|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomanjkanje železa v nosečnosti

Ema Rotar, 25.8.2023
Zadosten vnos železa je zelo pomemben za oba, nosečnico in novorojenčka v trebuhu, zato vsako nosečnico že takoj ob prvem pregledu napotijo na krvni test za preverjanje ravni železa v krvi, preiskave pa ponovijo tudi v drugem in tretjem trimesečju.

image
Poskrbite za veliko živil, bogatih z železom! (Freepik.com)
/11


Priporočilo Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je, da odrasli med 19. in 65. letom starosti dnevno zaužijemo 10 mg (moški) oziroma 10–15 mg (ženske). V nosečnosti pa te potrebe narastejo, zato je priporočen dnevni vnos (PDV) večji, in sicer 30 mg, v času dojenja pa 20 mg. Zadosten vnos železa je zelo pomemben za oba, nosečnico in novorojenčka v trebuhu, zato vsako nosečnico že takoj ob prvem pregledu napotijo na krvni test za preverjanje ravni železa v krvi, preiskave pa ponovijo tudi v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.

 

Posebej od drugega trimesečja dalje je pri nosečnicah precej pogosta fiziološka anemija oziroma slabokrvnost. To pomeni, da v krvi ni dovolj zdravih rdečih krvnih teles, ki prenašajo kisik po vašem telesu in telesu vašega otroka.

 

Kako pride do nosečniške slabokrvnosti?

Priznani strokovnjak dr. Pušenjak je v knjigi Nosečnost od tedna do tedna zapisal, da do pojava slabokrvnosti v nosečnosti pride zato, ker se v nosečnosti volumen tekočine v krvi, vode in plazme z beljakovinami poveča za okrog 30 odstotkov, medtem ko temu ne sledi tudi volumen rdečih krvničk, ki se poveča le za okrog 20 do 25 odstotkov. »Pojav imenujemo nosečnostno razredčenje krvi, ki varuje nosečnico pred pretiranim strjevanjem krvi med nosečnostjo, v primeru močnejše krvavitve med porodom in po porodu pa žensko varuje pred izkrvavitvijo,« pojasnjuje Pušenjak.


V resnici je pojav pomanjkanja železa v nosečnosti precej običajen pojav, ki je prisoten pri veliki večini nosečnic. Hujše oblike anemij z zelo nizkimi ravnmi železa in vitaminov pa je potrebno prepoznati in ustrezno zdraviti oziroma nadomeščati zaloge železa v telesu. »Študije kažejo, da je zgodnje prepoznavanje in upravljanje z nizko vrednostjo železa pri nosečnicah, povezano z izboljšanimi materinskimi, fetalnimi in neonatalnimi rezultati«, je na portalu Moja babica zapisala babica Nastja Pavel in dodala, da je, žal, »samo tretjina žensk zadovoljivo informiranih o anemiji v nosečnosti in njenih vplivih in posledicah na zdravje ženske in otroka.«

 

Pri nekaterih nosečnicah je tveganje za anemijo večje

Tako kot si je različno vsako telo, so si različni tudi poteki nosečnosti. Dejansko je zaradi večjega volumna tekočine v krvi možnost za anemijo pri nosečnicah večja, kljub temu pa obstaja pri nekaterih nosečnicah še večja verjetnost za pojav anemije. Višje tveganje za slabokrvnost se pojavlja pri ženskah, ki:

- imajo večplodno nosečnost (dvojčki, trojčki ...);

- so hitro po porodu ponovno zanosile, torej so bile dvakrat noseče v krajšem časovnem obdobju;

- veliko bruhajo zaradi jutranje slabosti;

- so v najstniških letih;

- se ne prehranjujejo s hrano, bogato z železom;

- so imele anemijo že pred nosečnostjo.

 

PREBERITE TUDI: Magnezij in železo v nosečnosti

 

Simptomi pomanjkanja železa med nosečnostjo

V zgodnji fazi nosečnosti morda še ne boste zaznali očitnih znakov pomanjkanja železa, saj so navedeni simptomi precej tipični za nosečnost na splošno, tudi za tiste nosečke, ki nimate težav s slabokrvnostjo. Vseeno je dobro biti pozoren na navedene očitne znake, ki kažejo na to, da vam morda primanjkuje železa:

Občutek utrujenosti in izčrpanosti. Železo je pomembno za ohranjanje optimalne vrednosti hemoglobina, ki je potreben za prenos kisika v krvnem obtoku. Pomanjkanje kisika v telesu povzroča stalno utrujenost in izčrpanost.

Zasoplost in občutek kratke sape. Zaradi nizke ravni železa v krvi, različne dele telesa doseže manjša količina kisika. Ko je raven kisika v telesu prenizka, bo to povzročilo težave z dihanjem, ne glede na to, kako globoko dihate. Zadihanost je lahko blaga, zmerna ali huda, dihanje pa se pogosto umiri po tem, ko si spočijete.

Bleda koža in ustnice. Zaradi nizke ravni železa bodo notranjost ustnic, dlesni in notranjost spodnje očesne veke manj rdeče kot po navadi. Vaše telo namreč zaradi pomanjkanja železa ne more proizvajati dovolj hemoglobina, ta pa daje krvi njeno rdečo barvo in koži zdrav, rožnat odtenek. Ten neizrazite barve je lahko pokazatelj, da vam primanjkuje železa.

Krhki nohti. Bledi, lomljivi in krhki nohti so lahko znak pomanjkanja železa. Na nezadostno raven železa v telesu lahko kažejo tudi vdolbinice na nohtih. Tudi do tega pride zaradi pomanjkanja kisika, zaradi česar je otežena zdrava rast nohtov.

Izpadanje las. Nizka raven železa pripravi vaše telo do tega, da izkorišča kisik samo za podporo življenjskih funkcij, ne pa za manj pomembne funkcije, kot je rast las. Zadosten vnos železa lahko bistveno pomaga pri obnovitvi rasti las.

Večja občutljivost na mraz (mrzla stopala in dlani). Če vas pogosto zebe, tudi če je temperatura v resnici prijetna, je morda vzrok nizka raven železa v krvi. Železo pomaga rdečim krvničkam, da prenašajo kisik po vsem telesu, kar posledično zagotavlja toploto in prenašanje hranila do vsake celice v vašem telesu. Brez zadostne količine železa rdeče krvničke ne morejo opravljati svoje naloge na pravilen način. Običajno so najbolj hladne prav okončine, ki so najbolj oddaljene od srca, torej stopala in dlani. Železo je zelo pomembno tudi za pravilno delovanje žleze ščitnice, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo. Če ščitnica ne deluje prav, ker vam primanjkuje železa, boste bolj občutljivi na mraz.

Pogosti glavoboli in vrtoglavica. Zaradi primanjkanja železa ne pride zadostna količina kisika do možgano in posledica je otekanje arterij v možganih, kar povzroči glavobole. Zaradi takih glavobolov se zelo težko zberete ali sprostite, prihaja tudi do težav s koncentracijo.

Sindrom nemirnih nog. Pomanjkanje železa v celicah vodi k pogostejšim težavam zaradi sindroma nemirnih nog, ko ne morete umiriti nog in vas trzanje nog ovira med spanjem.

Hitro bitje srca in artimije.

Depresija. Eden od možnih učinkov nizke ravni železa je pomanjkanje kisika v možganih, kar lahko povzroči razvoj psiholoških težav, vključno z depresijo.

Želja po uživanju neužitnih snovi (t.i. pica – motnja hranjenja). Nenavadna želja, da bi uživali snovi, ki niso hrana in so lahko dejansko škodljive za zdravje, je lahko znak nizke ravni železa ali drugih hranil v telesu. Raziskave so, na primer, pokazale, da imajo noseče najstnice z znatno znižano ravnijo železa željo po uživanju ledu, koruznega škroba, prahu iz sesalnika, otroškega pudra, mila in drugih neužitnih snovi.

Če pri sebi opažate katerega ali več teh simptomov, vam svetujemo, da se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom, ki spremlja vašo nosečnost.

 

Pomanjkanje železa lahko vodi v številne zaplete

Nezdravljena anemija zaradi pomanjkanja železa med nosečnostjo lahko poveča tveganje za:

- prezgodnji porod ali nizko porodno težo otroka,

- transfuzijo krvi (če ste izgubili veliko količino krvi v času poroda),

- poporodno depresijo,

- razvoj anemije pri otroku,

- zaostanek v razvoju otroka.

Nekatere študije navajajo še povečano tveganje za krvavitve po porodu, majhnost otroka glede na gestacijsko starost in tudi perinatalno smrt, smrt otroka po porodu.

 

Testi oziroma krvne preiskave za ugotavljanje anemije

Že ob prvem ginekološke pregledu, kjer vam potrdijo nosečnost, ginekolog običajno naredi tudi krvne preiskave za ugotavljanje ravni železa v krvi. Ti testi običajno vključujejo:

1. Test hemoglobina, ki meri količino hemoglobina – z železom bogate beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč do tkiv v telesu.

2. Test hematokrita, ki meri odstotek rdečih krvnih celic v vzorcu krvi.

3. Test eritrocitov – vrednost rdečih krvnih celic.

4. Indirektni Coombsov test (ICT) za ugotavljanje protiteles anti Rh v serumu (še posebej pomembno ko je mati Rh-D negativna in otrok Rh-D pozitiven).

Dodatno se izvajajo še testi za preverjanje vrednosti B12 in folata, testi feritina, transferina in saturacije transferina.

Če bo analiza krvi pokazala, da imate ravni hemoglobina ali hematokrita nižje od normalnih, lahko to pomeni pomanjkanje železa v krvi. V tem primeru vam bodo svetovali, kako vzdrževati ustrezno količino železa v telesu, saj je to pomembno za vaše zdravje in za zdravje nerojenega otroka.

Če na začetku nosečnosti rezultati analize krvi ne bodo pokazali nižjih vrednosti rdečih krvničk, to še ne pomeni, da bodo tudi kasneje v nosečnosti te vrednosti zadostne. Lahko se vam zgodi, da boste šele v drugem ali tretjem trimesečju morali upoštevati navodila glede prehrane in prehranskih dodatkov za povečanje železa v krvi.

 

PREBERITE TUDI: Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti


Nasveti za preprečevanje pomanjkanje železa

• Jejte živila, bogata z železom, kot so govedina, jetra, ostrige, fižol, leča, rdeča pesa, jajca, ribe (skupe in sardele) in temna listnata zelenjava, kot je špinača, brokoli, ohrovt.

• Dobro je piti sok granatnega jabolka, sok iz citrusov, bogat z vitaminom C in nekoliko večkrat posegati za oreški, semeni, suhim sadjem (npr. rozine, suhe marelice, suhe slive)

• Izberite žitne kosmiče z dodanim železom oziroma polnozrnati kruh.

• Jejte dovolj hrane, bogate z vitaminom C, kot so paprika, paradižnik, citrusi, kivi, jagode in brokoli. S tem boste povečali absorpcijo železa.

• Izogibajte se velikim količinam pravega čaja in kave, še posebej v času obrokov, saj tanini (snovi v čaju) zmanjšujejo absorpcijo železa iz hrane. Če rade pijete čaj je priporočljivo, da ga pijete ločeno od obrokov.

Železo lahko nadomeščate tudi s prehranskimi dopolnili, vendar se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Dodajanje železa lahko namreč povzroči nekatere neželene učinke, kot so slabost, težave s prebavo in temno obarvano blato.

 

PREBERITE TUDI: Kava in pravi čaj ovirata vstop železa v telo

 

Hrana, bogata z železom, v času nosečnosti običajno ni dovolj

Zaradi velikih potreb po železu med nosečnostjo, bi morale ženske dejansko na to pomisliti že v času načrtovanja zanositve. Čeprav so potrebe po železu v prvem trimesečju nizke, ker le tega telo ne izgublja več z menstruacijo, pa potrebe v kasnejših mesecih skokovito naraščajo. »Največja je potreba po železu v zadnjem trimesečju, kjer ta naraste na 6 do 10 mg na dan. Iz hrane, bogate s telesu dostopnim železom, lahko dnevno posrkamo od 3 do največ 5 mg železa, torej potrebe v zadnjem trimesečju sploh niso majhne. Da bi takšne skokovite potrebe po železu v zadnjih mesecih ženska lahko zadovoljila le s prehrano, bi morala v nosečnost vstopiti z zalogo železa v krvi vsaj enako ali večjo od 300 mg. Takšne zaloge pa večina žensk ob začetku nosečnosti nima. Zato strokovnjaki menijo, da je lahko rešitev tudi dopolnjevanje z dodatki kljub optimalni prehrani v času nosečnosti,« je zapisala avtorica članka, objavljenega na spletni strani Farmedica.si, Adriana Dolinar.

 

Prehranski dodatki z železom – da ali ne

Kot smo zapisali zgoraj, v zadnjih tednih nosečnosti, ko so potrebe po železu zelo velike, dopolnjevanje zaloge železa v krvi samo s hrano običajno ne zadostuje. Nosečnica lahko poseže po raznih »koncentratih železa«, ki jih je mogoče dobiti tudi v prosti prodaji. Na voljo so v obliki tablet, sirupov, sokov … »Če bo uživanje dodatka z železom povzročilo zaprtje, poiščite takšnega, ki takšnega stranskega pojava nima. Ker C vitamin pospešuje resorpcijo železa, preverite tudi, ali pripravek le-tega vsebuje,« svetuje Adriana Dolinar. V primerih, ko bodo ravni hemoglobina res nizke, vam bo dodatke zagotovo predpisal vaš izbrani ginekolog.

Pomembno vlogo pri vskravanju žleza v kri prek črevesja igrajo tudi koristni mlečnokislinski mikrobi na sluznici črevesja, ki proizvajajo mlečno kislino. Da bi v nosečnosti lahko kar najbolj zadovoljili potrebe po železu, je torej dobro, da skrbite tudi za svojo črevesno floro. Poleg uživanja jedi, ki črevesno floro krepijo, pomaga tudi uživanje sirotke. Sirotka namreč med drugim spodbuja rast koristnih mlečnokislinskih mikrobov in zavira rast škodljivih, kot je npr. kandida.

 

PREBERITE TUDI: 10 rastlinskih živil z največ železa

 

VIRI: Mojababica.si, Stanko Pušenjak: Nosečnost od tedna do tedna,

Nosečka.net, Farmedica.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako je biti mama po treh splavih
Spet sem noseča brez znakov - že četrtič - edini znak, da v meni nekaj raste, se bo pojavil na zrnati črno-beli sliki. P...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Ne vem, kako je biti mama, ki ni nikoli po...
Ne vem, kako je biti mami, če nisi nikoli pokopal svojega otroka, če to ni tvoja prva izkušnja z materinstvom. Tako dane...
4



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?