj toliko, da pomalca, potem pa bi šla vstarn do 11h, ko je kosilo. pomočnica pa je dejala, če nebo jedla malice, bo jedla pač kosilo. da je mala jokala še po 15min od mamicineg aodhoda, mi verjetno ni treba poudarjat, verjetno še dlje, vendar mi gledanje, kako joka i je nihče ne tolaži ni prineslo nič dobrega, zato sem pač odšla in se vrnem ponjo v času kosila.
se vam zdi takšno uvajanje OK? meni se ne zdi vredu, nemorem pa kaj. user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 9:54:10   
pety78
ker naj bi bilo tako fer do drugih


O, hudo! Saj je ja vsak otrok drugačen. En pač dobro sprejme, drugi slabše in zato ker en ne joka in gre mamica lepo v službo, moraš tudi ti svojega tam pustiti jokajočega že prvi dan. To bo rad šel v vrtec. Sploh prvi dnevi so ja tako pomembni, da se ne prestašijo in se jim ne zdi vrtec bav bav. A ima cel vrtec tak sistem, ali si vzgojiteljice kar malo po svoje prilagajajo?
Ker opažam, da so res ful ful razlike pri uvajanju. Eni vzgojitelji bi kar tri tedne radi, če se da seveda, da starš po malem uvaja, drug bi ti ga pa že prvi dan vzel kar iz rok.
Mislim, kot da je uvajanje za vzgojitelje, ne pa za otroke. user posted image user posted image
Ti se kar pomeni z vzgojiteljico, kar ti ni všeč in bosta našli skupno rešitev.

_____________________________



(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 10:36:34   
melanija
Pri nas je tako ima pa 18 mes. Zjutraj ga pripeljem, ostanem z njim do malice, da vidim da poje potem grem. Tako naredijo mame, katerih otroci so prvič v vrtecu, ostale mame otroke pustijo in grejo -  so ravo tako majhni samo so pač že po par mesecev v vrtcu.

Smo pa se dogovorili da če pač ne bo šlo in bo preveč joka in bodo neutolažljivi nas pokličejo in jih pridemo iskat. Včeri so me klicale od 11h sem ga šla iskat, samo je potem zdržal še pol ure do kosila brez mene.
Danes bomo videli, do sedaj ni še nič, šla ga bom iskat ob 11.45 ko bo konec kosila.

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 10:45:56   
Majabo
pri nas je uvajanje enako

danes sem ga dvignila iz vrtca vsega zabuhlega od joka in zaspal je prav takoj ko sva zaprla vrata vrtca
kako bo jutri ko bo tam se uro dlje in bo moral tam pojesti se kosilo nevem

od joka je pac zelo zmatran, mislim da jutri do 11 ne po zdrzal user posted image

pri nas je razlika le v tem da sta bila prva dneva taka, da je zjutraj prislo 7 otrok, ko so ti odsli je prislo se drugih 7
verjetno je tako vzgojiteljicam lazje?!
jutri bo vseh 14 in starsi ne smejo biti vec pri zajtrku
zajtrk lahko kar skenslajo ce mene kdo vpr. ne bo noben jedu

aja so pa vsi prvic v vertcu


< Sporočilo je popravil Majabo -- 2.9.2009 10:46:18 >

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 10:54:15   
Gordana-3
IZVIRNO SPOROČILO: Majabo


jutri bo vseh 14 in starsi ne smejo biti vec pri zajtrku
zajtrk lahko kar skenslajo ce mene kdo vpr. ne bo noben jedu





ah, daj no. veliko je odvisno od vzgojiteljic, veliko pa tudi od staršev. takšen negativen pristop občuti tudi otrok. otrok čuti tvojo stisko, da ti je hudo.
tudi jaz sem uvajala dve pupi v vrtec, stari ssta bili 15 in 16 mesecev, tudi ostalih 13 otrok v skupini se je uvajalo. vzgojiteljice so dale razpored za prvi in drugi dan, kdaj naj pripeljemo otroke, da ne bi bilo naenkrat en kup staršev v skupini. prvi dan sem ostala z njima kakšno urco, nato sva odšli domov. drugi dan sta se že nekako zaigrali, jaz sem se izmuznila in prišla nazaj čez dve-tri ure. tretji dan sta bili v vrtcu že zjutraj ob 6.00, v drugi igralnici pri drugi vzgojiteljici. res sem pol poti do službe jokala, tako zelo mi je bilo hudo, toda drugače pač ni šlo. želim povedati to, da vsaka normalna vzgojiteljica in mama vesta, da je hudo, ko gre otrok prvič v vrtec. vendar - vzgojiteljica mora biti tista, ki pomiri starše, starši pa morajo sprejet vrtec kot nekaj pozitivnega za njihovega otroka. če ne, ga naj raje čuvajo babice ali pa kakšna znanka, privat varuška ...

in boš videla, da jih bo večina jedla. moja ta večja ob začetku vrtca tudi ni sama zaspala. zaspala je le v vozičku in na postelji ob moji zizi. v vrtcu so en mesec imeli voziček, da je tam spala po kosilu. tudi ko je imela kakšno krizo, je prosila za voziček in je malo v njem posedela. po enem mescu je spala na ležalniku sama.

< Sporočilo je popravil Gordana-3 -- 2.9.2009 11:00:03 >

(odgovor članu Majabo)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 11:49:16   
nky 23
ja uvajanje:

pri nas je tako da smo ga v petek pripeljali ob devetih, seveda sem bila ves čas z njim, da je malo spoznal okolje in nove prijatelje, ob desetih so se jim pridružili, novincem seveda, otroci, ki so bili tam od prej, v ponedeljek, sem ga prav tako pripeljala ob devetih, ter bila nekaj časa z njim, nato sem z ostalim starši klepetala na hodniku, če pa me je tamali prišel iskat sem odšla z nji v igralnico.
včeraj je bil tam ob 8h in jaz sem odšla ter prišla ponj po kosilu in menda ni bilo nobene večje krize, danes pa bo tam do druge ure, bo poskusil malo zadremati, če bo pa kriza me bodo pa poklicali...

je pa star naš lump 27mescov, je pa tudi res, da se jima je včeraj polulal v hlačke kar 3x, danes pa menda že ne več, sem bila malo v skrbeh in sem poklicala v vrtec...

(odgovor članu Gordana-3)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 12:23:34   
bolha1
J.L. meni so danes tudi rekle vzgojiteljice, da mi svetujejo naj jo kar tam pustim, pa sem povedala, da kako bi bilo njim, če bi jih nekdo kar pustil same med neznanimi ljudmi in da je moj otrok zelo navezan name in da bom zraven in pika!!! Tako da sem bila 1 uro zraven (prišla sem po zajtrku), potem pa sem videla, da se ima lepo in sem za 15 min odšla ven. Ker je bilo vse ok sem šele čez 1 uro prišla po njo. Ne vem pa kako bo jutri...
Hočem le povedat, da če ti čutiš, da nekaj ni ok, to povej vzgojiteljicam. Saj vem, da imajo one izkušnje, sam ti pa tudi svojega otroka najbolj poznaš, zato bodi kar samozavestna in se jim ne pustit!!! Če tvoj otrok potrebuje več časa za uvajanje, jim to povej in vztrajaj pri tem, to je iatk najbolj pošteno do otroka!!!
Vso srečo, saj bo... vsi smo na istem:)

(odgovor članu nky 23)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
2.9.2009 12:36:01   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu bolha1)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
2.9.2009 12:40:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Majabo)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 17:12:05   
yolanda
Ne morem mimo vsega tega, kar je tu zapisano in se zgražam, da se to dogaja...Pri nas je tako, da se s starši dogovorimo, da si vzamejo prve dni uvajanja dopust (če je to mogoče, seveda), nato so prvi dan ves čas z otrokom nekaj uric; drugi dan ga za kratek čas zapustijo in so v bližini, da jih pokličem, če nastane kriza (prav nihče si ne želi, da dobi otrok odpor do vrtca!!). Šele tretji ali četri dan poskusimo več časa brez staršev in nato tudi s spanjem. Starše tudi pokličem, da jih pomirim in povem, kako se ima otrok. Seveda pa je vse odvisno od posameznega otroka in se tako s starši še sproti glede na situacijo dogovarjamo.
Mislim, da je to najlepši prehod v življenje v vrtcu - vsaj po mojih izkušnjah.
Žal mi je, da imate nekatere tako slabe izkušnje, saj bi naj bili to lepi in prijetni dnevi za vse.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 17:45:51   
yaris
Pri nas poteka uvajanje tako:
Tamala je v skupini z svojimi vrstniki starimi 12-17 mesecev.Ona in še par otročkov še ne hodijo popolnoma samostojno,
Prvi dan smo bili starši skupaj z otročki dobro urco v igralnici.
Danes pa sem bila z njo 15 minutk v igralnici,nato pa so me ven poslale.
In tamala(stara 15mesecev) je jokala dobrih 20 minut od 30-ih kar je bila sama z vzgojiteljicami.
In ko sem jo vzela v naročje je jokala še dobrih deset minut in je sploh nisem mogla potolažit.
Upam da bo jutri boljše.Ker mi je zelo hudo ko jo vidim vso objokano.
lp

(odgovor članu yolanda)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 17:52:15   
jolly123
Pri nas poteka tako ( naš je star 11 mesecev ), je cela skupina nova zato vsi uvajamo: prvi dan, sem bila skupaj z njim eno uro, potem smo šli domov, danes sva skupaj pojedla zajtrk in potem sem šla ven rečeno je bilo za par minutk, ampak ker je bil čisto tiho sem ga tam pustila uro pa pol. Jutri pojeva skupaj zajtrk in potem ga pustim do kosila. V petek pa že spi tam.
Meni se zdi uvajanje kar v redu, se mi zdi da ga samo motim če sem skupaj z njim tam in bo rabil več časa da se navadi, kot če ga čimprej pustim malo samega. Je pa seveda vse odvisno od otroka eni so taki, drugi drugačni.


(odgovor članu yaris)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: vrtec uvajanje
2.9.2009 22:00:41   
pearl
Mi smo našo uvajali tako:
prejšni teden sem bila tri dni za dve uri z njo, se seveda umaknila za par minut
dva dni sem jo pustila za dve uri samo, imela se je super
včeraj je bila do treh v vrtcu - nobenega problema
danes pa, tudi nobenega problema, malo je baje zajokala ob menjavi vzgojiteljice
zvečer pa mi pove, da ne gre več v vrtec, ker jo en fantek tepe in se deklica, ki si jo je menda izbrala za prijateljico, z njo ne pogovarja in hoče v vrtec, kamor je odšla njena prijateljica, s katero sta bili dve leti v zasebnem varstvu - to pa ni izvedljivo, ker je v drugi občini in so mogli zavrniti otroke.

Evo, pri nas je očitno nastopila kriza, pa ne zaradi vrtca, ker ji je vrtec in vzgojiteljice zelo všeč, pač pa jo je prizadel odnos drugih otrok.

(odgovor članu jolly123)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 7:45:36   
botrca

Ne vem zakaj ti in kaj ti tu ne paše...moje mnenje je, da smo mamice in otrok preveč navezani v prvem letu in to za vedno pusti posledice ko je treba dat otroka v vrtec.
Tudi jaz nisem do vstopa v vrtec dala svojega sina komu v varstvo, ampak mi je način uvajanja bil pri nas všeč.
Napaka je že na začetku, da vam (staršem) pustijo bit nekaj časa zraven. Zakaj ti ni všeč, da na vratih oddaš otroka? Kak pa drugače? Pri nas je tako, da se preobujeva in vse potrebno obesiva na njegov obešalnik in nato ga na vratih oddam in grem. Potolažijo pa čisto vsakega otroka...pa tudi jokajo se ne pol dneva...user posted image .
Nič bat...samo zobe stisni ko ga oddaš pa samo pojdi skozi vrata...par dni bo tako pol se pa vse vrne v normalo. Jaz sem tudi imela uvajanje in nisem mogla ne spat, ne kaj delat prva dva tedna ko je začel hodit...potem pa je vse šlo kot treba.
Srečno user posted image


_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu pearl)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 7:52:23   
roberta
isto je bilo pri nas. katastrofa. jaz sem morala že drugi dan zapustiti otroka, ker kao ni bilo fer do drugih, ki niso imeli mamic zraven in so jokali, da je bilo kaj. baje bi jim bilo še huje, če bi videli druge mame poleg.

skratka, moj otrok, pač čeprav sem šla v vrtec z vsemi nameni, da bo vse lepo in prav, da druge možnosti itak ni in da kok bo fino, ker bo otrok imel kje biti in se bo imel lepo, se je vse sprevrglo v nočno moro. otrok je jokal, da je bilo kaj. stvar jo je zavtramirala do te mere, da se je vrtca dobesedno bala še vse nadaljne mesece ko je bila tam (potem sem kmalu rodila in je hvala bogu lahko spet ostala doma pri meni), poznalo se je na karakterju - bila je plašna, nonstop je visela na meni, bala se je vsake nove situacije...

da zaključim: zamenjaj vrtec! in to čist resno. če le imaš možnost. danes je že večina vrtcev takih, da omogočajo normalno uvajanje, ko je otrok tam z mamo nekaj dni, ta ga ne zapusti, ampak ga prvič pusti tam samega šele po parih dneh, ko se otrok spozna z okoljem, vzgojiteljico in otroci.

če pa to ni mogoče (da zamenjaš vrtec), stopi do ravnateljice in ji povej, da bi želela biti z otrokom par dni in kakšne so možnosti... (to sem storila jaz in dosegla svoje - žal šele po parih dneh, ko je bila škoda že narejena)

joj, bogi otroci... user posted image

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 8:10:12   
roberta
prej nisem brala drugih postov... ampak na tegale pa moram odgovoriti.

IZVIRNO SPOROČILO: botrca

Ne vem zakaj ti in kaj ti tu ne paše...moje mnenje je, da smo mamice in otrok preveč navezani v prvem letu in to za vedno pusti posledice ko je treba dat otroka v vrtec.
Tudi jaz nisem do vstopa v vrtec dala svojega sina komu v varstvo, ampak mi je način uvajanja bil pri nas všeč.
Napaka je že na začetku, da vam (staršem) pustijo bit nekaj časa zraven. Zakaj ti ni všeč, da na vratih oddaš otroka? Kak pa drugače? Pri nas je tako, da se preobujeva in vse potrebno obesiva na njegov obešalnik in nato ga na vratih oddam in grem. Potolažijo pa čisto vsakega otroka...pa tudi jokajo se ne pol dneva...user posted image .
Nič bat...samo zobe stisni ko ga oddaš pa samo pojdi skozi vrata...par dni bo tako pol se pa vse vrne v normalo. Jaz sem tudi imela uvajanje in nisem mogla ne spat, ne kaj delat prva dva tedna ko je začel hodit...potem pa je vse šlo kot treba.
Srečno user posted image



1. mame in otroci so preveč navezani v prvem letu? a se ti hecaš... kako preveč navezani? kako pa dojenček/otrok in mama naj ne bi bila navezana? saj sta vendar eno leto nonstop skupaj, mama ga rodi, ga doji, ga preoblači, ga uspava, ga ziblje, mu poje pesmice, ga tolaži, ko joče, mu daje jest, je z njim 24 ur na dan! take izjave me pa res pojezilo. normalno je, normalno in najbolj zdravo, da sta otrok in mama navezana drug na drugega v tem letu (in še kakem za tem). celo več, bolj kot sta navezana, bolj je to zdravo za otroka. Če tega ni, potem je običajno nekaj narobe... daj preberi si kako knjigo o navezanosti... (npr. od Katarine Erzar Kompan)... Če pa želiš vedeti, kaj (dokazano) naredi dolgotrajen jok in stres na otroka si preberi Znanost o vzgoji (M. Sunderland).

2. napaka je, da se staršem pusti biti nekaj časa zraven otroka? spet, a se ti hecaš? Kako bi pa bilo tebi, če bi te nekdo postavil v popolnoma neznan svet, med neznane ljudi, v neznano okolje, v naročje neznane ženske in med gručo vreščečih od strahu otrok? Pa recimo, da bi bilo to nekje zunaj našega znanega sveta - ker tako se otrok počuti. Le da nima tvoje odrasle zrelosti, da se ne zna umirit, se ne zna potolažit, da ne ve, zakaj ga je tako preklemansko strah, ve samo to, da ga daje totalna panika in zato joka. in joka toliko časa, doker ima upanje, da bo prišel nekdo njemu zna in ga rešil. potem pa neha. in ne, ne neha, ker bi se navadil. neha zato, ker se vda. ker misli, da so ga vsi njemu ljubi zapustili in da je prepuščen sam sebi. potem neha jokat. in če kdo reče, da je to dobro za otroka, potem se tu nimamo več kaj pogovarjat, ker smo očitno čisto na drugih bregovih razmišljanja.

3. da ne jokajo pol dneva? Oja, jokajo. Sem bila zraven. V vrtcu, kjer niso imeli uvajanja (no jaz sem po treh dneh dosegla, da sem bila lahko zraven še nekaj dni). In če verjameš ali ne, otroci (starost - okoli 2 leti) so še po parih dnevih jokali, da se mi je srce trgalo, ko sem jih poslušala. In to nekateri cel dan. S presledki, ko niso mogli več, ker jim je solz verjetno zmanjkalo. Ko so jih nabrali, pa so spet začeli. In to cel dan. In to po vseh kotih, za vsemi omarami, tako, da so viseli na vratih, ki jih niso mogli odpret, ker so jim imeli zaklenjene... grozovito. meni grejo kar dlake pokonci ko se spomnim na to...

tako, da mame... nič zobe stisnit. če otrok še ni (nekateri so tako samostojni in samozavestni = da ne boste spet vse mame, katerih otroci so bili zmožni narediti ta korak planile name, da kako lepo je bilo pa to pri vas, ker ste tako skulirane in je otrok potem tudi vedel, da je vse ok!) pripravljen samostojno zakorakati v svet pač ni. potem ga je treba pospremiti in mu pokazati, da je ta svet prijazen in topel in varen. zahtevajte, da ste pri svojem otroku, dokler tega ne dojame.

jaz kaj takega pri svojem otroku ne bi več dopustila. je bilo preveč škode narejene. in smo jo potem pucali vsaj eno leto. saj si ne želite tega, ne?

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 8:30:36   
pety78

IZVIRNO SPOROČILO: roberta

prej nisem brala drugih postov... ampak na tegale pa moram odgovoriti.

IZVIRNO SPOROČILO: botrca

Ne vem zakaj ti in kaj ti tu ne paše...moje mnenje je, da smo mamice in otrok preveč navezani v prvem letu in to za vedno pusti posledice ko je treba dat otroka v vrtec.
Tudi jaz nisem do vstopa v vrtec dala svojega sina komu v varstvo, ampak mi je način uvajanja bil pri nas všeč.
Napaka je že na začetku, da vam (staršem) pustijo bit nekaj časa zraven. Zakaj ti ni všeč, da na vratih oddaš otroka? Kak pa drugače? Pri nas je tako, da se preobujeva in vse potrebno obesiva na njegov obešalnik in nato ga na vratih oddam in grem. Potolažijo pa čisto vsakega otroka...pa tudi jokajo se ne pol dneva...user posted image .
Nič bat...samo zobe stisni ko ga oddaš pa samo pojdi skozi vrata...par dni bo tako pol se pa vse vrne v normalo. Jaz sem tudi imela uvajanje in nisem mogla ne spat, ne kaj delat prva dva tedna ko je začel hodit...potem pa je vse šlo kot treba.
Srečno user posted image



1. mame in otroci so preveč navezani v prvem letu? a se ti hecaš... kako preveč navezani? kako pa dojenček/otrok in mama naj ne bi bila navezana? saj sta vendar eno leto nonstop skupaj, mama ga rodi, ga doji, ga preoblači, ga uspava, ga ziblje, mu poje pesmice, ga tolaži, ko joče, mu daje jest, je z njim 24 ur na dan! take izjave me pa res pojezilo. normalno je, normalno in najbolj zdravo, da sta otrok in mama navezana drug na drugega v tem letu (in še kakem za tem). celo več, bolj kot sta navezana, bolj je to zdravo za otroka. Če tega ni, potem je običajno nekaj narobe... daj preberi si kako knjigo o navezanosti... (npr. od Katarine Erzar Kompan)... Če pa želiš vedeti, kaj (dokazano) naredi dolgotrajen jok in stres na otroka si preberi Znanost o vzgoji (M. Sunderland).

2. napaka je, da se staršem pusti biti nekaj časa zraven otroka? spet, a se ti hecaš? Kako bi pa bilo tebi, če bi te nekdo postavil v popolnoma neznan svet, med neznane ljudi, v neznano okolje, v naročje neznane ženske in med gručo vreščečih od strahu otrok? Pa recimo, da bi bilo to nekje zunaj našega znanega sveta - ker tako se otrok počuti. Le da nima tvoje odrasle zrelosti, da se ne zna umirit, se ne zna potolažit, da ne ve, zakaj ga je tako preklemansko strah, ve samo to, da ga daje totalna panika in zato joka. in joka toliko časa, doker ima upanje, da bo prišel nekdo njemu zna in ga rešil. potem pa neha. in ne, ne neha, ker bi se navadil. neha zato, ker se vda. ker misli, da so ga vsi njemu ljubi zapustili in da je prepuščen sam sebi. potem neha jokat. in če kdo reče, da je to dobro za otroka, potem se tu nimamo več kaj pogovarjat, ker smo očitno čisto na drugih bregovih razmišljanja.

3. da ne jokajo pol dneva? Oja, jokajo. Sem bila zraven. V vrtcu, kjer niso imeli uvajanja (no jaz sem po treh dneh dosegla, da sem bila lahko zraven še nekaj dni). In če verjameš ali ne, otroci (starost - okoli 2 leti) so še po parih dnevih jokali, da se mi je srce trgalo, ko sem jih poslušala. In to nekateri cel dan. S presledki, ko niso mogli več, ker jim je solz verjetno zmanjkalo. Ko so jih nabrali, pa so spet začeli. In to cel dan. In to po vseh kotih, za vsemi omarami, tako, da so viseli na vratih, ki jih niso mogli odpret, ker so jim imeli zaklenjene... grozovito. meni grejo kar dlake pokonci ko se spomnim na to...

tako, da mame... nič zobe stisnit. če otrok še ni (nekateri so tako samostojni in samozavestni = da ne boste spet vse mame, katerih otroci so bili zmožni narediti ta korak planile name, da kako lepo je bilo pa to pri vas, ker ste tako skulirane in je otrok potem tudi vedel, da je vse ok!) pripravljen samostojno zakorakati v svet pač ni. potem ga je treba pospremiti in mu pokazati, da je ta svet prijazen in topel in varen. zahtevajte, da ste pri svojem otroku, dokler tega ne dojame.

jaz kaj takega pri svojem otroku ne bi več dopustila. je bilo preveč škode narejene. in smo jo potem pucali vsaj eno leto. saj si ne želite tega, ne?



Se popolnoma strinjam.
Predvsem to o navezanosti. Po drugi strani trajbajo kako je dojenje oh in sploh super in da vzpostavi posebno vez med mamico in otrokom...No, potem smo pa preveč navezani. user posted image

Seveda je pa očitna razlika, kot je bila včasih...Ker kakšna stara mama, teta, ....veselo pove, da njihovi otroci pa niso imeli takih problemov...Seveda, če je bila porodniška bisveno krajša in si že po treh mesecih moral nazaj v službo...


_____________________________



(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 9:30:24   
Anonimen
Glede na to, kako cartajo otroke v našem vrtc, se mi zdi opisano uvajanje povsem neprilagojeno potrebam otrok.

Pri nas je izgledalo tako, da smo bile mamice tam, dokler se otroci niso počutili varno pri vzgojiteljicah. Pri naši je bilo to hitro, po treh dneh je bila cel dan tam, ampak je bila stara 2,5 leti, mlajši pa so imeli spremstvo staršev tudi 14 dni. Saj so šli starši večkrat ven, tako da jih otroci niso videli, pa so jim vzgojiteljice preusmerjale pozornost, glavno vodilo je bilo, da se mora otrok v vrtcu počutiti varno in zaželjeno ter da ves čas ve, da ga bodo starši prišli iskat. Ena punčka je bila precej jokava, so jo celo leto stiskale in crkljale, še naša punca se je tega naučila od njih, spomnim se enkrat, ko sem bila nekaj slabe volje, je sama prišla k meni, me objela in rekla, mami, saj bo vse uredu, jaz sem tukaj zate. To je pobrala v vrtcu user posted image .

Zdaj je zamenjala skupino, stara je 3,5 leta, torej že precej velika, pa sta jo vzgojiteljici vseeno že od junija vozile k novi vzgojiteljici v njeno bodočo igralnico, da se je postopoma navadila na novo okolje. Mislim, kapo dol, kako jim je otrokovo dobro počutje pomembno, ne morem jih prehvaliti.

(odgovor članu pety78)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: vrtec uvajanje
3.9.2009 21:34:55   
Pikca
Roberta, kako pa ste potem nadaljevali uvajanje, kako dolgo je trajalo...
Pri našem tamalem je namreč huda kriza po 2 dneh, začel je celo jecljati, prejle se je zbudil in jokal... user posted image , vzgojitljici pa menita, da mu kar greuser posted image in nista naklonjeni temu, da bi bila z njim v igranici.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
4.9.2009 7:49:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Pikca)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: vrtec uvajanje
4.9.2009 8:13:34   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: Pikca

Roberta, kako pa ste potem nadaljevali uvajanje, kako dolgo je trajalo...
Pri našem tamalem je namreč huda kriza po 2 dneh, začel je celo jecljati, prejle se je zbudil in jokal... user posted image , vzgojitljici pa menita, da mu kar greuser posted image in nista naklonjeni temu, da bi bila z njim v igranici.


Pikca, takole je zgledalo (vzela sem si 1 teden dopusta):

ko sem prišla zadnje dni avgusta, da bi bila vsak dan lahko tam 5 minut, da malo vidi kako in kaj je, mi je njena vzgojiteljica rekla, da ne morem biti tam, ker soba še ni pripravljena in to ni njena skupina. skratka, naj pridem 1. septembra.


1. dan: sem bila z njo tam 2 uri, potem sem jo peljala domov...
2. dan: sem bila z njo tam 10 minut, nato mi rečejo, da moram it... da se mora navadit, da večno ne bom mogla bit tam z njo in da drugi otroci tudi nimajo mam zraven, itd. (jaz trapa pa sem si rekla: no saj vejo kaj delajo, saj so profesionalke ... pa poskusimo - čeprav sem vedela da ne bo šlo tako zlahka...). no in grem ven, in takoj jok na krvadrat... in potem sem poslušala in poslušala ene 20 minut kako se dobesedno dere in potem sem prosila vzgojiteljico, ki je ravno prišla ven, če se ji to vendar zdi ok, da jaz bi vseeno še ostala z njo, da se vsaj malo navadi, pa me je gladko zavrnila, da je to samo trma in da se bo že navadila in da dlje ko bom tam z njo, težje bo zanjo. skratka, vrata mi je zaprla pred nosom. jaz nisem mogla več poslušat tistega joka in sem šla domov in potem po kakih 2 urah nazaj. otrok objokan, zabuhlih in rdečih oči, ves hripav, preplašen, da ne rečem paničen... skrakta, samo pograbila sem jo in odnesla domov. se je še ves dan stiskala k meni kot da ne vem... grozno.
3. dan: spet pridem, če bi lahko, da se meni to res ne zdi dobro, spet isto in da moram it, da je to v dobro otroka. in da bo nehala jokat 5 minut za tem ko grem. takrat sem bila tako... saj sploh ne vem, kako bi rekla, sem se počutila kot v 1. razredu in da delam nekaj strašno narobe in se moram zato opravičevati svoji učiteljici. in kar nisem imela moči, da bi ji rekla, da ne, da tako se ne bomo šli. skrakta, otrok je spet jokal in jaz sem bila vsa boga tam... in pride mimo pomočnica ravnateljice, me vpraša, kako sem in jaz ji v joku (dobesedno) potožim, da sploh ne razumem, kaj se grejo in to... in potem je ona uredila tako, da sem lahko bila pri njej še nekaj dni - vsega skupaj tri dni po ene 5 ur na dan (do spanja).

izgledalo je pa tako, da sem bila edina mama, ki sem bila tam, ostali otroci so bili sami s svojim jokom, vzgojiteljica in pomočnica sta me grdo gledali, vsi v vrtcu so vedeli, da sem jaz tista mama, ki nekaj kompliciram in delam zdraho in gledati njihove poglede in pogovore... ni bilo fajn. ampak pomembno je, da sem bila še tiste  tri dni tam z njo. sedela sem v enem kotu, tok da me je videla, jaz sem brala knjigo in če je prišla k meni sem ji rekla kako spodbudno besedo in jo poskušala spodbuditi k vrtčevskim dejavnostim. skratka, bila sem (za moje pojme) povsem nemoteča, še več, mislim, da so me bili tudi drugi jokajoči otroci veseli, ker se je občasno tut kak drug otrok prišel stisnit k meni.

v tistih 3 dneh, je hčerka toliko prišla k sebi, da potem ni več neutolažljivo jokala, ko smo jo pripeljali, ker pa je bila škoda narejena že v prih dneh, je še vedno v vrtec prihajala s strahom v očeh, upočasnjemim korakom in večnim vprašanjem: mama (ata) a prideš? (pome...)...  grozljivo, da te to otrok vpraša. tega ne razume nihče, ki tega ni doživel.

evo, tako. moj nasvet: če misliš, da to ni to, vztrajaj. reci, da misliš, da to ni dobro za otroka in želiš biti z njim nekaj dni, da se ob tvoji prisotnosti navadi na vse skupaj... bodo sitnosti, grdo te bodo gledali, ampak... za otroka se splača. jaz te napake ne bi nikoli več ponovila. se raje skregam s celo upravo vrtca...


(odgovor članu Pikca)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: vrtec uvajanje
4.9.2009 9:33:33   
_clea_
Naš je star 3,2 leti in je ta teden uvajanja potekal takole:
1. dan- po eni uri sem odšla in mu to tudi povedala in je rekel, naj se imam fajn, pa naj ateka pozdravm :) ob 11h so klicali naj pridemo ponj, ker ni hotel ven..
2. dan-po 10 minutah brez problema odšla, ko so šli ven ni hotel in so me poklicali..
3. dan- takoj odidem, spet ni hotel ven, je rekel, da se bo kar notri igral...spet klicali...
4. dan imamo pa streptokokno angino :(

Vzgojiteljica je super, lahko ostaneš kolikor časar hočeš (se starši nismo vključevali, le ob strani sedeli) in jih super animirajo.Dogovorjene smo za naprej, da ko bodo šli ven, bom prišla za kakšne pol urce zraven, da prebijemo tisti "led"...Čudno se mi edino zdi, da je dejansko naš mali cele dneve zunaj, kjer uživa na igrišču in v igrah na prostem, tu pa noče ven...

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: vrtec uvajanje
4.9.2009 16:11:57   
J.L.
sem se poskušala zmeniti, da bi z punčko ostala nekaj časa, ker je prejšnji dan jokala 4ure, kar je bila tam. user posted image
še isti dan zbolela, tako da smo sedaj doma. v četrtek, če bo vse OK štartamo povovno, kako še sama nevem. user posted image Pomočnica (se poznamo) pravi, da bo jokala v vsakem primeru, dokler se ne navadi ter da naj zaupam njej, ker dela z pametjo in ve kako je potrebno z otroki. Sem v takšni dilemi da joj. Po eni strani bi rada vztrajala pri svojem, po drugi pa sem v dvomih kaj če ima vseeno prav?user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu _clea_)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: vrtec uvajanje
4.9.2009 18:18:21   
Sunny Morning
Mi smo tudi začeli z vrtcem in sem bila prvi dan z njo 2 uri, potem sva šli skupaj domov. Prvi dan skoraj ni bilo otroka, ki bi bil sam prvič. Naslednji dan in ostale dni jo zjutraj samo oddam (tudi drugi starši otroka samo oddajo) in jo hodim iskat po kosilu, ampak naslednji teden tega ne morem več počet in kaj naj naredim drugega kot, da jo pustim tam tudi, če se joka. Danes sem jo morala kar snet z mene ampak mi ni hudo, ker pač druge rešitve nimam. Treba bo pač potrpet in to obdobje prebodit...čimprej.



_____________________________

06.01.2008 se nama je rodila princeska Neja!

(odgovor članu J.L.)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: vrtec uvajanje
4.9.2009 22:18:49   
botrca
Vidim, da ste me ene narobe razumele...hotela sem povedat, da smo mamice itak največ z otroki in zato je tudi uvajanje v vrtec toliko težje in za mamo in otroka. Roberta in Pety78 to predvsem mislim na vaju: Kaj misliš da se moj ni jokal? Da se nisem jaz? Misliš da mi je bilo fajn ga kar dat in it? Kolikokrat mi ga je kar iz naročja iztrgala, ker se me je dobesedno držal kot klop. Torej nisem smela niti minute biti poleg, pa še kako hudo mi je bilo, doma nisem mogla prav nič delat, ker sem samo čakala kdaj me bodo poklicale in mi rekle naj pridem ponj... o ja tudi jaz sem mamica in sem dala tudi to skozi, trajalo je nekje 14 dni. Tako, da malo bolj pozorno preberi kaj sem napisala i kaj sem s tem hotela povedat ne pa me kar napadat.  

< Sporočilo je popravil botrca -- 4.9.2009 22:20:08 >


_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu Sunny Morning)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?