|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Želiš imeti čisto svoj koledarček?
PRIJAVI se in prejemaj novičke s koristnimi, zanimivimi in zabavnimi vsebinami na svoj elektronski naslov.

Mami v 15. tednuVaše srce dela s polno močjo, saj mora plod oskrbeti z dovoljšnjo količino kisika. V tem obdobju nosečnosti sicer srce prečrpa kar 20 % več krvi kot pred nosečnostjo, do konca nosečnosti pa se bo ta količina še povečala. Ob koncu nosečnosti bo moralo srce prečrpati kar 30 – 50 % več krvi kot pred zanositvijo.

Maternica bo kmalu presegla višino kolkov! Sicer na vsakem pregledu ginekolog izmeri višino maternice, saj na ta način preveri, ali pravilno in primerno raste. Višina maternice  pomeni razdaljo med vrhom maternice in vrhom sramne kosti. Ta razdalja naj bi bila približno enaka tednom nosečnosti.

Med nosečnostjo je povsem normalen tudi povečan izcedek iz nožnice, ki je bel, ne peče in ne zaudarja.Če pa bi se obarval s krvjo  oziroma bi imel neobičajen vonj, bo treba h ginekologu. Včasih so krivi le spolni odnosi, morda glivična okužba, ki je je v nosečnosti več kot običajno. To je nenevarna okužba za plod, vendar jo je treba zdraviti, običajno s svečkami, ki jih za nekaj časa vlagamo v nožnico. Morda se v ozadju skriva kakšno vnetje sečil! Zdravljenje je preprosto, zato ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, da se odkrije pravi vzrok in ukrepa tako, da bo nosečnost varno potekala naprej.


ALI STE VEDELI?

Obdobje med 15. in 16. tednom nosečnosti je po mnenju mnogih strokovnjakov različnih strok, najprimernejše, da sodelavcem, predvsem pa nadrejenim, zaupate novico o nosečnosti. Sicer pa tako ali tako dolgo več ne boste mogli odlašati, saj vas bo izdal trebušček!  V Sloveniji nastopi po novem nosečnica porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda. V primeru medicinsko dokazanega stanja, zaradi katere nosečnica ne more delati oziroma zaradi dela ogroža plod, zdravniki nosečnico vodijo v bolniškem staležu. Običajno ginekolog utemelji stanje, vse potrebno v zvezi s staležem ureja osebni izbrani zdravnik. Nekatera delovna mesta so za nosečnico neprimerna, kljub dobremu zdravstvenemu stanju, na primer delo s hlapnimi snovmi, teratogenimi snovmi, delo za tekočim trakom. Nočno delo je prepovedano.


Preberite še


>>  Plod v 15. tednu
>>  Očka v 15. tednu
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?